Zelf een E-learning Cursus Maken | 2023 Handleiding!

Online-e-learning-maken
Inhoudsopgave

Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn erg veel bedrijven zich meer gaan focussen op de online dienstverlening. Een voorbeeld hiervan zijn bijvoorbeeld de sportscholen die moesten sluiten of de bedrijven die eerst trainingen gaven op locatie, maar dat toen niet meer mochten. Veel van deze bedrijven gingen een online e-learning maken.

Een online e learning maken is de afgelopen jaren dan ook super populair geworden. Het is dan ook een erg goede bron om op schaal mensen te kunnen helpen. Daarbij is het ook een erg goed verdienmodel wanneer jij deze juist weet in te zetten Zeker, omdat je op dit moment eenvoudig zelf een e-learning maken kunt!

Voor het maken van een e-learning heb je alleen wel bepaalde zaken nodig. In deze blog zal ik jou daarom stap voor stap uitleggen hoe jij zelf een e-learning kunt opzetten, wat jij hiervoor nodig hebt en wat het maken van een e-learning ongeveer gaat kosten.

Waarom zelf een online e learning cursus maken?

Veel ondernemers en hobbyisten willen een online e learning cursus aan hun onderneming toevoegen, maar waarom zou je dat doen?

Er zijn een aantal redenen om dit te doen. Zo is een veel voorkomende reden dan ondernemers mensen willen helpen. Dit doen ze goed, maar als je afhankelijk bent van een bepaald aantal uur dan kun je ook maar een bepaald aantal mensen helpen. Ook zul je mensen die niet uit de buurt komen lastiger kunnen helpen.

Wanneer jij een online e learning cursus maakt die aansluit bij jouw onderneming kun jij dit probleem oplossen. Het voordeel van een online cursus maken is namelijk dat deze 24/7 online staat en vanuit de hele wereld bereikbaar is. Daarnaast draait een online cursus volledig automatisch er zijn dus geen handmatige acties nodig vanaf jouw kant wanneer een nieuwe cursist begint. Door een e learning aan jouw onderneming te koppelen is het daarom mogelijk om veel meer mensen te helpen zonder dat jij hier zelf extra tijd aan hoeft te besteden.

Verder zijn er nog een aantal voordelen van een online e learning. Zo kun je namelijk een community opbouwen, de naamsbekendheid van jouw cursus en onderneming flink vergroot en ga zo maar door. Een andere mooie bijkomstigheid is dat je met een online e learning een nieuwe passieve inkomstenbron aan jouw onderneming kunt toevoegen, maar daar zal ik je later in deze blog meer over vertellen.

Zelf een E-learning maken? Met deze programma’s kan dat

Er zijn op dit moment een groot aantal verschillende programma’s waarmee jij zelf een eigen online e learning kunt maken. In eerste instantie lijkt dit waarschijnlijk erg fijn, maar helaas maakt dit het kiezen van de juiste software ook extra lastig. Veel programma’s werken namelijk niet lekker, zijn niet veilig, kun je alleen gebruiken als je kunt programmeren of beschikken niet over een klantenservice. Met deze programma’s maak jij het jezelf daarom extra moeilijk en dat moet je zien te voorkomen.

Voordat ik dit artikel ging schrijven heb ik daarom onderzoek gedaan naar de beste programma’s waarmee jij zonder technische kennis een e-learning kunt opzetten. Alle programma’s die ik nu zo met jou ga behandelen beschikken over de benodigde functionaliteiten, klantenservice en worden goed beoordeeld door andere gebruikers. Daarnaast zijn ze snel, heb je geen technische kennis nodig om ze te gebruiken en gaan ze goed om met de gegevens van jouw cursisten. Laten we deze programma’s daarom maar eens bespreken.

1. Zelf een online e learning maken met WordPress

LearnDash-WordPress-Review-Nederlands

Het eerste en meest gebruikte systeem dat veel ondernemers gebruiken voor het maken van een e learning is WordPress. Dit is ook helemaal niet gek, want WordPress is een bekend en populair systeem dat ook nog eens super makkelijk in gebruik is. Daarbij heb jij waarschijnlijk al een website of webshop die draait op WordPress en ken jij de omgeving zo goed als uit je hoofd.

LearnDash is een bedrijf dat is zich heeft gespecialiseerd in het ontwikkelen van online leeromgevingen en online trainingen. Dit is goed te zijn, want hun tool is super populair en wordt gebruikt door verschillende fortune-500 bedrijven. Daarnaast maken ook verschillende grote amerikaanse universiteiten gebruik van dit systeem.

In vergelijking met de andere systemen in deze lijst is LearnDash erg goedkoop. Daarbij heb je geen technische kennis nodig om met LearnDash aan de slag te gaan en kun je er in principe alle kanten mee op. Ook beschikt LearnDash over alle functionaliteiten die jij nodig zou kunnen hebben voor het inrichten en automatiseren van jouw eigen online e learning. Als jij WordPress wilt gebruiken voor het opzetten van jouw eigen e learning dan is LearnDash echt de beste keuze! Wil jij meer over LearnDash weten? Dan raad ik je aan om mijn volledige LearnDash review eens te lezen.

2. Zelf een online e learning cursus maken met Huddle

Online-leeromgeving-opzetten-huddle

Het tweede systeem dat jij kunt gebruiken voor het maken van jouw eigen e learning cursus in Huddle. Dit is niet zomaar een Learning Management System(LMS), want dit systeem is ontwikkeld door echte online marketing experts. Huddle is namelijk door de Internet Marketing Unie(IMU) die al meer dan 10 jaar ervaring hebben op het gebied van online groei, conversie optimalisatie, zoekmachine optimalisatie, e mailmarketing en nog veel meer.

De IMU begon alleen met het delen van informatie om zelf jouw onderneming te verbeteren op online gebied. Inmiddels hebben ze ook een aantal producten ontwikkeld die jij kunt gebruiken die jou hierbij kunnen helpen. Zo heb je Phoenix voor het bouwen van websites, Huddle voor het bouwen van een e learning omgeving en Plug & Pay voor het maken van betaalpagina’s en affiliate marketing. Deze tools zijn echt beste tools tools, omdat je er geen technische kennis voor nodig hebt, er een goede klantenservice en je er zeker van bent dat je de beste tools gebruikt!

Huddle maakt gebruik van een eigen systeem en werkt dus niet als LearnDash in WordPress. Dit lijkt misschien een probleem, maar dat is het zeker niet. Het werkomgeving van Huddle is namelijk super overzichtelijk en er is direct duidelijk waar jij moet zijn om bepaalde wijzigingen door te voeren. Uiteraard kun jij jouw online leeromgeving ook gewoon plaatsen op jouw eigen domein net zoals dat kan bij LearnDash. Deze software heb ik bijvoorbeeld ook gebruikt voor mijn eigen online WordPress cursus!

3. Zelf een online e learning cursus maken met Maatos

Maatos-review

Het laatste Learning Management System die ik in deze blog wil behandelen is Maatos. Maatos is een relatief nieuw LMS systeem, maar toch weten ze al mee te draaien in de top en een groot aantal concurrenten te verslaan.

Net als Huddle is Maatos een nederlands product en dat maakt het al een extra goede keuze. Een product van nederlandse bodem kan namelijk een betere keuze zijn, omdat deze partijen ook beschikken over een nederlandse klantenservice. Het probleem van veel buitenlandse systemen is namelijk dat ze in een andere tijdzone zitten en dat jij erg lang moet wachten op een reactie. Bij Maatos of Huddle ontvang jij al een reactie binnen enkele uren terwijl dit bij bijvoorbeeld Teachable wel 1 tot 2 dagen kan duren.

Maatos is erg makkelijk in gebruik en je hebt er geen technische kennis voor nodig. Om het nog makkelijker te maken kun je zelfs gebruik maken van vooraf gemaakte templates. Deze templates zijn al gemaakt door Maatos en kun jij importeren en gebruiken. Als jij dit doet ben je direct verzekerd van een goede basis en hoef je in principe alleen de content nog toe te voegen. Verder beschikt Maatos ook over alle functionaliteiten die jij voor jouw cursus nodig zult hebben. Wil jij meer weten over Maatos? Dan raad ik je aan mijn Maatos review eens te lezen.

Zelf een online e learning maken: Alle tips op een rijtje

Inmiddels heb ik je al erg veel handige informatie gegeven waarmee jij zelf al goed van start kunt gaan met het maken van jouw online e-learning, maar is dat alles? Nee er zijn namelijk nog een aantal dingen die zeker even wat aandacht verdienen. Zo beginnen veel ondernemers uit het niets met het maken van een e learning, maar eigenlijk hebben ze geen idee waar ze mee bezig zijn. In dit onderdeel van deze blog ga ik daarom een aantal tips geven voor het maken van een eigen online e learning cursus.

Zo maak jij zelf een effectieve e-learning:

  1. Wat is het doel van jouw e learning
  2. Gebruik de juiste software
  3. Houdt het design strak en overzichtelijk
  4. Deel jouw e-learning op in kleine deelonderwerpen
  5. Maak eventueel gebruik van content dripping
  6. Koppel een forum aan jouw e learning
  7. Vraag om feedback en houdt de cursus up to date

1. Wat is het doel van jouw e learning?

Een online e learning lijkt misschien vrij technisch aan het begin, maar ik heb goed nieuws voor je. Wanneer jij namelijk begint met het bedenken van een doel voor jouw cursus wordt het al veel makkelijker. Door van te voren te noteren waar jouw online cursus over moet gaan en wat de cursist aan het einde van de cursus moet kunnen ben je al een heel eind.

De meeste lezers van deze blog zullen al een onderwerp hebben bedacht. Waarschijnlijk kies jij namelijk voor een onderwerp dat sterk aansluit bij jouw onderneming of iets wat een hobby van jouw is. Heb jij dit gedaan? Dan heb je een goede keuze gemaakt, want je doet iets waar jij veel kennis over hebt en dat zullen de cursisten ook zien.

Wanneer jij alleen een cursus gaat maken, omdat je daar veel geld mee kunt verdienen zal het in de meeste gevallen niet succesvol worden. Jij bent namelijk zelf ook weinig kennis over dat onderwerp en kan eigenlijk geen meerwaarde bieden voor de cursisten. Zij zullen vervolgens zien dat jij eigenlijk ook niet heel veel kennis hebt over dit onderwerp en daarom zullen zij de cursus niet kopen.

Zodra jij hebt genoteerd wat de cursisten geleerd moeten hebben aan het einde van de cursus kun jij verder gaan. Nu kun jij namelijk goed noteren welke deelonderwerpen en lessen er nodig zijn om al deze doelen te behalen, zodat de cursisten ook daadwerkelijk wat aan jouw online e learning gaan hebben.

2. Gebruik goede software programma’s

Ik heb het hier eerder in deze blog ook al even over gehad, maar het blijft zo belangrijk. Maak gebruik van goede software, want anders ga je het jezelf onnodig moeilijk maken en loop je risico’s die je echt niet wilt lopen.

Een voorbeeld hiervan is dat veel mensen een gratis of erg goedkope software gebruiken. Het nadeel hiervan is dat je voor deze software vaak technische kennis nodig hebt, er weinig mogelijk is, er geen klantenservice beschikbaar is, er weinig informatie over op internet valt te vinden en dat je eigenlijk geen idee hebt hoe ze omgaan met de persoonlijke gegevens van jouw cursisten.

Als jij deze risico’s wilt lopen en veel meer tijd kwijt wil zijn aan het maken van een online leeromgeving dan nodig is, is dit inderdaad de beste keuze, maar ik kan mij dat niet voorstellen. Door te kiezen voor een goede software maak je het jezelf veel makkelijker, kun je terecht bij de klantenservice als er wat mis gaat en kun je ervan uit gaan dat zij goed om gaan met de persoonlijke gegevens van de cursisten.

3. Houdt het design strak en overzichtelijk

Een ander erg belangrijke tip is dat jij jouw e learning omgeving strak en overzichtelijk moet houden. Dit lijkt misschien vrij logisch, maar toch blijf ik mij verbazen over het aantal mensen die hier geen gehoor aan geven.

Wanneer jij een online cursus gaat volgen. Wil jij dan een overzichtelijke cursus, waar je makkelijk kunt zien waar je bent gebleven, welke onderdelen er behandeld gaan worden en waar jij moet zijn om welke informatie te vinden? Dit lijkt mij van wel, maar bij veel cursussen raak je al de weg kwijt zodra je bent ingelogd.

Daarom is het erg belangrijk dat jij jouw online e learning overzichtelijkheid. Dit betekent onder andere dat je geen onnodige functionaliteiten gaat toevoegen, want dit maakt jouw leeromgeving trager en rommeliger. Gebruik daarom alleen de functionaliteiten die daadwerkelijk waarde aan jouw cursus toevoegen. Om hier het maximale uit te halen kun je gebruik maken van Huddle of Maatos. Deze systemen leveren namelijk ook templates die jij kunt gebruiken en dan staat alles direct goed!

WordPress-online-cursus-maken

4. Deel jouw e-learning op in kleine deelonderwerpen

Ik heb het hier eerder in deze blog ook al even over gehad maar, maar ook deze tip blijft erg belangrijk. Een cursist wil namelijk daadwerkelijk wat van jouw cursus leren. Aangezien jij de cursist ook wat wil leren moet jij dit voor hun ook zo makkelijk mogelijk maken.

In de eerste tip heb jij al genoteerd wat de cursist aan het einde van de cursus moet beheersen. Nu is het de bedoeling dat jij deelonderwerpen gaat bedenken om de cursus in kleine onderdelen te verdelen. Denk bijvoorbeeld aan een cursus over fitness, hier zou je bijvoorbeeld de volgende deelonderwerpen kunnen nemen:

  • Fitness oefeningen voor de borst
  • Fitness oefeningen voor de rug
  • Fitness oefeningen voor de benen
  • Fitness oefeningen voor de armen
  • Fitness oefeningen voor thuis zonder materiaal
 

Door jouw cursus zo in te delen maak je het voor jouw cursisten een stuk overzichtelijker en kunnen zij direct zien wat ze in elk onderdeel van de cursus leren. Door al deze deelonderwerpen te doorlopen heeft de cursist alle onderwerpen voor het behalen van de cursus voltooid. Op deze manier halen zowel jij als de cursist het meeste uit de online cursus.

5. Maak eventueel gebruik van content dripping

Content dripping kan ook een erg waardevolle toevoeging aan jouw online e learning cursus zijn, maar dat verschilt per cursus en doelgroep. Wanneer je gebruik maakt van content dripping wordt content pas op bepaalde momenten vrijgeven. Ik zal even uitleggen hoe dit precies werkt.

Wanneer jouw cursus gebruik maakt van content dripping wordt content pas op bepaalde momenten vrijgegeven. Stel een bezoeker koopt jouw cursus. Vervolgens kan hij de lessen volgen, maar wanneer je gebruik maakt van content dripping kan dit niet allemaal in één keer. Vaak kun je alleen de eerste training volgen en moet je vervolgens een x aantal uren of dagen wachten voor de volgende les.

Dit kan handig zijn wanneer je een technische kennis hebt ontwikkeld, waar je echt veel tijd in moet stoppen om het te snappen. Hierdoor zullen cursisten langer de tijd nemen om een bepaalde les af te ronden, want ze kunnen daarna toch niet verder. Ook heeft het een nadeel, want als je per week één les vrijgeeft is de kans groot dat er weinig cursisten zijn die de volledige cursus gaan volgen. Bekijk daarom goed of content dripping voor jouw online leeromgeving de beste keuze is.

6. Koppel een forum aan jouw e learning

Het koppelen van een forum hoeft niet direct en is ook niet noodzakelijk, maar het kan wel een super waardevolle toevoeging aan jouw online leeromgeving zijn. Door een forum aan jouw online e learning te koppelen kunnen mensen met dezelfde interesses met elkaar in contact komen en laat dat super waardevol zijn.

Niet alleen de cursisten kunnen hier met elkaar in contact komen, maar ze kunnen elkaar ook helpen en vragen stellen/beantwoorden over onderwerpen die in de cursus worden behandeld. Normaal komen alle vragen binnen in jouw mailbox, maar als jij gebruik maakt van een forum zullen deze eerst hier gesteld worden. Vaak zullen andere cursisten de vraag al beantwoord hebben voordat jij de vraag überhaupt hebt gezien. Ook om jouw online training volledig te automatiseren is dit een erg waardevolle toevoeging. Een online training maken waarbij ook een forum aanwezig is is een groot voordeel!

Zelf heb ik ook een aantal cursussen gekocht, puur om toegang tot het forum te krijgen. Op het forum kun je namelijk erg veel waardevolle informatie vinden waar jij bijvoorbeeld mee vastloopt. Ook is het super handig om jouw netwerk uit te breiden, want iedereen wil beter worden in hetgeen waar hij of zij goed in is.

7. Vraag om feedback en houdt de cursus up to date

Als laatste wil ik je deze tip ook nog even meegeven. Het is namelijk ook erg belangrijk dat jij jouw online e learning cursus up to date houdt. Dit betekent dat je ten eerste de informatie die je in de cursus deelt actueel houdt. Cursisten krijgen namelijk geen goed beeld van jouw cursus en jouw als ondernemers als jouw cursus bestaat uit informatie die helemaal niet meer actueel is.

Daarnaast is het ook belangrijk om de cursus regelmatig te updaten. Wanneer jouw cursus namelijk draait op oudere software kan het voor hackers makkelijk zijn om in jouw cursus te komen en gegevens van jouw cursisten te achterhalen. Door gebruik te maken van goede software is deze kans al veel kleiner, maar ook deze software moet jij regelmatig updaten om zo veilig mogelijk te blijven.

Om jouw cursus te verbeteren is het ook belangrijk om te luisteren naar de cursisten. Vraag daarom met enige regelmaat om tips en/of verbeterpunten zodat de cursus nog beter bij hun aansluit. Hierdoor heeft de cursist nog meer aan jouw cursus, maar ook kun jij er op deze manier veel meer uit halen.

Wat is het verdienmodel achter een online e learning cursus?

Een online e learning of cursus wordt op het internet een goudmijn genoemd, maar is dat wel zo? Door het internet krijg je een erg vertekend beeld van de realiteit en daar moet je goed oppassen, want niet alles lijkt zo mooi als het is.

Met een eigen E learning kun je erg veel geld verdienen, maar dit zal niet van de één op de andere dag gebeuren. Daarbij is het ook nog eens erg afhankelijk van de doelgroep die bij jouw cursus past, want niet elke doelgroep is even groot en ook dat heeft zo z’n voor- en nadelen. Maar om jou toch een goed beeld te geven wil ik wel even wat over het verdienmodel van een online leeromgeving vertellen.

Het verdienmodel van een e learning/online cursus is eigenlijk vrij makkelijk uit te leggen. Jij kunt namelijk zelf een e learning opzetten, zonder dat je daar technische kennis voor nodig zult hebben. Zodra de cursus af is en hij online staat is hij dat 24/7. Dit betekent dat er op elk moment van de dag mensen op jouw website kunnen komen, die de cursus kopen en hem vervolgens gaan volgen. Voor dit hele proces hoef jij geen handmatige acties uit te voeren. Hierdoor kun jij met jouw eigen e learning erg veel geld verdienen, zonder dat jij hier zelf veel voor hoeft te doen. Dit is ook de reden dat een online cursus een passieve inkomstenbron wordt genoemd.

De ene persoon zou met zijn e learning meer dan €7,500 per maand verdienen. Terwijl de ander met zijn e learning bijvoorbeeld “maar” €500 per maand verdiend. Dit is puur afhankelijk van de doelgroep, het onderwerp van jouw cursus, de verkoopprijs en de marketing die jij toepast om jouw online cursus onder de juiste doelgroep te krijgen.

Zelf een online e learning maken kosten: Wat het gaat kosten?

Ik heb je inmiddels alle informatie gegeven die jij nodig hebt om zelf een e learning cursus te maken, maar dat is nog niet alles. Naast deze informatie kan ik mij namelijk ook voorstellen dat jij graag nog wat informatie over de kosten wilt hebben, want wat gaat een online e learning maken ongeveer kosten?

Hier kan ik niet een heel specifiek antwoord op geven, omdat dit afhankelijk is van de software die jij gaat gebruiken. Wel kan ik en goede inschatting maken, zodat jij een beetje een beeld krijgt van wat het jou zo ongeveer gaat kosten.

LearnDash is de goedkoopste optie om een online cursus te maken. De kosten voor dit programma beginnen bij $199 dollar per jaar. Voor dit geld heb je eigenlijk toegang tot alles wat jij nodig hebt voor het maken van een succesvolle cursus. Wil jij het jezelf nog makkelijker maken? Dan kun je kiezen voor Huddle of Maatos. De kosten van Huddle bedragen €695 euro per jaar of €70 euro per maand. Bij Maatos kun je terecht vanaf €39 per maand, maar ook hier kunnen de kosten nog oplopen tot €119 euro per maand.

Persoonlijk vind ik eigenlijk alle drie de systemen niet duur. Zeker niet wanneer je er goed mee aan de slag gaat. Binnen een jaar kun je deze kosten er namelijk dubbel en dwars uitgehaald hebben.

Kosten-e-learning-maken

Zelf een online e learning maken conclusie: Hoe kun jij nu het beste aan de slag gaan?

Nu we inmiddels zijn aangekomen aan het einde van deze blog is het tijd voor een conclusie, want kun jij nu zelf jouw eigen e-learning maken?

Zoals je in deze blog hebt gelezen is het opzetten van een eigen e-learning helemaal niet super lastig. Je moet alleen van te voren wel goed weten waarin je een e learning wilt maken, waarmee je dit kunt maken en waar je op moet letten.

Samenvattend kun jij zelf dus eenvoudig een e learning maken wanneer je deze handleiding bij de hand hebt. Mocht je extra hulp nodig hebben kun je ook altijd contact met mij opnemen!

E-learning maken - Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het om een e-learning te maken?

Hoe lang het maken van een e-learning duurt is afhankelijk van de grootte van jouw cursus. Je zal eerst moeten uitwerken hoe jouw e-learning opgebouwd moet worden. Daarna kun je beginnen met alles opnemen en vervolgens kun je de e-learning opzetten.

Wat kost het maken van een e-learning?

Wat de kosten zijn voor het maken van e-learning is afhankelijk van de software die jij gaat gebruiken. Wanneer je gebruik maakt van WordPress is LearnDash de beste en eenvoudigste keuze. De kosten hiervoor beginnen vanaf $199 dollar per jaar.

Wat is een e-learning module?

Een e-learning module is een online cursus waarin een bezoeker/deelnemer stap voor stap wordt meegenomen door de cursus. Denk in dit geval aan de video’s en content om het onderwerp onder de knie te krijgen. Je kunt dit zelfs testen door kleine toetsen of opdrachten in de cursus te verwerken.

Wat is de beste software voor het maken van eigen e-learning?

Wat de beste software is voor het maken van een eigen e-learning is afhankelijk van jouw wensen. Mijn persoonlijke favoriet op dit moment is LearnDash, omdat het super eenvoudig werkt, goed betaalbaar is en je alles helemaal naar eigen wens kunt maken.
Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Ook interessant

learndash-logo
4.8/5