Beste Website Makers 2023 | De 11 Beste (Gratis) Website Builders

Beste-website-makers-vergelijken
Inhoudsopgave

Wil jij zelf een eigen website of webshop gaan bouwen? Dan kan dit op erg veel verschillende manieren. Wanneer jij zelf al wat onderzoek hebt gedaan zul je dit ongetwijfeld gezien hebben. Zo heb je bijvoorbeeld de keuze uit WordPress, Wix en Joomla, maar wat zijn nu echt de beste website makers?

Website makers zijn de perfecte oplossing voor particulieren en kleine bedrijven die zelf een eigen website willen maken zonder dat daar enige technische kennis voor nodig is. Het vinden van de beste website maker kan echter lastig zijn voor beginners.

In deze blog ga ik daarom de beste website makers van dit moment op een rijtje zetten. Ik zal elke website maker uitgebreid behandelen en met elkaar vergelijken, zodat jij zelf kunt kiezen welke website maker het beste aansluit bij jouw wensen!

Beste website makers in 2023: De 11 beste website builders

Hierboven heb je al gelezen dat een website maker de perfecte keuze is wanneer jij zelf een eigen website wilt maken. Ook heb je gelezen dat er erg veel verschillende website makers te krijgen zijn en dat een website maken voor dummies ook erg makkelijke is wanneer jij kiest voor een de beste website makers uit deze lijst.

Ik heb de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan op het gebied van hosting, website makers en webshop makers. Hierdoor weet ik inmiddels als geen ander waar je moet op letten bij het kiezen van de beste website makers en waar deze aan moeten voldoen.

Om jou ook zo goed mogelijk te helpen bij het kiezen van de beste website maker heb ik deze blog geschreven. Hieronder zal ik daarom de 11 beste website builders op een rijtje zetten en uitgebreid met elkaar gaan vergelijken.

1. Wix

Beste-website-maker-wix

De winnaar van deze beste website maker vergelijking is Wix. Je zult ongetwijfeld al wel eens van ze gehoord hebben, want ze komen overal voorbij en dat is ook niet heel gek. Wix groeit erg snel en bereidt hun systeem erg snel uit. Hierdoor is Wix een van de weinige website makers waarmee je eenvoudig de website kunt maken die jij voor ogen hebt.

Wix maakt gebruik van een drag & drop systeem net als de meeste anders website makers in deze lijst. Het drag & drop system, ofwel slepen en neerzetten systeem maakt het mogelijk om zonder enige technische kennis zelf jouw eigen website of webshop te maken. Verder is het met het drag & drop systeem ook mogelijk om de volgende zaken aan te passen:

  • Layout van de website aanpassen
  • Kleuren en lettertypes aanpassen
  • Knoppen en linkjes toevoegen
  • Afbeeldingen en video’s toevoegen
  • En nog veel meer
 

Een ander ding dat ik persoonlijk erg goed en waardevol vind aan Wix is de selectie van website templates. Wanneer je namelijk met Wix aan de slag gaat krijg je toegang tot meer dan 900 website sjablonen die jij met één druk op de knop kunt importeren. Er zijn letterlijk templates voor alle soorten websites. Jij zult dus zeker een sjabloon vinden dat aansluit bij de wensen van jouw nieuwe website.

Ben je al enigszins bekend met Wix? Dan zul je ongetwijfeld ook de Wix App Market kennen. Deze apps maken het mogelijk om extra functionaliteiten aan jouw website of webshop toe te voegen. Wat het nog eens extra mooi maakt is dat het grootste deel van deze apps gratis te downloaden zijn.

Wix bevat echt apps voor alles. Denk bijvoorbeeld aan een simpel contactformulier voor op jouw website, maar er is nog veel meer mogelijk. Zo kun je verschillende social media kanalen integreren op jouw website of jouw website omtoveren tot een complete webshop om online producten te kunnen verkopen. Het kan echt allemaal met Wix!

Wix heeft net als de andere website makers een nadeel. Doordat deze tools voor iedereen geschikt moeten zijn zitten ze echt bomvol met mogelijkheden en functionaliteiten. Hierdoor kan het aan het begin even zoeken zijn, maar wanneer je het eenmaal onder die knie hebt wil je niet meer anders.

2. Squarespace

Squarespace-beste-website-builder

De tweede plaats in deze lijst met de beste website makers van dit moment is zonder twijfel voor Squarespace. Deze website maker komt je misschien ook al wel bekend voor, want net als Wix kom je vrijwel overal op het internet tegen. Squarespace moet je daarom zeker meenemen in jouw zoektocht naar de beste website maker voor jou website of webshop!

Squarespace is echt een prachtige website maker voor zowel de websites die je ermee kunt maken als de gebruikersinterface. Je kunt Squarespace in dit geval het beste vergelijken met WordPress.com. Zo werkt de block editor vrijwel hetzelfde, heb je een vergelijkbare navigatie layout tussen pagina’s en andere soorten ontwerpen.

Mijn ervaringen met Squarespace zijn erg goed. Naast dat de website maker super gebruiksvriendelijk is kun je ook erg eenvoudig een website maken die volledig aansluit bij jouw wensen. Om het helemaal af te maken krijg je ook nog eens toegang tot een gigantische bibliotheek aan website templates die jij met een druk op de knop kunt importeren.

Waar de meeste website makers de focus leggen op inhoud of e-commerce, slaagt Squarespace erin om in beide aspecten te schitteren, waardoor het een geweldige keuze is voor webshops van elk formaat die hun blog ook prominent over willen laten komen op hun website. Uiteraard is de blog module in elke website maker aanwezig, maar bij Squarespace werkt deze naar mijn mening het fijnste.

Squarespace beschikt niet over een gratis abonnement (hoewel het wel een gratis proefperiode van 14 dagen biedt), maar je hebt toegang tot de meeste essentiële functies van elk van de lagere abonnementen, die vergelijkbaar zijn geprijsd met de andere website makers in deze blog.

3. Web.com

Web.com-website-builder

Web.com is nog een relatief nieuwe website maker, maar toch hebben ze het nu al voor elkaar gekregen om te concurreren met de absolute top. Dit is daarom zeker een van de redenen dat deze website maker zeker niet mag ontbreken in deze lijst met beste website makers.

Het punt waar Web.com vooral op uitblinken is de gebruiksvriendelijke interface. Je kunt namelijk super eenvoudig door het dashboard navigeren en daarbij is het direct duidelijk waar je moet zijn om bepaalde zaken aan te passen of toe te voegen. Om het nog makkelijker te maken krijg je ook nog toegang tot meer dan 150 professionele website templates die jij met één druk op de knop kunt importeren en volledig naar wens kunt maken met het drag & drop systeem.

Naast dat Web.com de perfecte website maker voor websites is, is deze website maker ook erg geschikt voor webshops. Zo beschikt Web.com namelijk over erg uitgebreide e-commerce functionaliteiten waarmee jij jouw eigen webshop kunt maken. Hiervoor dien je alleen wel een apart abonnement af te nemen, want je niet elk pakket begint over de functionaliteiten.

Natuurlijk wil jij een compleet plaatje van jouw website of webshop. Daarom krijg je via het dashboard van Web.com een volledig overzicht van alle statistieken van jouw website. Denk bijvoorbeeld aan het aantal bezoekers, welke pagina’s worden bekeken, trend grafieken en nog veel meer. Ze beschikken zelf over een integratie met Google Analytics.

Net als Squarespace beschikt Web.com helaas niet over een gratis proefversie, maar dat is niet direct een nadeel. Je kunt namelijk een abonnement afsluiten voor één maand. De kosten hiervan bedragen $1.95 per maand. Hierbij ontvang je ook nog eens een gratis domeinnaam!

4. Weebly

Weebly-website-maker-beste

Op de vierde plek in deze lijst met beste website makers staat Weebly. Ook deze website builder zul je ongetwijfeld al wel eens voorbij hebben zien komen, want op internationaal gebied behoort Weebly tot de grootste website makers van dit moment.

Weebly is een van mijn favoriete website makers van dit moment en de reden daarachter is vrij logisch. Deze website builder maakt het bouwen van een eigen website namelijk echt een fluitje van een cent. Zelfs als dummie kun jij met Weebly zelf eenvoudig jouw website of webshop maken. Het gebruiksgemak van Weebly hun website-editor is naar mijn mening een van de gemakkelijkste website bouwers. Geen wonder dat er al meer 40 miljoen websites zijn gebouwd met Weebly.

Elke nieuwe functie die ze toevoegen is goed doordacht en een erg logische zet. Het e-commerce en lidmaatschap gedeelte zijn hier erg goede voorbeelden van. Dit laat namelijk goed zien hoe vooruitstrevend Weebly is en waarvoor ze allemaal wel niet in staat zijn. Verder is het Weebly CMS ook ontworpen om de grotere websites en webshops te ondersteunen. Zo zijn websites met meer dan 150 pagina’s geen enkel probleem voor Weebly.

Wanneer je kiest voor Weebly heb je de keuze uit verschillende abonnementen. Neem bijvoorbeeld het Weebly Pro abonnement. Dit abonnement kost €10 per maand, maar daarmee ontvang jij wel alles wat je nodig hebt. Zo krijg je een gratis domeinnaam, een gratis Google Ads bon met $100 dollar tegoed en een zoekfunctie voor op jouw website.

Wat ik persoonlijk erg leuk en goed vindt aan Weebly zijn hun thema’s. Deze thema’s zijn niet alleen erg stijlvol, maar ook volledig responsive en passen zich hierdoor perfect aan op de grootte van het scherm. Dit is daarmee perfect voor smartphones en tablets.

Net als Wix beschikt ook Weebly over een App Center waar je functionaliteiten aan jouw website of webshop kunt toevoegen. Een ander voordeel van Weebly is dat de e-commerce functionaliteit bij elk abonnement is inbegrepen.

5. Jimdo

Beste-website-maker-jimdo

Op plek vijf in deze lijst met beste website makers van dit moment staat Jimdo. Jimdo is een website builder die ontwikkeld is door een duits bedrijf. Naast Wix zul jij deze website maker dus ook regelmatig zijn tegengekomen op het internet, de radio of TV. Dit is vrij logisch, want op dit moment zijn er meer dan 20 miljoen websites en webshops gebouwd met Jimdo!

Het doel van Jimdo is het maken van een website voor iedereen toegankelijk maken. Dit betekent dan ook dat ze vol hebben ingezet op gebruiksgemak en ik kan je zeggen dat ze dat in ieder geval goed hebben gedaan! Bij Jimdo hebben ze zelfs een nieuw systeem ontwikkeld genaamd Jimdo Dolphin. Dit systeem belooft een website te maken in slechts 3 minuten! Na deze functionaliteit uitgebreid getest te hebben kan ik zeggen dat het waar is en dat jij jouw website echt binnen drie minuten klaar hebt staan!

Het is wel goed om hierbij te vermelden dat Jimdo niet de beste website builder is wanneer jij echt een grote website of webshop wilt gaan maken. Jimdo is wel ideaal voor de kleinere lokale ondernemers die een website willen maken voor hun bedrijf.

Wanneer jij gebruik maakt van de Jimdo Dolphin website builder maakt het systeem de volledige website voor jou. Het systeem kan bijvoorbeeld informatie halen van jouw social media pagina’s, als jij deze gebruikt uiteraard. Zodra de website klaar is hoef jij alleen nog kleuren aan te passen, afbeeldingen of video’s toe te voegen en wat extra tekst toevoegen.

Voor velen kan Jimdo daarom de perfecte website maker zijn. Jimdo is namelijk een erg solide website maker waarmee jij als beginner erg eenvoudig uit de voeten kunt. Vooral wanneer je gebruik maakt van de sjablonen die standaard worden meegeleverd. Deze sjablonen zijn volledig responsive waardoor jouw website de beste gebruikservaring biedt voor zowel desktop als mobiel. Een Jimdo website maken is super eenvoudig en kan al binnen enkele uren!

6. Webflow

Webflow-website-builder

Webflow is niet een standaard website maker zoals alle andere builders die ik in deze heb besproken. Zo beschikken ze niet over het typische drag & drop systeem net als alle andere builders. Toch mogen ze niet ontbreken in deze lijst met beste website builders. Dus laten we Webflow ook maar eens gaan bespreken.

Het hoofdkantoor van Webflow is gevestigd in San Francisco en wordt ondersteund door een aantal erg grote namen. Webflow wil uitgroeien tot een van de beste website builders en als je het mij vraagt gaan ze de goede kant op. Bij Webflow combineren ze namelijk de krachtige CMS mogelijkheden met een intuïtieve visuele editor. Dit maakt Webflow niet alleen voor de beginners een erg geschikte builder, maar ook voor de designers, freelancers, en agencies.

Met Webflow hebben de ontwerpers namelijk de volledige controle over het bouwen van responsive en professionele websites of webshop, zonder dat hiervoor ook maar enige codering nodig is. Ze kunnen daarbij ook nog profiteren van de dynamische inhoud van Webflow om elementen zoals sjablonen te bouwen en op verschillende plekken op jouw website te hergebruiken. Naast dat dit zorgt voor consistentie, maakt het het beheer van jouw website of webshop ook nog eens een heel stuk makkelijk.

Mocht jij al enige kennis hebben van website builders? Dan zul je snappen dat veel mensen Webflow vergelijken met WordPress. Het bijkomend voordeel van Webflow is dan wel weer dat de leercurve lager is en dus aan het begin veel eenvoudiger is te gebruiken.

Wat is persoonlijk erg goed vind aan Webflow is dat jij echt de beheerder bent en echt de volledige controle hebt. Bij veel andere website builders ontbreekt het hier nog wel eens, maar bij Webflow is dat niet het geval. Verder zijn ook de functionaliteiten op het gebied van zoekmachine vriendelijkheid en SEO erg goed. Je kunt dus goed gevonden gaan worden in Google met jouw Webflow website.

7. WordPress

WordPress-beste-website-maker

WordPress.com is de verpakte website-builder versie van WordPress.org, een ouderwetse gigant op het gebied van contentbeheer en het maken van websites. Het gebruik van WordPress.org vereist eigen hosting en meer geavanceerde kennis van webontwikkeling, maar de websitebouwer van WordPress.com maakt dit sterke platform toegankelijk voor beginners. Als totale nieuwkomer kun jij daarom beter kiezen voor WordPress.org dan WordPress.com.

Dat gezegd hebbende, ontdekte ik dat er een behoorlijk steile leercurve was voor de meeste functies en functionaliteit, en de plannen en prijzen maken de zaken nog complexer. Je kunt bijvoorbeeld alleen plug-ins toevoegen aan jouw website met het relatief dure Business-abonnement. Ik heb WordPress.com hoog op deze lijst geplaatst vanwege de bijna onbeperkte mogelijkheden en mogelijkheden om uit te breiden, maar het is zeker niet de gemakkelijkste of goedkoopste websitebouwer om te gebruiken. Overweeg daarom goed of dit de beste website maker is voor jou.

De WordPress-blokeditor is een relatief nieuwe functie en totaal anders dan de oude manier om pagina’s op WordPress te bouwen, waar ik meer ervaring mee heb en bekender is. Er zijn veel blokopties, waaronder kolommen, afstandhouders en andere lay-outgerelateerde blokken. Maar ik vond ze soms een beetje kieskeurig, met ongemakkelijke uitlijning die ik volledig opnieuw moest doen om het precies goed te krijgen. Mijn voorkeur zal daarom niet direct gaan naar WordPress.com.

8. HostGator website builder

Hostgator-website-builder

Wanneer jij zelf een eigen website of webshop wilt gaan maken heb je hosting nodig. HostGator is in dit geval een van de beste webhosting providers die jij voor jouw website of webshop kunt kiezen. Veel mensen kiezen vervolgens om deze hosting met WordPress.org te koppelen, maar je kunt ook gebruik maken van HostGator hun eigen website builder. Het voordeel van deze website builder is de gebruiksvriendelijkheid en niet te vergeten de prijs.

De website builder van HostGator is verkrijgbaar in drie versies. Het goedkoopste pakket kost $3,84 per maand en wordt geleverd met gratis hosting, website-analyse, gratis domeinnaam registratie voor een jaar en onbeperkte opslag.

Het Premium-abonnement wordt geleverd met alles van het basispakket plus prioriteit ondersteuning voor $5,99 per maand. Het e-commerce plan kost ondertussen $9,22 per maand en biedt extra functies zoals voorraadbeheer, een verzend- en belasting calculator en de mogelijkheid om kortingsbonnen te maken. Het Express store pakket heb je dus alleen nodig wanneer je een webshop wilt gaan bouwen. Is dit niet het geval? Dan is dit pakket vrij overbodig!

Welk pakket jij ook kiest, je krijgt toegang tot een gebruiksvriendelijke interface die beschikt over het wel bekende drag & drop systeem waarmee je veelgebruikte ontwerpelementen zoals afbeeldingen, video’s, tekst blokken, kolommen, kaarten en formulieren kunt gebruiken. Om het helemaal af te maken krijg je ook nog toegang tot meer dan 200 website sjablonen die jij met één druk op de knop kunt importeren. Vervolgens kun jij deze erg eenvoudig volledig naar eigen wens maken. Er zijn ook een flink aantal mobielvriendelijke website sjablonen beschikbaar die ervoor zorgen dat jouw website of webshop er op alle apparaten goed uitziet.

Voor kleine bedrijven die misschien geen toegang hebben tot fotoapparatuur van topkwaliteit, wordt Gator geleverd met een eigen ingebouwde stockfoto bibliotheek en een aantal video zelfstudies voor als je ergens extra ondersteuning voor nodig hebt.

Als er hier een echt nadeel is, zou het het gebrek aan functionaliteit zijn voor grotere, complexere websites. Er zijn bijvoorbeeld geen ingebouwde e-mailmarketingfuncties en de opties voor het bouwen van blogs zijn relatief eenvoudig.

Toch zouden de snelle, professionele en goed ontworpen sites van HostGator perfect moeten werken voor kleine bedrijven of iedereen die met hun eerste online project begint. En met 24-uurs technische ondersteuning voor alle gebruikers en gratis analyse oplossingen om beheerders te laten weten hoe hun site presteert, zijn er genoeg redenen om HostGator te kiezen voor het bouwen van een websites of webshop.

9. Hostinger WordPress Builder

Beste-website-builder-hostinger

Net als HostGator is ook Hostinger een erg populaire WordPress hosting provider. Toch is dit niet het enige. Ook Hostinger beschikt namelijk over een eigen website maker waarmee jij eenvoudig en zonder technische kennis jouw eigen website of webshop kunt maken. Geen enkel CMS ter wereld is zo populair en daarom heeft Hostinger ervoor gekozen om hun website maker voor dit CMS te ontwikkelen.

Hostinger biedt speciale abonnementen voor WordPress-hosting, waarbij het Starter-abonnement de beste keuze is voor iedereen die snel een WordPress-website wil hebben. Voor €2,99 per maand kun je tot 100 websites maken, krijg je 100 GB SSD-opslagruimte en ontvang je ook nog eens een gratis domeinnaam. Jouw websites kunnen ongeveer 25.000 maandelijkse bezoeken aan, wat meer dan genoeg is als je pas net begint.

De installatie van de Hostinger website maker is snel en eenvoudig, omdat Hostinger een installatie functie met één klik biedt bij al hun pakketten. Omdat het abonnement specifiek is afgestemd op WordPress-gebruikers, ontvang je tal van gebruiksvriendelijke tools, plug-ins en functies die je zullen helpen bij het installatieproces. Als je ooit in de problemen komt, beantwoordt het klantenondersteuning team van Hostinger graag al je vragen.

Bovendien bevatten de plannen ook een nieuwe en steeds groter wordende catalogus van volledig aanpasbare WordPress thema’s, dus dit is echt een totaalpakket als het gaat om het werken met het WordPress CMS.

Je kunt verder ook tot 100 domein gebaseerde e-mailadressen aanmaken zonder extra kosten. Andere kenmerken zijn een gratis domein naar keuze en een gratis SSL-certificaat. Om de beveiliging van jouw website verder te vergroten, biedt Hostinger ook de LiteSpeed-cache-engine en Cloudflare-bescherming aan.

Het WordPress Starter-abonnement van Hostinger wordt ook geleverd met een geld-terug-garantie van 30 dagen voor het geval je niet tevreden bent met de door Hostinger geleverde diensten.

10. Elementor

Elementor-Pro-WordPress-Page-Builder-Review

Elementor is nogal anders dan de andere website makers, omdat het eigenlijk een plug-in voor WordPress is die functioneert als een gebruiksvriendelijke website maker. Er is een gratis versie beschikbaar die jou als gebruikers kennis laat maken met de website maker. Echter is deze wel vrij beperkt dus voor een professionele website zul je moet overstappen naar de Elementor Pro WordPress Builder.

De interface is erg eenvoudige en overzichtelijk waardoor je als beginner super eenvoudig kunt zien waar je voor bepaalde zaken moet zijn. Uiteraard beschikt Elementor ook over een super goed drag & drop systeem. Persoonlijk is dit een van mijn favoriete drag & drop systemen waarmee je echt alles kunt maken wat jij wenst. Terwijl jij aan het bouwen bent kun je ook nog eens live zien wat het resultaat is van de wijzigingen die jij hebt gedaan. Hierdoor weet jij zeker wat het resultaat is, voordat jij de wijzigingen besluit door te voeren.

Bij Elementor worden een heleboel widgets en vooraf ontworpen sjablonen aangeboden, en zoals je zou verwachten, krijg je veel meer inhoud met de betaalde abonnementen (zelfs het basispakket ‘Essentieel’ heeft meer dan 300 sjablonen).

De Pro-abonnementen bieden ook meer functies, en ze ondersteunen installaties op meerdere websites, evenals premium technische ondersteuning (of livechat voor de top abonnementen). Je krijgt hier veel bewerkingstools en er is een serieus indrukwekkende hoeveelheid maatwerk bij de hand voor je website-creaties.

Zelfs de gratis optie is redelijk goed uitgewerkt, zoals vermeld, en wordt geleverd met 30+ sjablonen (en 40+ widgets, hoewel het volledige bereik 90+ is). Zoals eerder aangegeven kan de gratis versie voor sommigen voldoende functionaliteit bieden, maar dan moet je wel met erg weinig genoegen nemen. De Pro versie zal je daarom al snel nodig hebben voor het maken van een professionele en strakke website.

Het belangrijkste nadeel van Elementor is dat in vergelijking met sommige rivalen, zoals de Divi WordPress Builder, de premium prijzen niet zo concurrerend zijn als je veel websites beheert – maar de elementaire Elementor-abonnementen die een of drie sites ondersteunen, zijn van grote waarde als dat zo is al wat je nodig hebt.

Beste website maker vergelijken bonus: Shopify

Shopify-webshop-review-nederlands

Ben jij opzoek naar een website maker die echt specifiek ontwikkeld is om online producten te gaan verkopen? Dan kun je uiteraard kiezen voor een van de bovenstaande website builders, maar als het gaat om specifieke webshop builders kan er maar één de beste zijn en naar mijn mening is dat Shopify!

Wat ik persoonlijk erg goed vind aan Shopify is dat je producten kunt verkopen op meer dan alleen jouw webshop die met Shopify is gebouwd. Je kunt Shopify bijvoorbeeld koppelen met WordPress of andere website makers. Het is zelfs mogelijk om Shopify te koppelen aan social media kanalen zoals Facebook of Instagram. ls de manier waarop jij jouw producten verkoopt verandert? Dan kan Shopify al jouw producten bijhouden en kun je ze verplaatsen naar de plek waar jij ze nodig hebt!

Je kunt ook een volledige webshop bouwen met Shopify zelf, gebruikmakend van solide aanpassing opties en duizenden apps om een functionele webshop te bouwen. Ik dacht niet dat het de meest soepele site-bouwervaring was, omdat er een andere editor voor de startpagina was dan voor alle andere paginatypen, maar ik bouwde de site vrij snel en was aangenaam verrast met wat het platform me zou laten doen.

Natuurlijk wil je zoveel mogelijk conversies uit jouw webshop halen. Shopify beschikt daarom over verschillende functionaliteiten om het aantal conversies op jouw webshop te verhogen en dus meer omzet te genereren.

Wat is een website maker precies?

Nu we inmiddels de 11 beste website makers hebben besproken denk je misschien klaar te zijn, maar dat is nog niet helemaal het geval. Er zijn namelijk nog een aantal punten die ik met jou wil bespreken voordat jij daadwerkelijk de beste website maker kunt kiezen.

Laten we daarom eerst maar eens behandelen wat een website maker nu precies is? Om het simpel te laten klikken kunnen we zeggen dat een website builder een programma of tool is waarmee jij (eenvoudig) een website of webshop kunt ontwerpen zonder over enige technische kennis te beschikken.

Het voordeel van een website maker is dat je alles zelf kunt doen zonder enige technische kennis. Vaak is dit bij het maken van een website of webshop niet mogelijk, omdat je verschillende programmeertalen moet beheersen, maar met een website maker is dat dus niet nodig.

Waarom heb je een website maker nodig?

Het volgende punt dat ik wil behandelen is of je een website maker nodig hebt? Het korte antwoord hierop is nee, want een website maker heb je niet per se nodig om een website te maken.

Een website maker maakt het alleen mogelijk om zonder technische kennis zelf jouw eigen website te maken. Beschik jij dus niet over technische kennis en beheers jij programmeertalen als PHP, JavaScript en HTML/CSS niet? Dan is het een verstandige keuze om een website maker te gebruiken.

Beschik jij wel over kennis van de bovengenoemde programmeertalen? Dan kun je ervoor kiezen om een website te maken zonder website maker, maar vergeet niet dat dit veel meer tijd in beslag gaat nemen. Daarbij zul je alles ook zelf moeten onderhouden wat een website maker anders voor jou had gedaan.

Beste website maker: Hoe kies jij de beste website builder?

Inmiddels hebben we de 11 beste website makers besproken en uitgebreid met elkaar vergeleken. Ook weet je precies wat een website maker is en of hij jij deze ook nodig hebt voor jouw nieuwe website of webshop. Je zult denken klaar te zijn, maar mocht je bovenstaande website makers nog verder met elkaar willen vergelijken? Dan is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Hieronder zal ik daarom precies uitleggen waar jij op moet letten bij het kiezen van een website maker.

1. Functionaliteiten

Zoals je hebt gezien zijn er echt gigantisch veel website makers waar jij uit kunt kiezen. Het is daarom erg belangrijk om van te voren uit te zoeken welke functionaliteiten jij wilt gebruiken en of de website maker hierover beschikt. Niet elke website maker beschikt namelijk over een app center of plugin bibliotheek waar jij functionaliteiten uit kunt downloaden. Door dit van te voren te controleren weet jij direct welke website makers wel en niet voldoen aan jouw wensen.

2. Snelheid

Een snelle website is erg belangrijk het is daarom erg belangrijk om tijd te investeren in het maken van een snelle website. Met hosting heb je al erg veel invloed op de snelheid, maar ook de software die jij gebruikt heeft een flinke invloed op de laadtijd. Controleer daarom altijd hoe snel een website maker is. Vooral bij de wat minder bekende website makers zal ik dit aanraden, want bij de populaire website builders zit dit echt wel goed.

3. Beveiliging

Natuurlijk wil jij jouw website zo goed mogelijk beveiligd hebben. Er worden namelijk regelmatig websites gehackt en in veel gevallen had dit prima voorkomen kunnen worden. Zo kunnen hackers regelmatig binnenkomen via een zwak wachtwoord, een slecht onderhouden en niet geupdate website of thema en het niet gebruiken van een SSL certificaat. Controleer daarom bij het kiezen van website maker altijd welke stappen deze partij neemt om hun software en de websites van hun klanten zo goed mogelijk te beveiligen. Een veilige website is namelijk echt een must!

4. Gebruiksvriendelijkheid

Gebruiksvriendelijkheid is erg belangrijk. Niet alleen wanneer je weinig technische kennis hebt, maar ook voor de ervaren programmeur. Een gebruiksvriendelijk systeem maakt het werken met een bepaalde website software namelijk veel eenvoudiger. Controleer daarom altijd hoe gebruiksvriendelijkheid van een bepaalde website maker is. Je kunt dit bijvoorbeeld controleren door de website maker gratis te testen of door de ervaringen van andere gebruikers te lezen. Dit kan bijvoorbeeld op platformen als Trustpilot.

5. Klantenservice

Het een na laatste punt dat ook erg belangrijk is om te controleren is de klantenservice. Mocht er namelijk iets niet werken of jij komt ergens niet uit wil je snel en goed geholpen worden. Het is daarom erg belangrijk dat de website maker die jij kiest beschikt over een goede klantenservice. De website makers van de beste website makers in deze lijst hebben hun klantenservice goed op orde, maar wil jij nog andere builder zoeken? Controleer dan klantenservice dan goed!

6. Prijs

Het laatste punt dat goed is om te controleren is de prijs. Er zijn namelijk erg veel verschillende website builders en ze beschikken allemaal over een andere prijs. Doordat ze allemaal beschikken over verschillende functionaliteiten is dit ook niet heel gek. Controleer daarom goed wat de prijs is en wat je hiervoor allemaal krijgt. Zit er bijvoorbeeld hosting inbegrepen? Krijg je een gratis domeinnaam en/of SSL certificaat? Wat is de kwaliteit van de klantenservice? Hoeveel website templates zijn er? Dit heeft allemaal invloed op de prijs van een website maker. Een goedkope website maker hoeft dus niet altijd beter te zijn.

De beste website makers: Zijn er ook gratis website builders?

Een vraag die ik regelmatig heb gekregen is of er ook gratis website makers zijn? Het korte antwoord hierop is ja, maar is het ook een goede keuze om hier gebruik van te maken? Dan is de volgende vraag.

Het meer en deel van de website makers die ik in deze blog heb besproken beschikken over een gratis versie. Echter zijn deze vaak niet super. Zo heb je geen eigen domeinnaam, maar komt jouw website op een subdomein van de website maker. Verder staat jouw website vaak vol met advertenties van de website maker en heb je een stuk minder mogelijkheden en functionaliteiten om jouw website of webshop te maken.

Het is dus zeker mogelijk om een gratis website maker te gebruiken, maar wanneer jij een serieuze en professionele website wilt maken waarmee je gevonden wilt gaan worden in Google raad ik een gratis website maker zeker niet aan.

Beste-website-makers (1)

Beste website builders: Wat kosten deze website makers?

De laatste vraag die ik nog wil behandelen is wat een website maker nu ongeveer kost? Ik snap dat dit een vraag is waar jij graag antwoord op wilt hebben, want we willen het liefst allemaal zo goedkoop mogelijk uit zijn. De website maken kosten zijn daarom erg belangrijk. Echter vraag ik mij af of dit de beste keuze is, want voor de meeste is het een investering in hun bedrijf en toekomst. Wil je daar echt die enkele euro’s per maand op besparen?

De kosten voor een website maker zijn sterk afhankelijk van de website maker die jij kiest en wat daarbij allemaal inbegrepen is. Zo zul je bij de ene website builder nog los hosting moeten aanschaffen terwijl dat bij de ander weer zit inbegrepen. Hoeveel een website maker daarom precies kost is lastig te zeggen.

Wel kan ik een goede inschatting geven, want wanneer je alles bij elkaar optelt zullen de kosten niet super veel van elkaar liggen. Voor een basispakket van een website maker zul je max €5,- per maand kwijt zijn. Deze kunnen echter oplopen afhankelijk van de functionaliteiten die jij voor jouw website of webshop wilt gebruiken.

Conclusie: Wat is de beste website maker voor jou?

Nu we inmiddels zijn aangekomen aan het einde van deze blog is het tijd voor een conclusie, want hoe kun jij nu het beste verder en de juiste website maker kiezen voor jouw nieuwe website of webshop?

Zoals je hebt gezien, zijn er veel verschillende website builders. De meest populaire website maker volgens ons eigen onderzoek en de feedback van onze lezers is Wix. Dit is namelijk echt een super populaire website builder waarin vrijwel alles mogelijk is. Squarespace is ook zeker een website builder die ik kan aanraden!

Wil jij een website builder die is ontwikkeld op basis van het WordPress CMS? Dan zijn Elementor Pro & Divi van Elegant Themes ook erg goede keuzes!

Beste website makers - Veelgestelde vragen

Wat is een website maker?

Een website maker of builder is een softwareprogramma waarmee jij zonder enige technische kennis zelf jouw eigen website of webshop kunt maken. Deze website makers zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden waardoor er een erg groot aanbod is.

Waarom heb je een website maker nodig?

Je hebt een website maker nodig wanneer jij niet super technisch bent aangelegd, maar wel zelf een eigen website of webshop wilt maken. Voor een website builder heb jij namelijk geen kennis van programmeertalen als PHP, JavaScript of HTML en CSS nodig.

Wat is de beste gratis website maker?

Wat de beste website maker is is afhankelijk van jouw specifieke wensen. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar Elementor of Divi, omdat deze website makers op WordPress draaien waar je later eenvoudig aanpassingen kunt maken. Ook is het hier makkelijker om over te stappen naar een totaal andere website maker. Voor een goede en betaalbare website maker kun je het beste kiezen voor Wix!

Heb je technische kennis nodig voor een website builder?

Nee, om zelf jouw eigen website of webshop te maken met een website builder heb jij een technische kennis nodig. Dit is dan ook de reden dat erg veel mensen ervoor kiezen om zelf hun eigen website te maken met een website builder.
Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Ook interessant

Elementor-pro-logo
4.9/5

Binnen 2 uur eenvoudig jouw eigen droom website maken?

Ben je op zoek naar een methode om zonder technische kennis je eigen WordPress website te maken? In deze WordPress handleiding leg ik je stap voor stap uit hoe je dit kunt doen!

Via deze handleiding kun je tot 55% korting krijgen op webhosting!

Handleiding-website-maken-ebook