Ben jij opzoek naar een hosting provider voor het maken van jouw nieuwe website of webshop? Dan zal je ongetwijfeld gezien hebben dat de website hosting kosten erg verschillen per hosting provider.
Naast dat de hosting provider van invloed is op de hosting kosten speelt ook de soort hosting die jij kiest een grote rol in de webhosting kosten. Het is daarom belangrijk om je goed te verdiepen in wat hosting jou gemiddeld per jaar gaat kosten.
In deze blog wil ik met jou ingaan op de verschillende soorten hosting, welke factoren van invloed zijn op de hosting website kosten en met welke hostingkosten jij voor nu het beste rekening kunt houden. Laten we dus maar snel beginnen!
Website hosting kosten: Welke soorten webhosting zijn er?
Voordat je kunt beginnen met het maken van jouw eigen WordPress website heb je een domeinnaam met hosting nodig. De eerste stap is dan ook een webhosting kiezen. Dit lijkt erg makkelijk, maar ik kan je zeggen dat het toch wel wat lastiger is dan je nu denkt. De keuze uit hosting providers is namelijk erg groot, er zitten grote verschillen in de hosting kosten en je kunt ook nog eens kiezen uit verschillende soorten webhosting. Laten we daarom eerst maar eens de verschillende soorten webhosting bespreken, want de soort webhosting is sterk afhankelijk van de webhosting kosten die jij gaat krijgen.
- Shared Hosting: De goedkoopste hosting variant is Shared hosting. In het nederlands staat shared hosting namelijk voor gedeelde hosting en dat is ook letterlijk hoe het werkt. Bij shared hosting komt jouw website of webshop namelijk met een groot aantal andere websites en webshops een één server te staan. Het voordeel hiervan is dat de webhosting kosten een stuk lager kunnen worden gehouden en jij dus veel kosten kunt besparen. Het nadeel van shared hosting is dan weer dat je website minder snel is en gevoeliger is voor hackers.
- WordPress Hosting: WordPress hosting is een erg populaire webhosting vorm, omdat deze webhosting speciaal is afgestemd op WordPress websites en webshops. Aangezien een erg groot deel van alle websites is gebouwd met WordPress is deze webhosting vorm super populair. Doordat deze pakketten namelijk speciaal zijn afgestemd op WordPress is jouw website of webshop tot wel 5x sneller dan wanneer je kiest voor een goedkoop shared hosting pakket. Wanneer je vervolgens kijkt naar de webhosting kosten valt de prijs van WordPress hosting in vergelijking met shared hosting erg mee.
- VPS Hosting: Een andere hosting variant waar je voor kunt kiezen is VPS hosting. VPS staat voor Virtual Private Server. Het voordeel hiervan is dat je website nog weer een stuk sneller is en dat je geen downtime hebt. Downtime houdt in dat er momenten zijn dat jouw website offline is en dus niet bereikbaar is. Doordat VPS hosting bestaat uit een netwerk van verschillende Cloud hosting servers kan er onmiddellijk overgeschakeld worden naar een andere server als jouw eigen server even offline is. Dit is dus een hele goede soort hosting, maar natuurlijk wel een stukje duurder.
- Dedicated hosting: De laatste en duurste soort hosting is dedicated server hosting. Met dedicated hosting krijg jij een volledig eigen server waar geen andere websites of webshops opstaan. Het voordeel hiervan is dat jouw website alle rekenkracht van de server kan gebruiken. Hierdoor is jouw website of webshop extreem snel. Het nadeel van dedicated hosting is dat het wel erg aan de prijs is. Deze vorm van hosting is daarom ook met name interessant voor de echt grote websites met grote hoeveelheden bezoekers op hetzelfde moment.
Welke zaken spelen nog meer een rol bij de hosting kosten?
Zoals je net hebt gelezen heb je de keuze uit verschillende soorten webhosting. Dit is dan ook direct de keuze waar de hosting kosten het grootste verschil maken. Zo is shared hosting bijvoorbeeld echt een stuk minder dan dedicated hosting, maar dedicated hosting is weer lang niet voor iedereen even geschikt. Het is daarom belangrijk dat je hier voor jezelf al een goede keuze maakt. Later in de blog zal ik je daar bij helpen!
Voor nu wil ik dieper ingaan op de andere factoren die van invloed zijn op de webhosting kosten. Naast de soort hosting zijn er namelijk nog een flink aantal andere factoren die grote invloed hebben op de website hosting kosten. Laten we die maar eens bespreken.
1. De schijfruimte
Een factor die erg veel invloed op de prijs kan hebben is de hoeveelheid schijfruimte die jij kunt gebruiken binnen jouw hostingpakket. Wanneer jij een website of webshop gaat bouwen nemen al deze pagina’s ruimte in beslag, want jouw volledige website moet opgeslagen worden op de server. Des te groter de website des te meer schijfruimte er nodig is.
Hoeveel schijfruimte je precies nodig hebt is erg lastig in te schatten, want dit is afhankelijk van de grootte van de website, maar ook hoe je pagina’s zijn opgebouwd en hoeveel foto’s en/of video’s je op jouw website gebruikt. Je kunt in dit geval beter voor te veel kiezen dan voor te weinig.
2. De bandbreedte
Als tweede speelt de hoeveelheid bandbreedte ook een belangrijke rol in de hosting kosten voor jouw website of webshop. De bandbreedte bepaald namelijk hoeveel bezoekers jij per maand op jouw website kunt verwelkomen. Zoals je wel zult snappen is dit dus van essentieel belangrijk bij het kiezen van een goede hosting provider. Hosting providers vergelijken is dan ook erg verstandig!
3. De kwaliteit van de klantenservice
Ook de klantenservice kan een serieuze invloed hebben op de prijs van het hostingpakket dat jij wilt kopen. Zo zijn er erg veel goedkope hosting pakketten. Je krijgt hier uiteraard klantenservice bij, maar deze is vaak alles behalve goed. Wanneer je namelijk vastloopt wil je zo snel mogelijk antwoord en niet 2 werkdagen moeten wachten.
Een goede webhosting partij beschikt daarom over een 24/7 live chat support waar jij altijd snel in contact kunt komen voor hulp. Persoonlijk ben ik een groot fan van de klantenservice van SiteGround en Kinsta. Bij deze partijen ben ik namelijk binnen enkele minuten in contact met een van de medewerkers die mij ook direct kunnen helpen.
4. De beveiliging
Als laatste is de beveiliging ook van groot belang en ik zal je daarom ook echt aanraden om daarin te investeren. Je wilt namelijk voorkomen dat jouw website of webshop regelmatig offline is, wordt gehackt of wordt besmet met virussen. Kies daarom voor een hostingpartij die veel aandacht besteed aan de beveiliging van hun webhosting.
Zo scannen partijen als SiteGround, Bluehost en Hostinger om een bepaald aantal minuten elke website om te zien of hij nog online staat en veilig is. Wanneer dit niet het geval is gaan ze direct aan de slag om dit op te lossen, want een website hoort online staan. Let hier daarom bij het kiezen van een geschikte webhosting partij goed op.
5. Het aantal websites dat in één pakket kan
Het laatste punt want ook nog van invloed is op de kosten voor webhosting zijn het aantal domeinen dat jij in een hostingpakket kunt laten hosten. Zo zul je bij de meeste partijen in hun goedkoopste pakket maar één domeinnaam kwijt kunnen. Voor de meeste mensen zal dit genoeg zijn, maar wanneer je wilt uitbreiden en/of meerdere domeinen in jouw hostingpakket wilt hebben staan moet dit wel mogelijk zijn. Des te meer domeinen jij in jouw hostingpakket wilt plaatsen des te duurder het pakket wordt. Bedenk daarom goed hoeveel domeinen jij in jouw hostingpakket zou willen plaatsen.
Er zijn trouwens wel partijen waar jij zoveel domeinen in een pakket kunt plaatsen als je zelf wilt. Cloudways is hier een erg goed voorbeeld van en aangezien ze ook nog eens erg snel zijn en aan de veiligheid denken is dit voor jou misschien wel een erg interessante partij.
Webhosting kosten website: Komen er nog andere kosten bij kijken?
Hosting kosten: Wat kost een SSL certificaat?
Het SSL certificaat zorgt voor een extra beveiliging van jouw website. Dit certificaat koppel je namelijk aan jouw domeinnaam en vervolgens ontstaat er een beveiligde verbinding tussen jouw website en de server. Hierdoor is jouw data en de data van de bezoekers veilig en kunnen hackers of andere kwaadwillige mensen hier niet zomaar bij. Wanneer het SSL certificaat actief is kun je deze herkennen aan het grijze/groene slotje in de zoekbalk van de browser.
De kosten voor een SSL certificaat zijn afhankelijk van de hostingpartij die jij hebt gekozen. Vaak kost een certificaat enkele tientjes per jaar, maar bij sommige hostingpartijen ontvang je deze ook gratis als je een pakket af neemt. Je ontvangt bijvoorbeeld een gratis SSL certificaat bij SiteGround, Bluehost en Cloud86.
Hosting kosten: Wat kost een Domeinnaam?
Naast het SSL certificaat heb je natuurlijk ook een domeinnaam nodig. De domeinnaam kun je namelijk zien als het adres van jouw website of webshop. Wanneer mensen jouw domeinnaam in google invullen zullen ze direct op jouw website of webshop terecht komen. Zoals je daarom wel zult snappen moet een domeinnaam uniek zijn en kan een domeinnaam niet meerdere malen gebruikt worden. Heb jij al een hostingpakket? Dan kun je natuurlijk ook een domeinnaam kopen zonder hosting.
De kosten voor een domeinnaam bedragen net als een SSL certificaat vaak enkele tientjes per jaar. Wel zijn er ook weer hostingpartijen die een gratis domeinnaam aanbieden wanneer je een hostingpakket bij hun afneemt. Dit is bijvoorbeeld zo bij Hostinger. Hier ontvang je bij het afnemen van een hostingpakket een gratis domeinnaam en SSL certificaat. Dit is daarom voor veel mensen ook een erg interessante optie.
Website hosting kosten: Wat gaat WordPress webhosting ongeveer kosten per jaar?
1. Wat kost shared hosting?
Zoals je hebt gelezen is de goedkoopste soort hosting shared hosting. Dit betekent ook dat de kosten voor shared hosting het laagst zijn. In dit geval kun je bijvoorbeeld voor shared hosting terecht bij hosting providers als Bluehost en Hostgator. De kosten voor shared hosting liggen meestal tussen de €2 en €5 euro per maand. Per jaar betaal je dan in de meeste gevallen niet meer dan €60 euro.
2. Wat kost WordPress hosting?
3. Wat kost VPS hosting?
4. Wat kost dedicated hosting?
Hosting kosten: Komen er nog andere kosten kijken bij het maken van een website:
Je hebt in deze blog inmiddels gelezen met welke kosten je te maken gaat krijgen bij webhosting en wat dit zo ongeveer gaat kosten per jaar. Hierbij hebben we natuurlijk ook rekening gehouden met de domeinnaam en het SSL certificaat zodat jij niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Hebben we dan nu alle kosten besproken?
Ja, alle kosten die bij webhosting komen kijken hebben we besproken. Maar er kunnen later nog wel andere kosten bij komen. Bij het maken van een eigen website komen namelijk ook nog de kosten voor het maken van een website. Denk bijvoorbeeld aan het WordPress thema dat jij gaat gebruiken. Wanneer je gebruik wilt maken van een goed WordPress thema kies je voor het Astra Pro theme, OceanWP of GeneratePress.
Mocht het nodig zijn kunnen hier vervolgens ook nog kosten bijkomen voor het gebruik van een page builder. Een page builder maakt het bouwen van een eigen website namelijk super makkelijk en dat is erg fijn. Mocht je er een willen gebruiken kan ik je zeker aanraden om eens naar de volgende page builders te kijken: Elementor, Divi van Elegant Themes en Beaver Builder.
Conclusie: Wat gaat website hosting jou kosten?
Nu we aan het einde van deze blog zijn gekomen is het tijd voor een conclusie, want wat gaat webhosting jou kosten?
Zoals je hebt gelezen heb je de keuze uit verschillende soorten hosting. Het is daarom het belangrijkste dat je hier eerst een keuze maakt. Voor de meeste is WordPress hosting de beste keuze. Heb je een grotere website? Dan kun je VPS of dedicated hosting overwegen.
Ben jij opzoek naar een goede en betaalbare nederlandse hosting provider? Dan kan ik Cloud86 zeker aanraden! Je krijgt hier een gratis SSL certificaat en je kunt met één druk op de knop WordPress installeren.
Website hosting kosten - Veelgestelde vragen
Hoeveel kost hosting per jaar?
Wat kost een website hosten?
Waar kun je het beste jouw website hosten?
Wat is het verschil tussen hosting en een domeinnaam?
Het verschil tussen hosting en een domeinnaam is dat de domeinnaam het adres van jouw website is. In mijn geval is dit nolimitwebdesign.nl. De hosting zorgt ervoor dat de domeinnaam bereikbaar is op het internet en mijn website laat zien. Je hebt beide daarom nodig wanneer jij een eigen website of webshop wilt gaan maken.
Tim Gerrits
Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!