Maatos Review 2024: Beste LMS Software? Mijn Ervaringen!

Samenvatting: Maatos is een relatief nieuw, maar toch al erg populair Learning Management System(LMS). Hier zijn een aantal redenen voor, want Maatos is Nederlands en dus is er ook een Nederlandse klantenservice. Daarnaast heb je geen technische kennis nodig om met Maatos te werken, kun er alle kanten mee op, beschikt Maatos over alle functionaliteiten die jij nodig hebt voor een goede online leeromgeving en kun je zelfs gebruik maken van de templates die standaard worden meegeleverd. Naar mijn mening is Maatos daarom echt een van de beste LMS systemen!

Ben jij al overtuigd? Dan kun je via de gele knop Maatos 30 dagen gratis proberen en de actuele prijzen bekijken. Als jij nog niet overtuigd bent kan ik je zeker aanraden deze Maatos Review te lezen. Hierin deel ik namelijk ook mijn ervaringen en behaalde resultaten!

Maatos-logo

Van €39 voor €32,50

Gebruiksvriendelijkheid

4.7/5

Klantenservice

4.8/5

Snelheid

4.7/5

Prijs

4.8/5
Inhoudsopgave

Wat is Maatos precies?

Maatos is een redelijk nieuw, maar toch al erg populair Learning Management Systeem(LMS) dat jij kunt gebruiken voor het opzetten van een online leeromgeving. Dus denk bijvoorbeeld aan een cursus of training. Daarnaast kun je ook direct een ledenforum koppelen aan jouw leeromgeving wat de tool nog eens extra krachtig maakt, maar daar zal ik je later in deze Maatos review meer over vertellen.

Maatos is nog een relatief nieuw LMS systeem, maar dat hoeft eigenlijk niks te zeggen. Sterker nog, op dit moment concurreren ze gewoon al met de grootste Learning Management Systemen die jij voor jouw online leeromgeving kunt gebruiken. Denk in dit geval bijvoorbeeld aan LearnDash, Huddle en Teachable. Wat ik persoonlijk dan weer een groot voordeel van Maatos vind is dat het net als Huddle een Nederlandse tool is. Je kunt er dus vanuit gaan dat het allemaal lekker werkt en dat je met problemen zonder moeite en lekker snel contact kunt opnemen met de klantenservice.

Veel LMS systemen zitten met een aantal problemen. Zo is het ene LMS systeem een wordpress plugin of addon die jij aan jouw website kunt toevoegen. Dit klinkt allemaal erg leuk en makkelijk, maar toch is dit niet de beste keuze. Doordat een online leeromgeving erg veel ruimte en data nodig heeft gaat dit jouw website erg traag maken. Ik zal je daarom afraden om hier een WordPress plugin te maken. Dit is dan ook de kracht van Maatos, want dit is een systeem dat los staan van jouw website. Uiteraard kun jij de cursus wel op jouw eigen domein plaatsen en in dezelfde huisstijl maken. In principe is Maatos daarom echt de beste keuze voor het maken van een online training of cursus.

Wat ik zelf ook erg fijn vind aan Maatos is dat deze tool niet is ontwikkeld uit een commercieel oogpunt, maar echt puur uit passie. Toen Maatos eenmaal begon te lopen is er natuurlijk wel een commerciële kant bijgekomen, maar dit hoort er ook bij. Doordat je weet dat Maatos is ontwikkeld uit een passie kun je er van uit gaan dat ze er alles aan zullen doen om de tool zo goed mogelijk te laten werken, hem altijd up-to date te houden en goed in contact staan met hun klanten. Persoonlijk vind ik dit een erg prettig gevoel en weet ik dat ik op hun kan rekenen!

Voor wie is Maatos geschikt?

Een aantal jaar geleden was het bouwen van een website nog een flinke klus. Je had hier namelijk veel technische kennis voor nodig, want je moest verschillende programmeertalen beheersen. Doordat vele mensen niet over deze kennis beschikken moesten zij een programmeur inschakelen. Dit was de enige optie om toch een website in de lucht te krijgen, maar je raad het al het inhuren van een programmeur was echt heel duur! 

Inmiddels is het bouwen van een website toegankelijk geworden voor iedereen. Je hebt er namelijk geen technische kennis voor nodig. Het is zelfs mogelijk om binnen één uur je website live te hebben met bijvoorbeeld het Astra WordPress Theme

Het bouwen van een online leeromgeving was nog een stuk uitgebreider dan het bouwen van een website, maar ook daar is verandering in gekomen. Ook voor het bouwen van een online leeromgeving inclusief community forum heb jij geen technische kennis nodig! Dit laat goed zien hoe snel het met de technologie gaat en wat er inmiddels allemaal wel niet mogelijk is.

Het voordeel van Maatos is dat echt iedereen gebruik kan maken van deze tool en dat maakt hem dan ook zo krachtig. Er is daarom ook geen specifiek doelgroep waar hun zich op richten. Echt iedere ondernemer of hobbyist die zelf niet over technische kennis bezit kan met Maatos een zoekmachine vriendelijke, snelle en professionele leeromgeving opzetten! Door dat deze tool zo goed in elkaar zit heb jij hier weinig tijd voor nodig en kun jij de meeste focus houden op jouw passie/onderneming!

Waarom zou jij Maatos moeten gebruiken?

Zoals ik in het begin van deze Maatos review al aangaf zijn er een flink aantal redenen waarom jij dit Learning Management System zou moeten gebruiken. Ten eerste heb je geen technische kennis nodig om met deze tool aan de slag te gaan en is het een Nederlandse software, wat ook Nederlandse klantenservice betekent. Uiteraard zijn dat nog lang niet alle reden waarom jij Maatos zou moeten gebruiken.

In dit onderdeel van deze Maatos review ga ik daarom dieper in op alle functionaliteiten van Maatos. Ik kan je garanderen dat de functionaliteiten, waar Maatos over beschikt, jouw online leeromgeving en onderneming echt naar een volgend niveau brengen. Laten we daarom maar snel beginnen.

Geen technische kennis nodig

Het eerste en voor de meeste waarschijnlijk het belangrijkste voordeel is dat je geen technische kennis nodig hebt om een online leeromgeving te bouwen met Maatos. Er zijn op dit moment veel verschillende LMS systemen die jij kunt gebruiken, maar voor veel van deze systemen zul jij technische kennis nodig hebben. Dit hoeft geen probleem te zijn als jij hierover beschikt, maar als jij dat niet hebt raad ik je echt af om voor zo’n systeem te kiezen.

Maatos is speciaal ontwikkeld om het voor de ondernemers en hobbyist mogelijk te maken om zonder technische kennis een volledige online leeromgeving te bouwen. Jij hoeft hierdoor geen veel te dure programmeurs in te schakelen, maar kunt het allemaal zelf doen. Daarnaast kun jij ook echt precies doen wat je zelf wilt en kun jij de hele omgeving naar jouw wensen maken. Super krachtig dus en een stuk goedkoper dan het inhuren van programmeurs.

Maatos beschikt over een cursus bouwer die het mogelijk om zonder technische kennis een online leeromgeving te bouwen. Je kunt het in principe een beetje vergelijking met een WordPress page builder, want ook deze systemen maken het mogelijk om zonder technische kennis een website of webshop te bouwen. Het is door deze cursus bouwer mogelijk om in een handomdraai cursussen met video’s, audio, afbeeldingen, teksten en pdf’s te plaatsen. Persoonlijk is Maatos hierdoor een van mijn favoriete LMS systemen!

Maatos-LMS-kenmerken

Goed geoptimaliseerd voor Google

Zoals ik aan het begin van deze Maatos review al aangaf heb je voor veel LMS systemen een plugin nodig. Doordat je voor een online leeromgeving veel functionaliteiten nodig hebt en een leeromgeving sowieso al super groot is van zichzelf zal zo’n plugin veel ruimte innemen. Dit betekent een zware website, die een stuk slomer wordt en veel minder goed gevonden gaat worden in Google. Het is daarom echt belangrijk dat jij hier goed rekening mee houdt.

Je kunt dit oplossen door de cursus op een subdomein te plaatsen, maar dan alsnog raad ik je af om voor het bouwen van een online leeromgeving een plugin te gebruiken. Het kent namelijk een groot aantal nadelen die jij makkelijk zou kunnen voorkomen door bijvoorbeeld voor Maatos of Huddle te kiezen.

Maatos laat ook op het gebied van zoekmachine vriendelijkheid goed zien wat ze allemaal wel niet kunnen. Een cursus is namelijk leuk, maar als hier geen leden lid van gaan worden heb je er eigenlijk niks aan. Het is daarom super belangrijk dat je gevonden gaat worden in Google. Bij de ontwikkeling van Maatos hebben ze hier veel tijd ingestopt, want zij willen het maximale uit hun systeem halen zodat jij met jouw online leeromgeving zo goed mogelijk kunt scoren in Google!

Maatos-Google-SEO

Plaats de leeromgeving op jouw eigen domein

Een super belangrijke functionaliteit van een LMS systeem is dat jij de leeromgeving kunt plaatsen op jouw eigen domeinnaam. Dit is namelijk veel makkelijker voor jou in het beheer, maar ook komt het voor jouw cursisten veel betrouwbaarder over. Kijk bijvoorbeeld eens als jij zelf een online cursus zou willen volgen. Je zit bijvoorbeeld op mijn website en zou een cursus van mij willen kopen. Vervolgens wordt je doorgestuurd naar een website die je helemaal niet kent, maar waar jij wel moet betalen. Waarschijnlijk zul jij vervolgens de pagina verlaten en de cursus niet kopen, omdat het niet betrouwbaar over komt. 

Een super goede functionaliteit van Maatos is daarom dat jij de cursus op jouw eigen domeinnaam kunt plaatsen. Dit komt voor de bezoeker namelijk veel professioneler over. Al helemaal wanneer je voor jouw leeromgeving ook nog eens dezelfde huisstijl gebruikt. Dit maakt namelijk één groot geheel van jouw website, de leeromgeving en het forum.

Ik wil je hier wel een tip bij geven, want waarschijnlijk staat er op jouwdomein.nl al een website. De cursus kan daarom niet op dit domein, maar dat is geen enkel probleem. Elk bedrijf die over een online leeromgeving beschikt plaatst deze daarom op een subdomein. Denk bijvoorbeeld aan het subdomein cursus.jouwdomein.nl of forum.jouwdomein.nl. Op deze manier krijg je de leeromgeving wel op jouw domein, maar krijgen de website, de leeromgeving en het forum geen problemen met elkaar. Dit is daarom de beste en veiligste manier!

Maak gebruik van professionele templates

Het bouwen van een online leeromgeving hoeft niet lastig te zijn, maar het kan wel stukken lastiger worden als jij hem helemaal zelf wilt gaan ontwerpen. Je zult in dit geval namelijk erg veel zaken rekening moeten houden. Denk er bijvoorbeeld aan dat de leeromgeving responsive is, zoekmachine vriendelijk is, overzichtelijk is voor de cursisten en je rekening houdt met het conversiepercentage. 

Voor de meeste ondernemers zal dit te technisch zijn of te veel tijd gaan kosten. Daarom kun je bij Maatos gebruik maken van professionele website templates. Dit zijn templates die van te voren al gemaakt zijn door Maatos en jij met één druk op de knop kunt overnemen. Aangezien deze al goed in elkaar zitten, zijn geoptimaliseerd voor Google, er rekening is gehouden met het conversiepercentage en ze professioneel overkomen zal ik de meeste aanraden om gebruik te maken van de templates. Hiermee maak jij het voor jezelf namelijk zoveel makkelijker en hoef jij eigenlijk alleen nog de cursus te vullen met je eigen lesstof.

Na het kiezen van een template heb jij hier uiteraard de volledige controle over. Dit betekent dat jij jouw leeromgeving helemaal naar jouw smaak kunt maken en hem in dezelfde huisstijl kunt maken als jouw huidige website. Door dit te doen ontstaat er een geheel wat voor de cursisten en potentiële cursisten veel betrouwbaarder en professioneler overkomt!

Maatos-templates

Maak jouw online leeromgeving compleet(media, toetsen, quizzen)

Een goede online leeromgeving moet zo professioneel mogelijk overkomen, maar natuurlijk ook daadwerkelijk de cursisten wat leren. Om hier het maximale uit te halen moet je uiteraard een goede opbouw geven. Deel de cursus daarom op in deelonderwerpen, zodat het voor de cursisten duidelijk overzichtelijk blijft. Vervolgens kun je onder de deelonderwerpen weer lessen plaatsen wat het nog eens extra makkelijk maakt voor de cursist.

Je kunt de cursus vullen met alleen maar tekst, maar persoonlijk raad ik je dit af. Wanneer jouw cursus alleen maar bestaat uit tekst zullen veel mensen informatie niet lezen of overslaan. Aangezien jij het maximale uit jouw cursus wilt halen is het erg belangrijk om verschillende elementen en functionaliteiten in jouw cursus te gebruiken.

Ik kan je ten eerste aanraden om gebruik te maken van video’s. Dit maakt het volgen van een training namelijk veel prettiger en je neemt meer op. Uiteraard kun je in dezelfde les, onder de video, nog wel een stuk tekst plakken. Bijvoorbeeld met een opdracht die de cursisten zouden moeten maken om een bepaald onderwerp onder de knie te krijgen.

Maatos biedt ook nog extra functionaliteiten die super waardevol zijn. Zo kun je quizzen en toetsen aan jouw cursus toevoegen. Ik raad je aan dit niet na elke les te zien, want dit gaat de cursist waarschijnlijk irritant vinden. Daarom zal ik je aanraden om na elk afgesloten deelonderwerp een toets of quiz te plaatsen. Door deze toets te maken kan de cursist vervolgens kijken hoe goed hij het onderwerp al beheerst.

Overzichtelijk dashboard

Het dashboard van een LMS systeem is super belangrijk, want hier kun jij alles bijhouden. Denk bijvoorbeeld aan de volledige administratie, het inzien en versturen van facturen, het berekenen van btw en uiteraard de cursisten zelf.

Het cursisten beheer is ook een erg belangrijke functionaliteit van een LMS systeem. Hier kun jij namelijk alles van de cursisten beheren. Denk bijvoorbeeld aan het aantal cursisten, hun voortgang, hoe ze scoren, waar ze moeite mee hebben en nog veel meer. Je kunt zelfs reageren op vragen van studenten als ze ergens niet uitkomen of meer uitleg willen hebben. Persoonlijk ben ik van mening dat Maatos beschikt over een van de beste LMS dashboards van dit moment!

Maatos-review-nederlands

Deel certificaten uit

Heeft een cursist jouw cursus voltooid? Dan wil je hem natuurlijk belonen voor het voltooien van de cursus. Door gebruik te maken van Maatos kun jij gemakkelijk een certificaat instellen en deze vervolgens automatisch laten uitreiken wanneer de cursist de cursus heeft voltooid. Jij hebt hier zelf dus geen omkijken meer naar en kunt dit volledig automatiseren. Een goede en professionele cursus werkt uiteraard met een certificaat!

Voeg een forum toe aan jouw leeromgeving

Een online leeromgeving is leuk en super waardevol, maar door er ook nog een forum aan te koppelen kun jij nog meer uit jouw leeromgeving halen. Het forum is namelijk een super krachtige functionaliteit die nog meer waarde geeft aan jouw cursus en onderneming.

Alle leden van jouw cursus krijgen toegang tot het forum. Hier kunnen zij vervolgens terecht met vragen en opmerking, maar misschien nog wel belangrijker is dat ze andere mensen met dezelfde interesses kunnen ontmoeten. Een ander voordeel van een forum is dat je zelf niet meer de hele dag mailtjes hoeft te behandelen doordat de cursisten elkaar helpen op het forum. 

Je kunt er zelfs voor kiezen om het forum te laten indexeren in Google. Hierdoor worden de onderwerpen op het forum ook opgenomen door Google en kun je het voor mensen nog makkelijker maken om een bepaald probleem op te lossen of om gewoon antwoord te krijgen op een vraag.

Integratie met Mollie

Maatos is net als Huddle volledig te koppelen aan Mollie. Mollie is een systeem dat betaling verwerkt voor eigenlijk alles wat jij online wilt verkopen. Je kunt ze eigenlijk zien als een soort tussenpersoon zij zorgen er namelijk voor dat het geld veilig van de cursist naar jouw rekening wordt overgemaakt. Een groot voordeel van Mollie is dat het beschikt over de beste betaalmogelijkheden. Zo kunnen de cursisten betalen met iDeal, overboeking, creditcard, PayPal en nog veel meer. Voor de Belgen is het ook mogelijk om met MisterCash te betalen!

Verschillende integraties

Een online leeromgeving is leuk, maar als je dit niet automatiseert kan het je veel tijd kosten. Het is daarom niet gek dat iedereen met een eigen leeromgeving deze heeft geautomatiseerd. Natuurlijk zul je altijd blijven zitten met een aantal taken die handmatig gedaan moeten worden, maar alles wat je kunt automatiseren is mooi meegenomen. Het is daarom maar goed dat Maatos onder andere beschikt over koppelingen met verschillende e-mailmarketing providers, want hierdoor kun je echt al heel veel gaan automatiseren!

Maatos-integraties

Maatos Ervaringen: Wat vinden andere gebruikers van Maatos?

Inmiddels heb ik je al erg veel verteld over Maatos, maar eigenlijk is dat niet genoeg. Op dit moment hoor jij namelijk alleen wat ik heb te vertellen en dus niet wat andere gebruikers van Maatos vinden. Ik vind het daarom erg belangrijk om in een goede review ook de ervaringen van andere gebruikers mee te nemen. Dat is dan ook direct de reden dat ik ook de ervaringen van andere Maatos gebruikers meeneem in deze review!

In dit geval heb ik erg goed nieuws, want op basis van erg veel reviews heb ik zelf geen enkele negatieve gevonden. Sterker nog de ondernemers die gebruik maken van Maatos zijn super tevreden over dit LMS systeem en zouden echt niet over willen stappen. Ik kan je aanraden om de afbeelding hieronder eens te bekijken. Dit zijn namelijk ervaringen van ondernemers die op dit moment gebruik maken van het Maatos LMS systeem!

Maatos-ervaringen

Maatos Ervaringen: Welke resultaten zijn er behaald met Maatos?

Er worden door Maatos gebruikers erg grote successen geboekt, maar in tegenstelling tot andere LMS systemen wordt hier niet zo mee gepatst. Als je bijvoorbeeld kijkt bij buitenlandse tools als LearnDash of Teachable. 100% dat je hier een ervaring gaat vinden van iemand die zegt dat hij met zijn online cursus al meer dan $100.000 heeft verdiend, maar is dit realiteit? Ja het zou realiteit kunnen zijn, maar dit is echt niet alleen afhankelijk van het programma dat hij gebruikt. Waarschijnlijk heeft die namelijk erg veel geld in marketing gestopt en en is de winst daardoor stukken kleiner.

Op de site van Maatos worden ook reviews en ervaringen gedeeld, maar deze gaan meer over de resultaten die er meer tot doen. Zo zeggen veel Maatos gebruikers dat ze hierdoor hun onderneming hebben kunnen opschalen en tegelijk minder hoefden te werken. Daarnaast vinden ze het erg fijn doordat ze alles kunnen automatiseren en dat je in principe een nieuwe inkomstenbron genereert die ook doorloopt als jij zelf niet aan het werk bent!

Maatos-resultaten

Maatos Review: Hoe is de klantenservice?

Niet alleen de ervaringen zijn een erg belangrijk onderdeel van deze Maatos review, want ook de klantenservice is van essentieel belang. De klantenservice is namelijk het hart van een bedrijf als deze namelijk stopt zullen de klanten namelijk langzaam allemaal weglopen. 

Aangezien er bij website software gerelateerde producten nog wel eens iets fout wil je altijd snel contact kunnen opnemen met de klantenservice. Jij wilt natuurlijk dat dit probleem verholpen wordt. Al helemaal wanneer bijvoorbeeld jouw website offline raakt. Bij veel buitenlandse LMS systemen wordt het hier al lastig, want door te tijdsverschillen wacht je hier vaak langer dan 24 uur op antwoord.

Wanneer je kiest voor Maatos is dit niet het geval. Doordat dit een Nederlandse partij is zul je hier veel sneller contact leggen met de klantenservice en ook een antwoord ontvangen. De klantenservice van Maatos is ook stukken breder. Zo is er een kennisbank, heb je de veelgestelde vragen, kun je video tutorials bekijken, jouw vraag in de facebook community delen of direct contact opnemen met de 1-op-1 klantenservice. Mijn ervaringen met deze klantenservice zijn erg goed. Bij elke mail die ik stuurde had ik binnen een aantal uur antwoord!

Maatos-support-klantenservice

Maatos Review: Wat kost het?

Voordat we aankomen aan het einde van deze Maatos review is er nog een belangrijk onderdeel die ik nog wel even wil bespreken. Waarschijnlijk kun je al wel raden welk onderdeel dit is, want het enige wat we nog niet hebben besproken is de prijs. In vergelijking met andere LMS systemen is Maatos erg goed geprijsd. Je hebt namelijk de keuze uit drie pakketten die wel een beetje van elkaar verschillen. Ik zal ze daarom even met je doornemen.

Het eerste en goedkoopste pakket is het “Basis Pakket”. Met dit pakket kun je 5 cursussen maken, heb je 2 beheerdersaccounts, heb je de integratie met iDeal, PayPal en Creditcard, krijg je toegang tot de basis templates, templates voor de algemene voorwaarden & privacy policy en als laatste de drag & drop page builder die het mogelijk maakt om zonder technische kennis een volledige leeromgeving in elkaar te zetten. De kosten van deze licentie bedragen €32,50 per maan.

Het tweede pakket is het “Premium Pakket”. Hiermee krijg je ten eerste al toegang tot de functionaliteiten uit het basis pakket, maar uiteraard nog meer. Als eerste kun je in de plaats van 5 cursussen 50 cursussen bouwen, heb je geen 2 maar 5 beheerdersaccounts, kun je de cursus op jouw eigen domein plaatsen, white labeling, kun je abonnementen toevoegen aan jouw cursus en krijg je toegang tot de uitgebreide website templates. De kosten voor deze licentie bedragen €65,83. Om het echt professioneel aan te pakken is deze licentie wel het beste.

Het laatste pakket is het “Custom Pakket”. Met dit pakket krijg je toegang tot de functionaliteiten uit de vorige pakketten, maar ook nog meer. Zo kun je zoveel cursussen maken als jij zelf wilt, kun je gebruik maken van custom integraties, staat de cursus op een dedicated server, ondersteund deze licentie een integratie voor offline cursussen. Deze licentie is geschikt voor interne leeromgevingen en cursusmarkt plaatsen. De prijs van deze licentie is op aanvraag, omdat hier nog het een en ander aan valt aan te passen.

Maatos-kopen-prijzen

Maatos Review Conclusie: Is dit het beste LMS systeem voor jouw online leeromgeving?

Inmiddels zijn we aangekomen aan het einde van deze Maatos Review en dat betekent dat het tijd is voor een conclusie, want is Maatos nou het beste Learning Management System(LMS) dat jij voor jouw online leeromgeving kunt gebruiken?

Ik ben er zeker van overtuigd dat Maatos echt tot de beste LMS systemen van dit moment behoort. Persoonlijk vind ik dit systeem in ieder geval al beter dan LearnDash en Teachable, deels vanwege de functionaliteiten maar vooral door de Nederlandse support. Dat is namelijk echt een groot voordeel. Kort gezegd kan ik je dus echt aanraden om met Maatos aan de slag te gaan.

Tijdelijk kun je bij Maatos gebruik maken van een leuke aanbieding. Je kunt namelijk een abonnement kiezen van €10 per maand. Met deze licentie kun jij Maatos ontdekken en alsvast beginnen met het opbouwen van jouw cursus. Wanneer jouw cursus klaar is en je live wilt gaan kun je overschakelen naar een van de bovenstaande licenties! Dit scheelt je veel geld en laat zien dat ze bij Maatos erg veel vertrouwen hebben in hun programma!

Maatos alternatieven

Ook interessant

Maatos-logo
4.7/5