WordPress hosting kosten: Wat kost hosting per jaar in 2022?

Hosting-kosten-wat-kost-webhosting
Inhoudsopgave

Ben jij van plan om zelf een website of webshop te gaan bouwen? Dan zul je waarschijnlijk al gezien hebben dat je hier ook een domeinnaam en webhosting voor nodig gaat hebben. Dit lijkt allemaal erg leuk, maar welke kosten brengt dit met zich mee? Je wilt natuurlijk niet te veel betalen en als beginner ook zo goedkoop mogelijk aan de slag kunnen. In deze blog gaan we het daarom hebben over wat (WordPress) hosting gemiddeld kost per jaar. Laten we dus maar snel beginnen, want dan kun jij ook weer sneller aan de gang!

Hosting kosten: Welke verschillende soorten webhosting zijn er?

Voordat je een webhosting pakket hebt gekocht moet je eerst nog een webhosting partij kiezen. Dit lijkt erg makkelijk, maar ik kan je garanderen dat dit echt lastiger gaat zijn dan dat jij in eerste instantie denkt. De keuze is namelijk erg groot, lang niet elke partij is even goed, er zitten grote verschillen in de kosten en je hebt ook nog eens de keuze uit verschillende soorten webhosting. Laten we daarom eerst maar eens de verschillende soorten webhosting bespreken, want de soort webhosting is sterk afhankelijk van de kosten die jij gaat krijgen.

  • Shared Hosting: De goedkoopste variant is Shared hosting. In het nederlands staat Shared hosting namelijk voor gedeelde hosting en dat is ook letterlijk hoe het werkt. Bij shared hosting komt jouw website of webshop namelijk met een groot aantal andere websites en webshops een één server te staan. Het voordeel hiervan is dat de kosten een stuk lager kunnen worden gehouden en jij dus goedkoper uit bent. Het nadeel van shared hosting is dat je een trage website hebt doordat de server propvol zit en dat er een kans is dat hackers jouw website aanvallen doordat er altijd welke zwakke websites op dezelfde server draaien die gehackt worden. 
  • WordPress Hosting: WordPress hosting is een erg populaire webhosting vorm, omdat deze webhosting speciaal is afgestemd op WordPress websites en webshops. Aangezien een super groot deel van de websites is gebouwd met WordPress is deze webhosting vorm zo populair. Doordat deze pakketten speciaal zijn afgestemd op WordPress is jouw website of webshop tot wel 5x sneller dan Shared hosting. Wanneer je vervolgens kijkt naar de webhosting kosten valt de prijs van WordPress hosting in vergelijking met Shared hosting erg mee.
  • Reseller Hosting: Ben jij een webbouwer, heb je meerdere websites in beheer of bezit je over technische kennis en wil je goedkoper uit zijn? Dan is Reseller hosting de perfecte soort webhosting voor jou. Bij reseller hosting kun jij namelijk hostingdiensten van een hostingpartij doorverkopen en beheren onder jouw eigen naam. Voor webbouwers is dit erg handig, omdat ze hierdoor direct toegang hebben tot de websites van hun klanten. Door een reseller pakket af te nemen kun je enorm veel geld besparen, maar je moet wel zelf de technische dienstverlening gaan leveren aan jouw klanten, want dat doet de hostingpartij niet wanneer je kiest voor Reseller hosting.
  • VPS Hosting: Als laatste kun je ook nog kiezen voor VPS hosting. Dit is de duurste en beste hosting variant, maar door de hoge kosten waarschijnlijk niet voor iedereen even geschikt. Bij VPS hosting komt jouw website namelijk te staan op een eigen server waar geen andere websites op staan. Hierdoor kan jouw website echt de maximale resultaten gaan halen en is de kans op hackers klein, want er zijn geen andere websites op de servers die een zwakke schakel vormen. Voor grote websites is VPS hosting daarom een erg goede keuze!
WordPress-hosting-kosten

WordPress webhosting kosten: Wat zijn de kosten voor een SSL certificaat en domeinnaam?

Wat (web)hosting precies kost is lastig te zeggen, omdat dit afhankelijk is van een groot aantal factoren. Zoals je net hebt gelezen speelt de soort hosting die jij hebt gekozen hier ook een grote rol in, maar dat is nog niet alles. Naast de kosten voor webhosting krijg je ook nog te maken met de kosten voor een SSL certificaat en domeinnaam. Deze kosten zijn net als de webhosting per jaar en moeten daarom ook zeker bij de hosting kosten worden opgeteld.

Hosting kosten: Wat kost een SSL certificaat?

Het SSL certificaat zorgt voor een extra beveiliging van jouw website. Dit certificaat koppel je namelijk aan jouw domeinnaam en vervolgens ontstaat er een beveiligde verbinding tussen jouw website en de server. Hierdoor is jouw data en de data van de bezoekers veilig en kunnen hackers of andere kwaadwillige mensen hier niet zomaar bij. Wanneer het SSL certificaat actief is kun je deze herkennen aan het grijze/groene slotje in de zoekbalk van de browser. 

De kosten voor een SSL certificaat zijn afhankelijk van de hostingpartij die jij hebt gekozen. Vaak kost een certificaat enkele tientjes per jaar, maar bij sommige hostingpartijen ontvang je deze ook gratis als je een pakket af neemt. Dit is bijvoorbeeld zo bij SiteGround webhosting, Neostrada hosting en Hostinger.

Hosting kosten: Wat kost een Domeinnaam?

Naast het SSL certificaat heb je natuurlijk ook een domeinnaam nodig. De domeinnaam kun je namelijk zien als het adres van jouw website of webshop. Wanneer mensen jouw domeinnaam in google invullen zullen ze direct op jouw website of webshop terecht komen. Zoals je daarom wel zult snappen moet een domeinnaam uniek zijn en kan een domeinnaam niet meerdere malen gebruikt worden.

De kosten voor een domeinnaam bedragen net als een SSL certificaat vaak enkele tientjes per jaar. Wel zijn er ook weer hostingpartijen die een gratis domeinnaam aanbieden wanneer je een hostingpakket bij hun afneemt. Dit is bijvoorbeeld zo bij Hostinger. Hier ontvang je bij het afnemen van een hostingpakket een gratis domeinnaam en SSL certificaat. Dit is daarom voor veel mensen ook een erg interessante optie.

WordPress webhosting kosten: Wat gaat WordPress webhosting ongeveer kosten per jaar?

Aan het begin van deze blog heb ik je verteld wat hosting ongeveer gaat kosten en dat dit sterk afhankelijk is van de soort hosting die jij hebt gekozen. De meeste mensen maken gebruik van WordPress, omdat dit makkelijk, snel en veilig is. Ik zal in dit deel van deze blog daarom dieper in gaan op wat hosting ongeveer gaat kosten per jaar voor WordPress.

Wanneer je kiest voor Shared hosting en op dit pakket vervolgens WordPress installeert zul je per maand zo’n €5 euro per maand moeten betalen. Wanneer we dit omrekenen naar kosten per jaar bedragen de kosten voor shared hosting ongeveer €60 euro per jaar. Dit is super goedkoop, maar houdt ook rekening met de kwaliteit want die valt vaak tegen.

WordPress hosting is in dit geval een veel betere keuze. Dit is sneller, je hebt meer mogelijkheden en jouw website is een stuk veiliger. De kosten voor WordPress hosting liggen dan ook wel wat hoger. Je kunt er daarom vanuit gaan dat de kosten van WordPress hosting ongeveer €10 euro per maand bedragen. Dit betekent dat je per jaar ongeveer €120 euro moet betalen. Ook dit valt nog erg mee, want het kan nog veel duurder.

Reseller hosting zal voor de meeste lezers van deze blog niet interessant zijn, maar toch wil ik deze ook even besproken hebben. De kosten voor Reseller hosting bedragen per maand ongeveer €20 tot €25 euro. Per jaar zul je voor Reseller hosting rekening moeten houden met een rekening van ongeveer €240 tot €300 euro.

Kies je voor VPS hosting? Dan liggen de hosting kosten nog hoger. Hoeveel de kosten hiervoor bedragen is lastig te zeggen, omdat dit sterk afhankelijk is van de partij die jij hebt gekozen. De kosten voor VPS hosting beginnen vaak bij €25 euro per maand, maar kunnen zelfs oplopen tot €50 euro per maand.

Kosten-WordPress-hosting

Hosting kosten: Komen er nog andere kosten kijken bij het maken van een website:

Je hebt in deze blog inmiddels gelezen met welke kosten je te maken gaat krijgen bij webhosting en wat dit zo ongeveer gaat kosten per jaar. Hierbij hebben we natuurlijk ook rekening gehouden met de domeinnaam en het SSL certificaat zodat jij niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Hebben we dan nu alle kosten besproken?

Ja, alle kosten die bij webhosting komen kijken hebben we besproken. Maar er kunnen later nog wel andere kosten bij komen. Wanneer je namelijk WordPress hebt geïnstalleerd moet je een WordPress thema kiezen. Er zijn uiteraard gratis thema’s, maar wanneer je goed van start wilt gaan kan ik je een Premium thema zeker aanraden. Het Astra theme, OceanWP, GeneratePress en StudioPress zijn dan erg goede keuzes. 

Mocht het nodig zijn kunnen hier vervolgens ook nog kosten bijkomen voor het gebruik van een page builder. Een page builder maakt het bouwen van een eigen website namelijk super makkelijk en dat is erg fijn. Mocht je er een willen gebruiken kan ik je zeker aanraden om eens naar de volgende page builders te kijken: Elementor, Divi, Visual Composer, Beaver Builder, Brizy en/of Thrive Architect.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een webhosting partij?

Nu je inmiddels weet wat webhosting kost, welke soorten webhosting er zijn en waar de kosten afhankelijk van zijn is het tijd om zelf onderzoek te gaan doen. Welke webhosting is namelijk het beste voor jou?

Ik kan mij zo voorstellen dat dit een lastige en lange zoektocht gaat zijn, omdat er zoveel keuze is en alle partijen net weer even anders zijn. Mocht je er zeker van willen zijn dat je een goede keuze maakt? Dan kan ik je zeker aanraden om eens naar SiteGround te kijken. Mijn websites worden hier namelijk ook gehost en dat bevalt mij zeker. Verder wordt SiteGround ook nog eens aangeraden door WordPress zelf wat het helemaal een betrouwbare partij maakt. 

Het nadeel van SiteGround is dat deze partij alleen support biedt in het engels. Is dit een probleem voor jou? Dan kun je beter kiezen voor een nederlandse webhosting en dan is Neostrada een erg goed alternatief.

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Ook interessant

Cloud86-Logo
4.9/5

Tot 80% korting ontvangen bij de beste webhosting providers?

In deze gids lees jij hoe je de beste hosting provider kunt kiezen en vergelijk ik de 8 beste hosting providers met elkaar. Ook kun jij via deze gids tot 80% korting krijgen!

Hosting-gids