Elementor vs WPBakery(Elementor review)
Laten we deze Elementor vs WPBakery vergelijking maar beginnen met Elementor, want dit is onder velen waarschijnlijk de populairste page builder. Dit is ook niet heel gek, want Elementor heeft inmiddels meer dan 7 miljoen gebruikers en er is geen concurrent die ze dat nadoet.
Elementor is een page builder die in juni 2016 op de markt is gebracht door Pojo Themes. Vanaf het begin is Elementor al een super sterke website builder, maar ze blijven maar door ontwikkelen. Zo komen er maandelijks nieuwe functionaliteiten en/of templates bij. Verder optimaliseren ze Elementor constant om sneller te worden en beter gevonden te worden in Google.
In dit onderdeel van deze Elementor Pro vs WPBakery vergelijking zullen we daarom gaan kijken naar hoe Elementor precies in praktijk werkt en wat nou de exacte verschillen zijn tussen Elementor en WPBakery.
Snelheid & zoekmachine vriendelijkheid
Laten we de Elementor review in deze Elementor vs WPBakery vergelijking maar beginnen met de snelheid en zoekmachine vriendelijk, want dit is veruit het belangrijkste onderdeel van elk WordPress thema of page builder.
Op het gebied van snelheid en zoekmachine vriendelijkheid heb jij bij Elementor echt helemaal niks te klagen. Elementor is namelijk meer dan een simpele page builder. Je kunt Elementor daarom eigenlijk zien als volledige website maker. Bij Elementor hebben ze daarom erg veel tijd gestopt in het sneller en zoekmachine vriendelijker maken van hun website. En met succes ook! Want het is niet bijzonder meer als een Elementor website laadtijden haalt van minder dan één seconden.
Naast dat Elementor gigantisch snel is zijn ze ook erg zoekmachine vriendelijk. Zo is jouw website erg veilig, is het thema erg ligt wat de snelheid weer ten goede komt en heb jij alle vrijheid om alles op het gebied van SEO zo optimaal mogelijk in te stellen. Hierdoor kun jij veel beter gevonden gaan worden in Google dan andere websites.
Elementor page builder met drag & drop editor
Zoals je waarschijnlijk al wist is Elementor een page builder waarmee je zonder enige technische kennis zelf jouw eigen website kunt maken. Dit is mogelijk door de page builder functionaliteit met het daarbij horende drag & drop systeem.
Dit systeem maakt het maken van een eigen website niet alleen super gebruiksvriendelijk, maar ook echt extreem eenvoudig. Het drag & drop systeem bevat namelijk meer dan 90 widgets. Denk bijvoorbeeld aan koppen, formulieren, afbeeldingen, knoppen, sliders en tellers. Deze widgets kun jij aan jouw website toevoegen door ze simpelweg uit het menu te slepen en op de gewenste positie te plaatsen. Een makkelijkere methode om zelf een eigen website te maken ga jij dus echt niet vinden!
Het is zelfs mogelijk om templates te maken voor bepaalde pagina’s. Dit is erg handig wanneer jij een blog wilt maken. Je wilt namelijk niet elke blog individueel opmaken, want dat is super lastig in het onderhoud. Door in Elementor één template te maken kunnen alle berichten automatisch gebruik maken van dezelfde opmaak. Door gebruik te maken van de variabele widgets worden unieke waardes als koppen, titels en content voor elke blog op de juiste plek ingeladen!
Elementor heeft een eigen WordPress thema
Elementor is eigenlijk compatibel met elk WordPress thema. Dit is een erg goed teken, want hierdoor kan iedereen gebruik maken van deze page builder. Toch heeft het ook zijn nadelen, want sommige thema’s zijn erg sloom en hebben dus nadelige effecten op de laadtijd van jouw website. Om dit te voorkomen voor jouw website heeft Elementor een eigen thema ontwikkeld, genaamd het Hello Theme, dat dit soort problemen moet oplossen.
Het Hello thema van Elementor is echt het beste WordPress thema dat jij kunt gebruiken wanneer je werkt met de Elementor page builder. Dit thema is namelijk zo goed als leeg, want je gaat het opbouwen met de page builder. Het voordeel hiervan is dat het thema geen onnodige code aan jouw website toevoegt wat andere thema’s wel doen.
De resultaten van het Hello theme liegen er dan ook niet om, want in GTMetrix scoort het hello theme een dikke 100% op gebied van laadtijd. Hierbij is ook de totale grootte van het thema erg belangrijk. Bij een normaal thema ligt dit op de 800 tot 1200 KB, maar bij het Hello theme is dat maar 466 KB. We kunnen dus wel zeggen dat het Hello Theme een erg unieke toevoeging is die jouw website of webshop nog meer succes gaat opleveren.
Het belangrijkste is uiteindelijk de laadtijd, want dit gaat heeft een grote invloed op de algemene vindbaarheid van jouw website in Google. Wanneer je gebruik maakt van het Hello theme is de laadtijd zo’n 0,5 seconden. Dit is gigantisch snel, maar natuurlijk ook afhankelijk van de webhosting die jij gebruikt. Deze laadtijd is erg goed, want het thema is hiermee sneller dan Astra, Neve, OceanWP en GeneratePress. Dit niet zomaar thema’s, maar de snelste WordPress thema’s van dit moment. Op het gebied van snelheid en zoekmachine vriendelijkheid is Elementor daarom een betere keuze dan WPBakery.
Elementor demo websites en templates
Ik hoor je al denken: “Maar als het WordPress thema helemaal leeg is, hoe moet ik dan een website bouwen?”. Nou dat is eigenlijk vrij simpel. Je maakt namelijk gebruik van de Elementor page builder en deze page builder maakt het mogelijk om zonder kennis van code een volledige website te bouwen. Dit betekent dat je vanaf scratch(helemaal niets) een website kunt maken, maar je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van de demo websites & templates.
De demo websites & website templates van Elementor zijn echt een enorm goede toevoeging. Ze zijn niet alleen beter dan de templates van WPBakery, maar er is ook veel meer keuze. Elementor heeft namelijk templates voor alle soorten websites. Zo hebben ze templates voor restaurants, personal trainers & sportscholen, bloggers, vakanties, portfolio, fotografie, makelaars, freelancers, kappers, online marketing websites en blijf zo maar door gaan. Er is echt voor iedere website wel een template te vinden en dat maakt Element zo uniek.
Een erg mooie toevoeging aan deze templates is dat het niet zomaar templates zijn. Er is namelijk veel tijd gestopt in het ontwikkelen van deze templates. Zo moesten ze net als het hello theme erg snel en volledig zoekmachine vriendelijk zijn. Ook moet je na het importeren van de templates de volledige controle hebben en alles nog kunnen aanpassen. Met Elementor en de templates beschik je dus echt over een gouden combinatie!
Elementor WooCommerce builder
Eerder in deze Elementor vs WPBakery vergelijking hebben we het al gehad over het drag & drop systeem van Elementor. Deze is uitermate geschikt voor websites, maar kun je hier ook een eigen webshop mee bouwen?
Wanneer jij zelf een eigen webshop wilt gaan maken heb je waarschijnlijk meerdere producten die jij wilt gaan verkopen. In dit geval wil jij niet voor elke productpagina zelf een eigen pagina hoeven te ontwikkelen. Daarom kun je met Elementor Pro een productpagina template maken. In deze template kun jij vervolgens gebruik maken van variabele velden. Denk bijvoorbeeld aan productafbeelding, product titel, productomschrijving, productprijs en ga zo maar door.
Door deze velden te gebruiken creëer jij een template en hoef jij niet voor elk product een eigen pagina volledig op te bouwen. Doordat jij de template hebt gemaakt kunnen alle producten gebruik maken van dezelfde template. Alle waarden zoals de titel, omschrijving, afbeeldingen en prijzen worden dan voor elk product juist overgenomen in de product pagina.
Het voordeel hiervan is dat jij jouw webshop een stuk eenvoudiger kunt beheren. Als je namelijk een wijziging wilt doen in het design hoeft dit namelijk niet op elke pagina, maar hoef je dit alleen te doen in de template. Vervolgens wordt de wijziging automatisch op alle productpagina’s doorgevoerd.
Elementor heeft een popup builder
Wil jij het helemaal professioneel gaan aanpakken? Dan is een simpele website of webshop niet voldoende. Veel bezoekers zijn namelijk niet bereid om bij hun eerste bezoek een aankoop of aanvraag te doen. Dit betekent dat deze bezoekers jouw website verlaten zonder actie uit te voeren. Jij bent hierdoor de bezoeker kwijt en de kans is groot dat deze ook niet terugkomt. Het is daarom erg belangrijk om jouw bezoekers vast te houden en dat kan met popups.
Pop-Ups zijn een erg goede toevoeging voor iedere website en webshop. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat pop-ups veel invloed hebben op het verhogen van het conversiepercentage. Dit is natuurlijk erg mooi, want dit betekent dat jij meer kunt gaan verdienen met jouw website. Veel voorkomende pop-ups zijn voor het aanmelden bij een nieuwsbrief, het inloggen op een website of webshop, het tonen van een aanbieding of de bezoeker welkom heten.
De pop-up builder van Elementor werkt precies hetzelfde als de page builder. Zo heb je ook hiervoor geen kennis van code nodig en kun je alles precies naar jouw smaak maken. Mocht je de popup niet helemaal zelf willen ontwerpen en bouwen? Dan kun je ook hiervoor gebruik maken van alle popup templates die Elementor al voor jou heeft gemaakt.
Na het bouwen van de popup kun je nog er veel belangrijke informatie instellen. Zo kun je bepalen op welke pagina’s de pop-up vertoond moet worden, wanneer de popup vertoond moet worden, of hij automatisch moet verdwijnen en met wat voor effecten hij het scherm in of uit moet komen. Echt alles is in te stellen en het heeft grote positieve effecten op het conversiepercentage van jouw website. Ook op dit onderdeel weet Elementor WPBakery toch echt te verslaan!
WPBakery vs Elementor(WPBakery review)
Nu we Elementor hebben gehad kunnen we verder naar het volgende onderdeel van deze Elementor vs WPBakery vergelijking. In dit onderdeel gaan we daarom kijken nar hoe WPBakery scoort in vergelijking met Elementor. WPBakery is een aantal jaar geleden op de markt gebracht met de naam Visual Composer. Echter hebben ze er daarna voor gekozen om de naam te veranderen naar WPBakery. Er is daarna een nieuwe builder ontwikkeld, genaamd Visual Composer. Deze builder is alleen nooit zo’n groot succes geworden als WPBakery.
Nu dat duidelijk is wil ik het in dit eerste deel van deze WPBakery vs Elementor vergelijking gaan hebben over WPBakery. Zodra we dit hebben gedaan gaan we naar Elementor kijken en zien hoe WPBakery scoort in vergelijking met Elementor.
WPBakery is los te koop, maar het wordt veelal gratis meegeleverd wanneer je een WordPress thema koopt op ThemeForest. Zo krijg je WPBakery onder andere gratis bij de volgende thema’s: Flatsome, Salient en Avada.
Laten we nu maar snel gaan kijken wat WPBakery te bieden heeft, hoe deze page builder werkt, of hij zijn prijs waard is en of hij gaat winnen van Elementor.
Snelheid & zoekmachine vriendelijkheid
Het belangrijkste onderdeel van elk WordPress thema en elke page builder zijn de prestaties. Iedereen die een website wilt gaan maken wil het maximale uit zijn of haar website gaan halen. Of dit nu het verkopen van producten is, het aanbieden van diensten, het geven van informatie of wat dan ook.
Elke website heeft een bepaald doel, maar tegelijk heeft iedereen één zelfde doel en dat is het krijgen van bezoekers. Deze bezoekers gaan er uiteindelijk namelijk voor zorgen dat jij jouw doelen kunt gaan halen met jouw website of webshop.
Dit klint nu misschien super simpel, maar er komt toch nog wel wat meer bij kijken. Om bezoekers te krijgen op jouw website is het belangrijk om gevonden te worden in Google. Hiervoor is het belangrijk dat jij een snelle website. Hier kun je voor zorgen door in eerste instantie te kiezen voor een snel WordPress thema of page builder. Vervolgens is het ook nog mogelijk om jouw website nog sneller te maken.
Om dieper in te gaan op de prestaties van WPBakery kan ik zeggen dat ze echt niet slecht scoren. Zoals je op onderstaande scoren kunt zien zijn de behaalde scores prima. Wel zit je op het gebied van laadtijd en total page size vrij hoog. Ik kan je alvast zeggen dat deze scores bij Elementor wat beter zijn.
WPBakery page builder met drag & drop editor
WPBakery is een page builder waarmee je zonder technische kennis een eigen website kunt maken. Dit wordt mogelijk gemaakt door het drag & drop systeem, maar hoe werkt deze in praktijk? In dit onderdeel van deze WPBakery vs Elementor vergelijking zal ik dat uitzoeken.
De WPBakery is een goede page builder die redelijk makkelijk en gebruiksvriendelijk werkt, maar dat is niet het belangrijkste voordeel van een page builder. Een page builder maakt het namelijk mogelijk om zonder kennis van code toch een volledige website te kunnen bouwen. Hoe dit werkt? Dat is eigenlijk vrij simpel.
Een page builder beschikt over een drag & drop systeem dat weer bestaat uit een hoop verschillende widgets(elementen). Deze elementen kun jij vervolgens aan jouw webpagina toevoegen door ze simpelweg uit het menu te slepen en naar de gewenste positite te slepen.
Het drag & drop systeem van WPBakery werkt eenvoudig, maar is op gebruiksvriendelijkheid echt wel minder dan die van Elementor. Dit zul je straks ook zien in het Elementor onderdeel van deze Elementor vs WPBakery vergelijking.
WPBakery templates
Wanneer jij besluit om met de WPBakery page builder te gaan werken krijg je ook toegang tot een hoop demo websites en website templates. Dit zijn eigenlijk vooraf gemaakte websites door het team van WPBakery. Jij kunt deze als WPBakery gebruiker met één druk op de knop importeren en vervolgens helemaal naar jouw eigen wens maken.
De demo websites van WPBakery zijn erg handig en een goede toevoeging, want hierdoor kun je een hoop tijd besparen. Echter moet ik wel zeggen dat de website templates van WPBakery een stuk minder zijn dan de templates die je krijgt bij Elementor of andere page builders als Divi van Elegant Themes of Beaver Builder.
Dat de demo websites van WPBakery erg simpel zijn en daardoor enigszins tegenvallen heeft een reden. Zoals eerder aangegeven ontvang jij WPBakery vaak gratis bij veel WordPress thema’s. Wanneer dit voor jou het geval is heb jij die extra templates van WPBakery zelf niet nodig, want je hebt al een professioneel thema gekocht.
Heb jij geen thema gekocht, maar wil jij wel met WPBakery jouw website gaan maken? Dan is Elementor door de professionelere templates en het eenvoudigere drag & drop systeem een betere keuze.
WPBakery is automatisch responsive
De afgelopen jaren is het hebben van een responsive website steeds belangrijker geworden. Er worden namelijk steeds meer zoekopdrachten gedaan via mobiele apparaten en ook op deze apparaten wil jij jouw gebruikers de beste website ervaring geven. In dit geval kun jij jouw website zelf responsive maken, maar hoe makkelijk is het als dit automatisch gaat?
Een voordeel van de WPBakery page builder is dan ook dat jouw website automatisch responsive wordt gemaakt. Dit zorgt ervoor dat jouw website meeschaalt op de grootte van het scherm en dat betekent dat jouw website op elk apparaat de beste gebruikservaring geeft. Wanneer jouw website niet responsive is zullen de bezoekers op mobiele apparaten jouw website slecht kunnen lezen of zelfs helemaal niet kunnen bereiken.
Het resultaat hiervan is dat bezoekers jouw website verlaten en vaak nooit meer terug zullen keren. Niet alleen de bezoekers vinden dit naar, maar ook Google is geen fan van websites die niet responsive zijn. Dit laten zijn onder andere merken door niet responsive websites slecht te laten scoren in Google. Je zult dus merken dat wanneer jouw website niet responsive is je slecht zal scoren in Google en dat wil je natuurlijk voorkomen.
Het is daarom erg fijn dat je hier bij WPBakery zelf geen tijd in hoeft te stoppen. Wel is deze functionaliteit de nieuwe standaard geworden. Bij zo goed als alle thema’s of page builders zit deze functionaliteit ingebouwd. In dit geval is deze eigenschap voor WPBakery dus niet erg uniek.
WPBakery werkt samen met WooCommcerce
Zoals je net hebt gelezen is WPBakery geschikt voor het maken van eigen websites, maar is het ook mogelijk om een eigen webshop te maken met WPBakery? In dit onderdeel van deze Elementor vs WPBakery vergelijking gaan we dat uitzoeken.
Goed nieuws! WPbakery kan namelijk ook gebruikt worden voor het maken van webshops. WPBakery is namelijk volledig compatibel met WooCommerce en die uitbreiding heb jij nodig om zelf jouw eigen WordPress webshop te gaan maken. Via de WooCommerce plugin kun jij namelijk jouw volledige webshop gaan beheren. Deze koppeling is daarom erg belangrijk.
Het is goed om te weten dat je de voorkant van jouw webshop bouwt met WPBakery. Dit kun je daarom vrijwel zonder technische kennis doen. Het webshop gedeelte wordt ingeladen vanuit WooCommerce. Denk bijvoorbeeld de producten of het betaalsysteem.
Elementor vs WPBakery: Welke page builder is gebruiksvriendelijker?
Nu we zowel Elementor als WPBakery uitgebreid hebben besproken denk je misschien dat we al klaar zijn. Dit is gelukkig nog niet het geval, want er zijn nog een aantal zaken die echt niet mogen ontbreken in deze WPBakery vs Elementor vergelijking. Laten we daarom maar eens gaan kijken naar de gebruiksvriendelijkheid.
Zoals eerder aangegeven in deze Elementor vs WPBakery vergelijking zijn beide page builder echt wel gebruiksvriendelijk. Het verschil is alleen dat Elementor hun standaard flink wat hoger heeft liggen dan WPBakery. Met beide page builders kun je zonder technische kennis een eigen website maken, maar bij WPBakery zul je eerst het een en ander moeten uitzoeken terwijl dit bij Elementor echt direct duidelijk is.
Op het gebied van gebruiksvriendelijkheid gaat mijn keuze daarom echt naar Elementor. Heb jij wat meer technische kennis en al enige ervaringen met page builders? Dan zou je WPBakery kunnen overwegen.
WPBakery vs Elementor: Welke heeft de beste klantenservice?
Een ander onderdeel dat zeker niet mag ontbreken in deze Elementor vs WPBakery vergelijking is de klantenservice. Mocht je namelijk vastlopen of een probleem hebben met jouw website of webshop wil je zo snel mogelijk geholpen worden. Een goede klantenservice is in dit geval erg belangrijk.
Elementor heeft een erg krachtige klantenservice. Wel moet je hiervoor kiezen voor Elementor Pro, want met de gratis versie is de klantenservice erg beperkt. Je krijgt namelijk geen persoonlijke support. Wel kun je in dit geval erg veel informatie vinden op Google of Youtube. Kies je voor Elementor Pro? Dan krijg je toegang tot 24/7 klantenservice waar medewerkers met vakkennis zitten. Heb jij dus een probleem? Dan is deze bij Elementor snel opgelost.
De klantenservice van WPBakery is wat minder, maar ook zeker niet slecht te noemen. Zo bestaat de klantenservice van WPBakery uit een kennisbank. Dit is de eerste stap die je moet nemen wanneer je tegen een probleem aanloopt. 95% van de problemen wordt hier namelijk besproken en opgelost. Mocht jouw probleem hier niet besproken en/of opgelost worden dan is de volgende stap de klantenservice. Hier krijg je hulp van de echte klantenservice. Ze doen er alles aan om jou zo snel mogelijk te helpen. Wel is het goed om te weten dat je alleen toegang krijgt tot de klantenservice als je een licentie hebt. Deze krijg je gratis bij aanschaf van WPBakery. Met de gratis versie heb je hier dus net als bij Elementor geen toegang tot.
Elementor vs WPBakery: Wat vinden andere gebruikers?
In deze Elementor vs WPBakery vergelijking heb jij tot nu toe alleen nog maar feiten en mijn ervaringen gelezen. Op basis hiervan kun je waarschijnlijk al best een keuze maken, maar toch wil ik ook de vergelijking van andere gebruikers meenemen. Op basis hiervan krijg jij namelijk echt een algemeen beeld en kun jij een goede keuze gaan maken.
Voor ervaringen van software programma’s kijk ik altijd op G2.com. Dit is een review site waar gebruikers hun ervaringen met bedrijven kunnen delen. Ook Elementor staat hier tussen. Elementor scoort op G2.com gemiddeld 4.6 van de 5 sterren op basis van meer dan 200 ervaringen.
Kijken we vervolgens naar WPBakery? Dan scoren zij ook zeker niet slecht. WPBakery scoort gemiddeld namelijk 4.1 sterren op basis van 29 reviews. Zoals je ziet zijn er wel flink minder ervaringen wat wat zegt over de populariteit van de website maker.
WPBakery vs Elementor: Wat kosten ze?
Inmiddels zijn we bijna aan het einde van deze Elementor vs WPBakery vergelijking, maar er is nog een belangrijk onderdeel dat ik zeker wil behandelen in de deze vergelijking. Wat kosten deze page builders namelijk? Ook deze informatie is namelijk erg belangrijk bij het maken van een keuze.
Bij Elementor heb je de keuze uit een aantal verschillende pakketten. Het goedkoopste pakket kost $49 dollar. Wil jij meer websites kunnen maken met jouw licentie? Dan kom je bij een duurdere licentie. In dit geval heb je dan de keuze uit een licentie van $99, $199, $499 of $999 dollar. Je kunt ook kiezen voor Elementor Cloud. Hier zit namelijk ook hosting inbegrepen. De kosten hiervan bedragen $99 dollar per jaar.
Bij WPBakery is het wat eenvoudiger. Je hebt namelijk maar de keuze uit één licentie en dat is de regular licentie van $64 dollar. Deze is dus iets duurder dan Elementor. Het is daarom goed om te overwegen wat voor jou de beste keuze is.
Elementor vs WPBakery: Welke kun jij het beste gaan gebruiken?
Nu we zijn aangekomen aan het einde van deze Elementor vs WPBakery vergelijking is het tijd voor een conclusie, want welke page builder kun jij nu het beste gaan gebruiken voor jouw website of webshop?
Beide page builders hebben zowel voor- als nadelen, maar waarschijnlijk heb je al wel gezien welke page builder mijn keuze heeft. Als we kijken naar het algehele plaatje is Elementor simpelweg de betere keuze. Zo is Elementor gebruiksvriendelijker, sneller, wordt het geleverd met professionele templates, een WooCommerce builder en niet te vergeten de pop up builder.
Wil jij nou hulp bij het maken van jouw eigen WordPress website met Elementor? Dan kan ik je zeker aanraden om mijn Elementor handleiding te lezen.
WPBakery vs Elementor - Veelgestelde vragen
Is Elementor of WPBakery beter?
Is Elementor of WPBakery beter? Dit is afhankelijk van de hoeveelheid technische kennis die jij hebt. Elementor is geschikt voor iedereen, omdat het systeem echt super gebruiksvriendelijk. WPBakery is iets lastiger.
Heeft Elementor of WPBakery de betere klantenservice?
Heeft Elementor of WPBakery de betere klantenservice? Voor beide heb je een pro licentie nodig om toegang te krijgen tot de klantenservice. Elementor heeft naar mijn mening de betere klantenservice.
Wat kosten WPBakery en Elementor?
Wat kosten WPBakery en Elementor? Dit is afhankelijk van de licentie die jij kiest. Bij Elementor beginnen de prijzen vanaf $49 dollar en bij WPBakery is dit vanaf $64 dollar.
Is Elementor of WPBakery sneller?
Is Elementor of WPBakery sneller? Dit is afhankelijk van wat jij hier verder allemaal nog bij gebruikt. Wanneer je Elementor gebruikt met het Hello theme is Elementor sneller.
Is Elementor of WPBakery makkelijker?
Is Elementor of WPBakery makkelijker? Door de gebruiksvriendelijkheid van Elementor kan ik zeggen dat Elementor een stuk gebruiksvriendelijker is.
Tim Gerrits
Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!