Goedkope Website Maken | Zo bouw jij een website in 2023

Een-goedkope-website-maken
Inhoudsopgave

Ben jij op zoek naar een manier om zelf goedkoop een website te maken? Dan zal je waarschijnlijk al wel weten dat het laten maken van een website flink in de kosten kan oplopen. Een goedkope website maken is dan een erg interessante oplossing.

Een goedkope website bouwen kan met systemen als Wix en Jimdo, maar helaas geven deze niet de vrijheid die jij wilt hebben bij het maken van jouw eigen goedkope WordPress website. Dit is dan ook de redenen dat ik aanraad om een WordPress website te maken.

Het maken van een WordPress kan erg goedkoop en hoeft helemaal niet lastig te zijn. Wanneer je namelijk gebruik maakt van de juiste software kan dit zelfs zonder enige technische kennis. Ik ga ja in dit artikel laten zien hoe!

Waarom zelf een goedkope website bouwen?

Zelf een WordPress website maken klinkt erg lastig en technisch, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Toch blijft een van de meest gestelde vragen hoe je zelf een eigen WordPress website kunt maken. In deze blog ga ik jou daarom uitleggen hoe jij goedkoop jouw eigen website kunt maken, maar eerst wil ik het hebben over waarom je zelf goedkoop een website moet bouwen.

Zoals je waarschijnlijk wel weet had je enkele jaren terug nog verschillende programmeertalen nodig voor het maken van een eigen website. Denk bijvoorbeeld aan programmeertalen als HTML, CSS, JavaScript en PHP. Aangezien veel mensen deze talen niet kende was het maken van een website vrijwel onmogelijk. Je kon wel een programmeur inschakelen, maar dat werd al snel erg duur.

Echter zijn de ontwikkelingen de laatste jaren erg snel gegaan en daardoor kun je nu zelfs als totale beginner een eigen website maken. En het allermooiste is dat dit ook nog eens erg goedkoop kan zijn. Hier moet je alleen wel de juiste programma’s voor gebruiken, maar die deel ik met je in deze handleiding.

Zelf-een-goedkope-website-bouwen

Een goedkope website bouwen? Pas op!

Zelf een goedkope website bouwen is absoluut mogelijk en is ook helemaal niet lastig, maar er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten. Als je hier geen rekening mee houdt kan dit je onnodig veel tijd, frustraties en/of kosten kosten. Het is daarom erg belangrijk dat jij op de volgende punten let bij het maken van een goedkope website.

Veel mensen die zelf goedkoop een website willen bouwen maken gebruik van een goedkope webhosting of kiezen voor een website maker als Wix of Jimdo. Dit is niet per definitie een slechte keuze, maar wanneer jij enigszins serieus aan de slag wilt is het wel echt een no go.

Het nadeel van gratis webhosting is namelijk een trage website, een website die erg veel offline is, vaak problemen heeft en zowel bij jezelf als bij jouw bezoekers frustraties oplevert. Ook ontbreekt de klantenservice in veel gevallen wat betekent dat je er helemaal alleen voor staat.

Je kunt er ook voor kiezen om jouw website te maken met een website maker als Jimdo of Wix. Het nadeel hiervan is alleen dat je weinig mogelijkheden hebt en dat ze niet ideaal zijn wanneer jij gevonden wilt gaan worden in Google. Daarbij komt ook dat je niet eenvoudig kunt overstappen naar een andere software. Wanneer je dit wel wilt doen zal je helemaal opnieuw moeten beginnen met het maken van jouw website. Niet heel prettig dus!

Goedkope WordPress website maken: Het stappenplan

Inmiddels heb jij al gelezen dat het mogelijk is om een goedkope website te maken en dat je de keuze hebt uit een groot aantal verschillende software programma’s. Daarbij weet je ook al dat je goed moet opletten, want lang niet elke software is even geschikt om zelf, zonder technische kennis, een eigen website te maken.

Nu jij dit allemaal weet is het tijd om verder te gaan. Ik heb namelijk stap voor stap uitgewerkt hoe jij zonder technische kennis een goedkope WordPress website kunt bouwen. Hieronder zal ik al deze samen met jou doorlopen, zodat jij deze direct na kunt doen en kunt beginnen met het maken van jouw goedkope website. Laten we dus maar snel beginnen!

1. Kies een domeinnaam en goede hosting

De eerste stap is het kiezen van een domeinnaam en een goede webhosting. Het domein is het adres in waarop jouw website staat en dus hoe mensen bij jouw website kunnen komen. Zo is het domein van mijn website bijvoorbeeld nolimitwebdesign.nl. Jij bent helemaal vrij om zelf een domeinnaam te kiezen, maar deze moet nog wel beschikbaar zijn. Als het domein al in gebruik is kun je kijken of deze als .com of .eu nog wel vrij is. Wil jij weten of jouw domein nog vrij is? Dan kun je dat hier controleren!

Naast het kiezen van een domeinnaam heb je ook een webhosting nodig. De hosting heb je nodig om jouw website live te zetten en bijvoorbeeld een bedrijfs e mailadres aan te maken. Ik raad je aan om de domeinnaam en de hosting bij dezelfde partij te kopen, want dan heb je alles mooi op een plek staan.

Hosting is een super belangrijk onderdeel van een website en daarom is gratis webhosting ook een hele slechte keuze. Voor het bouwen van een eigen website hoef je voor de rest eigenlijk geen kosten te maken en daarom moet je op de hosting niet willen besparen. De hosting heeft namelijk veel invloed op de prestaties van jouw website. Zo is een gratis webhosting sloom, niet altijd even veilig en is de klantenservice vaak slecht tot helemaal niet bereikbaar.

In dit geval raad ik jou daarom aan om te kiezen voor de WordPress webhosting van Cloud86. Cloud86 is namelijk een Nederlandse hosting provider waar je goedkoop hosting kunt aanschaffen. Het voordeel van Cloud86 is dat je een gratis SSL certificaat krijgt en met één druk op de knop WordPress kunt installeren. Dit allemaal al vanaf €1,95 per maand.

Goedkope-WordPress-website-maken

2. Activeer het SSL certificaat(gratis)

Een erg belangrijk onderdeel van een website is het SSL certificaat. Dit staat voor Secure Sockets Layer en dat zorgt ervoor dat er een extra beveiligde laag wordt geplaatst tussen de server en de internetbrowser. Door dit certificaat in te stellen worden de gegevens van zowel jou als jouw bezoekers beter beveiligd. Je kunt een SSL certificaat herkennen aan het slotje in de zoekbalk. Als je nu in de zoekbalk kijkt staat hier een slotje met daarachter nolimitwebdesign.nl. Dit betekent dat jouw gegevens veilig zijn. Wanneer mijn website geen SSL certificaat zou hebben zou dit slotje rood zijn met een kruis er doorheen.

Het SSL certificaat is niet verplicht, maar veel bezoekers zullen jouw website verlaten omdat hij door Google wordt weergegeven als niet veilig. Daarbij mag je überhaupt blij zijn als je bezoekers krijgt, want Google laat eigenlijk nooit websites in de zoekmachines zien die niet veilig zijn. Het gebruik van een SSl certificaat zal ik daarom aanraden.

Het verschilt per hostingpartij of het SSL certificaat gratis is of dat je hiervoor moet betalen. Als je hiervoor moet betalen gaat dit je vaak een paar tientjes kosten per jaar, maar gelukkig is dit bij Cloud86 niet het geval. Bij Cloud86 krijg jij namelijk een gratis SSL certificaat die jij met één druk op de knop kunt installeren via het dashboard van jouw hostingpakket.

3. Download WordPress(gratis)

Nu jij een domeinnaam en hosting hebt gekocht en het SSL certificaat hebt geactiveerd is het tijd om verder te gaan. En dat betekent dat je nu WordPress moet gaan installeren. WordPress maakt het vervolgens mogelijk om gratis, zonder technische kennis en snel een mooie en goedkope website te bouwen.

Hoe je WordPress moet installeren is afhankelijk van de webhosting die jij hebt gekozen. Maak jij net als mij gebruik van Cloud86? Dan kun je WordPress met één druk op de knop installeren. Ik zal hieronder even laten zien hoe dit precies moet.

  • Login in jouw Cloud86 account
  • Klik op “Mijn diensten” in het menu aan de linkerkant
  • Klik op het hostingpakket met domeinnaam dat jij net hebt aangeschaft
  • Klik op “Inloggen op Plesk”
  • Klik in de lijst op “WordPress installeren
  • Er opent een nieuw scherm waar jij verschillende gegevens moet invullen. Je kunt hiervoor de volgende gegevens gebruiken:
    • Zoekpad van installatie: Deze kun je laten staan zoals hij op dit moment staat. Het laatste zoekpad van installatie laten we leeg. Wanneer je hier namelijk
      wat invult komt de website op een submap van jouw domein en dat is niet de bedoeling.
    • Titel van website: Hier kun je een titel voor jouw website opgeven. Het liefst een omschrijving van jouw website in enkele woorden. Deze titel kun je in WordPress altijd nog aanpassen.
    • Plugin- of themaset: Deze kun je voor nu op “Geen” laten staan.
    • Taal van website: Deze kun je zetten op Nederlands.
    • Versie: Hier kun je de nieuwste versie van WordPress installeren. Op dit moment is dat versie 5.8.3.
 

Zodra je deze instellingen juist hebt gezet kun je klikken op “Installeren”.

Binnen enkele minuten zal WordPress op jouw domeinnaam zijn geïnstalleerd.
Vervolgens krijg je de melding of je Plugins wilt installeren. Hier kun je klikken op
“Nee, bedankt”.

4. Kies een WordPress Thema

Zodra jij eenmaal bent aangekomen op het dashboard van jouw eigen wordpress website is het tijd om verder te gaan. In dit geval betekent dat het kiezen van een WordPress thema, want het thema is een verzameling bestanden die samen het design en de functionaliteiten van jouw website bepalen. Standaard is er al een WordPress thema actief, maar deze is wel heel erg basis, is niet erg mooi en beschikt over weinig functionaliteiten. Het is daarom slim om een ander WordPress thema te kiezen.

Het kiezen van een WordPress thema is lastig, want de keuze is gigantisch en lang niet alle thema’s zijn evengoed. Vooral met de gratis thema’s moet je erg oppassen, want deze worden slecht onderhouden, beschikken over weinig functionaliteiten en zitten slecht in elkaar. Dit kan nare gevolgen gaan hebben voor jouw website en dat moet je zien te voorkomen.

Er zijn echter een aantal gratis WordPress thema’s die ik je wel kan aanraden. Deze thema’s zitten goed in elkaar, zijn erg snel, zoekmachine vriendelijk, makkelijk in gebruik en beschikken over alle functionaliteiten die jij nodig zou kunnen hebben. De thema’s waar we het dan over hebben zijn het Astra Theme, Neve Theme, GeneratePress en OceanWP.

In eerste instantie zal ik je aanraden om eens te kijken naar het Astra theme. Deze is namelijk het populairst, het snelst en super makkelijk in gebruik. Daarnaast krijg je ook nog toegang tot een groot aantal demo websites en templates die jij met één druk op de knop kunt importeren. Als jij gebruik maakt van deze WordPress templates kun jij jouw website zelfs al binnen één uur live hebben staan!

5. Maak eventueel gebruik van een page builder

Heb jij nog niet eerder een WordPress website gemaakt? Of ben jij niet super technisch aangelegd? Dan kan ik je aanraden om naast een WordPress thema ook een WordPress page builder te installeren.

Een page builder is een plugin die jij kunt toevoegen aan jouw WordPress website. Vervolgens kun jij met de page builder een website in elkaar zetten zonder dat je daar technische kennis voor nodig hebt. Een page builder beschikt namelijk over een drag & drop systeem. Dit systeem bestaat uit allemaal elementen die jij kunt gebruiken voor het opzetten van jouw website. Denk bijvoorbeeld aan tekst, afbeeldingen, knoppen, video’s, formulieren. Wanneer jij gebruik maakt van een page builder kun jij deze elementen toevoegen door ze uit het menu te slepen en op de juiste plek van jouw website te plaatsen. Een makkelijkere manier om een website te bouwen zul je niet vinden!

Er zijn veel verschillende page builders voor WordPress te krijgen, maar helaas geldt ook hiervoor dat ze lang niet allemaal even goed zijn. Er zijn maar een paar page builders die ik je kan aanraden en dat zijn Elementor Pro, het Divi theme van Elegant Themes of Beaver Builder. Deze page builders werken super eenvoudig en beschikken over voldoende mogelijkheden om jouw website volledig naar wens te maken.

6. Extra plugins nodig?

Wanneer je werkt met het Astra Theme en Elementor kan ik mij niet voorstellen dat je nog meer functionaliteiten nodig hebt. Elementor is namelijk zo ontwikkeld dat jij alles in één systeem hebt, zodat jij geen extra plugins meer nodig hebt. Het voordeel hiervan is minder en schonere code waardoor jouw website sneller is en beter gevonden kan worden in Google.

Heb jij wel extra plugins nodig om zelf goedkoop jouw eigen WordPress website te bouwen? Dan kun je in WordPress extra plugins aan jouw website toevoegen. Plugins zijn programmaatjes die functionaliteiten aan jouw website toevoegen zonder dat je daar technische kennis voor nodig hebt.

Denk bijvoorbeeld aan een portfolio plugin, een kalender, betaalsysteem of wat voor functionaliteit. Het is allemaal mogelijk en de plugins zijn nog eens gratis ook! Houdt er alleen wel rekening mee dat je niet te veel plugins om je website wilt in verband met de snelheid en gebruiksvriendelijkheid van jouw website.

7. Website live zetten

Is het je gelukt om zelf goedkoop jouw eigen WordPress website te maken? Dan kun je deze nu eenvoudig live zetten. Dit kan vaak met één druk op de knop, maar wanneer je met WordPress werkt hoeft dat zelfs niet eens. Bij WordPress staat jouw website namelijk direct al live!

Wil jij jouw website liever ontwikkelen in een privé omgeving die alleen voor jou toegankelijk is? Dan kun je de coming soon page plugin downloaden van SeedProd. In de instellingen van deze plugin in je aangeven of jouw website een coming soon pagina moet krijgen of alleen een onderhoudspagina. Zodra jij dit hebt gedaan zullen alle mensen deze pagina te zien krijgen wanneer ze jouw website bezoeken. Wanneer jij vervolgens in WordPress inlogt kun jij wel de volledige website zien en bewerken.

Een goedkope website maken: Hoe zit het met het beheer en onderhoud?

Inmiddels heb jij alle informatie en middelen tot je beschikking om zelf goedkoop een mooie, snelle en zoekmachine vriendelijke website te bouwen, maar is dat dan alles? Nee, helaas komt er ook nog het beheer en onderhoud van de website bij kijken. Veel mensen vergeten dit en lopen daardoor tegen onnodige problemen aan.

Laten we het eerst even over het beheer hebben, want ook dat is erg belangrijk. Het beheer van een website is in WordPress erg makkelijk, omdat alles super duidelijk is en je binnen een mum van tijd door hebt waar je moet zijn om bepaalde instellingen of informatie aan te passen.

Het onderhoud van een website is ook erg belangrijk, want een op het gebied van onderhoud staat stilstaan gelijk aan achteruit gaan. Een slecht onderhouden website gaat vaak al snel gebreken tonen. Zo zullen sommige functionaliteiten niet meer werken, valt de website uit elkaar of raakt de hele website zelfs online. Daarnaast is je website ook nog een stuk gevoeliger voor hackers, omdat ze er erg makkelijk in kunnen komen. Dit kun je makkelijk voorkomen door regelmatig jouw website te updaten. Wanneer je gebruik maakt van WordPress is ook dit erg simpel!

Een goedkope website bouwen: Wat gaat dat kosten?

Ik kan me voorstellen dat dit een erg belangrijk onderdeel voor jou is, want jij wilt natuurlijk een goedkope website bouwen. De definitie van goedkoop verschilt per persoon en daarom kan iets wat voor mij goedkoop is voor jou misschien wel helemaal niet goedkoop zijn. Uit eigen ervaring kan ik wel zeggen dat je het niet voor elkaar gaat krijgen om onder de €50 euro te blijven, maar dat is ook helemaal niet erg want €50 euro valt voor de meeste toch echt onder een goedkope website.

Ik heb zelf uitgebreid onderzoek gedaan naar verschillende manieren waarmee jij zelf een goedkope website kunt maken. In deze blog heb ik dit stappenplan met jou gedeeld, zodat jij zelf makkelijk een website kunt maken. De website maken kosten kunnen echter wel verschillen per website.

Ga jij aan de slag met deze handleiding om zelf een goedkope website te maken? Dan kun je voor hosting bij Cloud86 terecht vanaf €1,95 per maand. Dit betekent dat jij voor een heel jaar hosting met domeinnaam minder dan €50 euro kwijt bent. Je kunt vervolgens helemaal gratis WordPress installeren en een WordPress thema. Mijn voorkeur gaat in dit geval naar het gratis Astra theme in combinatie met Elementor Pro. De kosten voor Elementor Pro bedragen $49 dollar per jaar. Dit betekent dat jij jouw volledige website kunt maken voor minder dan €100 euro!

Zelf goedkoop een website bouwen conclusie: Hoe kun jij nu het beste beginnen?

Nu we zijn aangekomen aan het einde van deze blog is het tijd voor een conclusie, want hoe kun jij nu het beste zelf een goedkope website maken?

Zoals je hebt gelezen kun je zonder technische kennis zelf eenvoudig jouw eigen goedkope WordPress website bouwen. Ik kan je garanderen dat ook jij dit kunt! Wanneer jij kiest voor de hosting van Cloud86 in combinatie met Elementor Pro kun jij al een goedkope website maken voor minder dan €100 euro per jaar!

Heb jij hulp nodig bij het maken van jouw eigen website? Dan kan ik je zeker aanraden om mijn WordPress handleiding te downloaden! Hierin leg ik jou stap voor stap uit hoe jij zelf een WordPress website kunt maken!

Goedkope website maken - Veelgestelde vragen

Hoe kun je goedkoop een website maken?

Je kunt via de volgende stappen goedkoop jouw eigen website maken:

  1. Kies een domeinnaam en hostingpakket
  2. Activeer het SSL certificaat
  3. Installeer WordPress
  4. Kies een WordPress thema
  5. Maak eventueel gebruik van een page builder
  6. Installeer eventueel extra plugins
  7. Zet jouw website live

Hoeveel kost het maken van een goedkope website?

De kosten voor het maken van een goedkope website zijn afhankelijk van de software die jij gaat gebruiken. Wanneer jij kiest voor de hosting van Cloud86 in combinatie met Elementor Pro kun jij voor minder dan €100 zelf jouw eigen WordPress website maken.

Kun je goedkoop een website bouwen met eigen domeinnaam?

Ja, wanneer jij kiest voor WordPress kun jij goedkoop een website bouwen met een eigen domeinnaam. In dit geval kun je kiezen voor de hosting van Cloud86 waar jij al voor €1,95 per maand jouw website kunt laten hosten.

Kun je goedkoop een WordPress website maken?

Ja, je kunt eenvoudig zelf een goedkope WordPress website maken. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een domeinnaam met een hostingpakket. Het maken van jouw website kan vervolgens geheel gratis.
Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Ook interessant

Binnen 2 uur eenvoudig jouw eigen droom website maken?

Ben je op zoek naar een methode om zonder technische kennis je eigen WordPress website te maken? In deze WordPress handleiding leg ik je stap voor stap uit hoe je dit kunt doen!

Via deze handleiding kun je tot 55% korting krijgen op webhosting!

Handleiding-website-maken-ebook