WordPress Website Sneller Maken? | 2023 Handleiding!

WordPress-website-sneller-maken
Inhoudsopgave

Heb jij zelf een eigen (WordPress) website of webshop gemaakt? Dan heb je waarschijnlijk al een goede basis staan, maar heb je ook al gedacht aan de snelheid van jouw website? De snelheid van een website is namelijk super belangrijk en bepaald voor een groot deel hoe goed jouw website gevonden gaat worden in Google. In deze blog leg ik jou daarom uit hoe jij jouw WordPress website sneller kunt maken!

Het maken van een snelle WordPress website lijkt in eerste instantie niet zo lastig. Het kiezen van een snelle hosting provider en een snel WordPress thema lijkt genoeg te zijn, maar dit is niet helemaal waar.

Er zijn namelijk nog een hoop extra optimalisaties te doen waarmee jij jouw website veel sneller kunt maken, beter gevonden gaat worden in Google en dus ook meer bezoekers en klanten zult krijgen!

WordPress website sneller maken: Waarom is dat zo belangrijk?

Voordat ik jou wil gaan uitleggen hoe jij zelf jouw WordPress website sneller kunt maken wil ik eerst het volgende bespreken. Veel mensen vergeten het snelheid aspect van hun website en dat is een kwalijke zaak. Dit kan de mate van succes van jouw website namelijk extreem tegenzitten en dat wil je voorkomen.

Laten we even eerlijk zijn. Wanneer jij snel antwoord op een vraag wilt hebben kijk je altijd even snel op Google. Je klikt op een van de resultaten en verwacht dat de pagina direct geladen is. Gebeurd dit niet? Dan verlaat je de website waarschijnlijk en ga je verder naar de volgende pagina.

Dit geldt ook precies voor jouw website en daarom vind Google snelheid super belangrijk. Mede op basis van de laadtijd wordt namelijk bepaald hoe goed jouw website gevonden gaat worden in Google. Met een snelle website ga jij dus beter gevonden worden in Google, meer bezoekers ontvangen en ook meer klanten krijgen.

Website sneller maken: Begin met een nulmeting

Jij leest deze blog waarschijnlijk om dat jij jouw WordPress website sneller wilt maken. In dit geval zal je gemerkt hebben dat jouw huidige website niet snel is of in ieder geval een stuk sneller kan zijn.

Je kunt nu direct optimalisaties gaan doorvoeren, maar dat is niet de beste stap om te beginnen. Voordat je optimalisaties gaat doorvoeren wil je namelijk een nulmeting gedaan hebben. Hiermee krijg je namelijk een goed beeld van de huidige scores, kun je exact zien waar winst valt te behalen en kun je aan het eind precies zien wat de optimalisaties voor resultaat hebben opgeleverd.

Er zijn verschillende tools waarmee jij de snelheid van jouw website kunt achterhalen. De PageSpeed Insights test van Google is in dit geval de beste optie, omdat dit de data is die Google van jouw website heeft. Deze data speelt dus ook een rol bij hoe goed jouw website gevonden wordt in Google. Door meerdere testen te doen krijg jij een goed beeld van de behaalde resultaten:

Website-sneller-maken-nulmeting

WordPress website snelheid verbeteren: Zo maak jij jouw website (veel) sneller

Nu jij precies weet waarom een snelle website belangrijk is, hoe Google snelheid meeneemt als ranking factor en hoe jij een nulmeting kunt doen om de huidige snelheid van jouw website te achterhalen is het tijd om verder te gaan. 

In het volgende onderdeel van deze blog wil ik jou namelijk stap voor stap uitleggen hoe jij zelf jouw WordPress website sneller kunt maken. Door alle deze stappen te volgen wordt jouw website een heel stuk sneller en zul jij ongetwijfeld beter gevonden gaan worden in Google. Laten we daarom maar snel beginnen om jouw website sneller te maken!

1. Investeer in goede & snelle website hosting

Wanneer jij begint het maken van een eigen (WordPress) website is het eerste wat je moet aanschaffen een domeinnaam met hosting. Helaas maken veel mensen hier ook al direct de verkeerde keuze door te kiezen voor gratis of erg goedkope hosting. Je kunt namelijk de snelste website maken, maar met een gratis of goedkoop hosting pakket haal je er nooit het maximale uit.

Hosting zorgt ervoor dat jouw website geladen wordt zodra iemand jouw website bezoekt. De kwaliteit van de servers, de locatie van de servers, de uptime en het type server van de hostingpartij bepalen hoe snel jouw website geladen wordt. Kies daarom niet voor de goedkope shared hosting, maar investeer in WordPress hosting, VPS hosting of Cloud hosting

Een goede hosting provider heeft al deze zaken op orde en levert voor een fatsoenlijke prijs goede en super snelle hosting. Daarbij leveren ze vaak ook nog een hoop extra’s als een gratis domeinnaam, SSL certificaat en verschillende compressie systemen om jouw website sneller te maken. 

De volgende hosting providers kan ik in dit geval zeker aanraden:

  1. Cloud86
  2. SiteGround
  3. Hostinger
WordPress-snelheid-verbeteren-hosting

2. Kies een snel & zoekmachine vriendelijk WordPress thema

Als je een goede hosting provider hebt gevonden is de volgende stap het kiezen van een goed WordPress thema. Ook hier wordt vaak een grote fout gemaakt door te kiezen voor een gratis WordPress thema. Een gratis WordPress thema gaat namelijk gepaard met een groot aantal nadelen. Zo bevatten deze de volgende nadelen:

  1. Het thema bevat onnodige code en dat vertraagt de website
  2. Het thema is rommelig gecodeerd waardoor Google de website niet makkelijk kan lezen
  3. Het thema wordt niet onderhouden waardoor de kwaliteit blijft liggen
  4. Er is geen klantenservice wanneer er een probleem is met jouw website

Kortom zul je met een gratis WordPress thema weinig tot geen resultaat behalen. Wil jij hiervan onderscheiden? Kies dan voor een goed, snel en zoekmachine vriendelijk WordPress thema, want hiermee kun jij jouw al sterk onderscheiden van jouw concurrenten. 

Er zijn een hoop snelle & zoekmachine vriendelijke WordPress thema’s waarmee jij een erg goede stap zet. Deze thema’s bevatten namelijk super weinig code en behalen daardoor laadtijden van minder dan 1,0 seconde! De volgende thema’s kan ik bijvoorbeeld aanraden:

  1. Astra Pro WordPress Theme
  2. Neve WordPress Theme
  3. OceanWP WordPress Theme
  4. GeneratePress WordPress Theme
  5. StudioPress WordPress Theme
Website-sneller-maken-astra-pro-theme

3. Verwijder onnodige plugins & oude thema’s

Zodra jij een goed WordPress thema hebt geïnstalleerd zal jouw website al een stuk sneller zijn. Echter is het wel belangrijk om de andere WordPress thema’s te verwijderen, want ook deze maken jouw website weer trager. Om jouw website sneller te maken moet jij deze dus verwijderen. Je kunt dit doen op de volgende manier: WordPress dashboard > Weergave > Thema’s > Verwijder thema’s die niet gebruikt worden.

 Naast het verwijderen van ongebruikte thema’s kunnen ook plug-ins erg veel invloed hebben op de laadtijd van jouw website. Om jouw WordPress website sneller te maken is het dus ook erg slim om niet gebruikte en niet noodzakelijke plug-ins te verwijderen. 

Bij het controleren van de plug-ins kun jij jezelf de volgende vragen stellen:

  1. Heb ik deze plugin echt nodig?
  2. Kan ik de functie van deze plugin ook op een andere manier verwerken?
  3. Is het een unieke plugin of heb ik al een plugin die dit ook kan?

In veel gevallen kun je van een hoop plug-ins afstand nemen, want vaak zijn ze niet noodzakelijk, maar vind je het alleen een mooi resultaat. Denk bijvoorbeeld aan slider voor op jouw website, maar dit soort plugins maken jouw website echt een stuk trager en dat moet je voorkomen.

4. Let op de afbeeldingen & optimaliseer deze

Elke website bevat afbeeldingen en vaak zelfs meerdere per pagina. Dat je hiervoor kiest is helemaal niet gek, want afbeeldingen maken een webpagina mooier en onderbreken de (vaak) grote lappen tekst. Het gebruik van afbeeldingen moet je daarom zeker blijven doen, maar afbeeldingen hebben wel super veel invloed op de snelheid van jouw website.

Omdat je natuurlijk afbeeldingen wilt blijven gebruiken is het erg belangrijk om deze te optimaliseren. Het is namelijk zonde van de laadtijd van jouw website om veel te grote afbeeldingen te gebruiken. De volgende stappen kun jij aanhouden om jouw afbeeldingen maximaal te optimaliseren:

  1. Geef afbeeldingen het juiste formaat
  2. Upload de afbeeldingen op Tinypng.com om ze te optimaliseren
  3. Download de afbeeldingen weer
  4. Geef de afbeelding een beschrijvende bestandsnaam
  5. Upload de afbeelding in WordPress

De afbeeldingen die jij nu op jouw WordPress website hebt staan zijn al een stuk lichter en daardoor is jouw website een stuk sneller. Toch kun je ze nog meer optimaliseren voor betere laadtijden. In dit geval is een plugin als Smush een erg goede toevoeging. Deze plugin controleert namelijk de media bibliotheek op jouw website en optimaliseert de afbeelding tot ze echt perfect zijn voor op jouw website.

Afbeeldingen-optimaliseren-website-snelheid

5. Vermijd video’s en grote audiobestanden

Door de afbeeldingen op jouw website te optimaliseren kun jij jouw WordPress website veel sneller maken, maar als dit voor afbeeldingen geldt, geldt dit ook voor video’s. Sterker nog video’s zijn veel zwaarder en hebben daarom nog meer impact op de laadtijd van jouw website.

Je kunt video’s en audiobestanden net als afbeeldingen uploaden in WordPress en via deze manier op een specifieke pagina plaatsen. Er moet nu alleen elke keer een gigantisch bestand geladen worden, voordat de bezoeker jouw pagina kan zien. Het gebruik van deze manier is daarom niet de beste manier.

WordPress beschikt namelijk ook over een embed functionaliteit. Dit betekent dat jij alleen een de link van bijvoorbeeld een Youtube video hoeft te plaatsen. WordPress zet deze link vervolgens automatisch om in een bestand. Het resultaat hiervan is een veel snellere pagina, maar toch blijft het een video en dat heeft wel enige impact. Plaats daarom nooit op alle pagina’s een video, want dat is zonde van de snelheid van jouw website.

6. Schakel pingbacks & trackbacks uit

Waarschijnlijk ken jij deze functionaliteit niet, maar toch kan deze functionaliteit een flinke impact hebben op de laadtijd van jouw website. Door deze functionaliteit uit te schakelen kun jij jouw WordPress website een stuk sneller maken. 

Deze functionaliteit controleert namelijk of er een andere website is die naar jouw website heeft gelinkt. Hiervoor moet de andere website dan ook wel deze functionaliteit gebruik en dat is vaak niet het geval. Daarbij zijn er voldoende tools die dit ook voor jou kunnen bijhouden buiten WordPress om. 

Om jouw website zo snel mogelijk te maken wil je eigenlijk alles wat je buiten WordPress kunt houden buiten WordPress houden. Voor pingbacks & trackbacks kun je daarom bijvoorbeeld gebruik maken van Google Alerts of Ahrefs. 

Je kunt de pingbacks & trackbacks in WordPress eenvoudig uitschakelen door de volgende stappen te volgen:

  1. Ga naar het dashboard van jouw website
  2. Ga naar “Instellingen”
  3. Ga naar “Discussie”
  4. Zet de volgende instelling uit: “Sta link meldingen van andere blogs (pingbacks en trackbacks) op nieuwe berichten toe”

7. Installeer een caching plugin

De volgende toevoeging kan jouw website ook een heel stuk sneller maken. Zoals je wel zult snappen slaat WordPress alle informatie van jouw website op in een database. Elke keer wanneer iemand jouw website bezoekt moeten al deze bestanden geladen worden. Door een caching plugin te gebruiken kun jij dit proces enorm versnellen.

Door gebruik te maken van caching wordt er een statisch bestand aangemaakt. Als vervolgens iemand jouw website bezoekt wordt dit bestand uit de cache geladen. Hierdoor wordt de database een stuk minder benaderd en kan jouw website dus veel sneller geladen worden. 

Het klinkt allemaal aardig technisch, maar gelukkig kun jij caching op jouw website inschakelen door simpelweg een plugin te installeren. De volgende plugins zijn op dit moment de beste keuzes om caching op jouw website in te schakelen:

  1. WP Super Cache
  2. W3 Total Cache
  3. WP Fastest Cache
  4. WP Rocket

Het is lastig om te zeggen welke caching plugin jij het beste kunt gebruiken. Dit is namelijk afhankelijk van het WordPress theme dat jij gebruikt en hoe deze is opgebouwd. Je kunt daarom het beste verschillende plugins proberen en testen wat het beste werkt. WP Super Cache is het makkelijkste om mee te beginnen.

Caching-website-sneller-maken

8. Controleer de PHP versie die jouw WordPress website gebruikt

In de eerste stap om jouw website sneller te maken hadden we het over de hosting. Echter is dat niet het enige dat op het gebied van hosting geoptimaliseerd kan worden. Bij elke hosting provider kun jij namelijk instellen welke PHP versie er voor jouw website wordt gebruikt. 

PHP is een programmeertaal die in de meeste gevallen wordt gebruikt voor webontwikkeling. Ook de basis van WordPress is voor het grootste gedeelte ontwikkeld in PHP. Door over te stappen op een recente versie van PHP kun jij de snelheid van jouw website of webshop een flinke boost geven.

Veel hosting providers updaten hun PHP versies automatisch, maar toch is het goed om dit even te controleren. Het is namelijk zonde om hier snelheid te laten liggen als jij deze zelf eenvoudig had kunnen verbeteren. Is de PHP versie van jouw website lager dan 7.0? Dan kun je het beste even contact opnemen met de klantenservice van jouw hosting, om te vragen of ze dit kunnen updaten.

PHP-versie-controleren-website-snelheid-verbeteren

9. Vermijd externe scripts

Eerder benoemde ik al het verwijderen van plugins die je niet gebruikt of niet echt noodzakelijk zijn. Daarbij komen nu ook nog eens de externe scripts die jij op jouw website inlaat. Je kunt hiermee verschillende systemen aan jouw website koppelen, maar het heeft natuurlijk allemaal weer invloed op de laadtijd van jouw website. 

De volgende externe scripts worden op veel websites ingeladen en gebruikt:

  1. Social Media(Twitter, Facebook en Instagram feeds)
  2. Uitbreidingen van bepaalde plugins(Jetpack, Facebook comments & Disqus)
  3. Retargeting pixels van Facebook en LinkedIn
  4. Google Analytics
  5. Hotjar
  6. A/B testing tools

Tools als Analytics, retargeting, A/B testing en eventueel Hotjar zijn scripts die veelal gebruikt worden door marketeers. Deze tools zijn daarom erg handig en zul je niet hoeven te verwijderen. Wel kun jij de snelheid van jouw WordPress website flink verbeteren door de overige externe scripts te verwijderen.

10. Minimaliseer JavaScript & CSS bestanden

Naast het activeren van caching kan ook het minimaliseren van JavaScript en CSS bestanden een flinke verbetering van jouw website laadtijden betekenen. Het is daarom verstandig om ook dit te controleren, want het is zonde om hier snelheid te laten liggen.

CSS bestanden zijn erg belangrijk voor jouw website. Deze bevatten namelijk de vormgeving van jouw website en als je deze verwijderd is alle vormgeving van jouw website dus ook weg. Dit is daarom niet de juiste oplossing, maar je kunt de bestanden wel samenvoegen. Omdat deze bestanden erg groot zijn is het verstandig om dit te doen en uiteraard kan dit weer eenvoudig met een plugin.

WordPress plug-ins als Autoptimize & Fast Velocity Minify zijn speciaal ontwikkeld om jou bij deze optimalisatie te helpen. Je hebt hier namelijk geen technische kennis voor nodig, maar je moet wel het een en ander testen. Elke website is anders en daardoor kunnen sommige stukken code uitgesloten worden waardoor jouw website problemen gaat vertonen. Door te testen kun jij zien wat het beste werkt voor jouw website en op basis hiervan keuzes maken.

Autoptimize-plugin

WordPress website sneller maken tips

Nu jij precies weet hoe jij jouw WordPress website sneller kunt maken denk jij misschien klaar te zijn, maar dat is nog niet helemaal het geval. Ik heb namelijk nog een aantal website tips waar ik zelf erg veel aan heb wanneer ik websites sneller maak voor klanten. Met de volgende tips kun jij dus echt het maximale uit jouw website gaan halen.

1. Test het resultaat na elke wijziging

Hierboven hebben we 10 optimalisaties behandeld die jij kunt gebruiken om jouw WordPress website sneller te maken. Je zult na het doorlopen van deze stappen een flinke vooruitgang waarnemen, maar je kunt dit nog net wat optimaler maken.

Het is namelijk erg belangrijk om na elke aanpassing jouw website op te slaan en de snelheids van jouw website opnieuw te testen. Hierdoor weet jij namelijk precies wat het resultaat is van een bepaalde wijziging en kun jij het meeste uit jou website gaan halen.

Optimaliseer jij alle 10 de stappen in één keer? Dan zul je sowieso een verbetering merken, maar vaak zullen zich er ook problemen voordoen op jouw website, omdat bepaalde functies met elkaar klooien. Doordat je alles is één keer hebt gedaan weet je niet waar het probleem zich precies bevindt en dat oplossen gaat een hoop tijd kosten.

2. Optimaliseer zoveel mogelijk buiten WordPress

Bij een aantal van de bovenstaande optimalisaties heb je gelezen dat je zoveel mogelijk buiten WordPress wilt optimaliseren. Denk in dit geval bijvoorbeeld aan de externe scripts, afbeeldingen & video’s en pingbacks en trackbacks. 

Al deze punten vertragen jouw website en daarom is het het beste om deze functies buiten WordPress te houden. Hierdoor kun jij namelijk wel gebruik maken van de functionaliteiten, maar vertragen ze jouw website niet en dat is een goed teken.

Ook voor plugins geldt dat je deze het beste kunt vermijden wanneer je het ook op een andere manier kunt oplossen. Met enige technische kennis kun je zelf wat programmeren of op Fiverr een programmeur inhuren. Hierdoor kun jij een hoop plug-ins verwijderen die jouw website een stuk trager maken.

3. Gebruik lazy loading

Eerder hadden we het al over het optimaliseren van afbeeldingen en video’s. Hier heb ik je verteld hoe je afbeeldingen het beste kunt optimaliseren voordat je deze op jouw website of webshop plaatst. Hiermee zet je al een goede stap, maar er is meer.

Wanneer je namelijk meerdere afbeeldingen op een pagina hebt hoeven deze niet allemaal direct geladen te worden. De afbeeldingen die nog niet in beeld zijn mogen namelijk best later geladen worden. Je kunt dit eenvoudig toepassen door lazy loading in te schakelen. Hier is een extra plugin voor nodig, want het kan gewoon vanuit de Smush plugin waar je ook de afbeeldingen mee kunt optimaliseren.

Door lazy loading in te schakelen worden alleen de bovenste afbeeldingen geladen. Zodra de bezoeker op de pagina is worden de overige afbeeldingen en eventuele video’s pas geladen om zo jouw website sneller te laden.

Website-sneller-maken-smush

4. Kies een goede hosting provider - server locatie

Helemaal aan het begin heb je de gelezen dat het kiezen van een goede hosting provider de eerste stap is. Veel mensen maken hier al een fout en daarom is het belangrijk dat jij hier direct een goede keuze maakt, want hiermee kun jij jouw onderscheiden van je concurrenten.

Bij het kiezen van een hosting provider is het belangrijk om de serverlocatie te controleren. Het is het beste om een serverlocatie te hebben die zich bevindt in het land waar het grootste deel van jouw bezoekers vandaan komen.  Komen jouw bezoekers uit nederland? Dan wil je het liefst een hosting provider die beschikt over een server locatie in Nederland. Deze volgende hosting providers zijn in dit geval erg goede keuzes:

  1. Cloud86
  2. SiteGround
  3. Hostinger
  4. Bluehost

5. Kies een snel WordPress thema

De laatste tip die ik wil geven is dat je altijd moet kiezen voor een snel WordPress thema. Het WordPress thema vormt namelijk de fundering van jouw website. Zoals je wel kunt raden heeft deze dus heel veel invloed op de prestaties, functionaliteiten en veiligheid van jouw website. 

Door de te kiezen voor een snel en premium WordPress thema is jouw website niet alleen sneller, maar ook beter gecodeerd, zoekmachine vriendelijker, veiliger en heeft het in veel gevallen ook nog veel meer functionaliteiten. Een premium WordPress thema is daarom een goede en belangrijke investering voor jouw website op de lange termijn.

WordPress website sneller maken: Google Core Web Vitals

Helemaal aan het begin heb ik je verteld waarom het sneller maken van jouw website zo belangrijk is. Wanneer jij het laatste nieuws van Google een beetje in de gaten houdt zul je ongetwijfeld hebben gehoord van de Core Web Vitals update. Zo niet? Dan zal ik je dit even uitleggen.

Google wil hun bezoekers zo snel mogelijk antwoord geven op een zoekopdracht. Daarom moet Google beslissen met een algoritme welke content hier het beste antwoord op geeft. Naast dat er naar de kwaliteit van de content wordt gekeken speelt de snelheid ook een grote rol. De Core Web Vitals bestaan uit drie onderdelen die de algemene gebruikerservaring van jouw website vastleggen. Deze data gebruikt Google om jouw website te beoordelen.

De Core Web Vitals bestaan op dit moment uit de volgende onderdelen:

  • Largest Contentful Paint(LCP): Deze statistiek berekent de laadtijd van jouw website. Wil je hier goed scoren? Dan is een laadtijd van minder dan 2,5 seconde noodzakelijk.
  • First Input Delay(FID): Deze statistiek meet hoelang het duurt voordat een pagina reageert op de input van een bezoeker. Voor een goede score mag de FID maximaal 100ms zijn.
  • Cumulative Layout Shift(CLS): Deze statistiek meet hoeveel verschuivingen er op jouw website plaatsvinden. Om op deze statistiek goed te scoren is een score van maximaal 0.1 het doel.
WordPress-sneller-maken-core-web-vitals

Website sneller maken met een Content Delivery Network(CDN)

Richt jij je met jouw website op meerdere landen? Dan is het lastig om ervoor te zorgen dat de server altijd bij alle bezoekers in de buurt is gevestigd. Hierdoor zullen bezoekers erg verschillende laadtijden hebben en dat wil je voorkomen.

Wanneer jij daarom bezoekers uit meerdere landen ontvangt is het verstandig om gebruik te maken van een Content Delivery Network, oftwel een CDN. Een CDN is eigenlijk een netwerk van servers over de hele wereld. 

Wanneer jij jouw website op een CDN plaatst wordt er een kopie van jouw website op al deze servers geplaatst. Zodra een bezoeker vervolgens jouw website wilt bezoeken wordt de website geladen vanaf de server die het dichts bij de bezoeker gevestigd is. Hierdoor kun jij jouw website veel sneller maken wanneer jij internationale doelen hebt. Een goede en gratis CDN is Cloudflare.

WordPress-website-sneller-maken-cloudflare-cdn

WordPress website sneller maken: Kan jij dat zelf?

Nu jij inmiddels precies weet hoe jij jouw WordPress website sneller kunt maken is er nog een belangrijke vraag, want kun jij jouw website zelf sneller maken?

Er zijn een hoop optimalisaties die jij zelf kunt doorvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het kiezen van een goede hosting provider, een goed WordPress thema, het verwijderen van onnodige plug-ins en thema’s, het optimaliseren van afbeeldingen & video’s en het uitschakelen van pingbacks en trackbacks. Hier kun jij zelf dus prima mee aan de slag gaan om de snelheid van jouw website te verbeteren.

Ook kun je controleren of jou website gebruik maakt van de juiste PHP versie en kun je een caching plugin installeren. Hier wordt het alleen wel wat lastiger. Pas daarom goed op wat je hier allemaal instelt, want het kan problemen veroorzaken op jouw website. Test jouw website daarom naar elke wijziging, zodat je weet waar de fout zit en je deze instelling weer kunt uitschakelen.

WordPress website sneller maken: Wat gaat dat kosten?

Je weet dat een snelle website super belangrijk is. Niet alleen voor Google, maar ook voor jouw bezoekers. Snelheid heeft namelijk erg veel impact op het conversiepercentage van jouw website. Om het maximale uit jouw website is snelheid dus erg belangrijk, maar wat kost het sneller maken van jouw website?

In principe kost kost het sneller maken van jouw website helemaal niet zoveel. Sterker nog het kan helemaal gratis als je al beschikt over een goede hosting en WordPress thema. Is dit niet het geval? Dan zul je voor goede hosting zo’n €100 tot €200 euro per jaar kwijt zijn. Een WordPress zal ongeveer €50 euro per jaar kosten.

De plug-ins waarmee jij jouw website sneller kunt maken zijn in principe allemaal gratis, maar je hebt dan wel extra plugins nodig. Je kunt ook kiezen voor een plugin als WP Rocket. Deze plugin beschikt namelijk over bijna alle optimalisaties in één. Je hebt nu dus maar één plugin nodig in plaats van 5 á 6 plugins. De kosten voor WP Rocket bedragen $49 dollar per jaar.

Conclusie: Kun jij jouw website zelf sneller maken of kun jij dit beter laten doen?

Nu we inmiddels zijn aangekomen aan het einde van deze blog is het tijd voor een conclusie, want hoe kun jij nu het beste beginnen? En kun jij jouw website het beste zelf sneller maken of kun je dit beter uitbesteden?

Zoals ik je net al aangaf kun je deze basis optimalisaties prima zelf doorvoeren. Hiermee kun je al leuke resultaten behalen die zowel je bezoekers als Google zullen merken. Wil je echter de maximale snelheid uit jouw website halen? Dan kan het verstandig zijn om een programmeur in te schakelen.

Mocht je hier interesse in hebben kun je altijd contact met mij opnemen! Ik help jou namelijk graag met het sneller maken van jouw WordPress website!

Website sneller maken - Veelgestelde vragen

Hoe maak je een website sneller? Je kunt je website eenvoudig sneller maken door te kiezen voor goede hosting, maar natuurlijk is er nog veel meer mogelijk om jouw website sneller te maken. In deze blog lees je er alles over!

Hoe maak je een WordPress website sneller? Je kunt een WordPress website sneller maken door de volgende zaken te optimaliseren:

  • Kies voor goede hosting
  • Kies een snel WordPress thema
  • Optimaliseer afbeeldingen
  • Schakel caching is
  • Maak gebruik van lazy loading voor afbeeldingen

Waarom is mijn website langzaam? Jouw website kan langzaam zijn, omdat de reactietijd van de server te lang is. In dit geval is betere hosting een goede keuze. Verder zijn er nog een hoop andere optimalisaties mogelijk waar je in deze blog meer over leest!

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Ook interessant

Astra-WordPress-theme-logo
4.9/5

Binnen 2 uur eenvoudig jouw eigen droom website maken?

Ben je op zoek naar een methode om zonder technische kennis je eigen WordPress website te maken? In deze WordPress handleiding leg ik je stap voor stap uit hoe je dit kunt doen!

Via deze handleiding kun je tot 55% korting krijgen op webhosting!

Handleiding-website-maken-ebook