Zelf Eigen Website Bouwen met WordPress | 2021 Handleiding

Handleiding WordPess Website Bouwen

Wil jij zelf een eigen WordPress website bouwen? Dan zul je in eerste instantie waarschijnlijk denken dat je dit niet kunt en hier ook helemaal niet aan moet gaan beginnen.

Ik kan je in ieder geval alvast geruststellen, want zelf een eigen WordPress website bouwen is lang niet zo moeilijk dan jijzelf waarschijnlijk denkt. Sterker nog ik heb al tientallen mensen geholpen zodat jij zelf een eigen WordPress website kunnen ontwikkelen zonder dat daar technische kennis voor nodig is. 

In deze blog ga ik jou uitleggen hoe ook jij zelf een eigen WordPress website kunt bouwen. Een mooi voordeel van deze blog is dat het echt voor iedereen toegankelijk is, want je hebt er geen technische kennis voor nodig en ik leg jou in detail uit wat jij moet doen wat betekent dat er niks fout kan gaan. Laten we dus maar snel beginnen!

Waarom zelf een eigen WordPress website bouwen?

Een belangrijke vraag die jij jezelf moet stellen voordat je begint is waarom heb je een website nodig? Ik denk persoonlijk dat de meeste lezers van deze blog hier al een reden voor hebben, maar mocht je dit nog niet hebben dan is dat uiteraard ook geen enkel probleem. Wel kan ik je aanraden om even na te denken waarom jij een website nodig hebt, want dit gaat je meer motivatie geven om er ook echt het maximale uit te gaan halen.

De meeste mensen zullen een website willen bouwen, omdat ze hierdoor beter hun bezoekers kunnen benaderen, meer naamsbekendheid op kunnen bouwen of simpelweg een visitekaartje willen achterlaten. Uiteraard zijn er nog een groot aantal andere redenen waarom jij een website zou willen bouwen, maar dit zijn wel de meeste voorkomende redenen. 

Een aantal jaar terug was het bouwen van een eigen website nog erg lastig. Dit had een aantal oorzaken, want je had veel technische kennis nodig voor het bouwen van een website. Om in die tijd een website te kunnen bouwen had je in ieder geval kennis van HTML, CSS, JavaScript en PHP nodig. Aangezien de meeste mensen deze kennis niet paraat hadden was het zo goed als onmogelijk om zelf een eigen website te ontwikkelen, maar daar is nu verandering in gekomen.

Met de komst van WordPress is het namelijk voor iedereen mogelijk geworden om zelf een eigen WordPress website te bouwen. Je kunt dit jezelf zo lastig of juist makkelijk maken als je zelf wilt. Het is dan alleen wel handig om goed onderzoek te doen naar de tools en programma’s die jij wilt gaan gebruiken voor het bouwen van jouw eigen WordPress website.

Voor wie is deze handleiding bedoeld?

Aangezien het bouwen van een WordPress website op erg veel verschillende niveau’s kan heb ik regelmatig de volgende vraag gekregen: “Voor wie is deze handleiding bedoeld?”. Dit is natuurlijk ook een vrij logische vraag, want als je een beginner bent heb je weinig aan een handleiding die is afgestemd op de ervaren WordPress gebruikers.

Deze handleiding is geschikt voor iedereen die zelf een eigen WordPress website wilt maken. Je hebt geen technische kennis nodig om deze handleiding/training te kunnen volgen en er is ook geen minimale leeftijd nodig om hiermee aan de slag te gaan. Na het volgen van deze handleiding heb jij jouw eigen WordPress website gebouwd en heb jij kennis over de volgende onderwerpen:

 • Kies een domeinnaam & webhosting
 • Installeer WordPress & beveilig jouw website
 • Zet de instellingen in WordPress goed
 • Kies een “Premium” WordPress thema 
 • Maak eventueel gebruik van een page builder
 • Maak de eerste pagina’s aan & stel het menu in
 • Begin met het bouwen van de pagina’s
 • Gevonden worden in Google
 • Zet jouw website live

Waarom raad ik het bouwen van een gratis website af?

Heb jij al wat meer onderzoek gedaan naar manieren om zelf een eigen website te bouwen? Dan ben je waarschijnlijk wel de gratis oplossingen tegengekomen. Deze manieren zien er allemaal erg veelbelovend uit, maar ik raad je af om deze systemen te gebruiken en ik zal je ook uitleggen waarom.

Ten eerste heb je bij deze systemen geen eigen domeinnaam, maar je krijgt een domeinnaam van het systeem. Dit is bijvoorbeeld jouwdomeinnaam.jimbo.nl. Dit is geen krachtige domeinnaam en zal daarom ook niet goed gevonden gaan worden in Google. Daarbij zit je vast aan dit systeem, want jouw website staat op dit domein en overzetten naar een ander systeem wordt hierdoor erg lastig.

Systemen als Jimbo, jouwweb en wix zijn ook niet optimaal op het gebied van snelheid en zoekmachine vriendelijkheid. Zo staat jouw website samen met nog duizenden of soms zelfs wel tienduizenden andere websites op één server. De kracht van deze server moet verdeeld worden over al deze website en dat maakt jouw website erg traag en zorgt ervoor dat je niet goed gevonden gaat worden in Google.

Wil jij echt zelf een eigen website bouwen waarmee jij ook echt professioneel kan overkomen, goed gevonden kan worden in Google en ook daadwerkelijk wat aan hebt voor de komende jaren? Dan raad ik je aan om deze handleiding te volgen, want in deze handleiding leg ik jou stap voor stap uit hoe jij zelf een eigen website kunt bouwen!

Astra-vs-Oceanwp-prijs

Zelf een eigen WordPress website bouwen: Deze programma’s gaan we gebruiken.

Ik maak in deze handleiding gebruik van de volgende programma’s en tools. Uiteraard is het niet verplicht om ook gebruik te maken van deze tools, maar het maakt het bouwen van een website wel een stuk makkelijker. Ook kun jij wanneer je gebruik maakt van deze tools precies doen wat ik ook doe. Makkelijker ga je het niet vinden.

Domeinnaam & webhosting

Voor het kopen van een domeinnaam en webhosting zal ik jou SiteGround aanraden. Dit is een super goede en snelle WordPress webhosting die zelf door WordPress wordt aangeraden. Een mooie bijkomstigheid is dat je op dit moment 60% korting krijgt op de de eerste contractduur bij SiteGround. Hierdoor betaal je nu geen €12,99 per maand, maar slechts €5,99 per maand!

WordPress thema

In deze handleiding maak ik gebruik van het Astra theme. Dit is een van de snelste WordPress thema’s die jij op dit moment kunt gebruiken. Ik maak gebruik van Astra Pro, omdat deze over meer mogelijkheden beschikt en meer templates ondersteund. Het Astra Pro theme is niet verplicht, maar het maakt het bouwen van een website wel een stuk makkelijker.

WordPress page builder

In deze handleiding maak ik ook gebruik van een WordPress page builder. Dit is een tool die het mogelijk maakt om zonder technische kennis een eigen WordPress website te bouwen. Door het geïntegreerde drag & drop systeem kun jij een website bouwen door simpelweg elementen uit het menu te slepen en op de juiste plek te plaatsen. In deze handleiding kun je precies zien hoe dit werkt. Ik maak zelf gebruik van Elementor Pro. In combinatie met Astra Pro werkt dit echt super!

Zijn al deze programma’s verplicht om te gebruiken? Nee dat zijn ze niet, maar het maakt het bouwen van een website wel een stuk makkelijker en veiliger. Ook zijn deze tools geoptimaliseerd voor snelheid en zoekmachine vriendelijk wat betekent dat je hiermee betere resultaten zult gaan behalen.

Handleiding: Zo kun jij zelf een eigen WordPress website bouwen in 2020

Het bouwen van een eigen WordPress website hoeft niet moeilijk te zijn en dat zal ik jou in deze handleiding zien. In deze handleiding ga ik jou namelijk stap voor stap uitleggen hoe jij zonder technische kennis zelf een eigen WordPress website kunt opbouwen. Laten we dus maar snel beginnen, want des te eerder we beginnen des te eerder jij jouw website live hebt staan!

1. Kies een domeinnaam en webhosting

Wanneer jij zelf een eigen WordPress website wilt gaan bouwen is het eerste dat jij nodig hebt een domeinnaam & webhosting. Zoals ik eerder in deze blog al aangaf is het niet verstandig om voor een gratis oplossing te gaan. Dit is namelijk niet jouw eigen domeinnaam, maar een subdomeinnaam van een grotere organisatie als Wix of Jimdo. Dit komt niet professioneel over, is veel minder snel en je mag blij zijn als je überhaupt bezoekers gaat krijgen op zo’n domeinnaam.

Een domeinnaam is het adres waar jouw website op te vinden is. Het adres van deze website is nolimitwebdesign.nl zoals in de zoekbalk bovenaan jouw scherm wordt weergegeven. De domeinnaam die jij kiest is helemaal uniek en kan door niemand anders gebruikt worden dus bezoekers zullen altijd op jouw domein en dus website terecht komen.

De domeinnaam is dus het adres waar bezoekers jouw website kunnen vinden, maar met alleen een domeinnaam ben je er nog niet. Om de website daadwerkelijk online en bereikbaar te maken heb je webhosting nodig. Je kunt de webhosting zien als platform waar alle bestanden van jouw website op komen te staan. Wanneer bezoekers jouw website bezoeken worden deze gegevens via de server naar het apparaat van de bezoeker gestuurd. Zoals je snap is snelheid hier erg belangrijk en daarom is het belangrijk om te kiezen voor een goede en snelle webhosting partij.

Zelf-een-eigen-wordpress-website-bouwen-hosting

Wat kost een domeinnaam en webhosting?

De kosten voor een domeinnaam en webhosting verschillen sterk per partij. Dit maakt het lastig om de beste WordPress webhosting te kiezen, omdat de kwaliteit, snelheid en zoekmachine vriendelijkheid van een hosting super belangrijk zijn. Het is daarom niet verstandig om te kiezen voor de goedkoopste webhosting, want dit gaat in de toekomst veel problemen opleveren.

Je kunt er vanuit gaan dat een domeinnaam zo’n €5 tot €15 euro per jaar kost. Hoeveel het precies gaat zijn is afhankelijk van de partij die jouw website gaat hosten, maar vaak zul je rekening moeten houden met deze kosten.

Voor de webhosting zijn de kosten iets hoger, maar uiteraard ligt dit ook weer aan de partij die jouw webhosting gaat regelen. Gemiddeld gezien kun je ervan uit gaan dat de webhosting voor een website zo’n €5 tot €15 euro per maand gaat kosten. Wil jij meerdere websites gaan bouwen? Dan heb je uiteraard een duurdere webhosting nodig.

60% korting op webhosting bij SiteGround

Zoals ik eerder in deze blog al zei raad ik je aan om jouw website te laten hosten door SiteGround. SiteGround is namelijk een van de beste partijen op het gebied van WordPress webhosting. Sterker nog ze worden zelfs aangeraden door WordPress zelf!

Mijn websites worden inmiddels al meerdere jaren gehost door SiteGround en daar ben ik echt super tevreden over! Mijn websites halen bizarre laadtijden wat betekent dat ik beter wordt gevonden in Google, meer bezoekers ontvang en uiteindelijk ook meer ga verdienen. Verder beschikt SiteGround over alle functionaliteiten die jij nodig zult hebben, kun je WordPress met één druk op de knop installeren en is de klantenservice erg goed. Wanneer je kiest voor de live chat functie ben je binnen 5 minuten al in contact met een van de medewerkers. 

Aangezien ik mijn websites al lange tijd bij SiteGround heb staan heb ik voor jou een leuke aanbieding kunnen regelen. Wanneer jij jouw website nu namelijk door SiteGround gaat laten hosten betaal je geen €12,99 per maand, maar slechts €5,99. Dit betekent dat je 60% korting krijgt op de eerste contractduur van jouw webhostingpakket! Via de knop hieronder kun jij tijdelijk gebruik maken van dit aanbod.

2. Een bedrijfs e-mailadres aanmaken

Om direct professioneel over te komen is het wel zo fijn om een bedrijfs e-mailadres te hebben. Een bedrijfs e-mailadres kun je gratis aanmaken wanneer jij gekozen hebt voor een domeinnaam en webhosting bij SiteGround. Zo kun je bijvoorbeeld de domeinnaam info@jouwdomeinnaam.nl aanmaken. Dit ziet er strak uit en komt professioneel over wanneer jij met jouw klanten in contact bent. Ik zal jou hieronder stap voor stap uitleggen hoe jij zelf een eigen bedrijfs e-mail kunt aanmaken.

 1. Login in jouw SiteGround account
 2. Klik op “Websites” in het menu zodra je bent ingelogd
 3. Klik op “Site Tools”
 4. En vervolgens op “Email Accounts”. Als deze knop er niet staat kun je in het menu aan de linkerkant van het scherm naar “Email” gaan
 5. Selecteer het domeinnaam waarvoor jij een e-mailadres wilt aanmaken
 6. Maak vervolgens een bedrijfs e-mailadres aan. Dit kun je doen door bij “Account Name” een eigen naam in te vullen. Het geen dat je hier invult komt voor @jouwdomeinnaam.nl te staan dus houdt het daarom zakelijk en kies bijvoorbeeld voor info of jouw naam. Stel vervolgens ook een wachtwoord in, want hiermee kun jij inloggen in jouw e-mailaccount.
 7. Klik op “Create”

Goed nieuws! Jouw eigen bedrijfs e-mailadres is aangemaakt. Wil jij in de mailbox komen? Kijk dan bij “Manage Email Accounts” en klik hier op de 3 punten onder elkaar aan de rechterkant. Klik hier op “Log in to Webmail”. Door hier vervolgens in te loggen kom jij in de mailbox van jouw nieuwe zakelijke e-mailadres.

Eigen-bedrijfs-emailadres-aanmaken

3. WordPress installeren

Zodra jij een domeinnaam en webhosting hebt gekocht is het tijd om WordPress te installeren, want in dit programma kun jij zonder technische kennis jouw eigen website gaan bouwen. Heb jij jouw domeinnaam en webhosting bij SiteGround gekocht? Dan kun je WordPress met één druk op de knop installeren. Heb jij jouw domeinnaam en webhosting niet bij SiteGround gekocht? Dan moet je WordPress waarschijnlijk op een andere manier installeren. Als dit het geval is raad ik je aan om zelf te googlen of om contact op te nemen met jouw hostingpartij.

WordPress installeren bij SiteGround

 1. Login op SiteGround.com 
 2. Klik in het menu bovenin het scherm op “Websites”
 3. Klik op de oranje knop “New Website” rechtsboven in het scherm
 4. Klik op “Existing Domain” en voer vervolgens de domeinnaam in die jij in stap 1 heb gekocht. Klik vervolgens op “Continue”
 5. Selecteer “Start New Website”
 6. Kies vervolgens voor de applicatie WordPress. Wil jij een webshop bouwen? Kies dan voor de combinatie tussen WordPress en WooCommerce.
 7. Nu moet je een account aanmaken. Met dit account kun jij na het voltooien van deze stap inloggen op jouw WordPress website.
 8. Klik op “Continue”
 9. Als laatste krijg je keuze om de SG Site Scanner toe te voegen. Dit is een extra beveiliging, maar die heb je eigenlijk niet nodig. In deze handleiding klikken wij daarom op “Finish”

Zodra jij al deze stappen hebt doorlopen krijg je het scherm te zien dat de website wordt aangemaakt. Je hoeft hier zelf helemaal niks aan te doen. Wel moet je even geduld hebben, want soms kan dit even duren. Wanneer de website is aangemaakt kom je op het volgende scherm terecht. Hier kun je kiezen om de website te bekijken of in te loggen op jouw website. Kies hier om in te loggen op jouw WordPress website. Waarschijnlijk wordt je automatisch ingelogd, maar als dit niet het geval is moet je de gegevens gebruiken die je bij stap 7 zeven hebt ingevuld.

Zelf-een-eigen-wordpress-website-maken-wordpress-installeren

4. Zelf jouw eigen WordPress website beveiligen(SSL)

Wanneer jij nu jouw WordPress website zult bekijken ziet hij er waarschijnlijk vrij standaard en simpel uit, maar dit is op dit moment nog niet zo belangrijk. Waarschijnlijk zal jou namelijk ook opvallen dat er “Niet beveiligd” staat in de adresbalk van jouw browser. Vaak staat hier een rood slotje of kruisje bij. Dit betekent dat jouw website op dit moment niet beveiligd is en daar moet wat aan gedaan worden.

Deze beveiliging wordt ook wel SSL genoemd en is op dit moment zelfs verplicht om te hebben voor jouw website, want door deze beveiliging zijn alle gegevens van jouw bezoekers veilig en daar gaat heb bij deze beveiliging dan ook om. Wanneer jij jouw website niet beveiligd worden de gegevens verstuurd via een HTTP verbinding naar de server en de bezoeker. Deze verbinding is niet privé en kan daarom ook door derden bekeken worden. Dit is natuurlijk niet makkelijk, maar het is zeker wel mogelijk met bepaalde trucjes en dat moeten we voor jouw website zien te voorkomen.

Wanneer je een SSL beveiliging op jouw website hebt staan worden de gegevens tussen de gebruiker en server verstuurd via een HTTPS verbinding. Dit is een versleutelde verbinding die niet toegankelijk is voor derden, en dat betekent dat alle gegevens van jouw bezoekers veilig zijn.

SSL beveiliging instellen bij SiteGround

Heb jij jouw domeinnaam en webhosting afgenomen bij SiteGround? Dan is het instellen van een SSL certificaat erg makkelijk en krijg je deze zelfs gratis. Normaal gesproken kost een SSL certificaat zo’n €15 euro per jaar, maar bij SiteGround zit deze bij elk pakket gratis inbegrepen. Een extra reden om dus voor de hosting van SiteGround te kiezen.

 Ik zal hieronder stap voor stap uitleggen hoe jij zelf een SSL certificaat kunt installeren op jouw domeinnaam. Dit is niet lastig, duurt niet lang en je hebt er geen technische kennis voor nodig.

 1. Login in jouw SiteGround account
 2. Klik op “Websites” bovenin het menu
 3. Klik op “Site Tools”
 4. Klik in het menu aan de linkerkant op “Security” en vervolgens op “SSL Manager”
 5. Selecteer onder “Install New SSL” de domeinnaam die jij wilt beveiligen en selecteer in het volgende veld “Let’s Encrypt”
 6. Klik vervolgens op “Get” om het SSL certificaat op jouw domeinnaam te activeren

Nu wordt de SSL beveiliging op jouw domeinnaam geïnstalleerd, maar daarmee ben je er nog niet helemaal. Jij moet namelijk aan gaan geven dat alles wat al op jouw website staat ook via de beveiligde SSL verbinding moet lopen. Dit kun je doen door de volgende stappen te volgen.

 1. Ga onder het kopje “Security” naar “HTTPS Enforce”
 2. Zet vervolgens een vinkje achter het domein dat jij gaat gebruiken. 
 3. Vanaf dit punt is jouw website beveiligd. Houdt er rekening mee dat het enkele minuten kan duren voordat de beveiligde verbinding tot stand is gekomen.
eigen-wordpress-website-bouwen

5. WordPress instellingen goed zetten

Inmiddels heb jij al een domeinnaam en webhosting aangeschaft en WordPress geïnstalleerd. Dit betekent dat je al een heel eind bent, maar om direct goed van start te gaan zijn er nog een aantal zaken erg belangrijk. Zo moeten er een aantal WordPress instellingen worden aangepast en gecontroleerd worden. Deze instellingen kunnen namelijk veel invloed hebben op de prestaties die jij met jouw eigen WordPress website zult gaan behalen.

Wanneer je voor het eerst inlogt op jouw WordPress website is de kans groot dat je een Starter uitleg krijgt van SiteGround. Deze heb je in principe niet nodig, omdat ik deze handleiding ook deze zaken ga behandelen. Je kunt hier daarom op “Exit” klikken. 

Site Titel en ondertitel 

Als eerste is het belangrijk om de Site titel en ondertitel van jouw WordPress website aan te passen. Standaard staat hier namelijk “WordPress” en “Weer een nieuwe website”. Aangezien deze gegevens zichtbaar zijn voor jouw bezoekers moet dit veranderd worden, want dit komt niet professioneel over. 

Vul hier daarom wat in dit aansluit bij jouw onderneming. Het is ook verstandig om hier jouw bedrijfsnaam in te vermelden, want dat komt betrouwbaar en professioneel over. Zo is voor mijn website de site titel “Nolimit Webdesign” en de ondertitel “Uw onderneming laten groeien”. 

Je kunt deze instellingen controleren en zonodig aanpassen door op het WordPress dashboard naar instellingen te gaan en vervolgens op “Algemeen” te klikken. Hier kun je bovenin controleren wat er op dit moment staat en zo nodig aanpassen. Maak jij aanpassingen? Klik dan wel op de blauwe “Wijzigingen opslaan” knop onderaan het scherm.

Instellen welke informatie de hoofdpagina moet tonen

Naast de Site titel en ondertitel is dit ook een erg belangrijke instelling, want hiermee kun jij bepalen welke informatie jij op de hoofdpagina wilt laten zien. Als jij een bedrijfswebsite wilt gaan bouwen dan kun je hier het beste kiezen voor een statische pagina. Vervolgens kun jij zelf kiezen welke pagina er gebruikt moet worden als hoofdpagina. Waarschijnlijk heb je hier nu nog geen pagina’s staan maar later in deze blog kom ik hier op terug zodat jij dit goed kunt gaan instellen.

Wil jij een blog gaan bouwen? Dan heb je niet per se een hoofdpagina nodig. Je zou er dan ook voor kunnen kiezen om op de hoofdpagina de laatste berichten te laten zien. Zoals ik net al zei kan dit voor bloggers handig zijn, maar voor een bedrijfswebsite zal ik dit je niet aanraden.

Je kunt deze instellingen aanpassen door op het WordPress dashboard naar instellingen te gaan. Klik vervolgens op “Lezen” en kies wat jouw hoofdpagina moet gaan tonen.

Zoekmachine toegang geven

Jij wilt zelf een eigen WordPress website gaan bouwen met als doel natuurlijk bezoekers en klanten krijgen. Dit hoeft niet heel lastig te zijn, maar het is dan wel belangrijk om in te stellen dat zoekmachines jouw website mogelijk lezen en weergeven in Google. Vaak staat deze instelling al goed, maar het is toch verstandig om dit van te voren goed te controleren.

Je kunt controleren of deze instelling goed staat door op het dashboard van WordPress naar instellingen te gaan en vervolgens op “Lezen” te klikken. Onderaan het scherm staat dan de instelling “Zoekmachine zichtbaarheid”. Het is de bedoeling dat het vinkje hier niet staat aangevinkt. 

WordPress-juist-instellen

Permalinks goed zetten

De permalinks zijn ook super belangrijk, want deze bepalen hoe de linkstructuur van jouw website of webshop wordt opgebouwd. Als je dit later nog moet aanpassen gaat dit je veel problemen opleveren doordat het adres van alle pagina’s veranderd wordt en bezoekers op veel doodlopende oude pagina’s terecht gaan komen. Stel de permalinks daarom direct goed in!

Om het maximale resultaat uit de permalinks van jouw website halen kun je het beste kiezen voor “Berichtnaam”. Dit betekent dat de pagina rechtstreek geplaatst wordt achter de domeinnaam. Hier zit dus geen tussenstukje meer tussen als blog of diensten. Op de afbeelding hieronder kun je zien wat ik precies bedoel. Jij kunt de permalink instellingen van jouw website veranderen door op het WordPress dashboard naar instellingen te gaan en op “Permalinks” te klikken. Ook hierbij geldt klik op “Wijzigingen opslaan” als je wat aanpast.

Website taal goed instellen

Het lijkt misschien logisch, maar toch gaat het bij veel mensen hier nog niet helemaal goed. Bij het instellen van de taal is het belangrijk dat je de taal kiest van het land waar jouw website of gericht moet worden. Voor de meeste zal dit daarom Nederland of België zijn. Wil jij een Engels website bouwen? Zet de taal daan op Engels. Hierdoor wordt de website of website beter toegankelijk voor de bezoekers die jij op jouw website wilt hebben. Je kunt de taal van jouw website aanpassen door op het WordPress dashboard naar “Instellingen” te gaan en hier te klikken op “Algemeen”. Ook hiervoor geldt dat je op “Wijzigingen opslaan” moet klikken als je wat aanpast.

WordPress-website-bouwen-permalinks-aanpassen

6. Kies een “Premium” WordPress thema dat aansluit bij jouw wensen

Als jij alle bovenstaande stappen hebt doorlopen is het nu eindelijk tijd om daadwerkelijk aan het bouwen van jouw eigen WordPress website te beginnen. Om hier direct goed mee van start te gaan is het als eerste belangrijk om een geschikt WordPress thema te vinden dat jij voor het maken van jouw website kunt gebruiken.

De keuzes uit thema’s zijn gigantisch, maar ze zijn lang niet zo goed en beschikken allemaal over verschillende functionaliteiten. Daarbij zitten er ook veel thema’s tussen waar je technische kennis voor nodig hebt, niet snel zijn, niet zoekmachine vriendelijk zijn of die niet veilig zijn voor de gegevens van jouw bezoekers. Pas dus heel goed op met het kiezen van een WordPress thema.

Om er zeker van te zijn dat je gebruik maakt van de juiste tools en dat je mij makkelijk kunt volgen raad ik je aan om het Astra theme te gaan gebruiken. Astra is namelijk een van de snelste WordPress thema’s, die speciaal ontwikkeld is voor snelheid en zoekmachine vriendelijkheid. Daarnaast is dit thema ultiem geschikt voor voor WordPress beginners, omdat er geen technische kennis nodig is om dit thema te gebruiken. Sterker nog je kunt zelfs gebruik maken van vooraf gebouwde templates die jij met één druk op de knop kunt importeren!

Astra-wordpress-theme

De gratis versie van Astra of Astra Pro?

Astra beschikt zowel over een gratis al betaalde versie. In deze handleiding maak ik gebruik van Astra Pro, omdat dit thema een groot aantal voordelen heeft ten opzichte van de gratis versie. Ik zou jou daarom ook willen aanraden om gebruik te maken van het Astra Pro theme. Al helemaal op dit moment, want op dit moment krijg je maarliefst 20% korting op het Astra Theme. Je kunt gebruik maken van deze korting via de onderstaande knop!

Astra theme installeren

Het installeren van een WordPress thema op jouw website is niet lastig, maar wanneer je dit voor de eerste keer doet kan het wel even onduidelijk zijn. Ik zal jou daarom hieronder stap voor stap uitleggen hoe jij zelf het Astra theme op jouw website kunt installeren en het oude “Standaard” thema kunt verwijderen.

 1. Ga naar de website van Astra
 2. Kies jij voor Astra Pro? Dan krijg jij na het kopen van het thema toegang tot jouw account bij Astra. Hier kun je onder het kopje “Account” naar “Downloads” en vervolgens klikken op”Astra Theme”. Het thema wordt nu gedownload.
 3. Ga jij de gratis versie van Astra gebruiken? Dan kun je naar de website van Astra en klik je op “Download Now”. Ook jij download nu het thema, maar dan met een flink aantal minder functionaliteiten.
 4. Log vervolgens in op jouw WordPress website. Dit kun je doen door /wp-admin achter jouw domeinnaam te plaatsen. Je krijgt dan de volgende link: jouwdomein.nl/wp-admin
 5. Ga in WordPress naar “Weergave” en klik vervolgens op “Thema’s”
 6. Klik op “Nieuwe toevoegen”. Deze knop staat links bovenin naast “Thema’s”.
 7. Klik op “Thema uploaden”
 8. Klik op “Bestand kiezen” en zoek het bestand dat je net bij Astra hebt gedownload.
 9. Klik vervolgens op “Nu installeren”
 10. Zodra het thema is geïnstalleerd is hij nog niet actief. Je zult daarom nog op “Maak actief” moeten klikken.

Nu jij inmiddels het Astra theme op jouw eigen WordPress website hebt geïnstalleerd is het tijd om het oude thema te verwijderen. Het oude thema neemt namelijk ruimte in en dat gaat invloed hebben op de snelheid en zoekmachine vriendelijkheid van jouw website. Je kunt het oude thema verwijderen door de volgende stappen te volgen.

 1. Ga naar “Weergave” in het WordPress menu en klik op “Thema’s”. Hier worden alle thema’s weergegeven die op dit moment op jouw website staan geïnstalleerd.
 2. Klik op het thema(waarschijnlijk Twenty Twenty) en klik rechtsonder op “Verwijderen”
 3. Blijven er meer thema’s over dan alleen “Astra”? Dan moet je de andere thema’s ook verwijderen tot Astra alleen nog geïnstalleerd staat.

7. Maak gebruik van een WordPress page builder

Het gebruik van een WordPress page builder is niet verplicht, maar ik het jou wel aanraden. Al helemaal, omdat jij waarschijnlijk nog een beginner bent. Een page builder maakt het namelijk mogelijk om zonder technische kennis een volledige website op te bouwen. Hoe dit zit zal ik je even uitleggen.

Een page builder is een plugin die jij aan jouw WordPress website kunt toevoegen. Het bewerken van pagina’s gaat vervolgens via een page builder op een hele makkelijke manier. Een page builder bestaat namelijk uit een menu gevuld met alle elementen die jij kunt gebruiken voor het opzetten van jouw website. Denk bijvoorbeeld aan tekst, afbeeldingen, knoppen, video’s, formulieren en ga zo maar door. Jij kunt deze elementen vervolgens aan jouw website toevoegen door ze uit het menu te slepen en te plaatsen op de plek waar jij ze wilt hebben.

Na het plaatsen opent er een nieuw menu waar jij aanpassingen voor dit element kunt doen. Deze aanpassingen zijn erg handig en overzichtelijk. Daarbij is ook dit menu zo ontwikkeld dat je er geen technische kennis voor nodig hebt en alles helemaal zelf kunt bepalen.

elementor

Welke page builder gebruik ik in deze handleiding?

In deze handleiding maak ik gebruik van Elementor Pro. Dit is een van de krachtigste en beste WordPress page builders die jij op dit moment kunt gebruiken. Ik kan jou daarom ook zeker aanraden om deze ook op jouw website te installeren. Dit maakt het bouwen van jouw eigen WordPress website en het volgen van deze handleiding een stuk makkelijker.

Net als Astra beschikt ook Elementor over zowel een gratis als Pro variant. Je kunt helemaal zelf bepalen welke variant jij wilt gebruiken, maar ook hiervoor geldt dat de Pro variant over meer functionaliteiten beschikt. Wil jij jouw website zo goedkoop mogelijk maken? Dan hoef je deze tool niet te gebruiken, maar wil jij echt een goede functionele website bouwen? Dan kan ik je ook zeker aanraden om Elementor Pro aan te schaffen.

Elementor Installeren

Welke versie van Elementor jij ook wilt gaan gebruiken hij moet wel geïnstalleerd worden, want anders doet hij het niet. Ik zal jou daarom hieronder stap voor stap uitleggen hoe jij Elementor kunt installeren op jouw WordPress website.

 1. Ga naar de website van Elementor
 2. Kies hier voor de gratis variant of een betaalde variant
 3. Wanneer jij kiest voor een betaalde variant maak je in het proces een account aan waar jij de licentie kunt vinden. Wanneer dit is gelukt kun je in het menu op “My Account” klikken. Vervolgens klik je op “Subscriptions” en klik je op “Download Zip”
 4. Wanneer je voor de gratis versie kiest hoef je deze stap niet te volgen, want daar heb je geen licentie voor nodig
 5. Login op jouw WordPress website
 6. Ga naar “Plugins” en klik op “Nieuwe Plugin”
 7. Klik links bovenin op “Plugin uploaden” en vervolgens op “Bestand kiezen”
 8. Upload nu het .zip bestand dat je eerder hebt gedownload en klik vervolgens op “Nu installeren”
 9. Elementor wordt nu geïnstalleerd
 10. Wanneer je Elementor Pro gebruikt wordt er nu gevraagd om jouw account te bevestigen. Dit kun je doen door de stappen op het scherm te volgen.

Zo nu zijn we klaar om daadwerkelijk te beginnen met het bouwen van de website, want alle benodigde software hebben we nu klaargezet en juist geïnstalleerd. In het volgende onderdeel van deze handleiding gaan we daarom de pagina’s aanmaken en het menu instellen.

8. Kies een geschikte template

Het bouwen van een eigen WordPress website hoeft helemaal niet lastig te zijn. Sterker nog wanneer je gebruik maakt van de Astra starter templates kun je met één druk op de knop een volledige website importeren. De gratis variant van het Astra theme beschikt al over een groot aantal demo websites, maar wanneer je kiest voor Astra Pro zijn dat er uiteraard een stuk meer.

Om de templates te bekijken moet je eerst een plugin installeren. Dit kun je doen door op het dashboard naar “Plugins” te gaan en vervolgens te klikken op “Nieuwe plugin”. Vervolgens zoek je in de zoekbalk rechtsboven in op “Astra starter templates”.

Je kunt direct de eerste optie downloaden en actief maken. Zodra je dit hebt gedaan kun je onder “Weergave” klikken op “Starter templates”. Vervolgens wordt er gevraagd welke page builder je gebruikt en daar klik je daarom op “Elementor”. Zoals je ziet komen er nu een groot aantal demo websites te voorschijn die jij met één druk op de knop volledig kunt importeren naar jouw website.

Heb je een geschikte template gevonden? Dan kun je op deze template klikken om de onderliggende pagina’s te bekijken. Ook kun je op de knop “Preview Site” klikken. Door op deze knop te klikken kun je zelf ervaren hoe de pagina werkt en of hij voldoet aan jouw eisen. Zijn de templates goed voor jou? Dan kun je rechtsonder klikken op “Importeer volledige website”.

Wanneer jij op deze knop drukt wordt de volledige website geïmporteerd en hoef jij eigenlijk alleen nog maar de informatie en afbeeldingen aan te passen, omdat deze natuurlijk niet aansluiten bij jouw onderneming. Een makkelijkere manier om een website te bouwen zul jij niet vinden!

Zelf-een-eigen-WordPress-website-bouwen-starter-templates

9. Verander de paginanaam & maak nieuwe pagina’s aan

Zodra jij een geschikte template hebt gevonden en hebt geïmporteerd is het belangrijk om de juiste pagina’s aan te maken. Zo zullen niet alle templates beschikken over de pagina’s die jij wilt gaan gebruiken. Het is daarom wel zo handig dat jij zelf pagina’s kunt gaan aanmaken die aansluiten bij wat jij op jouw website wil gaan doen.

Voordat je begint met het aanmaken is het handig om eerst te kijken welke pagina’s van de template jij wilt gebruiken. Aangezien deze vaak al aan de juiste eisen voldoen is het makkelijk om van die pagina’s de naam te veranderen dan om een helemaal nieuwe pagina te bouwen. Het aanpassen van de paginanaam kun je doen door naar “Pagina’s” te gaan en vervolgens de pagina in de lijst te zoeken waarvan jij de naam wilt veranderen. Klik vervolgens op “Snel bewerken”. Hier kun je de titel van de pagina en de slug van de pagina aanpassen. Om het makkelijk te houden kun je het beste de titel en de slug gelijk aan elkaar houden, omdat je door middel van de slug aan Google aangeeft waar jouw pagina overgaat. 

*Verander je bij bepaalde pagina’s de naam niet? Dat is geen enkel probleem, maar vertaal de titel en slug van de pagina dan wel even naar het Nederlands. Dit zorgt er namelijk voor dat je professioneler overkomt en beter gevonden gaat worden in Google.

Niet alle pagina’s die jij zou willen gebruiken zitten standaard in het template. Dit is niet erg, maar dat betekent wel dat je zelf deze pagina’s moet aanmaken. Dit kun je doen door naar “Pagina’s” te gaan en vervolgens te klikken op “Nieuwe pagina’s”. Zoals je ziet opent er nu een nieuw scherm wat de basis gaat zijn voor de nieuwe pagina. Het is belangrijk dat je hier een titel toevoegt, want dit wordt de naam van de pagina. 

Vervolgens ga ik zelf altijd nog naar de “Astra instellingen”. Deze kun je vinden in de sidebar van de nieuwe pagina. Hier zet ik zelf altijd de sidebar instellingen op “Geen sidebar” en de content layout op “Volledige breedte/uitgerekt”. Ook zet ik nog een vinkje bij “Titel uitschakelen” en “Uitgelichte afbeelding uitschakelen”. Heb je dit gedaan? Klik dan op “Publiceren”. Wanneer dit is gelukt “Klik je op “Bewerk met Elementor”. Deze stappen kun je vervolgens herhalen voor elke nieuwe pagina die jij wilt gaan maken.

WordPress-website-bouwen-nieuwe-pagina-aanmaken

10. Maak een menu aan

Je hebt nu inmiddels alle pagina’s die op jouw website moeten komen aangemaakt, maar dat betekent niet ze ook direct bereikbaar zijn. Om de pagina’s bereikbaar en zichtbaar te maken voor jouw bezoekers moeten we eerst een menu aanmaken. In het menu kun jij vervolgens de pagina’s plaatsen die op jouw website moeten komen te staan. Ik zal je uitleggen hoe dit moet.

Je kunt het menu van jouw website aanpassen door in WordPress wederom op “Weergave” te klikken en vervolgens naar “Menu” te gaan. Wanneer je hierop hebt geklikt zul je het menu zien wat op dit moment actief is op jouw website. Wil jij pagina’s toevoegen? Dan kun je deze in de lijst aan de linkerkant selecteren en vervolgens klikken op “Aan menu toevoegen”.

Standaard komen de pagina’s die jij aan het menu toevoegt onderaan, maar dat is natuurlijk niet altijd ideaal. Je kunt ze daarom ook nog verplaatsen. Dit kun je doen door het item in het menu vast te houden en vervolgens naar de juiste plek te slepen. Wil jij ook nog verschillende niveau’s toevoegen? Dan kan dat ook! Hiervoor moet je het item iets meer naar rechts slepen waardoor hij er een niveau onder komt te hangen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor de diensten die jij aanbiedt of voor verschillende blog categorieën. Klik na het aanpassen van het menu altijd op “Menu opslaan” onderaan het scherm!

Zelf-een-wordpress-website-bouwen-maak-een-menu-aan

Aangepaste links toevoegen?

Wil jij links toevoegen die niet een pagina op jouw website verwijzen, maar bijvoorbeeld naar een andere website? Dan kun je dat doen door gebruik te maken van de aangepast links functionaliteit. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is de doel url door te geven. Dit is de link waar de knop naartoe moet linken en dus waar de bezoeker naar toe wordt gestuurd als hij op deze knop drukt. Met de linktekst kun jij bepalen wat er op de knop moet komen te staan. Je wilt als knop tekst natuurlijk niet de letterlijke link zien.

Een logo aan jouw eigen WordPress website toevoegen

Een goed menu bevat natuurlijk ook een logo en daarom moet deze goed ingesteld worden. Het logo aanpassen/instellen gaat alleen niet op de plek van het aanpassen van het menu. Ik zal daarom even uitleggen waar jij het logo van jouw eigen WordPress website kunt aanpassen.

Om het logo van jouw website aan te passen ga je in WordPress naar “Weergave” en vervolgens naar de “Customizer”. Je belandt nu op het scherm waar jij jouw volledige website kunt bewerken, maar hier hebben wij eigenlijk niks te zoeken, omdat wij gebruik maken van Elementor. 

Om het logo aan te passen is het wel verstandig om dat op deze manier doen, want dan hoef je hem niet op elke pagina apart aan te passen. Om dit in één keer te doen ga je in de Customizer naar “Header” en vervolgens naar “Site Identiteit”. Hier kun jij vervolgens het logo aanpassen, de grootte van het logo aanpassen een favicon instellen en instellen of de site titel moet worden weergegeven. Het favicon logo is het symbooltje dat wordt weergeven in de linkerbovenhoek van het tabblad van de website die je bezoekt. Wanneer je hier nu zult kijken zie je op jouw website het WordPress logo staan. Ook deze kun jij hier dus simpel en snel aanpassen. 

11. Zelf jouw eigen WordPress website gaan aanpassen

Nu we inmiddels al een heel eind zijn bij het bouwen van jouw eigen WordPress website is het tijd om pagina’s te gaan bouwen. Zoals ik in stap 7 heb verteld had je hier een geschikte template kunnen kiezen. Ik neem daarom ook aan dat jij dat hebt gedaan, want dit gaat het bouwen van jouw eigen  WordPress website een stuk makkelijker maken. 

Na het importeren van een template zul jij vast het volgende gedacht hebben: “De templates zien er goed uit, maar ik mis wel een hoop informatie die ik zelf wel op de website wil hebben”. Dit is een erg goed punt en zal waarschijnlijk voor iedereen gelden. Het is daarom belangrijk dat we hier naar gaan kijken en ik zal jou uitleggen hoe jij informatie kunt toevoegen, verwijderen of aanpassen.

Een pagina op jouw eigen WordPress website bewerken

Het belangrijkste is dat je de knop weet te vinden om een pagina te bewerken. Zodra jij namelijk op deze knop hebt gedrukt kun je de pagina bekijken, aanpassen en nog veel meer. Ook kun je hier kijken hoe jouw website wordt vertoond op tablets of telefoons. Mocht je wat willen aanpassen voor bijvoorbeeld alleen telefoons? Dan kan dat ook.

Om een pagina te bewerken kun je naar “Pagina’s” gaan op het WordPress dashboard. Vervolgens zoek je hier de pagina die jij wilt bewerken en klik je op “Bewerk met Elementor”. Staat deze knop er nog niet? Klik dan op “Bewerken” en vervolgens op de blauwe knop “Bewerk met Elementor”.

Zodra jij in Elementor bent gekomen zul je erg veel informatie te zien krijgen. Aan de linkerkant bevindt zich een menu die alle elementen bevat die jij voor jouw website kunt gebruiken. De rest van het scherm wordt gebruikt om de website weer te geven. Wanneer jij een wijziging doorvoert wordt deze hier ook direct verwerkt en kun jij direct zien hoe het eruit gaat zien. Ga hier maar eens een beetje mee spelen, want hierdoor zul je deze editor snel onder de knie krijgen. Je kunt weer makkelijk terug naar de originele staat van de pagina door onderaan het menu aan de linkerkant het klokje met het pijltje in te drukken. Vervolgens kun jij zelf bepalen hoeveel jij terug wilt.

wordpress-website-bouwen-met-elementor

Zelf onderdelen op jouw eigen WordPress website verwijderen

Het bewerken van een pagina is super belangrijk en dat betekent ook dat jij moet weten hoe je bepaalde onderdelen van jouw website kunt verwijderen. Waarschijnlijk heb jij namelijk al onderdelen op jouw website gevonden waarvan je denkt deze wil ik helemaal niet op mijn website hebben. Ik zal jou daarom hier uitleggen hoe jij onderdelen kunt verwijderen.

Het verwijderen van bepaalde blokken en/of functionaliteiten. In Elementor werk je namelijk met blokken en dat maakt het een stuk makkelijker. Wanneer jij met je muis over de website navigeert zul je steeds blauwe omlijningen zien. Als jij een van deze blokken zou willen verwijderen kun je klikken op het witte kruisje die bovenin de blauwe omlijning wordt weergegeven. 

Wil jij alleen test verwijderen of bepaalde informatie die in een blok wordt weergegeven, bijvoorbeeld een knop? Dan kun je met de rechtermuisknop op dit element klikken. Vervolgens zal er een menu openen en hier kun je dan klikken op “Verwijderen”.

Wil jij bepaalde dingen verplaatsen? Dan kun je met de linkermuisknop ingedrukt het element pakken en hem vervolgens slepen naar de plek waar jij het element wilt hebben staan. Ik raad je aan om deze dingen eens te proberen zodat het jij Elementor snel onder die knie krijgt.

Zelf onderdelen op jouw eigen WordPress website toevoegen

Waarschijnlijk heb jij op jouw eigen WordPress website ook al nagedacht over onderdelen die jij mist, want lang niet alles zal zitten verwerkt in de template die jij hebt gekozen. Zo zullen er maar een aantal blokken verwerkt zitten in een pagina, maar het kan voorkomen dat jij een blok mist en daar moet dan wat aan gedaan worden.

Heb jij wel het juiste blok in de templates zitten, maar heb jij deze liever op een andere pagina staan? Dan kun je dit heel simpel oplossen. Het is hiervoor belangrijk dat je voor beide pagina’s de Elementor editor opent. Vervolgens ga je eerst naar de pagina waar het blok staat. Hier klik je vervolgens met de rechtermuisknop op de 6 puntjes  bovenin de blauwe omlijning. Klik vervolgens op kopiëren. 

Ga nu naar de pagina waar dit blok geplaatst moet worden. Hier ga je vervolgens naar het blok dat onder het nieuwe blok moet komen te staan. Klik hier op het “+” die naast de 6 puntjes staan bovenin de blauwe omlijning. Zodra je op “+” hebt gedrukt opent er een nieuw blokje. Ga in dit blokje staat, druk op de rechtermuisknop en klik op “Plakken”. Als jij het blok op de eerste pagina niet meer wilt hebben kun je hier wederom op de 6 puntjes klikken en dan op “Verwijderen” klikken. Klik daarna wel op de groene “Bijwerken” knop.

Zelf volledige blokken aan jouw WordPress website toevoegen

Inmiddels heb ik jou stap voor stap uitlegt hoe jij een volledig blok kunt overzetten naar een andere pagina, maar wat moet je doen als je een blok wilt gebruiken die nog helemaal niet in de template staat? Dan kun je onderstaande stappen volgen.

Om een blok toe te voegen die nog niet in het template is opgenomen moet je naar de pagina gaan waar het blok moet komen te staan. Vervolgens zoek je de plek waar het blok moet komen te staan. Heb je een plek gevonden? Klik dan op “+” in de blauwe omlijning van het element eronder. Er opent nu een nieuw blok met verschillende puntjes en dat is een goed tekenen, want hier kun je een groot aantal templates vinden.

Door op het roze rondje te klikken met het witte plusje kun je zelf een nieuw blok ontwikkelen. Dit is kan handig zijn wanneer je al wat meer ervaring hebt, maar als je nog een beginner bent raad ik je niet aan om hier gebruik van te maken, want dit gaat er in de meeste gevallen minder mooi uitzien en het duurt een stuk langer voordat je een heel blok hebt ontwikkeld. 

Als tweede kun je klikken op het grijze rondje met het witte mapje. Als je hierop klikt krijg je toegang tot alle templates en blokken van Elementor. Standaard wordt je op het tabblad van de pagina’s neergezet, maar die heb je op dit punt niet nodig. Ga daarom naar het tabblad voor de blokken. Hier kun je vervolgens alle blokken bekijken en importeren. Het is ook mogelijk om hier te selecteren op categorie als je al weet wat voor blok je wilt toevoegen. 

Vind je hier geen geschikt blok of template? Dan kun je ook weer op het kruisje klikken. Klik vervolgens weer op het plusje in de blauwe omlijning van het blok eronder. Klik nu op het gekleurde rondje met een een witte “S”. Hier kun je namelijk de starter templates en blokken van het Astra theme vinden. Ook deze zijn met één druk op de knop te importeren en volledig over te nemen.

Zelf-blokken-aan-jouw-eigen-wordpress-website-toevoegen

Heb je een template geïmporteerd, maar wil je een andere stijl?

Heb jij losse blokken toevoegt aan jouw template? Dan zul je waarschijnlijk zien dat de kleuren niet bij elkaar aansluiten en ook dat moet aangepast worden, want dit maakt jouw website weer een groot geheel. Je kunt deze stappen ook volgen als je niet tevreden bent over de grootte van de tekst, de kleuren van de tekst, de uitlijning van teksten of knoppen en andere stijl gerelateerde aanpassingen.

Om de de stijl aan te passen van bepaalde elementen kun je gewoon op het element klikken. Vervolgens kun je op het tabblad “Inhoud” aanpassingen doen voor het element zelf. Om de stijl van het element aan te passen dien je naar het tabblad “Stijl” te gaan. Als laatste kun je ook nog naar het tabblad “Geavanceerd”, maar ik raad je aan om daar aan het begin nog even weg te blijven. 

Wil jij een volledig blok aanpassen? Bijvoorbeeld de achtergrond, de hoogte of breedte, de uitlijning of wat dan ook? Dan kun je dit niet doen door simpelweg op het element te klikken. Je moet hiervoor namelijk naar het blok dat jij wilt aanpassen en vervolgens op de 6 puntjes klikken in blauwe omlijning. Vervolgens heb je hier het tabblad “Lay-out” waar je verschillende aanpassingen kunt doen voor onder andere de breedte en hoogte van het blok. Onder het tabblad “Stijl” kun je vervolgens de volledige stijl van het blok aanpassen. Denk aan afbeeldingen, kleuren, uitlijningen, randen en ga zo maar door.

12. Zelf een contactformulier op jouw eigen WordPress website bouwen

Een website is leuk, maar je wilt natuurlijk ook daadwerkelijk wat met die website gaan bereiken. Vaak is dat het krijgen van bezoekers en hier vervolgens klanten uit weten te halen. Om hier zo efficiënt mogelijk mee om te gaan is het wel zo makkelijk om een contactformulier op jouw website te plaatsen.

Maak jij gebruik van een geïmporteerde starter template van Astra? Dan is dit al helemaal simpel, want er is al een contactformulier aangemaakt. Jij hoeft deze alleen nog op de contactpagina te plaatsen en vervolgens wat informatie aan te passen.

Om het contactformulier aan jouw eigen WordPress website toe te voegen moet je eerst naar de contactpagina gaan en vervolgens klikken op “Bewerken met Elementor”. Zodra jij in de editor bent beland klik je op de plek waar het contactformulier zou moeten staan. Er opent zich nu een nieuw menu aan de linkerkant en daar kun je het formulier kiezen dat hier vertoond moet worden. In de meeste gevallen moet je hier kiezen voor het “Contact Form”. Vanaf dit moment is het formulier zichtbaar op jouw website.

Het contactformulier juist instellen

Het is leuk dat het contactformulier nu zichtbaar is op jouw website, maar dat is natuurlijk nog niet alles. Het contactformulier is namelijk in het engels ingesteld en gaat niet in jouw mailbox belanden, omdat jouw e-mailadres nog niet verbonden is. Laten we dit daarom maar even snel regelen. 

Om het contactformulier juist in te stellen kun je de onderstaande handleiding volgen:

 1. Ga naar het dashboard van jouw WordPress website
 2. Klik in het menu op “WPForms”
 3. Zoek het formulier dat je wilt aanpassen. In de meeste gevallen het “Contact Form”
 4. Klik eerst “Contact Form” in het formulier en pas vervolgens de formuliernaam aan naar bijvoorbeeld “Contactformulier”
 5. Pas op deze pagina ook direct de tekst verstuur knop aan naar “Verstuur bericht” de verzending tekst naar “Verzenden…”
 6. Klik vervolgens op “Velden” in het menu aan de linkerkant
 7. Klik nu op het eerste veld van het formulier “Name” en pas deze vervolgens aan naar “Naam”
 8. Herhaal stap 7 voor alle velden die in het formulier staan vermeld. 

Standaard wordt een bericht via het contactformulier gestuurd naar het admin e-mailadres. Dit is dus het e-mailadres dat jij ook gebruikt om in te loggen op jouw WordPress website. Wil jij dat de berichten via het contactformulier op een ander e-mailadres binnenkomen? Ga dan naar het tabblad “Instellingen” in de WPForms plugin. Klik hier vervolgens op “Berichten” en pas daar het “Stuur naar e-mailadres” aan naar een ander e-mailadres.

Als laatste is het ook nog even verstandig om naar het tabblad “Bevestigingen” te gaan. Hier staat namelijk een bericht dat standaard wordt verstuurd naar de bezoekers die contact opnemen. Standaard staat hier “Thanks for contacting us! We will be in touch with you shortly.”, maar dat is natuurlijk niet wat je wilt als jij een nederlands bedrijf bent. Je kunt deze tekst daarom het beste aanpassen naar bijvoorbeeld: “Bedankt voor je bericht. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.” Vergeet vervolgens niet op de oranje “Opslaan” knop te drukken, want anders is alles weg.

Contactformulier-op-jouw-eigen-wordpress-website-toevoegen

Zelf een eigen WordPress website bouwen: Einde, jouw website is af!

Lekker bezig hoor! Je hebt deze volledige handleiding doorlopen en dat betekent dat jouw website nu af is. Ten eerste wil ik jou hartelijk feliciteren, want jij hebt doorgezet waar anderen hebben opgegeven en kijk wat dat jou heeft opgeleverd! 

Was dit dan alles? Nee dit is zeker nog niet alles er moet namelijk nog een hoop gedaan worden om echt het maximale uit jouw eigen WordPress website te halen, maar geen paniek. Ik heb namelijk een eigen handleiding geschreven waar ik nog dieper inga op het bouwen van een eigen WordPress website. De basis van deze handleiding hebben wij in deze blog al besproken, maar er wordt nog een hele hoop andere nuttige informatie gratis met jouw gedeeld. Zo ga ik jou onder andere de volgende zaken uitleggen:

 • Hoe kun jouw website afstemmen op bepaalde zoektermen in Google zodat jouw website hierop gevonden gaat worden
 • Welke programma’s jij kunt gebruiken om deze zoektermen te achterhalen
 • Waar je op moet letten als je gevonden wilt worden op bepaalde zoektermen
 • Hoe jij jouw website zo snel mogelijk kunt maken om beter gevonden te worden in Google
 • Hoe jij het resultaat van jouw website kunt meten met onder andere Google Analytics en Google Search Console
 • Hoe jij jouw website maximaal kunt beveiligen tegen hackers 
 • Hoe jij een extra “Passief” verdienmodel aan jouw website kunt toevoegen

Wil jij weten hoe dit allemaal in zijn werk gaat, welke bizarre resultaten jouw website hiermee kan behalen en hoe jij deze tips zelf kan verwerken in jouw eigen WordPress website? Dan kun jij tijdelijk gratis toegang tot dit e-boek krijgen! Het enige wat jij hiervoor hoeft te doen is jouw e-mailadres hieronder achter te laten en ik zorg dat het e-boek in jouw mailbox belandt!

Zelf een eigen WordPress website bouwen? Hoelang duurt dat?

Een vraag die ik regelmatig gesteld heb gekregen is hoelang het duurt om zelf een eigen WordPress website te realiseren. Ik mij goed voorstellen dat mensen zich dit afvragen, want het bouwen van een eigen website lijkt technisch en daarom heb je al snel het gevoel dat dit lang gaat duren. Maar ik heb goed nieuws voor je, want het bouwen van een eigen WordPress website kan heel snel.

Ik heb deze handleiding geschreven om het voor iedereen mogelijk te maken om zelf een eigen WordPress website te bouwen. Dit betekent dat het niet te lang moet duren, dat het niet te duur moet zijn en dat het ook niet te veel tijd moet kosten. 

Daarom kan ik met volle overtuiging vertellen dat het realiseren van jouw eigen WordPress website met deze handleiding echt niet lang hoeft te duren. Sterker nog, er zijn zelfs mensen die hun eigen website al binnen 3 uur live hadden staan na het volgen van deze handleiding! 

Hoe lang het voor jou gaat duren is afhankelijk van je eigen inzet, of je gebruik gaat maken van de tools die ik in deze handleiding aanraad en hoe uitgebreid jij jouw WordPress website wilt hebben. Het is daarom zeker mogelijk om binnen enkele uren jouw eigen WordPress website live te hebben staan!

Wat gaat het bouwen van een eigen WordPress website kosten?

Een andere vraag die ik regelmatig in mijn mailbox heb ontvangen is wat het bouwen van een eigen WordPress website gaat kosten. Waarschijnlijk heb je al gekeken naar wat het laten bouwen van een website gaat kosten en ben je erg geschrokken van deze prijzen. Gelukkig kan ik al een ding zeggen en dat is dat het zelf bouwen van een eigen WordPress website een stuk goedkoper is.

Hoe duur het bouwen van een eigen WordPress website voor jou is is afhankelijk van wat je gaat gebruiken. Ik kan daarom niet heel specifiek vertellen wat de kosten zijn voor jouw WordPress website, maar ik kan wel vertellen wat het gaat kosten als jij alle stappen van deze handleiding gaat volgen.

Als jij gebruik maakt van alle tools die ik in deze handleiding aanraadt zul je uitkomen op de volgende kosten: 

Hosting: Normaal €170,83 voor het eerste jaar, maar met mijn unieke kortingslink betaal je maar €105,06 voor het eerste jaar webhosting!

Astra Theme: Normaal $59 dollar, maar via mijn unieke link maar $41

Elementor Pro: $49 dollar

Als jij alle tools uit deze handleiding gaat gebruiken gaat het bouwen van een eigen WordPress website jouw maximaal €200.00 euro kosten en dat is erg goedkoop! Uiteraard zijn er goedkopere opties, maar dan ga je ook erg veel inleveren op kwaliteit, snelheid, zoekmachine vriendelijkheid, klantenservice en gebruiksvriendelijkheid. Ik zal daarom echt aanraden om gebruik te maken van deze programma’s.

Zelf een eigen WordPress website bouwen? Hoe zit dat met het onderhoud?

Zodra jij zelf jouw eigen WordPress website hebt gebouwd zijn we nog niet klaar. Er moet namelijk ook regelmatig onderhoud gedaan worden, want alle programma’s die jouw website gebruikt moeten up-to date gehouden worden.

Het up to date houden is super belangrijk, want als jij dit niet doet is er een kans dat jouw website offline raakt en niet meer toegankelijk is. Aangezien wij in deze handleiding gebruik maken van WordPress is het onderhoud van jouw website een stuk makkelijk en kun je dit al doen binnen enkele minuten. 

Wel zijn er een aantal zaken waar je echt goed op moet letten, want er kan namelijk wel het een en ander fout gaan. In mijn eigen website bouwen handleiding zal ik jou daarom stap voor stap stap uitleggen hoe jij jouw website makkelijk, snel en simpel kunt onderhouden. Je kunt deze handleiding hieronder gratis downloaden en direct aan de slag gaan!

Tim Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites. Daarnaast heb ik de afgelopen jaren veel kennis opgedaan over WordPress thema’s, WordPress page builders, SEO, WordPress hosting en alles wat hierbij komt kijken. Via deze blog help ik jou bij het vinden van het beste materiaal voor jouw website!

Gerelateerde blogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De beste Cyber Monday deals bekijken?