Online cursus maken in WordPress | 2023 handleiding!

Online-cursus-maken-met-WordPress
Inhoudsopgave

Wil jij zelf een online cursus maken in WordPress? Dan ben jij hier op de juiste plek! Het maken van een online cursus kan namelijk op erg veel verschillende manieren, maar WordPress is hier toch wel het meest gebruikte systeem voor. Dit is ook niet heel gek, want WordPress is een super populair en overzichtelijk systeem dat inmiddels op meer dan 30% van alle websites draait.

In deze blog ga ik vertellen hoe jij zelf een online cursus kunt bouwen met WordPress. Dit hoeft niet lastig te zijn, maar je kunt het jezelf wel onnodig lastig maken. Daarom behandel ik in deze blog de methode die het makkelijkst is en voor iedereen toegankelijk is. In deze blog komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

  • Waarom zou je een Online cursus maken met WordPress?
  • Welke systemen kun je gebruiken om een online cursus te maken in WordPress?
  • Welke functionaliteiten zijn belangrijk voor het maken van een online cursus in WordPress?
  • Wat heb je allemaal nodig om een online cursus te maken met WordPress?
  • Wat gaat het maken van een online cursus in WordPress jou kosten?

Waarom een Online Cursus Maken?

Voordat je zomaar begint met het maken van een online cursus in WordPress is het belangrijk dat je antwoord hebt op de volgende vraag: “Waarom zou je een online cursus maken?”

Hier kan ik een vrij kort antwoord opgeven, want hier is een erg goede reden voor. Veel ondernemers zijn erg druk en willen veel mensen helpen, maar dat wordt steeds lastiger wanneer je drukker wordt. Door een online cursus aan te bieden kun jij meer mensen helpen terwijl jij zelf geen extra handelingen hoeft uit te voeren, want de geïnteresseerden kunnen de cursus zelf doorlopen.

Daarbij kun je door het toevoegen van een online cursus een extra inkomstenbron toevoegen. Een groot voordeel van deze inkomstenbron is dat het passief is. Dit betekent dat je eigenlijk vrij weinig hoeft te doen om deze inkomsten binnen te krijgen. Wanneer de cursus namelijk eenmaal staat draait hij helemaal automatisch. Jij hoeft dus eigenlijk niks meer te doen, maar er komen nog wel regelmatig inkomsten uit. Dit maakt een online cursus een super krachtige toevoeging voor iedere ondernemer en zijn/haar onderneming.

Online-cursus-maken-in-WordPress

Waarom een Online Cursus Maken met WordPress?

Zoals ik in het begin van deze blog al aangaf zijn er erg veel verschillende manieren om een online cursus in WordPress te maken. Ik kan mij daarom goed voorstellen dat jij je afvraagt waarom jij dan voor WordPress zou moeten kiezen. Daarom wil ik ook dit punt even kort behandelen om jou te laten zien wat de voordelen van WordPress zijn en waarom veel mensen dit systeem gebruiken voor het bouwen van hun online cursus.

  • Bekend systeem & Makkelijk in gebruik: Er zijn veel systemen die jij kunt gebruiken voor het bouwen van een eigen online cursus, maar deze systemen verschillen veel van elkaar. Je zult je dus helemaal opnieuw moeten verdiepen in deze software om te weten te komen hoe hij werkt. Wanneer je WordPress gebruikt om jouw cursus te bouwen werk je met een bekend, populair en makkelijk systeem. Doordat jij waarschijnlijk al wel eens een WordPress website of WordPress webshop hebt gebouwd ken jij deze omgeving en is het bouwen van een online cursus een stuk makkelijker.
  • Geen technische kennis nodig: Een ander groot voordeel van WordPress is dat je geen technische kennis nodig hebt om een website, webshop of online leeromgeving/cursus te maken. De systemen die jij kunt gebruiken zijn namelijk zo gebouwd dat jij geen technische kennis nodig hebt om een cursus in elkaar te zetten.
  • Op een grotere schaal mensen helpen: Ik gaf het eerder in deze blog ook al aan, maar door een online cursus aan jouw onderneming toe te voegen kun jij nog meer mensen helpen. Dit is een super groot voordeel, want het grootste doel van een ondernemer is mensen helpen. Het is daarom erg handig dat jij door het toevoegen van een online cursus nog veel meer mensen kunt helpen en je niet iedereen individueel hoeft te helpen. Dit gaat op termijn namelijk erg lastig worden.
  • Een passieve inkomstenbron opbouwen: Ook dit punt haalde ik net al even kort aan, maar toch wil ik hier nog wat meer over vertellen. Zodra jouw cursus af is en online staat draait hij helemaal op zichzelf. Jij hoeft dus geen handmatige actief uit te voeren wanneer een nieuwe cursist zich aanmeldt en dat gaat veel tijd schelen. Doordat jouw cursus volledig automatisch draait bouw jij dus een passieve inkomstenbron op en dat is superkrachtig. Deze inkomstenbron maakt het namelijk mogelijk om ook geld te verdienen wanneer jij niet aan het werk bent, maar bijvoorbeeld aan het sporten bent of tijd met je familie doorbrengt. Als ondernemer is deze inkomstenbron dus echt super fijn en handig.
  • Cursisten kunnen de cursus volgen wanneer hun dat uitkomt: Doordat jij een online cursus aanbiedt kunnen mensen de cursus volgen wanneer zij dat willen en hoe lang zij dat willen. Hierdoor hoeven de cursisten niet te wachten totdat het jou uitkomt of andersom. Door een online cursus aan te bieden zullen veel mensen deze cursus gaan volgen(als hij interessant voor hen is), omdat zij de cursus op hun eigen tempo kunnen volgen.
  • Cursus is veel goedkoper dan persoonlijk coaching: Als jij iets wil leren moet je vaak naar een expert toe. Dit gaat veel geld kosten, want hij moet jou persoonlijk helpen en daarbij zal het ook aardig wat uren in beslag nemen. Wanneer jij een online cursus aanbiedt hoeft de cursist maar een eenmalig of klein maandelijks bedrag te betalen om de cursus te kunnen volgen. Ook kan de cursus veel goedkoper gemaakt worden, omdat jij zelf geen tijd meer hoeft te rekenen, want de cursisten kunnen alles zelf volgen en bekijken in de cursus.

Welke systemen kun jij gebruiken voor het bouwen van een online cursus in WordPress?

Zoals ik net al aangaf is WordPress een erg handig en overzichtelijk systeem om een eigen online cursus te maken. Toch zijn er wel een aantal dingen waar je op moet letten. Er zijn namelijk veel verschillende tools/plugins die jij kunt gebruiken binnen WordPress om zelf een online cursus te maken. Helaas zijn lang niet alle tools of plugins even goed en daarom moet je hier goed onderzoek naar doen. Aangezien ik dit voor jou wat makkelijker wil maken zet ik de drie beste Learning Management System(LMS) systemen hieronder voor jou op een rijtje.

LearnDash

LearnDash-WordPress-Review-Nederlands

Het beste Learning Management System(LMS) dat jij kunt gebruiken voor het bouwen van jouw eigen online cursus in WordPress is LearnDash. LearnDash is namelijk een super populair, overzichtelijk en makkelijk systeem om jouw eigen online cursus te realiseren.

Het merendeel van de ondernemers en hobbyisten die een online cursus willen maken met WordPress kiezen voor deze website software. Dit heeft een aantal goede redenen. Zo wordt LearnDash namelijk gebruikt door een groot aantal Fortune 500-bedrijven en bekende universiteiten. Ook bedrijven als Yoast, DigitalMarketer en Tony Robbins maken gebruik van LearnDash. Daarnaast maken ook grote universiteiten als de University of Florida en de University of Michigan gebruik van LearnDash voor hun online cursus.

LearnDash beschikt over alle functionaliteiten die jij nodig hebt voor het opzetten van een succesvolle online cursus in WordPress. Daarbij is de tool ook nog eens super snel en zoekmachine vriendelijk waardoor jouw cursus/training erg goed gevonden kan gaan worden in Google. Kort gezegd is LearnDash dus echt de beste tool om een online training maken eenvoudig te houden binnen WordPress

De kosten van deze licentie zijn in vergelijking met andere systemen ook erg goed. Zo betaal je voor de goedkoopste licentie van LearnDash $199 dollar per jaar. Wil jij LearnDash op 10 verschillende domeinen gebruiken? Dan betaal je $399 dollar per jaar. Als laatste kun je ook nog de licentie kiezen waarmee jij LearnDash kunt gebruiken op een ongelimiteerd aantal domeinen. De kosten voor deze licentie bedragen $799 dollar per jaar. Voor de meeste mensen zal de goedkoopste optie voldoende zijn. Wil jij meer weten over LearnDash? Dan kun je hier mijn LearnDash Review lezen.

LifterLMS

Online-cursus-maken-met-WordPress-LifterLMS

Een ander erg populair LMS systeem voor het maken van een online cursus in WordPress is LiferLMS. Naast LearnDash is dit namelijk het meest gebruikte LMS systeem voor WordPress.

Een leeromgeving die gemaakt is met LifterLMS ziet er erg goed uit en beschikt over alle functionaliteiten die jij voor jouw leeromgeving zou willen gebruiken. In principe is dit daarom een even goede keuze als LearnDash, maar wanneer we naar de prijs kijken ontstaat er toch wel echt verschillen.

De prijzen van LifterLMS starten namelijk vanaf $299 dollar per jaar en kunnen oplopen tot $999 dollar per jaar. Er is wel een optie om een individuele add-on te kopen, maar deze is veel minder uitgebreid en de kosten van deze add-on bedragen minimaal $99 dollar per jaar. Als jij het beste LMS systeem wil en toch nog een goede prijs wil betalen is LearnDash de beste en makkelijkste keuze.

Wishlist Member

Eigen-online-cursus-maken-met-WordPress-Wishlist-Member

Het laatste Learning Management System(LMS) dat ook erg veel wordt gebruikt binnen WordPress is Wishlist Member. Ook dit LMS systeem beschikt over alle functionaliteiten die jij nodig zou kunnen hebben voor het realiseren van jouw eigen online cursus in WordPress.

Verder valt er vrij weinig over dit LMS systeem te vertellen, want hij is namelijk erg vergelijkbaar met de tools als LifterLMS en LearnDash. De prijs van Wishlist Member begint bij $147 voor één website en kan oplopen tot $397 dollar. Deze tool concurreert dus goed met LearnDash, maar uit mijn ervaringen kan ik je vertellen dat ik persoonlijk LearnDash een fijner en beter geoptimaliseerd systeem vind hebben.

Naast deze systemen zijn er uiteraard ook nog een aantal gratis alternatieven die jij zou kunnen gebruiken. Persoonlijk raad ik je dit niet aan, omdat een online cursus een belangrijk onderdeel van jouw onderneming gaat zijn. Er wordt namelijk gewerkt met betaalgegevens, persoonlijke gegevens en nog een hele hoop andere belangrijke zaken. Met gratis software kan hier nog wel eens wat mis gaan en vaak beschikken deze partijen niet over een klantenservice. Met gratis software is het daarom vaak vragen om problemen.

Online cursus maken in WordPress? Welke functionaliteiten heb je nodig

Ik heb je nu al erg veel informatie gegeven waarmee jij zelf een eigen online cursus mee kunt maken in WordPress, maar toch was dat nog niet alles. Veel Learning Management Systems(LMS) zitten bomvol met functionaliteiten. Veel ondernemers zullen hierdoor denken dat het LMS systeem met de meeste functionaliteiten de beste keuze is, maar helaas is dat niet het geval.

Al deze functionaliteiten nemen namelijk ruimte in en maken jouw cursus omgeving minder snel en zorgen ervoor dat jouw cursus minder goed wordt weergeven in zoekmachines als Google. Daarbij maken veel functionaliteiten jouw cursus ook nog eens erg onoverzichtelijk en dat gaan jouw cursisten niet fijn vinden.

In dit onderdeel van deze blog zal ik je daarom vertellen welke functionaliteiten een cursusomgeving nodig heeft en waarom jij deze moet gebruiken. In principe zijn de overige functionaliteiten waarover het LMS systeem beschikt dan niet meer noodzakelijk.

Duidelijk & overzichtelijke opbouw

Echt het belangrijkste onderdeel van een cursus is dat jij hem overzichtelijk en duidelijk houdt. Wanneer jouw cursus namelijk niet overzichtelijk is gaat dit cursisten irriteren en kan dat er zelfs voor zorgen dat ze jouw cursus niet kopen of stopzetten.

Om jouw online cursus overzichtelijk en duidelijk te maken is het belangrijk dat de huisstijl van online cursus aansluit bij de website of webshop die jij al had. Dit komt voor de bezoekers en cursisten namelijk betrouwbaar en bekend over. Wanneer jij gebruik maakt van een van de LMS systemen dat ik eerder in deze blog besprak dan gaat dit goed komen, want met deze tools is dat erg makkelijk.

Daarnaast is het belangrijk dat de cursus goed is ingedeeld. Verdeel de lessen daarom onder logische subkoppen, want dit maakt het navigeren door jouw online leeromgeving veel makkelijker voor de cursist. Vervolgens kun jij in de lessen tekst, video’s, quizzen, toetsen, pdf’s en andere inhoud toevoegen om hem de cursist van de juiste informatie te voorzien.

WordPress-online-cursus-maken

Cursus op een eigen domein

Naast het hebben van een duidelijke en overzichtelijke online leeromgeving is er ook nog iets anders wat super belangrijk is. Waarschijnlijk heb jij op dit moment al een website of webshop live staan die gebouwd is met WordPress. Je zult waarschijnlijk van plan zijn om deze cursus hieraan toe te voegen, maar doe dit niet!

Jouw website of webshop moet namelijk gevonden worden in Google om bezoekers te krijgen. Wanneer jij aan deze website een cursus omgeving toevoegt wordt jouw website veel slomer en gaat hij minder goed scoren in Google. Dit moet je voorkomen, want hiermee gaat jouw onderneming achteruit en dat is niet wat we willen.

Elke ondernemer die een eigen online cursus verkoopt plaatst deze cursus op een subdomein. Dit is een domein dat hangt onder het hoofddomein. Zo heb jij op dit moment bijvoorbeeld het domein jouwdomein.nl. Jij kunt dan vanuit jouw hostingpakket, bij jouw WordPress hosting provider, een subdomein aanmaken(gratis) die bijvoorbeeld cursus.jouwdomein.nl heet. Hierdoor scheidt je de cursus van de website wat wel zo fijn is, want als je dit samenvoegt heeft het voor beide negatieve gevolgen.

Door de cursus op een subdomein te plaatsen staat deze los van de website, maar wanneer vervolgens dezelfde huisstijl toepast op de online leeromgeving lijken toch op elkaar. Ook wanneer de bezoeker of cursist vervolgens de url bekijkt ziet hij dat hij nog steeds op dezelfde website zit. Dit is de beste manier om een cursus aan jouw onderneming toe te voegen.

Voortgangsoverzicht voor de cursist

Heb jij wel eens een online cursus gevolgd? Dan zul jij vast wel weten wat deze functionaliteit doet. Het voortgangsoverzicht laat namelijk zien wat je al hebt gedaan, wat je nog moet doen en waar je op dit moment bent.

Wanneer jij een cursus hebt die niet ondersteund gaan cursisten klagen. Zij willen namelijk in een overzicht kunnen zien waar ze zijn, wat ze nog moeten doen en waar ze op dit moment zijn. Wanneer ze dit niet kunnen zien stoppen ze met het volgen van de cursus of slaan ze volledige lessen over. Dit moet jij als eigenaar van de cursus zien te voorkomen, want hierdoor krijg jij ook een slecht inzicht in het dashboard van jouw online leeromgeving.

Het is goed om te kijken of het LMS systeem dat jij wilt gebruiken over deze functionaliteit beschikt. Ik weet in ieder geval dat de systemen die ik in deze blog besproken heb over het voortgangsoverzicht beschikken. Met een van deze systemen maak jij daarom sowieso al een erg goede keuze.

The-huddle-imu-leeromgeving

Beheren van cursisten & betalingen

Als jij een online cursus hebt gemaakt en deze vervolgens online verkoopt wil je hier wat mee bereiken. Waarschijnlijk is het belangrijkste doel dat je door deze cursus op een grotere schaal mensen kunt helpen, zonder dat je hier zelf extra tijd in hoeft te stoppen. Daarnaast zal de passieve inkomstenbron ook zeker een van de redenen zijn om een eigen online cursus maken.

Doordat de LMS systemen, die ik in deze blog behandel, beschikken over een duidelijk dashboard is het voor jou erg handig om bepaalde informatie te bekijken. Zo kun je op het dashboard bijvoorbeeld zien hoeveel leden jouw cursus heeft, hoeveel jij al aan jouw cursus hebt verdiend, waar de cursisten op dit moment zijn, hoe ze presteren in de toetsen als jij deze in jouw cursus hebt verwerkt en nog veel meer. Het dashboard is een super belangrijk onderdeel waar jij zelf erg veel nuttige informatie vandaan kan halen om jou cursus te blijven verbeteren.

Content Dripping

content dripping is ook een erg waardevolle functionaliteit die jij voor jouw online cursus zou kunnen gebruiken. Wanneer je gebruik maakt van content dripping wordt niet de volledige cursus in één keer vrijgegeven, maar komt er bijvoorbeeld elke dag, week of maand een nieuwe les vrij die jij kunt volgen.

Voor de ene cursus kan dit super handig zijn, want doordat de cursist niet alles in één keer kan volgen nemen ze de informatie beter op. Daarnaast kun jij ook met jouw cursisten in contact blijven en een band opbouwen. Dit kan erg krachtig zijn wanneer jij in de toekomst nog andere producten of diensten wilt gaan aanbieden.

Door content dripping kunnen bezoekers niet meer op hun eigen tempo de cursus volgen. Dit kan een nadeel zijn, maar dat hoeft natuurlijk niet. Het is daarom goed om te onderzoeken en te beslissen of jij deze functionaliteit wilt gebruiken. Standaard ondersteund bijna elk LMS systeem deze functionaliteit, maar je kunt zelf bepalen of jij deze wilt gebruiken of niet.

Toetsen & Quizzen

Een cursus is leuk, maar als jij jouw cursisten ook daadwerkelijk wat wil leren kan het toevoegen van toetsen en quizzen een hele goede toevoeging zijn. Er zullen namelijk cursisten zijn die veel te snel door jouw cursus lopen. Ook zullen er cursisten zijn die er juist erg rustig door jouw cursus lopen, maar die niet zeker weten of ze de informatie opnemen en het onderwerp beheersen.

Door toetsen en/of quizzen in jouw cursus te verwerken kunnen de cursisten controleren of ze het onderwerp beheersen. Uiteraard kun jij in het cursisten beheer ook zien hoe goed jouw cursisten een bepaalde cursus of quiz hebben gemaakt.

Let er hierbij ook op dat teveel toetsen/quizzen als vervelend ervaren gaat worden. Het is daarom niet slim om na elke les een toets of quiz te plaatsen. Wat je wel kunt doen is na een bepaald deelonderwerp een quiz of toets plaatsen. Op dit punt beëindigd een cursist namelijk een bepaald onderwerp en het is handig om dat onderwerp dan even kort te toetsen. De cursist weet dan namelijk of hij dit onderwerp beheerst of dat hij nog even wat moet oefenen.

Ook jij kunt hier goede informatie uit halen, want wanneer er veel cursisten zijn die een toets niet halen kun jij er even naar kijken. Waarschijnlijk betekent dit dat het voor hun niet helemaal duidelijk is of dat er bepaalde informatie mist. Door hier goed naar te kijken kun jij jouw cursus nog beter maken!

Koppel een ledenforum aan jouw leeromgeving

Om jouw eigen online cursus nog beter te maken kun jij een cursus toevoegen. Dit is een super handige toevoeging, want dit maakt jouw cursus exclusiever. Wanneer mensen jouw cursus kopen krijgen ze namelijk ook toegang tot een forum. Op dit forum kunnen de cursisten vervolgens met elkaar in contact komen, maar ook vragen stellen over de cursus of elkaar helpen met bepaalde zaken. Het forum is daarom een super goede toevoeging aan jouw onderneming.

Als jij veel cursisten hebt, maar geen gebruik maakt van een forum dan zul jij lang bezig zijn met vragen over de inhoud van de cursus. Iedereen zal jou namelijk persoonlijk mailtjes sturen met vragen. Het probleem hiervan is dat het vaak dezelfde vragen zijn en dat jij erg lang bezig bent met het beantwoorden van deze mailtjes.

Door een forum toe te voegen kunnen de cursisten hun vragen hier stellen. Vervolgens kun jij ze hier helpen, maar vaak zullen andere cursisten ook helpen wat ervoor zorgt dat jij dat niet meer hoeft te doen. Vervolgens wordt elk topic dat op het forum geplaatst wordt ook weer opgenomen in Google waardoor jij weer meer bezoekers zult krijgen en vervolgens ook weer meer cursisten. Een forum toevoegen aan jouw online leeromgeving.

Aangezien jij jouw online cursus gaat maken met WordPress moet je hier een losse plugin voor gebruiken. Als jij gebruik maakt van het LearnDash LMS systeem kan ik je aanraden om gebruik te maken van BBpress. Dit is een gratis WordPress plugin waarmee jij een forum kunt opzetten.

Certificaten

Om de laatste puntjes op de i te zetten kun je ook nog certificaten aan jouw cursus toevoegen. Dit is een super waardevolle toevoeging aan jouw cursus, want als iemand aan een cursus begint en hij weet dat hij een certificaat krijgt dan is de kans groter dat hij de cursus ook daadwerkelijk afmaakt.

Daarbij krijg je standaard een mailtje dat je een les of cursus hebt afgerond, maar dat doet natuurlijk niet zoveel. Wanneer jij een certificaat hebt behaald zal jij deze ergens opslaan of uitprinten, want dit heeft veel meer waarde dan een geautomatiseerd mailtje dat verteld dat jij een les of cursus hebt afgerond. Niet elk LMS systeem beschikt over deze functionaliteit dus als jij deze functionaliteit wilt gebruiken is het slim om te bekijken welk LMS systeem over deze functionaliteit beschikt.

Online cursus maken in WordPress: Wat heb je nodig?

Een eigen online cursus maken in WordPress hoeft niet lastig te zijn, maar er zijn dan wel een paar dingen waar je op moet letten. Doordat WordPress namelijk een los systeem is en jij hier zelf alles moet doen is het lastiger dan sommige andere LMS systemen, maar wel een stuk goedkoper.

In dit onderdeel van deze online cursus maken handleiding ga ik je daarom vertellen waar jij op moet letten wanneer jij een eigen online cursus gaat maken in WordPress.

1. Goed WordPress Thema

Website-sneller-maken-astra-pro-theme

Wanneer jij een online cursus gaat maken in WordPress heb je een geschikt WordPress thema nodig. Het thema bepaald namelijk de functionaliteiten van jouw website en heeft daarnaast ook nog veel invloed op de prestaties van jouw website. Het is daarom een must om een goed WordPress thema te kiezen, want op deze manier kun jij het maximale uit jouw online cursus website halen. Door te kiezen voor een goed WordPress thema is jouw website sneller, werkt hij makkelijker en wordt hij hoger weergegeven in Google.

Het kiezen van een WordPress thema is erg lastig, want de keuze is gigantisch en elk thema is weer voor een specifieke soort website geschikt. Zo heb je thema’s voor fotografen, webshops, restaurants, vastgoedbedrijven, bloggers, portfolio’s en ga zo nog maar een tijdje door. Ook voor het bouwen van een online cursus zijn er thema’s specifiek hiervoor ontwikkeld.

Een thema dat ik zelf erg graag gebruik voor het maken van een online leeromgeving is het Astra WordPress Theme. Astra is op dit moment namelijk een van de snelste en makkelijkste WordPress thema’s die jij voor jouw online cursus kunt gebruiken. Met dit thema zijn hierdoor bizarre snelheden te halen en ga je er goed scoren in Google! Verder heb je ook geen technische kennis nodig om met dit thema aan de slag te gaan! Doordat het Astra thema volledige integraties ondersteund met LearnDash is dit zo’n gigantisch krachtige combinatie.

2. Plugin voor het maken van een online cursus(Learndash)

Naast het kiezen van een goed WordPress thema heb je ook nog een Learning Management Tool(LMS) nodig. Ik heb hier in deze blog al erg veel aandacht aangeven en daarom zal ik hier nu niet meer al te diep in gaan.

Het is wel belangrijk dat je een thema zoekt dat goed samenwerkt met het LMS systeem dat jij wilt gebruiken. Als ik jou een combinatie mag aanraden zou ik kiezen voor het Astra theme in combinatie met LearnDash. Dit is een super fijne, populaire en veelgebruikte combinatie die makkelijk in gebruik is en erg veel resultaat kan opleveren!

3. WooCommerce voor betalingen

Wanneer jij een cursus gaat maken met WordPress is het ook goed om hier na te kijken. Er zijn namelijk geen LMS systemen die standaard al voorzien zijn van integraties met iDEAL oplossingen. Jij zult hier dus zelf nog een koppeling tussen moeten maken, maar dat is erg simpel en is volledig gratis.

Aangezien jij jouw cursus maakt met WordPress kun jij namelijk gebruik maken van WooCommerce. Dit is het populairste webshop systeem van WordPress dat jij kunt gebruiken om jouw webshop/producten te beheren. Een groot voordeel van deze plugin is dat hij makkelijk in gebruik is en gratis te gebruiken is. Om hier het maximale uit te kunnen halen zul je ook de gratis WordPress plugin LearnDash WooCommerce Integration moeten installeren.

Het klinkt nu misschien vrij technisch maar dat is het echt niet. Jij hoeft in WooCommerce namelijk alleen maar een uniek product aan te maken, de prijs in te stellen en vervolgens aan te geven waar de cursisten toegang krijgen na het kopen van de cursus.

WordPress-WooCommerce-voor-webshops

4. Mollie om betalingen te ontvangen

Om de betalingen vervolgens te ontvangen heb jij ook nog een betaalprovider nodig. In dit geval is Mollie de bekendste en beste keuze voor jouw cursus website. Mollie beschikt over koppelingen met de beste en meest gebruikte betaalmogelijkheden als Ideal, Bank Connect, Paypal en ga zo maar door. Voor ons Nederlanders & Belgen zijn dat de meest gebruikte betaalsystemen en dus ook de enige die jij nodig hebt.

Ook het gebruik van Mollie is gratis. Jij hoeft dus geen aanmeldkosten te betalen en je krijgt ook geen maandelijkse rekeningen die jij moet betalen. Wel zal Mollie een kleine vergoeding inhouden voor elke geslaagde betalingen. Dit betekent dat wanneer iemand jouw cursus koopt jij een klein bedrag moet afstaan aan Mollie. Bij Mollie betaal je de laagste transactiekosten van alle betaalproviders, want je betaald hier maar €0,29 per transactie via Ideal!

Om Mollie vervolgens ook weer te koppelen aan jouw WordPress cursus website zul je ook hiervoor weer een extra plugin moeten instellen. In dit geval heb je hiervoor de Mollie Payments for WooCommerce plugin nodig. Ook deze is gratis en is super makkelijk in gebruik.

Online Cursus maken in WordPress: Wat gaat mij dat kosten?

Ik heb je inmiddels precies vertelt wat jij nodig hebt om een eigen online cursus te bouwen, waar je op moet letten en wat je hier allemaal voor nodig hebt. In principe kun jij hier al mee aan de slag, maar er is nog een ding dat we ook zeker nog even moeten bespreken en dat is de prijs. Wat gaat het een online cursus maken met WordPress jouw zo ongeveer kosten?

Dit is een goede vraag waar ik lastig antwoord op kan geven. Het licht er namelijk aan welk LMS systeem jij gaat gebruiken, maar ik kan je wel een beetje een inschatting geven. Wanneer jij namelijk één online cursus wilt maken en wilt gaan verkopen op jouw website, en je gebruik maakt van LearnDash, dan zullen de kosten voor het eerste jaar $199 dollar bedragen. Voor elk jaar dat je verlengt betaal je vervolgens gewoon hetzelfde bedrag.

Het maken van een online cursus met WordPress is daarmee stukken goedkoper dan wanneer je gebruik maakt van bijvoorbeeld Teachable, The Huddle of Maatos. Daarbij is een systeem als LearnDash ook volledig naar eigen wens in te stellen en die mogelijkheid ontbreekt vaak bij systemen als Teachable of Maats. Deze systemen zijn specifiek gebouwd voor het maken van een online leeromgeving en dat maakt ze erg krachtig.

Kosten-online-cursus-maken-wordpress

Online Cursus maken in WordPress: Kan het ook makkelijker?

Zoals je hebt gelezen zal je nog best wel wat zaken zelf moeten regelen om een online cursus met WordPress te maken. Is dit een probleem? Nee zeker niet, want het is niet lastig, maar het kan nog wel makkelijker. Je dient hier dan wel meer voor te betalen.

Wanneer jij gebruik maakt van een LMS systeem als Huddle, Maatos of Teachable dan zul jij zelf niet al deze koppelingen hoeven te maken, want deze koppelingen zitten standaard al in het systeem. Het kan daarom voor sommige mensen beter zijn om voor één van deze systemen te kiezen, omdat het allemaal net wat makkelijker en sneller gaat. Het nadeel hiervan is dat je wel wat meer moet betalen. Zo beginnen de kosten voor Huddle bijvoorbeeld vanaf €20 euro per maand en dan heb je niet eens een eigen domeinnaam.

Conclusie: Is een online cursus maken in WordPress slim?

Nu we inmiddels zijn aangekomen aan het einde van deze blog is het tijd voor een conclusie, want kun jij nu het beste een eigen online cursus maken in WordPress?

Wanneer je om mijn mening vraagt zal ik persoon WordPress aanraden. Een online cursus maken in WordPress is namelijk goedkoper en geeft jou een stuk meer mogelijkheden om alles echt helemaal naar wens te maken. Daarbij komt wel kijken dat het iets meer werk is dan wanneer je gebruik maakt van een systeem als Teachable.

Samenvattend raad ik je aan om een eigen online cursus te maken in WordPress. Je kunt dit eenvoudig doen met LearnDash. Om het helemaal af te maken ontvang je tijdelijk tot wel 20% korting op LearnDash.

Vind jij het maken van een eigen website lastig of kun jij wel wat extra hulp gebruiken? Volg dan nu tijdelijk met 30% korting mijn online WordPress cursus!

Online cursus maken in WordPress - Veelgestelde vragen

Wat is een online cursus?

Een online cursus is zoals de naam al zegt een cursus die online wordt gegeven. Je kunt zelf eenvoudig een eigen online cursus maken wanneer je gebruik maakt van de juiste tools. Naast dat een online cursus erg waardevol is, is het ook nog eens een erg goed verdienmodel.

Hoe maak je zelf een online cursus?

Je kunt zelf eenvoudig een online cursus maken wanneer de juiste stappen volgt. Je kunt onderstaande stappen aanhouden voor het maken van een goede online cursus:

  1. Jouw expertise: Kies een onderwerp waarin je echt goed bent en andere wat kunt leren.
  2. Kijk naar concurrenten: Hebben concurrenten een online cursus en wat kun jij ten opzichte van hun verbeteren?
  3. Werk de online cursus uit: Werk uit welke onderwerpen en subonderwerpen jij in jouw cursus wilt behandelen.
  4. Wensenlijstje maken: Maak een lijstje met de functionaliteiten die jij in jouw cursus wilt gebruiken.
  5. Een software kiezen: Kies een software dat volledig aansluit bij jouw wensen.
  6. Maak de online cursus: Schaf de software aan en zet de online cursus omgeving op.
  7. Testen: Als alles klaar staat is het belangrijk om de cursus uitgebreid te testen. Laat dit ook door anderen doen.
  8. Ga live: Zodra alles klaar is en getest is kun jij jouw online cursus live zetten.

Wat kost het maken van een online cursus?

Hoeveel het maken van een online cursus kost is afhankelijk van software die jij gebruikt. Het maken van een eigen online cursus kan al gratis, maar dan zal je wel veel meer tijd kwijt zijn en enige technische kennis nodig hebben. Kies je voor een goede software? Dan beginnen de bedragen bij zo’n €80 euro per jaar.

Welk programma gebruiken voor een online cursus?

Mijn favoriete programma voor het maken van een online cursus is LearnDash. Dit systeem is namelijk goed betaalbaar, geeft erg veel mogelijkheden en is volledig naar wens te maken zonder dat daar technische kennis voor nodig is.
Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Ook interessant

learndash-logo
4.8/5