Zelf een WordPress website maken in 2024? Complete handleiding

Hoe-zelf-eigen-wordpress-website-maken-handleiding
Inhoudsopgave

Wil je zelf een eigen WordPress website maken? Dan zal je hier zelf waarschijnlijk al wel wat onderzoek naar hebben gedaan. Je bent in dit geval waarschijnlijk al een hoop informatie tegengekomen, maar hoe kun je nu daadwerkelijk zelf gemakkelijk jouw eigen professionele WordPress website maken?

Ik kan mij voorstellen dat het maken van een eigen WordPress website lastig klinkt wanneer je niet super technisch bent aangelegd. Gelukkig kan ik je geruststellen, want wanneer je gebruikmaakt van de juiste software en een actuele handleiding is het maken van een eigen WordPress website een fluitje van een cent.

In deze handleiding neem ik je daarom stap voor stap mee door het volledige proces, zodat je mijn stappen simpelweg kunt nadoen om je eigen WordPress website te maken. Na het doorlopen van dit stappenplan heb je dan ook jouw eigen professionele WordPress website online staan!

Wat is WordPress?

Voordat ik stap voor stap ga uitleggen hoe je zelf een WordPress website kunt maken wil ik het eerst even over WordPress zelf hebben. Voor nog lang niet iedereen is het namelijk duidelijk wat WordPress nu precies is. Ik zal dit daarom even toelichten.

Simpel gezegd is WordPress een Content Management Systeem(CMS) dat je kunt gebruiken om zelf een website of webshop te maken en te beheren. Naast WordPress zijn er nog een hele hoop andere CMS systemen als Wix, Joomla en Squarespace. WordPress is alleen wel veruit het populairst, want net geen 45% van alle websites is gebouwd op het WordPress CMS.

De reden dat het WordPress CMS zo populair is komt doordat het open source is. Dit wil zeggen dat iedereen zijn eigen toevoegingen aan het systeem kan doen. Dit zie je bijvoorbeeld goed terug aan de thema’s en plugins binnen WordPress. Doordat het systeem open source is kun je dus altijd een website of webshop maken die volledig aan je wensen voldoet.

Daarnaast is er super veel informatie over WordPress op het internet te vinden, want er zijn gigantisch veel websites op dit systeem gebouwd. Voor elke vraag of elk probleem kun je dan ook wel een antwoord vinden op Google of YouTube.

Wat-is-WordPress-precies

Het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org

Heb je besloten dat je zelf een website wilt maken met WordPress? Dan is het belangrijk om te weten dat WordPress beschikbaar is in twee varianten. Je hebt namelijk de keuze uit WordPress.com en WordPress.org. De verschillen tussen deze versies zijn groot en daarom is belangrijk dat je weet wat deze verschillen zijn, zodat je de juiste WordPress variant kiest voor het maken van je eigen WordPress website.

Het grootste verschil tussen WordPress.com en WordPress.org is dat je bij WordPress.org zelf verantwoordelijk bent voor de hosting van je website of webshop. Kies je voor WordPress.com? Dan is de hosting automatisch inbegrepen en wordt dit door WordPress zelf voor je geregeld. Daarnaast is WordPress.com wat minder overweldigend dan WordPress.org waardoor je als beginner gemakkelijk de juiste weg vindt.

Nu klinkt het alsof WordPress.com de beste variant is, maar dat is helaas niet het geval. Hoewel WordPress.com wellicht wat gebruiksvriendelijker is, heeft het enorm veel beperkingen. Zo heb je keuze uit veel minder thema’s en plugins. Daarnaast mist WordPress.com een hoop functionaliteiten die binnen WordPress.org wel beschikbaar zijn.

De verschillen wat betreft de kosten zijn klein. Voor een goed basis WordPress.com abonnement betaal je namelijk €8,00 per maand. Kies je voor WordPress.org? Dan ben je ongeveer €5,00 per maand kwijt voor een domeinnaam en hostingpakket. WordPress kun je vervolgens gratis installeren. Om deze reden raad ik in 9 van de 10 gevallen aan om WordPress.org te gebruiken voor het maken van een eigen WordPress website!

Kan iedereen een WordPress website maken?

Zoals ik in de introductie van dit artikel vertelde, kan ik mij voorstellen dat het maken van een eigen WordPress website lastig klinkt. Voor velen is het namelijk iets dat ze nog nooit hebben gedaan. Bovendien weten de meeste mensen van enkele jaren terug nog dat je moest kunnen programmeren om zelf een eigen website te kunnen maken.

Gelukkig is dit allang niet meer het geval! De laatste jaren zijn de ontwikkelingen namelijk erg snel gegaan. Hierdoor zijn er steeds meer programma’s op de markt gekomen die het mogelijk maken om zonder technische kennis zelf een eigen website te maken. WordPress is hier een goed voorbeeld van.

Door deze ontwikkelingen is het maken van een eigen WordPress website een stuk gemakkelijker geworden. Je hebt dus geen technische kennis nodig om zelf je eigen WordPress website te kunnen maken. Het maakt hierbij niet uit wat voor soort website je wilt maken. Voor alle type websites zijn er namelijk geschikte templates, widgets en plugins te vinden. In deze WordPress handleiding zal ik je laten zien hoe eenvoudig het is!

Zelf-WordPress-website-maken

Wat heb je nodig om zelf een eigen WordPress website te maken?

Heb je besloten dat je jouw eigen WordPress website wilt maken met WordPress.org? Dan heb je de juiste keuze gemaakt! WordPress.org beschikt namelijk over veel meer mogelijkheden dan WordPress.com en werkt prettiger wanneer je het systeem eenmaal onder de knie hebt.

Ondanks dat WordPress.org de voorkeur heeft, moet je hiervoor zelf nog wel wat dingen regelen. Het klaarzetten van een WordPress.org installatie is namelijk wat lastiger dan een WordPress.com installatie. Maar geen zorgen! Hieronder vertel ik je precies wat je nodig hebt wanneer je met WordPress.org aan de slag gaat.

1. Een domeinnaam

Wanneer je zelf een WordPress website wilt maken met WordPress.org is het eerste dat je nodig hebt een domeinnaam. Een domeinnaam is namelijk het adres van jouw website op het internet. Je kunt dit adres vergelijken met het adres van een woning, dat je naar een specifieke locatie leidt. Een domeinnaam doet precies hetzelfde, maar die leidt je in plaats van naar een woning naar een specifieke website. Een voorbeeld hiervan is de domeinnaam van mijn eigen website, nolimitwebdesign.nl.

Voor het registreren van een domeinnaam heb je de keuze uit verschillende domeinextensies. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een .nl, .be of .com domeinnaam. Mijn advies hierin is om te kiezen voor een extensie die aansluit bij het land waarop je je wilt focussen.

Wil je je met jouw website focussen op de Nederlandse markt? Dan kun je het beste kiezen voor een .nl domeinnaam. Ligt de focus van jouw website op de Belgische markt? Dan kun je het beste kiezen voor een .be domeinnaam. Is de domeinnaam die je wilt gebruiken bezet? Dan kun je overwegen om .com domeinnaam aan te schaffen. Deze domeinnaam wordt veel gebruikt door grote internationale websites en webshops.

2. Hostingpakket

Naast het registreren van een domeinnaam heb je ook een hostingpakket nodig. Zonder webhosting is je website namelijk niet online en dus niet bereikbaar voor bezoekers en potentiële klanten.

Om jouw website op het internet te krijgen heb je dus webhosting nodig en daarvoor kun je terecht bij een webhosting provider. Bij een hosting provider betaal je elke maand een klein bedrag om een stukje van de serverruimte te mogen gebruiken. Op deze serverruimte komen alle pagina’s, afbeeldingen en video’s van jouw website te staan. Als iemand vervolgens jouw website wilt bezoeken zorgt de server ervoor dat jouw website wordt geladen en zichtbaar is op het scherm van de bezoeker.

Nu klinkt dit allemaal erg lastig, maar wanneer je een domeinnaam en hostingpakket aanschaft bij de juiste hosting provider gaat het bijna allemaal automatisch. Later in deze handleiding zal ik je laten zien hoe je dit kunt regelen!

Cloud86-kosten

3. Website software

Als laatste heb je nog een website software om daadwerkelijk je eigen website te kunnen maken. Zonder website software is het namelijk onmogelijk om gemakkelijk je eigen website te kunnen maken.

Zoals je aan het begin van deze handleiding hebt gelezen, ga ik je in deze handleiding uitleggen hoe je jouw eigen professionele website kunt maken met WordPress!

Een groot voordeel van WordPress.org is dat je deze variant van WordPress gratis kunt installeren wanneer je beschikt over een domeinnaam en hostingpakket. Veel hosting providers beschikken bovendien over een functionaliteit om WordPress met één klik te installeren. Ook dit zal ik je later in deze WordPress handleiding laten zien! Met de WordPress.org website software kun je zelfs als dummie gemakkelijk je eigen website maken!

Hoe kun je zelf je eigen professionele WordPress website maken?

Nu je precies weet wat je nodig hebt om je eigen WordPress website te maken is het tijd om door te gaan. Dit was namelijk erg belangrijke informatie, maar je wilt natuurlijk weten hoe je jouw eigen WordPress website kunt maken. In het volgende onderdeel van deze handleiding neem ik je daarom stap voor stap mee door het volledige proces, zodat je ontdekt hoe je met WordPress gemakkelijk jouw eigen droom website kunt maken!

Na het volgen van de stappen in deze handleiding weet ik zeker dat je een goede en professionele WordPress website hebt staan! Wil je alle stappen echt samen doorlopen en dus zwart op wit hebben staan welk knopje je op welk moment moet indrukken? Dan raad ik je aan om mijn uitgebreide WordPress handleiding aan te schaffen! In deze handleiding van meer dan 100 pagina’s neem ik je namelijk stap voor stap mee door het volledige proces.

Stappenplan je eigen WordPress website maken:

 • Stap 1: Domeinnaam en hostingpakket aanschaffen
 • Stap 2: WordPress installeren
 • Stap 3: SSL certificaat installeren
 • Stap 4: Inloggen op je WordPress website
 • Stap 5: WordPress juist instellen
 • Stap 6: WordPress thema kiezen en installeren
 • Stap 7: Eerste pagina aanmaken
 • Stap 8: Maak een menu
 • Stap 9: De WordPress customizer gebruiken
 • Stap 10: Belangrijke plug-ins installeren

1. Een domeinnaam en hostingpakket aanschaffen

Cloud86-hosting-review

Zoals je eerder in deze handleiding hebt gelezen, heb je een domeinnaam en hostingpakket nodig voordat je jouw eigen WordPress website kunt maken. Nu is het kiezen van een goede webhosting provider alleen lastig, want alleen binnen Nederland heb je al de keuze uit tientallen hosting providers die allemaal zeggen gespecialiseerd te zijn in WordPress.

Helaas moet je dit allemaal met een korreltje zout nemen, want veel hosting providers hebben mooie verhalen maar vallen in praktijk erg tegen. Het lastige hieraan is dat alle hosting providers sterk van elkaar verschillen en beschikken over een ander aanbod. Hierdoor is het enorm lastig om de beste WordPress hosting provider te kiezen wanneer je zelf niet technisch bent aangelegd.

Om deze reden raad ik je aan om te kiezen voor de hosting van Cloud86. Cloud86 is namelijk een onafhankelijke Nederlandse hosting provider die al meerdere jaren op rij is uitgeroepen tot snelste hosting provider in Nederland. Daarnaast is het dashboard erg gebruiksvriendelijk en is het mogelijk om WordPress met één druk op de knop te installeren. Bovendien beschikt Cloud86 als een van de weinige hosting providers in Nederland over een klantenservice die zowel via mail als telefoon bereikbaar is!

Wat betreft de kosten maak je met de hosting van Cloud86 ook een erg goede keuze. Cloud86 heeft namelijk verschillende hostingpakketten waarvan de prijzen beginnen vanaf €1,95 per maand. Persoonlijk raad ik je aan om voor het “Webhosting Medium” pakket te kiezen, omdat dit pakket sneller is en de uitgebreide klantenservice is inbegrepen. Wil je meer weten over de hosting van Cloud86? Lees dan mijn Cloud86 review!

2. WordPress installeren op je domeinnaam

Is het je gelukt om een domeinnaam en hostingpakket aan te schaffen bij Cloud86? Of had je al een domeinnaam en hostingpakket? Dan is de volgende stap het installeren van WordPress.

Hoe het installeren van WordPress precies moet, is afhankelijk van de hosting provider die je hebt gekozen. Had je al een hostingpakket en domeinnaam? Dan zal je zelf even moeten uitzoeken hoe je WordPress bij jouw hosting provider kunt installeren.

Heb je gekozen voor de hosting van Cloud86? Dan kun je onderstaande stappen volgen om WordPress gratis te installeren op je domeinnaam:

Volg deze stappen om WordPress te installeren bij Cloud86:

 1. Log in op de website van Cloud86.
 2. Ga onder “Actieve diensten” naar je hostingpakket.
 3. Klik in het snelmenu op “Inloggen op Plesk”.
 4. Klik in het menu aan de linkerkant op “WordPress”
 5. Klik op “Install WordPress”

Nadat je bovenstaande stappen hebt doorlopen, krijg je een scherm te zien waar je een aantal belangrijke instellingen moet doorlopen. Deze instellingen bepalen onder andere hoe WordPress op je domeinnaam wordt geïnstalleerd en wat er nog extra wordt geïnstalleerd binnen WordPress. Het is belangrijk om deze instellingen goed in te stellen, want deze instellingen hebben veel invloed op de werking van WordPress. In mijn uitgebreide WordPress handleiding neem ik je daarom, stap voor stap, mee door deze instellingen, zodat je WordPress direct op de juiste manier installeert.

WordPress-installeren-Cloud86

3. Een SSL certificaat installeren

Is het je gelukt om een domeinnaam te registreren, een hostingpakket aan te schaffen en om WordPress te installeren? Dan is de volgende stap het installeren van een SSL certificaat. Dit is een belangrijke stap, want het SSL certificaat zorgt voor een beveiligde verbinding tussen de website en de server. Door deze verbinding kunnen de gegevens die verstuurd worden tussen de website en de server niet onderschept worden door cybercriminelen.

Voordat je een SSL certificaat installeert is het eerst belangrijk om te controleren of het SSL certificaat niet al actief is op je domeinnaam en website. Veel hosting providers, waaronder Cloud86, installeren automatisch het SSL certificaat op je domeinnaam. Je kunt dit controleren door naar je website te navigeren. Zie je vervolgens een grijs of groen slotje voor je domeinnaam staan? Dan betekent dit dat het SSL certificaat al op je website actief is.

Zie je een rood slotje of krijg je de melding niet beveiligd? Dan betekent dit dat het SSL certificaat nog niet actief is op je domeinnaam en website. In dit geval moet je het SSL certificaat nog installeren. Hoe je dit moet doen is afhankelijk van de hosting provider die je gebruikt.

Maak je gebruik van de hosting van Cloud86? Dan kun je onderstaande stappen volgen:

 1. Login bij Cloud86
 2. Klik onder “Actieve diensten” op je hostingpakket
 3. Klik onder “Snelmenu” op “Inloggen op Plesk”
 4. Klik in het menu onder je domeinnaam op “SSL/TLS certificaat”
 5. Klik op “Install a free basic certificate provided by Let’s Encrypt”
 6. Geef een geldig e-mailadres op
 7. Schakel alle instellingen in
 8. Klik op “Get it free”

Nadat je deze stappen hebt doorlopen, krijg je een nieuw scherm te zien met alle gegevens van het SSL certificaat voor jouw domeinnaam. Dit betekent dat het installeren van het SSL certificaat is gelukt. Het kan enkele uren duren voordat alles volledig is verwerkt.

4. Inloggen op je WordPress website

Heb je gecontroleerd of het SSL certificaat al actief was op je WordPress website? En heb je het SSL certificaat geïnstalleerd wanneer je dit nog moest doen? Dan kun je door naar de volgende stap van je eigen WordPress website maken. In deze stap komen we al wat dichter bij het daadwerkelijk maken van je eigen WordPress website, want ik ga je vertellen hoe je kunt inloggen op je WordPress website.

Het inloggen op je WordPress website kan op verschillende manieren. De meeste mensen zullen dit doen vanuit hun hostingpakket, maar dit is vrij omslachtig. Je moet hiervoor namelijk eerst inloggen in je hostingpakket om vervolgens te kunnen inloggen op je WordPress website.

Er is gelukkig een makkelijkere en snellere manier! Je kunt namelijk rechtstreeks op je WordPress website inloggen door naar jouwdomeinnaam.nl/wp-admin te gaan. Je krijgt vervolgens een inlogscherm te zien dat vergelijkbaar is met de afbeelding hieronder. Op dit inlogscherm kun je inloggen met de gegevens die je hebt aangemaakt tijdens het installeren van WordPress.

Na het invullen van je inloggegevens en het klikken op “Inloggen”, krijg je toegang tot het dashboard van je WordPress website. Vanaf hier kun je echt beginnen met het maken van je eigen professionele WordPress website!

Inloggen-WordPress-website

5. WordPress juist instellen

Nu het is gelukt om WordPress te installeren en om in te loggen op je WordPress website, is het tijd om WordPress juist in te stellen. WordPress kent namelijk een hele hoop instellingen en helaas staan deze standaard lang niet allemaal optimaal ingesteld.

Om deze reden is het super belangrijk om deze instellingen direct na het installeren van WordPress aan te passen. Doe je dit later pas een keer? Dan kan dit een negatieve impact hebben op de prestaties van je website. Zo kan dit bijvoorbeeld resulteren in foutmeldingen of zelfs in het verdwijnen van je volledige website in zoekmachines zoals Google.

Om de instellingen van je WordPress website te controleren ga je in het menu van WordPress naar “Instellingen”. Je belandt nu automatisch op het scherm met de algemene instellingen binnen WordPress. Het is hier belangrijk om de volgende zaken te controleren:

 1. Kloppen de site titel en slogan?
 2. Staat er een https url in het “WordPress adres” en “Site adres” veld?
 3. Heb je toegang tot de mail die staat opgegeven bij het administratieve e-mailadres?
 4. Heb je uitgeschakeld dat iedereen zich kan registreren op je website?
 5. Staat de taal en tijdzone van je website goed?

Staan bovenstaande instellingen allemaal goed? Dan staat de basis in orde. Er zijn alleen nog wel een hoop andere belangrijke instellingen die bijvoorbeeld invloed hebben op de url structuur van je website. Deze instellingen behandel ik niet in dit artikel, omdat ze simpelweg te waardevol zijn. In mijn uitgebreide WordPress handleiding neem ik je wel stap voor stap door deze instellingen mee, zodat je zeker weet dat WordPress juist staat ingesteld!

WordPress-goed-instellen

6. Een WordPress thema kiezen en installeren

Zodra je de basisinstellingen van WordPress juist hebt staan, is het tijd om te beginnen met het daadwerkelijk bouwen van je eigen droom website. De eerste stap in dit proces is het kiezen en installeren van een geschikt WordPress thema.

Het kiezen van een goed WordPress thema lijkt wellicht eenvoudig, maar er komt veel meer bij kijken dan je denkt. Een WordPress thema moet namelijk veel meer zijn dan alleen mooi. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat het thema technisch goed in elkaar zit, dat het thema snel is en dat het thema volledig geoptimaliseerd is voor zoekmachines als Google. Daarnaast is het ook super belangrijk dat je het thema kunt gebruiken zonder technische kennis nodig te hebben.

Als je al deze punten meeneemt, kom je vervolgens zowel gratis als betaalde WordPress thema’s tegen. Voor nu zal ik je laten zien hoe je een gratis WordPress thema kunt installeren, zodat je begrijpt hoe het werkt. In mijn gratis WordPress handleiding ga ik dieper in op WordPress thema’s, zodat je precies begrijpt waar je op moet letten en wat er belangrijk is.

Voor deze handleiding maak ik gebruik van het Astra thema, omdat het Astra thema beschikt over alles wat we nodig hebben. Het thema zit technisch namelijk goed in elkaar, is snel en kan gebruikt worden zonder technische kennis nodig te hebben.

Om de gratis versie van het Astra thema te installeren kun je de volgende stappen volgen:

 1. Login op je WordPress website
 2. Ga onder “Weergave” naar “Thema’s”
 3. Klik op “Nieuw thema toevoegen”
 4. Zoek naar “Astra”
 5. Klik bij Astra op “Installeren”
 6. Klik op “Activeren”

Heb je bovenstaande stappen doorlopen? Dan is het gelukt om het Astra thema te installeren. Je kunt nu ook direct zien dat je website er anders uitziet.

Na het installeren en activeren van het Astra thema is het je wellicht opgevallen dat er nog andere WordPress thema’s op je website staan geïnstalleerd. Deze thema’s heb je niet nodig en kun je dan ook verwijderen. Deze extra thema’s maken je website namelijk alleen trager.

7. Maak pagina’s aan op je WordPress website

Is het je gelukt om een WordPress thema te kiezen en te installeren? Dan is de volgende stap het aanmaken van pagina’s die je op je website wilt hebben. Dit klinkt wellicht erg makkelijk, maar ook hier zijn een aantal belangrijke dingen die je moet weten en voor elke pagina moet controleren.

Om een pagina in WordPress aan te maken ga je in het menu van WordPress naar “Pagina’s”. Hier zal je vervolgens al een aantal pagina’s zien die WordPress zelf heeft aangemaakt. Als je deze pagina’s niet gaat gebruiken kun je deze direct verwijderen door op “Prullenbak” te klikken.

Zodra het verwijderen van de overbodige pagina’s is gelukt, kun je klikken op “Nieuwe pagina toevoegen”. Je krijgt nu hetzelfde scherm te zien als op onderstaande afbeelding. Op dit scherm krijg je een aantal belangrijke elementen te zien waarvan je moet weten wat ze betekenen:

 1. Titel: Dit is de titel van de pagina die je aanmaakt. Deze titel moet een goed beschrijvende naam hebben, zodat zowel jij als de bezoeker de pagina gemakkelijk kan herkennen. Of de titel wordt getoond op de pagina zelf verschilt per thema en kun je ook handmatig nog instellen.
 2. Tekst: Onder de titel kun je alle tekst plaatsen die je op de pagina wilt tonen. Door op het zwarte plusje te klikken kun je een bibliotheek openen met elementen die je kunt gebruiken om de pagina in te richten. Persoonlijk vind ik dit een wat omslachtige editor en daarom raad ik je aan om Elementor te gebruiken. Hier leg ik je later in deze WordPress handleiding meer over uit.
 3. Status & zichtbaarheid: Dit is het eerste item dat je te zien krijgt in de sidebar aan de rechterkant van je scherm. Je kunt hier zien en instellen of de pagina al gepubliceerd is of dat deze nog op concept staat. Daarnaast kun je zien wanneer de pagina is geplaatst en mocht het nodig zijn, kun je de pagina hier ook verwijderen.
 4. Permalinks: Hier kun je instellen wat de permalink van de pagina moet zijn. De permalink is het stukje van de url dat achter je domeinnaam komt te staan. Standaard wordt hiervoor de pagina-titel gebruikt, maar er zijn gevallen waarin je de permalink een andere benaming wilt geven dan de paginatitel.
 5. Uitgelichte afbeelding: Hier kun je een afbeelding opgeven die als uitgelichte afbeelding van een pagina of bericht wordt gebruikt. Voor pagina’s zal deze afbeelding vaak niet worden gebruikt, maar voor blogberichten is deze afbeelding wel belangrijk, want deze wordt standaard getoond in het blogarchief.
 6. Pagina attributen: Hier vind je de mogelijkheid om pagina’s onder elkaar te kunnen hangen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je meerdere diensten aanbiedt die je allemaal onder de pagina /diensten/ wilt hangen. Stel je hebt een pagina voor het laten maken van een WordPress website dan kun je bijvoorbeeld de url /diensten/wordpress-website-laten-maken/ gebruiken door de pagina onder de dienstenpagina te hangen.

Het is belangrijk om bovenstaande instellingen voor alle pagina’s die je aanmaakt te controleren, zodat alle pagina’s consequent dezelfde instellingen krijgen.

Pagina-aanmaken-WordPress-website

Heb je alle pagina’s aangemaakt die je op je WordPress website wilt tonen? Dan is de volgende stap het aanmaken en inrichten van een menu dat op je WordPress website getoond moet worden. De pagina’s die je aanmaakt worden in de meeste gevallen namelijk niet automatisch aan het menu toegevoegd.

Om een menu aan te maken en in te stellen ga je in het menu van WordPress onder “Weergave” naar “Menu’s”.

Vervolgens is het belangrijk om te controleren welk menu je aan het bewerken bent. Standaard maakt WordPress namelijk al een menu aan dat vaak wordt gebruikt als hoofdmenu. Dit kan echter per thema verschillen, dus controleer even welke menu’s er al aanwezig zijn op jouw WordPress website. Kies daarna of je een bestaand menu wilt aanpassen of helemaal een nieuw menu wilt aanmaken.

Kies je ervoor om het bestaande hoofdmenu aan te passen? Dan is het eerst belangrijk om de naam van het menu aan te passen, zodat je weet om welk menu het gaat. Standaard is de naam namelijk “Main menu”, maar het is overzichtelijker om hier “Hoofdmenu” van te maken.

Is het gelukt om de naam van het menu aan te passen? Dan kun je het menu nu naar wens opbouwen en inrichten. Zoals je op onderstaande afbeelding kunt zien staan er al een aantal pagina’s in het menu. Deze kun je laten staan, maar je kunt ze ook verwijderen als je deze pagina’s niet in het menu wilt hebben staan. Om een pagina te verplaatsen, sleep je deze simpelweg naar een andere plek binnen het menu. Wil je een pagina uit het menu verwijderen? Dan open je het item en klik je op “Verwijderen”.

Wil je pagina’s aan het menu toevoegen? Dan moet je dit doen vanuit het uitklapmenu aan de linkerkant. Hier kun je de pagina’s, berichten of categorieën selecteren die je aan het menu wilt toevoegen. Nadat je op “Aan menu toevoegen” hebt geklikt worden de pagina’s automatisch toegevoegd aan het menu en kun je ze naar de gewenste plek slepen.

9. Pas je WordPress website aan via de customizer

Heb je alle stappen in deze handleiding tot nu toe doorlopen? Dan heb je al een mooie basis staan, maar ik kan me voorstellen dat je jouw eigen WordPress website nu ook wilt gaan opbouwen en inrichten. Dit is namelijk een belangrijk onderdeel bij een WordPress website maken!

Het opbouwen en inrichten van je WordPress website kan op verschillende manieren. De snelste en makkelijkste manier is om gebruik te maken van de WordPress customizer. Dit is namelijk de standaard editor binnen WordPress die je kunt gebruiken om je website aan te passen.

Wat je precies binnen deze editor kunt aanpassen verschilt per thema, maar er zijn altijd een aantal instellingen die voor elk thema hetzelfde zijn binnen de customizer.

Het gaat in dit geval om de volgende instellingen:

 1. Globale instellingen: Dit is het onderdeel binnen de WordPress customizer waar je de instellingen voor de algemene opmaak van je website vindt. Denk bijvoorbeeld aan de typografie(lettertypes en tekstgroottes), kleuren en knoppen.
 2. Header: Dit is het onderdeel binnen de WordPress customizer waar je alle instellingen voor de header van je website vindt. Denk bijvoorbeeld aan de informatie die je in de header wilt tonen, of je een top bar wilt gebruiken en of je de header transparant wilt tonen.
 3. Kruimelpad: Dit is het onderdeel binnen de WordPress customizer waar je alle instellingen voor het kruimelpad van je website vindt. Je kunt dit kruimelpad inschakelen om het navigeren door je website gemakkelijker te maken voor bezoekers. Vervolgens kun je ook bepalen hoe het kruimelpad getoond moet worden.
 4. Blog: Dit is het onderdeel binnen de WordPress customizer waar je alle instellingen voor de blog van je website vindt. Je kunt hier bepalen hoe de blog overzichtspagina getoond moet worden en hoe de specifieke blogpagina’s opgebouwd moeten worden.
 5. Pagina: Dit is het onderdeel binnen de WordPress customizer waar je alle instellingen voor de pagina’s van je website vindt. Je vindt hier zowel de instellingen voor de single pagina’s als de zoekpagina die standaard op een WordPress website aanwezig is.
 6. Zijbalk: Dit is het onderdeel binnen de WordPress customizer waar je alle instellingen voor de zijbalk van je website vindt. Je kunt hier bijvoorbeeld instellen of je een sidebar wilt tonen, waar deze getoond moet worden en wat er in de sidebar moet staan.
 7. Footer: Dit is het onderdeel binnen de WordPress customizer waar je alle instellingen voor de footer van je website vindt. Je kunt bijvoorbeeld denken aan uit hoeveel de kolommen de footer moet bestaan en wat er in elke kolom getoond moet worden.
 8. Overige instellingen: Dit is het onderdeel binnen de WordPress customizer waar je alle overige instellingen voor je website vindt. Deze instellingen hebben bijvoorbeeld invloed op de algemene identiteit van je website, de menu’s en de widgets.
WordPress-website-maken-customizer

10. Belangrijke plugins installeren

Ondanks dat WordPress standaard al beschikt over een hele hoop functionaliteiten, ontkom je er in veel gevallen niet aan om gebruik te maken van WordPress plugins. Plug-ins zijn namelijk stukjes code die je aan je website kunt toevoegen om extra functionaliteiten te kunnen gebruiken op je website.

Binnen WordPress zijn er duizenden plugins te vinden voor echt alle soorten functionaliteiten. Helaas kun je deze niet zomaar installeren, want lang niet alle plugins zijn even veilig. Wees daarom altijd voorzichtig met het installeren van onbekende plug-ins, want deze kunnen problemen veroorzaken.

Ondanks dat lang niet alle plug-ins veilig zijn, zijn er ook een hoop betrouwbare plug-ins die je zonder probleem op je WordPress website kunt installeren. Sterker nog, er zijn veel WordPress plugins die voor alle soorten websites interessant zijn.

Deze plug-ins zijn handig voor het maken van een eigen WordPress website:

 1. Classic Editor: De eerste handige plugin die ik met je wil delen is de Classic Editor WordPress plugin. In de loop der jaren heeft WordPress namelijk veel updates ondergaan waardoor het uiterlijk van WordPress is veranderd. Deze classic editor plugin zorgt ervoor dat je gebruik kunt maken van de oude en naar mijn mening meer overzichtelijke plugin. Je kunt dit natuurlijk ook zelf testen door de plugin even te proberen.
 2. WPForms: De tweede handige plugin die ik met je wil delen is de WPForms WordPress plugin. Deze plugin maakt het mogelijk om op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier formulieren aan je website toe te voegen. Met deze plugin kun je bijvoorbeeld zonder technische kennis een contactformulier maken die je op de contactpagina van je website wilt tonen.
 3. Akismet: De derde handige plugin die ik met je wil delen is de Akismet WordPress plugin. Wanneer je formulieren op je website gebruikt is de kans groot dat je een hoop spam-inzendingen gaat ontvangen. Dit is super vervelend, want het vult je mailbox zonder dat je er wat aan hebt. Akismet is daarom een handige plug-in, want deze plugin gaat spam vanuit je website tegen.
 4. UpdraftPlus: De vierde handige plugin die ik met je wil delen is de UpdraftPlus WordPress plugin. Deze plugin is erg handig, omdat je via UpdraftPlus gemakkelijk een backup van je volledige website kunt maken. Het is zelfs mogelijk om vanuit deze plug-in geautomatiseerde backups in te stellen, zodat je altijd een recente backup tot je beschikking hebt.
 5. Yoast SEO: De vijfde en laatste handige plugin die ik met je wil delen is de Yoast SEO WordPress plugin. Deze plugin kun je gebruiken om je website te optimaliseren om gevonden te worden in Google. Yoast SEO kan je namelijk handige basisinzichten geven om je pagina te verbeteren, zodat die relevanter is voor belangrijke zoektermen in Google.

Alle bovenstaande plug-ins zijn handig wanneer je zelf een eigen WordPress website gaat maken. Een bijkomend voordeel is dat alle plug-ins beschikken over een gratis versie waardoor je niet direct hoge kosten hoeft te maken.

WordPress website maken? Gebruik Elementor

Eerder in deze handleiding WordPress website maken vertelde ik dat je de WordPress customizer kunt gebruiken om je WordPress website te bewerken. Nu geeft deze editor je een hoop mogelijkheden om je website naar wens te maken, maar er zijn ook een aantal beperkingen. Je kunt namelijk alleen de onderdelen aanpassen die ondersteund worden door de customizer.

Wil je onderdelen op je website aanpassen die niet ondersteund worden door de customizer? Dan zal je dit zelf moeten inbouwen met plug-ins of je moet het zelf programmeren met programmeertalen als HTML, JavaScript en PHP.

Ik snap dat je hier niet op zit te wachten en daarom raad ik aan om gebruik te maken van de Elementor. Elementor is namelijk een paginabouwer die je binnen WordPress kunt gebruiken om letterlijk elk onderdeel van je website naar eigen wens in te richten.

Het voordeel van Elementor is dat je hier geen technische kennis voor nodig hebt. Elementor beschikt namelijk over een drag & drop systeem waardoor je de elementen simpelweg uit het menu kunt slepen en op de gewenste plek van de pagina kunt plaatsen. Een makkelijkere manier om je eigen WordPress website te maken zal je niet vinden!

Wil je Elementor gebruiken om zonder technische kennis je eigen WordPress website te maken? Dan moet je eerst de gratis Elementor WordPress plugin installeren. Dit kun je doen door de volgende stappen te volgen:

 1. Login op je WordPress website
 2. Ga onder “Plugins” naar “Nieuwe plugin toevoegen”
 3. Zoek naar Elementor
 4. Klik bij Elementor op “Nu installeren”
 5. Klik bij Elementor op “Activeren”

Heb je de Elementor plugin geïnstalleerd? Dan kun je nu in het menu van WordPress naar “Pagina’s”. Vervolgens klik je bij de pagina die je wilt aanpassen op “Bewerken”. Zodra je op dit scherm bent beland, klik je op “Bewerk met Elementor”. Nu wordt Elementor geopend en kun je de pagina bewerken vanuit de Elementor editor. Elementor is zonder twijfel een van de makkelijkste en beste website makers van dit moment! Wil je meer weten over Elementor? Lees dan mijn Elementor review!

WordPress-website-maken-elementor

Eigen WordPress website maken: Meet belangrijke data

Staat je WordPress website eenmaal online en is hij dus bereikbaar voor bezoekers en potentiële klanten? Dan wil je natuurlijk ook kunnen zien hoe jouw website presteert. In dit geval is het handig om Google Analytics en Google Search Console aan je WordPress website te koppelen.

Google Analytics is namelijk een erg handige tool om te zien hoeveel bezoekers je website krijgt, hoeveel sessies er op je website hebben plaatsgevonden, hoeveel tijd bezoekers op je website doorbrengen en welke pagina’s je bezoekers precies bekijken. Natuurlijk kun je nog veel meer zien, maar aan het begin is dit de belangrijkste data.

Naast Google Analytics is het ook verstandig om Google Search Console aan je WordPress website te koppelen. Google Search Console meet namelijk alles voordat een bezoeker op je WordPress komt. Denk in dit geval aan op welke zoektermen je website wordt getoond in Google, hoeveel vertoningen je website in Google krijgt, op welke positie je website scoort en hoeveel klikken je vanuit de zoekresultaten van Google naar je website krijgt.

Je kunt beide tools relatief eenvoudig aan je website koppelen door bepaalde codes in de head-tag van je website te zeggen. Mocht dit te lastig zijn dan kun je de koppeling ook maken via een WordPress plugin, maar dit maakt je website wel trager.

Een WordPress website maken en onderhouden

Een eigen WordPress website maken is een, maar zodra je website klaar is moet je deze ook onderzoeken. Dit is een belangrijk onderdeel, want wanneer je jouw WordPress website niet goed onderhoudt kan dit grote problemen veroorzaken. Zo kan je website problemen gaan vertonen, onbereikbaar raken of zelfs gehackt worden.

Om ervoor te zorgen dat je website te allen tijde goed blijft functioneren is het belangrijk om je website goed en regelmatig te onderhouden. Een van de dingen die hiervoor belangrijk is, is dat er regelmatig een backup van je website wordt gemaakt. Dit doet Cloud86 goed, want zij maken elke nacht een backup van je volledige hostingpakket inclusief website en mailboxen.

Naast het regelmatig maken van backups is het ook belangrijk dat je thema’s en plugins binnen WordPress regelmatig update. Wekelijks komen er namelijk nieuwe updates van plugins uit, omdat er bugs zijn opgelost of omdat er kwetsbaarheden zijn gevonden binnen een oudere versie. Je wilt de plug-ins in beide gevallen zo snel mogelijk updaten, want bij kwetsbaarheden in een plug-in kan je WordPress website eenvoudig gehackt worden. Zorg er daarom altijd voor dat je website up to date is, zodat deze soepel blijft werken voor de bezoekers.

Hoelang duurt het maken van een eigen WordPress website?

Een vraag die ik de laatste weken veel heb gekregen is hoe lang het maken van een WordPress website precies duurt. Ik kan mij goed voorstellen dat mensen zich dit afvragen, want het bouwen van een eigen WordPress website klinkt lastig. Hierdoor denk je automatisch dat het maken van een WordPress website erg lang duurt.

Helaas is het voor mij lastig in te schatten hoe lang het maken van een WordPress website precies gaat duren. Er zijn namelijk erg veel factoren die invloed hebben op hoe lang het maken van een WordPress gaat duren. Denk bijvoorbeeld aan het aantal pagina’s dat je op je website wilt hebben, de functionaliteiten die je op je WordPress website wilt gebruiken en ga zo maar door.

Hoewel ik niet exact kan zeggen hoe lang het maken van een WordPress website gaat duren, kan ik wel een goede indicatie geven. Voor het klaarzetten van een basis WordPress installatie zal je ongeveer 3 uur nodig hebben. Vervolgens verwacht ik dat je 1 tot 2 uur nodig hebt per pagina die je op je website wilt hebben staan. Natuurlijk kan dit langer of korter zijn afhankelijk van je wensen, maar wanneer je rekent met deze uren zal je redelijk goede indicatie hebben.

WordPress-website-maken-tijd

Kan je gratis een eigen WordPress website maken?

Een andere vraag die ik de laatste tijd veel heb gekregen, is of het mogelijk is om gratis een eigen WordPress website te maken. Ik kan je in dit geval vertellen dat het maken van een gratis WordPress website zeker mogelijk is. WordPress is namelijk een gratis CMS dat je kunt gebruiken voor het maken van een website of webshop.

Waar je alleen wel rekening mee moet houden, is dat je voor het maken van een WordPress website een domeinnaam met hosting pakket nodig hebt. Het is mogelijk om een goedkoop hostingpakket met domeinnaam aan te schaffen, maar gratis oplossingen zou ik altijd afraden. Deze zijn namelijk niet betrouwbaar, omdat je geen idee hebt hoe ze met jouw privacygevoelige data omgaan.

Om deze reden raad ik altijd aan om in ieder geval te kiezen voor goedkope webhosting. Hoewel dit niet het snelste is, kun je er wel vanuit gaan dat een hosting provider goed omgaat met je privacygevoelige gegevens. Voor minder dan €5,00 per maand heb je al een goedkoop hostingpakket met domeinnaam.

Kun je offline een WordPress website maken?

Wil je graag een WordPress website maken, maar hoeft deze niet (direct) voor iedereen bereikbaar te zijn via het internet? Dan kun je er ook voor kiezen om offline een eigen WordPress website te maken.

Voor het maken van een offline WordPress website kun je exact dezelfde stappen als in deze handleiding volgen. Je hoeft alleen geen hostingpakket en domeinnaam aan te schaffen. Daarnaast gaat het installeren van WordPress ook wat anders, want dit hoef je niet te doen via de server, maar direct lokaal op je computer.

Wanneer je een offline WordPress website wilt maken op Windows kun je de WampServer downloaden op je computer. Maak je gebruik van een Mac? Dan kun je de software MAMP installeren op je computer. Vervolgens kun je hier WordPress.org op installeren.

Wil je een nieuwe website bouwen naast een bestaande website, maar moet de bestaande website wel bereikbaar blijven voor bezoekers? Dan kun je vanuit je hostingpakket een staging omgeving creëren waarop een exacte kopie van je live website komt te staan. In deze staging omgeving kun je vervolgens alles aanpassen zonder dat dit invloed heeft op de live website.

Goedkoop zelf een eigen WordPress website maken

Zoek je naar een goedkope manier om zelf een eigen WordPress website te maken? Dan heb ik goed nieuws, want het maken van een goedkope WordPress website is zeker mogelijk.

Om een goedkope WordPress website te maken raad ik je het volgende pakket aan:

 1. Hostingpakket: kies voor het “Webhosting Start” of “Webhosting Medium” pakket van Cloud86. Persoonlijk raad ik je het “Medium” pakket aan, omdat dit pakket sneller is en de uitgebreide klantenservice is inbegrepen. De kosten voor dit pakket bedragen €2,95 per maand.
 2. WordPress thema: als WordPress thema voor het maken van een goedkope WordPress website raad ik je de gratis versie van het Astra thema aan. Dit thema is namelijk snel, zoekmachine vriendelijk en kan zonder technische kennis gebruikt worden.
 3. WordPress page builder: als laatste raad ik je aan om gebruik te maken van de gratis versie van Elementor. Hoewel deze gratis versie vrij beperkt is beschikt het over voldoende mogelijkheden om een professionele basis WordPress website te maken.

Wanneer je bovenstaande producten en tools gebruikt betaal je alleen voor de domeinnaam en het hostingpakket. De totale kosten voor het maken van een goedkope WordPress website bedragen in dit geval €2,95 per maand! Nog goedkoper gaat het niet lukken.

Hoeveel kost het maken van een WordPress website?

Ik heb het net al even verteld, maar ik wil hier nog even wat uitgebreider op de kosten ingaan. Zojuist heb ik namelijk verteld wat het maken van een goedkope WordPress website maken kost, maar ik kan me ook voorstellen dat je benieuwd bent naar de kosten voor het maken van een echt goede en professionele WordPress website.

Wat betreft de hosting maak je met het “Medium pakket” van Cloud86 een uitstekende keuze. Voor de hosting blijven de kosten met €2,95 per maand dan ook gelijk aan die van het maken van een goedkope website.

Vervolgens zou ik ervoor kiezen om gebruik te maken van de gratis versie van het Astra thema in combinatie met de premium versie van Elementor, genaamd Elementor Pro. Deze combinatie geeft je namelijk alle functionaliteiten en mogelijkheden om een website te maken die volledig aansluit bij je wensen. De kosten voor een Elementor Pro licentie bedragen €59 euro per jaar.

Dit betekent dat de totale kosten voor het maken van een professionele WordPress website neerkomen op ongeveer €100 per jaar.

Eigen-WordPress-website-maken-kosten

Kun je gemakkelijk je eigen WordPress website maken?

Nu we zijn aangekomen aan het eind van deze handleiding WordPress website maken is het tijd voor een conclusie, want is het nu slim om zelf een eigen WordPress website te maken?

Persoonlijk kan ik je zeker aanraden om zelf een website te maken met WordPress. In dit artikel heb je namelijk gezien hoe gemakkelijk het maken van een WordPress website is wanneer je een actuele handleiding tot je beschikking hebt. Daarnaast hoeft het ook helemaal niet duur te zijn, want het maken van een WordPress website kan al vanaf €2,95 per maand.

Zoek je een handleiding waarin ik je niet alleen ontdekt wat je moet doen, maar ook hoe je het moet doen? Dan kan ik je zeker aanraden om mijn uitgebreide WordPress handleiding te bekijken. Met deze handleiding heb ik namelijk al meer dan 1.873 mensen geholpen hun eigen WordPress website te maken!

WordPress website maken - Veelgestelde vragen

Kun je alleen met WordPress een website maken?

Nee, er zijn veel meer systemen waarmee je zelf een eigen website kunt maken. WordPress is alleen wel veruit het populairste systeem, want bijna 45% van alle websites is gebouwd op WordPress. Wanneer je dus vragen hebt of problemen ervaart, kun je over dit systeem de meeste informatie vinden.

Hoe maak je een privé WordPress website?

Dit is afhankelijk van wat je precies bedoelt. Je kunt een coming soon page instellen op je WordPress website, zodat bezoekers alleen deze pagina kunnen zien. Wanneer je bent ingelogd kun je de volledige website wel zien. Het is ook mogelijk om WordPress lokaal op je computer te installeren waardoor je website echt volledig privé is en alleen voor jou zichtbaar is.

Kun je ook een blog maken op WordPress?

Ja, het is zeker mogelijk om een blog te maken op WordPress. Het WordPress CMS is oorspronkelijk namelijk begonnen als blog platform. Inmiddels is er veel meer met het systeem mogelijk, maar het maken van een blog website hoort ook zeker nog tot de mogelijkheden!

Wat heb je nodig om een WordPress website te maken?

Om een WordPress website te maken heb je eigenlijk maar een paar dingen nodig:

 1. Een computer met internet
 2. Een domeinnaam en hostingpakket
 3. Een WordPress installatie
 4. Mijn uitgebreide WordPress handleiding

Heb je technische kennis nodig om een WordPress website te maken?

Nee, voor het maken van een WordPress website heb je in principe geen technische kennis nodig. Het is daarvoor alleen wel belangrijk dat je gebruik maakt van de juiste thema’s en plugins. Ook is een actuele WordPress handleiding aan te raden!

Kun je een WordPress website maken met Elementor?

Ja, je kunt gemakkelijk zelf een eigen WordPress website maken met Elementor. Elementor is met meer dan 10 miljoen gebruikers namelijk veruit de populairste pagina bouwer binnen WordPress. In deze handleiding ontdek je hoe je met Elementor een WordPress website kunt maken!

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Ook interessant

Uitgebreide-WordPress-handleiding-CTA
5/5

1.873+ mensen gingen je voor!

Jouw eigen droom website maken met WordPress?

Wil je leren hoe je WordPress kunt gebruiken om zonder technische kennis jouw eigen droom website te maken? Download de handleiding dan gratis en ontdek direct hoe eenvoudig het is!

Via deze handleiding kun je tijdelijk tot 58% korting krijgen op webhosting!

Gratis-WordPress-handleiding-mockup-staand