Wil jij zelf een eigen WordPress webshop maken? Dan zal je al snel denken dat dit een erg lastige opgave gaat worden en misschien denk je zelfs wel dat het niet gaat lukken. Toch hoeft het bouwen van een eigen webshop helemaal niet zo moeilijk te zijn, want in deze tijd zijn er genoeg programma’s waarmee jij zonder technische kennis binnen no-time een professionele webshop kunt bouwen.
Aangezien ik de laatst tijd heb gemerkt, dat er erg veel vraag is naar handleidingen en stappenplannen, voor het bouwen van een WordPress webshop heb ik deze handleiding geschreven.
In deze handleiding neem ik jou stap voor stap mee door het proces om zelf, zonder technische kennis, een professionele WordPress webshop te maken. Laten we daarom maar snel beginnen, want des te eerder we beginnen des te eerder jouw eigen webshop online staat!
Waarom zelf een eigen WordPress webshop maken?
Een belangrijke vraag die jij jezelf vooraf moet stellen is waarom heb ik een webshop nodig? Persoonlijk denk ik dat de meeste mensen hier al wel een antwoord op kunnen geven, want vaak wil je online producten gaan verkopen. In de meeste gevallen gaat het om een eigen product, maar je kunt deze handleiding ook gebruiken voor het opzetten voor een webshop om te dropshippen, affiliate marketing of wat voor vorm van e-commerce dan ook.
Is jouw onderneming door het coronavirus hard geraakt, omdat je nog niet online actief was? Dan is het sowieso handig om ook direct online actief te worden, want het internet is de toekomst en hier moet iedereen met een eigen onderneming op actief zijn.
Een aantal jaar geleden was het bouwen van een website nog een hele ingewikkelde klus. Laat staan het bouwen van een webshop, want dit was nog veel lastiger. Zo had je kennis nodig van verschillende programmeertalen als HTML, CSS, JavaScript, PHP en moest je koppelingen kunnen maken met betaalsystemen. Op basis hiervan kan ik mij zeker voorstellen dat je denkt dat het bouwen van een webshop te lastig gaat worden voor jou, maar ik heb goed nieuws.
Sinds de komst van WordPress is het maken van een website of webshop stukken makkelijker geworden. Sterker nog het is voor iedereen mogelijk geworden om zelf een eigen WordPress website of webshop te bouwen. In deze handleiding neem ik jou stap voor stap door dit hele proces heen en laat ik je zien welke programma’s ik ga gebruiken en hoe het allemaal werkt. Zit je daarna nog met vragen? Dan kun je deze altijd stellen onderaan deze pagina.
Voor wie is deze handleiding bedoeld?
Het maken van een eigen WordPress webshop kan op erg veel verschillende niveau’s. En omdat hier zoveel verschil tussen zit is het goed om van te voren te weten voor wie deze handleiding het meest geschikt is.
Ik heb deze handleiding gemaakt voor de echte beginners die nog nooit zelf met WordPress hebben gewerkt. Zij zullen daarom ook niet weten hoe dit allemaal werkt en wat ze precies moeten doen. In deze handleiding ga ik dat daarom allemaal stap voor stap uitleggen.
Heb jij al enige ervaring? Dan betekent dat niet dat deze handleiding niet geschikt is voor jou. Ik weet namelijk wel zeker dat jij hier ook nog erg handige informatie uit kunt gaan halen waar jij veel profijt uit kunt gaan halen. Daarbij kun je het voor jezelf ook zo lastig maken als je zelf wilt, want de tools die ik in deze handleiding gebruik beschikken over alle functionaliteiten en mogelijkheden die jij zou kunnen gebruiken voor het bouwen van jouw eigen WordPress webshop.
In deze WordPress webshop maken handleiding komen onder andere de volgende onderwerpen aanbod:
- Het kiezen van een domeinnaam & webhosting
- Het aanmaken van een zakelijk e-mailadres dat aansluit bij jouw domeinnaam
- Het installeren van WordPress op jouw domeinnaam
- De WordPress instellingen goed zetten voor optimale resultaten
- Een WordPress thema kiezen en instellen
- De pagina’s aanmaken en het menu instellen
- Hoe jij de pagina’s kunt opbouwen met een page builder
- Uitleg over WooCommerce en hoe dit precies werkt
- Gevonden worden op Google
- Jouw webshop live zetten & onderhouden
Zelf goedkoop een Webshop bouwen? Gebruik niet zomaar alles!
Als jij zelf al wat onderzoek op het internet hebt gedaan naar het bouwen van een eigen WordPress webshop, dan ben je ongetwijfeld deze volgende manieren tegengekomen. Zo staat Google vol met gratis alternatieven om zelf een webshop te bouwen.
Dit lijkt in eerste instantie allemaal erg mooi en makkelijk, maar in de praktijk gaat het toch net even anders. Wanneer je kiest voor deze gratis optie heb je geen eigen domeinnaam, is je webshop vaak erg traag, kun je niet werken met WordPress, heb je weinig tot geen invloed op de zoekmachine vriendelijkheid en kun je er eigenlijk wel vanuit gaan dat je helemaal geen bezoekers gaat krijgen.
Door een kleine investering te doen in jouw eigen webshop ben je direct van al deze problemen af. Zo kun je zelf een eigen domeinnaam kiezen, heb je een super snelle webshop, is jouw webshop geoptimaliseerd voor Google wat betekent dat je hoger gevonden wordt in Google en meer bezoekers zult krijgen. Daarnaast is ook de klantenservice een stuk beter en ga je altijd goed geholpen worden. Wil jij echt serieus aan de slag gaan met jouw webshop? Dan raad ik je echt aan om een kleine investering te doen, omdat dit zoveel meer resultaat gaat opleveren.
Zelf een eigen WordPress webshop maken: Deze programma’s gaan wij gebruiken
Zoals ik eerder in deze handleiding al aangaf hoeft het bouwen van een eigen WordPress webshop helemaal niet lastig te zijn. Je kunt het jezelf wel enorm lastig maken door gebruik te maken van de verkeerde programma’s en daarom heb ik daar in de handleiding veel tijd in gestopt. Het bouwen van een webshop met behulp van deze handleiding en programma’s is daarom mogelijk voor iedereen zonder dat daar enige vorm van technische kennis voor nodig is.
Uiteraard is het niet verplicht om dezelfde programma’s dan mij te gebruiken, maar het maakt het wel veel makkelijker. Andere programma’s werken namelijk op een andere manier en dat betekent dat je zelf alsnog veel moet gaan zoeken, omdat jouw programma niet overeenkomt met de programma’s die ik ga gebruiken.
Ik zal je daarom echt aanraden om het jezelf niet te lastig te maken en te kiezen voor de programma’s die ik in deze handleiding ook gebruik. Wanneer jij dit doet kun je mij namelijk precies nadoen en dat gaat jou een hoop tijd en moeite schelen.
1. Domeinnaam & webhosting
De belangrijkste stap voor het opzetten van een succesvolle eigen WordPress webshop zijn de domeinnaam & webhosting. De domeinnaam is namelijk het adres van jouw webshop en de hosting bepaald onder andere de veiligheid en snelheid van jouw webshop.
In deze handleiding maken wij gebruik van de domeinnaam en webhosting van SiteGround. Dit is op dit moment de beste webhosting die jij kunt gebruiken voor jouw website of webshop. SiteGround wordt zelfs aangeraden door WordPress zelf, omdat ze zo snel zijn, servers over de hele wereld hebben en beschikken over een bizar goede klantenservice. Om het helemaal mooi je maken krijg je tijdelijk 69% korting op de hostingpakketten van SiteGround!
2. WordPress thema
Het WordPress thema dat je gaat gebruiken is ook enorm belangrijk. Deze vormt namelijk de fundering van jouw webshop en daar wil je echt geen fouten in maken, want dat kan voor grote problemen zorgen.
In deze handleiding maken wij daarom gebruik van het Astra theme, omdat deze super snel is, je er geen technische kennis voor nodig hebt, er een groot aantal templates worden meegeleverd en je er daarna nog alle kanten mee kunt opgaan. De combinatie tussen de webhosting van SiteGround en het Astra theme zorgt daarom voor super goede prestaties wat de resultaten van jouw webshop erg positief kan gaan beïnvloeden.
3. WordPress page builder
Als laatste maak ik in deze handleiding ook gebruik van Elementor Pro. Dit is naast Divi op dit moment een van de beste WordPress page builders die jij voor jouw website of webshop kunt gebruiken.
Elementor Pro is een page builder die het mogelijk maakt om zonder technische kennis jouw volledige webshop te gaan inrichten. Ik kan je echt aanraden om hier gebruik van te maken, omdat dit het bouwen van een eigen webshop zoveel makkelijker gaat maken. Later in deze handleiding zul je precies zien hoe Elementor werkt en waarom ik je hier aanraad om deze tool te gebruiken.
Zijn al deze programma’s verplicht om te gebruiken? Nee dat zijn ze niet, maar het maakt het bouwen van een website wel een stuk makkelijker en veiliger. Ook zijn deze tools geoptimaliseerd voor snelheid en zoekmachine vriendelijk wat betekent dat je hiermee betere resultaten zult gaan behalen.
Zijn al deze programma’s verplicht om te gebruiken? Nee dat zijn ze niet, maar het maakt het bouwen van een website wel een stuk makkelijker en veiliger. Ook zijn deze tools geoptimaliseerd voor snelheid en zoekmachine vriendelijk wat betekent dat je hiermee betere resultaten zult gaan behalen.
Handleiding: Zo bouw jij zelf goedkoop een professionele webshop met WordPress
Zoals je waarschijnlijk al hebt gelezen hoeft het bouwen van een eigen WordPress webshop helemaal niet moeilijk te zijn. Daarbij hoeft het ook nog eens helemaal niet duur te zijn. Het is namelijk al mogelijk om een goede, professionele, converterende en zoekmachine vriendelijke webshop te bouwen voor minder dan €200,-. Een WordPress webshop laten maken is natuurlijk ook mogelijk. Het voordeel hiervan is dat het je minder tijd kost. Wel brengt het laten maken van een webshop aardig wat kosten met zich mee. De kosten zullen in dit geval al gauw oplopen tot enkele duizenden euro’s.
In deze handleiding ga ik jou stap voor stap meenemen door het proces om zelf een webshop te bouwen met WordPress. Wanneer jij mij precies nadoet en de programma’s gebruikt die ik ik ook gebruik gaat kan er niks fout gaan en zul je binnen enkele uren jouw eigen WordPress webshop al live kunnen zetten. Laten we daarom maar snel beginnen.
1. Kies een domeinnaam en webhosting
Wanneer jij zelf een webshop wilt gaan bouwen heb je als eerste een domeinnaam en webhosting nodig. Zoals je waarschijnlijk net al hebt gelezen raad ik je echt aan om hier echt voor een goede partij te kiezen. Goedkope webhosting betekent namelijk dat jouw webshop samen met duizenden anderen webshops op één server staat en dat de kracht verdeeld moet worden. Het gevolg hiervan is een erg trage webshop, die niet goed gevonden gaat worden in Google en waar ook weinig bezoekers op zullen komen.
Als jij hier al steken laat vallen is het hele proces eigenlijk al verwaarloosd, want de resultaten en mogelijkheden zullen zoveel minder zijn dan wanneer je hebt geïnvesteerd in een goede webhosting. Goed betekent niet per se duur, maar daar zal ik je later in deze handleiding meer over vertellen.
De domeinnaam is het adres van jouw website of webshop en dus de naam die consumenten invullen op internet om op jouw website of webshop terecht te komen. Je kunt deze naam helemaal zelf bepalen, maar hij moet uiteraard wel beschikbaar zijn, want het kan voorkomen dat de naam die jij wilt gebruiken al gebruikt wordt. De webhosting zorgt er vervolgens voor dat jouw website of webshop ook daadwerkelijk online komt te staan en bereikbaar wordt voor de consumenten.
69% korting op webhosting bij SiteGround
Voor de webshop die ik wij in deze handleiding gaan maken maak ik gebruik van een domeinnaam en webhosting van SiteGround, Waarom? Dat is eigenlijk vrij simpel! Ik heb mijn websites inmiddels al verschillende jaren bij hun gehost en nog nooit problemen gehad. Een ander groot voordeel van SiteGround is dat ze op dit moment een van de beste webhosting partijen zijn en zelfs worden aangeraden door WordPress zelf.
Is de hosting van SiteGround betaalbaar? Ja zeker! Al helemaal met deze korting, want tijdelijk krijg je maarliefst 69% korting op de eerste contractduur van jouw webhosting. Jij kunt zelf bepalen hoelang jij deze contractduur wilt hebben. De kosten voor het goedkoopste pakket van SiteGround bedragen hierdoor geen €12,99 per maand, maar slechts €5,99 per maand en dat is echt bizar goedkoop voor de kwaliteit en service die jij ervoor terugkrijgt.
2. Een zakelijk e-mailadres aanmaken
Wanneer jij een eigen WordPress webshop gaat bouwen wil je natuurlijk ook professioneel overkomen en geen standaard e-mailadres gebruiken voor bijvoorbeeld de klantenservice. Wanneer jij een domein hebt gekocht kun je bij Siteground namelijk makkelijk en gratis een zakelijk e-mailadres aanmaken. Denk bijvoorbeeld aan een info@jouwdomeinnaam.nl e-mailadres. Dit laat jouw onderneming en webshop een stuk professioneler overkomen en het is ook veel makkelijker om zakelijk en privé van elkaar te scheiden.
Het aanmaken van een zakelijk e-mailadres dat aansluit bij jouw domeinnaam is super simpel. Wanneer je ervoor hebt gekozen om een domeinnaam en webhosting bij SiteGround te kopen hoef je alleen de onderstaande stappen te volgen.
- Login in jouw SiteGround account
- Klik op “Websites” in het menu zodra je bent ingelogd
- Klik op “Site Tools”
- En vervolgens op “Email Accounts”. Als deze knop er niet staat kun je in het menu aan de linkerkant van het scherm naar “Email” gaan
- Selecteer het domeinnaam waarvoor jij een e-mailadres wilt aanmaken
- Maak vervolgens een bedrijfs e-mailadres aan. Dit kun je doen door bij “Account Name” een eigen naam in te vullen. Het geen dat je hier invult komt voor @jouwdomeinnaam.nl te staan dus houdt het daarom zakelijk en kies bijvoorbeeld voor info of jouw naam. Stel vervolgens ook een wachtwoord in, want hiermee kun jij inloggen in jouw e-mailaccount.
- Klik op “Create”
Hopa! Jouw zakelijke e-mailadres is aangemaakt en deze is vanaf nu actief. Je kunt eenvoudig in de mailbox komen door naar “Accounts” te gaan en vervolgens onder “Manage Account” op de drie puntjes onder elkaar te klikken. Klik hier vervolgens op “Log in to Webmail” en je komt in de mailbox van jouw nieuwe zakelijke e-mailadres.
3. WordPress installeren
Zodra jij een domeinnaam en webhosting hebt afgenomen bij SiteGround is het tijd om WordPress op jouw domein te installeren. WordPress is het systeem dat we gaan gebruiken om jouw webshop te bouwen en dat is volkomen gratis. Dit is daarmee echt het perfecte systeem om zelf zonder technische kennis een professionele, snelle, zoekmachine vriendelijke en converterende webshop te bouwen. In dit onderdeel van deze handleiding zal ik jou daarom stap voor stap uitleggen hoe jij zelf makkelijk WordPress op jouw domeinnaam kunt installeren.
WordPress installeren bij SiteGround
- Login op SiteGround.com
- Klik in het menu bovenin het scherm op “Websites”
- Klik op de oranje knop “New Website” rechtsboven in het scherm
- Klik op “Existing Domain” en voer vervolgens de domeinnaam in die jij in stap 1 heb gekocht. Klik vervolgens op “Continue”
- Selecteer “Start New Website”
- Kies vervolgens voor de applicatie WordPress + WooCommerce. Deze systemen hebben we namelijk nodig om jouw webshop op te bouwen.
- Nu moet je een account aanmaken. Met dit account kun jij na het voltooien van deze stap inloggen op jouw WordPress website.
- Klik op “Continue”
- Als laatste krijg je keuze om de SG Site Scanner toe te voegen. Dit is een extra beveiliging, maar die heb je eigenlijk niet nodig. In deze handleiding klikken wij daarom op “Finish”
Wanneer jij al deze stappen hebt doorlopen krijg je een scherm te zien dat aangeeft dat jouw webshop wordt aangemaakt. Je hoeft hier zelf helemaal niks meer voor te doen. Soms kan dit even duren, maar vaak is dit binnen enkele minuten gebeurd. Zodra dit is gedaan krijg je een scherm te zien waar je de mogelijkheid krijgt om de webshop te bekijken of in te loggen op de webshop. Kies hier vervolgens voor inloggen op de webshop, want hier moeten voor de volgende stappen bij kunnen. Voor het inloggen moet je de gegevens gebruiken die jij net bij stap 7 hebt ingevuld.
4. Jouw WordPress webshop beveiligen met SSL
Als je de vorige stappen hebt afgerond ben je waarschijnlijk al even op jouw eigen WordPress webshop geweest. Als je goed hebt gekeken zul je gezien hebben dat er in de adresbalk van de browser staat aangegeven “Niet beveiligd”. Vaak staat dit aangegeven in combinatie met een rood kruisje, maar dat is afhankelijk van de browser die jij gebruikt. Aangezien deze melding op dit moment nog op jouw webshop wordt weergegeven moet hier wat aangedaan worden, want dit is een echte conversiekiller.
De beveiliging die jij hiervoor moet instellen heet SSL en staat voor Secure Sockets Layer. Deze beveiliging voegt een extra laag toe tussen de de gegevens van de bezoeker en de server. Dit wordt ook wel de HTTPS verbinding genoemd en dat is de meest veilige verbinding die jij voor jouw website of webshop kunt gaan gebruiken.
Wanneer jij jouw webshop niet beveiligd met een SSL certificaat zul je veel minder resultaat behalen. Zo is Google geen fan van websites die niet veilig zijn en daarom zullen zij jouw webshop ook minder snel hoog in Google vertonen. Daarbij zullen de bezoekers die jouw webshop wel weten te vinden alsnog geen aankopen doen, omdat er wordt aangegeven dat jouw webshop niet veilig is. De meeste mensen zullen daarom niet bereidt zijn op jouw webshop een aankoop te doen.
SSL beveiliging instellen bij SiteGround
Hoe het instellen van een SSL certificaat moet is afhankelijk van de hostingpartij die jij hebt gekozen. Bij de ene partij zal dit een stuk makkelijker zijn dan bij de ander en daarom is het goed dat jij al voor SiteGround hebt gekozen. Hier kun jij namelijk in een paar simpele stappen jouw volledige WordPress webshop SSL beveiligen. Ik zal je hieronder stap voor stap uitleggen hoe jij dit precies kunt gaan doen.
- Login in jouw SiteGround account
- Klik op “Websites” bovenin het menu
- Klik op “Site Tools”
- Klik in het menu aan de linkerkant op “Security” en vervolgens op “SSL Manager”
- Selecteer onder “Install New SSL” de domeinnaam die jij wilt beveiligen en selecteer in het volgende veld “Let’s Encrypt”
- Klik vervolgens op “Get” om het SSL certificaat op jouw domeinnaam te activeren
Zodra jij deze stappen hebt doorlopen wordt het SSL certificaat op jouw domeinnaam geïnstalleerd, maar dat betekent niet dat het ook direct gelukt is. We moeten namelijk ook nog aangeven dat de gegevens die al op de webshop staan ook beveiligd moeten worden met SSL. Dit kun je simpel en snel doen door de volgende stappen te volgen.
- Ga onder het kopje “Security” naar “HTTPS Enforce”
- Zet vervolgens een vinkje achter het domein dat jij gaat gebruiken
- Vanaf dit punt is jouw website beveiligd. Houdt er rekening mee dat het enkele minuten kan duren voordat de beveiligde verbinding tot stand is gekomen.
5. WordPress juist instellen
Nu jouw volledige webshop in principe zo goed als klaar is om te beginnen, moeten we eerst nog even naar de WordPress instellingen kijken. Veel mensen zien deze stappen over het hoofd en dat kan grote gevolgen hebben. Zo is het wel eens voorgekomen dat cursisten hebben ingesteld op niet indexeren in Google. Dit betekent dat Google jouw webshop niet mag lezen en ook niet mag vertonen in de zoekmachines. Als je hier pas na enkele maanden achter komt heb je erg veel tijd verspild en dat is natuurlijk zonde.
In dit onderdeel van deze handleiding ga ik daarom dieper in op de WordPress instellingen. Ook ga ik laten zien welke instellingen belangrijk zijn, welke instellingen en moeten worden aangepast en wat je hier dan het beste kunt invullen.
1. De site titel en ondertitel
Als eerste is het belangrijk om de Site Titel en ondertitel van jouw webshop aan te passen. Standaard is de Site Titel namelijk: “WordPress” en de ondertitel: “Weer een nieuwe website”. Dit komt niet professioneel over en dat wil je daarom natuurlijk aanpassen.
Je kunt de site titel en ondertitel van jouw website/webshop makkelijk aanpassen door in WordPress naar “Instellingen” te gaan. Klik vervolgens op “Algemeen” en de eerste twee velden zijn direct de juiste velden. Je kunt deze instellingen op ieder moment aanpassen en/of veranderen. Let er wel op dat het belangrijk is dat je na het aanpassen van deze gegevens wel klikt op “Wijzigingen opslaan”. Deze knop kun je vinden door even naar beneden te scrollen en dan komt hij vanzelf tevoorschijn.
Om het makkelijk te maken voor jezelf zal ik als site titel jouw bedrijfsnaam kiezen. Dit laat namelijk direct zien met welke bedrijf iemand te maken heeft en het komt professioneel over. Voor de ondertitel zou je een slogan kunnen gebruiken die aansluit bij jouw onderneming. Zo is de slogan van deze website: “Voor meer online resultaat”.
2. Welke informatie komt er op de hoofdpagina
Wanneer jij een website gaat maken is deze instellingen best belangrijk, omdat sommige mensen er voor kiezen om de laatste berichten op de hoofdpagina te vertonen en niet een statische pagina. Denk hierbij vooral aan bloggers, want die hebben naast berichten pagina’s vrij weinig tot geen andere pagina’s nodig.
Aangezien wij in deze handleiding een eigen WordPress webshop gaan bouwen is deze stap voor ons een stuk minder belangrijk. Wij willen namelijk gewoon een statische pagina als hoofdpagina die we vervolgens helemaal zelf kunnen gaan inrichten. Hoe dit inrichten precies gaat ga ik je later in deze handleiding uitleggen.
Wil jij deze instellingen toch aanpassen? Dan kun je dit eenvoudig zelf doen door in WordPress naar instellingen te gaan en vervolgens op “Lezen” te klikken. Denk er ook hierbij weer om dat je vervolgens wel klikt op “Wijzigingen opslaan”.
3. Zoekmachines toegang geven tot de webshop
Ik had het hier net ook al over, maar dit is een super belangrijke instelling. Deze instelling bepaalt namelijk of Google jouw website/webshop mag bekijken en mag vertonen in de zoekresultaten. Het is daarom altijd goed om deze instellingen van te voren even te controleren, omdat je er echt niet op zit te wachten om naar een aantal maanden te zien dat deze instelling verkeerd stond.
Ook deze instelling kun je makkelijk zelf controleren en zonodig aanpassen. Ga hiervoor wederom naar de instellingen in WordPress en klik dan op “Lezen”. Hier staat onderaan de pagina een knop waarmee je kunt aangeven of je wilt dat Google jouw website mag lezen. Het is belangrijk dat deze instelling niet staat aangevinkt, want wij willen natuurlijk dat Google onze webshop wel bekijkt en gaat opnemen in de zoekresultaten. Vergeet vervolgens niet om op “Wijzigingen opslaan” te klikken.
4. Permalinks goed instellen
De permalinks zijn van super groot belangrijk voor het opzetten van een goede website of webshop. Dit heeft een simpele reden, want de permalinks bepalen de linkstructuur van jouw website of webshop. Het is super belangrijk dat je deze instelling direct aan het begin goed zet, want wanneer je dit later gaat doen is dit een erg gevaarlijke instelling. Het adres van alle pagina’s veranderd namelijk en dat betekent dat al deze oude permalinks moeten worden doorverwezen naar de nieuwe pagina’s. Ik kan je alvast zeggen dat je dat wilt voorkomen, want hier gaat vaak wat mis en het is bizar veel werk.
Voor de permalinks raad ik je aan om gebruik te maken van de “Berichtnaam”. Deze instelling zorgt ervoor dat de permalink rechtstreek wordt geplaatst achter de domeinnaam. Je kunt dit goed zien op deze pagina, want de url van deze pagina is: Nolimitwebdesign.nl/zelf-eigen-wordpress-webshop-bouwen. Zoals je ziet staat er niks tussen de domeinnaam en de permalink van het bericht. Dit is de meest krachtige optie voor de SEO van jouw webshop.
Wil je ook verdieping in jouw webshop aanbrengen? Door bijvoorbeeld verschillende categorieën producten aan te bieden? Dan kun je alsnog kiezen voor de “Berichtnaam” vervolgens kun je bij de desbetreffende pagina aangeven onder welke andere pagina hij moet komen te liggen. Door dit te dun kun je url’s opbouwen als: jouwdomein.nl/tuingereedschap/grasmaaijer/product1
Je kunt de permalinks van jouw website/webshop makkelijk zelf aanpassen door onder instellingen naar “Permalinks” te gaan. Let er ook hierbij weer op dat je na het doen van aanpassingen weer klikt op “Wijzigingen opslaan”.
5. Website taal instellen
Als laatste is het ook belangrijk om de taal van WordPress goed in te stellen. Het is hier namelijk belangrijk dat je de taal kiest van het land waar jij jij met jouw onderneming op focust. Is dit Nederland? Dan kies je als taal Nederlands? Focust jouw webshop zich op Engeland? Dan kies je als taal Engels.
Door deze instelling aan te passen wordt jouw webshop beter toegankelijk voor bezoekers uit het desbetreffende land. Je kunt de taal van WordPress makkelijk zelf aanpassen door onder instellingen naar “Algemeen” te gaan en de taal aan te passen. Klik vervolgens wel weer op “Wijzigingen opslaan”.
6. Kies een WordPress thema dat snel en SEO vriendelijk is
Als je inmiddels alle bovenstaande stappen hebt doorlopen is het nu daadwerkelijk tijd om aan het bouwen van jouw eigen WordPress webshop te beginnen. Om hier direct een goede start mee te maken is het belangrijk om een goed WordPress thema te kiezen. Een aantal goede WordPress thema’s voor webshops zijn Woodmart, Flatsome en Porto. Maar in deze review gaan wij gebruik maken van het Astra Theme.
Dit heeft eigenlijk een vrij simpele reden, want het Astra theme is super makkelijk in gebruik, bizar snel en daardoor perfect voor SEO. Verder heb je er geen technische kennis voor nodig, kun je gebruik maken van een groot aantal templates en beschikt het thema over alle instellingen die jij nodig zou kunnen hebben voor het bouwen van een goede WordPress webshop.
De andere thema’s die ik hierboven besprak zijn uiteraard ook erg geschikt, maar deze zullen niet voor iedereen geschikt zijn. Omdat je met Astra zoveel vrijheid hebt is het mogelijk om dit thema zonder technische kennis volledig naar jouw wensen te maken. Hierdoor kan iedereen dit thema gebruiken om zelf een eigen WordPress webshop te maken.
Astra Pro of de gratis versie?
Astra beschikt net als veel andere thema’s over een gratis versie. Deze is in de basis al erg goed, maar aangezien wij een webshop gaan bouwen waarmee je met veel privacygevoelige data gaat werken kan ik je aanraden om te kiezen voor Astra Pro. Astra Pro geeft namelijk een hele hoop meer mogelijkheden, je krijgt meer kant-en-klare templates, je kunt terecht bij de pro-support en je bent er zeker van dat het thema regelmatig wordt onderhouden en geupdate.
Daarbij zijn de kosten voor Astra Pro ook erg goed. Al helemaal met deze tijdelijke aanbieding, want je betaald nu geen $59 dollar, maar slechts $41 dollar en dat betekent dat je maar liefst 30% korting krijgt!
Het Astra theme installeren
Het installeren van een WordPress thema is erg simpel, maar kan voor de eerste toch vrij verwarrend zijn. Er moeten namelijk een aantal stappen worden uitgevoerd en je moet maar net weten hoe dat precies werkt. In dit onderdeel van deze handleiding ga ik jou daarom stap voor stap uitleggen hoe jij zelf het Astra theme op jouw webshop kunt activeren.
- Ga naar de website van Astra
- Kies jij voor Astra Pro? Dan krijg jij na het kopen van het thema toegang tot jouw account bij Astra. Hier kun je onder het kopje “Account” naar “Downloads” en vervolgens klikken op”Astra Theme”. Het thema wordt nu gedownload.
- Ga jij de gratis versie van Astra gebruiken? Dan kun je naar de website van Astra en klik je op “Download Now”. Ook jij download nu het thema, maar dan met een flink aantal minder functionaliteiten.
- Log vervolgens in op jouw WordPress website. Dit kun je doen door /wp-admin achter jouw domeinnaam te plaatsen. Je krijgt dan de volgende link: jouwdomein.nl/wp-admin
- Ga in WordPress naar “Weergave” en klik vervolgens op “Thema’s”
- Klik op “Nieuwe toevoegen”. Deze knop staat links bovenin naast “Thema’s”.
- Klik op “Thema uploaden”
- Klik op “Bestand kiezen” en zoek het bestand dat je net bij Astra hebt gedownload.
- Klik vervolgens op “Nu installeren”
- Zodra het thema is geïnstalleerd is hij nog niet actief. Je zult daarom nog op “Maak actief” moeten klikken.
Het thema is nu actief en dat is goed nieuws, maar nu er een nieuw thema is moeten we het oude WordPress thema verwijderen. In de onderstaande stappen kun jij precies zien hoe jij dit zelf kunt gaan doen.
- Ga naar “Weergave” in het WordPress menu en klik op “Thema’s”. Hier worden alle thema’s weergegeven die op dit moment op jouw website staan geïnstalleerd.
- Klik op het thema(waarschijnlijk Twenty Twenty) en klik rechtsonder op “Verwijderen”
- Blijven er meer thema’s over dan alleen “Astra”? Dan moet je de andere thema’s ook verwijderen tot Astra alleen nog geïnstalleerd staat.
7. Gebruik een page builder voor jouw webshop
Het gebruik van een page builder kan ik zeker aanraden wanneer jij een webshop of website gaat bouwen, maar dit nog nooit eerder hebt gedaan. Een page builder maakt het namelijk mogelijk om zonder technische kennis een volledige website of webshop. Hoe dit precies werkt zal ik je even kort uitleggen.
Een page builder is een extra plugin die jij aan WordPress kunt toevoegen. Het bewerken van alle pagina’s op de website of webshop gaat vervolgens via de page builder. De page builder bestaat uit een erg overzichtelijk dashboard waar jij live jouw website/webshop kunt bekijken. Aan de zijkant bevindt zich een menu waar alle elementen zich bevinden die jij kunt gebruiken voor het bouwen van jouw eigen WordPress webshop. De elementen die jij wilt gebruiken kun jij aan jouw webshop toevoegen door ze simpelweg uit het menu te slepen en op een random plek van jouw webshop te plaatsen.
Na het plaatsen van een element opent er een nieuw menu. In dit menu kun jij aanpassingen doen voor het element dat jij net hebt geplaatst. Denk bijvoorbeeld aan kleuren, lettertypes, functionaliteiten en ga zo maar door. Een makkelijkere manier ga je in ieder geval niet vinden om zelf een webshop te bouwen.
Welke page builder gebruik ik?
Op dit moment kent WordPress een groot aantal page builders. Zo heb je onder andere Divi, Brizy, Visual Composer, Beaver Builder en Thrive Architect. Dit zijn allemaal prima wordpress page builders, maar toch gebruiken wij deze niet.
In deze handleiding maak ik namelijk gebruik van Elementor Pro. Dit is op dit moment namelijk een van de beste WordPress page builders voor het bouwen van een website en/of webshop. Een groot voordeel van Elementor is dat deze tool beschikt over zowel een gratis variant als een pro variant.
Ik maak in deze handleiding zelf gebruik van Elementor Pro, omdat deze een stuk uitgebreider is en veel handige functionaliteiten ondersteund die de gratis versie niet ondersteund. Om het voor jezelf makkelijk te maken kan ik je daarom zeker aanraden om ook voor Elementor Pro te kiezen.
Hoe kun je Elementor installeren
Het installeren van Elementor is erg simpel en gaat daarom ook erg snel. In de onderstaande stappen zal ik jou precies uitleggen hoe jij Elementor kunt installeren op jouw eigen WordPress webshop.
- Ga naar de website van Elementor
- Kies hier voor de gratis variant of een betaalde variant
- Wanneer jij kiest voor een betaalde variant maak je in het proces een account aan waar jij de licentie kunt vinden. Wanneer dit is gelukt kun je in het menu op “My Account” klikken. Vervolgens klik je op “Subscriptions” en klik je op “Download Zip”
- Wanneer je voor de gratis versie kiest hoef je deze stap niet te volgen, want daar heb je geen licentie voor nodig
- Login op jouw WordPress website
- Ga naar “Plugins” en klik op “Nieuwe Plugin”
- Klik links bovenin op “Plugin uploaden” en vervolgens op “Bestand kiezen”
- Upload nu het .zip bestand dat je eerder hebt gedownload en klik vervolgens op “Nu installeren”
- Elementor wordt nu geïnstalleerd
Wanneer je Elementor Pro gebruikt wordt er nu gevraagd om jouw account te bevestigen. Dit kun je doen door de stappen op het scherm te volgen.
Wanneer dit allemaal is gelukt kun jij vanaf dit moment Elementor Pro gebruiken om zelf jouw eigen WordPress webshop te gaan bouwen. Daarbij betekent dit dat we nu ook daadwerkelijk kunnen gaan beginnen met het bouwen van jouw eigen webshop. Laten we daarom maar snel verder gaan!
8. Kies een geschikte template om jouw eigen WordPress webshop op te bouwen
Het bouwen van een eigen WordPress webshop hoeft helemaal niet lastig te zijn. Wel kun je het jezelf onnodig lastig maken, maar dat gaan we in deze handleiding natuurlijk niet doen. Zoals ik eerder al aangaf maken wij in deze handleiding gebruik van het Astra theme en deze wordt standaard geleverd met een groot aantal website templates die jij gratis kunt gebruiken! Wanneer je voor Astra Pro hebt gekozen heb je zelfs de keuze uit nog meer webshop templates.
Om de templates te kunnen bekijken moet je de Astra Starter Templates plugin installeren. Dit kun je eenvoudig doen door in WordPress naar “Plugins” te gaan en vervolgens te klikken op “Nieuwe plugin”. Zoek hier vervolgens op “Astra starter templates”. Zodra je de plugin hebt gevonden kun je klikken op “Downloaden” en daarna op “Activeren”
Om de templates vervolgens te kunnen bekijken ga je in WordPress naar “Weergave” en vervolgens naar “Starter templates”. Aangezien dit de eerste keer is dat je hier kijkt moet je aangeven welk page builder jij gebruikt en dat is in dit geval “Elementor”. Wanneer je deze hebt aangevinkt komen alle starter templates voor Elementor te voorschijn en hier kun jij met één druk op de knop een volledige template importeren.
Aangezien wij een webshop gaan maken is het wel slim om te filteren op webshops, want anders moet je het hele betaalsysteem zelf nog gaan ontwikkelen. Je kunt de templates filteren door bovenin naast de zoekbalk te klikken op “Allemaal”. Klik in dit menu vervolgens op “E-commerce” en dan kun je alle templates voor webshops bekijken.
Heb jij een geschikte template gevonden? Dan kun je deze aanklikken en heb je vervolgens de keuze om de volledige webshop te bekijken, de volledige webshop te importeren of om alleen deze pagina te importeren. Ik raad je hier aan om de volledige webshop te importeren, omdat dit makkelijker is en je nu alleen nog de informatie hoeft aan te passen om live te kunnen gaan.
Welke template gebruik ik?
Voor deze handleiding maak ik gebruik van de “Simply Naturel” template. Betekent dit dat jij deze ook moet kiezen? Nee, jij bent helemaal vrij om zelf een template te kiezen die jij bij jouw onderneming vindt passen. Kijk hier ook niet te veel naar de invulling van de templates, want deze gaan wij hierna nog volledig aanpassen. Zo kun je de template die ik gebruik volledig aanpassen naar een webshop die gaat over schoenen of juist technologie. Je kunt echt nog alle kanten op.
9. Verander de paginanamen & maak nieuwe pagina’s aan
Wanneer jij eenmaal een geschikte template hebt gevonden en deze hebt geïmporteerd moeten er een aantal dingen gewijzigd worden. Zo zijn alle pagina’s die jij hebt geïmporteerd in het engels. Het is daarom de bedoeling dat deze nu vertaald gaan worden naar het Nederlands. Dit kun je doen door in het menu van WordPress naar “Pagina’s” te gaan. Hier klik je vervolgens bij de pagina op “Snel bewerken”. Het is hier vervolgens belangrijk dat je de naam van de pagina aanpast en ook de slug.
De naam van de pagina kun je letterlijk vertalen. Zo kun je van de About us pagina de Over ons pagina maken en ga zo maar door. Pas ook direct de slug aan, want deze moet ook nederlands worden. De slug is namelijk het adres van de pagina. Zo krijg je dus net als ik bij de permalinks al zei de opbouw van jouw website. Kies in dit geval voor de over ons pagina voor de slug over-ons.
Waarschijnlijk heb je in je hoofd ook al een aantal pagina’s zitten die jij wel wilt hebben, maar die niet in de template zitten. Het is daarom slim om een deze pagina’s nu ook direct toe te voegen. Dit kun je doen door in WordPress bij “Pagina’s” te klikken op “Nieuwe pagina”. Voeg hier vervolgens de titel van de pagina in. De slug wordt automatisch aangemaakt, maar deze kun je ook altijd zelf nog aanpassen in het menu aan de rechterkant van het scherm.
In dit menu aan de rechterkant ga ik zelf ook altijd nog naar de “Astra instellingen”. Hier doe ik altijd nog een aantal aanpassingen. Zo zet ik de sidebar instellingen op: “Geen sidebar” en de content layout op: “Volledige breedte/uitgerekt”. Daarnaast zet ik ook nog een vinkje bij “Titel uitschakelen” en “Uitgelichte afbeelding uitschakelen”. Dit doe ik omdat ik dan helemaal zelf de pagina’s kan gaan inrichten in Elementor Pro. Als jij hier ook aanpassingen gaat doen vergeet dan niet op “Publiceren” te klikken, want anders komt de pagina namelijk niet live te staan. Dit proces kun je vervolgens herhalen voor alle pagina’s die jij wilt gaan toevoegen.
10. Het menu van jouw WordPress webshop aanpassen
Zoals je waarschijnlijk al hebt gezien is het menu van jouw webshop niet helemaal zoals jij die zelf zou willen. De pagina’s die jij net hebt aangemaakt staan er namelijk nog niet in en misschien wil jij het menu ook wel anders ingedeeld hebben. Daarom ga ik jou nu uitleggen hoe jij zelf het menu van jouw webshop kunt veranderen en wat je hier allemaal kunt doen.
Je kunt het menu van jouw webshop zelf eenvoudig aanpassen door in WordPress naar “Weergave” te gaan en vervolgens te klikken op “Menu’s”. Je komt nu terecht op een pagina waar het menu staat dat op dit moment actief is op jouw webshop.
Wil jij pagina’s toevoegen aan het menu? Dan kun je dit doen door deze pagina’s in het menu aan de linkerkant te selecteren. Klik vervolgens op “Aan menu toevoegen”. Je kunt deze pagina’s vervolgens verslepen naar de plek waar jij ze in het menu wilt hebben staan. Het is ook mogelijk om niveau’s aan te brengen(afbeelding hieronder). Dit kun je doen door een pagina iets naar rechts te slepen zodat WordPress ziet dat de pagina onder een andere pagina moet komen te liggen.
Wil jij een pagina uit het menu verwijderen? Dan kun je dit doen door op de pagina te klikken en vervolgens te klikken op “Verwijderen”.
Aangepaste link toevoegen
Een logo aan jouw eigen WordPress webshop toevoegen
Het logo van jouw webshop staat in het menu, maar toch moet je deze op een andere plek wijzigen dan hier. Om het logo aan te passen moet je namelijk naar de WordPress customizer. Vergeet voordat je het menu verlaat niet op “Menu opslaan” te klikken, want anders kun je zo weer helemaal opnieuw beginnen.
Wanneer je het menu hebt opgeslagen klik je op de Site titel van jouw webshop. Linksboven in de hoek naast het WordPress logo. Klik hier vervolgens op “Customizer” in de donkere balk bovenin het scherm. Vervolgens klik je op “Header” en daarna op “Site identiteit”. Hier kun je vervolgens een logo uploaden, bijsnijden en instellen op jouw webshop. Ook kun je hier nog instellen hoe groot het logo moet zijn, of er een ander logo gebruikt moet worden op mobiele apparaten en als laatste kun je hier ook nog het favicon van jouw webshop aanpassen. Dit is het logo dat op het tabblad van jouw webshop komt te staan als mensen op jouw webshop zitten.
Heb je dit aangepast? Vergeet dan niet op “Publiceren” te klikken, want anders worden de wijzigingen niet doorgevoerd.
11. WooCommerce leren gebruiken
WooCommerce is het populairste betaal- en beheersysteem dat je op dit moment kunt gebruiken voor het bouwen van een eigen WordPress webshop. Voorheen was het gebruik van deze plugin erg simpel, wat het nu trouwens nog steeds is, maar er zijn wel veel meer mogelijke. Door al deze mogelijkheden kun jij jouw webshop echt helemaal naar jouw eigen wens maken.
De WooCommerce plugin kun jij eenvoudig aan jouw WordPress webshop toevoegen, maar als je de eerdere stappen hebt gevolgd dan zal deze plugin al actief zijn op jouw webshop. Tijdens het installeren van WordPress hebben wij namelijk al aangegeven dat we gebruik willen maken van de combinatie van WordPress en WooCommerce. Als jij dit niet hebt gedaan kun je onder “Plugins” naar “Nieuwe plugin” en hier vervolgens zoeken op WooCommerce. Klik vervolgens op “Downloaden” en daarna op activeren.
In dit onderdeel van deze handleiding ga ik je meer informatie geven over WooCommerce. Zo krijg je te weten hoe je WooCommerce op de juiste manier instelt, hoe je producten kunt toevoegen, hoe je producten kunt beheren en nog veel meer. Lees dit onderdeel daarom goed door, want dit is een belangrijk onderdeel voor het webshop.
WooCommerce op jouw webshop installeren
Als jij WooCommerce hebt geïnstalleerd zal er een installatiewizard worden geopend. Dit is een handige functionaliteit van WooCommerce, want door deze installatiewizard wordt jij stap voor stap meegenomen in het proces om WooCommerce juist te installeren. Ik zal deze stappen samen met jou gaan doorlopen.
Op het eerste tabblad gaat het over de pagina instellingen. Hier kun je eigenlijk niks instellen, want hier gaat het om de pagina’s die aangemaakt moeten worden om een webshop te kunnen bouwen. Je kunt hier daarom het beste op “Doorgaan” klikken. Mocht je later nog wat willen wijzigen? Dan is dat op elk moment nog mogelijk.
Op het tweede tabblad gaat het om de winkellocatie. Ook hier spreekt het allemaal vrij voor zich, want de webshop is gevestigd in Nederlands, de webshop gebruikt de euro’s, het gewicht van producten moet worden aangeven in kilogram en de lengtes in centimenters. Mocht er voor jou iets anders gelden? Dan kun je dat natuurlijk aanpassen.
Op het derde tabblad gaat het om de verzending & belastingen van jouw webshop. Hier kunnen per onderneming verschillen zitten in de antwoorden die gegeven gaan worden en daarom is het het beste om deze ook even zelf in te vullen.
Als een na laatste instelling moeten we ook nog de betalingen regelen en dat gebeurd daarom op dit tabblad. Je kunt hieruit een aantal betaalmogelijkheden kiezen, maar ik kan me voorstellen dat je ook ideal wilt gaan gebruiken. Dit is ook mogelijk, maar daarvoor moeten we een koppeling gaan maken met Mollie. Wil je daar meer over weten? Dan raad ik je aan om na het lezen van deze handleiding mijn blog over de koppeling tussen WooCommerce en Mollie te lezen.
Als je al deze stappen hebt doorlopen ben je klaar en is het tijd om te beginnen aan jouw webshop. We kunnen nu namelijk producten gaan toevoegen.
Producten toevoegen
Om een website goed in te stellen moeten er natuurlijk ook producten worden toegevoegd. Dit was voorheen altijd erg lastig, maar sinds de komst van WooCommerce is het toevoegen van categorieën, producten, tags en eigenschappen zo makkelijk geworden dat echt iedereen het kan.
Om een product aan jouw webshop toe te voegen ga je in WordPress naar “Producten” vervolgens klik je op “Nieuwe toevoegen”. Wanneer je hier op hebt gedrukt opent er eigenlijk een precies dezelfde pagina dan wanneer je een nieuwe pagina aan wilt maken. Je kunt deze daarom eigenlijk ook op dezelfde manier invullen.
Zo begin je met een productnaam en ga je vervolgens door naar de productomschrijving. Wanneer je dit hebt gedaan scroll je naar beneden, want hier kunnen we de rest van de productpagina instellen. Denk aan de prijs, of het een digitaal of echt product is, wat de voorraad is, de gegevens voor het verzenden van het product, welke gerelateerde producten je op de productpagina wilt laten zien, wat de eigenschappen van het product zijn en nog een hele hoop meer. Het is daarbij ook nog mogelijk om een korte productomschrijving toe te voegen.
Categorie toevoegen
Niet alleen het toevoegen van producten is erg makkelijk, maar ook het aanmaken van categorieën en tags. Zowel de categorieën als tags zijn eigenlijk ook voor iedere webshop nodig. Zo kun je door categorieën toe te voegen producten filteren op een bepaalde categorie. Denk bijvoorbeeld aan een kleding webshop waar je jassen, broeken, schoenen en tassen kunt kopen. Een bezoeker wilt dit niet allemaal door elkaar zien staan wanneer hij/zij alleen op zoek is naar nieuwe schoenen. Door producten daarom onder categorieën te plaatsen is het mogelijk om dit voor elkaar te krijgen.
Ook de tags zijn erg handig, want hiermee kun je ook een categorie weer opdelen in verschillende onderdelen. Neem in dit geval weer het voorbeeld van de kleding webshop waar we het net ook al over hadden. Wanneer je nu bijvoorbeeld voor schoenen hebt gekozen kun je hieronder tags toevoegen. Deze tags kunnen bijvoorbeeld invloed hebben op de kleur of het merk van de schoenen. Vervolgens kun je deze tags plaatsen in de sidebar van de webshop zodat bezoekers makkelijk zelf kunnen filteren op het product dat zij zoeken.
Analytische gegevens in WooCommerce
Om een goed overzicht van jouw webshop te krijgen zit WooCommerce ook vol met Analytische gegevens. Deze kun je vinden door in WordPress naar “Analytische gegevens” te gaan. Hier kun je onder andere de omzet, het aantal bestellingen, het aantal verkochte artikelen, de top categorieën en nog een hele hoop meer. Voor een volledig en actueel overzicht van de jouw webshop is dit dus een erg handig hulpmiddel.
Ook kun je hier de belasting bijhouden, hoe vaak kortingsbonnen worden gebruikt, hoe vaak een bepaald product wordt gedownload als jij werkt met digitale producten, welke variaties er veel worden besteld en welke categorieën het populairst zijn. Met dit onderdeel van WooCommerce krijg jij daarom echt een super goed overzicht van jouw volledige webshop.
12. Zelf jouw eigen WordPress webshop gaan bewerken
Natuurlijk ben je lang niet tevreden over alle onderdelen die zich op de template bevinden die jij net hebt geïmporteerd. Daarom is het belangrijk om zelf aan jouw eigen WordPress webshop te gaan werken, zodat hij helemaal naar jouw wens gemaakt kan worden.
Het bewerken, toevoegen of verwijderen van pagina’s is erg makkelijk. Ik zal jou daarom in dit onderdeel van deze handleiding precies uitleggen hoe jij dit zelf kunt gaan doen, zodat jij jouw webshop helemaal naar jouw wens kunt maken. Om in Elementor te komen dien je eerst naar de hoofdpagina van jouw webshop te gaan. Hier moet je vervolgens klikken op “Bewerk in Elementor”. Zodra je hierop hebt geklikt zul je zien dat de pagina zich opent in Elementor en kunnen we beginnen.
Onderdelen op jouw webshop aanpassen
Aangezien ik gekozen heb voor de template van de webshop voor een plantenwinkel moet ik redelijk wat aanpassen. Laten we beginnen met de afbeelding van de plant die op de achtergrond van het bovenste blok staat. Je kunt deze wijzigen door op dit blok te staan. Je zult zien dat er een blauwe omlijning om het blok heen komt te staan. Hier klik je vervolgens op de 6 puntjes boven in het blok. Klik vervolgens in het menu aan de linkerkant op “Stijl”. Vervolgens zul je hier de afbeelding zien die op dit moment actief is. Deze kun je aanpassen door er op te klikken en vervolgens een andere afbeelding te selecteren. Het is ook mogelijk om de afbeelding te verwijderen en gewoon een standaard kleur als achtergrond te nemen. Dit kun je doen door boven de afbeelding het vakje “kleur” te veranderen.
Het aanpassen van teksten en knoppen is natuurlijk ook mogelijk. Dit kun je doen door simpelweg op de tekst te klikken en hier vervolgens de tekst te plaatsen die jij hier wilt hebben staan. Heb je een bepaald onderdeel gevonden dat je niet wilt bewaren? Dan kun je er met de rechtermuisknop op drukken en vervolgens klikken op verwijderen.
Wil je een volledig blok verwijderen? Dan kan dat ook erg makkelijk. Hiervoor ga je stilstaan op het blok. Wederom wordt de blauwe omlijning dan weer zichtbaar. Je klikt nu alleen niet op de 6 puntjes, maar op het kruisje die er rechts naast staat. Wanneer je hierop hebt geklikt verdwijnt het element/blok van de pagina.
Onderdelen op jouw webshop toevoegen
Mis jij op dit moment bepaalde onderdelen op jouw webshop? Dan kun je deze natuurlijk ook nog toevoegen. Ook dit is erg makkelijk en je hoeft ze niet eens zelf te ontwerpen. Ik zal je hier laten zien hoe dit precies werkt.
Ga met de muis staan op het blok staan waar jij een nieuwe element boven wilt plaatsen. Klik vervolgens op het blauwe plusje die naast de 6 puntjes staat. Zoals je ziet opent er nu een geheel nieuw blok met verschillende mogelijkheden. Wanneer je hier kiest voor het roze rondje met het witte plusje kun je helemaal zelf een blok gaan ontwerpen, maar dat kan nog vrij technische gaan worden.
In eerste instantie raad ik je daarom aan om te kiezen voor het meest rechtse rondje met de witte “S” van Starter templates”. Wanneer je hierop klikt opent de template bibliotheek van Astra zich. Hier worden als eerst alle templates weergegeven die jij zou kunnen gebruiken. Door vervolgens bovenin op “Blokken” te kiezen kun je een specifiek blok kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een header, call to action, over ons, contact, diensten of wat voor blok dan ook. Heb je een geschikt blok gevonden? Dan kun je deze met één druk op de knop importeren. Vervolgens kun je deze op dezelfde manier als die ik al besproken heb hierboven gaan bewerken.
13. Een contactformulier op jouw WordPress webshop plaatsen
Een belangrijk onderdeel van zowel een webshop als website zijn de contactmogelijkheden, want je wilt natuurlijk altijd bereikbaar zijn voor klanten met problemen of vragen. Tijdens het installeren van een template is er al een standaardformulier klaargezet, maar deze moet nog wel juist ingesteld worden en op de juiste plek gezet worden.
Om het formulier op de juiste plek te zetten open je de contactpagina van jouw webshop en klik je op “Bewerken met Elementor”. Wanneer de pagina eenmaal geopend is zie je een lege plek waar normaal gesproken het contactformulier zou moeten staan. Hier kun je vervolgens op klikken en dan opent er een nieuw menu aan de linkerkant. Het is nu de bedoeling dat hier het juiste formulier komt te staan. In de meeste gevallen betekent dit dat je kiest voor het “Contact formulier”.
Het formulier juist instellen
Het formulier staat nu op de juiste plek, maar hij komt nog niet erg professioneel over. Hij staat namelijk nog in het engels en dat moet worden aangepast. Daarnaast is het ook goed om te controleren of de berichten via dit formulier ook in de juiste mailbox terecht komen. Ik zal je laten zien hoe jij het contactformulier juist kunt instellen.
- Ga naar het dashboard van jouw WordPress website
- Klik in het menu op “WPForms”
- Zoek het formulier dat je wilt aanpassen. In de meeste gevallen het “Contact Form”
- Klik eerst “Contact Form” in het formulier en pas vervolgens de formuliernaam aan naar bijvoorbeeld “Contactformulier”
- Pas op deze pagina ook direct de tekst verstuur knop aan naar “Verstuur bericht” de verzending tekst naar “Verzenden…”
- Klik vervolgens op “Velden” in het menu aan de linkerkant
- Klik nu op het eerste veld van het formulier “Name” en pas deze vervolgens aan naar “Naam”
- Herhaal stap 7 voor alle velden die in het formulier staan vermeld.
Zoals ik al aangaf is het ook handig om te controleren naar welk e-mailadres het bericht gaat. Dit kun je doen door op “Instellingen” te klikken in WPForms. Vervolgens ga je naar berichten en kun je alles voor het bericht zelf instellen. Denk aan het e-mailadres dat wordt gebruikt, wat het onderwerp van het bericht is dat moet binnenkomen en nog een hele hoop meer.
Controleer ook even het tabblad “Algemeen” onder “Instellingen” in WPForms. Hier kun je namelijk de naam van het formulier aanpassen, de tekst op de verstuur knop aanpassen en de tekst tijdens het versturen van het bericht.
Op het tabblad “Bevestiging” kun je vervolgens nog instellen of je wilt dat de bezoeker een bevestiging krijgt nadat hij/zij een bericht heeft achtergelaten via het formulier op jouw webshop. Wil jij een bevestiging sturen? Dan is het goed om deze ook even te vertalen naar het nederlands of zelfs helemaal een wat persoonlijker bericht te schrijven. Vergeet na al deze wijzigingen niet op “Opslaan” te klikken.
Zelf een eigen WordPress webshop maken: Einde, jouw webshop is klaar!
Hoppa! Je hebt de volledige handleiding doorlopen en dat betekent dat jouw webshop nu af is en online kan gaan. Omdat dit een bijzonder moment is wil ik je als eerste feliciteren, want het is je gewoon helemaal zelf gelukt om een webshop in de lucht te krijgen en dat is een applausje waard.
Was dit alles dan? Nee, dit is zeker nog niet alles, want eigenlijk staat op dit moment alleen de basis nog maar. Er zal daarom nog een hoop gedaan moeten worden om echt het maximale uit jouw eigen WordPress webshop te kunnen halen. Maar je hoeft je hier geen zorgen over te maken. Ik heb namelijk deze handleiding ook verwerkt in een e-boek, maar dan nog veel uitgebreider. Zo komen hier onder andere ook de volgende onderwerpen in aanbod:
- Hoe kun jij jouw webshop afstemmen op bepaalde zoektermen zodat jij hierop gevonden gaat worden.
- Welke programma’s kun jij gebruiken om relevante zoektermen te ontdekken?
- Tips waarop je moet letten om sneller hoger gevonden te worden in Google
- Hoe jij jouw webshop veel sneller kunt maken om te zorgen voor een betere gebruiksvriendelijkheid.
- Hoe jij alle resultaten van jouw webshop kunt bijhouden in programma’s als Google Analytics en Google Search Console
- Hoe jij het conversiepercentage van jouw webshop kunt verhogen
Wil jij al deze informatie tot je nemen en verwerken in jouw webshop? Dan kun je tijdelijk gratis toegang krijgen tot dit e-boek. Uiteraard heb je hier net als deze volledige handleiding geen technische kennis voor nodig en hoef je voor al deze extra programma’s ook geen kosten te maken. Het is daarom een echte win-win situatie waarmee jij zelf het maximale uit jouw eigen WordPress webshop kunt gaan halen!
Zelf een WordPress webshop maken? Hoelang duurt dat?
Voordat ik deze handleiding heb geschreven kreeg ik regelmatig de volgende vraag: “Hoe lang gaat het bouwen van een eigen WordPress webshop duren?”
Ik kan mij goed voorstellen dat mensen zich dit afvragen, omdat het in de ogen van veel mensen nog erg technische en lastig is om een webshop te bouwen. Maar zoals je in deze handleiding hebt gelezen is dat helemaal niet het geval en dat betekent ook dat het bouwen van een webshop helemaal niet veel tijd hoeft te kosten.
Natuurlijk is de tijd die jij nodig gaat hebben voor een groot deel afhankelijk van je eigen inzet. Ik kan daarom niet gemakkelijk zeggen hoelang het gaat duren voordat jij jouw eigen WordPress webshop online gaat hebben staan. Wel kan ik zeggen dat als jij serieus met deze handleiding aan de slag gaat, gebruik maakt van de producten die ik in deze blog bespreek en er echt wat van maakt dat je dan binnen 10-20 uur echt wel jouw eigen WordPress webshop online kunt hebben staan.
Wat gaat het maken van een WordPress webshop ongeveer kosten?
Een andere vraag die ik ook regelmatig in mijn mailbox ontving is wat het bouwen van een eigen WordPress webshop ongeveer gaat kosten. Waarschijnlijk heb je namelijk al gekeken naar de kosten voor het laten bouwen van een webshop en die zijn niet mals. Je kunt hier namelijk al gauw denken aan enkele duizenden euro’s. Dit is natuurlijk een hoop geld en voor de meeste ook teveel. Het zelf bouwen van een webshop is dan een erg goede optie en de kosten zijn ook een heel stuk lager.
Hoeveel het bouwen van een webshop jou precies gaat kosten is natuurlijk afhankelijk van de programma’s die jij gaat gebruiken voor het bouwen. Het is voor mij daarom lastig om hier een heel specifiek antwoord op te geven. Wel kan ik jou vertellen wat de kosten zijn wanneer je alle programma’s uit deze handleiding gaat gebruiken.
- Hosting: Normaal €170,83 voor het eerste jaar, maar met mijn unieke kortingslink betaal je maar €105,06 voor het eerste jaar webhosting!
- Astra Theme: Normaal $59 dollar, maar via mijn unieke link maar $41
- Elementor Pro: $49 dollar
Als je alle programma’s gaat gebruiken die ik in deze handleiding gebruik vallen de kosten reuze mee. Je kunt met deze programma’s namelijk al een webshop bouwen voor minder dan €200 euro en dat ga je niet snel ergens anders vinden. Daarnaast wil je ook echt niet goedkoper gaan, want dan ga je heel veel inleveren op kwaliteit, snelheid, zoekmachine vriendelijkheid, klantenservice en gebruiksvriendelijkheid. Zie deze €200 euro daarom als investering in jezelf en jouw onderneming die je echt al heel snel terug kunt verdienen.
Een eigen WordPress webshop maken; Hoe zit dat met het onderhoud?
Nu jouw webshop toch al voor een heel groot deel af is ga je ook te maken krijgen met het onderhoud. Het onderhoud voor websites en webshops is super belangrijk, omdat er regelmatig updates worden uitgebracht. Wanneer jij jouw website/webshop niet onderhoud en dus niet update is de kans aanwezig dat er delen van jouw webshop niet meer werken. Sterker nog het is zelfs mogelijk dat jouw webshop gehackt wordt of gewoon volledig offline raakt.
Is het onderhouden van een webshop dan lastig? Nee het onderhouden van een webshop is super simpel en kost je nog geen 10 minuten per week! Om hier helemaal uit te leggen hoe dit werkt gaat hem niet worden, omdat de handleiding dat te uitgebreid gaat worden. In mijn e-boek voor het bouwen van een webshop ga ik hier wel dieper op in en vertel ik je precies hoe jij jouw webshop het best en makkelijkst kunt onderhouden!
WordPress webshop maken - Veelgestelde vragen
Kan je met WordPress een webshop maken?
Kan je gratis een webshop maken met WordPress?
Wat kost een WordPress webshop?
Tim Gerrits
Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!