Domeinnaam Kopen Zonder Hosting In 2023 | Domein Voor Altijd? Beste Providers!

Domeinnaam-kopen-zonder-hosting
Inhoudsopgave

Heb jij plannen om binnenkort zelf een eigen website of webshop te gaan bouwen? Of wil jij een domeinnaam kopen zonder hosting, omdat je nu bijvoorbeeld nog geen hosting nodig hebt. Dan is de eerste stap het vinden en registreren van een domeinnaam. Een domein is namelijk het adres van jouw website en deze moet uniek zijn.

Het kopen en registreren van een domeinnaam is niet duur, maar wanneer je hier ook direct hosting bij moet kopen kunnen de kosten al snel oplopen. Wanneer je dus nog niet direct een website wilt bouwen is het daarom verstandiger om een domeinnaam te kopen zonder hosting. De kosten hiervoor liggen namelijk een stuk lager.

In deze blog ga ik jou alles vertellen over het kopen en registreren van een domeinnaam, maar ook hoe jij een domeinnaam kunt kopen voor altijd, wat de beste en goedkoopste domeinnaam hosting aanbieders zijn en nog veel meer. Laten we dus maar snel beginnen.

Waarom heb jij een domeinnaam nodig?

Voordat ik jou ga vertellen waar jij het beste goedkoop een domeinnaam kunt kopen en wat dit precies gaat kosten is er een andere belangrijke vraag. De eerste vraag is namelijk waarom je een domeinnaam nodig?

Een domeinnaam kun je vergelijken met het adres van een huis of het bsn nummer van een persoon. Deze code maakt de persoon of de woning uniek. Dit is eigenlijk hetzelfde voor een domeinnaam, maar dan op het internet. Ook voor domeinnamen geldt dus dat deze uniek moeten zijn en dat er niet twee dezelfde domeinnamen kunnen zijn.

Op de domeinnaam komt vervolgens jouw website of webshop te staan. Zoals je dus wel kunt snappen is het belangrijk dat deze uniek is en aansluit bij bijvoorbeeld jouw bedrijfsnaam. Hierdoor kunnen bezoekers jouw website sneller vinden en daar gaat het uiteindelijk om.

Waar kun je goedkoop een domeinnaam registreren en kopen?

Heb jij zelf al wat onderzoek gedaan naar de beste hosting providers waar jij een losse domeinnaam kunt kopen zonder hosting? Dan heb je waarschijnlijk wel gemerkt dat de keuze uit aanbieders echt gigantisch is. Hierdoor is het kiezen van de juiste aanbieder erg lastig, want ze verschillen allemaal van elkaar. Zo is het bijvoorbeeld ook niet bij alle hosting providers mogelijk om een losse domeinnaam te kopen.

Om jou zo goed mogelijk te helpen heb ik uitgebreid onderzoek gedaan naar domeinnaam aanbieders. De resultaten hiervan zal ik hieronder met jouw delen, zodat jij zelf de beste domein hosting aanbieders kunt vergelijken. Laten we dus maar snel beginnen met de beste provider om jouw domeinnaam te kopen.

1. Cloud86

Beste-webhosting-cloud86

De beste plek om op dit moment jouw domein te kopen zonder twijfel Cloud86. Bij Cloud86 is het namelijk mogelijk om een domeinnaam te kopen zonder hosting. Dit is erg handig, want dat is natuurlijk waar jij naar op zoek bent.

Wanneer jij een domeinnaam koopt bij Cloud86 heb je als eerste de keuze uit veel verschillende extensies. Denk bijvoorbeeld aan een .nl extensie, maar ook .com, .eu, .net, .info en ga zo nog maar even door. Bij Cloud86 heb je de keuze uit vrijwel alle domeinextensies. Per extensie verschillen de prijzen wel dus het is goed om deze even te controleren.

Zodra jij een domeinnaam registreert bij Cloud86 is dit ook volledig anoniem. Bij bijna alle providers wordt een domeinnaam namelijk geregistreerd met jouw eigen persoonsgegevens. Deze zijn vervolgens publiekelijk opvraagbaar en dat wil je natuurlijk voorkomen. Wanneer je kiest voor Cloud86 wordt jouw domeinnaam gratis anoniem geregistreerd waardoor jouw persoonsgegevens niet te achterhalen zijn.

2. Hostinger

Hostinger-domeinnaam-kopen

Denk jij dat Cloud86 niet de juiste domeinnaam aanbieder is voor jou? Dan is Hostinger een ander optie. Hostinger is een grote internationale hosting provider die super populair is en daarbij ook nog eens erg goed geprijsd is. Naast dat je bij Hostinger terecht kunt voor vrijwel alle soorten hosting kun je ook bij Hostinger terecht voor losse domeinen.

Bij Hostinger kun je verschillende domeinextensies krijgen zoals de .nl, .online, .com, .me en nog een hoop meer. De kosten voor een .nl domeinnaam beginnen vanaf €4,99 per jaar. Net als bij Cloud86 ontvang je ook bij Hostinger de privacybescherming waardoor niet achterhaald kan worden van wie het domein is.

3. Bluehost

Bluehost-WordPress-hosting-review

De laatste provider die ook zeker de moeite waard is om even te controleren is Bluehost. Bluehost is namelijk een van de grootste en populairste hosting providers die jij voor jouw website of webshop kunt kiezen. Naast hosting kun je bij Bluehost ook een domeinnaam vastleggen zonder daar direct hosting bij aan te schaffen.

Bij Bluehost heb je de keuze uit een groot aantal verschillende domeinextensies. Zo kun je bij Bluehost bijvoorbeeld terecht voor een .com, .net, .org, .tech, .co, .blog, .website of .me domeinnaam Er is dus genoeg keuze om zelf een domeinnaam te kiezen! De kosten voor een domeinnaam beginnen bij Bluehost vanaf €4,77 per jaar voor een .tech domein. Voor een .com beginnen de kosten vanaf €12,42 per jaar.

Waarom een domeinnaam kopen zonder hosting?

Nu jij inmiddels weet waarom je een domeinnaam nodig hebt en waar je deze het beste en goedkoopste kunt registreren is er nog een belangrijke vraag, want waarom zou je eigenlijk een domeinnaam willen kopen zonder hosting? Er zijn eigenlijk drie redenen waarom je een domeinnaam zou kopen zonder hosting. Hieronder zal ik de drie verschillende redenen even toelichten.

1. Je hebt nu nog geen website nodig

De eerste en meest voorkomende reden dat mensen er voor kiezen om een domeinnaam te kopen zonder hosting is, omdat ze op dit moment nog geen website of webshop willen gaan bouwen. Wanneer dit voor jou het geval is, is het zonde om direct ook webhosting te kopen. Door een losse domeinnaam te kopen kun je zo al een tientje per maand besparen.

Wanneer je een WordPress website wilt maken of een WordPress webshop wilt maken heb je waarschijnlijk al een domeinnaam in gedachten. Het is daarom verstandig om de domeinnaam die hierbij past dan ook direct vast te leggen. Een domeinnaam is namelijk uniek en je wilt niet dat iemand anders er in de tussentijd met jouw domeinnaam vandoor gaat. Door direct een domeinnaam te kopen heb jij deze in jouw bezit, maar hoef je er nog niet direct ook wat mee te gaan doen.

2. Je hebt al een hostingpakket

Wanneer je al een hostingpakket hebt is het natuurlijk zonde om nogmaals een hostingpakket af te nemen. In dit geval is het daarom ook een erg logische optie om een losse domeinnaam aan te schaffen, want bij de meeste hostingpartijen kun je namelijk meerdere domeinen in een hostingpakket kwijt. Wanneer je dus al beschikt over een hostingpakket kun je het beste een domeinnaam kopen zonder hosting.

Wat hierbij wel belangrijk is, is dat je de domeinnaam wel aanschaft bij de partij waar je het webhosting pakket hebt afgenomen. Wanneer jij namelijk jouw webhostingpakket bij SiteGround hebt staan en je koopt vervolgens een losse nieuwe domeinnaam bij Cloud86 gaat dit niet automatisch werken. Natuurlijk kun je dit oplossen door de DNS gegevens en A-recods aan te passen, maar als beginner zal ik je dit niet aanraden. Dit zal namelijk wel enige technische kennis met zich meebrengen.

3. Je handelt in domeinnamen

Als laatste zijn er ook nog een hoop mensen die handelen in domeinnamen. Veelal zijn dit handelaren, webbouwers of online marketing bureau’s. Door goed op de hoogte te blijven van het actuele nieuws kun je soms een idee krijgen waar misschien ooit wel eens een website bij gebouwd moet worden. Door deze domeinnaam vast te leggen is deze in jouw bezit. Wanneer iemand laten deze domeinnaam wilt kopen moet hij deze over kopen. Afhankelijk van de domeinnaam kun jij hier flink wat geld voor vragen.

Omdat jij zelf waarschijnlijk niks met de domeinnamen gaat doen heb je ook geen webhosting nodig. Het is daarom zonde om hier een hostingpakket bij aan te schaffen. In dit geval is het daarom verstandig om een domeinnaam te kopen zonder hosting.

Is het mogelijk om een domeinnaam voor altijd te kopen?

Zoals je hierboven hebt gelezen is het bij een aantal aanbieders mogelijk om een domeinnaam te kopen zonder hosting. Dit is natuurlijk al erg handig, maar waarschijnlijk gebruik jij jouw domeinnaam een flink aantal jaren. Je kunt dan elk jaar wel betalen voor de domeinnaam, maar vaak is het kopen van een domeinnaam voor altijd een stuk goedkoper.

Vaak kun je een domeinnaam niet kopen voor altijd, maar wel met automatische verlenging. Dit betekent dat het domein automatisch wordt verlengt wanneer het eerste contract afgelopen is. Hierdoor heb jij eigenlijk een domeinnaam voor altijd, maar je moet wel elk jaar betalen.

Bij sommige hosting providers is het ook mogelijk om een domeinnaam voor meerdere jaren of altijd te registreren. Omdat jij hierdoor voor meerdere jaren klant bent bij een hosting provider zul je vaak een korting krijgen. Hoeveel dit precies is, is afhankelijk van de (WordPress) hosting provider.

Kosten-domeinnaam-kopen

Wat kost een domeinnaam per jaar zonder hosting?

Wanneer je een domeinnaam wilt kopen zonder hosting wil je natuurlijk ook weten wat dit gaat kosten. Helaas is hier niet een erg makkelijk antwoord op te geven. Wat een losse domeinnaam gaat kosten is namelijk erg afhankelijk van de hosting provider die jij hebt gekozen. Zo betaal je bij SiteGround €14,95 per jaar voor een domeinnaam. Dit is helemaal niet veel, maar wanneer je bijvoorbeeld kijkt bij Hostinger betaal je maar €4,99 per jaar. Bij een hoop andere partijen als GoDaddy en HostGator ontvang je zelfs een gratis domeinnaam, maar dan moet je ook direct een webhosting pakket afnemen.

Het geven van een heel specifiek antwoord op deze vraag is daarom lastig. Wat ik wel kan zeggen is dat je ongeveer rekening moet houden met tussen de €1,95 en €14,95 per jaar. Alhoewel dit ook weer afhankelijk is van de domeinextensie die jij kiest. Een .nl extensie is namelijk veel goedkoper dan een .com of .de extensie.

Let er ook goed op dat er vaak een addertje onder het gras zit. Bij SiteGround betaal je namelijk €14,95 per jaar voor een losse domeinnaam. De kosten blijven elk jaar hetzelfde, maar bij partijen waar de domeinnaam het eerste jaar erg goedkoop is betaal je de volgende jaren vaak meer. In het tweede jaar zul je daarom ook ongeveer evenveel moeten gaan betalen als dat je bij SiteGround betaald.

Goedkope domeinnaam kopen tips

Wil jij zelf een domeinnaam gaan kopen? Dan heb ik een aantal tips die zeker van pas gaan komen. Ik zal deze tips hieronder even met jou doornemen, zodat jij direct weet hoe jij het beste een domeinnaam kunt kopen.

  • Kies een betrouwbare provider: Zoals je weet zijn er erg veel domeinnaam aanbieders, maar helaas zijn ze lang niet allemaal even betrouwbaar. Kies daarom altijd voor een betrouwbare aanbieder. Cloud86, Hostinger en Neostrada zijn bijvoorbeeld erg goede opties.
  • Kies de juiste domeinextensie: Als tweede is het belangrijk om de juiste domeinextensie te kiezen. Welke het beste is voor jou is afhankelijk voor het land waar jij je op wilt richten. Is dit nederland? Dan is een .nl extensie het beste. Voor België is dit een .be extensie en ga zo maar door. Verder kun je ook voor een .com extensie kiezen, maar de overige extensies raad ik niet direct aan.
  • Kies een domein dat makkelijk te onthouden is: Zoals je wel zult snappen is het ook belangrijk om een makkelijk te onthouden domeinnaam te kiezen. Wanneer jij namelijk een super lang en lastige domeinnaam kiest zullen veel bezoekers deze niet onthouden en hierdoor kun jij weer klanten verliezen.
  • Voeg zoekwoorden toe in het domein: Wil jij goed gevonden worden in Google? Dan kan het verstandig zijn om de zoekterm waarop jij gevonden wilt worden in de domeinnaam te gebruiken. Google ziet namelijk dat de domeinnaam relevant is aan de zoekterm en zal jou hierdoor beter tonen in de zoekmachine. Daarbij geeft het ook de zoeker een goed beeld.

Een domeinnaam kopen: Hoe werkt dat?

Waarschijnlijk sta jij al op het punt om nu een domeinnaam te gaan kopen zonder hosting. Of dit nu is voor altijd is of voor een enkel jaar maakt niet uit. Je kunt hiervoor namelijk dezelfde stappen volgen.

In de stappen hieronder zal ik jou stap voor stap uitleggen hoe jij zelf eenvoudig een domeinnaam kunt kopen en dit op de juiste manier regelt. In deze handleiding leg ik jou uit hoe jij een domeinnaam kunt kopen zonder hosting bij Cloud86!

1. Kies een provider

Beste-webhosting-cloud86

De eerste stap is het kiezen van de juiste provider. In principe is dit niet super belangrijk en kun jij zelf een provider kiezen. Onthoud wel dat het het makkelijkste is als je de domeinnaam koopt bij de provider waar je al hosting hebt of in de toekomst hosting wil afnemen.

Voor dit stappenplan heb ik gekozen voor Cloud86. Voor deze provider zal ik jou daarom uitleggen hoe jij een domeinnaam kunt kopen en registreren.

2. Zoek de gewenste domeinnaam

De tweede stap is het vinden van de gewenste domeinnaam. Dit kun je doen door op de onderstaande pagina te zoeken naar de gewenste domeinnaam. Druk vervolgens op “Enter” of de knop “Zoeken”.
Domeinnaam-kopen-voor-altijd

3. Kies de juiste domeinnaam met extensie

Na het zoeken van de domeinnaam beland je op een pagina waar alle beschikbare domein extensies staan voor de door jou gekozen domeinnaam. Heb je een gewenste domeinnaam gevonden? Klik dan op “Controleer beschikbaarheid”. Is deze nog vrij? Klik dan op “Doorgaan”.
Domeinnaam-kopen-zonder-hosting

4. Bestel het domein

Vervolgens is het tijd om het registratieproces van de domeinnaam af te ronden. Je krijgt nu namelijk de keuze om een hostingpakket toe te voegen, maar waarschijnlijk heb je deze niet nodig en kun je dus gewoon klikken op “Doorgaan”.

Als laatste moet jij jouw klantgegevens invullen waarmee jij vervolgens in het account kunt om jouw domeinnaam te beheren. Daarna wordt je automatisch door het betalingsproces geleid.

Domeinnaam-kopen-zonder-hosting-cloud86

Is het mogelijk om een gratis domeinnaam te krijgen?

Een vraag die ik de afgelopen tijd veel heb gekregen is of het mogelijk is om gratis een domeinnaam registreren. In dit geval kan ik je zeggen dat het registreren van een domeinnaam vaak niet gratis is. Je zult daarom moeten betalen als jij een domeinnaam wilt vastleggen.

Kies jij voor een domeinnaam met daarbij ook direct hosting? Dan is het wel mogelijk om een gratis domeinnaam te krijgen. Er zijn namelijk best wel wat goedkope hosting providers waar jij bij aanschaf van een hostingpakket een gratis domeinnaam mag vastleggen.

Conclusie: Waar kun jij nu het beste jouw domeinnaam kopen?

Nu we aan het einde van deze blog is gekomen is het tijd voor een conclusie, want waar kun jij nu het beste jouw domeinnaam kopen zonder hosting en misschien zelfs wel voor altijd?

Zoals je het gelezen zijn er een aantal keuzes wanneer jij een domeinnaam wil kopen zonder hosting. Echter zijn lang niet alle aanbieders even betrouwbaar. Persoonlijk raad ik je daarom aan om jouw domeinnaam te kopen bij Cloud86, Hostinger of Bluehost.

Deze providers zijn betrouwbaar en leveren een goede klantenservice. Wil jij vervolgens toch nog hosting aanschaffen? Dan kun je hier ook direct een goedkoop hosting pakket afnemen.

Domeinnaam kopen - Veelgestelde vragen

Waar kun je het beste een domeinnaam kopen?

Waar je het beste een domeinnaam kunt kopen is afhankelijk van of jij al een hostingpakket hebt. Heb jij dit al? Dan is het het makkelijkst om de domeinnaam ook hier te kopen. Heb jij nog geen hostingpakket? Dan kun je het beste een domeinnaam registreren bij een betrouwbare hosting provider. Mijn voorkeur gaat in dit geval uit naar Cloud86, Hostinger of Bluehost.

Hoe krijg je een gratis domeinnaam?

Hoe je een gratis domeinnaam krijgt is afhankelijk van hoe jij een website gaat maken. Bij website makers als Wix en Jimdo krijg jij een gratis domeinnaam, maar die zijn niet goed voor SEO. Wanneer jij een goede website wilt maken maak je gebruik van WordPress en kies je voor een hosting provider waar je een gratis domeinnaam krijgt. Denk in dit geval aan Hostinger, Bluehost of GoDaddy.

Hoe werkt het kopen van een domeinnaam?

Het kopen van een domeinnaam werkt erg simpel. Je gaat namelijk naar de website van een hosting provider waar jij kunt controleren of jouw domeinnaam nog vrij is. Vervolgens kun jij de stappen doorlopen om de domeinnaam ook daadwerkelijk te registreren. In deze handleiding lees je precies hoe dit in zijn werk gaat.

Waarom een domeinnaam kopen zonder hosting?

Je kunt ervoor kiezen om een domeinnaam te kopen zonder hosting als je al een hostingpakket hebt, nog niet direct een website wilt bouwen of wanneer je de domeinnaam alleen wilt voor het handelen.

Kun je een domeinnaam kopen voor altijd?

Ja, je kunt een domeinnaam kopen voor altijd. Bij veel hostingpartijen kun je een domeinnaam vastleggen voor meerdere jaren. Bij andere hostingpartijen gaat het per jaar, maar daar kun je de domeinnaam automatisch laten verlengen.

Wat zijn de kosten voor een domeinnaam?

Hoeveel een domeinnaam precies kost is afhankelijk van de domeinextensie die jij kiest. Zo is een .nl domein vaak goedkoper dan een .com domeinnaam. De gemiddelde kosten voor een domeinnaam bedragen zo’n €12 euro per maand.

Is een domeinnaam nog vrij?

Je kunt eenvoudig controleren of een domeinnaam nog vrij is. Je kunt dit doen door bij een hosting provider te proberen de domeinnaam vast te leggen. Vervolgens kun je zien of deze nog vrij is of bezet is.
Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Ook interessant

Cloud86-Logo
4.9/5

De beste hosting provider voor jouw website vinden?

Ben je op zoek naar de beste hosting provider voor jouw website of webshop? In deze hosting gids vertel ik je alles over webhosting en vergelijk ik de 8 beste hosting providers van dit moment!

Via deze gids kun je tot 80% korting krijgen op webhosting!

Hosting-gids