Een WordPress page builder plugin kan de pagina’s en berichten op jouw WordPress website een verbazingwekkende en unieke uitstraling geven. Een van de page builders waar dit mee mogelijk is is WPBakery en in deze review zal ik jou alles over deze page builder gaan vertellen.
Het voordeel van het gebruik van een page builder is dat je zonder enige technische kennis zelf jouw eigen website kunt bouwen. Vooral voor beginners is dit erg mooi, want vaak beschikken deze nog niet over erg veel technische kennis. In deze WPBakery page builder review zul jij alles over deze page builder te weten komen.
Wat is de WPBakery page builder precies?
De WPBakery page builder plugin maakt het mogelijk om zonder enige technische kennis zelf jouw eigen website of webshop te bouwen. Dit is onder andere mogelijk door het drag & drop systeem waarover deze page builder beschikt. Het drag & drop systeem is een systeem binnen WPBakery dat alle elementen bevat die jij kunt gebruiken om zelf jouw eigen website of webshop op te bouwen.
Dit systeem werkt erg simpel. Je kunt de elementen die jij wilt gebruiken namelijk gewoon uit het menu slepen en vervolgens plaatsen op de plek waar jij dit element wilt hebben staan. De WPBakery builder bestaat uit meer dan 50 elementen waaronder een tekstblok, social media knoppen, video afspelen, afbeelding carousels, grids, grafieken en formulieren. Met de WPBakery Page Builder kun jij jouw pagina’s stylen op zowel de front-end (jouw live website) als de back-end (het WordPress admin gedeelte).
Je installeert en activeert het zoals elke andere WordPress plugin. Het kan zijn dat je de WPBakery Page Builder plugin moet inschakelen voor posts in de instellingen, omdat deze bij mij standaard niet was aangevinkt. Behalve dat, hoef je eigenlijk helemaal niks in de instellingen aan te passen.
De WPBakery page builder is op dit moment een van de populairste WordPress page builders. Dit is een goed teken en opzich ook wel logisch, want hoeveel WordPress worden er standaard geleverd met de WPBakery page builder? Bijna alle WordPress thema’s zijn compatibel met WPBakery en dat is een goed teken!
WPBakery page builder review: Waarom zou jij deze page builder moeten gebruiken?
Zoals je hierboven al hebt gelezen is WPBakery een erg goede optie wanneer je op zoek bent naar een snel en zoekmachine vriendelijk WordPress page builder. Toch zul je hier nog wat vragen over hebben, want wat maakt WPBakery nou een betere keuze dan bijvoorbeeld Elementor Pro, Beaver Builder of Divi van Elegant Themes?
In dit onderdeel van deze WPBakery page builder review zal ik je daar daarom meer over vertellen. Ik zal jou namelijk precies uitleggen wat WPBakery zo uniek maakt en waarom jij deze page builder zou moeten overwegen. Laten we dus maar snel beginnen.
Zowel frontend als backend editor
Veel WordPress page builder bieden een visuele frontend editor, terwijl andere page builder nog gebruik maken van de “oude” backend WordPress interface. Het voordeel van de frontend editor is dat het een stuk eenvoudiger wordt voor mensen om zelf hun eigen creatieve geeft aan het werk te laten. Je kunt met deze frontend editor namelijk precies maken wat jij in jouw gedachten had zonder enige technische kennis nodig te hebben.
Een backend editor combineert de functionaliteit van WordPress met een page builder, waardoor jij een meer comfortabele ontwerp omgeving krijgt en WordPress tools combineert met de page builder om mogelijk jouw opties uit te breiden bij het ontwerpen van een pagina.
Veel page builder hebben dus al een keuze gemaakt voor jou. De WPBakery page builder houdt dit echter bij de gebruiker. Jij kunt dus zelf kiezen of jij gebruik wilt maken van de “oude” backend editor of WPBakery hun eigen page builder.
Persoonlijk raad ik in ieder geval de beginners aan om te kiezen voor de frontend editor. Deze is namelijk makkelijk in gebruik. Zo kun je onder live zien wat je aan het doen bent, zodat je geen fouten maakt en die direct doorvoerd naar de live website.
Keuze uit erg veel elementen
Zoals je net al hebt gelezen bevatten alle page builders een hoop content elementen, en dat is bij WPBakery niet anders. De page builder heeft meer dan 50 modules om aan de pagina’s en berichten op jouw website toe te voegen, van tekstblokken tot social media elementen. Al deze modules zijn klaar voor gebruik zonder dat je code hoeft te implementeren of speciale instellingen hoeft te maken.
Je hebt echter wel de mogelijkheid om de unieke instellingen voor elke content module te bewerken. De knop module bevat bijvoorbeeld instellingen voor het linken naar een andere pagina, het wijzigen van de vorm van de knop en het instellen van kleur en stijl. Jij kunt jouw website of webshop daarom helemaal naar eigen wens maken.
De afbeelding module daarentegen bevat instellingen voor de afbeeldingsstijl, het linken, en de afbeeldingsgrootte.
Enkele van de content modules die WPBakery bevat zijn:
- Tekstblokken
- Iconen
- Knoppen
- FAQs
- Call to Actions
- Progress Bars
- Google maps integratie
- En nog veel meer
WPBakery website templates
Met de WPBakery page builder kan jij jouw eigen templates maken en opslaan om te hergebruiken. Dit is een groot voordeel voor ontwikkelaars die van plan zijn om hun ontwerpen in de toekomst opnieuw te gebruiken voor andere projecten.
Een WPBakery-licentie biedt echter ook kant-en-klare sjablonen aan waarmee jij binnen enkele minuten een volledige website kunt bouwen. Zoals met de meeste functies van WPBakery, kan jij de sjablonen vinden op zowel de front- als backend editor.
De Templates popup biedt een tabblad voor Mijn Templates, dat is waar je al je eigen templates opslaat die je maakt binnen WPBakery. Het tabblad Sjabloon bibliotheek bevat snelkoppelingen om sectie-gebaseerde ontwerpen toe te voegen, voor dingen zoals een parallax sectie of een product teaser. Dit zijn dus geen volledige pagina’s, maar losse blokken om een pagina op te bouwen.
Op dit moment kent WPBakery onder andere templates voor:
De geavanceerd WPBakery Grid Builder
De WPBakery grid builder heeft zijn eigen aparte plek in het dashboard van WordPress en stelt je in staat om de inhoud te organiseren en op te maken op een gewenste manier, zonder de noodzaak van speciale codering. Grids zijn vrij populair geworden in de ontwerpwereld, maar je moet vaak betalen voor een aparte plugin om toegang te krijgen tot een geavanceerd grid systeem.
Dat is niet het geval bij WPBakery. Zij bieden een grid builder wanneer je betaalt voor de page builder, waardoor het nog een twee-in-een bonus is ook!
De grid-bouwer helpt je om inhoudselementen te verdelen in nuttige, of visueel aantrekkelijker, groepen. De bouwer wordt geleverd met de volgende weergaveopties:
- Media Masonry Grid
- Media Grid
- Post Masonry Grid
- Post Grid
Je kunt dus binnen enkele seconden een foto- of video galerij maken. Hetzelfde kan gezegd worden voor het ontwerpen van een post galerij waar de blog berichten worden weergegeven in een masonry of traditionele galerij formaat.
De layout van WPBakery zelf aanpassen
Een ander aspect van de WPBakery page builder dat van pas komt is de ingebouwde skin generator. Uniek voor WPBakery, de skin bouwer kan jij namelijk gebruiken om jouw eigen kleurenschema te ontwerpen en te activeren in de gehele website.
Dus, je zou de belangrijkste accentkleur, hover kleur, call-to-action achtergrond, en een breed scala aan andere kleuren kunnen selecteren, en ze aanzetten voor implementatie over de hele site.
Met de skin builder, hoef jij slechts naar één gebied van de instellingen te gaan om de kleuren aan te passen, en je bent er van verzekerd dat elke verandering over de gehele website wordt aangepast.
WPBakery werkt met alle WordPress thema’s
Een probleem dat veel page builders kennen is dat ze niet compatibel zijn met alle WordPress thema’s. Het is daarom altijd belangrijk dat je goed onderzoek doet naar een WordPress thema, voordat je zomaar een WordPress thema kiest.
Om dit probleem te voorkomen is het verstandig om te kiezen voor een WordPress page builder die met het grootste deel van alle WordPress thema’s compatibel is. WPBakery is in ieder geval een erg veel gebruikte page builder voor WordPress thema’s op ThemeForest. Denk in dit geval bijvoorbeeld aan de volgende thema’s:
- Avada WordPress Theme
- BeTheme WordPress Theme
- Salient WordPress Theme
- Enfold WordPress Theme
- TheGem WordPress Theme
Andere page builder die ook met bijna alle WordPress thema’s compatible zijn:
Webshops bouwen met de WPBakery page builder?
Wil jij online producten gaan verkopen? Dan is een simpele website niet genoeg. Je hebt namelijk een webshop nodig en het bouwen van een eigen webshop kan een stukje lastiger worden.
Maak jij echter gebruik van de WPBakery page builder in combinatie met WooCommerce en een WooCommerce website template? Dan kun jij zonder enige technische kennis zelf jouw eigen WordPress webshop bouwen.
WooCommerce kun jij zien als de plugin die jouw webshops beheert. Jij voert hier de producten, prijzen aanpassen, kortingen geven, de voorraad beheren en instellingen voor bijvoorbeeld de verzending aanpassen.
WPBakery Page Builder Review: Zijn er ook nadelen?
Natuurlijk is er geen één programma dat alleen maar voordelen heeft en dat geldt natuurlijk ook WPBakery. Wel is dit natuurlijk afhankelijk van ieder zijn mening. Zo kan een voordeel voor ons een nadeel zijn voor jou. We zullen hieronder daarom even de nadelen bespreken.
Niet de beste page builder
Velen zeggen dat WPBakery de beste WordPress page builder is, maar daar ben ik het zelf niet helemaal mee eens. Ja, de WPBakery is builder is goed en werkt fijn, maar het is zeker niet de beste.
Kijken we bijvoorbeeld naar page builders als Elementor Pro, Divi van Elegant Themes of Beaver Builder? Dan doen deze builders het toch wel echt een stukje beter. De reden hierachter is weer vrij simpel. De bovengenoemde page builders kosten allemaal geld. Dit kan voor jou misschien een nadeel zijn, maar dit betekent wel dat deze partijen ook heel veel terug investeren in hun software. Deze worden dus regelmatig geupdate, bevatten de nieuwe elementen en ze luisteren ook nog naar hun klanten om zaken toe te voegen die zij graag zouden willen zien.
WPBakery Page Builder Review: Wat zijn mijn ervaringen met WPBakery?
Inmiddels hebben we al erg veel dingen over WPBakery besproken. Op basis van al deze informatie kun jij natuurlijk al een goed oordeel geven over de WPBakery page builder. Toch ben ik nog niet klaar, want tot nu toe is alle informatie in deze review namelijk gebaseerd op feiten, maar hoe zit het in de praktijk? In dit onderdeel van deze WPBakery review zal ik daarom mijn eigen ervaringen met WPBakery delen.
Dit was natuurlijk super waardevolle informatie, maar er is nog meer. Wanneer ik zelf namelijk een review lees wil ik ook altijd de ervaringen van de auteur weten en het liefst ook de ervaringen van andere gebruikers. In dit onderdeel van deze WPBakery zal ik daarom mijn ervaringen met WPBakery delen en in het volgende deel de ervaringen van andere gebruikers.
Als je al een beetje op mijn website hebt doorgeklikt zul je gezien hebben dat ik ook met enige regelmaat websites en webshops bouw voor anderen. Tot op heden doe ik dat nog regelmatig en daardoor heb ik ervaring opgedaan met een groot aantal verschillende WordPress thema’s en page builders.
Voor verschillende projecten heb ik gewerkt met de WPBakery en dat heeft tot nu toe nog nooit tot problemen of irritaties geleid. Wel moet ik eerlijk toegeven dat het zeker niet mijn favoriete page builder is.
WPBakery Page Builder Review: Wat zijn de ervaringen van andere gebruikers?
Nu je mijn ervaringen inmiddels weet heb je waarschijnlijk al een beter beeld gekregen van de WPBakery page bulder, maar wat zijn de ervaringen van al die andere gebruikers? WPBakery heeft namelijk nog veel meer gebruikers dan alleen mij. Er zullen daarom dus nog genoeg ervaringen te vinden moeten zijn. In dit onderdeel van deze WPBakery review zal ik jou hier daarom meer over vertellen.
Zoals misschien al hebt gezien staan er op de website van WPBakery zelf al een hele hoop ervaringen. Zelf neem ik deze ervaringen altijd met een korreltje zout. Een bedrijf kan namelijk zelf bepalen welke ervaringen hier worden vertoond en dat zullen natuurlijk niet de slechte ervaringen zijn. Om een goed beeld te krijgen kijk ik daarom ook altijd even naar de ervaringen van gebruikers op een website als Trustpilot.
Ook nu heb ik dat gedaan en dan kunnen we daar beginnen toch wat twijfels te komen. Op Trustpilot is namelijk, maar een pagina te vinden van van WPBakery en daar wordt WPBakery beoordeeld met 2,9 van de 5 sterren. Dit is dan wel weer op basis van twee reviews, maar je zou verwachten dat er wel meer ervaringen te vinden zouden zijn. Dit is echter helaas niet het geval.
WPBakery Page Builder Review: Hoe is de klantenservice?
Kies je voor de premium versie van WPBakery? Dan krijg je ook nog toegang tot de klantenservice. Deze bestaat een ticket systeem via e-mail. Het bedrijf is helaas niet bereikbaar via telefoon of live chat. Je zult vaak dus enkele uren tot enkele moeten wachten op een reactie.
Een voordeel van WPBakery is echter dat ze een super populaire page builder zijn. Hierdoor is alle informatie al online beschikbaar en zullen alle problemen die jij zou kunnen ervaren hier al uitgebreid besproken zijn. In veel gevallen zul je de klantenservice daarom niet eens nodig hebben om het probleem op te lossen.
De directe klantenondersteuning lijkt niets bijzonders van WPBakery, maar we zijn nogal onder de indruk van de kennisbank en de video tutorials waarover WPBakery beschikt.
WPBakery Page Builder Review: Wat kost het?
Nu jij inmiddels alles weet over de WPBakery page builder is er nog een ding wat we nog niet hebben besproken in deze WPBakery review. Waarschijnlijk kun je al raden welk onderdeel dit is, want voor velen zal dit een van de belangrijkere onderdelen zijn. In dit onderdeel van deze WPBakery review gaan we het namelijk hebben over de kosten, want wat kost WPBakery nou eigenlijk?
Wanneer je kiest voor een WPBakery premium heb je de keuze uit twee verschillende pakketten. Ik zal deze hieronder even bespreken:
- Regular plan – $45 per jaar om WPBakery op één website te gebruiken, gratis updates, premium klantenondersteuning en toegang tot alle WPBakery-sjablonen te krijgen. Je zou dit kunnen beschouwen als een eenmalige betaling als je niet van plan bent om in de toekomst gebruik te maken van klantenondersteuning, maar dat is niet echt aan te raden.
- Uitgebreid plan – $245 per jaar om WPBakery te gebruiken op een SaaS-applicatie, ontvang gratis updates, premium klanten ondersteuning, en thema-integraties.
Dat is alles wat er over de prijzen te zeggen valt. Zoals we al zeiden, WPBakery maakt het gemakkelijk om de prijzen te begrijpen, in vergelijking met de vaak verwarrende of multi-package prijzen van andere plugins en page builders.
WPBakery Page Builder Review Conclusie; Moet jij WPBakery gaan gebruiken?
WPBakery Page Builder is een van de meest populaire en hoog gewaardeerde plugins op CodeCanyon, en is de meest bekende drag and drop page builder plugin op de markt.
Als je complexe pagina lay-outs wilt maken zonder te hoeven coderen, is WPBakery Page Builder zeker een erg goede keuze, maar persoonlijk vind ik Elementor Pro en Divi echt een betere keuze.
Hoewel het een beetje wennen is om te leren hoe het werkt, is WPBakery Page Builder relatief eenvoudig te gebruiken, en zal het je een hoop tijd besparen. En er zijn een groot
aantal add-on plugins beschikbaar die extra functionaliteiten aan jouw website kunnen toevoegen.
Tim Gerrits
Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!