Wil jij zelf jouw eigen WordPress website maken? Dan zul je zelf misschien al wel wat onderzoek hebben gedaan, maar hoe kun jij nou zelf eenvoudig jouw eigen professionele WordPress website bouwen zonder technische kennis?
Ik kan jou in ieder gevallen vertellen dat het zeker mogelijk is om zonder technische kennis jouw eigen WordPress website te maken. Sterker nog! In deze blog ga ik jou uitleggen hoe jij zelf een WordPress website kunt maken zonder technische kennis nodig te hebben.
Deze handleiding is bedoelt voor iedereen die zelf een eigen (WordPress) website wilt maken, maar niet precies weet hoe hij of zij hier aan moet beginnen en waar je nu precies allemaal op moet letten. In dit stappenplan zal ik het jou allemaal stap voor stap uitleggen zodat ook jij jouw eigen professionele WordPress website kunt maken!
Stap voor stap zelf een eigen professionele WordPress website maken
Zoals je net al hebt gelezen is dit een stap voor stap handleiding waarin ik jou uitleg hoe jij zelf een eigen WordPress website kunt maken. Het voordeel van deze WordPress website maken handleiding is dat je geen technische kennis nodig hebt zoals bij een hoop andere handleidingen.
Een ander voordeel is dat deze eigen WordPress website maken handleiding actueel is en dus voldoet aan alles wat op dit moment het beste werkt. Zowel op het gebied van snelheid, gebruiksvriendelijkheid als veiligheid zal jij dus alles leren wat nu op dit moment het beste werkt.
Om het helemaal af te maken deel ik aan het einde van deze website maken met WordPress handleiding ook nog een aantal website tips waarmee jij aan de slag kunt gaan zodra jouw website af is om bijvoorbeeld meer conversies binnen te halen of een groot deel te automatiseren. Echt alles is mogelijk en in deze handleiding ga ik jou laten zien hoe jij dit zelf eenvoudig kunt doen!
Wat heb je allemaal nodig om zelf een eigen website te maken?
Waarschijnlijk lees jij deze WordPress website maken handleiding, omdat je hebt besloten dat je zelf een eigen WordPress website wilt gaan maken. In veel gevallen zal dit zijn voor je eigen bedrijf, een blog of als hobby. In al deze gevallen zit je hier goed, maar toch is er nog een belangrijke vraag? Want wat heb je namelijk allemaal nodig om zelf een eigen website te maken?
In deze handleiding website maken met WordPress leg ik jou uit hoe jij zelf een professionele website kunt maken met WordPress. Voor een WordPress website heb je een aantal zaken nodig en die zal ik hieronder even toelichten. Je hoeft totaal niet te stressen, want later in deze handleiding leg ik uit hoe en waar je deze zaken kunt regelen.
1. Een domeinnaam
Voordat je kunt beginnen met het maken van een WordPress website moeten er een aantal zaken worden geregeld. Als eerste is een domeinnaam erg belangrijk. Een domeinnaam kun je namelijk vergelijken als het adres van jouw woning, maar dan is het domeinnaam het adres van jouw website. Het adres van mijn website is bijvoorbeeld nolimitwebdesign.nl.
Zoals je wel zult snappen moet een domeinnaam uniek zijn, want er kunnen niet meerdere websites op één adres staan. Kies daarom altijd een domeinnaam die wat zegt over jouw onderneming of duidelijk maakt wat jij precies doet. Is de domeinnaam al bezet? Dan kun je kiezen voor een andere domeinextensie(.nl, .be, .com). Als dit niet de gewenste oplossing is kun je ook een andere domeinnaam kiezen.
2. Een hostingpakket
Wanneer jij zelf jouw eigen WordPress website wilt gaan maken wil je natuurlijk ook dat deze online staat en dus voor anderen zichtbaar is. Om dit voor elkaar te krijgen heb je een hostingpakket nodig. Met een hostingpakket huur je simpelweg een stukje schijfruimte van een hostingprovider. Zodra iemand vervolgens jouw website bezoekt wordt er contact gemaakt met de server en wordt jouw website via hier geladen en vertoond aan de bezoeker. Een betrouwbaar en snel hostingpakket is daarom erg belangrijk.
3. Een website software
Om daadwerkelijk jouw eigen WordPress website te kunnen maken heb je natuurlijk software nodig. Zonder software is het namelijk onmogelijk om makkelijk jouw eigen website te maken. In dit geval ga ik jou leren hoe jij zelf jouw eigen website kunt maken met WordPress, omdat dit op dit moment een van de populairste, makkelijkste en toch ook een van de meest uitgebreide systemen is. Voor alle soorten websites en/of webshops is WordPress daarom super geschikt en dat maakt het een ideale website software voor iedereen die een eigen website wilt maken. Je kunt met WordPress zelfs als dummie een website maken!
Hoe kun jij zelf een eigen professionele WordPress website maken?
Nu jij precies weet waarmee jij zelf zonder technische kennis een website kunt maken en wat hier allemaal voor nodig is, is het tijd om verder te gaan. In het volgende onderdeel wil ik jou daarom daadwerkelijk stap voor stap gaan uitleggen hoe jij zelf een eigen WordPress website kunt maken.
Na het volgens van deze handleiding weet ik zeker dat jij een goede website hebt staan! Wil jij alle stappen echt samen doorlopen en dus zwart op wit hebben staan welk knopje je wanneer moet indrukken? Dan raad ik je zeker aan om mijn e-boek WordPress website maken te downloaden. Hierin doorlopen ik het onderstaande proces namelijk stap voor stap en bouwen we samen naar een professionele WordPress website!
Handleiding hoe bouw je zelf een eigen WordPress website
- Kies een domeinnaam
- Kies een hosting provider
- WordPress installeren
- Jouw WordPress website beveiligen met SSL
- WordPress op de juiste manier instellen
- Een WordPress thema kiezen en installeren
- Noodzakelijke plug-ins installeren
- Een page builder installeren
- Je eerste WordPress pagina aanmaken
- Een menu maken op jouw WordPress website
- Een blog toevoegen aan jouw website
1. Bouw een WordPress website met een eigen domeinnaam
Zoals je aan het begin van deze WordPress website maken handleiding al hebt gelezen wil je altijd een website bouwen met een eigen domeinnaam. Naast dat dit professionaliteit uitstraalt bouw je ook SEO waarde op met jouw domeinnaam en website. Dit zorgt ervoor dat jij op termijn steeds beter gevonden gaat worden in Google en dus meer bezoekers en potentiële klanten ontvangt op jouw website!
Wil jij liever een gratis WordPress website maken? Dan zit je in veel gevallen vast aan een systeem als Wix of Squarespace. Hier heb je geen eigen domeinnaam, maar een subdomein van de website maker. Hierdoor straalt jouw bedrijf geen professionaliteit uit en bouw je ook nog eens geen SEO waarden op. Wil je vervolgens overstappen naar een ander systeem? Dan kun je helemaal opnieuw beginnen en dat lijkt mij persoonlijk niet de beste keuze.
De kosten voor een domeinnaam verschillen sterk. Zo krijg je bij veel hostingproviders een gratis domeinnaam, maar dan moet je wel een hostingpakket aanschaffen. Toch is dit een erg aantrekkelijk aanbod en in dit geval de beste keuze.
2. Kies een geschikte hosting provider
Deze stap gaat goed samen met het aanschaffen van een domeinnaam. Ik zal je persoonlijk aanraden om eerst altijd een goede WordPress hosting provider te kiezen. In veel gevallen zul je hier ook een gratis domeinnaam krijgen, maar je weet wel zeker dat je goede en betrouwbare hosting krijgt.
Bij het kiezen van een hosting provider zijn er namelijk een hoop zaken waar je op moet letten. Zo zijn bijvoorbeeld de snelheid, veiligheid en gebruiksvriendelijk erg belangrijk. Ook de uptime is erg belangrijk, want dit percentage bepaald hoeveel minuten per jaar jouw website online staat en dus bereikbaar is. Een uptime percentage van 99,9% of hoger is daarom wel een must!
Op dit moment is de keuze uit hosting providers echt gigantisch waardoor het voor beginners erg lastig is om de juiste keuze te maken. Ik heb daarom de juiste hosting providers gekozen die jij kunt gebruiken om deze handleiding WordPress website maken te volgen:
3. WordPress website maken: WordPress installeren op jouw eigen website
Zodra jij eenmaal een hostingpakket en domeinnaam hebt aangeschaft is de volgende stap het installeren van WordPress. Dit kun je zo lastig maken als je zelf wilt. Heb je gekozen voor een van de hosting providers die ik in de vorige stap aanraadde? Dan zit je goed, want hier kun je WordPress namelijk installeren met één druk.
Zodra jij in het dashboard van jouw hosting provider zit kun jij hier met één druk op de knop verschillende website software programma’s installeren, waaronder WordPress. Het enige wat jij vervolgens nog hoeft te doen is het aanmaken van een account waarmee jij kunt inloggen op jouw website.
Heb jij hosting aangeschaft bij een andere provider? Dan zul je zelf even moeten uitzoeken of dit bij deze partij mogelijk is met één klik of dat je alles handmatig moet doen door middel van FTP? Is dit het geval? Dan raad ik je aan om goed uit te zoeken wat je doet, want hier kunnen veel dingen fout gaan.
*In mijn e-book handleiding WordPress website maken leg ik stap voor stap uit hoe jij in het dashboard van Cloud86 WordPress kunt installeren en vervolgens de instellingen juist kunt zetten!
4. Een SSL certificaat installeren
Het volgende onderdeel van deze handleiding WordPress website maken is beveiliging. Beveiliging is natuurlijk erg belangrijk bij het maken van een eigen WordPress website. Een SSL certificaat is hier de eerste belangrijke toevoeging van. Standaard maakt jouw website namelijk gebruik van een HTTP verbinding. Dit is een niet beveiligde verbinding en dus kan de data die via jouw website en de server wordt verzonden onderschept worden.
Dit wil je natuurlijk voorkomen, want dit kan echt grote problemen veroorzaken. Je wilt daarom gebruik maken van een HTTPS verbinding, want dit is een beveiligde verbinding waarvan de verzonden niet onderschept kan worden. Bij veel hosting providers ontvang jij naast een gratis domeinnaam ook een gratis SSL certificaat, maar deze moet nog wel gekoppeld worden.
Het koppelen van het SSL certificaat aan jouw domeinnaam en website is helemaal niet lastig, maar toch kan de instelling wel even zoeken zijn. Vanuit het dashboard van jouw hosting provider kun jij dit eenvoudig zelf doen. Vervolgens moet je wel in WordPress wat instellingen aanpassen, zodat het ook hier goed gaat.
5. Inloggen op jouw website
Heb jij WordPress succesvol geïnstalleerd op jouw domeinnaam? Dan is de volgende stap inloggen op jouw website. Bij veel hosting providers kun jij na het installeren van WordPress met een knop ook direct inloggen op jouw website. Dit is natuurlijk erg makkelijk, maar toch heeft het ook een nadeel. Veel mensen weten namelijk niet hoe ze de volgende keer op hun website moeten inloggen. Dit zal ik je daarom even uitleggen.
Zodra jij WordPress hebt geïnstalleerd wordt je in veel gevallen ook automatisch ingelogd op jouw website. Stel dat jij de volgende dag opnieuw op jouw website wilt inloggen hoef je niet eerst helemaal in je hostingpakket in te loggen.
Om in te loggen op jouw WordPress website kun je namelijk simpelweg jouw domeinnaam in de url balk zetten en daarachter /wp-admin toevoegen. Je krijgt nu dus de volgende URL: jouwdomeinnaam.nl/wp-admin. Door vervolgens op enter te klikken kom jij op de inlogpagina van jouw eigen WordPress website. Hier kun je vervolgens inloggen met de gegevens die jij hebt ingevuld tijdens het installeren van WordPress.
6. De instellingen voor jouw WordPress website goed zetten
Zodra jij WordPress hebt geïnstalleerd en op jouw eigen WordPress website bent ingelogd is het belangrijk om instellingen goed te zetten. In veel gevallen staan de meeste instellingen als goed, maar toch is het belangrijk om dit te controleren. Er staan namelijk een aantal instellingen tussen die een hoop impact op jouw website kunnen hebben wanneer je deze later aanpast.
Om in WordPress de instellingen te controleren en/of aan te passen ga je in het menu aan de linkerkant naar “Instellingen”. Je krijgt nu een hele lijst aan instellingen die jij voor jouw website kunt aanpassen. Ook staan er onder de categorie instellingen nog een hoop instellingen voor andere zaken binnen WordPress.
Door in deze handleiding uit leggen wat je hier allemaal kunt instellen en wat het precies doet wordt dit artikel een grote rommel. Wil je daarom weten welke instellingen hier allemaal tussen staan en wat je echt moet aanpassen om sneller en meer resultaat te halen met jouw website? Dan raad ik je zeker aan om gratis mijn e-book website maken te downloaden!
7. Een WordPress thema kiezen om jouw eigen WordPress website te maken
Nu jij WordPress op jouw domeinnaam hebt geïnstalleerd, hebt ingelogd op jouw website en de instellingen voor jouw WordPress website hebt goed gezet is het tijd om daadwerkelijk jouw eigen WordPress website te gaan maken.
Om jouw eigen WordPress website te maken is het belangrijk om een goed WordPress thema te kiezen. Een WordPress thema heeft namelijk veel invloed op jouw website. Zo heeft een thema ondere invloed op de volgende punten:
- Een thema bepaald welke functionaliteiten jij op jouw website kunt gebruiken
- Een thema heeft invloed op de veiligheid van jouw website
- Een thema heeft invloed op het design en de mogelijkheden daarin voor jouw website
- Een thema heeft invloed op de snelheid van jouw website
- Een thema heeft invloed op de zoekmachine vriendelijkheid van jouw website
Zoals je ziet heeft een WordPress thema dus veel invloed op zaken die echt heel belangrijk zijn om het maximale resultaat uit jouw eigen WordPress website te halen. Een thema te kiezen dat goed scoort op al deze punten is lastig en daarom heb ik al onderzoek voor jou gedaan. De volgende thema’s behoren tot de beste WordPress thema’s van dit moment en scoren op alle bovenstaande punten erg goed:
8. Belangrijke plugins installeren
De volgende stap voor het maken van een eigen WordPress website is het installeren van de benodigde plug-ins. Een WordPress thema bepaald hoe jouw website er uit komt te zien en wat er allemaal mogelijk is op jouw website. Toch heb je hier zelf ook nog aardig wat invloed op met de WordPress plug-ins. Dit is eigenlijk een gedeelte binnen WordPress waar jij extra functionaliteiten aan jouw website kunt toevoegen.
Veel plug-ins vertragen jouw website of zijn niet compatibel met elk WordPress thema. Het is daarom goed om dit te controleren. De thema’s die ik in de vorige stap genoemde zijn met het grootste deel van de plug-ins compatibel en zijn daardoor voor alle soorten websites volledig naar wens te maken.
Er zijn een aantal plug-ins die elke WordPress website nodig heeft om vanaf het begin direct het maximale uit jouw eigen WordPress website te halen. De plugins die ik in ieder geval zal aanraden zal ik hieronder even bespreken:
- WPForms: WPForms is de eerste plug-in die ik aanraad om te installeren. Met deze plugin kun jij namelijk zonder technische kennis formulieren aan jouw website toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan een contactformulier, offerte formulier of een nieuwsbrief formulier. Je kunt daarnaast ook nog zelf formulieren maken.
- Yoast SEO: Dit is een plugin die erg handig is om pagina’s te optimaliseren voor Google. Yoast geeft namelijk aanbevelingen die jij op een pagina kunt toevoegen of aanpassen om de pagina beter te optimaliseren voor Google en dus beter gevonden te gaan worden.
- Akismet: Blog jij op jouw website? Dan zit hier standaard ook een reactie functionaliteit in ingebouwd. Dit kan een handige toevoeging zijn, maar het kan ook een hoop spam opleveren. De plugin Akismet gaat deze spam tegen en is daarom een belangrijke plugin voor iedere WordPress website.
9. Eventueel gebruik maken van een page builder op jouw WordPress website
Een WordPress thema geeft al erg veel mogelijkheden, maar toch kan het aanpassen nog best wel eens lastig zijn. Ook komt het regelmatig voor dat je iets net niet helemaal naar wens kunt maken, omdat het thema niet over die functionaliteit beschikt.
In dit geval kunt je ervoor kiezen om het te accepteren en het op een andere manier te doen of je kiest ervoor om gebruik te maken van een page builder. Een page builder is namelijk extra toevoeging waarmee jij zonder enige technische kennis een website helemaal naar wens kunt maken. Dit komt onder andere door het drag & drop systeem. Dit systeem maakt het mogelijk om de meest lastige onderdelen aan jouw website toe te voegen door ze simpelweg uit het menu te slepen en op de gewenste plek te plaatsen.
In deze website maken handleiding maak ik gebruik van de Elementor Pro WordPress Builder, omdat dit op dit moment met meer dan 5 miljoen gebruikers de populairste en beste website maker is!
In mijn e-boek leg ik jou precies uit hoe jij Elementor kunt installeren en kunt gebruiken om templates te installeren, aan te passen of hoe jij zelf een website kunt maken zonder technische kennis.
Zelf een eigen WordPress website maken? Zet deze instellingen goed
Zoals je in stap 6 van deze WordPress website maken handleiding hebt kunnen lezen is het belangrijk om de instellingen binnen WordPress goed te zetten. Hieronder zal ik een aantal van deze instellingen benoemen die belangrijk zijn om goed te zetten. Deze instellingen kunnen namelijk bijdragen aan een betere vindbaarheid in Google en dus het krijgen van meer bezoekers en klanten. Laten we daarom maar direct beginnen bij de eerste instelling.
1. De permalink structuur bij het maken van een WordPress website
De eerste instelling die erg belangrijk is om goed te hebben staan heeft betrekking op de permalinks. Je kunt hier namelijk instellen hoe je wilt dat de URL van jouw website worden opgebouwd. Zo zie je op de onderstaande afbeelding bijvoorbeeld dat je kunt kiezen uit de volgende URL opbouw mogelijkheden:
- Standaard
- Jaar, maand, dag en naam
- Jaar, maand en naam
- Numeriek
- Berichtnaam
- Aangepaste structuur
Natuurlijk kun je helemaal zelf kiezen welke URL opbouw jij voor jouw website wilt gebruiken, maar uit oogpunt van gebruiksvriendelijkheid en zoekmachine vriendelijkheid raad ik je aan om te kiezen voor de instelling “Berichtnaam”.
Deze URL opbouw maakt zowel de bezoeker als Google duidelijk waar de pagina over gaat en dat draagt bij aan een betere vindbaarheid in Google en dus meer bezoekers en klanten!
2. De site titel en ondertitel aanpassen
Wanneer jij zelf een eigen WordPress website gaat maken is het belangrijk om de titel en ondertitel aan te passen. Onder Instellingen → Algemeen kun je ook de sitetitel en ondertitel aanpassen. Je kunt kijken naar wat er op dit moment in deze velden staat en deze zo nodig aanpassen. Standaard zet WordPress hier namelijk eigen waardes is, maar bij veel hostingproviders pas je deze velden al aan tijdens het installeren van WordPress.
De site titel wordt vertoond in de rechterbovenhoek van WordPress. Door hier op de klikken krijg je de voorkant van de website te zien. Zit je al op de voorkant van de website en klik je dan op de sitetitel? Dan kom je weer op de achterkant van de website.
De ondertitel kun je gebruiken om jouw bedrijf in een paar woorden te omschrijven. Bij sommige thema’s wordt de ondertitel namelijk op bepaalde plekken op de website ingeladen, maar bij veel thema’s is dit niet het geval.
3. Zoekmachines toegang geven tot jouw eigen WordPress website
Wanneer jij zelf een eigen WordPress website wilt gaan maken wil je natuurlijk zo goed mogelijk gevonden gaan worden in Google. Dit gaat jou namelijk bezoekers opleveren en uiteindelijk ook meer klanten en inkomsten.
Je kunt je website zo goed mogelijk inrichten op het gebied van SEO, maar is er wel een hele belangrijke instelling die hier invloed op heeft. Onder Instellingen → Lezen kun je namelijk de zoekmachine zichtbaarheid instellen. Het is belangrijk dat deze instelling niet is aangevinkt, want wanneer je deze wel aanvinkt blokkeer je Google om jouw website te mogen indexeren. Wanneer dit het geval is zal jouw website niet vertoond worden in Google. Hoe goed jij dan ook wel niet met jou website bezig bent.
4. De juiste taal instellen
Als jij zelf een eigen WordPress website aan het maken bent is het ook belangrijk om te controleren of je de juiste taal hebt geselecteerd.
Het lijkt misschien logisch, maar toch gaat het hier bij veel mensen nog niet helemaal goed. Bij het instellen van de taal is het namelijk belangrijk dat je de taal kiest van het land waar jouw website zich bevind of waar jij je met jouw website op richt.
Voor de meeste zal dit daarom Nederland of België zijn. Wil jij een Engelse WordPress website maken? Zet de taal daan op Engels. Hierdoor wordt de website of webshop beter toegankelijk voor de bezoekers die jij op jouw website wilt hebben.
Je kunt de taal van jouw website aanpassen door op het WordPress dashboard naar “Instellingen” te gaan en hier te klikken op “Algemeen”. Ook hiervoor geldt dat je op “Wijzigingen opslaan” moet klikken als je wat aanpast.
5. Meldingen beheren
Als laatste wil je ook nog even controleren, bij het maken van een eigen website, of de juiste meldingen zijn ingeschakeld of uitgeschakeld. Je wilt bijvoorbeeld liever niet elke keer een mailtje ontvangen wanneer iemand een reactie op jouw website plaatst. Hierdoor krijg je namelijk een overvolle mailbox en de meldingen zie je toch direct wanneer je bent ingelogd op jouw WordPress website.
Je kunt de instellingen voor meldingen eenvoudig aanpassen door onder instellingen naar Discussie te gaan. Hier kun jij zelf instellen welke meldingen jij wel wilt ontvangen en welke niet. Deze instellingen hebben geen invloed op de vindbaarheid of gebruiksvriendelijkheid van jouw website. Je kunt dus helemaal bepalen welke meldingen jij wel en niet wilt ontvangen.
Wil jij hier zelf niet helemaal induiken? Dan kun je op de onderstaande afbeelding zien welke instellingen voor meldingen ik wel of juist niet aan heb staan. Deze kun je in dit geval simpelweg overnemen.
Een pagina aanmaken op jouw eigen WordPress website
Nu jij precies weet hoe jij zelf een WordPress website kunt maken, wat je hier allemaal voor nodig hebt en welke instellingen belangrijk zijn om te controleren is het tijd voor het volgende onderdeel. Hieronder wil ik jou namelijk uitleggen hoe jij binnen WordPress pagina’s kunt aanmaken.
Binnen WordPress kun je in het menu aan de linkerkant klikken op “Pagina’s”. In veel gevallen staat hier al één pagina die automatisch is aangemaakt door WordPress. Deze mag je direct verwijderen. Dit kun je doen door op de balk van de pagina te gaan staan en te klikken op het item “Prullenbak” dat dan verschijnt.
Om een pagina aan te maken klik je “Nieuwe pagina”. Deze knop kun je vinden naast de kop Pagina’s rechts bovenin. Zodra jij hier op hebt geklikt opent er een nieuw scherm waar jij de pagina kunt instellen. Hier zitten een aantal belangrijke instellingen tussen die ik even zal bespreken:
- Titel: Dit is de titel van de pagina. Hier kun je dus zeggen waar de pagina overgaat. Zo is de titel van deze pagina bijvoorbeeld: ”Hoe maak je zelf een eigen WordPress website – 2023 handleiding”
- Tekst: Onder de titel kun je alle tekst plaatsen die jij op deze pagina wilt hebben. Door op het zwarte plusje te klikken kun je ook verschillende elementen kiezen om jouw website op te bouwen. Maak je gebruik van de Elementor page builder? Dan kun je dit veld leeglaten en bovenin het scherm klikken op “Bewerk met Elementor”.
- Status & zichtbaarheid: Dit is het eerste item in de sidebar aan de rechterkant. Hier kun je instellen of de pagina gepubliceerd is, wanneer hij online moet komen en of de pagina op concept moet staan.
- Permalink: Hier kun je instellen wat de permalink van de pagina moet zijn. Standaard wordt hier de paginatitel voor gebruikt, maar dat is niet altijd even ideaal als permalink. In dit geval kun je het beste kiezen voor een permalink die de pagina beschrijft. Uiteraard met de termen waarop je gevonden wilt worden in Google.
- Featured image: Hier kun je een afbeelding opgeven die als uitgelichte afbeelding wordt gebruikt. Voor pagina’s zul je deze niet nodig hebben, maar later in deze handleiding website maken gaan we ook in op blogberichten en daar is deze instelling wel erg handig.
- Pagina attributen: Onder pagina attributen kun jij verschillende pagina’s onder elkaar zetten. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je diensten aanbiedt. In dit geval heb je vaak een bovenliggende diensten pagina. Deze pagina heeft bijvoorbeeld de permalink /diensten/. Wanneer je vervolgens een specifieke dienst pagina aanmaakt kun je bij pagina attributen kiezen dat die hoofdpagina diensten is. De specifieke diensten pagina krijgt dan de permalink jouwdomeinnaam.nl/diensten/specifieke-dienst.
Een menu aanmaken op jouw WordPress website
Heb jij alle pagina’s aangemaakt die jij op jouw website wilt hebben? Dan kun je nu een menu maken dat jij op jouw website wilt hebben staan. Dit kun je doen door in het menu van WordPress naar Weergaven → Menu’s te gaan.
Vervolgens krijg je het menu te zien dat op dit moment op jouw website actief is. Deze kun je helemaal aanpassen, zodat alle pagina’s en berichten die jij in het menu van jouw website wilt hebben ook in het menu kunnen staan.
Het is ook mogelijk aangepaste links toe te voegen. Deze zijn bijvoorbeeld handig wanneer jij een item in het menu wilt doorlinken naar een andere website.
Je kunt in het menu ook nog weer een submenu maken. Dit kun je bijvoorbeeld zien op de onderstaande afbeelding. Je ziet de hoofdpagina “Beste hosting” daaronder komen een heel aantal pagina’s die onder deze categorie vallen. Je kunt deze items simpelweg slepen naar de plaats waar jij ze wilt hebben staan.
Wil je een pagina in het menu toevoegen, maar niet de titel van de pagina gebruiken in het menu? Dan kun je deze pagina openen in het menu en het navigatielabel aanpassen naar de tekst die jij in het menu wilt hebben staan.
WordPress website maken: Een pagina bewerken
Zoals je eerder in deze WordPress website maken handleiding hebt gelezen raad ik je aan om gebruik te maken van het Astra theme in combinatie met Elementor(Pro). Hiermee wordt het maken van een eigen website namelijk een stuk makkelijker. Hieronder zal ik daarom uitleggen hoe jij zelf een webpagina kunt maken op jouw eigen website met elementor.
Om dit te doen ga je in WordPress eerst naar “Pagina’s” hier klik je vervolgens op de pagina die jij wilt bewerken. Vervolgens klik je op de knop “Bewerk met Elementor”. Nu opent de Elementor page builder zich waarmee jij de pagina kunt gaan opbouwen.
Op de onderstaande afbeelding kun je zien dat je nu drie mogelijkheden hebt. Het rode kruisje, een grijs mapje en het Astra Starter Templates logo wanneer je deze plugin al hebt gedownload. Ik zal per knop even uitleg wat je hier precies kunt doen:
- Rode “+”: Deze kun je gebruiken als je zelf een blok wilt ontwikkelen. Door hierop de klikken krijg je verschillende soorten kolommen waaruit jij kunt kiezen. Vervolgens kun je deze opbouwen met de items die rechts in het menu staan van Elementor.
- Grijze mapje: Hier kun blokken en volledige pagina templates die bij Elementor worden meegeleverd bekijken en met één druk op de knop importeren. Deze kun je vervolgens helemaal naar wens aanpassen zonder dat er enige technische kennis nodig is.
- Astra Starter Templates: Met deze knop krijg je alle blokken en pagina templates van Astra te zien. Deze zijn speciaal ontworpen voor het gebruik van Elementor dus ze werken perfect samen. Persoonlijk vind ik deze templates en blokken ook beter dan die van de gratis versie van Elementor.
Het voordeel van Elementor is dat je live kunt zien wat je aan het doen bent, terwijl de bezoekers dit nog niet zien wanneer zij de pagina bekijken. Pas zodra jij de pagina publiceert wordt de pagina ook daadwerkelijk zichtbaar voor de bezoekers.
WordPress website maken: De customizer gebruiken om instellingen aan te passen
Er zijn een hoop instellingen die je niet per pagina wilt doen, maar één keer in het algemeen. Denk bijvoorbeeld aan het logo. Deze wil je op één plek instellen en vervolgens op elke pagina terug laten komen. Je wilt voorkomen dat je deze op elke pagina handmatig moet toevoegen. De customizer van WordPress is de juiste plek om dit soort instellingen aan te passen.
Hieronder zal ik de customizer en alle daarbij behorende instellingen even met jou doorlopen, zodat jij precies weet wat jij moet instellen voor bepaalde zaken:
- Globaal: Hier kun je instelling aanpassen die invloed hebben op de algemene opmaak van jouw website. Denk bijvoorbeeld aan lettertypes en de grootte daarvan, de breedte van de website, kleuren die gebruikt moeten worden en de stijl voor knoppen.
- Header: Hier kun je de instellingen vinden voor de header van je website. Denk in dit geval dus aan het logo van jouw website, het favicon dat jij wilt gebruiken, de uitlijning van het menu, hoe jij het menu opgebouwd wilt hebben en of je het menu bijvoorbeeld transparant wilt hebben.
- Breadcrumb: Hier kun je instellen of je een broodkruimelpad op jouw website wilt gebruiken en waar deze zou moeten komen te staan.
- Blog: Wil jij een blog op jouw website hebben? Dan kun je hier instellen hoe je wilt dat de blog overzichts pagina eruit komt te zien en welke gegevens hier gebruikt moeten worden. Ook voor een los blogbericht kun jij hier aanpassingen maken.
- Sidebar: Wil jij een sidebar op jouw website hebben? Dan kun je hier instellen of je dat wilt en zo ja op welke pagina’s welke sidebar gebruikt moeten worden.
- Footer: De footer van jouw website is net als de header een onderdeel dat op alle pagina’s terugkomt. Je wilt hier dus op één plek alle data kunnen beheren en dat kan in dit onderdeel.
- Overige instellingen: Hier vind je de instellingen voor menu’s, widgets, homepage-instellingen, extra css en Yoast SEO-kruimelpad. Deze instellingen spreken vrij voor zich, omdat we deze eerder in deze website maken handleiding ook al hebben besproken.
Voeg een formulier toe aan jouw eigen WordPress website
Als jij bezig bent met het maken van jouw eigen WordPress website is er natuurlijk een ding dat niet mag ontbreken en dat is een formulier. Je wilt namelijk dat bezoekers eenvoudig contact op kunnen nemen of een offerte formulier kunnen invullen als ze op jouw website zijn.
Voor het maken van een formulier op jouw eigen WordPress website raad ik je aan om gebruik te maken van de WPForms plugins. Hier kun je namelijk erg veel verschillende formulieren mee maken zonder enige technische kennis nodig te hebben. Om het helemaal makkelijk te maken zijn er ook templates voor formulieren waar jij alleen nog de tekst hoeft in het formulier hoeft toe te voegen.
Zoals je op onderstaande afbeelding kunt zien kun je het contactformulier template kiezen en krijg je vervolgens de editor voor het formulier te zien. Je kunt hier nog extra velden toevoegen op het gewenste veld te klikken en deze vervolgens naar de gewenste plek te slepen.
Om het formulier aan te passen kun je één van de velden aanklikken. Vervolgens kun je het label aanpassen en onder geavanceerd de placeholder. Dit is de grijze tekst die in het veld staat.
Onder de instellingen kun jij de instellingen voor het formulier aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan meldingen, het adres waar de mail naar toe moet, de bevestiging die je wilt krijgen en nog veel meer.
Eigen WordPress website maken: Statistieken inzien
Staat jouw website eenmaal online en is hij dus bereikbaar voor bezoekers? Dan wil je natuurlijk ook kunnen zien hoe jouw website presteert. In dit geval is het handig om Google Analytics en Google Search Console aan jouw website te koppelen.
Google Analytics is een erg handige tool om te zien hoeveel bezoekers je krijgt, hoeveel sessies er op jouw website hebben plaatsgevonden, hoeveel tijd bezoekers op jouw website doorbrengen en welke pagina’s ze precies bekijken. Natuurlijk kun je nog veel meer, maar aan het begin is dit handige data om te zien waar je tijd in moet stoppen.
Search Console is een tool van Google die juist alles meet voordat bezoekers op jouw website komen. Denk in dit geval aan hoeveel vertoningen jouw website krijgt in Google, hoeveel mensen doorklikken, wat het gemiddelde CTR, wat de gemiddelde positie van jouw website is en wat de algemene gezondheid van jouw website is volgens Google.
Je kunt beide tools aan jouw website koppelen door bijvoorbeeld een WordPress plugin te installeren. MonsterInsights is in dit geval een goede plugin waarmee jij dit kunt doen.
Zelf eenvoudig een website maken? Hoe zit het met het onderhoud?
Een eigen WordPress website maken is een, maar hoe zit het vervolgens met het onderhouden van jouw website? Dit een belangrijk onderdeel van deze WordPress website maken handleiding. Zonder onderhoud zal jouw website namelijk niet goed presteren en daarbij zelfs gevoelig worden hackers. Het is daarom erg belangrijk om jouw website regelmatig te updaten.
Er zaken een aantal stappen die jij kunt nemen om jouw website zo goed mogelijk te onderhouden en zo te beschermen tegen hackers of andere kwaadwillige. In mijn e-book leg ik jou uit hoe jij jouw website het beste kunt onderhouden en deel ik een aantal plug-ins die hier erg goed bij kunnen helpen.
Hoelang duurt het maken van een eigen (Eenvoudige)WordPress website?
Een vraag die ik regelmatig gesteld heb gekregen is hoelang het duurt om zelf een eigen WordPress website te maken. Ik kan mij goed voorstellen dat mensen zich deze vraag stellen, want het bouwen van een eigen website klinkt lastig en daardoor denken mensen dat het ook lang duurt.
Om op deze vraag in te gaan wil ik eerst vertellen dat het lastig is om in te schatten hoelang het bouwen van een eigen WordPress website precies duurt. Zo is het bijvoorbeeld afhankelijk van de motivatie, de al aanwezige kennis en hoe groot en geavanceerd de website moet worden.
Wanneer jij gebruikt maakt van deze WordPress website maken handleiding kan ik garanderen dat het maken van jouw eigen website niet veel tijd in beslag zal nemen. Sterker nog. Werk jij met het Astra theme in combinatie met Elementor Pro en de daarbij behorende templates? Dan kun jij jouw eigen WordPress website al maken binnen enkele uren.
Is het mogelijk om gratis zelf een eigen WordPress website te maken?
Een andere vraag die ik veel voorbij heb zien komen is of het ook mogelijk is om gratis zelf een eigen WordPress website te maken? Aan de ene kant snap ik waar deze vraag vandaan komt, maar andere kant kom ik er ook niet helemaal bij. In veel gevallen maken mensen een website voor hun bedrijf en als jij daar al niet in durft te investeren vraag ik mij af of het ondernemen überhaupt bij jou past.
Maar om op de vraag terug te komen. Je kunt zeker gratis een eigen website maken, maar dit heeft een aantal nadelen. Ik zal de nadelen van een gratis website maken hieronder even benoemen:
- Een gratis website betekent vaak ook gratis hosting. Hierdoor staat jouw website vol met reclame, heb je geen eigen domeinnaam, is jouw website vaak niet veilig en is jouw website regelmatig offline.
- Een gratis website is niet veilig, omdat er voor de ontwikkelaar geen verdienmodel achter zit zullen ze geen of weinig tijd stoppen in het onderhouden of updaten van hun netwerk.
- Doordat jouw website gratis is kun je vrijwel geen klantenservice krijgen. Bij veel gratis partijen is een klantenservice namelijk niet aanwezig.
- Op korte termijn lijkt gratis aantrekkelijk, maar op de lange termijn gaat het je een hoop tijd en energie kosten.
- Wil je gevonden worden in Google? Dan zul je met een gratis website niet ver komen, omdat je concurrentie hun zaken simpelweg veel beter op orde heeft.
Kun je ook goedkoop zelf een eigen WordPress website maken?
Is het mogelijk om goedkoop een eigen WordPress website te maken? Deze vraag snap ik al een stuk beter. Deze mensen zijn namelijk bereid om een investering te doen, maar willen het wel goedkoop houden aan het begin om te zien hoe hun website zich ontwikkeld.
Het maken van een goedkope website met WordPress is zeker mogelijk. Zoals je in dit website maken stappenplan hebt kunnen lezen hoef je in principe alleen hosting aan te schaffen. Bij Cloud86 kan dit al vanaf €42,83 per jaar. Dit lijkt mij erg goedkoop.
Vervolgens kun je er zelf voor kiezen of je het gratis Astra theme wilt gebruiken of wilt investeren in het Astra Pro theme dat $49 dollar per jaar kost. Dit is omgerekend zo’n €40. Hiermee krijg je een stuk meer mogelijkheden en templates tot jou beschikking.
Wil je ook nog gebruik maken van Elementor? Dan kun je ook hier kiezen voor de gratis variant. Echter is deze wel erg beperkt en kun je geen templates maken voor bijvoorbeeld een header, footer of blog pagina. Kies je voor Elementor Pro? Dan betaal je ook $49 dollar per jaar kost. Dit is omgerekend zo’n €40 euro per jaar.
Eigen WordPress website maken: Hoeveel kost dan?
De laatste vraag die ik nog wil behandelen in deze WordPress website maken handleiding is wat het ongeveer gaat kosten. Hierboven heb ik al verteld hoe jij goedkoop zelf een eigen WordPress website kunt maken. Ook heb ik hier al aardig wat prijzen genoemd voor wanneer jij bepaalde tools niet of juist wel wilt gebruiken.
Om hier even op terug te gaan heb je sowieso hosting nodig. In dit geval is Cloud86 een betrouwbare & snelle nederlandse hosting provider waar jij al hosting hebt voor €42,83 per jaar(inclusief gratis domeinnaam & SSL certificaat).
Vervolgens kun je kiezen voor het Astra theme tussen de gratis en pro variant. De gratis variant is op zich prima, maar erg beperkt. Vooral voor de templates geldt dat je voor de mooie professionele templates Astra Pro moet aanschaffen voor $49 dollar per jaar.
Met Elementor kun jij deze templates vervolgens aanpassen en/of verder uitbreiden. Door te kiezen voor de gratis versie van Elementor beperk jij jezelf erg en zul je minder efficient kunnen werken. Je moet nu namelijk op elke pagina zelf een header & footer ontwerpen en toevoegen. Ook voor bijvoorbeeld een blogpagina moet je elke pagina opnieuw opmaken en kan dit niet op één plek. Hierdoor moet jij op elke pagina een aanpassing maken als je iets wilt aanpassen. Met Elementor Pro kun je deze wijziging doen in het template en wordt het vervolgens op alle pagina’s aangepast. De kosten voor Elementor Pro bedragen net als Astra Pro $49 dollar per jaar.
Conclusie eigen WordPress website maken
Inmiddels heb jij een basis website staan, maar ik kan mij voorstellen dat je nog meer dingen hebt die je graag aan jouw website wilt toevoegen. In dit geval kan ik je zeker aanraden om mijn WordPress website maken ebook te downloaden.
In dit ebook komen onder andere nog de volgende onderdelen aan bod:
- Hoe jij een aantrekkelijke & professionele blog aan jouw website toevoegt
- Hoe jij Yoast SEO juist instelt
- Hoe jij jouw website sneller maakt om beter gevonden te worden in Google
- Hoe jij gebruikers in WordPress kunt toevoegen
- Hoe jij jouw website extra goed kan beveiligen tegen hackers
- Hoe jij een professioneel e-mailadres aanmaakt op basis van jouw domeinnaam
Wil jij al deze informatie hebben? En alles wat in deze website maken handleiding is besproken stap voor stap samen met mij doorlopen? Dan maak jij met dit gratis ebook zeker de juiste keuze! Samen werken wij naar een professionele eigen WordPress waarmee jij gevonden gaat worden in Google en bezoekers gaat krijgen!
WordPress website maken - Veelgestelde vragen
Hoe maak je een WordPress website?
Hoe maak je een WordPress website? Deze stappen moet je doorlopen om zelf een eigen professionele WordPress website te maken:
Stap 1: Een domeinnaam en hostingpakket aanschaffen
Stap 2: WordPress installeren
Stap 3: Een SSL certificaat koppelen
Stap 4: Inloggen op jouw website
Stap 5: WordPress op de juiste manier instellen
Stap 6: Een WordPress thema kiezen en installeren
Stap 7: Pagina’s toevoegen en inrichten
Stap 8: Een menu instellen
Stap 9: Belangrijke plugins instellen
Stap 10: Eventueel Elementor Pro downloaden
Kun je alleen met WordPress een website maken?
Nee, er zijn veel meer systemen waarmee jij zelf een eigen website kunt maken. Echter is WordPress het populairste en naar mijn mening eenvoudigste systeem om mee te beginnen. Vandaar dat je dit systeem vrijwel overal ziet terugkomen.
Hoe maak je een privé (WordPress) website?
Dit is afhankelijk van wat je precies bedoelt. Je kunt een coming soon page instellen, zodat bezoekers alleen deze pagina zien, maar de volledige website nog niet. Je kunt WordPress ook lokaal installeren waardoor de volledige website alleen voor jou en alleen op jouw computer zichtbaar is.
Kun je ook een blog maken op WordPress?
Jazeker, WordPress is oorspronkelijk begonnen als blogplatform. Je kunt hier dus zeker een blog mee maken wanneer je gebruik maakt van de juiste tools. In mijn gratis ebook vertel ik je daar meer over!
Wat heb ik nodig om een WordPress website te maken?
Om een WordPress website te maken heb je eigenlijk maar een paar dingen nodig:
- Computer met internet
- Een hosting provider en domeinnaam
- WordPress
- Deze handleiding
Heb je technische kennis nodig om een website te maken?
In principe niet, maar dat is afhankelijk van welke WordPress thema jij gaat gebruiken. In mijn handleiding leg ik uit hoe jij zonder technische kennis zelf een eigen website kunt maken met WordPress.
Hoe kan je geld verdienen aan je website?
Je kunt op een aantal manieren geld verdienen aan jouw website. Denk bijvoorbeeld door het aanbieden van diensten, maar ook door affiliate marketing toe te passen of producten te gaan verkopen.
Is het ook mogelijk om een gratis website te maken?
Ja, je kunt een gratis WordPress website maken, maar dit brengt een aantal nadelen met zich mee:
- Veel advertenties op je website
- Vaak geen eigen domeinnaam
- Trage hosting en dus een trage website
- Geen of slechte klantenservice
Hoe kan ik een backup van mijn website maken?
Je kunt eenvoudig zelf een backup van jouw website maken. In veel gevallen doet de hosting provider dit dagelijks automatisch voor jou. Is dit niet het geval? Dan kun je ook gebruik maken van een WordPress plugin, bijvoorbeeld UpdraftPlus.
Kun je een WordPress website maken met Elementor?
Ja, je kunt eenvoudig zelf zonder enige technisch kennis jouw eigen WordPress website maken met Elementor. In mijn ebook leg ik uit hoe dit precies werkt!
Hoe kun je offline een WordPress website bouwen?
Je kunt op twee verschillende manieren een WordPress website offline bouwen. Je kunt doen door aanpassingen te maken in het .htaccess-bestand, maar dat is vrij technisch. Gelukkig kun jij jouw WordPress website ook offline bouwen door een staging website te maken vanuit jouw hostingpakket. Deze kun je met één druk op de knop maken en volledig offline maken.
Tim Gerrits
Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!