Flatsome VS Porto(Flatsome Review)
Laten we deze Flatsome vs Porto vergelijking maar beginnen met Flatsome. Dit thema is namelijk het langste op de markt en heeft op dit moment de meeste gebruikers. Het Flatsome theme is in september 2013 op de markt gebracht door UX-themes. UX-themes is een erg betrouwbare partij, want ze hebben in de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan in wordpress en e-commerce.
Wanneer we kijken naar de beoordelingen van klanten maak je met dit thema de beste keuze, want Flatsome heeft meer dan 134.000 gebruikers. Daarnaast scoort het thema 4.8 van de 5 sterren op basis van 5.804 reviews. Je zult dus denken dat dit thema direct de beste keuze is, maar is dat wel zo?
Volledige controle over het thema
Het probleem van gratis en goedkope wordpress thema’s is dat je niet de volledige controle hebt. Ook wij hebben hier wel eens mee te maken gehad en daarom kunnen wij jou vertellen dat dit erg frustrerend is. Meestal weet je dit van te voren niet, maar zodra je net lekker aan het bouwen bent loop je tegen de problemen aan. Je wilt bijvoorbeeld een bepaald element toevoegen aan jouw blog of de copyright tag in de footer wijzigingen, maar wanneer je hier naar zoekt blijkt dit niet te kunnen. Er zit in dit geval niks anders op dan weer naar een ander wordpress thema te zoeken.
Met het Flatsome theme hoef je hier niet bang voor te zijn. Het thema zit namelijk vol met erg handige functionaliteiten waardoor jij de volledige controle hebt over het thema. Zo kun je de kleuren aanpassen, de layout van het thema aanpassen, andere lettertypes kiezen, heb je de keuze uit verschillende productpagina’s, hoofdpagina’s, archiefpagina’s, winkelwagen pagina’s en blijf zo maar door gaan. Ben je technisch ingesteld? Dan kun je zelfs ook nog aanpassingen doen in de code van het thema zelf!
Het Flatsome theme beschikt ook over een ingebouwde header builder. Dit is een erg goede toevoeging, want je ziet vaak aan de header dat mensen hetzelfde thema gebruiken. Doordat je met dit thema jouw eigen header kunt maken valt dit stukken minder op. Jouw webshop/website lijkt met het Flatsome theme daarom stukken unieker!
Flatsome theme demo websites
Dat je met het Flatsome theme de volledige controle over jouw website hebt is goed te zien aan de demo websites. Flatsome wordt namelijk geleverd met 20 verschillende demo websites. Dit zijn websites en webshops die vooraf gebouwd zijn door UX-themes. Wanneer jij dit thema gebruikt krijg je gratis toegang tot deze demo’s. Mocht je er een willen gebruiken dan kun je ze met één druk op de knop importeren naar jouw eigen website. Vervolgens heb jij de volledige controle over de demo en kun je ermee doen wat je zelf wilt. Ook deze is weer volledig naar jouw wens te maken door het grote aantal opties.
Het meer en deel van de demo’s van Flatsome zijn webshops. Dit is niet heel raar, want hier zijn ze ook in gespecialiseerd. Lees jij deze Flatsome vs Porto vergelijking, maar wil jij geen webshop? Dan biedt het flatsome theme ook demo’s voor andere doeleinden. Zo zijn er verschillende demo’s voor makelaar websites, restaurant websites, fotografie websites, WooCommerce webshops, portfolio websites en blog websites.
De Flatsome theme demo’s voor webshops zijn erg goed, maar de andere demo’s raden wij je niet aan. Flatsome is namelijk speciaal ontwikkeld voor webshops. Dit is goed te zien aan de functionaliteiten, designs en opties. Lees jij deze Flatsome vs Porto vergelijking om een thema te kiezen voor jouw bedrijfswebsite? Dan kun je beter een thema kiezen als Avada, BeTheme, Soledad, TheGem, Neve, Astra of OceanWP. Deze thema’s zijn namelijk speciaal gebouwd voor bedrijfs en hobby websites.
Flatsome beschikt over een eigen page builder
Een groot voordeel van het Flatsome theme is dat dit thema beschikt over zijn eigen page builder, genaamd de UX Builder. Deze page builder zorgt ervoor dat dat je ook zonder technische kennis een volledige webshop kunt bouwen.
Dit is onder andere mogelijk door het drag & drop systeem. Het drag & drop systeem bestaat uit een menu gevuld met elementen. Deze elementen kun jij gebruiken voor het bouwen van jouw website. Veelgebruikte elementen zijn bijvoorbeeld afbeeldingen, knoppen, tekst en formulieren. Het drag & drop systeem maakt het vervolgens mogelijk om deze elementen op jouw website te plaatsen. Dit werkt erg makkelijk, want je hoeft het element alleen uit het menu te slepen en vervolgens te plaatsen op de juiste plek.
Naast het drag & drop systeem beschikt de UX Builder ook over het welbekende live editing systeem. Dit systeem werkt perfect samen met het drag & drop systeem doordat je live ziet wat je aan het doen bent. Elke wijziging die jij aan jouw website doet is direct zichtbaar voor jou. Dit is erg fijn, want op deze manier kun jij alles zien voordat de websitebezoekers dat kunnen. Een page builder is dus niet alleen stukken makkelijker, maar ook veel efficiënter.
Het Flatsome theme is erg snel en zoekmachine vriendelijk
Heb jij wel eens een website bezocht die erg traag was? Zo ja, wat vond je ervan? Wij kunnen ons voorstellen dat je geduld opraakte en dat je de website zo snel mogelijk weer verlaat om verder te zoeken. Dit is geen rare reactie, want uit onderzoek van Google is gebleken dat 40% van de consumenten verwacht dat een website direct geladen is. Hoewel dit vrij onmogelijk is wordt dit wel verwacht. Uit een ander onderzoek van Google is gebleken dat je met een laadtijd van minder dan twee seconden in de top zit.
Ook jouw bezoekers gaan dit gevoel wanneer jouw website traag is. Je kunt hier zelf een aantal zaken voor optimaliseren, maar het grootste probleem is vaak thema. Het thema bepaald namelijk voor het grootste deel de snelheid en zoekmachine vriendelijkheid van jouw website. Wij raden je daarom zeker aan om te kiezen voor een thema dat hier in uitblinkt!
Het Flatsome theme is een van de wordpress thema’s die hier goed scoort. Ze hebben bij UX-themes namelijk veel tijd gestopt in het sneller maken van het Flatsome theme. En met succes! Het Flatsome theme haalt nu echt goede scoren op het gebied van snelheid. Op de afbeelding hieronder kun je zien welke snelheden wij hebben gehaald met dit thema.
Perfecte koppelingen met WooCommerce
Een belangrijke onderdeel van deze Flatsome vs Porto vergelijking zijn de koppelingen met WooCommerce. Beide thema’s zijn namelijk speciaal ontwikkeld voor de e-commerce doeleinden. Je deze thema’s daarom perfect gebruiken voor jouw webshop, dropshipping of affiliate marketing.
Het Flatsome theme beschikt over erg goede koppelingen met WooCommerce. Je hoeft niet bang te zijn voor problemen, want alles loopt vlekkeloos. Via de WooCommerce plugin kun jij vervolgens jouw webshop gaan beheren. Denk hierbij aan het toevoegen van producten, bepalen van prijzen, beheren van de voorraad, betaalmethodes kiezen en eventueel kortingscodes aanmaken. Uiteraard is er nog veel meer mogelijk, maar dit zijn de functionaliteiten die iedere webshop nodig heeft.
Het design(de voorkant) van de webshop bouw je met Flatsome. Je kunt ervoor kiezen om dit vanaf scratch te doen, maar je kunt ook gebruik maken van de demo websites. Deze zitten al vol met handige functionaliteiten. Zo kun je producten toevoegen aan categorieën, kun je filters toevoegen, de mogelijkheid voor een quick view weergave en ga zo maar door. Het Flatsome theme beschikt over alle functionaliteiten die een webshop nodig heeft.
Qua functionaliteiten zit je met het Flatsome theme zeker goed, maar de demo websites blijven naar onze mening een beetje achterlopen. Ze zien er wat oud en minder onderhouden uit. Voor sommige typen webshops is dit goed, maar als je hier niet van houdt is het Porto theme een erg goede optie. Laten in deze Flatsome vs Porto vergelijking zullen wij je precies laten zien wat we bedoelen.
Flatsome VS Porto(Porto Review)
Nu wet het Flatsome theme volledig hebben besproken en jij alles over dit thema weet is het tijd om verder te gaan. We gaan daarom nu kijken wat het Porto theme te bieden heeft en of dit genoeg is om Flatsome te verslaan. Laten we dus maar snel verder gaan met deze Flatsome vs Porto vergelijking.
Het Porto theme is in maart 2015 op de markt gebracht door p-themes. P-themes is al langere tijd actief in de e-commerce. Zij merkten in deze tijd dat er veel vraag was naar een thema dat snel, zoekmachine vriendelijk, makkelijk te bewerken, makkelijk te onderhouden en veilig was. Daarnaast moest het thema er ook goed uitzien voor de bezoekers, want dit heeft veel invloed op het conversiepercentage.
Na de lancering was het Porto theme al snel een van de beste e-commerce wordpress thema’s. Het thema was namelijk vele beter dan zijn concurrenten en naar onze mening is hij dat nu nog steeds. Inmiddels beschikt p-themes over meerdere e-commerce gerelateerde thema’s en templates. Het Porto theme is hier de meeste bekende van, omdat deze speciaal voor wordpress is gebouwd. Op dit moment het het Porto theme zelfs meer dan 46.874 gebruikers. Daarnaast scoort het thema ook nog 4.92 van de 5 sterren op basis van 2.557 reviews.
Geen technische kennis nodig om dit thema te gebruiken
Een groot voordeel van het Porto theme is dat je geen technische kennis nodig hebt om met dit thema te werken. Zelfs als totale beginner kun jij met dit thema nog een eigen website of webshop bouwen.
Dat het bouwen van een webshop met het Porto theme niet moeilijk is is logisch, want dit thema is compatibel met een page builder. En nee, niet zomaar een page builder. Het Porto wordpress theme is namelijk compatibel met WPBakery, Elementor en Visual Composer. Op het moment behoren deze page builders tot de beste wordpress page builders.
Het Flatsome theme beschikt over de UX-Builder. Deze is zeker niet slecht, maar stukken minder uitgebreid dan de page builders die je kunt gebruiken met Porto. WPBakery, Elementor en Visual Composer zijn allemaal losse bedrijven die hier gespecialiseerd is zijn. Daarnaast hebben zij volledige themes die dag en nacht bezig zijn met het bijhouden, updaten en beveiligen van hun page builders. Je kunt er dus vanuit gaan dat het bouwen van een webshop met het Porto team makkelijker, veiliger en sneller gaat dan wanneer je met de UX-Builder werkt.
Porto is ontwikkeld voor performance
Het tweede voordeel van Porto is dat er bij de ontwikkeling van dit thema veel tijd is gestopt in het snel en zoekmachine vriendelijk maken. Dit is een erg goed teken, want je bent je er met dit thema zeker van dat je werkt met een van de beste wordpress thema’s.
Het Porto theme is zo snel doordat ze bepaalde technieken hebben toegepast. Zo wordt alleen de code toegevoegd aan het thema die jij ook daadwerkelijk gebruikt. De code van de functionaliteiten die jij niet gebruikt worden niet in het thema geplaatst. Dit zorgt ervoor dat jouw website stukken lichter is, dat jouw website sneller is en dat je beter gevonden gaat worden in Google. Daarnaast is het thema ontwikkeld door een ervaren theme. Dit betekent dat de code erg goed in elkaar zit en dat alles goed op elkaar is afgestemd. Ook dit zorgt ervoor dat Google jouw website makkelijker kan lezen en dat resulteert in een betere website.
Een bijkomend voordeel zijn de page builders. Elementor, Visual Composer en WPBakery maken namelijk niet alleen het bouwen veel makkelijker, maar ze zijn ook nog eens erg snel. Je hoeft er daarom niet bang voor te zijn dat deze page builders jouw website gaan vertragen. Op de onderstaande afbeelding kun je zien welke resultaten wij hebben gehaald met het Porto theme in combinatie met Elementor Pro.
Keuze uit groot aantal demo websites
Net zo als Flatsome wordt ook Porto geleverd met een groot aantal demo websites. Het voordeel van het Porto theme is dat hun demo’s er naar onze mening stukken beter uit zien. Daarnaast is er ook nog veel meer keuze. Flatsome beschikt namelijk maar over 19 demo’s terwijl Porto beschikt over 109 websites.
Ben jij van plan een webshop te bouwen? Dan beschikt het Porto theme over maar liefst 36 verschillende webshop demo’s. Deze zijn met één druk op de knop te importeren naar jouw website. Na het importeren heb jij de volledige controle over deze demo en kun je ermee doen wat je wilt. Ook het bewerken van deze demo’s kan via Elementor, Visual Composer of WPBakery.
Heb jij geen webshop nodig? Dan biedt het Porto theme ook erg goede website templates voor andere soorten ondernemingen. Zo hebben ze demo’s voor online marketeers, freelancers, fotografen, portfolio’s, restaurants, sportscholen, evenementen, bloggers en ga zo maar door. Voor iedereen is er wel een goede demo te vinden. Let er wel op dat het Porto theme speciaal gebouwd is webshops. Het is daarom misschien beter om voor een bedrijfswebsite te kiezen voor een ander thema. Erg goede thema’s voor bedrijfswebsites zijn bijvoorbeeld Avada, BeTheme, TheGem, Soledad of Jupiter.
De beste koppelingen met WooCommerce
Eerder in deze Flatsome vs Porto vergelijking noemden we al de koppelingen met WooCommerce. Flatsome had dit namelijk goed geregeld, maar ook bij Porto is dit erg goed geregeld. Volgens ThemeForest beschikt Porto zelfs over de beste koppelingen met WooCommerce.
Het bouwen van een webshop gaat erg eenvoudig met Porto. Je kunt er voor kiezen om hem helemaal zelf te bouwen, maar je kunt ook gebruik maken van de demo webshops. Dit raden wij jouw aan, want dit is veel makkelijker en sneller. Al helemaal omdat deze er ook erg goed uitzien.
Zo biedt Porto onder andere de opties om producten toe te voegen aan categorieën, filters toe te voegen, mogelijkheden om producten te sorteren op basis van bijvoorbeeld prijs, producten kunnen weergegeven in lijst of blok weergave, je kunt gebruik maken van de quick view weergave, je hebt de mogelijkheid om een wensenlijst toe te voegen en blijf zo maar door gaan. Als wij het Porto theme vergelijken met Flatsome vinden wij het Porto theme dit onderdeel toch echt winnen. Hij ziet er namelijk beter uit, ondersteund meer functionaliteiten en je krijgt toegang tot veel meer demo’s.
Gratis toegang tot WPBakery en Slider Revolution(t.w.v $74)
Een bijkomend voordeel van het Porto theme is dat je ook gratis toegang krijgt tot WPBakery en Slider Revolution. Dit zijn twee erg handige plugins, want WPBakery is een page builder met een prijs van $45 dollar en Slider revolution is een plugin voor het toevoegen van sliders aan jouw website. Deze plugin heeft een normale prijs van $29 dollar.
Wij horen je al denken: Maar dan krijg je meer gratis dan dat het thema zelf kost?. Ja dat klopt! Porto heeft abonnement bij zowel WPBakery en Slider Revolution. Met dit pakket kunnen zij deze plugins op zoveel websites gebruiken als ze zelf willen. Dit maakt het mogelijk om deze bij plugins gratis mee te geven aan iedere Porto gebruiker. Je hoeft dus niet bang te zijn dat dit scam is.
Flatsome VS Porto: Wie heeft de beste klantenservice?
Een erg belangrijk onderdeel van deze Flatsome vs Porto vergelijking is de klantenservice. Je wilt namelijk zo snel en goed mogelijk geholpen worden wanneer jij tegen een probleem aanloopt.
In dit geval zijn de thema’s erg aan elkaar gewaagt. Ze beschikken beide namelijk over een goede klantenservice. Zo hebben ze allebei een documentatie. Dit is een soort van kennisbank waar bijna alle problemen al worden opgelost. Daarnaast hebben ze ook beide nog een echte persoonlijke support afdeling. Hier kun jij terecht wanneer je een vraag of probleem hebt dat niet wordt besproken in de documentatie. Bij beide thema’s wordt er snel en klantvriendelijk gereageerd. Ze doen er vervolgens ook alles aan om jouw zo goed mogelijk te helpen!
Op het gebied van klantenservice zien wij geen grote verschillen waar je rekening mee zou moeten houden!
Flatsome VS Porto: Wat kosten de thema’s?
Bij het kiezen van een wordpress thema speelt de prijs uiteraard ook een rol. Hoewel wij ervan overtuigd zijn dat jij jouw keuze niet maken maken op basis van prijs. Bijna alle gratis en goedkope wordpress thema’s zijn namelijk troep. Daarom is het kiezen van een goed, veilig en normaal geprijsd wordpress thema een betere keus. Om deze reden is het ook belangrijk dat wij ook de prijs van deze thema’s behandelen in deze Flatsome vs Porto vergelijking.
In dit geval kunnen we de prijs erg makkelijk behandelen. Beide thema’s kosten namelijk $59 dollar. Dit is een eenmalig bedrag waarmee je toegang krijgt tot het thema, de demo websites, 6 maanden support en alle toekomstige updates. Daarnaast is het goed om te kijken naar alle andere extra’s die wij hierboven al hebben besproken. Zo krijg je bij het Porto theme ook nog $74 dollar aan premium plugins, beschikt dit thema over meer demo’s en is Porto compatibel met betere page builder.
Flatsome VS Porto Conclusie: Welk thema kun jij het beste gebruiken voor jouw website?
Zoals je in deze Flatsome vs Porto vergelijking hebt gelezen zijn beide thema’s erg goed, maar welke kun jij nou het beste gebruiken?
Het maken van een definitieve keuze is deels afhankelijk van smaak, waar wat ons betreft wint het Porto theme op basis van de demo’s en functionaliteiten in ieder geval. Verder werkt Flatsome met hun eigen page builder en is Porto compatibel met Elementor, WPBakery en Visual Composer. Ook op dit gebied zal wint het Porto theme het volgens ons. Daarnaast is het Porto theme jonger, heeft hen minder gebruikers en dat maakt jouw website weer unieker!
Uit onze vergelijking kunnen we concluderen dat het Porto theme de winnaar is, maar smaak speelt hier een rol bij. Het is daarom goed om zelf even na te gaan welk thema het beste bij jou past.
Tim Gerrits
Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!