WooCommerce WordPress Hosting 2021: Wat & Waarom?

WooCommerce-wordpress-hosting

Ben jij van plan om zelf een eigen webshop te gaan bouwen met WooCommerce? Dan kun je kiezen voor normale webhosting, maar persoonlijk zal ik jou dit niet aanraden. Webshops zijn namelijk totaal anders dan webshops en dat betekent dat de webhosting ook speciaal afgestemd moet worden op webshops. WooCommerce WordPress hosting is in dit geval een erg goede oplossing, want deze soort webhosting is speciaal afgestemd op webshops die gebouwd zijn met WooCommerce.

In deze blog neem ik jou stap voor stap door de WordPress webhosting voor WooCommerce. Zo komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

  • Wat is WooCommerce
  • Waarom is WooCommerce beter dan normale webhosting?
  • Welke soorten WooCommerce webhosting zijn er?
  • Bestaat gratis WooCommerce hosting?
  • Wat kost WooCommerce hosting?
  • Wat zijn op dit moment de beste partijen voor WooCommerce webhosting?

Wat is WooCommerce?

De meeste lezers van deze blog zullen al wel bekend zijn met WooCommerce, maar ben jij dit nog niet? Dan zal ik je nu eerst even een korte inleiding geven van WooCommerce, want wat is WooCommerce nou eigenlijk precies? Het is belangrijk om dit van te voren goed te weten, want anders heb je geen idee waar je op moet letten bij het kiezen van de beste hosting partij voor jouw webshop.

Je kunt zelf eenvoudig een website bouwen met WordPress, maar bij een webshop wordt dit nog direct al weer een stukje lastig. Hoe tover jij jouw website namelijk om tot webshop, hoe kun je product toevoegen, hoe gaat dat met betalen, hoe houd je de voorraad juist en hoe werkt het allemaal met de verzending. Wanneer je dit allemaal zelf moet gaan uitzoeken en vervolgens moet gaan bouwen zul je erg lang bezig zijn. Daarom is er een WordPress plugin genaamd WooCommerce. Deze plugin is gratis en in basis ook erg makkelijk, maar met verschillende uitbreidingen kun jij jouw webshop zo geavanceerd maken als jij zelf nodig hebt.

Je kunt WooCommerce dus eigenlijk zien als het beheersysteem van jouw webshop. Zo voeg je hier de producten toe, bepaal je de prijzen, stel je betaalmogelijkheden in, kies je verzendmethoden en kun je de voorraad beheren. Er is zelf nog veel meer mogelijk, bijvoorbeeld het aanmaken van kortingscodes. Vervolgens kun je in combinatie met een WordPress thema als het Porto theme of een page builder als Elementor of Divi jouw volledige webshop gaan stylen. Een makkelijkere manier om zelf jouw eigen webshop te bouwen ga je in ieder geval niet vinden!

WooCommerce-webhosting

Waarom WooCommerce hosting in plaats van “normale” hosting?

Heb jij zelf al wat onderzoek gedaan naar webhosting? Dan heb je waarschijnlijk gezien dat de keuze echt gigantisch is. Alleen al in Nederland heb je namelijk de keuze uit tientallen hostingpartijen. Daarbij biedt elke partij ook weer andere soorten webhosting aan en beschikken ze ook allemaal weer over verschillende functionaliteiten en specificaties. Vervolgens moet je er ook nog opletten dat het webhosting pakket dat jij kiest goed aansluit op WooCommerce, want ook niet alle hostingpakketten doen dat.

Een webshop is totaal anders dan een webshop. Dit lijkt misschien logisch, maar omdat dit allemaal vrij technisch is zien veel mensen dit niet in. Je ziet daarom ook regelmatig trage webshops die gehost staan op erg goedkoop hostingpakket en dat is echt zonde. In dit onderdeel van deze blog zal ik jou daarom uitleggen waarom WooCommerce hosting zoveel beter is dan normale webhosting voor jouw webshop.

Beter afgestemde caching

Wanneer je al ervaring hebt met een website ben je vast wel bekend met caching. Bij caching worden er namelijk kopies van de pagina’s op jouw website gemaakt. Wanneer iemand vervolgens jouw website voor de tweede keer bezoekt worden eerst deze kopies geladen. Deze zijn namelijk al een keer geladen en daardoor is jouw website veel sneller. Voor websites is dit een groot voordeel, maar voor webshops kan dit ook direct een groot nadeel zijn. Er kunnen namelijk flinke problemen ontstaan in het bestelproces wanneer er fouten worden gemaakt in de caching.

Bij goedkope webhosting worden er erg veel websites en webshops op één server geplaatst. Voor de hostingpartij is dit goed, want hierdoor kunnen zij makkelijk veel geld binnenhalen. Voor de klanten en websites is dit alleen niet goed. Jouw website wordt namelijk erg traag, omdat al deze kracht verdeeld moet worden. Daarnaast is ook de beveiliging nog eens een stuk minder, omdat hackers een stuk makkelijk in jouw website of webshop kunnen komen.

Speciale WordPress WooCommerce webhosting kan ik daarom echt aanraden wanneer jij zelf een webshop wilt gaan bouwen. Ook als je een webshop wilt laten bouwen trouwens! Dit voorkomt grote problemen in het bestelsysteem dat een flinke daling in het aantal conversies en winst van jouw webshop kan veroorzaken.

WooCommerce vraagt meer van de database

Een ander groot verschil tussen websites en webshops is de communicatie met de database. Een website heeft namelijk redelijk vaak contact met de database, maar bij een webshop is dat nog een veel meer. Denk maar eens aan alle producten en productcategorieën die op jouw website staan. Al deze zaken worden opgeslagen in de database. Het wordt zelfs nog meer, want als jij bijvoorbeeld een shirt verkoopt in verschillende kleuren en maten moet ook elke maat en kleur weer een eigen cel in de database krijgen. Met een webshop heb je daarom al erg snel een volle database en daar moet de webhosting wel op afgestemd zijn.

Verder worden er nog een hele hoop andere verzoeken tussen jouw webshop en de database verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan de account pagina’s, de bestellingen, verlanglijst etc. Omdat al deze data opgeslagen moet worden is het belangrijk dat jouw hostingpakket over genoeg kracht beschikt om dit ook te kunnen leveren.

Omdat de WooCommerce hosting pakketten hier speciaal op afgestemd zijn kunnen zij beter met deze grotere hoeveelheden database verzoeken overweg. Indirect heeft dit ook weer invloed op de laadtijd van jouw webshop en dus de vindbaarheid van jouw webshop in Google en uiteindelijk dus ook weer op het aantal conversies en de winst.

WooCommerce moet communiceren met externe partijen

Naast dat een webshop veel communiceert met de database moet er ook veel meer gecommuniceerd worden met externe partijen. Met een website heb je deze communicatie een stuk minder en daarom zijn de hostingpakketten hier ook niet specifiek op afgestemd.

Wanneer je een eigen webshop hebt of wilt gaan bouwen krijg je al snel te maken met deze externe partijen. Denk bijvoorbeeld aan de betalingen. iDEAL is hier een erg veelgebruikte optie voor, maar deze wordt niet ondersteund door WooCommerce. Hier zul je daarom een extra programma voor moeten gebruiken zoals Mollie. Daarnaast krijg je ook nog te maken met de verzending van de producten. Vaak gaat namelijk ook dit via een externe partij. Veel mensen hebben dit niet in de gaten, maar als je eens goed aan een webshop denkt komen hier een hoop externe partijen bij kijken.

Al deze partijen maken jouw webshop trager, omdat er veel meer verzoeken verwerkt moeten worden. Het gebruik van een WooCommerce hostingpakket is dan een echte aanrader. Deze pakketten zijn namelijk speciaal afgestemd op dit soort specificaties. Met een WooCommerce hostingpakket weet jij dus zeker dat je het beste uit jouw webshop kunt gaan halen.

Extra werkgeheugen(RAM)

Wanneer je een hostingpakket moet kiezen zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Zo bepaald de hoeveelheid RAM geheugen die jij kunt gebruiken ook voor een deel hoe snel jouw website gaat zijn. Ook hiervoor geldt dat websites veel minder RAM nodig hebben dan webshops. Het is daarom erg verstandig om te kiezen voor een WooCommerce hostingpakket. Deze beschikken namelijk over grotere hoeveelheden RAM geheugen en dat komt jouw webshop weer ten goede.

Veel mensen zeggen dat dit het belangrijkste is voor jouw website. Is jouw webshop traag? Neem dan extra RAM geheugen in jouw hostingpakket. Helaas is het toch niet zo gemakkelijk, want meer RAM is niet voor alles de oplossing. Zorg daarom dat je de basis goed hebt staan en alle punten uit deze blog serieus neemt, want alleen dan kun jij het maximale uit jouw WordPress WooCommerce webshop gaan halen!

Welke soorten WooCommerce webhosting zijn er en wat kosten ze?

Nu je precies weet wat WooCommerce hosting is en wat WooCommerce hosting beter maakt dan normale webhosting is het tijd om verder te gaan. Je hebt namelijk de keuze uit een groot aantal webhosting partijen wanneer je op zoek bent naar webhosting, maar het wordt nog lastiger. Je hebt namelijk ook nog deze keuze uit verschillende soorten webhosting. Hier zitten ook grote verschillen tussen en dat maakt het kiezen van het juiste hostingpakket voor jou erg lastig.

In dit onderdeel van deze blog wil ik daarom dieper ingaan op de verschillende soorten WooCommerce webhosting. Door dit eens goed door te lezen kun je voor jezelf bepalen welke soort webhosting het beste gaat passen bij jouw webshop.

Shared hosting

De eerste en goedkoopste vorm van webhosting is Shared webhosting. Zoals de naam al zegt is dit een gedeelde webhosting. Dit betekent dat jouw webshop samen met tientallen, honderden of soms zelfs wel duizenden anderen webshops op één server komt te staan. Het voordeel hiervan is dat deze vorm van webhosting erg goedkoop is, maar het heeft ook een groot aantal nadelen. Zo lever je met shared webhosting fors in op de snelheid. De server moet namelijk alle kracht verdelen over alle webshops en dat gaat ten koste van de snelheid. Verder zijn deze overvolle servers ook een stuk gevoeliger voor hackers. Zelf raad ik shared webhosting daarom eigenlijk nooit aan.

Managed hosting

Managed hosting is een betere vorm van webhosting. Deze vorm van webhosting is zowel voor websites als webshops erg geschikt, maar natuurlijk moet je dan wel de juiste WooCommerce hosting hebben voor webshops. Managed hosting is namelijk een vorm van webhosting waarbij de hostingprovider de verantwoordelijkheid neemt over het technische gedeelte van de webhosting. Voor een groot deel van de mensen is dit daarom een veel betere keuze. Verder worden servers ook lang niet zo vol gestopt als bij Shared webhosting. Kort gezegd heb je dus een veel snellere en veiligere webshop voor een relatief lage prijs.

Cloud hosting

Wil jij echt het aller beste uit jouw WooCommerce webshop gaan halen? Dan is een Cloud hosting pakket de beste optie. Op dit moment is dit namelijk de aller beste, snelste en veiligste vorm van webhosting die je kunt krijgen. Zowel voor websites als webshops is Cloud hosting daarom erg interessant. Bij Cloud hosting wordt jouw website of webshop namelijk opgeslagen in de Cloud en dat zorgt voor een nog snellere en veiligere webshop. Uiteraard is Cloud hosting wel wat duurder dan de andere hosting soorten, maar wanneer je het aan mij vraagt kan ik je Cloud hosting zeker aanraden als je echt het maximale uit jouw webshop wilt halen.

webhosting-kiezen

Gratis WooCommerce webhosting: Bestaat dat?

Toen ik op het idee kwam om deze tekst te schrijven heb ik eerst goed onderzoek gedaan om jou zo goed mogelijk te helpen Ik kwam hierdoor onder andere tegen dat mensen zich afvragen of er gratis WooCommerce webhosting bestaat. Toen ik dit zag sprong mij de moed toch echt wel even in de schoenen.

In deze blog heb je ik namelijk super veel belangrijke informatie gegeven over waarom het gebruik van WooCommerce webhosting zo belangrijk is voor webshops. Het heeft namelijk veel invloed op de prestaties, vindbaarheid en veiligheid van jouw webshop.

Persoonlijk denk ik daarom dat de mensen die op zoek zijn naar gratis WooCommerce webhosting uberhaupt niet moeten beginnen aan het opzetten van een eigen webshop. Met een gratis hostingpakket zul je namelijk nooit resultaten gaan behalen. Daarnaast heb je waarschijnlijk ook geen eigen domeinnaam, want ook deze moet gratis zijn. Je kunt Gratis WooCommerce webhosting daarom goed vergelijken met het water geven van een dode plant. Het gaat je namelijk niks opleveren en kost je veel tijd.

WooCommerce webhosting: Wat kost dat?

Veel mensen vragen zich af wat WooCommerce webhosting nou eigenlijk kost. Ik kan mij dit goed voorstellen, want dit is namelijk een belangrijk punt. De keuze uit hostingpartijen is namelijk zo goed en elke partij beschikt weer over andere pakketten en dus ook andere prijzen. Hieronder zal ik daarom even de gemiddelde prijzen bespreken die je ongeveer kwijt zult zijn voor snelle en betrouwbare WooCommerce webhosting.

  • Shared webhosting: De kosten voor Shared webhosting zijn het laagste. Wanneer je kiest voor een shared webhosting pakket kun je daarom ongeveer rekenen op zo’n €5 euro per maand.
  • Managed webhosting: Wil je een goed webhosting pakket? Dan heb je minimaal een Managed webhosting pakket nodig. De kosten hiervoor variëren per partij, maar ga gemiddeld uit van zo’n €10 euro per maand.
  • Cloud webhosting: Cloud webhosting is de beste vorm van webhosting, maar daardoor uiteraard ook het duurste. De kosten voor een Cloud hosting pakket beginnen bij zo’n €15 euro per maand, maar kunnen oplopen tot enkele tientjes per maand.
Tim Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites. Daarnaast heb ik de afgelopen jaren veel kennis opgedaan over WordPress thema’s, WordPress page builders, SEO, WordPress hosting en alles wat hierbij komt kijken. Via deze blog help ik jou bij het vinden van het beste materiaal voor jouw website!

Gerelateerde blogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *