Wat is Bandbreedte en hoeveel heb jij nodig voor jouw website?

Wat-is-bandbreedte
Inhoudsopgave

Wanneer je opzoek bent naar een geschikt hostingpartij voor jouw website of webshop zijn er een aantal zaken waar je goed op moet letten. Zo zijn bijvoorbeeld de snelheid, veiligheid, uptime en schijfruimte erg belangrijk. Toch is er nog een onderdeel dat je ook zeker moet controleren en dat is de bandbreedte, want wat is bandbreedte nu eigenlijk en hoeveel bandbreedte heb jij nodig voor jouw website of webshop?

Wat is Bandbreedte?

Bandbreedte is een term die je bij elke hostingpartij in elk pakket terug ziet komen. Veel mensen verdiepen zich hier niet in en lopen daarom vaak al snel tegen problemen aan. Het is daarom erg belangrijk dat je goed weet wat bandbreedte is en hoeveel jij nodig hebt.

Simpel gezegd is bandbreedte de hoeveelheid data die tegelijkertijd over een bepaalde verbinding kan worden verzonden. Zoals je hieruit misschien al wel kunt begrijpen betekent een hogere bandbreedte een snellere website of webshop, want er kan meer data verzonden en ontvangen worden tegelijkertijd. 

Bezoekt iemand jouw website of webshop? Dan moeten alle bestanden die op jouw website staan geladen worden van de server. Denk bijvoorbeeld aan de afbeeldingen, maar ook aan de teksten, video’s, het WordPress thema dat jij gebruikt en voor webshops ook nog het volledige voorraad- en betaalsysteem. Bandbreedte is dus de hoeveelheid data die tegelijkertijd over hetzelfde pad verzonden of ontvangen kan worden.

Is de bandbreedte van jouw website belangrijk?

Nu jij inmiddels precies weet wat bandbreedte is, is het tijd voor de volgende vraag. Want is bandbreedte belangrijk voor jouw website of webshop?

Het korte antwoord is ja, bandbreedte is namelijk echt super belangrijk voor jouw website of webshop. Het heeft namelijk veel invloed op de snelheid van jouw website of webshop. Een snellere website resulteert weer in een betere vindbaarheid in Google, wat weer resultaat in meer bezoekers en uiteindelijk resulteert dat weer in meer klanten en inkomsten. 

Naast dat de bandbreedte belangrijk is voor de snelheid van jouw website is het ook nog erg belangrijk voor een andere factor. Wanneer jij het limiet van jouw bandbreedte namelijk hebt bereikt kan er geen data meer ontvangen of verzonden worden. Wanneer dit voor jouw website het geval is kan de hostingpartij ervoor kiezen om extra kosten te bereken of jouw website offline te halen. Het is daarom erg belangrijk om goed op de bandbreedte te letten bij het kiezen van de juiste webhosting.

Hoe bereken je de bandbreedte van jouw website?

Inmiddels weet jij wat bandbreedte is en waarom het zo belangrijk is. Dit klinkt allemaal vrij dramatisch, maar deze problemen zijn makkelijk te voorkomen door van te voren te bereken hoeveel bandbreedte jij op dit moment gebruikt. Op basis hiervan kun jij namelijk ook beslissen hoeveel bandbreedte jij later nodig zult gaan hebben, bijvoorbeeld voor het laten bouwen een nieuwe website of webshop.

Het uitrekenen van de hoeveelheid bandbreedte die jij nodig hebt hoeft niet lastig te zijn. De gemiddelde paginagrootte is namelijk 32 KB en de gemiddelde bezoeker bezoekt vier pagina’s op jouw website. Naast deze gegevens heb jij alleen nog een schatting van het aantal websitebezoekers nodig die jij komende maand op jouw website verwacht. Laten we hiervoor bijvoorbeeld uitgaan van 2000 bezoekers. Nu kunnen we de volgende som maken:

32 KB x 4 pagina’s x 2.000 bezoekers = 256.000 KB per maand. Dit staat gelijk aan 256 MB dat jij per maand verbruikt aan bandbreedte oftewel dataverkeer.

Hoeveel bandbreedte heb jij nodig voor jouw website?

Met de bovenstaande formule kun jij precies uitrekenen hoeveel bandbreedte jij voor jouw website of webshop nodig gaat hebben, maar voor de kleine websites zal dit niet eens nodig zijn. Uit verschillende testen is namelijk gebleken dat kleine hobby of zakelijke websites bijna nooit meer gebruiken dan 1GB bandbreedte per maand.

In dit geval kun je als beginner daarom zonder problemen kiezen voor een snel & betrouwbare hostingpartij waar je minimaal 1GB bandbreedte per maand kunt verbruiken. Je zou bijvoorbeeld voor een hostingpakket van Cloud86 kunnen kiezen. In het goedkoopste pakket ontvang je dan namelijk al 250GB dataverkeer(bandbreedte) en dat voor maar €1,95 per maand!

Heb jij een grotere website of webshop? Dan kun je ook altijd kiezen voor een hostingpartij die hun hostingpakketten levert met een ongelimiteerde hoeveelheid dataverkeer(bandbreedte). SiteGroundBluehostCloudways en Kinsta zijn in dit geval erg goede opties.

Tip: Kies een hostingpakket met veel bandbreedte

Zoals je net hebt gelezen is bandbreedte erg belangrijk voor het opzetten van een snelle en succesvolle website of webshop. Ik kan je daarom zeker aanraden om te kiezen voor een goede hostingpartij die hun zaken goed op orde heeft. Op mijn website heb ik hier al verschillende blogs over geschreven. Bijvoorbeeld de volgende blogs:


Door deze blogs eens goed door te lezen kun jij voor jezelf bepalen welke hostingpartij het beste aansluit bij jouw wensen en daarmee het beste aansluit bij jouw wensen. Mocht jij hier verder nog vragen over hebben? Dan kun je uiteraard vrijblijvend contact met mij opnemen.

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

De beste webhosting voor jouw website of webshop vinden?

Ben je op zoek naar de perfecte hosting provider voor jouw (nieuwe) website of webshop? Download nu de hosting gids en ontdek direct hoe je de beste webhosting provider kiest!

Inclusief praktische tips en een uitgebreide vergelijking van de beste providers!

Hosting-gids