Online Leeromgeving Maken in 2024 | Simpel & Snel

Online-leeromgeving-maken
Inhoudsopgave

Wil jij zelf een online leeromgeving maken? Bijvoorbeeld omdat je een onderneming hebt, maar meer online wilt gaan doen in deze tijd of omdat je een hobby hebt waar jij graag andere mensen bij wilt helpen? Dan zit je hier op de juiste plek!

In deze blog ga ik jou namelijk vertellen hoe jij zelf een online leeromgeving kunt maken. Daarnaast bespreek ik ook nog een aantal andere belangrijke punten voor het opzetten van een eigen online leeromgeving. In deze blog komen onder andere de volgende onderdelen aan bod:

  • Waarom zou jij een online leeromgeving moeten opzetten?
  • Is een online cursus het beste verdienmodel?
  • Op welke manieren kun jij zelf een online leeromgeving maken
  • Waar moet jij op letten bij het opzetten van een eigen online leeromgeving
  • Wat gaat het maken van een online leeromgeving kosten?

Waarom een online leeromgeving maken?

Dit is een vraag ik die regelmatig in mijn mailbox ontvang en daarom wil ik deze ook aan het begin van deze blog behandelen. Veel ondernemers vragen zich namelijk af waarom zij een online leeromgeving zouden moeten maken? Dit is een goede vraag, want ik snap dat mensen zich dit afvragen. Ik zal daarom een aantal redenen met voorbeelden geven om dit voor jou duidelijk te maken.

Het maken van een online leeromgeving om een online cursus aan te bieden heeft een aantal voordelen. Zo kun jij hiermee een groot deel van jouw onderneming automatiseren. Dit betekent dat jij zelf weinig of zelfs helemaal niks hoeft te doen voor een bepaald onderdeel van jouw onderneming. Hierdoor kun jij ook een extra passieve inkomstenbron opbouwen, maar daar ga ik later in de blog meer over vertellen.

Een ander voordeel van een online leeromgeving is dat je meer mensen kunt helpen, zonder dat jij zelf meer tijd kwijt bent. Dit is een super groot voordeel, want als ondernemer wil jij zoveel mogelijk mensen en/of bedrijven helpen, maar je moet ook rust houden en tijd overhouden voor bijvoorbeeld familie en vrienden. Door een online cursus aan te bieden is dit mogelijk, want mensen over heel de wereld zouden jouw cursus kunnen volgen en jij hoeft hier zelf geen handmatige actief voor uit te voeren.

Zoals je ziet zijn er een groot aantal redenen om een online leeromgeving op te zetten, maar natuurlijk zijn dat ze nog lang niet allemaal. Toch heb je hiermee al een goed inzicht van hoe een online cursus positief kan bijdragen aan jouw onderneming.

Online-leeromgeving-bouwen

Is een eigen online leeromgeving maken het beste verdienmodel?

Een van de grootste voordelen van een eigen leeromgeving maken is dat jij vanaf dit moment een nieuwe inkomstenbron aan jouw onderneming kunt toevoegen. Om het helemaal mooi en compleet te maken is dit ook nog eens een passieve inkomstenbron, die oneindig is op te schalen en die ook doorloopt wanneer jij niet aan het werken bent. Dit klinkt misschien vrij ongeloofwaardig, maar ik zal jou precies uitleggen hoe dit zit.

Een online leeromgeving maken is vrij simpel. Al helemaal wanneer jij gebruikt maakt van de juiste tools, maar ook daar zal ik later in deze blog meer over vertellen. Wanneer jouw online leeromgeving af kun jij deze live zetten. Dit betekent dat mensen via Google jouw online leeromgeving kunnen vinden en het zouden kunnen kopen. Doordat de cursus af is hoef jij hier eigenlijk zelf niks meer aan te doen, want de cursus draait op zichzelf. De cursist komt op de website van de cursus en koopt vervolgens de cursus. Automatisch ontvang de cursist vervolgens een mailtje met de inloggegevens en vanaf dat moment kan de cursist zelf beginnen aan de lesstof. Hier zijn geen handmatige handelingen voor nodig vanaf jouw kant, maar je blijft wel geld verdienen.

Hoeveel jij hiermee gaat verdienen is helemaal afhankelijk van jezelf. Door veel content te plaatsen die over het onderwerp van jouw cursus gaat, ga je op deze artikelen goed gevonden worden in Google. Vervolgens kun jij bezoekers van deze pagina’s weer doorsturen naar jouw cursus en aangezien zie al interesse hadden over dat onderwerp is de kans op een aankoop aanzienlijk groot. Hoeveel jij gaat verdienen met jouw online leeromgeving is daarom volledig afhankelijk van jezelf. Zo zijn er ondernemers die €50 euro per maand verdienen, maar ook ondernemers die zelfs meer dan €10.000 per maand verdienen.

Op welke manieren kun jij zelf een online leeromgeving opzetten?

Zoals ik net al zei zijn er aantal verschillende methodes en programma’s waarmee jij een online leeromgeving kunt opzetten. Het is goed om je hier even in te verdiepen, want het ene systeem zou namelijk beter bij jouw aansluiten dan het andere systeem. Ik behandel hieronder de vier meest gebruikte systemen die ik het beste vind werken, over de beste functionaliteiten beschikken, over een goede klantenservice beschikken en goed omgaan met de persoonsgegevens van jouw cursisten.

Natuurlijk zijn er ook een aantal gratis methodes, maar die bespreek ik in deze blog niet. Voor het opzetten van een goede en succesvolle online leeromgeving moet je namelijk bereid zijn een kleine investering te doen. Gratis programma’s werken vaak namelijk niet goed, zijn niet makkelijk in gebruik, heb je technische kennis voor nodig, worden slecht of helemaal niet geupdate en gaan niet goed om met de persoonsgegevens van de cursisten. Laten we daarom maar snel de beste programma’s bespreken die jij kunt gebruiken voor het opzetten van jouw eigen online leeromgeving.

Online leeromgeving maken in WordPress(LearnDash)

Online-leeromgeving-maken-LearnDash

Een veel gebruikte methode voor het bouwen van een eigen online leeromgeving is WordPress. WordPress is een super populair systeem voor het bouwen van websites en webshop waar je geen technische kennis voor nodig hebt. Als jij op dit moment al een website of webshop hebt dan is de kans groot dat ook deze is gemaakt met WordPress.

Binnen WordPress heb jij vervolgens een plugin nodig waarmee jij een online cursus/leeromgeving kunt ontwikkelen. In dit geval raad ik je aan om LearnDash hiervoor te gebruiken. LearnDash is namelijk een van de beste learning management systems(LMS) die jij voor jouw online leeromgeving kunt gebruiken. Zo wordt LearnDash gebruikt door verschillende fortune-500 bedrijven, grote universiteiten en nog een hele hoop andere grote bedrijven.

LearnDash werkt erg makkelijk, je hebt er geen technische kennis voor nodig, het beschikt over alle functionaliteiten die jij voor jouw online leeromgeving nodig zou kunnen hebben en er is altijd een klantenservice aanwezig die jij kunt raadplegen. Als jij jouw leeromgeving wilt bouwen met WordPress zal ik je aanraden om LearnDash te gebruiken. Wil jij nou meer weten over LearnDash? Dan raad ik je aan mijn volledige LearnDash review eens te lezen.

Online leeromgeving maken in Huddle

Online-leeromgeving-opzetten-huddle

Het tweede systeem dat erg veel wordt gebruikt voor het maken van een online leeromgeving is Huddle. Dit is een super goed systeem, want Huddle is namelijk ontwikkeld door echte marketing experts. Misschien ken jij deze experts wel van ze zijn van de Internet Marketing Unie(IMU). Zij helpen ondernemers al meer dan 10 jaar met het groeien op internet.

Inmiddels hebben zij al verschillende tools op de markt gebracht als Phoenix voor het bouwen van websites, Plug & Pay voor het maken van betaalpagina’s en Huddle voor het maken van een online leeromgeving. Doordat Huddle een nederlands product is is de klantenservice erg goed en zijn ze ook snel bereikbaar. Dit vind ik een groot voordeel ten opzichte van andere LMS systemen zoals Teachable.

Huddle werkt niet via WordPress, maar via hun eigen systeem. Dit werkt super goed en is ook nog eens erg makkelijk in gebruik. Ik kan je garanderen dat het makkelijker is dan WordPress, want daar hebben ze bij Huddle veel tijd ingestopt. Uiteraard kun jij jouw Huddle leeromgeving wel plaatsen op jouw eigen domeinnaam. Wil jij meer weten over Huddle? Dan raad ik je aan om mijn volledige Huddle Review eens te lezen. Huddle heb ik namelijk ook gebruikt voor het maken van mijn eigen online WordPress cursus!

Online leeromgeving maken in Maatos

Maatos-review

Maatos is nog een relatief nieuw Learning Management System(LMS), maar toch weten ze echt al mee te draaien in de top. Dit is ook de reden dan ik deze tool hier ga bespreken, want ik kan deze tool iedere ondernemer aanraden!

Maatos is destijds begonnen als hobby project, maar inmiddels zit er wel een verdienmodel achter, maar dat mag natuurlijk ook. Het bouwen van een online leeromgeving met Maatos is erg simpel en gaat super snel. Al helemaal wanneer je gebruik maakt van de templates die jij kunt gebruiken voor het opzetten van jouw eigen online leeromgeving. Als jij hier gebruik van maakt hoef jij in principe alleen nog maar de content toe te voegen.

De meeste mensen die al onderzoek hebben gedaan naar een online cursus zullen ongetwijfeld Teachable tegen gekomen zijn. Dit is een prima tool, maar toch zijn de ervaringen van andere gebruikers hier niet zo goed mee. Aangezien Maatos over dezelfde functionaliteiten beschikt en beschikt over een nederlandse klantenservice zal ik jou deze tool eerder aanraden. Wil jij meer over Maatos weten? Dan kun je hier mijn Maatos review lezen!

Waar moet je op letten bij het opzetten van een online leeromgeving?

Ik heb je inmiddels verteld waarom jij een online leeromgeving zou moeten maken, hoe jij hier een passieve inkomstenbron mee kunt opbouwen en welke systemen jij kunt gebruiken voor het maken van een online leeromgeving. Dit lijkt misschien alles wat jij nodig hebt, maar toch zijn er nog een aantal zaken belangrijk. Learning Management Systems(LMS) kunnen nog wel aardig wat van elkaar verschillen. Het is daarom belangrijk dat je zelf onderzoek doet naar welke tools het beste bij jouw plannen past. Ik zal hieronder een aantal dingen bespreken die een online leeromgeving in ieder geval moet ondersteunen.

Maak het jezelf niet te lastig

Het maken van een online leeromgeving hoeft niet lastig zijn, maar dan moet je wel gebruik maken van de juiste tools en bereid zijn te investeren. Er zijn namelijk veel goedkope of gratis systemen die jij zou kunnen gebruiken, maar vaak hebben deze een aantal nadelen. 

Zo zullen deze systemen vaak niet helemaal lekker in elkaar zitten, heb je technische kennis nodig om ermee aan de slag te gaan, wordt het programma slecht of zelfs helemaal niet geupdate, weet jij niet hoe zij omgaan met de persoonsgegevens van jouw cursisten en is er vaak ook geen klantenservice aanwezig. Als je dus een probleem hebt zul je dit echt zelf moeten gaan oplossen.

Met de juiste software tools die ik eerder in deze blog heb besproken is dit niet het geval. Je moet inderdaad wel bereid zijn een kleine investering  te doen, maar ik kan je garanderen dat dat het waard is. Het bouwen wordt dan namelijk een stuk makkelijker en je hebt veel minder kans dat er wat fout gaan. Ook hoef je dan niet bang te zijn voor de persoonsgegevens van jouw cursisten. Dit wordt bij deze partijen namelijk goed geregeld.

Plaats jouw online leeromgeving op een subdomein

Als tweede is het ook belangrijk dat jij jouw cursus plaatst op een subdomein. Wanneer jij nog geen website hebt dan hoeft dat natuurlijk niet, maar als jij dat al wel hebt plaats de cursus dan op een subdomein.

Waarschijnlijk hebben de meeste ondernemers op dit moment al een website. Het doel van deze website is nieuwe klanten binnenhalen en meer potentiële klanten uit Google halen. Hier is jouw website ook voor geoptimaliseerd, maar wanneer jij hier een online cursus aan toe gaat volgen gaat dit fout. Een cursus is namelijk een erg grote functionaliteit en dat zorgt ervoor dat jouw website trager wordt en minder goed gevonden gaat worden in Google. Dit moet jij daarom voorkomen!

Door een cursus op een subdomein te plaatsen zitten de cursus en de website elkaar niet in de weg. Wel komt het gewoon betrouwbaar over voor de bezoekers, omdat de website staat op jouwdomein.nl en de cursus op bijvoorbeeld cursus.jouwdomein.nl. Alle succesvolle cursussen zijn op deze manier aan hun onderneming gekoppeld. Alle systemen uit deze lijst beschikken over deze functionaliteit, maar het is wel goed om even te controleren welke licentie jij hiervoor nodig hebt.

Bekijk welke functionaliteiten jij nodig hebt of wilt gebruiken voor jouw leeromgeving

Voordat jij zomaar een systeem kiest en jouw online leeromgeving begint te maken moet je dit ook even controleren. Waarschijnlijk wil jij namelijk bepaalde functionaliteiten gaan gebruiken, maar niet elk systeem hoeft hierover te beschikken. Het is daarom goed om van te voren even de systemen te bekijken en een lijstje te maken van de functionaliteiten die jij wilt gebruiken. Vervolgens kun jij achterhalen welk systeem het beste bij jou past.

Ik kan mij zo voorstellen dat dit nu nog een beetje raar voor je is, maar ik zal het even toelichten. Er zijn namelijk erg veel functionaliteiten die jij zou kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van pdf’s, andere documenten, video’s, toetsen en/of quizzen en ga zo maar door. Deze functionaliteiten zijn super waardevol, maar niet alle systemen beschikken over al deze functionaliteiten. Het is daarom goed om te kijken welke functionaliteiten jij wilt gebruiken en of het LMS systeem daarover beschikt.

In dit geval heb ik goed nieuws, want de LMS systemen die ik in deze blog heb behandeld, beschikken wel over deze functionaliteiten. Wanneer jij liever een ander LMS systeem gebruikt zul jij zelf moeten controleren wat er met dat systeem allemaal mogelijk is.

Online-leeromgeving-opzetten

Houdt de leeromgeving overzichtelijk & duidelijk

Dit is niet zo zeer een functionaliteit, maar meer een tip die ik jou wil meegeven. Veel ondernemers die een online cursus ontwikkelen willen zoveel mogelijk informatie en functionaliteiten toevoegen, maar pas hiermee op.

Wanneer jij onnodig veel informatie gaat toevoegen en functionaliteiten gaat gebruiken die eigenlijk niet nodig zijn wordt jouw online leeromgeving een rommeltje. Dit is niet fijn voor de cursist, want deze heeft geen idee meer waar zij moeten zoeken. Daarnaast wordt jouw cursus hierdoor ook trager en ga je minder goed gevonden worden in Google. Gebruik daarom alleen de functionaliteiten die daadwerkelijk waarde toevoegen aan de cursus of voor de cursisten. 

Maak ook een duidelijke structuur en cursusindeling, want hierdoor kan de cursist makkelijk zien waar hij/zij op dit moment is en wat ze nog moeten doen om de cursus af te ronden.

Koppel een forum aan jouw online leeromgeving

Dit hoeft niet direct, maar het is wel een erg goede toevoeging aan jouw online leeromgeving. Ook maakt een forum jouw online leeromgeving een stuk unieker, omdat mensen op dit forum in contact kunnen komen met mensen met dezelfde interesses. Aangezien veel andere online cursussen dit nog niet hebben kan dit voor jou een super goede toevoeging zijn.

Je kunt er voor kiezen om het forum openbaar te maken, maar dat zal ik zelf niet doen. Als jij dit namelijk doet hoeven mensen jouw cursus niet te kopen om op het forum te komen. Wanneer jij het forum alleen toegankelijk maakt voor leden van de cursus is jouw cursus een stuk waardevoller en zullen er ook mensen zijn die alleen hiervoor al jouw cursus willen kopen.

Door een forum toe te voegen komen mensen met dezelfde interesses bij elkaar en dat is super krachtig. Ze kunnen op het forum namelijk ideeën uitwisselen, tips vragen of geven en vragen stellen over bijvoorbeeld de lesstof van de cursus. Doordat cursisten hun vragen eerst op het forum stellen zal jouw mailbox ook een stuk leger raken en heb jij meer tijd om op het forum actief te zijn en andere onderdelen van jouw onderneming meer tijd te geven.

Automatiseringsmogelijkheden

Om jouw online leeromgeving volledig te automatiseren moet je hier zelf nog wel wat voor doen. Voor een groot deel is jouw online leeromgeving al geautomatiseerd, maar het kan nog net wat uitgebreider en verder.

Als jouw cursus af is kunnen bezoekers deze namelijk vinden, kopen en volgen. Hiervoor hoef jij zelf geen handmatige actief uit te voeren en dat maakt een online cursus zo krachtig. Uiteraard zullen niet alle bezoekers de cursus kopen, maar toch wil jij met deze mensen in contact komen. Dit kun jij bijvoorbeeld doen door een gratis weggever te maken, die zij ontvangen wanneer ze hun emailadres achterlaten. Vervolgens kun jij met e-mailmarketing met deze mensen in contact komen en via de manier alsnog jouw cursus kopen. Ook het emailmarketing proces is volledig te automatiseren wat betekent dat jij ook hiervoor helemaal niks meer hoeft te doen.

Klantenservice van het systeem

Veel mensen onderschatten dit onderdeel, maar ik wil je hier toch wat over vertellen. De klantenservice is namelijk wel degelijk een erg belangrijk onderdeel van een software pakket.

Aangezien er bij software nog wel eens iets fout kan gaan wil jij natuurlijk dat dit zo snel mogelijk wordt opgelost. Wanneer jij dan een product gebruikt dat niet over een klantenservice beschikt zit jij met een probleem. Jij zult dit dan zelf moeten oplossen en dat gaat vaak erg technisch worden.

Ook om deze reden zal ik je daarom aanraden om te investeren in goede software. Alle drie de tools die ik eerder in deze blog heb besproken scoren op klantenservice erg goed. Alleen om die reden zal ik je al aan raden om een van deze systemen te gebruiken. Mocht je een ander systeem willen gebruiken? Controleer de klantenservice dan goed!

Online leeromgeving maken in 2020: Wat gaat dan kosten?

Je weet inmiddels wat er allemaal belangrijk is voor het opzetten van een goede en succesvolle online leeromgeving, maar is dat alles? Nee, je wilt natuurlijk niet te veel betalen, maar wel gebruik maken van de best mogelijke tools om er echt het maximale uit te kunnen halen. Daarom vind ik het ook belangrijk om in deze blog de kosten te bespreken.

Het is lastig om specifiek te vertellen wat een online leeromgeving maken jou gaat kosten, omdat dit afhankelijk is van de software, wat jij er nog meer bij wilt gebruiken en of jij hem zelf gaat maken of laat maken. In dit voorbeeld ga ik er daarom vanuit dat jij gebruik maakt van een van de systemen die ik in deze blog besproken heb en de cursus zelf maakt.

Wanneer je kiest om jouw online leeromgeving met WordPress en LearnDash te maken dan kan dat vanaf $159 dollar per jaar. Dit is de goedkoopste optie, maar daar dien je nog wel redelijk wat zaken zelf in te stellen. Heb jij wat meer geld ter beschikking en wil je dat alles direct geregeld is? Dan zal ik je aanraden om voor Huddle of Maatos te kiezen. De kosten hiervan kunnen erg oplopen. Zo kun je Huddle gebruiken vanaf €695,- per jaar en Maatos vanaf €39 per maand.

Kosten-online-cursus-maken-wordpress

Online leeromgeving maken conclusie: Hoe kun jij nu het beste beginnen?

Tijd voor een conclusie, want hoe kun jij nu het beste aan de slag gaan?

Zoals je aan het begin van deze blog hebt gelezen is een online leeromgeving maken voor iedere onderneming een super waardevolle toevoeging. Ik zal jou daarom ook aanraden om hier zeker serieus mee aan de slag te gaan. De eerste stap is het kiezen van een geschikt Learning Management System waarmee jij jouw cursus kunt gaan opbouwen. Vervolgens kun jij de online leeromgeving zelf gaan maken, hiervoor heb ik een erg waardevol stappenplan gemaakt. Je kunt mijn online cursus maken stappenplan hier vinden.

Online leeromgeving maken - Veelgestelde vragen

Kun je zelf een online leeromgeving maken?

Kun je zelf een online leeromgeving maken? Ja, je kunt eenvoudig zelf een eigen online leeromgeving maken. Het is daarvoor alleen wel belangrijk dat je gebruik maakt van de juiste software, want voor sommige programma’s heb je technische kennis nodig. In deze blog leg ik je het stap voor stap uit.

Wat kost het maken van een online leeromgeving?

Wat kost het maken van een online leeromgeving? Hoeveel het opzetten van een eigen online leeromgeving kost is afhankelijk van de software die jij gaat gebruiken. Zo kan het al vanaf enkele tientjes per jaar, maar dit kan ook oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar.

Hoe lang duurt het opzetten van een online leeromgeving?

Hoe lang duurt het opzetten van een online leeromgeving? Hoe lang het duurt om jouw eigen online leeromgeving op te zetten is deels afhankelijk van de software die jij gebruikt. De ene software werkt namelijk een stuk makkelijker en sneller als de ander. In deze blog lees je daar alles over.
Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Ook interessant

learndash-logo
4.8/5