Zelf Eigen Online Training Maken in 2023 | Actuele Handleiding

Handleiding Online Cursus Bouwen
Inhoudsopgave

Wil jij zelf een online training maken? Dan lijkt dat in eerste instantie misschien een vrij lastige en uitgebreide opdracht, maar ik heb goed nieuws voor jou! Het maken van een online cursus hoeft namelijk helemaal niet lastig te zijn, want er zijn een aantal verschillende programma’s waarmee jij zonder technische kennis zelf een online training kunt maken. 

In deze blog ga ik jou daarom uitleggen hoe jij zelf een online training kunt maken met bijvoorbeeld WordPress. Ik behandel in deze blog onder andere de volgende onderdelen: 

  • Waarom zelf een online training maken?
  • Waarom is een online training zo’n goed verdienmodel?
  • Welke programma’s kun je gebruiken voor het maken van een online training?
  • Waar moet je op letten  bij het opzetten van een eigen online training?
  • Wat gaat het maken van een online training ongeveer kosten?

Waarom zelf een online training maken?

Inmiddels roept iedereen dat je een online training moet maken voor jouw onderneming, maar waarom? Niet voor elke onderneming is een online training namelijk de beste optie. Het is daarom slim om van te voren te onderzoeken wat de meerwaarde van een online training voor jouw onderneming is.

In eerste instantie zijn er erg veel ondernemingen die nog online actief waren en door de covid-19 uitbraak wel naar online moesten overstappen. Voor deze ondernemers/mensen is het daarom een erg verstandige keuze om zelf een online training te gaan maken. Je kunt dit natuurlijk ook laten doen, maar dat gaat je dan wel flink wat geld kosten. Wanneer jij deze blog helemaal hebt gelezen zul je zien dat het helemaal niet zo moeilijk is en dat jij dit prima zelf kunt doen.

Daarnaast zijn er ook veel ondernemingen die al online actief zijn, maar bijvoorbeeld meer mensen willen helpen en/of hun naamsbekendheid willen vergroten. Een online training maken is dan een hele slimme zet, omdat jouw online training 24/7 vanaf elke plek op de wereld bereikbaar is. Dit betekent dat iedereen jouw cursus kan vinden en kopen. Hierdoor kun jij veel meer mensen helpen, een groter bereik en naamsbekendheid opbouwen en uiteraard ook meer verdienen, maar daar vertel ik later in deze blog meer over.

Ben jij een hobbyist of eenmanszaak die eigenlijk nog niet online actief is, maar heb je wel erg veel kennis in een bepaald vakgebied? Ook dan is het maken van een online training een erg handige zet, omdat jij hiermee meer mensen kunt helpen en ook geld kunt verdienen als je niet aan het werk bent.

Maatos-resultaten

Waarom is een online training zo’n goed verdienmodel?

Als jij al wat meer onderzoek hebt gedaan naar online trainingen dan zul je dit vast wel herkennen. Er zijn namelijk bizar veel mensen die zeggen dat dit het beste verdienmodel is dat je kunt hebben, maar is dat wel zo? Ik zet hier zelf namelijk mijn twijfels bij.

Het klopt inderdaad dat je met een online training bizar veel kunt verdienen. Zo zijn er echt wel online trainingen waar meer dan €10.000 euro per maand mee wordt verdiend, maar is dat realistisch. Persoonlijk denk ik dat dit voor de meeste niet realistisch is, want om dit te verdienen moet je een hele grote doelgroep hebben en veel geld stoppen in de online marketing om de training onder de aandacht van de juiste personen te krijgen.

Wel kan ik zeggen dat het opzetten van een online training een erg slimme zet is dat ook een mooie extra inkomstenbron is. Een online cursus wordt namelijk gezien als passieve inkomstenbron is en dat betekent dat je relatief weinig hoeft te doen om deze inkomsten te krijgen. Dit geldt zeker voor een online training, omdat deze volledig automatisch draait zodra jij hem online hebt gezet. Jij hoeft vanaf dat moment geen handmatige acties meer uit te voeren om geld te verdienen. Hierdoor kun je zelfs geld verdienen wanneer jij bijvoorbeeld thuis zit, op vakantie bent of aan het sporten bent.

Met welke programma’s kun jij zelf een online training maken?

Er zijn een flink aantal manieren om zelf een online training te maken, maar helaas zijn ze lang niet allemaal even goed. Dit maakt het erg lastig om de juiste manier te kiezen. Al helemaal wanneer jij niet thuis ben in deze wereld en eigenlijk geen idee hebt waar je op moet letten.

In dit onderdeel van deze blog ga ik daarom een aantal verschillende manieren en programma’s bespreken waarmee jij zelf een online training kunt maken. Hiervoor is geen technische kennis nodig en de programma’s die ik behandel beschikken over alle functionaliteiten die jij voor jouw online training nodig zou kunnen hebben. Laten we dus maar snel beginnen.

Online training maken met WordPress(LearnDash)

Het eerste programma dat jij kunt gebruiken voor het maken van een eigen online training is WordPress. Dit programma zal onder de meeste wel bekend zijn, want het is namelijk het populairste en makkelijkste systeem om een website of webshop te bouwen. Om met dit systeem een online leeromgeving te maken heb je een plugin nodig en in dit geval raad ik je dan aan om gebruik te maken van LearnDash. 

LearnDash is het beste Learning Management System(LMS) dat jij kunt gebruiken voor het bouwen van een online training in WordPress. Geloof jij mij niet? Dan zul je dat nu wel doen, want LearnDash wordt namelijk gebruikt door verschillende fortune-500 bedrijven en grote bekende universiteiten. Daarnaast maken ook grote bedrijven als Digital Marketeer, Social Media examiner, Yoast en Tony Robbins gebruik van Teachable. Op basis van deze gegevens kunnen we daarom al wel concluderen dat LearnDash het beste LMS systeem is voor WordPress.

Een groot voordeel van LearnDash is dat de plugin in WordPress zit en dat je dus ook dit systeem gebruikt. Aangezien jij waarschijnlijk al een website of webshop in WordPress hebt ken jij de omgeving en weet je precies waar je moet zijn om bepaalde zaken aan te passen. Wanneer jij kiest voor een ander systeem kan dit wat lastiger zijn. Een ander voordeel van LearnDash is dat het redelijk goedkoop is om gebruik van deze tool te maken. Wil jij nou meer weten over LearnDash? Dan raad ik je aan mijn LearnDash review eens te lezen.

LearnDash-WordPress-Review

Online training maken met Huddle

Het tweede systeem dat jij kunt gebruiken voor het opzetten van jouw eigen online training is Huddle. Persoonlijk ben ik zelf een groot fan van dit systeem, omdat deze tool is ontwikkeld door online marketing experts. Onder vele ondernemers zullen zij al wel bekend zijn, want het gaat namelijk over de Internet Marketing Unie(IMU). 

Dit bedrijf heeft al meer dan 10 jaar ervaringen op het gebied van online marketing. Destijds begonnen zij alleen met het geven van de juiste informatie, maar inmiddels zijn er ook een aantal producten ontwikkeld die precies voldoen aan alle eisen om het maximale uit jouw onderneming te halen. Zo hebben ze Phoenix voor het bouwen van websites, Huddle voor het bouwen van een online leeromgeving en Plug & Pay voor het maken van betaalpagina’s en Affiliate Marketing.

Omdat ze bij de IMU als geen ander snappen, dat jij niet alle tijd hebt hebben ze het maken van een online training super simpel gehouden. Het systeem is namelijk erg overzichtelijk en je kunt er alles mee doen. Om het helemaal makkelijk te maken kun je zelfs gebruik maken van de standaard meegeleverde website templates. Dit betekent dat jij zelf alleen nog maar de content hoeft toe te voegen en dat je live kunt gaan! Wil jij meer weten over Huddle en waarom dit de beste tool is voor het maken van een online training? Dan raad ik je aan mijn Huddle Review eens te lezen. Mijn eigen online WordPress cursus heb ik namelijk ook ontwikkeld met Huddle!

Wat-is-The-Huddle

Online training maken met Maatos

Een ander systeem dat ook erg populair is is Maatos. Maatos is nog een relatief nieuw LMS systeem, maar toch draaien ze echt al mee in de top. Ze maken het andere LMS systemen namelijk flink moeilijk en dat is een goed teken!

Maatos is ontwikkeld als hobby, maar later is hier natuurlijk wel een serieus bedrijf achter gekomen. Aangezien Maatos is begonnen als hobby kun je er vanuit gaan de ze erg goed werk leveren en er ook alles aan zullen doen om de tool up to date te houden en jou te helpen wanneer er vragen zijn. De combinatie van al deze voordelen maakt Maatos ook een super geschikt LMS systeem voor het maken jouw eigen online training. 

Wat een ander groot voordeel van Maatos is dat hij net als Huddle beschikt over templates. Deze templates zijn vooraf al gebouwd en kun jij met één druk op de knop importeren. Dit bespaard je veel tijd, want je hoeft niet meer zelf te bouwen en de juiste plekken te kiezen voor knoppen etc. Wanneer jij gebruik maakt van de templates hoef je alleen nog zelf de content toe te voegen en dan ben je in principe al klaar om live te gaan. Wil jij nou meer weten over Maatos, hoe het werkt, wat het kost en waarom jij deze zou moeten gebruiken? Dan raad ik je aan om mijn Maatos review eens te lezen!

Maatos-review

Online training maken met Teachable

Het laatste systeem dat ik ook nog even wil behandelen is Teachable. Dit zal onder de meeste mensen het bekendste systeem zijn, omdat deze al het langst bestaat en een flinke naamsbekendheid heeft opgebouwd.

Toch zal ik dit LMS systeem niet snel aanraden en dat heeft een paar redenen. Ten eerste is het een buitenlands product. Dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, maar wanneer je ook voor een nederlands product kunt kiezen is dit veel makkelijk voor support. Denk ook vooral aan de wachttijden, want die zullen bij tools als Huddle en Maatos stukken minder zijn dan bij Teachable. 

Ook zijn de meningen en ervaringen over Teachable erg verschillend. Zo zegt de ene gebruiker dat het de beste tool is die hij ooit heeft gebruikt, terwijl de ander juist zegt dat het allemaal niet werkt en de klantenservice super slecht te bereiken is. Teachable is geen slecht LMS systeem, maar wint het zeker niet van de andere LMS systemen die ik hierboven al heb behandeld. Wil jij toch meer over Teachable weten? Dan kun je hier mijn Teachable review lezen.

zelf-een-online-cursus-maken

Zelf een Online training maken? Hier moet je op letten

Nu jij inmiddels weet waarom jij een online training aan jouw onderneming zou moeten toevoegen, wat het verdienmodel van een online training is en welke software jij kunt gebruiken om een online training te maken is het tijd om door te gaan. Het lijkt misschien of dit alles al was, maar dat is nog niet het geval. Er zijn namelijk nog super veel dingen die fout kunnen gaan tijdens het bouwen van de training zelf. Daarom ga ik nu een aantal tips geven waar jij op moet letten tijdens het bouwen van jouw eigen online training.

Houd het simpel

Als allereerste wil ik je meegeven dat je het simpel moet houden voor jezelf. Veel mensen die een online training maken willen alles uit de kast halen en echt het meest uitgebreide systeem opzetten. Dit hoeft helemaal niet en al helemaal niet aan het begin. Later kun je altijd nog uitbreiden of verdieping toepassen, maar houdt het aan het begin gewoon lekker simpel.

Dit geldt ook voor het maken van de training zelf. Zo heb ik hierboven een aantal programma’s besproken voor het bouwen van een online training. Ik kan je nu al garanderen dat er een groot aantal mensen zijn, die dit nu lezen, en geen gebruik gaan maken van deze software. Dit is natuurlijk ook niet verplicht, maar je maakt het jezelf wel weer extra lastig om voor een ander programma te kiezen.

Vooral gratis programma’s zal ik echt afraden. Vaak heb je hier namelijk technische kennis voor nodig, zijn ze niet goed geoptimaliseerd voor Google, zijn ze niet erg snel, beschikken ze niet over alle benodigde functionaliteiten, is er vaak geen klantenservice als er iets fout gaat en heb je ook totaal geen idee hoe deze partij omgaat met de persoonlijke gegevens van jouw cursisten. Daar in tegen heb je al deze nadelen bij de programma’s die ik hierboven heb behandeld niet. Maak daarom een weloverwogen keuze.

Plaats de training op een subdomein

Als tweede is het ook slim om jouw online training op een subdomein te plaatsen. Waarschijnlijk heb je namelijk al een website of webshop staan op jouw domeinnaam. Hier kun je dus geen cursus bij op zetten en daarom zul je deze op een subdomein moeten plaatsen. Stel jouw website staat op jouwdomein.nl dan kun je een subdomein aanmaken voor de training die bijvoorbeeld cursus.jouwdomeinnaam.nl. Het aanmaken van een subdomein is volledig gratis en kan vanaf jouw hosting.

Als jij WordPress gebruikt dan kun je de cursus wel toevoegen op jouw hoofddomein, maar doe dit niet! Jouw website is namelijk ontwikkeld om zo licht en snel mogelijk te zijn en zo goed mogelijk te scoren in Google. Wanneer jij vervolgens een online training hieraan gaat toevoegen wordt jouw website echt veel zwaarder en slomer. Dit is super zonde , want hierdoor haal je niet het maximale uit jouw online leeromgeving en zal jouw huidige website ook minder prestaties gaan leveren. 

Door jouw online training te plaatsen op een subdomein voorkom je al deze problemen. De website en de training staan namelijk beide op een eigen domein en hebben daarom geen last van elkaar. Wanneer de bezoeker vervolgens in de zoekbalk van de browser kijkt ziet hij wel de juiste domeinnaam staan. Dus deze methode is zeer betrouwbaar en professioneel. Sterker nog deze methode wordt door elke onderneming gebruikt die een online training aanbieden.

Welke functionaliteiten heb jij nodig

Zoals ik in het begin van deze blog al zei is het belangrijk om hier even naar te kijken. Er zit namelijk nog best wel wat verschil in de functionaliteiten die door LMS systemen worden ondersteund. Het is daarom slim om van te voren even een te kijken welke functionaliteiten jij wilt gebruiken en of het systeem ook over deze functionaliteiten beschikt. 

Wanneer je gebruik maakt van een van de LMS systemen die ik eerder in deze blog al heb besproken is dit minder belangrijk. Deze systemen beschikken namelijk over zo goed als dezelfde functionaliteiten. Wel is het slim om even naar de verschillende pakketten/licenties te kijken die jij kunt kiezen, want bij sommige systemen zitten sommige functionaliteiten alleen in bepaalde pakketten.

Veel gebruikte functionaliteiten voor een online leeromgeving zijn een voortgangsindicator, toetsen & quizzen, mogelijkheid om bijlagen toe te voegen, cursisten contact met jou laten opnemen en ga zo nog maar even door. Er zijn er echt een hele hoop en juist daarom is het belangrijk om hier even naar te kijken.

Houd de training overzichtelijk & duidelijk

Ook dit is een super belangrijke tip, want ik zie dit bij veel online training nog fout gaan. Een Learning Management System(LMS) beschikt namelijk over een flink aantal functionaliteiten, maar dat betekent niet dat jij deze ook allemaal moet gaan gebruiken.

Door gebruik te maken van alle functionaliteiten wordt jouw training namelijk veel zwaarder, trager en stukken minder overzichtelijk voor de cursisten. Gebruik daarom alleen de functionaliteiten die daadwerkelijk een meerwaarde bieden voor jouw online cursus.

In dit geval kan ik Huddle van de IMU zeker aanraden, want deze software beschikt alleen over de functionaliteiten die daadwerkelijk een meerwaarde bieden voor jouw online training. Ze hebben hier veel onderzoek naar gedaan en de functionaliteiten die negatieve effecten hadden op de online training zitten niet in dit systeem. Om echt het maximale uit jouw online training te halen is Huddle daarom voor de meeste de beste keuze.

Koppel een forum aan jouw online training

Een forum toevoegen aan jouw online training is ook een super waardevolle toevoeging. Dit hoeft natuurlijk niet direct, maar zodra jouw online training een beetje leden krijgt is dit een goede toevoeging. 

Een forum is een waardevolle toevoeging, omdat mensen met dezelfde interesses hier met elkaar in contact kunnen komen en dat is erg waardevol. Natuurlijk is dat niet het enige, want de leden kunnen elkaar hier ook helpen, vragen stellen over onduidelijkheden in de cursus of tips geven. 

Voorheen kwamen alle vragen van cursisten in jouw mailbox, maar dat wordt nu stukken minder. Cursisten zullen namelijk hun vraag eerst stellen op het forum. Voordat jij deze hebt gezien zullen er vaak al andere cursisten zijn geweest die antwoord hebben gegeven op de vraag. Door een forum toe te voegen is het dus mogelijk om als het ware ook jouw klantenservice uit te besteden. Uiteraard is wel handig om zelf ook actief te zijn op het forum, want dat zullen de cursisten erg fijn vinden. Ze kunnen dan namelijk in contact komen met de eigenaar van de online training!

Automatiseer jouw online training

Een groot voordeel van een online training koppelen aan jouw onderneming is dat hij 24/7 online staat. Dit zorgt ervoor dat jij op elk moment van de dag bezoekers kunt krijgen en verkopen kunt maken. Daarbij kunnen de cursisten ook nog eens op hun eigen tempo de training volgen en hoeven ze niet te wachten tot jij bijvoorbeeld tijd heeft.

Kortgezegd is een online training al een erg geautomatiseerd proces, maar er is nog veel meer mogelijk. Zo kun je verschillende middelen toepassen om nog meer bezoekers te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan het schrijven van blogs, het maken van video’s, adverteren en blijf zo nog maar even doorgaan. Wanneer jij deze bezoekers vervolgens op jouw cursus website krijgt kun je ze ook nog laten aanmelden voor bijvoorbeeld een e-boek. Hierdoor heb jij hun e mailadres en kun je ze door middel van een geautomatiseerde e mail marketing funnel altijd benaderen.

Gebruik jij op dit moment andere systemen die jij aan jouw online training wilt koppelen? Dan kan dat ook. Bijna alle LMS systemen zijn namelijk compatibel met Zapier. Zapier maakt het vervolgens mogelijk om de koppelingen te maken tussen de systemen die jij wilt gebruiken.

Klantenservice van het systeem

Wil jij zelf een online training maken, maar wil jij geen gebruik maken van een van de tools die ik in deze blog heb besproken? Dan kan dat ook, maar doe dan heel goed onderzoek naar de software die jij wilt gebruiken en ook de klantenservice.

Veel mensen kiezen te snel voor een LMS systeem waardoor ze later met problemen gaan zitten. De klantenservice is hier een voorbeeld van, want mensen doen hier weinig onderzoek naar terwijl zo’n gigantisch belangrijk onderdeel is. Aangezien je gebruik maakt van software kan er namelijk nog wel eens iets fout gaan. Dit kan zowel door jou komen, maar ook door de ontwikkelaars. Als er hierdoor wat met jouw online leeromgeving gebeurd moet dit zo snel mogelijk opgelost worden. Maar als er geen klantenservice is zul jij dit zelf moeten doen en dat gaan je heel veel stress, frustraties en tijd kosten. Denk daarom goed na over welke software jij wilt gebruiken.

De klantenservice afdelingen van LearnDash, Huddle en Maatos zijn daar en tegen erg goed. Als jij zelf een online training wilt gaan maken zal ik jou deze daarom ook als eerste aanbevelen.

Online training maken in 2020: Wat gaat dat kosten?

Ook nu zijn we nog niet helemaal klaar, want de kosten spelen ook een rol. Wat gaat een online training maken namelijk kosten? Dit is een vraag die ik de laatste tijd regelmatig krijg en daarom heb ik besloten hier in deze blog even op in te gaan.

Het is lastig om hele specifieke bedragen te noemen, omdat dit afhankelijk is van de website software die jij gaat gebruiken en het pakket dat jij bij die bepaalde software kiest. Wat ik wel kan zeggen is dat LearnDash de goedkoopste optie is. De prijs van LearnDash begint namelijk al bij $159 dollar per jaar. Echter moet je hier nog wel vrij veel zelf doen.

Wil jij het maken en beheer van een online training echt super goed, maar tegelijk ook makkelijk houden? Dan kun je het beste gebruik maken van Huddle of Maatos. Deze zijn wel wat duurder, maar ik kan je garanderen dat het bouwen van een online training hiermee sneller en makkelijker is. De kosten van Maatos beginnen bij €39,- per maand en de prijs van Huddle bedraagt €695,- euro per jaar.

Is dit dan duur? Nee het bouwen van een training is eigenlijk helemaal niet duur. Al helemaal wanneer jij er serieus mee aan de slag gaat dan ga je de kosten er binnen het eerste jaar al makkelijk uithalen!

Kosten-online-training-maken

Online training maken conclusie: Hoe kun jij nu het beste beginnen?

Inmiddels heb ik erg veel informatie gegeven waarmee jij zelf een online training kunt maken, maar ik kan me voorstellen dat je nu een beetje de weg kwijt bent. Waar moet je nu namelijk mee beginnen?

Ik neem aan dat je zelf al wel een onderwerp hebt voor het maken van een online training. Het is dan in eerste instantie de bedoeling om de cursus nu te gaan uitwerken. Dus welke onderwerpen zijn er nodig om alle kennis over dit onderwerp te krijgen? Als je dit eenmaal hebt gedaan kun je een lijst maken met de functionaliteiten die jij voor jouw online training wilt gebruiken. 

Als je dit ook hebt gedaan kun je op zoek gaan naar het juiste Learning Management System voor het het maken van jouw eigen online training. Heb jij meer hulp nodig? Dan kan ik je ook aanraden om mijn online training maken stappenplan eens te lezen.

Online training maken - Veelgestelde vragen

Is het maken van een eigen online training lastig? Nee het maken van een eigen online training is niet lastig wanneer je gebruik maakt van de juiste software. In deze blog zal ik jou stap voor stap uitleggen hoe jij zonder enige technische kennis zelf jouw eigen online training kunt maken!

Met welke software kun je zelf een online training maken? Er zijn erg veel software programma’s op de markt waarmee jij zelf een eigen online training kunt maken. Helaas zijn ze lang niet allemaal even goed. The Huddle, Maatos en LearnDash zijn software programma’s die ik in ieder geval kan aanraden. Meer hierover lees je in deze blog!

Heb je technische kennis nodig om zelf een online training te maken? Dit is erg afhankelijk van de software die jij gebruikt. Kies je voor een gratis variant? Dan heb je waarschijnlijk technische kennis nodig om alles volledig naar wens te maken. Met de juiste software kun jij zonder enige technische kennis zelf jouw eigen online training maken!

De kosten voor het maken van een eigen online training zijn afhankelijk van de software die jij gebruikWat kost het maken van een eigen online training? De kosten voor het maken van een eigen online training zijn afhankelijk van de software die jij gebruikt. Het is al mogelijk vanaf enkele tientjes per jaar, maar dit kan oplopen tot enkele honderden euro’s per maand. In deze blog lees je daar meer over!t. Het is al mogelijk vanaf enkele tientjes per jaar, maar dit kan oplopen tot enkele honderden euro’s per maand. In deze blog lees je daar meer over!

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Ook interessant

learndash-logo
4.8/5