Goedkope Website Bouwen | Zo Maak jij een Website in 2022

Zelf-goedkoop-een-website-bouwen-in-2021
Inhoudsopgave

Ben jij een (beginnende) ondernemer of heb jij een hobby die jij graag online wilt laten zien? Dan is het maken van een website een hele slimme zet, maar de kosten zullen je al vrij snel afschrikken. Het laten bouwen van een website is namelijk erg duur en daar zit jij natuurlijk niet op te wachten. In deze blog ga ik jou daarom vertellen hoe jij zelf goedkoop een website kunt bouwen.

Het is goed om te weten dat je voor het bouwen van een goedkope website geen technische kennis nodig hebt. Ook als jij nog nooit een website hebt gebouwd kan ik je garanderen dat het jou met deze handleiding gaat lukken! In deze blog behandelen we onder andere de volgende onderwerpen:

 • Waarom zelf een (goedkope) website bouwen?
 • Wat gaat het maken van een goedkope website ongeveer kosten?
 • Zelf goedkoop een website bouwen? Gebruik niet zomaar alles!
 • Handleiding: Zo bouw jij zelf goedkoop een website
 • Hoe zit het met het beheer en onderhoud van de website?
 • Hoe kun jij nu het beste beginnen?

Waarom zelf een (goedkope) website bouwen?

Zelf een website maken is de meest gestelde vraag in Google onder beginnende ondernemers. Ze maken vaak nog relatief weinig inkomsten en aangezien ze nog niet helemaal snappen wat er met een website allemaal mogelijk is willen ze hier nog niet zoveel geld in investeren. Het laten bouwen van een website kan je namelijk zo een paar duizend euro kosten en daar zit je als beginnend ondernemer niet op te wachten.

Een aantal jaar geleden was het bouwen van een website nog lastig en niet voor iedereen weggelegd. Inmiddels is WordPress erg populair en dit programma maakt het voor iedereen mogelijk om zelf een website of webshop te bouwen. Al helemaal wanneer je ook nog gebruik gaat maken van een WordPress page builder.

Veel ondernemers kiezen er in eerste instantie voor om zelf een website te bouwen en dat snap ik goed, want het is veel goedkoper, je hebt meer controle, je kunt helemaal zelf bepalen hoe jouw website eruit gaat zien, hij is vaak sneller online en laten we eerlijk zijn het is ook leuker om zelf een (goedkope) website te bouwen. Laten we daarom maar snel verder gaan zodat ook jij kunt beginnen met het bouwen van jouw eigen website.

Zelf goedkoop een website bouwen? Gebruik niet zomaar alles!

Zelf een goedkope website bouwen is absoluut mogelijk en is ook helemaal niet lastig, maar er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten. Als je hier geen rekening mee houdt kan dit je onnodig veel tijd, frustraties en/of kosten opleveren. Ik zal daarom even snel met je bespreken waar je op moet letten.

Veel mensen die zelf goedkoop een website willen bouwen maken gebruik van een goedkope webhosting. Dit zal ik je afraden, want dit is vaak vragen om problemen. Zo is de webhosting super traag wat erg nadelig is voor jouw website, beschikken ze over weinig functionaliteiten en is er vaak geen klantenservice aanwezig. Als jij beginner bent zal ik je zeker aanraden om te investeren in een goede webhosting, want een snelle website en goede klantenservice zijn enorm belangrijk.

Verder wordt meer dan 80% van alle websites gebouwd met WordPress. Ik zal jou daarom ook aanraden om jouw website hiermee te bouwen, want WordPress is het populairst, werkt makkelijk en is volledig gratis te gebruiken. 

Pas er vervolgens wel mee op wat je allemaal op WordPress installeert, want hier zit redelijk wat troep tussen. Denk bijvoorbeeld aan slechte thema’s en/of plugins. Als deze niet goed onderhouden zijn kunnen ze delen van jouw website uitschakelen of zelfs jouw hele website offline halen. Jij kunt deze problemen makkelijk voorkomen wanneer je zelf goed onderzoek doet en gebruik gaat maken van de programma’s die ik in deze blog bespreek.

Wat gaat het maken van een goedkope website ongeveer kosten?

Ik kan me voorstellen dat dit een erg belangrijk onderdeel voor jou is, want jij wilt natuurlijk een goedkope website bouwen. De definitie van goedkoop verschilt per persoon en daarom kan iets wat voor mij goedkoop is voor jou misschien wel helemaal niet goedkoop zijn. Uit eigen ervaring kan ik wel zeggen dat je het niet voor elkaar gaat krijgen om onder de €100 euro te blijven, maar dat is ook helemaal niet erg want €100 euro voor het eerste jaar is bizar weinig.

Ik heb zelf uitgebreid onderzoek gedaan naar verschillende manieren waarmee jij zelf goedkoop een website kunt bouwen. De beste methode ga ik hieronder met je doorlopen en bespreken. De enige verplichte kosten die jij in deze handleiding moet maken zijn de kosten voor de hosting. Vervolgens kun jij voor de rest gebruik maken van allemaal gratis programma’s die goed werken, makkelijk in gebruik zijn en die regelmatig worden geupdate en veilig zijn.

De kosten voor het bouwen van een goedkope website bedragen in deze blog €105.06. Dit is alleen voor de webhosting, want voor de rest kun je gebruik maken van gratis programma’s en hulpmiddelen. De tools die ik hieronder ga bespreken beschikken ook over premium varianten die jij zou kunnen gebruiken. Om hier gebruik van te maken zul je moeten betalen, maar het gebruik van de premium versie is niet verplicht. Sterker nog met de gratis versie kun je al een erg goede website bouwen.

Goedkoop-een-website-maken-kosten

Handleiding: Zo bouw jij zelf goedkoop een website

Ik heb inmiddels al erg veel waardevolle informatie en tips gegeven, maar dat is niet natuurlijk nog niet het gene waar jij voor komt. Jij komt namelijk voor de handleiding hoe jij zelf goedkoop een website kunt bouwen. In dit onderdeel van deze blog ga ik jou stap voor stap vertellen wat jij moet doen om zelf goedkoop een website te bouwen. Laten we daarom maar snel beginnen.

Kies een domeinnaam en goede hosting

De eerste stap is het kiezen van een domeinnaam en een goede hosting. Het domein is het adres in waarop jouw website staat en dus hoe mensen bij jouw website kunnen komen. Zo is het domein van mijn website bijvoorbeeld nolimitwebdesign.nl. Jij bent helemaal vrij om zelf een domeinnaam te kiezen, maar hij moet nog wel vrij zijn. Als het domein al in gebruik is kun jij deze niet meer kiezen. Wil jij weten of jouw domein nog vrij is? Dan kun je dat hier controleren!

Naast het kiezen van een domeinnaam heb je ook een webhosting nodig. De hosting heb je nodig om jouw website live te zetten en bijvoorbeeld een bedrijfs e mailadres aan te maken. Ik raad je aan om de domeinnaam en de hosting bij dezelfde partij te kopen, want dan heb je alles mooi op een plek staan. 

Hosting is een super belangrijk onderdeel van een website en daarom moet je hier ook niet op willen besparen. Voor het bouwen van een website hoef je voor de rest eigenlijk geen kosten te maken en daarom moet je kiezen voor een goede webhosting. De hosting heeft namelijk veel invloed op de prestaties van jouw website. Zo is een goedkope webhosting sloom, niet altijd even veilig en is de klantenservice vaak slecht tot helemaal niet bereikbaar. 

In dit geval raad ik jou daarom aan om te kiezen voor de WordPress webhosting van SiteGround. SiteGround is op dit moment een van de beste webhosting partijen wereldwijd. Deze partij wordt zelfs aangeraden door WordPress zelf en ook ik maak al meerdere jaren gebruik van deze webhosting. De resultaten die ik hiermee behaal zijn echt bizar. Daarnaast beschikt SiteGround over 24/7 klantenservice dus jij kunt op elk moment van de dag in een live chat terecht. Vaak is er al binnen 5 minuten een medewerker die jou kan helpen.

Zelf-goedkoop-een-website-bouwen

Activeer het SSL certificaat(gratis)

Een erg belangrijk onderdeel van een website is het SSL certificaat. Dit staat voor Secure Sockets Layer en dat zorgt ervoor dat er een extra beveiligde laag wordt geplaatst tussen de server en de internetbrowser. Door dit certificaat in te stellen worden de gegevens van zowel jou als jouw bezoekers beter beveiligd. Je kunt een SSL certificaat herkennen aan het slotje in de zoekbalk. Als je nu in de zoekbalk kijkt staat hier een slotje met daarachter nolimitwebdesign.nl. Dit betekent dat jouw gegevens veilig zijn. Wanneer mijn website geen SSL certificaat zou hebben zou dit slotje rood zijn met een kruis er doorheen.

Het SSL certificaat is niet verplicht, maar veel bezoekers zullen jouw website verlaten omdat hij door Google wordt weergegeven als niet veilig. Daarbij mag je überhaupt blij zijn als je bezoekers krijgt, want Google laat eigenlijk nooit websites in de zoekmachines zien die niet veilig zijn. Het gebruik van een SSl certificaat zal ik daarom wel aanraden.

Het verschilt per hostingpartij of het SSL certificaat gratis is of dat je hiervoor moet betalen. Als je hiervoor moet betalen gaat dit je vaak een paar tientjes kosten, maar bij SiteGround niet! Bij SiteGround krijg je namelijk gratis een SSL certificaat die jij vanuit hun dashboard aan jouw domein kun koppelen! Dit is daarom nog een reden om jouw website ook bij SiteGround te gaan hosten.

Download WordPress(gratis)

Nu jij een domeinnaam + hosting hebt gekocht en het SSL certificaat hebt geactiveerd is het tijd om verder te gaan. En dat betekent dat we nu WordPress gaan installeren. WordPress maakt het vervolgens mogelijk om gratis, zonder technische kennis en snel een mooie en goede website te bouwen. 

Hoe je WordPress moet installeren is afhankelijk van de webhosting die jij hebt gekozen. Maak jij net als mij gebruik van SiteGround? Dan kun je WordPress met één druk op de knop installeren. Ik zal hieronder even laten zien hoe dit precies moet.

 1. Login in jouw SiteGround account
 2. Klik op “Websites” in het menu bovenin het scherm
 3. Klik op “New website”. Dit is een oranje knop
 4. Klik op “Existing Domain” en type dan de domeinnaam in die jij hebt gekocht. Klik daarna op “Continue”
 5. Klik op “Start New Website”
 6. Kies vervolgens voor “WordPress”
 7. Maak een account aan waarmee jij vervolgens kunt inloggen op jouw website en klik daarna op “Continue”
 8. Als laatste vragen ze of jij de SG SiteScanner wilt toevoegen. Hier moet je voor betalen en daarom moet je kun je hier direct doorklikken op “Finish”. Tenzij jij natuurlijk wel de SG Site Scanner wilt kopen dan klik je namelijk op “Add”
 9. Dit kan even duren. Vervolgens klik je op “Access WordPress Admin”. Deze knop brengt je naar de achterkant van jouw website waar je moet zijn om de volgende stappen uit te kunnen voeren.
Wordpress-logo

Kies een WordPress Thema(gratis)

Zodra jij eenmaal bent aangekomen op het dashboard van jouw eigen wordpress website is het tijd om verder te gaan. In dit geval betekent dat het kiezen van een WordPress thema, want het thema is een verzameling bestanden die samen het design en de functionaliteiten van jouw website bepalen. Standaard is er al een WordPress thema actief, maar deze is wel heel erg basis, is niet erg mooi en beschikt over weinig functionaliteiten. Het is daarom slim om een ander WordPress thema te kiezen.

Het kiezen van een WordPress thema is lastig, want de keuze is gigantisch en lang niet alle thema’s zijn evengoed. Vooral met de gratis thema’s moet je erg oppassen, want deze worden slecht onderhouden, beschikken over weinig functionaliteiten en zitten slecht in elkaar. Dit kan nare gevolgen gaan hebben voor jouw website en dat moet je zien te voorkomen.

Er zijn echter een aantal gratis WordPress thema’s die ik je wel kan aanraden. Deze thema’s zitten goed in elkaar, zijn erg snel, zoekmachine vriendelijk, makkelijk in gebruik en beschikken over alle functionaliteiten die jij nodig zou kunnen hebben. De thema’s waar we het dan over hebben zijn het Astra Theme, Neve ThemeGeneratePress en OceanWP.

In eerste instantie zal ik je aanraden om eens te kijken naar het Astra theme. Deze is namelijk het populairst, het snelst en super makkelijk in gebruik. Daarnaast krijg je ook nog toegang tot een groot aantal demo websites en templates die jij met één druk op de knop kunt importeren. Als jij gebruik maakt van deze templates kun jij jouw website zelfs al binnen één uur live hebben staan!

Maak eventueel gebruik van een page builder(gratis)

Ik ga er van uit dat jij nog nooit eerder een website hebt gemaakt en dus geen technische kennis hebt. Als dit klopt raad ik je echt aan om gebruik te maken van het Astra theme, omdat deze hier speciaal voor ontwikkeld is. Om het nog makkelijker te maken kun je hier ook nog een page builder aan koppelen.

Een page builder is een plugin die jij kunt toevoegen aan jouw WordPress website. Vervolgens kun jij met de page builder een website in elkaar zetten zonder dat je daar technische kennis voor nodig hebt. Een page builder beschikt namelijk over een drag & drop syteem. Dit systeem bestaat uit allemaal elementen die jij kunt gebruiken voor het opzetten van jouw website. Denk bijvoorbeeld aan tekst, afbeeldingen, knoppen, video’s, formulieren. Wanneer jij gebruik maakt van een page builder kun jij deze elementen toevoegen door ze uit het menu te slepen en op de juiste plek van jouw website te plaatsen. Een makkelijkere manier om een website te bouwen zul je niet vinden!

Er zijn veel verschillende page builders voor WordPress te krijgen. Zo heb je Divi, Brizy, Visual Composer, Thrive Architect en Beaver Builder. Dit zijn allemaal goede page builders, maar ze kosten alleen wel aardig wat geld. Daarom zal ik je aanraden om gebruik te maken van Elementor. Elementor is een van de populairste WordPress page builders op dit moment met meer dan 5 miljoen gebruikers. Doordat Elementor de enige page builder is die beschikt over een gratis variant kan ik dit zeker aanraden! Heb jij meer functionaliteiten nodig? Dan kun je ook nog overstappen naar Elementor Pro.

Extra plugins nodig?

Wanneer je werkt met het Astra Theme en Elementor kan ik mij niet voorstellen dat je nog meer functionaliteiten nodig hebt, maar mocht dit wel zo zijn wat dan? Nou, ook daar is aan gedacht. Je kunt in WordPress namelijk plugins downloaden. Dit zijn programmaatjes die functionaliteiten aan jouw website toevoegen zonder dat je daar technische kennis voor nodig hebt.

Denk bijvoorbeeld aan een portfolio plugin, een kalender, betaalsysteem of wat voor functionaliteit. Het is allemaal mogelijk en de plugins zijn nog eens gratis ook! 

Echter is er wel een ding waar je op moet letten. Plugins maken jouw website traag en daarom moet je er zo min mogelijk gebruiken. Gebruik dus alleen de plugins die jij echt nodig hebt en niet alleen omdat het leuk is. Daarbij zijn slecht onderhouden plugins ook gevaarlijk, want via deze plugins kunnen hackers makkelijk jouw website binnenkomen. 

Dit kun je voorkomen door van te voren goed te controleren hoe een plugin wordt beoordeeld door andere gebruikers, wanneer de plugin voor het laatst is geupdate en wie de ontwikkelaar is. Ziet dit er allemaal goed uit? Dan kun je de plugin zonder probleem toevoegen.

Website live zetten

Heb jij jouw website af? Dan zul je deze bij veel systemen nog moeten live zetten. Dit kan vaak met één druk op de knop, maar wanneer je met WordPress werkt hoeft dat zelfs niet eens. Bij WordPress staat jouw website namelijk direct al live!

Wil jij jouw website liever ontwikkelen in een privé omgeving die alleen voor jou toegankelijk is? Dan kun je de coming soon page plugin downloaden van SeedProd. In de instellingen van deze plugin in je aangeven of jouw website een coming soon pagina moet krijgen of alleen een onderhoudspagina. Zodra jij dit hebt gedaan zullen alle mensen deze pagina te zien krijgen wanneer ze jouw website bezoeken. Wanneer jij vervolgens in WordPress inlogt kun jij wel de volledige website zien en bewerken.

Goedkoop een website bouwen? Hoe zit het met het beheer en onderhoud?

Inmiddels heb jij alle informatie en middelen tot je beschikking om zelf een mooie, snelle en zoekmachine vriendelijke website te bouwen, maar is dat dan alles? Nee, helaas komt er ook nog het beheer en onderhoud van de website bij kijken. Veel mensen vergeten dit en lopen daardoor tegen onnodige problemen aan.

Laten we het eerst even over het beheer hebben, want ook dat is erg belangrijk. Het beheer van een website is in WordPress erg makkelijk, omdat alles super duidelijk is en je binnen een mum van tijd door hebt waar je moet zijn om bepaalde instellingen of informatie aan te passen.

Het onderhoud van een website is ook erg belangrijk, want een op het gebied van onderhoud staat stilstaan gelijk aan achteruit gaan. Een slecht onderhouden website gaat vaak al snel gebreken tonen. Zo zullen sommige functionaliteiten niet meer werken, valt de website uit elkaar of raakt de hele website zelfs online. Daarnaast is je website ook nog een stuk gevoeliger voor hackers, omdat ze er erg makkelijk in kunnen komen. Dit kun je makkelijk voorkomen door regelmatig jouw website te updaten. Wanneer je gebruik maakt van WordPress is ook dit erg simpel!

Zelf goedkoop een website bouwen conclusie: Hoe kun jij nu het beste beginnen?

Tijd voor een conclusie! Ik heb je alle informatie gegeven die jij nodig hebt om zelf goedkoop een website te gaan bouwen, maar dat is toch redelijk veel informatie. Daarom kan ik mij zo voorstellen dat je niet echt een idee hebt hoe jij nu het best kan beginnen.

Wat je nu als eerste kunt doen is controleren of de domeinnaam die jij wilt gebruiken nog vrij is. Is deze nog vrij? Dan zal ik hem direct vastleggen, want de domeinnaam zou zo maar weg kunnen zijn. Zodra jij jouw domeinnaam en hosting hebt vastgelegd is het tijd om te beginnen met het bouwen van jouw website. Hier kun je zelf helemaal los gaan en zelf bepalen wat jij wilt maken en hoe het er allemaal uit moet zien.

Heb je nog vragen? Stel deze gerust in de reacties onder dit bericht.

Goedkoop website maken - Veelgestelde vragen

Kun je zelf goedkoop een website maken? Ja, je kunt zeker zelf goedkoop een professionele website maken. Het is alleen wel belangrijk dat je kiest voor een goed WordPress thema en betrouwbare webhosting. In deze handleiding neem ik je hier stap voor stap mee doorheen.

Hoe goedkoop een website maken? Goedkoop een website maken is mogelijk, maar het is dan wel belangrijk om gebruik te maken van de juiste tools. In deze blog leg ik je stap voor stap uit hoe dit kan.

Waarmee een website maken? Je kunt een website maken met veel verschillende programma’s, maar ze zijn niet allemaal even goed. In deze handleiding leg ik jou stap voor stap uit hoe jij zelf een eigen website kunt maken zonder dat daar enige technische kennis voor nodig is.

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Ook interessant

Vergeet jij jouw e-book voor een succesvolle website niet?

Ga jij deze kans echt laten liggen? Je kunt dit e-book vol met tips voor het maken van een succesvolle website nu tijdelijk gratis downloaden!

Handleiding-website-maken-ebook