Gevonden worden op Google? Dit zijn de 9 meest gemaakt Fouten

Beter-gevonden-worden-in-Google

Waarschijnlijk ben je op deze pagina gekomen, omdat je hebt gezien dat de concurrentie beter gevonden wordt op google of omdat je maar niet op de 1e pagina van google komt. Vaak krijgen we de vraag wat je precies moet doen om goed gevonden te worden op google. In veel gevallen is dit afhankelijk van de website en het doel, maar de tips die wij in dit artikel behandelen gaan op elke website 100% zeker zorgen voor een flinke groei. Zonder dat je hier dure tools voor nodig hebt. Ook bespreek ik mijn eigen ervaring om de vindbaarheid van mijn website verbeteren en hoe dit heeft geleid naar een maandelijkse groei van 65% en dat 6 maanden achter elkaar!

Is het belangrijk om gevonden te worden op google?

Vroeger werd er vaak een telefoongids gebruikt wanneer je aan het zoeken was naar bijvoorbeeld een fietsenmaker. Inmiddels is het telefoonboek verslagen door google. Wanneer jij antwoord wil hebben op een vraag of je zoekt een fietsenmaker. Dan kijk je niet eerst in een telefoonboek, maar zoek je op google. Het is daarom belangrijk dat je goed gevonden word op google wordt met jouw bedrijf.

Je zult je vast afvragen waarom we alleen maar google noemen. Dit komt door het marktaandeel dat google heeft. Google heeft op mobiel en tablet een marktaandeel van 96% en 92% op desktop. Dit betekent dat Google veel populairder is dan bijvoorbeeld Bing of Yahoo. De eerste 5 zoekresultaten in google behalen 75% van de kliks. Als je staat op positie 6 t/m 10 zul je merken dat je een stuk minder bezoekers gaat krijgen. Wanneer je op positie 10 t/m 99 staat is het raadzaam om aan de SEO van je website te gaan werken. Er is namelijk bijna niemand die in google zoekt op de tweede pagina. Mensen kijken alleen op de 1e pagina binnen google en passen hierna hun zoekterm aan, naar een meer specifieke zoekterm.

Inhoudsopgave

Betaald of gratis gevonden worden op google?

Voordat je begint aan het verbeteren van je positie binnen google is het belangrijk om te kijken naar de mogelijkheden. Binnen google kun je namelijk gebruik maken van 2 manieren. Namelijk Google Ads(betaald) of Organisch gevonden worden op google(gratis).  Een groot voordeel van google ads is dat ze met de data die ze bezitten goed kunnen inschatten aan wie ze jouw advertenties moeten laten zien. Natuurlijk heeft Google Adsense ook nadelen. Een van deze nadelen zijn de kosten. Je betaald namelijk per klik. Dus als iemand in google op jouw advertentie klikt betaal jij een bepaald bedrag aan google. Hoeveel de kosten per klik bedragen hangt af van het zoekwoord waar je op gevonden wil worden. Je zult merken dat een specifiek onderwerp vele malen goedkoper is dat een heel breed onderwerp. Er zijn een aantal tools die je kunt gebruiken om te onderzoeken welke zoektermen voor jouw advertenties interessant zijn en wat de kosten per klik zijn.

Natuurlijk snappen we dat je als beginner niet direct geld wil uitgeven aan advertenties. Daarom kun je er ook voor kiezen om organisch je bereik te vergroten. Organisch posities zijn niet helemaal gratis. Je hebt namelijk nog wel de kosten voor je domeinnaam, webhosting en website onderhoud, maar aangezien je deze kosten bij advertenties ook hebt, zijn organische zoekresultaten eigenlijk gratis.

Organisch(gratis) gevonden worden op google is toch niet echt gratis

Zoals ik hierboven ook heb gezegd heb je sowieso al de kosten voor je domeinnaam, webhosting en website onderhoud. Aangezien je veel bezig gaat zijn met het schrijven van teksten en het doen van zoekwoordenonderzoeken zul je merken, dat het je ook een hoop tijd gaat kosten om gevonden te worden op google. Indirect kost het je dus ook geld en weet je niet zeker of je het goed aanpakt. Daarom kun je ervoor kiezen om je teksten/online marketing uit te besteden.

De tekstschrijver doet een zoekwoordenonderzoek, schrijft teksten die aansluiten bij jouw website en je weet dat het goed gebeurd. Het voordeel van een tekstschrijver/online marketing bureau is dat jij jouw focus kunt leggen op het werk dat gedaan moet worden. Het nadeel van een tekstschrijver is dat het je aardig wat geld gaat kosten. Hoeveel een copywriter/tekstschrijver kost is afhankelijk van de ervaring en of ze de prijs berekenen per uur of per woord. Zo zul je voor een professionele copywriter tussen de €0,30 en  €0,75 euro kwijt zijn per woord. Als hier niet gelijk in wil investeren kun je zelf ook al een heel eind komen door de onderstaande stappen te volgen. Deze stappen zullen jou helpen om beter gevonden te worden op google

Organisch-vs-ads

De basis is het belangrijkst

Natuurlijk wil jij zo snel mogelijk gevonden worden op de zoektermen die interessant zijn voor jouw website, maar wij raden je aan om eerst de onderstaande opties te verbeteren. De laadsnelheid van jouw website is afhankelijk van de webhost waar jij bij aangesloten zit en dit heeft een grote invloed op hoe jij gevonden wordt op google. Ook de menustructuur en het broodkruimelpad spelen een grote rol voor jouw posities in google.

Laadsnelheid heeft invloed op vindbaarheid in google

De laadsnelheid van een website is van groot belang voor de posities in de zoekresultaten van google, maar de laadsnelheid is niet alleen belangrijk voor je posities. De laadsnelheid van je website is namelijk ook belangrijk voor de bezoekers. Wanneer je website namelijk niet binnen 1-2 seconden volledig geladen is, zullen veel mensen jouw website weer verlaten en verder zoeken in google. 

Je kunt de laadsnelheid van jouw website meten met verschillende programma’s. Zo kun je gebruik maken van Google Pagespeed, Pingdom of GTmetrix. Persoonlijk is GTmetrix mijn grootste favoriet aangezien deze ook de precieze laadtijd aangeeft. Ook kun je hier zien wat je moet verbeteren om je website sneller te maken.

Vaak zul je zien dat je afbeeldingen moet optimaliseren. Dit kun je doen door gebruik te maken van TinyPNG. TinyPNG verkleint de grootte van de afbeelding zonder dat het kwaliteit verschil zichtbaar is. Dit kan je website veel sneller maken als je veel afbeeldingen hebt op de website. Ook het thema dat je hebt gekozen voor je website kan veel invloed hebben op de snelheid van je website. Ik heb onderzoek gedaan naar de snelste wordpress thema’s en Astra kwam hier het beste uit samen met OceanWP en GeneratePress. Je kunt hier vervolgens het best een pagebuilder als elementor voor gebruiken.

Wil je er zeker van zijn dat je website sneller wordt? Dan raad ik je aan om te kijken kijken naar een andere/snellere webhosting. Uit eigen ervaringen ben ik erg te spreken over Cloud86 en siteground. Deze webhosting partijen leveren erg goede prestaties en hebben een snelle, kwalitatieve goede klantenservice.

Snelheid-WordPress-thema-Astra

Een duidelijke en overzichtelijk menu

Het navigatiemenu van je website kun je vergelijken met een bewegwijzering in de stad. Je kunt een bestemming namelijk niet bereiken als je niet weet je waar je op het moment bent. In dit voorbeeld is google de persoon die de weg zoekt. Wanneer je geen goede menustructuur hebt, snapt google niet hoe hij op bepaalde pagina’s komt. Daarom kan het voorkomen dat bepaalde pagina’s van jouw website laag of niet ranken. Om dit probleem op te lossen is een goede menustructuur nodig, maar wat bedoelen we hier mee?

Het belangrijkste is het menu, die meestal in de header van je website staat. Je kunt hier verschillende menu-items plaatsen met hieronder sub-items(mocht dit relevant zijn). Zo zul je zien dat wanneer je bijvoorbeeld bij diensten van een bedrijf kijkt, deze allemaal als sub-items zijn geplaatst onder “Diensten”. Dit zorgt ervoor dat google jouw website beter kan lezen en indexeren. Ook de permalinks zijn erg belangrijk voor je vindbaarheid. In het artikel “WordPress installeren” leggen we je uit wat permalinks zijn er welke soort jij moet gebruiken, om hoog te gaan ranken!

Permalinks-aanpassen-om-beter-gevonden-te-worden-op-google

Het broodkruimelpad

Het broodkruimelpad(breadcrumbs) is een type navigatie voor je website. Het broodkruimelpad maakt het voor bezoekers makkelijk om te zien waar ze zich nu bevinden. Vooral voor grote websites met veel categorieën en pagina’s is dit erg belangrijk. Wanneer je bezig bent affiliate marketing kan dit ook een goede bijdrage leveren voor jouw posities. De broodkruimels dragen ook bij aan een betere linkstructuur. Zoals ik hierboven al heb verteld zorgt een betere linkstructuur voor een betere indexeren en dus hogere posities

broodkruimelpad-invloed-op-vindbaarheid

Zo wordt je beter gevonden op google

Nu je de basis weet om gevonden te worden op google, kun je er nog verder mee gaan. De hierboven genoemde mogelijkheden staan bekend als het laaghangend fruit. Je hebt ze namelijk allemaal nodig om een website te bouwen en live te krijgen. Wanneer je een van de bovenstaande opties niet hebt verwerkt in je website kan dit leiden tot een mindere indexering van google en dit is natuurlijk zonde.

Online-geld-verdienen-met-adsense

Doe een zoekwoordenonderzoek

Wanneer je goed gevonden wil worden, op google, door jouw doelgroep is het belangrijk om te onderzoeken welke zoektermen relevant zijn voor jou. Je kunt zoekwoorden onderzoeken doen door gebruik te maken van Semrush of ahrefs. Deze tools werken heel fijn en laten jou alles zien. Zo kun je zien welke zoektermen relevant zijn voor jouw, hoeveel concurrentie er op zoekwoorden zit, hoeveel backlinks je hebt, wie je concurrenten zijn en waar hun op gevonden worden en je kunt de ranking bijhouden van je stijgende en dalende zoektermen.

Het nadeel van Semrush en Ahrefs is de prijs. Zo betaal je voor het goedkoopste pakket van Semrush €99,95 per maand. Ook voor Ahrefs is het goedkoopste pakket maarliefst €99,00 per maand. Aangezien dit voor een beginner veel geld is het ik verder onderzoek gedaan naar goede en betaalbare zoekwoorden tools. Nadat veel onderzoek en testen heb gedaan heb ik mijn favoriet gekozen. Namelijk Mangools!

Mangools is een alles-in-1 SEO-tool. Het instappakket van mangools kost €29,90 per maand. Dit betekend dat mangools 69% goedkoper is dan Semrush, 67% goedkoper is dan moz en 68,5% goedkoper is dan Ahrefs. Het grote voordeel van Mangools is dat je direct toegang krijgt tot 5 verschillende tools. Zo kun je zoekwoordenonderzoeken doen, je huidige posities controleren, backlinks controleren en zoeken naar nieuwe backlinks en het profiel van je website bekijken. 

Inmiddels maak ik zo’n 2-3 maanden gebruik van Mangools en ik kan je zeggen dat ik erg tevreden ben over de werking van Mangools. Ook voor de beginner is Mangools ideaal, ze bieden namelijk een academy aan waarin jouw wordt geleerd hoe jij beter gevonden gaat worden op google. Na deze cursus ontvang je ook een certificaat en kun je aan de slag gaan met jouw eigen website. 

Mocht je nog twijfelen? Mangools biedt op het moment een Trial pakket aan. Met dit pakket krijg je 10 dagen gratis toegang tot alle betaalde tools van Mangools!

Meld je website aan bij google Analytics

Google Analytics is een tool van google die alle statistieken van jouw website bijhoudt en plaatst in duidelijke grafieken en tabellen. Je kunt in Analytics bijvoorbeeld zien hoeveel conversie jouw website oplevert, waar je bezoekers vandaan komen, welke pagina’s ze bekijken, of het nieuwe gebruikers zijn en op welk apparaat ze jouw website bekijken. Natuurlijk is er nog veel meer mogelijk, maar dit zijn de makkelijkste en handigste gegevens.

Om Google Analytics in te stellen raden wij u aan om dit artikel te volgen.

Meldt je website aan bij google Search Console om beter gevonden te worden op google

Google Search Console is een gratis tool van Google waarmee je de aanwezigheid van jouw website in de zoekresultaten van google kunt bijhouden. Zo kun je zien op welke zoektermen jouw website de afgelopen periode gevonden is, hoeveel impressies jouw pagina heeft gehad, hoeveel mensen er hebben doorgeklikt naar jouw website en de Click Through Ratio(Verhouding tussen de impressies en clicks). Ook kun je nog je sitemap uploaden in search console. Door de sitemap van jouw website op te geven bij search console, ziet google dat er dingen op deze website zijn veranderd. Na het crawlen heeft google al je nieuwe pagina’s bekeken en geïndexeerd. Na een paar dagen zul je zien dat de website ook gaat ranken in google. Om sneller gevonden te worden op google raden we je aan om je website aan te melden bij Google Search Console. Door je website aan te melden bij Search Console wordt je website sneller geïndexeerd.

Wat-is-affiliate-marketing

Gebruik linkbuilding om beter gevonden te worden op google

Linkbuilding is naast het plaatsen van goede content, de belangrijkste SEO werkzaamheid om beter in google gevonden te worden. Links van andere websites naar jouw website worden door google gezien als een stem/aanbeveling. Simpel Gezegd, hoe meer links(stemmen) er naar jouw website verwijzen, hoe beter jij gevonden gaat worden op google.

In 2013 bepaalden links naar jouw website nog voor 60-70% de positie van jouw website. In de loop van de jaren is het wel afgenomen, maar nu in 2020 bepalen links nog steeds voor 30-40% hoe goed jij gevonden wordt op google.

Er zijn een aantal manieren om backlinks te verzamelen. Je kunt dit onder andere doen door linkjes te kopen, startpagina’s, blogs, gastbloggen en social media. Bij het plaatsen van een link is de anchortekst erg belangrijk. De anchor tekst is het stukje tekst waar de link achter zit. Als voorbeeld kun je kijken naar deze pagina. Achter alle groene woorden zit een link, de groene woorden zijn nu de anchor tekst.

Pas op linkjes kopen in grote aantallen. Google’s algoritme is goed en zal dit kunnen zien als gekochte nep links. Je kunt hiervoor een penalty krijgen.

Wat wil de klant weten/beantwoord zijn vraag

Zodra je een zoekwoorden onderzoek hebt gedaan kun je beginnen met het schrijven van teksten. Die aansluiten bij de gevonden zoektermen. Denk er hierbij aan wat de klant wil weten wanneer hij/zij op een bepaald woord zoekt. 

Denk er ook aan dat je de zoekwoorden niet te veel terug laat komen in een tekst. Dit zal google zien als spam en kan negatieve gevolgen hebben voor jouw posities in google. Om hier controle op te houden raden we je aan om de plugin Yoast te gebruiken. Yoast is een programma die jouw tips geeft bij het schrijven van teksten, waardoor je beter gevonden gaat worden op google.

Google Mijn bedrijf

Wanneer u ook lokaal gevonden wil worden is Google Mijn Bedrijf ook heel interessant. Met Google Mijn Bedrijf kunt u namelijk uw bedrijf zichtbaar maken wanneer mensen op zoek zijn naar uw service op Google. Wanneer u bijvoorbeeld een fietsenmaker bent en iemand uit de regio zoekt op fietsenmaker. Dan komt u met een Google Maps vertoning bovenaan de zoekresultaten te staan. Op jouw bedrijfspagina kunt u ook informatie plaatsen over uw website, de openingstijden, de website, het e-mailadres en telefoonnummer. U zult het meeste profijt van Mijn Bedrijf ervaren wanneer u zich richt op de lokale markt. Mocht u dit niet doen dan raad ik u alsnog aan om een Google Bedrijfspagina aan te maken.

Content is het belangrijkst om gevonden te worden op google

Nu je weet hoe je beter gevonden kunt gaan worden op google, kun je hier direct mee beginnen. Weet wel dat content altijd op nummer 1 blijft staan, want zonder content kun je niet bezig gaan met de bovenstaande opties. 

Ik raad je aan om je gratis aan te melden bij Mangools en 10 dagen gratis te genieten van de 5 tools die jou gigantisch zullen helpen om beter gevonden te worden. Ook gaat het een stuk makkelijker worden om backlinks te krijgen en te controleren. 

Mocht je nog vragen hebben? Ik sta altijd open om jou te helpen

Zoekwoorden-onderzoek

Hoe ik door Mangools 65% meer organische bezoekers kreeg.

Oké, nu is het tijd voor mijn verhaal. Ik ben zelf een lange tijd bezig geweest om de vindbaarheid van mijn website te verbeteren zonder resultaat. In de periode hierna heb ik daarom zoveel tijd gestopt in hoe ik nou daadwerkelijk mijn vindbaarheid drastisch kon verbeteren. Ik wam uit bij verschillende tools als Ahrefs, Semrush en Majestic, maar ook kwam ik Mangools tegen. Mangools biedt precies dezelfde tools aan alleen dan voor €30,- per maand waar de andere tools minimaal €100,- voor betalen. Ik heb daarom snel de keuze gemaakt om een gratis account aan te maken bij Mangools. Met het gratis account kon je vervolgens 10 dagen gratis gebruik maken van de 6 verschillende tools die mangools aanbiedt. Het is ongekend hoe goed deze tools mij hebben geholpen. Je kunt er namelijk mee zien welke zoekwoorden relevant zijn, welke vragen jouw doelgroep stelt, wat je moet doen om hoger te komen in google, hoeveel backlinks je concurrenten hebben en hoe jij deze ook kunt krijgen en een totale domein check doen. Na de 10 dagen gratis versie was ik helemaal verslaafd en heb ik besloten om die €30,- per maand te betalen. Het duurde nog geen maand en ik had mangools voor de komende 3 maanden alweer terug verdiend. Het is gewoon zo belangrijk dat je weet waar je doelgroep op zoekt en hoe je ze kunt bereiken.

Inmiddels gebruik ik mangools 6 maanden. Op het moment dat ik begon kreeg ik maandelijks ongeveer 850 bezoekers nu we 6 maanden verder zijn krijg ik rond de 1400 bezoekers per maand en dit blijft maandelijks toenemen! Omdat ik wil dat jij ook beter gevonden gaat worden in google raad ik je daarom aan om gebruik te maken van de 10 dagen gratis mangools versie. Je zit hierna nergens aan vast, maar ik weet zeker dat je het wel blijft gebruiken!

Tim Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites. Daarnaast heb ik de afgelopen jaren veel kennis opgedaan over WordPress thema’s, WordPress page builders, SEO, WordPress hosting en alles wat hierbij komt kijken. Via deze blog help ik jou bij het vinden van het beste materiaal voor jouw website!

Gerelateerde blogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *