Astra vs OceanWP 2024: Beste WordPress Theme? Mijn Ervaringen!

Astra En OceanWP zijn twee erg populaire wordpress thema’s. Dit komt met name door het gewicht, want doordat deze thema’s zo licht zijn kunnen ze bizarre laadtijden halen. Zelfs laadtijden van minder dan één seconden zijn haalbaar met deze thema’s! Je zult nu denken dat het niet uit maakt welke van de twee je kiest, maar niks is minder waar. Beide thema’s verschillen namelijk erg van elkaar en beschikken over andere functionaliteiten. Ik raad je daarom zeker aan deze Astra vs OceanWP vergelijking te lezen!

In deze Astra vs OceanWP gaan we de verschillen tussen beide thema’s uitgebreid bespreken. Daarnaast gaan we kijken welk thema gebruiksvriendelijker, sneller, veiliger is en welk thema beschikt over de beste prijs/kwaliteit verhouding!

Logo-astra-pro

Uit verschillende testen is het gebleken dat Astra het snelste wordpress thema van dit moment het. Met dit thema kun je dus echt goed gaan scoren in Google. Daarnaast is het thema erg makkelijk te werken via bijvoorbeeld Elementor. De demo websites & templates van Astra zijn wat ons betreft echt schitterend. Voor echt alles ondernemingen zijn er wel templates te vinden!

Tot $1194 dollar korting

Logo-oceanwp-theme

OceanWP is een van de snelste wordpress thema’s van dit moment. Er zijn zelfs laadtijden van minder dan één seconde haalbaar. Niet gek dus dat dit thema meer dan 2,9 miljoen gebruikers heeft. Het OceanWP Theme is ideaal voor zowel beginners, als de meer ervaren gebruikers en developers. Verder is het thema volledig compatibel met verschillende page builders.

Van €54 voor €37

Inhoudsopgave

Astra vs OceanWP beschikken allebei over dezelfde standaard functionaliteiten

Astra en OceanWP kennen veel verschillen, maar in de basis hebben ze veel dezelfde functionaliteiten. Zo zijn beide thema’s erg licht, standaard responsive, heb je geen kennis van code nodig, beschikken beide thema’s over koppelingen met de beste wordpress page builders en zijn het beide erg goede thema’s om gevonden te kunnen worden in Google. Wil je er dus zeker van zijn dat je resultaat gaat halen met jouw website? Dan moet je echt gebruik maken van Astra of OceanWP. Om de beste keuze voor jou te maken gaan we nu beide page builders uitgebreid bespreken.

OceanWP-Wordpress-review

Astra vs OceanWP(Astra Theme Review)

Laten we deze Astra vs OceanWP vergelijking maar beginnen met het Astra Theme. Dit betekent niet dat dit thema automatisch de beste keuze is, maar in de meeste gevallen is Astra wel bekender dan OceanWP. 

Het Astra theme is inmiddels al enige tijd op de markt en is uitgegroeid tot een van de beste wordpress thema’s van dit moment. Zo heeft het thema meer dan 1.000.000 gebruikers en scoren ze 5 van de 5 sterren op basis van 4.305 reviews. Ook wanneer we kijken naar het aantal downloads per dag van Astra is dit echt bizar. Het Astra theme wordt namelijk zo’n 5.500 keer per dag gedownload. Het is daarom tijd om dit thema maar eens te gaan bespreken!

Snelheid en zoekmachine vriendelijkheid

Een van de redenen waarom het Astra wordpress theme zo populair is is de laadtijd. De laadtijd van een website is een erg belangrijk onderdeel, want dit bepaald voor een groot deel hoe goed jij gevonden gaat worden in Google. Wanneer jouw website sloom is zul je dus stukken minder goed gevonden worden dan wanneer je werkt met een snel wordpress thema. Om jou hier een goed beeld van te geven hebben wij even wat onderzoek gedaan naar de laadtijd van het Astra theme.

Het Astra theme heeft standaard een website grootte van minder dan 50KB. Dit is echt bizar licht, want een normaal wordpress thema heeft een grootte van zo’n 350-500KB. Het resultaat hiervan is met name te zien is de laadtijd van de website. Doordat het Astra wordpress theme zo licht is haalt het bij GTmetrix zelfs een laadtijd van 0,4 seconden. Zo’n laadtijd is echt bijzonder goed, want volgens Google is de gemiddelde laadtijd van een website 4,6 seconden. Naast GTmetrix is Astra ook getest bij Pingdom, de Google developers tool en Yslow. We kunnen jou nu al vertellen dat je geen thema gaat vinden dat sneller is dan Astra. Kijk maar eens op de onderstaande afbeelding. Dit zijn laadtijden van het Astra theme volgens verschillende tools.

De laadtijd van een website is niet alleen erg belangrijk om beter gevonden te worden in Google, maar het heeft ook andere voordelen. Zo is uit onderzoek van Google gebleken dat consumenten verwachten dat een website binnen 2,0 seconden geladen is. Is dit niet het geval dan verlaat 80% van de bezoekers jouw website en zullen ze nooit meer terugkomen. Dit is erg zonde, want je gaat hierdoor veel klanten mislopen die jouw website nog helemaal niet hebben gezien. Om meer resultaat te halen met jouw website is een snel wordpress thema onmisbaar!

Snelheid-WordPress-thema-Astra

Astra theme demo websites & templates

Wanneer je besluit om met het Astra theme te gaan werken hoef je niet alles zelf te bedenken. Astra beschikt namelijk al over een gigantische bibliotheek aan demo websites en templates. Deze demo’s zijn met één druk op de knop te importeren naar jouw website en vervolgens via een van de compatibel page builders te bewerken.

Met de demo websites laten ze bij Astra onder andere zien dat het thema multifunctioneel is. Dit betekent dat je het Astra theme kunt gebruiken voor wat voor website dan ook. Zo beschikken ze op het moment over demo websites voor vakanties, webshops, websites voor cursussen, freelancers, verhuizers, personal trainers, restaurants, fotografen, bloggers, portfolio’s en makelaars en blijf zo maar doorgaan. Wij kunnen je garanderen dat er echt voor alle soorten ondernemingen wel een demo websites te vinden is.

Na het kiezen en importeren van een demo website hebt jij de volledige controle over de demo, want die vormt nu jouw website. Het kan voorkomen dat je een bepaald onderdeel in de demo mist of graag iets extra’s wil toevoegen. Je kunt het onderdeel vervolgens zelf bouwen, maar ook hiervoor het Astra een bibliotheek aan WordPress website templates. In de bibliotheek kun je kant en klare blokken vinden voor call to actions, headers, diensten, over ons, contact velden, portfolio’s en nog veel meer. Wanneer je weinig tijd hebt of geen zin hebt om alles zelf te bedenken en te realiseren zijn deze demo websites en templates ideaal. Wanneer jij hier gebruik van maakt kun jij jouw website zelfs al binnen één uur live hebben staan!

astra-pro-templates

Het Astra theme in combinatie met page builders

Een erg groot voordeel van het Astra theme is dat het thema volledig compatibel is met een aantal van de beste wordpress page builders. Dit is een erg goede toevoeging, want een page builder maakt het namelijk mogelijk om zonder kennis van code een website te bouwen. Hierdoor is het Astra wordpress thema ook erg handig voor de echte beginners.

Op het moment is Astra compatibel met Elementor, Beaver Builder en Brizy. Dit zijn al erg goede page builders, maar wij verwachten dat Astra in de toekomst compatibel gaat worden met nog meer page builders. Wanneer je gebruik gaat maken van de demo websites is het handig om even te kijken welke pagebuilder je hiervoor nodig hebt. Sommige thema’s zijn namelijk gebouwd met Elementor en de ander weer met Beaver Builder of Brizy. Gebruik je een demo website in de verkeerde page builder dan kan dit problemen opleveren.

Page builders maken het niet alleen voor iedereen toegankelijk om een website te bouwen, want het bouwen gaat ook sneller en efficiënter. Dit komt onder andere door het drag & drop systeem. Het drag & drop systeem bestaat uit een menu dat alle elementen bevat die jij kunt gebruiken voor het bouwen van een website. Je kunt deze website vervolgens bouwen door de elementen uit het menu te slepen en op jouw website te plaatsen. Dit werkt erg soepel en makkelijk, maar het belangrijkste is dat iedereen ermee kan werken!

Naast het drag & drop systeem beschikken de page builders ook over een live editing systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat je tijdens het bouwen van jouw website direct kunt zien wat je aan het doen bent. Wij vinden dit systeem erg handig, want je hoeft nu niet eerst de wijzigingen op te slaan om ze te kunnen bekijken. Hierdoor kun je stukken efficiënter en veiliger werken. Het Astra theme in combinatie met een page builder is daarom echt een aanrader!

Astra-Theme-page-builders

Astra & WooCommerce

Het Astra theme is niet alleen ideaal voor het bouwen van websites, maar ook een erg goede optie wanneer jij een webshop wilt bouwen. Astra beschikt namelijk ook over een groot aantal erg handige conversieverhogende functionaliteiten voor webshops.

Ten eerste werkt het Astra theme nauw samen met WooCommerce. Dit is ook wel nodig, want WooCommerce is het grootste en bekendste webshop systeem voor wordpress websites. Elke webshop gebruikt WooCommerce voor het toevoegen van producten, het invoeren van prijzen en voorraden, het kiezen van betaalmogelijkheden, het bepalen van verzendkosten en het aanmaken van kortingscodes. Uiteraard is er nog veel meer mogelijk, maar dit zijn de belangrijkste functionaliteiten voor webshops. Je kunt WooCommerce dus eigenlijk zien als de achterkant van de webshop. Deze plugin zorgt er namelijk voor dat alles goed draait en werkt.

De voorkant(het design) van de webshop bouw je gewoon met Astra. Je kunt dit doen vanaf niets, maar ook voor webshops heeft Astra een aantal erg goede demo websites die jij kunt gebruiken. Het bouwen van een webshop is niet lastiger dan een website doordat je ook hiervoor gebruik kunt maken van een page builder. 

De kant en klare demo webshops van Astra laten zien wat er onder andere allemaal mogelijk is. Zo kun je producten toevoegen aan categorieën waardoor het navigeren door jouw website voor bezoekers veel makkelijker wordt. Ook kun je filters toevoegen om het vinden van een bepaald product makkelijk te maken. Zo zou je filters kunnen toevoegen voor de prijs, kwaliteit, merk, maat, gewicht, levertijd en ga zo maar door. Bezoekers zijn een groot fan van filters en zullen daardoor sneller tot aankoop overgaan als ze het product makkelijk konden vinden. 

Verder beschikt Astra nog over een tal van andere functionaliteiten voor onder andere het verhogen van de conversie. Door al deze functionaliteiten is het Astra theme een van de beste wordpress thema’s dat jij kunt gebruiken voor het bouwen van een webshop.

Astra-Theme-WooCommerce

Andere tools van Astra & Compatibel met veel andere plugins

Astra is niet alleen een wordpress thema, maar ze beschikken over nog veel meer wordpress tools. Zo hebben ze op het moment zelfs 7 verschillende wordpress gerelateerde producten. Alle producten die ze naast het Astra theme verkopen zijn erg goede toevoegingen, maar zeker niet noodzakelijk. Al helemaal aan het begin heb je aan het Astra theme zelf meer dan genoeg. Mocht je later meer nodig hebben dan zijn hun andere producten erg goede toevoegingen.

Naast Astra hun eigen producten zijn er natuurlijk ook andere plugins die erg handig zijn. Wij hebben een aantal plugins die voor iedere website een must zouden moeten zijn. In deze Astra vs OceanWP vergelijking gaan we er niet te diep op in, maar Yoast SEO en een aantal snelheids optimalisatie plugins zijn echte must voor ieder wordpress thema. Zo helpt Yoast SEO om jouw website beter vindbaar te maken in Google en de snelheids optimalisatie plugins maken jouw website nog sneller.

astra-vs-oceanwp-plugins

Astra vs OceanWP(Astra Theme Review)

Nu we het Astra theme volledig hebben besproken en jij alles over dit thema weet is het tijd om door te gaan. We gaan daarom nu kijken naar het OceanWP wordpress theme in deze Astra vs OceanWP vergelijking.

Ook OceanWP is net als het Astra theme erg populair. Het OceanWP theme heeft op dit moment meer dan 600.000 actieve gebruikers en het thema scoort 5 van de 5 sterren op basis van 3.816 reviews. In totaal hebben meer dan 2.833.594 mensen het OceanWP wordpress theme gedownload en gebruikt. Dit is echt bizar veel en daarom is dit een erg goede concurrent. Laten we dus maar snel beginnen aan OceanWP review.

Snelheid en zoekmachine vriendelijkheid

Bij OceanWP weten ze als geen ander hoe belangrijk het is dat een wordpress thema licht, snel en zoekmachine vriendelijk is. Nicolas(eigenaar OceanWP) is in 2016 begonnen met het ontwikkelen van het OceanWP wordpress theme. Hij ontwikkelde dit thema, omdat hij lange tijd als freelancer had gewerkt en bijna nooit een juist thema kon vinden. Alle wordpress thema’s waren erg beperkt en gaven weinig vrijheid. Daarnaast was het bouwen van een website lastig en waren de thema’s erg sloom en alles behalve zoekmachine vriendelijk. Door met al deze punten rekening te houden heeft hij snel populariteit kunnen opbouwen met OceanWP. Dit is dan ook een van de redenen waarom OceanWP op het moment een van de beste thema’s is.

Het OceanWP wordpress thema is bizar licht en dat betekent dat de laadtijd erg goed is. Net als bij het Astra theme haalt een OceanWP wordpress website makkelijk laadtijden van minder dan één seconde. Op dit gebied maakt het daarom niet echt uit of je gaat werken met OceanWP of dat je ervoor kiest om Astra te gebruiken.

Naast de laadtijd van het OceanWP theme is er ook veel aandacht gestopt in het zoekmachine vriendelijk maken van het thema. Iedereen met een website wilt namelijk zoveel mogelijk bezoekers krijgen en deze weer omzetten in klanten. Dit klinkt misschien makkelijk, maar dit kan erg veel tijd kosten wanneer je gebruik maakt van een slecht wordpress thema. Wanneer je gebruik maakt van OceanWP of Astra dan gaat dit al stukken makkelijk. OceanWP en Astra bevatten beide erg weinig code en de code die er is kan Google erg makkelijk lezen. Deze thema’s zijn daarom gebouwd voor resultaten en echt veruit de beste keuze die jij kunt maken!

OceanWP-snelheids

OceanWP theme demo websites & templates

Net als bij het Astra theme beschikken ze bij OceanWP ook over een bibliotheek vol met demo websites. Via deze bibliotheek willen ook zij laten zien wat er allemaal wel niet mogelijk is met dit thema, want ook OceanWP is multifunctioneel wordpress thema. 

OceanWP beschikt over demo websites voor echt alle soorten websites. Zo hebben demo websites voor studio’s, bloggers, webshops, freelancers, foto- en videografen, evenementen, reizen en een groot aantal bedrijfswebsites. We kunnen daarom in ieder geval zeggen dat er ook bij OceanWP voor iedere website wel een geschikte demo te vinden is. Mocht je de perfecte demo voor jouw website gevonden hebben dan kun je deze met één druk op de knop importeren. Na het importeren heb je mogelijkheid om de website te bewerken via een page builder, maar daar gaan we het zometeen over hebben.

De demo websites van OceanWP zien er erg goed uit, maar zijn naar onze mening wat minder dan Astra. Wij vinden die namelijk wat professioneler overkomen. Wel moeten we hierbij zeggen dat het ook verschilt per persoon en per type onderneming. Het kan dus maar zo zijn dat jij de demo’s van OceanWP beter vindt passen bij jouw website.

OceanWP-demo's

OceanWP in combinatie met page builders

Ook OceanWP werkt erg goed samen met verschillende page builders. Zo hebben ze op het moment erg goede koppelingen met Elementor, Brizy, Visual Composer, Divi, Thrive Architect en Beaver Builder. Zoals je ziet is OceanWP compatibel met meer page builders dan Astra. Dit is niet erg belangrijk, maar als jouw favoriete page builder niet wordt ondersteund door Astra, maar wel door OceanWP is dat een goede reden om OceanWP te gebruiken.

Alle demo’s die je kunt gebruiken bij OceanWP zijn compatibel met deze page builders en via de page builder helemaal naar jouw smaak te maken. Ook deze page builders beschikken namelijk over het drag & drop systeem en het live editing systeem.

OceanWP-Elementor-pro

OceanWP & WooCommerce

Het OceanWP wordpress theme is ook ideaal voor het bouwen van een webshop. Zo beschikt het thema over perfecte koppelingen met WooCommerce en zit het vol met handige conversieverhogende functionaliteiten. Door deze functionaliteiten toe te passen op jouw website kan het conversiepercentage van jouw website zo met 15% verhoogd worden!

Zoals we bij Astra ook al noemden is de koppeling met WooCommerce erg belangrijk, want WooCommerce is het beste webshop systeem dat jij kunt gebruiken voor een wordpress website. De koppelingen tussen WooCommerce en OceanWP zijn zeker net zo als als tussen WooCommerce en Astra. Er is daarom geen betere keuze op het gebied van WooCommerce, maar wel als we naar het thema zelf gaan kijken.

Beide thema’s beschikken over erg goede conversieverhogende functionaliteiten. Dit is erg belangrijk, want wanneer jij een webshop hebt wil je natuurlijk van zoveel mogelijk bezoekers klanten maken. Dit kan met beide  thema’s, maar bij OceanWP hebben ze dit naar onze mening wat beter uitgewerkt. Zo laten ze hier zien welke functionaliteiten, hoe de functionaliteit werkt en hebben ze getest wat deze functionaliteiten doen met het conversiepercentage. Dit betekent niet direct dat het OceanWP theme de winnaar is in deze Astra vs OceanWP vergelijking. Ze maken het elkaar wel erg lastig, maar dat is juist een goed teken voor ons(de consumenten).

OceanWP-WooCommerce

Compatibel met veel andere plugins

Het OceanWP wordpress theme is op zichzelf al een erg goed thema, maar er is meer. Het thema is namelijk ook compatibel met een groot aantal externe plugins. Door extra plugins toe te voegen kan jouw website meer functionaliteiten krijgen of het heeft impact op het design. Het kan allemaal en is allemaal compatibel met OceanWP. Het is hierbij wel erg belangrijk dat je goed kijkt naar de plugins. Plugins voegen namelijk code toe aan jouw website. Dit betekent dat jouw website groter, trager en minder goed vindbaar gaat worden. Natuurlijk gebeurd dit niet bij één plugin, maar het is niet verstandig om meer dan 10 extra plugins te gebruiken. Dit gaat namelijk veel nadelige effecten hebben op jouw website.

Astra vs OceanWP: Welk thema heeft de beste klantenservice?

Beide thema’s zijn erg goed, maar hoe zit het met de klantenservice? Wanneer je een vraag hebt wil je natuurlijk zo snel en goed mogelijk geholpen worden. Daarom in deze Astra vs OceanWP vergelijking de klantenservice ook een belangrijk onderdeel.

Beide wordpress thema’s beschikken naar onze mening over een erg goede klantenservice. Zo hebben ze beide een kennisbank waar 95% van alle problemen wordt opgelost. Mocht jouw probleem hier niet tussen staan dan zijn er nog de video tutorials. Als je het antwoord hier ook niet kunt vinden is de laatste optie de klantenservice zelf. Van beide thema’s is deze support afdeling erg goed. Je krijgt snel antwoord, ze zijn erg klantvriendelijk en doen er alles aan om jou zo goed mogelijk te helpen.

Wel is het belangrijk om te weten dat de klantenservice van deze thema’s niet toegankelijk is voor mensen die gebruik maken van de gratis varianten. Pas wanneer je het betaalde thema gebruikt krijg je toegang tot de support. Dit is wel zo eerlijk en makkelijk. Er is dus nog een reden om gebruik te maken van een betaald wordpress thema.

Astra vs OceanWP: Wat kosten deze thema’s

In deze Astra vs OceanWP vergelijking kunnen ook de prijzen niet ontbreken, want ook dit is een belangrijk onderdeel voor het maken van een goede keuze. Het is daarom goed om te weten dat de prijzen van Astra en OceanWP best wel concurrerend zijn. Wel zijn er enkele verschillen. Zo betaal je bij Astra voor de functionaliteiten terwijl je bij OceanWP betaald voor het aantal websites dat jij wilt bouwen.

De prijs van Astra begint bij $47 dollar. Voor dit geld kun je het thema gebruiken op zoveel websites als jij zelf wilt. Verder krijg je toegang tot alle functionaliteiten, de starter templates, de support en de skilljet academy(twv $1199). Mocht je toegang willen hebben tot meer Astra templates dan moet je hiervoor extra betalen. Ook krijg je in het duurdere pakket toegang tot de andere producten van Astra. Mocht je van plan zijn Astra langere tijd te gaan gebruik(aan te raden) dan kan een eenmalige betaling veel goedkoper zijn. Het is daarom goed om hier even naar te kijken.

De prijs van OceanWP bedraagt $59 dollar voor één website. Je krijgt hiermee toegang tot alle functionaliteiten, maar kunt het thema maar gebruiken op één website. Dit is perfect wanneer jij OceanWP ook maar voor één website nodig hebt, maar wij kunnen ons voorstellen dat dit een beetje weinig is. Daarom is het tweede pakket een betere keuze. Dit pakket kost namelijk $79 dollar. Deze licentie kun je vervolgens gebruiken op drie websites. Ook bij dit thema kun je kiezen voor een eenmalige betaling. Het is dus goed om hier even naar te kijken.

Astra-vs-oceanwp-theme-prijzen

Astra vs OceanWP conclusie: Welk thema is het beste voor jouw website

We zijn aangekomen aan het einde van deze Astra vs OceanWP vergelijking en dat betekent dat het tijd is voor een conclusie. Welk thema is nauw het beste en welk thema kun jij het beste gaan gebruiken?

Beide thema’s zijn erg handig en hebben zo zijn voor- en nadelen. Het is daarom lastig te zeggen of het Astra theme of OceanWP theme beter is. Wel kunnen wij zeggen dat onze keuze naar het Astra theme zou gaan. Dit thema is namelijk nog net weer wat sneller en het ziet er allemaal net wat professioneler en beter uit. Daarnaast zijn ze bij Astra al langer met wordpress gerelateerde producten. Je zult hierdoor langer en veiliger kunnen werken met Astra. 

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Ook interessant

Astra-WordPress-theme-logo
4.9/5