Wil jij zelf een eigen website of webshop gaan bouwen? Dan heb je een webhosting pakket nodig, want zonder webhosting pakket staat jouw website niet online en is hij dus niet bereikbaar voor anderen. Het kiezen van de juiste hosting is echter vrij lastig, want er zijn erg veel verschillende soorten webhosting. In deze blog wil ik daarom de vraag: “Wat is shared hosting?” gaan beantwoorden.
Het begrijpen van de verschillen tussen verschillende soorten hosting en abonnementen is cruciaal voor het succes van jouw website of webshop en voor het juiste besteden van uw budget. Laten we dus maar snel beginnen!
Wat is Shared hosting & Hoe werkt het?
Het begrip Shared hosting is eigenlijk helemaal niet heel lastig. Wanneer je de term namelijk vertaald naar het Nederlands krijg je eigenlijk de exacte beschrijving van shared hosting. Bij Shared hosting deel jij namelijk de kracht van een fysieke met meerdere websites. Om te begrijpen wat dit precies betekent en waarom dit belangrijk is zal ik even uitleggen hoe dit precies werkt.
Elke website op internet wordt opgeslagen of ‘gehost’ op een server (een soort computer). Op deze manier wordt het openbaar en dus toegankelijk voor bezoekers. Wanneer iemand de URL van een website in zijn browser typt, gebruikt de browser dat adres om te bepalen waar de site is opgeslagen. Je kunt dit eigenlijk vergelijken met een telefoonnummer of huisnummer waardoor je exact weet wie je belt of waar je bent.
Vervolgens vraagt de browser informatie over de website op bij de server. De server levert alle benodigde gegevens en de webpagina verschijnt in de browser. Daarna kan de gebruiker met de site communiceren door naar andere pagina’s te navigeren, op links te klikken, formulieren in te vullen, enzovoort.
Bij shared hosting slaat één server alle bestanden voor meerdere sites tegelijk op en is verantwoordelijk voor het verstrekken van informatie over hen. Dit is het tegenovergestelde van een dedicated server. Bij dedicated hosting staat er namelijk maar één website op een server.
Aangezien sites op een shared hosting-server minder ruimte in beslag nemen dan die op dedicated servers, zijn shared hosting-plannen vaak een stuk goedkoper. De host die eigenaar is van de server neemt ook de verantwoordelijkheid voor het onderhoud op zich, wat minder werk voor jou betekent. Er zijn echter ook nadelen, aangezien sites in wezen kunnen concurreren om bronnen.
Toch zijn gedeelde hosting plannen een populaire keuze voor beginners die hun eerste sites willen hosten, en terecht. De kleine investering en het gebrek aan onderhoudsvereisten maken dit type hosting een erg geschikte optie voor vele beginners.
Wat zijn de voordelen van Shared hosting?
Nu jij precies weet wat Shared hosting is en hoe het werkt is het tijd voor de volgende vraag, want wat zijn nu eigenlijk de voordelen van shared webhosting. Hieronder zal ik alle voordelen van shared webhosting voor jou op een rijtje zetten en uiteraard toelichten zodat het direct duidelijk is.
- Shared hosting is relatief goedkoop: Zoals je net al hebt gelezen deel je bij shared hosting de kracht van de server met een groot aantal websites en/of webshops. Doordat er vele websites op staan worden de kosten over alle gebruikers gedeeld. Hierdoor is een shared hosting pakket vaak een stuk goedkoper dan VPS hosting of cloud hosting of Dedicated server hosting.
- Shared hosting is erg flexibel: Een ander voordeel van Shared hosting is dat je erg flexibel bent. Je kunt namelijk een klein deel van de server huren, maar als jij meer ruimte nodig hebt kun je eenvoudig uitbreiden.
- Geen technische kennis nodig: Voor velen is hosting een vak apart en daarom wil je hier zelf zo min mogelijk tijd in stoppen. Wanneer jij kiest voor Shared hosting heb jij dus geen omkijken naar het onderhoud van de server. Dit wordt namelijk allemaal geregeld door het hosting bedrijf.
Wat zijn de nadelen van Shared hosting?
Naast de bovenstaande voordelen heeft Shared hosting ook een aantal nadelen. Om jou zo goed mogelijk te helpen bij het kiezen van de juiste hosting zal ik ook deze punten opsommen en toelichten.
- Andere gebruikers kunnen problemen veroorzaken: Doordat jouw website met tientallen of honderden anderen op een server komt te staan kan dit voor problemen zorgen. Niet alle websites zullen namelijk even veilig zijn en daarom kan een hacker via de zwakke websites in de server komen en dat wil je voorkomen. Verder kan dit ook impact hebben op de snelheid en prestaties van jouw website of webshop.
- Meerdere websites hosten: Het is mogelijk om met shared hosting meerdere websites te hosten vanuit één pakket, maar je moet dan wel goed op de ruimte letten die jij beschikbaar hebt. Hier zit je vaak al snel tegen het limiet en dat zorgt voor problemen.
- Snelheid: Het hebben van een snelle website of webshop is erg belangrijk, omdat jij zo goed mogelijk gevonden wilt worden in Google. Het nadeel van shared hosting is alleen dat jouw website vaak niet super snel is, omdat jij alle kracht moet delen met de andere websites op de server.
Wanneer kun jij het beste kiezen voor shared hosting?
Weten wat shared hosting is en hoe het werkt is één ding. Echter is het bepalen of dit de beste hosting is voor jouw website is toch een vak apart. Hieronder heb ik drie belangrijke overwegingen uitgewerkt waar jij aan moet denken bij het beslissen of shared hosting de beste keuze is voor jou.
1. Wat is je budget & welke functies heb jij nodig?
Zoals je eerder al hebt kunnen lezen zijn shared hosting pakketten vaak een stuk goedkoper dan de andere soorten hosting. VPS hosting, cloud hosting en dedicated hosting zijn vaak namelijk een stuk duurder, omdat ze betere prestaties leveren en vaak ook een stuk veiliger zijn.
Het is ook belangrijk om te controleren welke functies beschikbaar zijn bij elk hosting pakket dat jij overweegt. Bij elke hosting partij is dit namelijk net even anders. Zo kun je bij de ene partij meerdere domeinen in één pakket kwijt, krijg je een gratis domeinnaam & SSL certificaat en ga zo nog maar even door. Om de beste WordPress hosting voor jou te vinden is het goed om deze eens met elkaar te vergelijken.
Als je kijkt naar de besparingen op deze diensten, naast de lage maandelijkse kosten van de hosting zelf, is een gedeeld abonnement verreweg de meest budgetvriendelijke optie die er is. Als je niet veel geld te besteden hebt aan je website of als je je gewoon aan een strikt budget wilt houden, dan is shared hosting misschien iets voor jou.
2. Technische kennis nodig?
Als beginner heb je natuurlijk nog niet erg veel technische kennis op het gebied van webhosting en servers. Het is daarom ook niet gek dat jij kiest voor een hostingpartij waar jij zonder enige technische kennis terecht kunt. Op dit moment zijn er erg veel hostingpartijen waar dit mogelijk is, maar toch is het altijd verstandig om dit even te controleren.
Hostingpartijen die voor beginners erg geschikt zijn:
Al deze hostingpartijen beschikken over een super overzichtelijk dashboard waar jij zonder technische kennis alles kunt aanpassen. Uiteraard wordt bij deze partijen ook het het volledige onderhoud uit handen genomen zodat jij alleen bezig hoeft te zijn met jouw website of webshop.
3. Hoe groot is jouw website of webshop?
Zoals je weet bestaat shared hosting uit meerdere websites die op één server staan en dus alle kracht delen. Zoals je ook al hebt kunnen lezen kan dit voor problemen zorgen die aanzienlijke impact kunnen hebben op de prestaties van jouw website of webshop. Het is daarom erg slim om goed te bepalen of shared hosting echt de beste keuze is voor jou.
Om te beginnen bieden shared hosting accounts beperkte opslagruimte. Als jouw website wat groot is, is shared hosting mogelijk niet geschikt voor u. Bovendien kunnen andere sites op jouw server groeien en ook meer opslagruimte in beslag nemen, waardoor jouw website naar de marge wordt geduwd.
Hetzelfde geldt voor de hoeveelheid verkeer die jouw website kan ontvangen. Als jij in één keer veel bezoekers op jouw website krijgt, is de kans groter dat jouw shared hosting server wordt overbelast dan op een dedicated server. Ook kan een verkeerspiek op een andere website op dezelfde server zorgen voor een server die tijdelijk offline ligt.
Als laatste kunnen andere websites op de server ook de prestaties van jouw website beïnvloeden. De grootte van deze websites en de hoeveelheid verkeer kunnen leiden tot trage laadtijden voor jouw bezoekers wat zorgt voor een mindere vindbaarheid in Google. Zelfs als jouw website echt goed is geoptimaliseerd.
Is shared hosting geschikt voor jou?
Als beginner kan het verwarrend zijn om alle verschillende soorten webhosting met elkaar te vergelijking. Meer informatie over shared hosting providers en hoe dit specifieke type hosting werkt, is essentieel als jij een weloverwogen beslissing wilt nemen bij het aanschaffen van de juiste hosting.
Als jij mij zal vragen wat ik zal aanraden is dit afhankelijk van het punt waar jij op dit moment staat. Begin jij helemaal vanaf nul met een nieuwe website? Dan zal een shared hosting pakket aan het begin zeker voldoen en kun jij hier veilig voor kiezen. Zelf zal ik je dan aanraden om te kiezen voor SiteGround, Bluehost of Hostgator.
Heb jij al een website die grotere aantallen bezoekers ontvangt? Dan is shared hosting misschien niet de de beste keuze en kun je beter kiezen voor VPS of Cloud hosting. In dit geval zijn Kinsta, WP Engine en CloudWays erg geschikte partijen.