Een website maken voor dummies? Wil jij zelf een eigen website gaan maken als dummie of beginner? Dan zul je in eerste instantie denken dat dit onmogelijk is, want volgens velen heb je veel technische kennis nodig om zelf een eigen (WordPress) website te maken. Gelukkig kan ik jou geruststellen, want ook het maken van een website voor dummies is eigenlijk best makkelijk!
Het maken van een eigen website is lang niet meer zo lastig als enkele jaren geleden. De ontwikkelingen zijn namelijk zo snel gegaan waardoor er inmiddels verschillende systemen zijn waarmee jij als beginner makkelijk zelf een eigen WordPress website kunt maken.
In deze blog ga ik jou stap voor stap uitleggen hoe jij makkelijk een website kunt maken voor dummies, welke software programma’s je hiervoor kunt gebruiken, waar je precies op moet letten en welke kosten dit met zich ongeveer met zich mee gaat brengen. Laten we dus maar snel beginnen!
Waarom zou je als dummie zelf een website maken?
Natuurlijk lees jij deze blog, omdat jij wilt weten hoe jij als dummie zelf makkelijk een website kunt maken. Toch is er eerst nog een andere vraag die ik wil behandelen, namelijk waarom zou je als dummie zelf een website maken?
Zoals je net hebt gelezen was het maken van een eigen website een aantal jaar geleden nog erg lastig. In de afgelopen jaren is dat totaal veranderd en daardoor is een WordPress website maken nu voor iedereen toegankelijk geworden. Naast dat het maken van een eigen website een stuk eenvoudiger is geworden is ook een WordPress webshop maken veel eenvoudiger geworden. Hierdoor kun jij nu eenvoudig een eigen website maken als beginner.
Door deze onwetendheid zijn er nog veel ondernemers die niet beschikken over een website. Dit is erg zonde, want hierdoor loop je een groot aantal potentiële klanten mis. Vooral nu we hebben gezien dat sinds de uitbraak van het coronavirus veel meer online is gedaan. Het is daarom super belangrijk dat ook jij hier staat met jouw website of webshop.
Zoals je dus wel snapt is een website niet alleen voor de grote ondernemingen van belang, maar ook voor de kleine ondernemers die met name de focus op de lokale markt hebben. Jij kunt jouw website hier volledig op ingericht om zo meer bezoekers naar jouw website te krijgen en daar klanten uit te halen.
Is het makkelijk om als dummie een (WordPress) website te maken?
Ik heb deze blog geschreven, omdat ik regelmatig de volgende vraag in mijn mailbox ontving: “Is het makkelijk om als dummie een website te maken?” Aangezien ik na een tijdje merkte dat hier erg veel vraag naar was heb ik besloten om hier eens een blog over te schrijven.
Het grootste deel van de mensen die deze vraag stelt denkt dat je nog veel technische kennis nodig hebt om zelf een website of webshop te bouwen. Zoals je net hebt gelezen was dit enkele jaren terug ook nog het geval. Zo was het belangrijk om bijvoorbeeld programmeertalen als HTML, CSS, JavaScript en PHP te kennen.
Sinds de komst van WordPress is het maken van een website een stuk makkelijker geworden. Je hebt namelijk geen programmeertalen meer nodig waardoor je zonder technische kennis jouw eigen website kunt maken als beginner.
Ik kan je daarom garanderen dat het als complete beginner of dummie nog mogelijk is om makkelijk een eigen website te maken.
Het website maken voor dummies boek: Is het de moeite waard?
Wanneer je op zoek bent naar: “Website maken voor dummies” zul je ongetwijfeld het website maken voor dummies boek zijn tegengekomen. Om jou zo goed mogelijk te helpen wil ik daarom ook mijn ervaringen met dit boek even delen.
Zelf ben ik al enkele jaren actief met het bouwen van websites en webshops. Daarbij doe ik ook veel in de online marketing en stop ik veel tijd in mijn persoonlijke ontwikkeling op dit gebied. Dit is ook erg belangrijk, want alle tactieken die werken veranderen van dag tot dag. Hierdoor is een boek vaak vrij verouderd, omdat er nooit hele actuele informatie in staat. Met een boek als het website maken voor dummies boek ga jij daarom een website maken die enkele jaren geleden goed werkte, maar nu geen zin meer heeft.
Persoonlijk zou ik daarom altijd kiezen voor een ebook dat regelmatig wordt geupdate en jou stap voor stap uitlegt hoe jij zelf een website kunt maken. Om jou zo goed mogelijk te helpen heb ik uiteraard een e-book WordPress website maken gemaakt die jij gratis kunt downloaden. Ik raad je daarom zeker aan om dit ebook te downloaden en deze te gebruiken bij het maken van jouw website voor dummies.
Hoe kun jij makkelijk zelf een website maken als dummie?
Nu jij inmiddels precies weet waarom je als dummie zelf een website moet maken en wat mijn ervaringen met het boek website maken voor dummies is, is het tijd voor een daadwerkelijke handleiding. Hieronder zal ik jou namelijk laten zien dat het helemaal niet lastig is om zelf een eigen website te maken.
In deze handleiding zal ik daarom vooral bespreken waar je op moet letten bij het maken van een website voor dummies. Wil jij elke stap samen met mij doorlopen? Dan raad ik je aan om het ebook te downloaden, want hier doorloop ik het hele proces stap voor stap met jou.
1. Kies een goede hosting provider
Wanneer jij eenmaal de keuze hebt gemaakt om zelf een website te gaan maken voor dummies is dit de eerste stap. Om een website te kunnen bouwen heb je namelijk een domeinnaam en goede webhosting nodig. Dit is ook gelijk een super belangrijke stap, omdat de webhosting super veel invloed heeft op de prestaties van jouw website. Zo zijn goedkope webhosting partijen niet de beste optie, omdat deze traag zijn, er vaak een slechte klantenservice is en je niet zeker weet hoe er hier met jouw gegevens wordt omgegaan.
Zelf kies ik voor mijn websites en webshops daarom altijd voor een domeinnaam en webhosting van SiteGround. Dit is op dit moment namelijk een van de beste WordPress hosting providers die jij kunt kiezen voor jouw WordPress website. Een mooi voordeel van SiteGround is dat hun webhosting zelfs wordt aangeraden door WordPress zelf en dat is een super mooi teken en laat het vertrouwen van WordPress in deze hostingpartij zien.
Zelf maak ik al enkele jaren gebruik van de webhosting van SiteGround en ik ben hier meer dan tevreden over. Zo wordt alles netjes geregeld, kun je met één druk op de knop WordPress installeren, is jouw website super snel wat betekent dat je beter wordt gevonden in Google. Daarnaast is de klantenservice ook echt geweldig. Wanneer je deze nodig hebt ben je binnen 5 minuten al met een van de klantenservice medewerkers in gesprek en die hebben ook echt kennis zodat zij jou zo goed mogelijk kunnen helpen. Echt een aanrader dus!
Kies je liever voor een andere hosting provider? Dan zijn de onderstaande providers ook zeker het controleren waard:
2. Zorg voor een responsive website
Zodra je een domeinnaam en webhosting hebt gekocht moet je WordPress installeren op de domeinnaam die jij hebt gekozen. Dit kan bij SiteGround met één druk op de knop en dat is erg fijn, want het bespaard een hoop tijd en gedoe.
Wanneer je in WordPress bent aangekomen moet je een WordPress thema gaan kiezen. Het WordPress thema vormt de fundering van jouw website/webshop en daarom is dit ook een erg belangrijk onderdeel. Zo heeft het thema invloed op het design, de snelheid, zoekmachine vriendelijkheid, mobielvriendelijk en veiligheid. WordPress zit vol met gratis thema’s, maar door al deze bovengenoemde punten zal ik deze niet snel aanraden. Het is daarom slim om eens te kijken naar de beste WordPress thema’s op dit moment.
Een ander groot nadeel van gratis WordPress thema’s is vaak dat ze niet responsive zijn. Dit betekent dat ze niet meeschalen op de grootte van het scherm en dat is in deze tijd toch wel echt een must. Wanneer jouw website namelijk niet responsive is is het voor bezoekers op telefoons en tablets eigenlijk onmogelijk om door jouw website te navigeren en dat zal ook Google merken. Google zal websites die niet responsive zijn daarom minder hoog vertonen in de zoekresultaten en dat wil je natuurlijk niet.
3. Maak gebruik van een premium WordPress thema
Zoals je net al hebt gelezen hebben gratis WordPress thema’s een groot aantal nadelen. Zo zijn ze vaak niet responsive, traag, niet zoekmachine vriendelijk, worden ze slecht onderhouden, is er geen klantenservice en ga je waarschijnlijk al snel problemen ervaren.
Dit wil je voorkomen, want als je website eenmaal staat kost het veel tijd om van thema te verwisselen en alles over te zetten. Het is daarom slim om van te voren gelijk een goed WordPress thema te kiezen en die kosten vaak een paar tientjes.
Een premium WordPress theme is op alle fronten beter dan een gratis WordPress thema. Zo is het thema veel sneller, beter geoptimaliseerd voor Google, veiliger, gebruiksvriendelijker, responsive en is er een klantenservice aanwezig voor als je problemen hebt of ergens niet uitkomt.
De keuze uit WordPress thema’s is gigantisch, maar er zitten tot echt wel een aantal uitschieters tussen. Zo behoren het Astra theme, Neve Theme, OceanWP Theme, GeneratePress en StudioPress op dit moment tot de beste WordPress thema’s die jij voor jouw website kunt gebruiken. De prijs van deze thema’s liggen allemaal rond de €50 en ik kan je garanderen dat die investering het meer dan waard gaat zijn.
4. Maak jouw website sneller
Met een goed WordPress thema kun jij jouw website al aanzienlijk sneller maken, maar hiermee haal je nog niet de maximale snelheden uit jouw website. Wil jij daarom de maximale snelheid uit jouw website halen? Dan zijn er nog een aantal optimalisaties die jij kunt doen. Deze klinken misschien een beetje lastig, maar in mijn ebook leg ik jou stap voor stap uit hoe jij deze zelf eenvoudig kunt doorvoeren.
Om een snelle WordPress website te maken is het bijvoorbeeld erg belangrijk om afbeeldingen te optimaliseren. Afbeeldingen zijn vaak namelijk erg groot en nemen daarom erg veel laadtijd in beslag. Door de afbeeldingen te optimaliseren kunnen ze tot wel 15x kleiner worden waardoor jouw website veel sneller is.
Verder kun je ook nog een caching plugin toevoegen. Een caching plugin installeert een cookie in de browser van jouw bezoekers. Wanneer deze bezoeker jouw website vervolgens nogmaals bezoekt wordt eerst deze kopie geladen. Dit zorgt voor een veel snellere website en dat zorgt er weer voor dat je beter gevonden gaat worden in Google.
5. Gevonden worden in Google
Een website maken voor dummies is leuk, maar een website is ook veel meer dan alleen een visitekaartje. Het is daarom belangrijk dat jij jouw website gaat optimaliseren voor bepaalde zoektermen waar jij op gevonden wilt gaan worden. Door gevonden te worden op relevante zoektermen krijg jij meer bezoekers die al interesse hebben in jouw diensten of producten. Hierdoor zul je snel nieuwe klanten gaan ontvangen.
Het optimaliseren van jouw website voor relevante zoektermen kan erg makkelijk met de Yoast plugin. Deze plugin geeft jou de mogelijkheid om elke pagina van jouw website of een bepaalde zoekterm te richten. Vervolgens krijg je van Yoast zelf tips om nog beter te kunnen gaan scoren op een zoekwoord waar jij op gevonden wilt worden.
Het lijkt nu misschien best simpel, maar om dit echt goed te doen zijn er wel een aantal zaken belangrijk en moet je goed onderzoek gedaan hebben. Ook hierover geef ik in mijn ebook meer informatie, uitleg over de plugin Yoast en verschillende manieren waarop jij sneller gevonden kunt gaan worden in Google.
6. Website beveiliging voor dummies
Het beveiligen van jouw website is ook super belangrijk, want je wilt natuurlijk dat de gegevens van jouw bezoekers veilig zijn en dat je website niet zomaar gehackt kan worden. Waarschijnlijk denk je nu dat dit erg lastig gaat worden, maar ook dit is zelf voor beginners/dummies erg makkelijk zelf te doen.
WordPress kent namelijk een aantal plugins die betekent staan om super goede beveiliging voor jouw WordPress website. In mijn ebook geef ik je hier veel meer informatie over. Denk bijvoorbeeld aan het waarom het beveiligen van jouw website belangrijk is, wat de risico’s zijn als je dit niet doen en welke plugins je kunt installeren om er zeker van te zijn dat jouw website veilig gaat zijn!
Er komt dus nog wel wat meer bij kijken dan alleen het bouwen van een website als beginner of dummie, maar zoals je hebt gelezen hoeft dat helemaal niet moeilijk te zijn wanneer je mijn handleiding aanhoudt.
7. Technische kennis nodig of niet?
Wanneer je als beginner/dummie hebt besloten om zelf een eigen WordPress website bouwen is het ook goed om dit te controleren. Je wilt natuurlijk wel een website maken waar je geen technische kennis voor nodig hebt, want anders ga je het voor jezelf super lastig maken.
De snelle WordPress thema’s die ik hierboven heb besproken zijn in dit geval een super goede optie. Hier heb je namelijk geen technische kennis voor nodig en ze worden daarbij ook nog allemaal geleverd met extra website templates die jij kunt gebruiken om het bouwen van jouw website nog veel makkelijkere maken.
Om het helemaal makkelijk te maken kun je er ook nog voor kiezen om nog een page builder bij het het bouwen van jouw website te gebruiken. Een page builder bestaat namelijk uit een drag & drop systeem dat het mogelijk maakt om simpelweg een website te bouwen door elementen uit het menu te slepen en die vervolgens op jouw website te plaatsen. Een makkelijkere manier om een website te bouwen ga je echt niet vinden.
Er zijn verschillende page builders, maar vaak zijn deze wel redelijk aan de prijs. Wanneer je hebt gekozen voor een van de thema’s die ik hierboven heb aangeraden kun je het beste kiezen voor Elementor. Deze beschikt namelijk over een gratis variant die ik combinatie met een van de premium thema’s uitstekend werkt. Wanneer je later het gevoel hebt dat je wat mist kun je altijd nog overstappen naar een page builder Elementor Pro of het Divi WordPress theme.
Website maken voor dummies: Gebruik de volgende tips
Inmiddels weet jij precies waar je op moet letten bij het maken van een website voor dummies. In principe zal jij met de bovenstaande informatie dus zelf makkelijk jouw eigen website kunnen maken. Zoals je ook hebt gelezen kun je ook mijn website voor dummies pdf downloaden waarin ik jou stap voor stap help met het maken van jouw eigen WordPress website voor dummies.
Voor nu wil ik nog een aantal website maken tips met jou delen die jij goed kunt gebruiken om jouw website voor beginners/dummies te maken. Laten we die daarom ook maar snel gaan behandelen.
1. Vind een niche
Voordat jij daadwerkelijk begint met het maken van een website voor dummies is het belangrijk om een niche te kiezen. Wanneer je een website voor je bedrijf bouwt heb je dit eigenlijk al gedaan, want met jouw bedrijf richt jij je op een bepaalde doelgroep. In dit geval kun jij je met jouw website dus ook op deze groep gaan richten.
Wil jij een blog website maken? Begin dan in een specifieke niche dus een onderwerp dat je leuk vind en veel interesse in hebt. Het is namelijk belangrijk dat je eerst een autoriteit opbouwt met jouw website in een bepaalde niche. Als dit eenmaal goed staat en Google jouw website oppakt kun je zonder problemen uitbreiden naar andere onderwerpen, maar richt je in het begin echt op één niche om die autoriteit op te bouwen.
2. Doe zoekwoord onderzoek
Zodra jij een niche hebt gevonden is het belangrijk om een zoekwoord onderzoek te doen. Zoals de naam al zegt ga je zoeken naar woorden die worden gebruikt door jouw doelgroep en in jouw vakgebied. Er zijn verschillende tools waarmee jij deze zoektermen kunt achterhalen.
Voor het uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek kun je gebruik maken van verschillende programma’s. Zowel gratis als betaald, maar bij de gratis varianten krijg je vaak maar een beperkt aantal zoektermen te zien. Zoekwoorden tools die ik zeker kan aanraden zijn KWFinder van Mangools, SEMRush en Ahrefs.
3. Let op met het gebruik van afbeeldingen
De laatste tip die ik je wil meegeven heeft te maken met het gebruik van afbeeldingen op jouw website. Iedereen gebruikt afbeeldingen op zijn of haar website, want deze maken de pagina interessanter voor jouw bezoekers. Daarbij breekt het ook de tekst, zodat de bezoekers ook even wat anders zien dan gigantische lappen tekst.
Het probleem is alleen dat je niet zomaar alle afbeeldingen kunt gebruiken. Op bijna alle afbeeldingen zit namelijk auteursrecht. Dat betekent dat jij deze niet op jouw website kunt gebruiken tenzij je goedkeuring hebt van de echte auteur. Er zijn echter een aantal websites die jij kunt gebruiken om afbeeldingen vandaan te halen die geen copyrights bevatten. De volgende websites kunnen in dit geval goed van pas komen.
Hoe kun je als dummie makkelijk een website onderhouden?
Wanneer je eenmaal een website hebt gemaakt denken veel mensen dat het klaar is, maar helaas is het niet zo makkelijk. Jouw website moet namelijk regelmatig geupdate worden, want als je dit niet doet kunnen ook hier risico’s in de beveiliging van jouw website staan.
Dit is nog niet eens het enige, want een slecht onderhouden website kan ook al snel gebreken gaan tonen. Denk aan functionaliteiten op jouw website die niet meer werken. Het is zelfs mogelijk dat een volledige website offline kan raken door het niet onderhouden van jouw website.
Veel mensen vergeten hun website te onderhouden terwijl het onderhoud van een website niet lastig is en letterlijk binnen 10 minuten per week gedaan kan zijn. In eerste instantie hoef je namelijk alleen de website even te updaten en dat kan vaak met één druk op de knop!
Website maken voor dummies: Wat zijn de kosten voor het maken van een website?
Natuurlijk brengt het maken van een website voor dummies enkele kosten met zich mee, maar hoeveel bedragen deze kosten nu precies? Het is voor mij lastig inschatten wat het maken van een website voor jouw kost. Wel kan ik inschatten op welke website maken kosten je ongeveer zal uitkomen.
Laten we het als eerst even over de hosting hebben. De kosten voor website hosting zijn erg afhankelijk van de soort hosting die jij gebruikt, maar aan het begin zal dit waarschijnlijk shared hosting zijn. In dit geval ben je voor minder dan €100,- per jaar klaar bij een provider als Cloud86 of Hostinger.
De tweede stap is het kiezen van een responsive en snel WordPress thema. Deze kosten hiervoor liggen altijd rond de €50 per jaar. De kosten zijn echter wel afhankelijk van het soort thema dat jij kiest. Kies je voor een WordPress thema en page builder in één? Dan zullen de kosten beginnen van zo’n €85 per jaar.
Voor de beveiliging en snelheid van jouw website hoef je niet per se geld uit te geven, want er zijn genoeg gratis alternatieven te vinden. Wil je echter ook hier het maximale uithalen? Dan zul je ook hier nog ongeveer €100 per jaar voor kunnen rekenen.
Is het ook mogelijk om gratis een website te maken als dummie?
De laatste vraag die ik nog wil behandelen is of het ook mogelijk is om gratis een website te maken voor dummies? Natuurlijk is het mogelijk, maar dan zul je echt wel over veel technische kennis moeten beschikken. Je zult in dit geval namelijk veel zelf moeten programmeren, zodat jouw website snel, veilig en zoekmachine vriendelijk is.
Wil je een gratis WordPress website maken? Dan kan dit ook, maar dit heeft een aantal nadelen. Zo moet je gebruik maken van een gratis thema en die zijn alles behalve snel, veilig en zoekmachine vriendelijk. Ook worden websites die gebouwd zijn op gratis thema’s regelmatig gehackt.
Het maken van een gratis website voor dummies is dus mogelijk, maar is het een verstandige keuze? Ik zal het persoonlijk niet aanraden.
Website maken voor dummies: Is het mogelijk? Of toch een website laten maken?
Inmiddels zijn we aangekomen aan het einde van deze blog en dat betekent dat het tijd is voor een conclusie, want kun jij nu zelf makkelijk een website maken als dummie of beginner?
Ik kan je garanderen dat je zelfs als totale beginner makkelijk jouw eigen website kunt maken. Natuurlijk zal je eerst even de systemen moeten leren kennen, maar je hebt alles behalve technische kennis nodig wanneer jij gebruik maakt van de juiste software.
Wil jij wat extra hulp bij het maken van jouw eigen website? Via de onderstaande knop kun jij mijn WordPress handleiding downloaden waarin ik jou stap voor stap uitleg hoe jij zelf jouw eigen WordPress website kunt maken als dummie!
Website maken voor dummies - Veelgestelde vragen
Hoe maak je een website zonder te betalen?
Kun je als dummie/beginnen een eigen website maken?
Wat heb je nodig om een website maken als dummie?
Als je als dummie een website wilt maken heb je een aantal dingen nodig:
- Een computer
- Een hostingpakket
- Een domeinnaam
- Een website software als WordPress
- Een SSL certificaat voor de beveiliging
Is het moeilijk om zelf een website te maken?
Hoe maak je makkelijk een website?
Je kunt makkelijk een website maken met de volgende handleiding:
- Kies een domeinnaam
- Schaf een hostingpakket aan
- Installeer WordPress
- Kies een WordPress thema
- Maak pagina’s aan
- Maak de pagina’s op naar jouw wens
- Deel jouw website om bezoekers te krijgen
Tim Gerrits
Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!