WordPress website maken voor Dummies | 2022 handleiding!

website-bouwen-voor-beginners-dummies
Inhoudsopgave

Een website maken voor dummies? Wil jij zelf een eigen website gaan maken als dummie of beginner? Dan zul je in eerste instantie denken dat dit onmogelijk is, want volgens velen heb je veel technische kennis nodig om zelf een eigen (WordPress) website te maken. Gelukkig kan ik jou geruststellen, want ook het maken van een website voor dummies is helemaal niet lastig!

Het maken van een eigen website is lang niet meer zo lastig als enkele jaren geleden. De ontwikkelingen zijn namelijk zo snel gegaan waardoor er inmiddels verschillende systemen zijn waarmee jij als beginner zelf een eigen WordPress website kunt maken.

In deze blog ga ik jou stap voor stap uitleggen hoe jij eenvoudig een website kunt maken voor dummies, welke software programma’s je hiervoor kunt gebruiken, waar je precies op moet letten en welke kosten dit met zich ongeveer met zich mee gaat brengen. Laten we dus maar snel beginnen!

Waarom zou je als dummie zelf een website maken?

Natuurlijk lees jij deze blog, omdat jij wilt weten hoe jij als dummie zelf eenvoudig een website kunt maken. Toch is er eerst nog een andere vraag die ik wil behandelen, namelijk waarom zou je als dummie zelf een website maken?

Zoals je net hebt gelezen was het maken van een eigen website een aantal jaar geleden nog erg lastig. In de afgelopen jaren is dat sterk veranderd en daarom is het nu voor iedereen mogelijk geworden om zelf een website en/of webshop te maken zonder dat daar ook maar enige vorm van technische kennis voor nodig is. 

Door deze onwetendheid zijn er nog veel ondernemers die niet beschikken over een website. Dit is erg zonde, want hierdoor loop je een gigantisch deel potentiële klanten mis. Vooral nu in deze situatie met het coronavirus en de bijkomende lockdowns is het hebben van een website erg belangrijk. 

Zoals je dus wel snapt is een website niet alleen voor de grote ondernemingen van belang, maar ook voor de kleine ondernemers die met name de focus op de lokale markt hebben staan. Jij kunt jouw website hier volledig op inrichten en dat maakt het hebben van een website zo belangrijk.

Is het mogelijk om als dummie een (WordPress) website te maken?

Ik heb deze blog geschreven, omdat ik regelmatig de volgende vraag in mijn mailbox ontving: “Is het mogelijk om als dummie een (WordPress) website te maken?” Aangezien ik na een tijdje merkte dat hier erg veel vraag naar was heb ik besloten om hier eens een blog over te schrijven zodat iedereen alle informatie tot zijn of haar beschikking heeft om online maximaal te gaan.

Het grootste deel van de mensen die deze vraag stelt denkt dat je nog veel technische kennis nodig hebt om zelf een website of webshop te bouwen. Een aantal jaar geleden was dit ook nog zeker het geval, want om een website te bouwen had je veel kennis nodig van programmeertalen als HTML, CSS, JavaScript en PHP. Aangezien de meeste mensen deze kennis niet hadden was het bouwen van een website onmogelijk. Natuurlijk kon je een website laten bouwen, maar daar was dan ook wel direct erg duur.

Sinds de komst van WordPress is het bouwen van een website toegankelijk geworden voor een veel groter deel van de bevolking. Je hebt namelijk geen programmeertalen meer nodig, maar wel bleef het nog een beetje lastig voor de echte beginners. In de loop der jaren heeft WordPress de nodige updates gehad en zijn er een hele hoop extra toevoegingen aan WordPress gedaan waardoor het bouwen van een eigen website of webshop met dit systeem nu echt een fluitje van een cent is geworden. 

Ik kan je daarom garanderen dat het als complete beginner of dummie nog mogelijk is om zelf een eigen website te maken.

Het website maken voor dummies boek: Is het de moeite waard?

Wanneer je op zoek bent naar: “Website maken voor dummies” zul je ongetwijfeld het website maken voor dummies boek zijn tegen gekomen. Om jou zo goed mogelijk te helpen wil ik daarom ook mijn ervaringen met dit boek even delen.

Zelf ben ik al enkele jaren actief met het bouwen van websites en webshops. Daarbij doe ik ook veel in de online marketing en stop ik veel tijd in mijn persoonlijke ontwikkeling op dit gebied. Dit is ook erg belangrijk, want alle tactieken die werken veranderen van dag tot dag. Hierdoor is een boek vaak vrij waardeloos, omdat er nooit hele actuele informatie in staat. Met zo’n boek ga jij daarom een website maken die enkele jaren geleden goed werkte, maar nu totaal waardeloos is.

Persoonlijk zou ik daarom altijd kiezen voor een ebook dat regelmatig wordt geupdate en jou stap voor stap uitlegt hoe jij zelf een website kunt maken. Om jou zo goed mogelijk te helpen heb ik uiteraard een e-boek WordPress website maken gemaakt die jij gratis kunt downloaden. Ik raad je daarom zeker aan om dit ebook te downloaden en deze te gebruiken bij het maken van jouw website voor dummies.

Hoe kun jij eenvoudig zelf een website maken als dummie?

Nu jij inmiddels precies weet waarom je als dummie zelf een website moet maken en wat mijn ervaringen met het boek website maken voor dummies is, is het tijd voor een daadwerkelijke handleiding. Hieronder zal ik jou namelijk laten zien dat het helemaal niet lastig is om zelf een eigen website te maken.

In deze handleiding zal ik daarom vooral bespreken waar je op moet letten bij het maken van een website voor dummies. Wil jij elke stap samen met mij doorlopen? Dan raad ik je aan om het ebook te downloaden, want hier doorloop ik het hele proces stap voor stap met jou.

1. Kies een goede hosting provider

Wanneer jij eenmaal de keuze hebt gemaakt om zelf een website te gaan maken voor dummies is dit de eerste stap. Om een website te kunnen bouwen heb je namelijk een domeinnaam & webhosting nodig. Dit is ook gelijk een super belangrijke stap, omdat de webhosting super veel invloed heeft op de prestaties van jouw website. Zo zijn goedkope webhosting partijen niet de beste optie, omdat deze traag zijn, er vaak een slechte klantenservice is en je niet zeker weet hoe er hier met jouw gegevens wordt omgegaan.

Zelf kies ik voor mijn websites en webshops daarom altijd voor een domeinnaam en webhosting van SiteGround. Dit is op dit moment namelijk een van de beste (WordPress) hosting providers die jij kunt kiezen voor jouw WordPress website. Een mooi voordeel van SiteGround is dat hun webhosting zelfs wordt aangeraden door WordPress zelf en dat is een super mooi teken en laat het vertrouwen van WordPress in deze hostingpartij zien.

Zelf maak ik al enkele jaren gebruik van de webhosting van SiteGround en ik ben hier meer dan tevreden over. Zo wordt alles netjes geregeld, kun je met één druk op de knop WordPress installeren, is jouw website super snel wat betekent dat je beter wordt gevonden in Google. Daarnaast is de klantenservice ook echt geweldig. Wanneer je deze nodig hebt ben je binnen 5 minuten al met een van de klantenservice medewerkers in gesprek en die hebben ook echt kennis zodat zij jou zo goed mogelijk kunnen helpen. Echt een aanrader dus!

Kies je liever voor een andere hosting provider? Dan zijn de onderstaande providers ook zeker het controleren waard:

  1. Cloud86
  2. Hostinger
  3. Bluehost
WordPress-website-maken-voor-dummies

2. Zorg voor een responsive website

Zodra je een domeinnaam en webhosting hebt gekocht moet je WordPress installeren op de domeinnaam die jij hebt gekozen. Dit kan bij SiteGround met één druk op de knop en dat is erg fijn, want het bespaard een hoop tijd en gedoe. 

Wanneer je in WordPress bent aangekomen moet je een WordPress thema gaan kiezen. Het WordPress thema vormt de fundering van jouw website/webshop en daarom is dit ook een erg belangrijk onderdeel. Zo heeft het thema invloed op het design, de snelheid, zoekmachine vriendelijkheid, mobielvriendelijk en veiligheid. WordPress zit vol met gratis thema’s, maar door al deze bovengenoemde punten zal ik deze niet snel aanraden. 

Een ander groot nadeel van gratis WordPress thema’s is vaak dat ze niet responsive zijn. Dit betekent dat ze niet meeschalen op de grootte van het scherm en dat is in deze tijd toch wel echt een must. Wanneer jouw website namelijk niet responsive is is het voor bezoekers op telefoons en tablets eigenlijk onmogelijk om door jouw website te navigeren en dat zal ook Google merken. Google zal websites die niet responsive zijn daarom minder hoog vertonen in de zoekresultaten en dat wil je natuurlijk niet.

3. Maak gebruik van een premium WordPress thema

Zoals je net al hebt gelezen hebben gratis WordPress thema’s een groot aantal nadelen. Zo zijn ze vaak niet responsive, traag, niet zoekmachine vriendelijk, worden ze slecht onderhouden, is er geen klantenservice en ga je waarschijnlijk al snel problemen ervaren.

Dit wil je voorkomen, want als je website eenmaal staat kost het veel tijd om van thema te verwisselen en alles over te zetten. Het is daarom slim om van te voren gelijk een goed WordPress thema te kiezen en die kosten vaak een paar tientjes.

Een premium WordPress theme is op alle fronten beter dan een gratis WordPress thema. Zo is het thema veel sneller, beter geoptimaliseerd voor Google, veiliger, gebruiksvriendelijker, responsive en is er een klantenservice aanwezig voor als je problemen hebt of ergens niet uitkomt.

De keuze uit WordPress thema’s is gigantisch, maar er zitten tot echt wel een aantal uitschieters tussen. Zo behoren het Astra theme, Neve Theme, OceanWP Theme, GeneratePress en StudioPress op dit moment tot de beste WordPress thema’s die jij voor jouw website kunt gebruiken. De prijs van deze thema’s liggen allemaal rond de €50 en ik kan je garanderen dat die investering het meer dan waard gaat zijn.

Website-maken-voor-dummies

4. Maak jouw website sneller

Met een goed WordPress thema kun jij jouw website al aanzienlijk sneller maken, maar hiermee haal je nog niet de maximale snelheden uit jouw website. Wil jij daarom de maximale snelheid uit jouw website halen? Dan zijn er nog een aantal optimalisaties die jij kunt doen. Deze klinken misschien een beetje lastig, maar in mijn ebook leg ik jou stap voor stap uit hoe jij deze zelf eenvoudig kunt doorvoeren.

Om een snelle WordPress website te maken is het bijvoorbeeld erg belangrijk om afbeeldingen te optimaliseren. Afbeeldingen zijn vaak namelijk erg groot en kosten daarom erg veel laadtijd. Door de afbeeldingen te optimaliseren kunnen ze wel tot 15x kleiner worden waardoor jouw website veel sneller is.

Verder kun je ook nog een caching plugin toevoegen. Een caching plugin installeert een cookie in de browser van jouw bezoekers. Wanneer deze bezoeker jouw website vervolgens nogmaals bezoekt wordt eerst deze kopie geladen. Dit zorgt voor een veel snellere website en dat zorgt er weer voor dat je beter gevonden gaat worden in Google.

Wordpress-website-bouwen-voor-beginners

5. Gevonden worden in Google

Een website maken voor dummies is leuk, maar een website is ook veel meer dan alleen een visitekaartje. Het is daarom belangrijk dat jij jouw website gaat optimaliseren voor bepaalde zoektermen waar jij op gevonden wilt gaan worden. Door gevonden te worden op relevante zoektermen krijg jij meer bezoekers die al interesse hebben in jouw diensten of producten. Hierdoor zul je snel nieuwe klanten gaan ontvangen.

Het optimaliseren van jouw website voor relevante zoektermen kan erg makkelijk met de Yoast plugin. Deze plugin geeft jou de mogelijkheid om elke pagina van jouw website of een bepaalde zoekterm te richten. Vervolgens krijg je van Yoast zelf tips om nog beter te kunnen gaan scoren op een zoekwoord waar jij op gevonden wilt worden.

Het lijkt nu misschien best simpel, maar om dit echt goed te doen zijn er wel een aantal zaken belangrijk en moet je goed onderzoek gedaan hebben. Ook hierover geef ik in mijn ebook meer informatie, uitleg over de plugin Yoast en verschillende manieren waarop jij sneller gevonden kunt gaan worden in Google.

WordPress-website-bouwen-voor-dummies-Yoast-SEO

6. Website beveiliging voor dummies

Het beveiligen van jouw website is ook super belangrijk, want je wilt natuurlijk dat de gegevens van jouw bezoekers veilig zijn en dat je website niet zomaar gehackt kan worden. Waarschijnlijk denk je nu dat dit erg lastig gaat worden, maar ook dit is zelf voor beginners/dummies erg makkelijk zelf te doen.

WordPress kent namelijk een aantal plugins die betekent staan om super goede beveiliging voor jouw WordPress website. In mijn ebook geef ik je hier veel meer informatie over. Denk bijvoorbeeld aan het waarom het beveiligen van jouw website belangrijk is, wat de risico’s zijn als je dit niet doen en welke plugins je kunt installeren om er zeker van te zijn dat jouw website veilig gaat zijn!

Er komt dus nog wel wat meer bij kijken dan alleen het bouwen van een website als beginner of dummie, maar zoals je hebt gelezen hoeft dat helemaal niet moeilijk te zijn wanneer je mijn handleiding aanhoudt.

WordPress-website-veilig-maken-rublon

7. Technische kennis nodig of niet?

Wanneer je als beginner/dummie hebt besloten om zelf een eigen WordPress website bouwen is het ook goed om dit te controleren. Je wilt natuurlijk wel een website maken waar je geen technische kennis voor nodig hebt, want anders ga je het voor jezelf super lastig maken.

De snelle WordPress thema’s die ik hierboven heb besproken zijn in dit geval een super goede optie. Hier heb je namelijk  geen technische kennis voor nodig en ze worden daarbij ook nog allemaal geleverd met extra website templates die jij kunt gebruiken om het bouwen van jouw website nog veel makkelijkere maken.

Om het helemaal makkelijk te maken kun je er ook nog voor kiezen om nog een page builder bij het het bouwen van jouw website te gebruiken. Een page builder bestaat namelijk uit een drag & drop systeem dat het mogelijk maakt om simpelweg een website te bouwen door elementen uit het menu te slepen en die vervolgens op jouw website te plaatsen. Een makkelijkere manier om een website te bouwen ga je echt niet vinden.

Er zijn verschillende page builders, maar vaak zijn deze wel redelijk aan de prijs. Wanneer je hebt gekozen voor een van de thema’s die ik hierboven heb aangeraden kun je het beste kiezen voor Elementor. Deze beschikt namelijk over een gratis variant die ik combinatie met een van de premium thema’s uitstekend werkt. Wanneer je later het gevoel hebt dat je wat mist kun je altijd nog overstappen naar Elementor Pro.

Website maken voor dummies: Gebruik de volgende tips

Inmiddels weet jij precies waar je op moet letten bij het maken van een website voor dummies. In principe zal jij met de bovenstaande informatie dus zelf jouw website kunnen maken. Zoals je ook hebt gelezen kun je ook mijn website voor dummies pdf downloaden waarin ik jou stap voor stap help met het maken van jouw eigen WordPress website voor dummies.

Voor nu wil ik nog een aantal website maken tips met jou delen die jij goed kunt gebruiken om jouw website voor beginners/dummies te maken. Laten we die daarom ook maar snel gaan behandelen.

1. Vind een niche

Voordat jij daadwerkelijk begint met het maken van een website voor dummies is het belangrijk om een niche te kiezen. Wanneer je een website voor je bedrijf bouwt heb je dit eigenlijk al gedaan, want met jouw bedrijf richt jij je op een bepaalde doelgroep. In dit geval kun jij je met jouw website dus ook op deze groep gaan richten.

Wil jij een blog website maken? Begin dan in een specifieke niche dus een onderwerp dat je leuk vind en veel interesse in hebt. Het is namelijk belangrijk dat je eerst een autoriteit opbouwt met jouw website in een bepaalde niche. Als dit eenmaal goed staat en Google jouw website oppakt kun je zonder problemen uitbreiden naar andere onderwerpen, maar richt je in het begin echt op een niche!

2. Doe zoekwoord onderzoek

Zodra jij een niche hebt gevonden is het belangrijk om een zoekwoord onderzoek te doen. Zoals de naam al zegt ga je zoeken naar woorden die worden gebruikt door jouw doelgroep en in jouw vakgebied. Er zijn verschillende tools waarmee jij deze zoektermen kunt achterhalen.

Voor het uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek kun je gebruik maken van verschillende programma’s. Zowel gratis als betaald, maar bij de gratis varianten krijg je vaak maar een beperkt aantal zoektermen te zien. Zoekwoorden tools die ik zeker kan aanraden zijn KWFinder van Mangools, SEMRush en Ahrefs.

Website-maken-voor-dummies-wordpress

3. Let op met het gebruik van afbeeldingen

De laatste tip die ik je wil meegeven heeft te maken met het gebruik van afbeeldingen op jouw website. Iedereen gebruikt afbeeldingen op zijn of haar website, want deze maken de pagina interessanter voor jouw bezoekers. Daarbij breekt het ook de tekst, zodat de bezoekers ook even wat anders zien dan gigantische lappen tekst.

Het probleem is alleen dat je niet zomaar alle afbeeldingen kunt gebruiken. Op bijna alle afbeeldingen zit namelijk auteursrecht. Dat betekent dat jij deze niet op jouw website kunt gebruiken tenzij je goedkeuring hebt van de echte auteur. Er zijn echter een aantal websites die jij kunt gebruiken om afbeeldingen vandaan te halen die geen copyrights bevatten. De volgende websites kunnen in dit geval goed van pas komen.

  1. Pixabay
  2. Pexels
  3. Unsplash

Hoe kun je als dummie een website onderhouden?

Wanneer je eenmaal een website hebt gemaakt denken veel mensen dat het klaar is, maar helaas is het niet zo makkelijk. Jouw website moet namelijk regelmatig geupdate worden, want als je dit niet doet kunnen ook hier risico’s in de beveiliging van jouw website staan.

Dit is nog niet eens het enige, want een slecht onderhouden website kan ook al snel gebreken gaan tonen. Denk aan functionaliteiten op jouw website die niet meer werken. Het is zelfs mogelijk dat een volledige website offline kan raken door het niet onderhouden van jouw website.

Veel mensen vergeten hun website te onderhouden terwijl het onderhoud van een website niet lastig is en letterlijk binnen 10 minuten per week gedaan kan zijn. In eerste instantie hoef je namelijk alleen de website even te updaten en dat kan vaak met één druk op de knop!

Website maken voor dummies: Wat zijn de kosten voor het maken van een website?

Natuurlijk brengt het maken van een website voor dummies enkele kosten met zich mee, maar hoeveel bedragen deze kosten nu precies? Het is voor mij lastig inschatten wat het maken van een website voor jouw kost, echter kan ik wel een inschatting maken op welke kosten je ongeveer kunt rekenen.

Laten we het als eerst even over de hosting hebben. De kosten voor website hosting zijn erg afhankelijk van de soort hosting die jij gebruikt, maar aan het begin zal dit waarschijnlijk shared hosting zijn. In dit geval ben je voor minder dan €100,- per jaar klaar bij een provider als Cloud86 of Hostinger.

De tweede stap is het kiezen van een responsive en snel WordPress thema. Deze kosten hiervoor liggen altijd rond de €50 per jaar. De kosten zijn echter wel afhankelijk van het soort thema dat jij kiest. Kies je voor een WordPress thema en page builder in één? Dan zullen de kosten beginnen van zo’n €85 per jaar.

Voor de beveiliging en snelheid van jouw website hoef je niet per se geld uit te geven, want er zijn genoeg gratis alternatieven te vinden. Wil je echter ook hier het maximale uithalen? Dan zul je ook hier nog ongeveer €100 per jaar voor kunnen rekenen.

WordPress-website-maken-voor-dummies-en-beginners

Is het ook mogelijk om gratis een website te maken als dummie?

De laatste vraag die ik nog wil behandelen is of het ook mogelijk is om gratis een website te maken voor dummies? Natuurlijk is het mogelijk, maar dan zul je echt wel over veel technische kennis moeten beschikken. Je zult in dit geval namelijk veel zelf moeten programmeren, zodat jouw website snel, veilig en zoekmachine vriendelijk is.

Wil je een gratis WordPress website maken? Dan kan dit ook, maar dit heeft een aantal nadelen. Zo moet je gebruik maken van een gratis thema en die zijn alles behalve snel, veilig en zoekmachine vriendelijk. Ook worden websites die gebouwd zijn op gratis thema’s regelmatig gehackt. 

Het maken van een gratis website voor dummies is dus mogelijk, maar is het een verstandige keuze? Naar mijn mening zeker niet.

Website maken voor dummies: Is het mogelijk? Of toch een website laten maken?

Inmiddels zijn we aangekomen aan het einde van deze blog en heb ik jou veel informatie waarmee jij zelf een website kunt gaan maken voor dummies en of beginners. Waarschijnlijk is je ook opgevallen dat het bouwen van een website helemaal niet moeilijk is en voor iedereen mogelijk is, maar er zijn wel een aantal belangrijkere zaken waarop gelet moet worden.

Zoals je in deze blog waarschijnlijk wel hebt gelezen heb ik ook een eigen ebook geschreven. Dit is een handleiding waarin ik jou stap voor stap uitleg hoe jij zelf een WordPress website kunt bouwen als beginner/dummie. 

Na het volgen van deze handleiding website bouwen voor beginners heb jij als beginner/dummie een snelle, zoekmachine vriendelijke, veilige en professionele website gebouwd waar je geen technische kennis voor nodig hebt. Tijdelijk kun jij dit ebook gratis ontvangen, omdat ik jou daadwerkelijk wil helpen bij het opzetten van jouw eigen WordPress website!

Website maken voor dummies - Veelgestelde vragen

Hoe maak je een eigen website? Je kunt zelf eenvoudig een eigen website maken, zelfs als dummie of beginner. In deze handleiding leg ik jou stap voor stap uit hoe jij dit kunt doen zonder enige technische kennis nodig te hebben.

Kun je als dummie/beginnen een eigen website maken? Ja, je kunt als dummie of beginner zeker een website maken zonder dat daar enige technische kennis voor nodig is. In deze handleiding leg ik jou stap voor stap uit hoe.

Met welke programma’s kun je zelf een website maken? Er zijn een hoop programma’s waarmee jij zelf een eigen website kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan Wix, Jimdo of WordPress. In deze handleiding leg ik het jou uit voor WordPress, omdat dit het populairste en makkelijkste systeem is.

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Ook interessant

Vergeet jij jouw e-book voor een succesvolle website niet?

Ga jij deze kans echt laten liggen? Je kunt dit e-book vol met tips voor het maken van een succesvolle website nu tijdelijk gratis downloaden!

Handleiding-website-maken-ebook