Website Bouwen voor Beginners/Dummies in 2021 | Handleiding!

website-bouwen-voor-beginners-dummies

Wil jij zelf een eigen website gaan bouwen als beginner of dummie? Dan zul je in eerste instantie al denken dat dit onmogelijk gaat zijn, want voor het bouwen van een eigen website zou veel technische kennis nodig zijn. Maar dat is gelukkig al lang niet meer van deze tijd.

Het bouwen van een eigen website of webshop is namelijk lang niet meer zo lastig dan dat het vroeger was. Sterker nog het is nu zelfs mogelijk om zelf een professionele en gebruiksvriendelijke website te bouwen als beginner of dummie.

In deze blog ga ik jou alles vertellen over het bouwen van een website, welke programma’s je hiervoor kunt gebruiken, waar je op moet letten, wat het gaat kosten en deel ik een aantal tips waarmee jij echt het maximale uit jouw nieuwe website kunt gaan halen!

Is het bouwen van een eigen website voor beginners mogelijk?

Ik heb deze blog geschreven, omdat ik regelmatig deze vraag in mijn mailbox ontvang. Het ging dat natuurlijk om de vraag of het bouwen van een website voor beginners/dummies wel mogelijk is. Aangezien ik na een tijdje merkte dat hier erg veel vraag naar was had ik besloten om hier eens een blog over te schrijven zodat het direct voor iedereen duidelijk en overzichtelijk is.

Het grootste deel van de mensen die deze vraag stelt denk dat je nog veel technische kennis nodig hebt om zelf een website of webshop te bouwen. Een aantal jaar geleden was dit ook nog zeker het geval, want om een website te bouwen had je veel kennis nodig van programmeertalen als HTML, CSS, JavaScript en PHP. Aangezien de meeste mensen deze kennis niet hadden was het bouwen van een website onmogelijk. Natuurlijk kon je een website laten bouwen, maar daar was dan ook wel direct erg duur.

Sinds de komst van WordPress is het bouwen van een website toegankelijk geworden voor een veel groter deel van de bevolking. Je had namelijk geen programmeertalen meer nodig, maar wel bleef het nog een beetje lastig voor de echte beginners. In de loop der jaren heeft WordPress de nodige updates gehad en zijn er een hele hoop extra toevoegingen aan WordPress gedaan waardoor het bouwen van een eigen website of webshop met dit systeem nu echt een fluitje van een cent is geworden. 

Ik kan je daarom garanderen dat het zelfs mogelijk is om als echte beginner/dummie zelf een eigen website te bouwen met behulp van WordPress. Hoe dit precies werkt ga ik je later in deze blog stap voor stap uitleggen.

Waarom een website bouwen voor beginners/dummies?

Zoals je hebt gelezen net was het bouwen van een eigen website een aantal jaar geleden nog erg lastig. In de afgelopen jaren is dat sterk veranderd en daarom is het nu voor iedereen mogelijk geworden om zelf een website en/of webshop te ontwikkelen zonder dat daar ook maar enige vorm van technische kennis voor nodig is. 

Wat mij opviel is dat er toch nog veel mensen zijn die zich afvragen waarom je zelf een website zou bouwen of waarom je überhaupt een website nodig zou hebben. Ik neem aan dat jij als lezer van deze blog al wel een antwoord op hebt, want het gebruik van een website of webshop heeft super veel voordelen.

Zo ben je niet alleen lokaal actief, maar kun je door de kracht van het internet in elke hoek van het land gevonden worden. Jouw doelgroep wordt hierdoor veel groter en dat betekent meer klanten, meer werk en dus ook meer inkomsten. Daarbij is het ook een erg krachtige manier om een goede naam op te bouwen en jezelf te laten zien.

Vergeet ook zeker niet de huidige situatie met het coronavirus mee te nemen, want hier hebben we allemaal kunnen zien hoe belangrijk het is om online aanwezig te zijn met je onderneming. Er zijn veel ondernemingen gesneuveld, omdat zij nog niet online actief en door het coronavirus niet meer in bijvoorbeeld hun winkel door konden werken. Het bouwen van een website of webshop is daarom een erg grote kans die je gewoon niet kunt laten liggen. En zoals het gelezen is het bouwen van een website voor beginners en dummies ook helemaal niet lastig!

Website bouwen voor dummies/beginners: Met welk systeem kun jij het beste jouw website gaan bouwen?

Als je al wat meer onderzoek hebt gedaan naar het bouwen van een website ben je waarschijnlijk verschillende manieren en programma’s tegen gekomen. Zo zul je waarschijnlijk Wix, Joomla, Drupal, Phoenix en WordPress als eerste gezien hebben.

Het is goed dat je deze blog nu leest, want de keuze uit systemen is zo groot dat je als beginner/dummie echt geen idee meer hebt wel systeem jij zou moeten gaan gebruiken.

Wil jij als hobby een website bouwen? Dus bijvoorbeeld om het bouwen een beetje onder de knie te krijgen of om gewoon in je vrije tijd te doen? Dan kun je prima een website bouwen met systemen als Wix of Joomla, maar wanneer je een serieuze gedachte hebt met jouw onderneming/webshop zal ik deze systemen niet aanraden. 

Wanneer je kiest voor Joomla en/of Wix zul je namelijk nooit echt resultaten gaan behalen met jouw website. Alle websites bij Wix staan namelijk op een grote server en dat betekent dat de kracht van de server verdeeld moet worden over al deze websites. Het gevolg hiervan is een trage website, die niet goed gevonden wordt in Google, veel minder bezoekers ontvangt dan je zou kunnen krijgen en daarom dus ook een hoop klanten en inkomsten zal gaan mislopen. 

Als je echt een goede, professionele website wilt bouwen kun je daarom het beste gebruik maken van systemen als WordPress of Phoenix. Ook Elementor, Visual Composer, Divi, Brizy, Beaver Builder en Thrive Architect zijn goede alternatieven, maar deze gebruik je weer in WordPress dus ook daar ga ik later in deze blog meer over vertellen.

website-bouwen-voor-dummies-handleiding

Website bouwen voor beginners: Gratis of toch een kleine investering doen?

Een andere veel voorkomende optie is het bouwen van een gratis website. In veel gevallen gaat dit met de systemen waar ik het net ook al over had. Denk dan aan de systemen als Wix, Joomla en Drupal. Zoals je net ook al hebt gelezen zijn deze systemen lang niet zo goed als WordPress en zul je veel nadelen en problemen gaan ontdekken.

Wanneer je een website gaat bouwen als beginner of dummie met een van deze systemen en je het vervolgens serieuzer aan wilt gaan pakken stap je over naar WordPress. Het probleem van deze systemen is dat dat super lastig is, want als jij wil overstappen die je helemaal opnieuw te moeten beginnen. Dit is een super groot nadeel en zo kan ik er nog veel meer opnoemen. 

Het gebruik van WordPress is dan een stuk beter, veiliger en makkelijker. Een mooi voordeel van dit systeem is dat het ook nog eens helemaal gratis is. Wel moet je zelf een domeinnaam en webhosting kopen, maar ook dat hoeft helemaal niet zo duur te zijn(Zo meer over domeinnamen & webhosting). Ook is het goed om te investeren in een WordPress thema en/of page builder, want deze maken het bouwen van een website voor beginners al helemaal makkelijk. Het is met deze systemen zelfs mogelijk om binnen één uur een volledige website te bouwen en live te zetten!

Zoals je hebt gelezen kan ik je toch echt aanraden om een kleine investering te doen in het opzetten van een website of webshop. Deze investering hoeft helemaal niet duur te zijn en kan helemaal naar jouw eigen plan worden aangepast. In het volgende onderdeel van deze blog zal ik je hier meer over vertellen.

Website bouwen voor dummies: Waar moet je op letten

Het bouwen van een website hoeft helemaal niet lastig te zijn, maar je moet dan wel gebruik maken van de juiste programma’s. Hier hebben we het eerder in deze blog al over gehad en daarom zal ik daar hier niet dieper op in gaan. Meer informatie hierover kun je vinden in mijn e-boek waarin ik jou stap voor stap leer een website te bouwen.

Naast de programma’s die je kunt gebruiken voor het bouwen van een website zijn er ook aantal zaken waar je goed op moet letten. Deze punten kunnen jouw website namelijk maken of breken en daarom is het goed om deze hieronder even kort te behandelen zodat jij het maximale uit jouw eigen website kunt gaan halen!

Kies een goede webhosting

Wanneer jij eenmaal de keuze hebt gemaakt om zelf een website te gaan bouwen al beginner/dummie is dit de eerste stap. Om een website te kunnen bouwen heb je namelijk een domeinnaam & webhosting nodig. Dit is ook gelijk een super belangrijke stap, omdat de webhosting super veel invloed heeft op de prestaties van jouw website. Zo zijn goedkope webhosting partijen niet de beste optie, omdat deze traag zijn, er vaak een slechte klantenservice is en je niet zeker weet hoe er hier met jouw gegevens wordt omgegaan.

Zelf kies ik voor mijn websites en webshops daarom altijd voor een domeinnaam en webhosting van SiteGround. Dit is op dit moment namelijk een van de beste webhosting partijen die jij kunt kiezen voor jouw WordPress website. Een mooi voordeel van SiteGround is dat hun webhosting zelfs wordt aangeraden door WordPress zelf en dat is een super mooi teken en laat het vertrouwen van WordPress in deze hostingpartij zien.

Zelf maak ik al enkele jaren gebruik van de webhosting van SiteGround en ik ben hier meer dan tevreden over. Zo wordt alles netjes geregeld, kun je met één druk op de knop WordPress installeren, is jouw website super snel wat betekent dat je beter wordt gevonden in Google. Daarnaast is de klantenservice ook echt geweldig. Wanneer je deze nodig hebt ben je binnen 5 minuten al met een van de klantenservice medewerkers in gesprek en die hebben ook echt kennis zodat zij jou zo goed mogelijk kunnen helpen. Echt een aanrader dus!

Zorg voor een responsive website

Zodra je een domeinnaam en webhosting hebt gekocht moet je WordPress installeren op de domeinnaam die jij hebt gekozen. Dit kan bij SiteGround met één druk op de knop en dat is erg fijn, want het bespaard een hoop tijd en gedoe. 

Wanneer je in WordPress bent aangekomen moet je een WordPress thema gaan kiezen. Het WordPress thema vormt de fundering van jouw website/webshop en daarom is dit ook een erg belangrijk onderdeel. Zo heeft het thema invloed op het design, de snelheid, zoekmachine vriendelijkheid, gebruiksvriendelijkheid en veiligheid. WordPress zit vol met gratis thema’s, maar door al deze bovengenoemde punten zal ik deze niet snel aanraden. 

Een ander groot nadeel van gratis WordPress thema’s is vaak dat ze niet responsive zijn. Dit betekent dat ze niet meeschalen op de grootte van het scherm en dat is in deze tijd toch wel echt een must. Wanneer jouw website namelijk niet responsive is is het voor bezoekers op telefoons en tablets eigenlijk onmogelijk om door jouw website te navigeren en dat zal ook Google merken. Google zal websites die niet responsive zijn daarom minder hoog vertonen in de zoekresultaten en dat wil je natuurlijk niet. 

Maak gebruik van een premium WordPress thema

Zoals je net al hebt gelezen hebben gratis WordPress thema’s een groot aantal nadelen. Zo zijn ze vaak niet responsive, traag, niet zoekmachine vriendelijk, worden ze slecht onderhouden, is er geen klantenservice en ga je waarschijnlijk al snel problemen ervaren.

Dit wil je voorkomen, want als je website eenmaal staat kost het veel tijd om van thema te verwisselen en alles over te zetten. Het is daarom slim om van te voren gelijk een goed thema te kiezen en die kosten vaak een paar tientjes.

Een premium WordPress thema is op alle fronten beter dan een gratis WordPress thema. Zo is het thema veel sneller, beter geoptimaliseerd voor Google, veiliger, gebruiksvriendelijker, responsive en is er een klantenservice aanwezig voor als je problemen hebt of ergens niet uitkomt.

De keuze uit WordPress thema’s is gigantisch, maar er zitten tot echt wel een aantal uitschieters tussen. Zo behoren het Astra theme, NeveOceanWP, GeneratePress en StudioPress op dit moment tot de beste WordPress thema’s die jij voor jouw website kunt gebruiken. De prijs van deze thema’s liggen allemaal rond de €50 en ik kan je garanderen dat die investering het meer dan waard gaat zijn.

Technische kennis nodig of niet?

Wanneer je als beginner/dummie hebt besloten om zelf een eigen WordPress website bouwen is het ook goed om dit te controleren. Je wilt natuurlijk wel een website maken waar je geen technische kennis voor nodig hebt, want anders ga je het voor jezelf super lastig maken.

De WordPress thema’s die ik hierboven heb besproken zijn dan een super goede optie. Hier heb je namelijk  geen technische kennis voor nodig en ze worden daarbij ook nog allemaal geleverd met extra website templates die jij kunt gebruiken om het bouwen van jouw website nog veel makkelijkere maken.

Om het helemaal makkelijk te maken kun je er ook nog voor kiezen om nog een page builder bij het het bouwen van jouw website te gebruiken. Een page builder bestaat namelijk uit een drag & drop systeem dat het mogelijk maakt om simpelweg een website te bouwen door elementen uit het menu te slepen en die vervolgens op jouw website te plaatsen. Een makkelijkere manier om een website te bouwen ga je echt niet vinden.

Er zijn verschillende page builders, maar vaak zijn deze wel redelijk aan de prijs. Wanneer je hebt gekozen voor een van de thema’s die ik hierboven heb aangeraden kun je het beste kiezen voor Elementor. Deze beschikt namelijk over een gratis variant die ik combinatie met een van de premium thema’s uitstekend werkt. Wanneer je later het gevoel hebt dat je wat mist kun je altijd nog overstappen naar Elementor Pro.

Let goed op de laadtijd van de website

Snelheid is een enorm belangrijk onderdeel voor een succesvolle website. Zoals je eerder in deze blog hebt gelezen hebben de webhosting en het WordPress thema hier al erg veel invloed op, maar ook zelf kun je nog een hoop optimaliseren jouw website net dat extra zetje te geven.

Zodra jouw website namelijk gevuld gaat worden met content, afbeeldingen en verschillende functionaliteiten wordt hij toch steeds ietsje trager en dat is ook volkomen normaal. Wel is het handig om hier nog even wat tijd in te stoppen, want dit kun je aardig simpel oplossen.

Zo zijn er verschillende plugins die jij op jouw website kunt plaatsen om het nog net wat sneller te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een caching plugin, een plugin voor het optimaliseren van afbeeldingen en ga zo nog maar even door. Om hier nu verder op in te gaan gaat voor deze blog te ver, maar als je hier zelf aan wilt gaan werken kan ik je zeker aanraden om mijn e-boek eens te lezen. Hier leg ik dit namelijk goed uit en geef ik ook een handleiding om jouw website een heel stuk sneller te maken.

Wordpress-website-bouwen-voor-beginners

Zoekmachine optimalisatie

Een website is leuk, maar het is ook veel meer dan alleen een visitekaartje. Het is daarom belangrijk dat jij jouw website gaat optimaliseren voor bepaalde zoektermen waar jij op gevonden wilt gaan worden. Door gevonden te worden op relevante zoektermen krijg jij meer bezoekers die al interesse hebben in jouw diensten of producten. Hierdoor zul je snel nieuwe klanten gaan ontvangen.

Het optimaliseren van jouw website voor relevante zoektermen kan erg makkelijk met de Yoast plugin. Deze plugin geeft jou de mogelijkheid om elke pagina van jouw website of een bepaalde zoekterm te richten. Vervolgens krijg je van Yoast zelf tips om nog beter te kunnen gaan scoren op een zoekwoord waar jij op gevonden wilt worden.

Het lijkt nu misschien best simpel, maar om dit echt goed te doen zijn er wel een aantal zaken belangrijk en moet je goed onderzoek gedaan hebben. Ook hierover geef ik in mijn e-boek meer informatie, uitleg over de plugin Yoast en verschillende manieren waarop jij sneller gevonden kunt gaan worden in Google.

WordPress-website-bouwen-voor-dummies-Yoast-SEO

Beveilig jouw website tegen hackers

Het beveiligen van jouw website is ook super belangrijk, want je wilt natuurlijk dat de gegevens van jouw bezoekers veilig zijn en dat je website niet zomaar gehackt kan worden. Waarschijnlijk denk je nu dat dit erg lastig gaat worden, maar ook dit is zelf voor beginners/dummies erg makkelijk zelf te doen.

WordPress kent namelijk een aantal plugins die betekent staan om super goede beveiliging voor jouw WordPress website. In mijn e-boek geef ik je hier veel meer informatie over. Denk bijvoorbeeld aan het waarom het beveiligen van jouw website belangrijk is, wat de risico’s zijn als je dit niet doen en welke plugins je kunt installeren om er zeker van te zijn dat jouw website veilig gaat zijn! Er komt dus nog wel wat meer bij kijken dan alleen het bouwen van een website als beginner of dummie, maar zoals je hebt gelezen hoeft dat helemaal niet moeilijk te zijn wanneer je mijn handleiding aanhoudt.

Website bouwen voor beginners/dummies: Hoe zit het met het website onderhoud?

Wanneer je eenmaal een website hebt gemaakt denken veel mensen dat het klaar is, maar helaas is het niet zo makkelijk. Jouw website moet namelijk regelmatig geupdate worden, want als je dit niet doet kunnen ook hier risico’s in de beveiliging van jouw website staan.

Dit is nog niet eens het enige, want een slecht onderhouden website kan ook al snel gebreken gaan tonen. Denk aan functionaliteiten op jouw website die niet meer werken. Het is zelfs mogelijk dat een volledige website offline kan raken door het niet onderhouden van jouw website.

Veel mensen vergeten hun website te onderhouden terwijl het onderhoud van een website niet lastig is en letterlijk binnen 10 minuten per week gedaan kan zijn. In eerste instantie hoef je namelijk alleen de website even te updaten en dat kan vaak met één druk op de knop!

Website bouwen voor dummies: Zelf een eigen WordPress website bouwen handleiding

Inmiddels zijn we aangekomen aan het einde van deze blog en heb ik jou veel informatie waarmee jij zelf een website kunt gaan bouwen als beginner/dummie. Waarschijnlijk is je ook opgevallen dat het bouwen van een website helemaal niet moeilijk is en voor iedereen mogelijk is, maar er zijn wel een aantal belangrijkere zaken waarop gelet moet worden.

Zoals je in deze blog waarschijnlijk wel hebt gelezen heb ik ook een eigen e-boek geschreven. Dit is een handleiding waarin ik jou stap voor stap uitleg hoe jij zelf een WordPress website kunt bouwen als beginner/dummie. In deze handleiding website bouwen voor beginners komen onder andere de volgende onderwerpen aanbod.

  • Welke programma’s heb je nodig voor het opzetten van een succesvolle website
  • Hoe kun je een bedrijfs e-mailadres aanmaken
  • Hoe kun je WordPress installeren
  • Een SSL certificaat installeren op jouw domeinnaam(beveiliging)
  • WordPress juist instellen
  • Een thema kiezen en installeren
  • Pagina’s aanmaken en het menu instellen
  • Hoe jij zelf jouw website kan gaan invullen en aanpassen
  • Hoe jij jouw website stukken sneller kunt maken
  • Hoe jij jouw website kunt optimaliseren op relevante zoektermen

Na het volgen van deze handleiding website bouwen voor beginners heb jij als beginner/dummie een snelle, zoekmachine vriendelijke, veilige en professionele website gebouwd waar je geen technische kennis voor nodig hebt. Tijdelijk kun jij dit e-boek gratis ontvangen, omdat ik jou daadwerkelijk wil helpen bij het opzetten van jouw eigen WordPress website!

Tim Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites. Daarnaast heb ik de afgelopen jaren veel kennis opgedaan over WordPress thema’s, WordPress page builders, SEO, WordPress hosting en alles wat hierbij komt kijken. Via deze blog help ik jou bij het vinden van het beste materiaal voor jouw website!

Gerelateerde blogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *