Beste Website Makers 2024 | De 8 Beste (Gratis) Website Builders

Beste-website-makers-vergelijken
Inhoudsopgave

Wil je zelf een eigen website of webshop bouwen? Dan is het goed om te weten dat dit op erg veel verschillende manieren mogelijk is. Het gebruiken van een website maker is de makkelijkste en snelste methode, maar wat zijn nu precies de beste website makers, en wat maakt het ene platform beter dan het andere?

Website makers zijn de perfecte oplossing voor particulieren en (startende) ondernemers die, zonder technische kennis, zelf een eigen website of webshop willen maken. Door het grote aanbod aan website makers is het kiezen van de beste website maker alleen erg lastig geworden. Zeker wanneer je zelf niet technisch bent aangelegd.

In dit artikel ga ik je daarom helpen door de beste website makers op een rijtje te zetten. Deze website makers ga ik vervolgens tot in detail bespreken en uitgebreid met elkaar vergelijken. Zo kun je na het lezen van dit artikel eenvoudig bepalen wat de beste website maker is voor jou!

Beste website makers in 2024: De 9 beste website builders

Zoals ik in de intro van dit artikel al aangaf is de keuze uit website makers groot. Alleen binnen Nederland heb je namelijk al de keuze uit tientallen verschillende website makers. Dit maakt het kiezen van de beste website maker erg lastig, want elke website maker beschikt over andere eigenschappen en voor- en nadelen. Zo is de ene website maker volledig gefocust op het maken van een webshop terwijl de andere website maker juist weer is bedoeld voor het maken van blog websites.

Het komt erop neer dat het kiezen van de beste website maker niet eenvoudig is. Gelukkig ga ik je in dit artikel helpen bij het maken van de juiste keuze! Hieronder heb ik de 9 beste website makers van dit moment namelijk op een rijtje gezet. Voor elke website maker geef ik een gedetailleerde omschrijving, zodat je de website makers zelf met elkaar kunt vergelijken en de beste website maker kunt kiezen!

Dit zijn de beste website makers van dit moment:

 1. Wix: de populairste website maker
 2. JouwWeb: de makkelijkste website maker voor beginners
 3. Jimdo: de snelste website maker
 4. Squarespace: de meest uitgebreide website maker
 5. Weebly: de beste website maker voor webshops

1. Wix

Beste-website-maker-wix

De beste website maker van dit moment is zonder enige twijfel Wix. Je zal ongetwijfeld al wel eens van de naam Wix gehoord hebben, want je ziet en hoort Wix echt overal voorbijkomen. Dat is ook niet gek, want Wix groeit supersnel en breidt hun systeem op hoog tempo uit. Hierdoor is Wix een van de weinige website makers waarmee je eenvoudig de website of webshop kunt maken die je voor ogen hebt!

Een groot voordeel van Wix is dat ze gebruikmaken van een drag & drop systeem. Dit systeem maakt het mogelijk om zonder technische kennis zelf een eigen website of webshop te maken. Je kunt de elementen die je op je website wilt gebruiken namelijk eenvoudig uit het menu slepen en op de gewenste locatie plaatsen. Verder is het vanuit het drag & drop systeem van Wix ook mogelijk om de volgende zaken aan te passen:

 • Layout van de website
 • Kleuren en lettertypes
 • Knoppen en linkjes
 • Afbeeldingen en video’s
 • En nog veel meer
 

Een ander voordeel van Wix vind ik de grote bibliotheek vol met kant-en-klare website templates. Wanneer je namelijk met Wix aan de slag gaat krijg je toegang tot meer dan 900 website templates die je met één druk op de knop kunt importeren. Binnen deze bibliotheek vind je echt templates voor alle soorten websites en webshops. Je zal hierdoor altijd een template vinden dat aansluit bij je wensen.

Wat ik zelf ook een groot voordeel van Wix vind, is de Wix App Market. Dit is namelijk een winkel binnen Wix waar je apps kunt downloaden voor op je website. Deze apps voegen vervolgens extra functionaliteiten aan je website of webshop toe. Je kunt in dit geval denken aan apps voor het toevoegen van formulieren aan je website, maar ook aan apps voor social media integraties of betaalsystemen voor webshops. Hoewel veel apps gratis zijn zitten er ook enkele apps tussen die wel betaald zijn.

Alles over Wix klinkt tot nu toe erg positief, maar ik heb ook een nadeel gevonden. Doordat Wix namelijk super uitgebreid is, is het voor iedereen geschikt. Dit is super goed, maar daardoor kan het aan het begin wel even zoeken zijn waar je nu precies voor bepaalde instellingen moet zijn. Als je Wix eenmaal gewend bent zal je dit probleem niet meer ervaren!

Eigenschappen:

 • Hosting inbegrepen: Ja
 • Gratis versie: Ja
 • Uptime: 99,98%
 • Prijzen: van €0,00 tot €149,00 per maand
 • Klantenservice: 24/7 via live chat
 • Extra’s: eigen domeinnaam, geen reclames, nederlandstalige klantenservice

2. JouwWeb

JouwWeb-website-maken

De tweede plek in dit artikel met de beste website makers is voor JouwWeb. Ook deze naam zal je misschien al weleens gehoord hebben, want JouwWeb zie en hoor je regelmatig voorbij komen in advertenties. Een groot voordeel van JouwWeb is dat het een volledig Nederlands bedrijf is. JouwWeb is namelijk in 2010 opgericht in Eindhoven. Sinds het begin van JouwWeb heeft de website maker al meer dan 162.000 kleine ondernemers geholpen bij het maken van een eigen website en webshop!

Een groot voordeel van JouwWeb is dat het maken van een eigen website of webshop echt heel eenvoudig is. JouwWeb zegt zelf dat je met hun systeem in 10 minuten een eigen website kunt maken. Dit kan ik mij goed voorstellen, want JouwWeb heeft hun processen goed op orde.

Zodra je een account bij JouwWeb hebt aangemaakt, wordt je meegenomen door een korte vragenlijst. Deze vragen helpen het systeem om te begrijpen wat voor soort website of webshop je wilt maken. Vervolgens maakt JouwWeb op basis van je antwoorden en aantal website templates die je met één druk op de knop kunt importeren. Nadat je een template hebt gekozen kun je deze via eenzelfde drag & drop systeem als dat van Wix, zonder technische kennis naar eigen wens maken.

Een aantal belangrijke eigenschappen van JouwWeb zijn dat je geen technische kennis nodig hebt, dat je website of webshop automatisch responsive wordt gemaakt en dat je website of webshop goed geoptimaliseerd is voor Google. Dit zijn nogal wat beloften, maar in praktijk heeft JouwWeb deze zaken prima voor elkaar.

Hoewel JouwWeb gemakkelijk werkt vind ik het allemaal wel net wat minder dan Wix. Bij Wix heb je namelijk de keuze uit meer templates. Daarnaast zijn deze templates ook een stuk professioneler waardoor het er allemaal net wat strakker uitziet. Bovendien werkt het drag & drop systeem van Wix eenvoudiger en heeft deze door de App Market meer mogelijkheden.

Eigenschappen:

 • Hosting inbegrepen: Ja
 • Gratis versie: Ja
 • Uptime: 99,90%
 • Prijzen: van €0,00 tot €17,00 per maand
 • Klantenservice: via e-mail
 • Extra’s: eigen domeinnaam, geen reclames, gratis stockfoto’s

3. Jimdo

Jimdo-website-maken-handleiding

De derde plek in dit artikel met de beste website makers is voor Jimdo. Ik verwacht dat je ook deze naam al wel eens hebt gehoord, want net als Wix en JouwWeb zie en hoor je veel reclames van Jimdo op de tv en radio. Op dit moment behoort Jimdo zeker tot de beste website builders, want er zijn inmiddels al meer dan 32 miljoen websites en webshops gebouwd met deze builder.

Het doel van Jimdo is simpel. Ze willen het maken van een website of webshop namelijk voor iedereen toegankelijk maken. Dit betekent dan ook dat ze volledig hebben ingezet op het gebruiksgemak van hun website builder, en ik kan je zeggen dat ze goed hebben gedaan.

Een goed voorbeeld hiervan is het Jimdo Dolphin systeem. Dit systeem belooft een website te maken in slechts 3 minuten! Nadat ik deze functionaliteit uitgebreid getest heb, kan ik je zeggen dat het waar is en dat je met Jimdo echt binnen 3 minuten een volledige website live kunt hebben staan. Een Jimdo website maken is hierdoor super eenvoudig!

Voor het maken van een website of webshop kan het systeem bijvoorbeeld informatie halen van je social media pagina’s. Daarnaast kun je ook een vragenlijst doorlopen zoals dat bij Wix het geval is. Op basis van de antwoorden die je geeft maakt Jimdo vervolgens een website voor je die je via het drag & drop systeem nog volledig naar eigen wens kunt aanpassen.

Net als bij alle andere website makers heeft ook Jimdo zo hun nadelen. Het nadeel van Jimdo is dan ook dat het een ideale website maker is voor een kleine website of webshop. Heb je grotere plannen? Dan zal je moeten kijken naar een andere website maker, maar dat geldt eigenlijk voor alle website makers in deze lijst.

Eigenschappen:

 • Hosting inbegrepen: Ja
 • Gratis versie: Ja
 • Uptime: 99,90%
 • Prijzen: van €0,00 tot €39,00 per maand
 • Klantenservice: via mail
 • Extra’s: gratis domeinnaam, gratis SSL certificaat, gratis stockfoto’s

4. Squarespace

Squarespace-website-builder-review-nederlands

De vierde plaats in dit artikel met de beste website makers is voor Squarespace. De naam Squarespace komt je misschien ook al wel bekend voor, want deze website builder kom je overal op het internet tegen. Hier is ook een goede reden voor, want met meer dan 3,7 miljoen gebruikers behoort Squarespace al meerdere jaren tot de populairste website makers.

Squarespace is echt een prettige website maker voor zowel de websites die je ermee kunt maken als de gebruikersinterface. Je kunt Squarespace in dit geval het beste vergelijken met WordPress.com. Zo werkt de block editor vrijwel hetzelfde en heb je een vergelijkbare navigatie layout tussen pagina’s en andere soorten ontwerpen.

Mijn ervaringen met Squarespace zijn erg goed. Naast dat de website maker super gebruiksvriendelijk is, kun je ook erg eenvoudig een WordPress website maken die volledig aansluit bij je eigen wensen en behoeften. Om het helemaal af te maken krijg je ook nog eens toegang tot een gigantische bibliotheek aan kant-en-klare website templates die je met een druk op de knop kunt importeren.

Waar de meeste website makers de focus leggen op inhoud of e-commerce, slaagt Squarespace erin om in beide aspecten goed te presteren. Hierdoor is Squarespace een goede keuze voor webshops van elk formaat die naast het verkopen van hun producten ook willen scoren in Google met informatieve blogs.

In dit artikel met de beste website makers beschikken veel builders over een gratis abonnement, maar helaas geldt dit voor Squarespace niet. Mocht je Squarespace toch gratis willen testen, dan zal je gebruik moeten maken van de 14 dagen garantie. Je hoeft bij het aanmaken van een account geen betaalgegevens op te geven dus er kunnen niet automatisch bedragen worden afgeschreven.

Eigenschappen:

 • Hosting inbegrepen: Ja
 • Gratis versie: Nee
 • Uptime: 99,90%
 • Prijzen: van €11,00 tot €36,00 per maand
 • Klantenservice: 24/7 live chat en mail
 • Extra’s: gratis domeinnaam, gratis SSL certificaat, Squarespace AI

5. Weebly

Weebly-website-maker-beste

Een andere website maker die zeker niet mag ontbreken in dit artikel met de beste website maker is Weebly. Als je zelf al wat onderzoek naar verschillende website makers hebt gedaan, zal je Weebly zeker zijn tegengekomen. Weebly behoort op internationaal gebied namelijk al verschillende jaren tot de grootste en populairste website builders.

Weebly is een van mijn favoriete website makers en mag daarom niet ontbreken in de top 5 beste website makers. De website builder van Weebly maakt het bouwen van een eigen website of webshop namelijk super eenvoudig. Zelfs als totale beginner kun je met de builder van Weebly gemakkelijk en zonder technische kennis een eigen website of webshop maken.

Dat het maken van een eigen website of webshop met Weebly zo eenvoudig is komt onder andere door het gebruiksvriendelijke drag & drop systeem. Dit systeem doet mij namelijk denken aan het drag & drop systeem dat Elementor en Divi gebruiken. Deze systemen werken namelijk vrijwel hetzelfde en beschikken over zoveel mogelijkheden dat je alles volledig naar eigen wens kunt opbouwen en inrichten. Het is dan ook geen wonder dat er al meer dan 40 miljoen websites zijn gebouwd met Weebly.

Wil je niet helemaal zelf een website of webshop opbouwen en inrichten? Dan kun je ook gebruikmaken van de thema’s binnen Weebly. Bij elk pakket van Weebly krijg je namelijk toegang tot een grote bibliotheek vol website templates. Deze templates kun je met één druk op de knop importeren en vervolgens via het drag & drop systeem eenvoudig naar eigen wens maken.

Wat een ander groot voordeel van Weebly is, is dat Weebly net als Wix beschikt over een App Center. Vanuit dit App Center kun je apps aan je website of webshop toevoegen om nieuwe functionaliteiten te kunnen gebruiken. Weebly is dan ook zeker een website builder die je mee wilt nemen in je zoektocht naar de beste website makers.

Eigenschappen:

 • Hosting inbegrepen: Ja
 • Gratis versie: Ja
 • Uptime: 99,90%
 • Prijzen: van $0,00 tot $25,00 per maand
 • Klantenservice: via chat en mail
 • Extra’s: gratis domeinnaam, gratis SSL certificaat, geen advertenties

6. Webflow

Webflow-website-builder

De zesde plek in dit artikel met de beste website makers is voor Webflow. Webflow is namelijk totaal wat anders dan alle andere website builders die ik in deze vergelijking heb besproken. Zo beschikken ze niet over een standaard drag & drop systeem zoals veel website builders hebben. Laten we Webflow daarom ook maar eens gaan bespreken!

Het hoofdkantoor van Webflow is gevestigd in San Francisco en wordt ondersteund door een aantal erg grote namen. Webflow wil uitgroeien tot een van de beste website builders en als je het mij vraagt gaan ze de goede kant op. Bij Webflow combineren ze namelijk de krachtige CMS mogelijkheden met een intuïtieve visuele editor. Dit maakt Webflow niet alleen voor de beginners een erg geschikte builder, maar ook voor de designers, freelancers, en agencies.

Met Webflow hebben de ontwerpers namelijk de volledige controle over het bouwen van responsive en professionele websites of webshops, zonder dat hiervoor ook maar enige programmeerkennis voor nodig is. Ze kunnen daarbij ook nog profiteren van de dynamische inhoud van Webflow om elementen zoals sjablonen te bouwen en op verschillende plekken op je website te hergebruiken. Naast dat dit zorgt voor consistentie, maakt het het beheer van je website of webshop ook nog eens een heel stuk makkelijker.

Heb je al enige kennis van website builders? Dan zal je snappen dat veel mensen Webflow vergelijken met WordPress. In de basis kan dit, maar er zijn ook wel grote verschillen te zien. Zo is een voordeel van Webflow bijvoorbeeld dat de leercurve lager is waardoor je als beginner dus veel eenvoudiger met Webflow aan de slag kunt gaan.

Wat ik persoonlijk erg goed vind aan Webflow is dat je echt de beheerder bent en echt de volledige controle hebt. Bij veel andere website builders ontbreekt het hier nog wel eens, maar bij Webflow is dat niet het geval. Verder zijn ook de functionaliteiten op het gebied van zoekmachinevriendelijkheid en SEO erg goed. Je kunt dus goed gevonden gaan worden in Google met een website die is gebouwd via Webflow.

Eigenschappen:

 • Hosting inbegrepen: Ja
 • Gratis versie: Ja
 • Uptime: 99.99%
 • Prijzen: van $0,00 tot $212,00 per maand
 • Klantenservice: via mail
 • Extra’s: gratis SSL certificaat

7. Hostinger website builder

Beste-website-builder-hostinger

De website builder van Hostinger mag ook zeker niet ontbreken in dit artikel met de beste website makers. Hostinger is namelijk een van de populairste en beste webhosting providers wereldwijd. Naast dat je bij Hostinger gemakkelijk een CMS als WordPress of Joomla kunt installeren kun je ook gebruikmaken van Hostinger hun eigen website builder, genaamd de Hostinger website builder.

Een groot voordeel van de websitebouwer van Hostinger is dat het gebruik maakt van Artificial Intelligence. Hierdoor kun je met de websitebouwer van Hostinger binnen 4 klikken een volledige website maken.

Zodra Hostinger een website voor je heeft gemaakt kun je deze uiteraard nog volledig naar eigen wens maken. De website builder beschikt namelijk ook over een overzichtelijk drag & drop systeem waardoor je je website of webshop eenvoudig naar eigen wens kunt aanpassen.

Naast dat de website builder van Hostinger met AI een website voor je kan ontwikkelen kan de AI nog veel meer. Je kunt de AI binnen de website builder namelijk ook gebruiken voor het schrijven van teksten. Dit kost normaal namelijk erg veel tijd, maar door de AI integratie van Hostinger heb je je website of webshop zo gevuld met goede teksten!

Naast dat je gebruik kunt maken van de AI website bouwer kun je natuurlijk ook zelf een website bouwen op basis van website templates. Wanneer je aan de slag gaat met de website builder van Hostinger krijg je namelijk toegang tot meer dan 150 kant-en-klare website templates. Ook deze templates kun je via het drag & drop systeem nog weer volledig naar eigen wens aanpassen. De website builder van Hostinger moet je dan ook zeker meenemen in je zoektocht naar de beste website makers!

Eigenschappen:

 • Hosting inbegrepen: Ja
 • Gratis versie: Nee
 • Uptime: 99,90%
 • Prijzen: vanaf €2,99 per maand
 • Klantenservice: 24/7 via live chat
 • Extra’s: e-mail hosting, automatische backups, gratis SSL certificaat, gratis verhuisservice

8. WordPress

WordPress-beste-website-maker

De achtste plek in dit artikel met de beste website makers is voor WordPress.com. WordPress.com is namelijk de versimpelde versie van WordPress.org en maakt het mogelijk om super eenvoudig een eigen website of webshop te maken. Waar je bij WordPress.org zelf een domeinnaam en webhosting moet regelen, is dit bij WordPress.com allemaal inbegrepen.

In de basis lijken WordPress.com en WordPress.org veel op elkaar, maar op het gebied van mogelijkheden zitten er toch wel degelijk verschillen tussen. WordPress.com is namelijk een stuk eenvoudiger doordat je als gebruiker veel minder mogelijkheden hebt. Het maken van een website met WordPress.com is dan ook vooral interessant wanneer je een simpele website wilt maken zonder al te veel bijzondere wensen.

Wanneer je met WordPress.com aan de slag gaat heb je de keuze uit een groot aantal WordPress thema’s. Deze thema’s bepalen hoe je website of webshop eruit komt te zien, welke functionaliteiten je wel en juist niet kunt gebruiken en hoe je website is geoptimaliseerd voor Google. Bovendien heeft een thema ook veel invloed op de snelheid en beveiliging van je website. Het is daarom belangrijk om hier goed onderzoek naar te doen.

Zodra je een thema hebt gevonden kun je deze met één druk op de knop importeren. Vervolgens kun je de block-editor in WordPress gebruiken om het thema op te bouwen en je website in te richten. Deze blok-editor doet wat het moet doen, maar persoonlijk vind ik de drag & drop systemen van Wix en Jimdo aanzienlijk fijner werken. Hoewel het goed is om WordPress.com mee te nemen in je zoektocht naar de beste website maker, zal het voor velen waarschijnlijk niet de beste keuze zijn!

Eigenschappen:

 • Hosting inbegrepen: Ja
 • Gratis versie: Ja
 • Uptime: 99.999%
 • Prijzen: van €0,00 tot €45,00 per maand
 • Klantenservice: via e-mail
 • Extra’s: Gratis SSL certificaat, geen advertenties

Beste website maker vergelijken bonus: Shopify

Shopify-webshop-review-nederlands

Inmiddels hebben we de 8 beste website makers besproken en uitgebreid met elkaar vergeleken. Ik ben er dan ook van overtuigd dat je uit al deze website makers een goede keuze moet kunnen maken.

Heb je nog niet het gevoel dat je de beste website maker hebt gevonden? Dan is er nog één website maker die ik met je wil delen. Het gaat in dit geval om Shopify. Shopify is namelijk een van de populairste website makers die specifiek is ontwikkeld voor het maken van webshops.

Wat ik persoonlijk een groot voordeel van Shopify vind is dat het maken van een webshop echt heel erg eenvoudig is. Nadat je een gratis account hebt aangemaakt bij Shopify wordt je namelijk automatisch door het proces geleid. Op basis van de antwoorden die je geeft weet Shopify wat voor soort webshop je wilt maken. Vervolgens kun je dan ook een thema kiezen dat hier goed op aansluit.

Nadat je een thema hebt gekozen, kun je de eerste pagina’s aanmaken en producten toevoegen. Zodra je dit hebt gedaan kun je de opbouw van de pagina’s en productpagina’s helemaal naar eigen wens maken via de editor die standaard is inbegrepen bij Shopify. Staat je hele webshop klaar? Dan kun je de webshop juist instellen, zodat betalingen mogelijk zijn en bestellingen juist worden verwerkt. Als je dit allemaal hebt ingesteld staat je webshop klaar om live te gaan.

Wanneer je een webshop wilt maken met een website builder kan ik je zeker aanraden om Shopify mee te nemen in je zoektocht! Shopify is namelijk een complete website builder die over alle functionaliteiten beschikt voor het opzetten van een succesvolle webshop!

Eigenschappen:

 • Hosting inbegrepen: Ja
 • Gratis versie: Nee
 • Uptime: 99.99%
 • Prijzen: van €21,00 tot €289,00 per maand
 • Klantenservice: 24/7 via live chat
 • Extra’s: Gratis SSL certificaat, analytics dashboard

Wat is een website maker precies?

Nu we inmiddels de 9 beste website makers hebben besproken, zal je denken dat we aan het einde van dit artikel zijn gekomen. Helaas is dat nog niet helemaal het geval, want er is nog een hoop informatie die je moet weten, voordat je daadwerkelijk de beste website maker kunt kiezen. Laten we daarom eerst maar eens antwoord geven op de vraag wat een website maker precies is.

Simpel gezegd is een website maker een programma of tool dat je kunt gebruiken om een website te maken. Het voordeel van dit soort systemen is dat je zelf niet bezig hoeft te zijn met de technische zaken. Alle technische zaken zijn namelijk inbegrepen bij het pakket dat je kiest.

Daarnaast is het tegenwoordig zo dat vrijwel alle website makers het maken van een website of webshop zo eenvoudig mogelijk maken. Dit betekent dat je voor het maken van een website of webshop met deze systemen geen technische kennis nodig hebt. Dit is een groot voordeel, want hierdoor is het maken van een eigen website voor veel meer mensen toegankelijk. Dit verklaart dan ook dat de website builders uit dit artikel samen tientallen miljoenen gebruikers hebben.

Waarom heb je een website maker nodig?

De volgende vraag die ik wil bespreken is of je een website maker nodig hebt? Het korte antwoord op deze vraag is nee, want je hebt niet per se een website maker nodig om zelf een eigen website of webshop te maken.

Een website maker maakt het alleen wel een stuk makkelijker om een website of webshop te maken. De meeste website builders zijn namelijk zo ontwikkeld dat je als gebruiker geen technische kennis nodig hebt om zelf een website of webshop te kunnen maken. Ben je dus niet technisch aangelegd en ben je niet bekend met programmeertalen als PHP, JavaScript en HTML en CSS? Dan is het een verstandige keuze om een website maker te gebruiken.

Beschik je wel over technische kennis en ben je bekend met de verschillende programmeertalen? Dan kun je ervoor kiezen om een website of webshop te maken zonder website maker. Vergeet alleen niet dat dit veel meer tijd in beslag gaat nemen. Bovendien zal je alles zelf moeten uitzoeken, want er is geen klantenservice waar je met vragen en/of berichten terechtkunt.

Beste website maker: Hoe kies je de beste website builder?

Inmiddels hebben we de 9 beste website makers besproken en uitgebreid met elkaar vergeleken. Ook weet je precies wat een website maker is en of je deze nodig hebt voor het maken van je eigen website of webshop.

Op basis van al deze informatie zal je nu zelf een geschikte website maker moeten kunnen kiezen. Heb je nog geen geschikte website builder gevonden? Of wil je nog andere website builders zoeken? Dan zijn er een aantal dingen die je moet meenemen in je zoektocht naar de beste website maker. Hieronder zal ik je uitleggen welke punten dit zijn en hoe je deze punten kunt controleren.

1. Functionaliteiten

Het eerste punt dat je moet controleren zijn de functionaliteiten waarover een website maker beschikt. Zoals je in dit artikel hebt gelezen zijn er namelijk erg veel website builders en al deze builders beschikken over verschillende functionaliteiten. Bovendien zijn lang niet alle functionaliteiten standaard inbegrepen bij een website maker. Het komt daardoor regelmatig voor dat je extra moet betalen om gebruik te mogen maken van bepaalde functionaliteiten.

Bedenk daarom van te voren welke functionaliteiten je nodig hebt en controleer daarna of de website maker over deze functionaliteiten beschikt. Door dit te controleren weet je zeker dat je het type website of webshop kunt maken dat je in gedachte had.

2. Snelheid

Het tweede punt dat je moet controleren bij het kiezen van een website maker is de snelheid. Snelheid speelt namelijk een belangrijke rol, want Google gebruikt de snelheid van je website om te bepalen hoe goed je website of webshop gevonden gaat worden in de zoekresultaten. Heb je een snelle website? Dan is de kans groter dat je website goed gevonden gaat worden in de zoekresultaten.

Het controleren van de snelheid van een website maker is vooral belangrijk bij de minder bekende website builders. De bekende website builders hebben hun zaken in de meeste gevallen namelijk op orde. Om de snelheid toch te kunnen controleren kun je ook kijken naar de ervaringen van andere gebruikers met de website builder.

3. Beveiliging

Het derde punt dat je moet controleren bij het kiezen van een website maker is de beveiliging. Dagelijks worden er namelijk ongeveer 30.000 websites gehackt en je wilt voorkomen dat jouw website het slachtoffer wordt. Het is daarom super belangrijk dat je een website maker kiest die de beveiliging serieus neemt en de nodige maatregelen neemt om de websites van hun klanten te beveiligen. Denk hierbij aan automatische backups, server monitoring en het leveren van gratis SSL certificaten.

Controleer bij het kiezen van een website builder daarom altijd welke maatregelen een website builder neemt om de beveiliging te garanderen.

4. Gebruiksvriendelijkheid

Het vierde punt dat je moet controleren bij het kiezen van een website maker is de gebruiksvriendelijkheid. Zeker wanneer je zelf niet super technisch bent aangelegd is dit erg belangrijk, want je wilt voorkomen dat je technische kennis nodig hebt om bepaalde zaken te kunnen aanpassen. Daarnaast moet het allemaal lekker soepel werken en is het belangrijk dat alle instellingen gemakkelijk zijn te vinden. Het is daarom prettig dat website makers als Wix, JouwWeb en Jimdo beschikken over gratis versies waardoor je eerst kunt testen of de software een beetje soepel werkt.

Heb je zelf nog een website maker gevonden waar je dit niet eenvoudig kunt controleren? Dan is het aan te raden om de reviews van andere gebruikers te lezen op platforms als Trustpilot. Op basis van die reviews kun je dan goed inschatten of de gebruiksvriendelijkheid in orde is of niet.

5. Klantenservice

Het vijfde punt dat je zeker moet controleren bij het kiezen van een website maker is de klantenservice. Mocht je namelijk vragen hebben of problemen ervaren op je website dan wil je snel bij de klantenservice terecht kunnen, zodat zij je kunnen helpen. Het is daarom erg belangrijk dat je een website maker kiest die beschikt over een goede klantenservice. Voordat je een website maker kiest kun je de klantenservice natuurlijk eerst zelf testen. Is dit niet mogelijk? Dan kun je ook hiervoor kijken naar de ervaringen van andere gebruikers op platforms als Trustpilot.

6. Prijs

Het laatste punt dat je zeker moet controleren bij het kiezen van een website maker is de prijs. Er zijn namelijk erg veel verschillende website builders en ze leveren allemaal verschillende pakketten met verschillende prijzen. Controleer daarom goed wat de prijs van een website builder is en wat je bij een andere website builder zou krijgen voor hetzelfde geld.

Bij het kiezen van een website builder is het bijvoorbeeld belangrijk om te controleren of er hosting bij is inbegrepen. Daarnaast wil je weten of een gratis domeinnaam en SSL certificaat is inbegrepen. Al deze dingen hebben invloed op de prijs van een website maker en daarom is het belangrijk om hier goed onderzoek naar te doen voordat je een website maker aanschaft.

De beste website makers: Zijn er ook gratis website builders?

Een vraag die ik regelmatig heb gekregen is of er ook gratis website makers zijn? Het korte antwoord op deze vraag is ja, maar het is wel belangrijk om jezelf af te vragen of het slim is om een gratis website builder te gebruiken.

Het grootste deel van de website makers die ik in dit artikel heb besproken beschikken over een gratis versie. Het nadeel van deze gratis versie is alleen dat ze heel erg beperkt zijn. Zo kun je bijvoorbeeld geen eigen domeinnaam gebruiken, wat betekent dat je website of webshop op een subdomein komt te staan.

Daarnaast komt je website of webshop bij een gratis website builder in de meeste gevallen vol met advertenties te staan. Ook heb je een stuk minder mogelijkheden en functionaliteiten om je website of webshop naar eigen wens te maken.

Samenvattend is het dus zeker mogelijk om een gratis website maker te gebruiken, maar wanneer je een serieuze website of webshop wilt maken raad ik je het niet aan. Voor de meeste mensen raad ik het gebruik van een gratis website maker dan ook af!

Beste-website-makers (1)

Beste website builders: Wat kost een website maker?

Inmiddels hebben we de 9 beste website makers besproken en uitgebreid met elkaar vergeleken. Op basis van deze informatie zal je wellicht al de beste website builder kunnen kiezen, maar ik wil toch nog een belangrijk onderdeel bespreken. In dit artikel hebben we het namelijk nog niet echt gehad over de kosten voor een website builder. Laten we het nu daarom nog maar even hebben over de kosten voor een website builder.

Hoewel de kosten voor een website builder sterk afhankelijk zijn van je wensen en behoeften kan ik wel een indicatie voor de kosten geven. Zo weet je ongeveer met welke kosten je rekening moet houden voor het kiezen van een website builder:

 • Simpele website: heb je geen hele bijzondere plannen en wil je voor je hobby een leuke, maar niet heel uitgebreide website maken? Dan zullen de kosten voor een website maker tussen de €2,00 en €5,00 per maand bedragen.
 • Bedrijfswebsite: wil je een website maker gebruiken voor het maken van een website voor je bedrijf? Dan heb je meer functionaliteiten nodig waardoor de kosten voor website maker hoger zullen uitvallen. Je kunt in dit geval rekening houden met kosten tussen de €5,00 en €20,00 per maand.
 • Grote website/webshop: wil je een grote website of webshop maken met geavanceerde functionaliteiten? En verwacht je grotere hoeveelheden bezoekers op je website te krijgen? Dan heb je een uitgebreid pakket nodig. In dit geval kun je rekening houden met kosten tussen de €20,00 en €100,00 per maand.

Conclusie: Wat is de beste website maker voor jou?

Nu we inmiddels zijn aangekomen aan het eind van dit artikel is het tijd voor een conclusie, want wat is nu de beste website maker voor het maken van je eigen website of webshop?

Als je mij vraagt welke website builder ik zou aanraden, dan zou dat zonder enige twijfel Wix zijn. Wix is namelijk al erg lang actief en is al meerdere jaren op rij een van de beste website makers die je kunt gebruiken. Bovendien werkt het drag & drop systeem super eenvoudig waardoor je zonder technische kennis je eigen droom website of webshop kunt maken. Bovendien kun je bij een betaald pakket gebruik maken van een eigen domeinnaam en is je website of webshop reclamevrij.

Ben je benieuwd of Wix ook wat voor het maken van je website of webshop is? Klik dan op de knop hieronder om Wix helemaal gratis uit te proberen.

Beste website makers - Veelgestelde vragen

Wat is een website maker?

Een website maker is een softwareprogramma dat je kunt gebruiken om, vaak zonder technische kennis, een eigen website of webshop te maken. Het ingebouwde drag & drop systeem dat voor de meeste website builders standaard is zorgt ervoor dat je door middel van het slepen en neerzetten principe eenvoudig je website kunt opbouwen en inrichten.

Waarom heb je een website maker nodig?

Je hebt een website maker nodig wanneer je niet technisch bent aangelegd, maar wel een eigen website of webshop wilt maken. Een website maker maakt het namelijk mogelijk om zonder technische kennis zelf een eigen website of webshop te maken. Hierdoor heb je geen kennis van programmeertalen als PHP, JavaScript of HTML en CSS nodig

Wat is de beste gratis website maker?

Persoonlijk ben ik van mening dat Wix de beste gratis website maker is. De gratis versie van Wix beschikt in vergelijking met de gratis versie van andere website makers namelijk over de meeste functionaliteiten.

Heb je technische kennis nodig voor een website builder?

Nee, het grootste voordeel van een website builder is dat je geen technische kennis nodig hebt om zelf een eigen website of webshop te maken. Dit komt door het vaak standaard ingebouwde drag & drop systeem dat je zonder technische kennis kunt gebruiken.

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Ook interessant

Wix-logo
4.9/5

Wees snel, verloopt bijna!

Jouw eigen droom website maken met WordPress?

Wil je leren hoe je WordPress kunt gebruiken om zonder technische kennis jouw eigen droom website te maken? Download de handleiding dan gratis en ontdek direct hoe eenvoudig het is!

Via deze handleiding kun je tijdelijk tot 58% korting krijgen op webhosting!

Gratis-WordPress-handleiding-mockup-staand