Zelf Eenvoudig een Website Maken op Mac? | 2024 Handleiding

Zelf-eenvoudig-website-maken-mac
Inhoudsopgave

De strijd tussen Mac en Windows is een voortdurende strijd. Ondanks de voor- en nadelen van beide categorieën computer hardware en -software, blijven Mac gebruikers van hun ultracoole machines houden. 

Het aantal Mac-gebruikers neemt ook voortdurend toe, want er zijn unieke kenmerken die een Mac inderdaad verslavend maken. Daarbij komt de gebruikerservaring op de eerste plaats, gevolgd door een verfijnd visueel aantrekkelijk ontwerp gecombineerd met veiligheid. Wil jij zelf eenvoudig een website maken op Mac? Dan is deze handleiding precies wat jij nodig hebt!

Is het mogelijk om zelf een eigen website te maken op een mac?

Dat is het absoluut! We zijn nu nauwelijks halverwege onze reis voor het behandelen van de meest aanbevolen opties voor het bouwen van websites voor Mac. Terwijl ik een aantal van de meest verbazingwekkende offline web editors voor Mac in het volgende onderdeel zal introduceren, wil ik dit onderdeel wijden aan de opties die beschikbaar zijn als het gaat om online hulpprogramma’s om met Mac een website te bouwen.

Er zijn veel Mac-gebruikers die online oftewel web-based software handiger vinden en gezien het feit dat er een aantal bijzondere voordelen verbonden zijn aan deze opties is dat ook wel terecht. Je krijgt ten eerste een volledig werkstation onder één dak voor al je website creatie activiteiten in de vorm van een online hulpprogramma. Bovendien zul je in staat zijn om wijzigingen aan te brengen en bijgewerkte inhoud gemakkelijk toe te voegen vanaf elke locatie. Simpelweg inloggen op de interface van de online web editor is immers het enigste dat je hiervoor hoeft te doen.

Automatische upgrades van een dergelijke interface is ook een bijkomend voordeel. Indien je er namelijk niet in slaagt om offline website editors tijdig te updaten, kunnen zich eventueel inconsistentie problemen voordoen. Laten we dus eens een kijkje nemen naar drie van de beste web-based editors voor mac.

Met welke programma’s/software kun jij zelf een website maken op mac?

Mac gebruikers hebben zonder twijfel interessante tijden gekend op het gebied van hulpmiddelen waarmee ze prachtige websites konden maken voor allerlei doeleinden. Het iWeb-relaas zal altijd heftige discussies opleveren, en verdient in deze handleiding dan ook absoluut een vermelding. Deze op sjablonen gebaseerde WYSIWYG website software van Apple Inc zag het levenslicht in 2006, maar kon geen vlekkeloze reputatie opbouwen voordat in 2011 het bericht opdook dat Apple de ontwikkeling van de tool zou stopzetten.

Gelukkig zijn er tegenwoordig voldoende degelijke en efficiënte opties voor Mac gebruikers. Bovendien kun je kiezen uit een groot aantal mogelijkheden in zowel offline als web-based editors. Met de volgende programma’s/software kun jij zelf een website maken op Mac:

1. WordPress

WordPress is inmiddels verantwoordelijk voor meer dan 500 miljoen websites, dus dan moet het ergens wel goed zitten. Dankzij de uitstekende tools en sjablonen die ertoe bijdragen aan een mooie vormgeving, is het is een ideaal platform voor het runnen van een blog.

De editor zelf is vrij intuïtief en heeft een fantastische “wat je ziet is wat je krijgt” aanpak, zodat terwijl je een pagina creëert, je kunt vooraf zien hoe het eruit zal zien voor je bezoekers. Dankzij de enorme actieve gebruikersgroep zijn eventuele problemen die je tegenkomt meestal slechts een Google-tje verwijderd, dus als je vastloopt, zal dat waarschijnlijk niet lang zijn.

Als je een expert op het gebied van websites bouwen en graag WordPress wil gaan gebruiken, dan biedt WordPress.org gebruikers gratis open-source toegang. Het is echter de moeite waard om op te merken dat je een behoorlijke kennisbasis nodig hebt om een website met WordPress.org te ontwerpen, aangezien het proces behoorlijk ingewikkeld kan zijn, vooral zonder enige voorafgaande ervaring.

WordPress is gemakkelijk vanuit een browser te installeren via het beheerderspaneel van je webhosting provider en dus gemakkelijk om een website mee te maken op een Mac(website maken handleiding)

WordPress-website-maken-op-mac

2. Wix

Dit is ongetwijfeld één van de meest gewaardeerde website bouwers, Wix is een one stop shop voor al je webcreatie eisen, of je nu een levendige portfolio website wil maken die rijk is aan graphics of een volwaardige web based webshop die geïntegreerd is met geavanceerde verkooptools.

Wix heeft waarschijnlijk een van de eenvoudigste drag and drop gestileerde website editors die je maar kunt krijgen. En met sjablonen die niet alleen verbluffend zijn op het eerste gezicht, maar zich ook gemakkelijk laten lenen voor aanpassing door veeleisende website editors, is Wix een ideale keuze voor allerlei verschillende soorten webdesign projecten. Laten we de verbazingwekkende functies in detail verkennen.

Met Wix ontvang je honderden aanpasbare website templates en het drag & drop systeem. Hierdoor kun jij zonder enige technische kennis als beginner een eigen website maken. Je zult versteld staan van het aantal thema’s dat Wix te bieden heeft. Vervolgens kun je ook nog eens al deze thema’s aanpassen zoals jij dat wilt met de eenvoudig te gebruiken hulpmiddelen die de interface biedt. Daarbij is het fijn om te weten dat deze drag and drop interface zeer makkelijk in gebruik is dit en maakt het bouwen van websites een simpele en leuke taak. Geïntegreerde e-commerce tools die meegroeien met je zakelijke behoeften:

Geniet van de voordelen van e-commerce zonder een fors bedrag of lange dagen te investeren in het maken van je webwinkel. Wix geeft je toegang tot de wereld van e-commerce met zijn eenvoudige geïntegreerde winkelwagen en betaalmethoden, samen met geavanceerde verkooptools zoals het berekenen van verzendkosten en belastingtarief calculators en marketing tools zoals nieuwsbrieven.

Meer zichtbaarheid voor je website met SEO en een mobielvriendelijke website: Van een met Wix uitgeruste website mag je verwachten dat er snel enorm veel verkeer naar je webshop toe zal komen, vanwege de SEO-functies die Wix in zijn online interface voor het bouwen van websites heeft ingebouwd. Bovendien krijg je een automatisch voor mobiel geoptimaliseerde website samen met de desktopversie, waardoor je ervoor zorgt dat je publiek te allen tijde contact met je kan maken.

En Wix heeft nog meer te bieden:

  • Verken de wereld van duizenden gratis afbeeldingen en verschillende lettertypen om je website visueel aantrekkelijk te maken.
  • Single page en andere sjablonen helpen je om snel aan de slag te gaan met de ontwikkeling, zodat je tijd bespaart tijdens de duur van het project.
  • Toegangsrechten voor webpagina’s met wachtwoordbeveiliging, zodat je kunt bepalen wie welke inhoud op je website te zien krijgt.
Wix-website-maken-op-mac-eenvoudig

3. Joomla

Joomla is open source website software, die je gratis kunt gebruiken onder de General Public License, waarmee je een website kunt bouwen, beheren en publiceren. Na het installeren van deze tool, zie je een aantal standaard sjablonen. Er zijn echter duizenden sjablonen beschikbaar (zowel gratis als betaalde) op andere websites. Veel van deze sjablonen stellen je in staat lettertypen, kleuren en lay-outs te wijzigen zonder codering, dankzij het gebruik van GUI (graphical user interface). Alle sjablonen zijn responsive aangezien Joomla Bootstrap gebruikt voor dit doel.

Laten we nu eens kijken naar een aantal van de belangrijkste functies van deze website bouwer:

  • Publicatie hulpmiddelen: hiermee kun je bijvoorbeeld de publicatie van een artikel voor een bepaalde dag en tijdstip inplannen.
  • WYSIWYG-editor – hiermee kun je content bewerken zonder codering.
  • Media Manager – een hulpmiddel voor het toevoegen en beheren van afbeeldingen en andere soort bestanden.
  • SEO optimalisatie – je kunt ‘friendly URLs’ inschakelen, URL herschrijven (index.php verwijderen uit het adres), en meta beschrijvingen en trefwoorden toevoegen.
 

Om je Joomla website uit te breiden of nieuwe functies toe te voegen, zul je een speciale extensie moeten installeren. Volgens de officiële Joomla webpagina zijn er daar meer dan zesduizend van (zowel gratis als betaald).

Zelf-joomla-website-maken-op-mac

Website maken op mac tips

Als je voor het eerst zelf een website gaat maken op Mac, kan het een beetje ontmoedigend lijken, aangezien het internet een concurrerende marktplaats is, en veel beginners geen verstand hebben van coderen, laat staan van HTML of CSS. Gelukkig kunnen de bovenstaande website software en programma’s je helpen een volledig functionele, mooie en responsieve website te bouwen met weinig of geen voorafgaande ervaring, waardoor je eenvoudig een website kunt maken op Mac. De volgende website maken tips kunnen helpen om het proces soepeler te laten verlopen:

1. Heb een duidelijk doel

Een website wireframe is als het ware de blauwdruk van een website: een visuele voorstelling van de pagina’s van je site en hoe ze met elkaar in verbinding staan. Bedenk hoeveel kern pagina’s je website nodig heeft (hint: hou het zo eenvoudig mogelijk; hoe minder hoe beter). Hoe zit het met subpagina’s? Zie dit als het leggen van de basis voor je website. Gebruik pen en papier, of een webapp zoals Balsamiq of Wireframe.cc, om een sitemap en basis lay-outs te tekenen voor elk van je top-level pagina’s.

Het voordeel van het gebruik van een wireframe-app in plaats van pen en papier is de mogelijkheid om elementen gemakkelijk te verplaatsen naarmate je gedachten evolueren. Dit is een cruciale stap in je zoektocht naar een website die toegankelijk en gemakkelijk te navigeren is. Denk na over je primaire publiek en welke verwachtingen of beperkingen zij eventueel kunnen hebben.

2. Houdt het simpel

De meest succesvolle websites van vandaag hebben een paar eenvoudige design elementen gemeen, voornamelijk eenvoud en leesbaarheid. Gecompliceerde ontwerpen zijn uiterst moeilijk om goed over te brengen, en kunnen uiteindelijk onhandig en moeilijk te navigeren zijn.

Eenvoudige ontwerpen zijn elegant en tijdloos: ze helpen de gebruiker in plaats van hem te overweldigen. Maak goed gebruik van open plekken om een rommelige, drukke look te vermijden. Ook het lettertype is belangrijk. Kies een eenvoudig, duidelijk lettertype dat op elk apparaat goed leesbaar is. Arial, Futura, Open Sans en Verdana zijn bijvoorbeeld een goede keus.

Wees niet bang om verschillende ontwerpen uit te proberen, eenvoud hoeft niet saai of merkloos te betekenen. Integendeel, het is een manier om je merk en stijl te laten schitteren, terwijl je een heldere en opgeruimde gebruikerservaring biedt.

3. Investeren in een snelle website

Kies voor de juiste webhosting in combinatie met de juiste software en design technieken om een website te creëren die snel geladen wordt. Een website die traag laat zal bezoekers uiteindelijk frustreren en dit zul je uiteindelijk merken aan het verkeer, of eerder het gebrek daaraan op je website.

Afbeeldingen zijn een fantastische manier om pagina inhoud op te fraaien en een goede indruk op bezoekers. Maar als ze niet correct worden gebruikt, kunnen afbeeldingen ook een nadelig effect hebben op de prestaties van een pagina. Vergeleken met tekst is een afbeelding vaak relatief groot. Als zodanig hebben afbeeldingen een veel effect op de paginasnelheid. Maak daarom gebruik van caching voor een snellere laadtijd.

Website caching is een van de meest voordelige technologieën die bestaan. Het maakt websites extreem snel, wat leidt tot betere SEO scores en een grotere tevredenheid van gebruikers. Websites worden doorgaans honderden, duizenden of soms zelfs miljoenen keren per maand bekeken. Elke keer dat een browser een webpagina opvraagt, moet de server een hoop ingewikkelde (en tijdrovende) berekeningen uitvoeren. Hij haalt de laatste berichten op, genereert de header en footer, vindt de sidebar widgets van je site, laad de afbeeldingen enzovoort. Echter, in veel gevallen zal het resultaat van al deze berekeningen precies hetzelfde zijn. Caching zorgt ervoor dat de server het eindresultaat onthoud, in plaats van elk verzoek steeds weer apart te verwerken.

WP-Rocket-website-maken-mac

4. Biedt meerwaarde ten opzichte van concurrenten

Als je voor het eerst een website gaat bouwen, is dat hoogstwaarschijnlijk omdat je iets met de wereld te delen hebt – een nieuwe manier van werken of een frisse kijk op een bepaald onderwerp, of misschien een nieuw product of een nieuwe dienst die je hebt helpen creëren en waar je in gelooft. Hoe dan ook, de kans is groot dat je veel concurrentie zult hebben – maar maak je geen zorgen, dit is eigenlijk een goede zaak.

De websites van je concurrenten (en collega’s) zijn een geweldige bron van inspiratie. Pak pen en papier en neem de tijd om toonaangevende websites te bekijken. Let vooral op de elementen in de gebruikerservaring (UX) en de interface (UI) die je goed (of slecht) vindt.

Is de site gemakkelijk te navigeren? Zijn de menu’s logisch? Is de site plezierig en intuïtief in het gebruik? Dit zou moeten helpen om je creativiteit aan te wakkeren en de juiste aanpak te kiezen voor je eigen site om je beter te onderscheiden van de concurrentie.

5. Maak jouw website mobielvriendelijk

Bijna 50% van het webverkeer is nu afkomstig van mobiele apparaten, d.w.z. smartphones en tablets. Jouw website moet er goed uitzien en goed presteren op al deze verschillende apparaten.

De meeste website software en programma’s bevatten “responsieve” sjablonen en pagina-elementen die automatisch worden aangepast en gereorganiseerd om op verschillende schermen te passen. Zorg er gewoon voor dat alles zinvol is op zowel desktop- als mobiele schermen, anders riskeer je een groot deel van de markt mis te lopen.

Dit betekent onvermijdelijk dat je wat moet spelen met de content, dus als je eenmaal begint met het samenstellen van je pagina’s, wissel dan tussen schermen om ervoor te zorgen dat alles is zoals je wilt.

Is het makkelijk om zelf een website te maken op een mac?

Nu jij precies weet of het mogelijk is om met een Mac eenvoudig een eigen website te maken, met welke software jij zelf een website kunt maken en een aantal tips hebt ontvangen om zelf een website op Mac te maken denk je er waarschijnlijk al te zijn. Helaas is dit nog niet het geval. Ik heb namelijk een hoop vragen ontvangen en een van deze vragen is of het makkelijk is om zelf een website te maken op een Mac? 

Dankzij web editors is het nu gemakkelijker dan ooit om je eigen website te maken op een Mac. Met slechts een muisklik kun je een sjabloon selecteren, een basisstructuur opzetten en elementen verslepen om een sterke aanwezigheid op het web op te bouwen.

Is het ook mogelijk om gratis een website te maken op een mac?

Naast de vraag of het makkelijk is om een eigen website te maken op Mac is er ook nog een andere vraag, want veel mensen vragen zich namelijk af of het ook mogelijk is om gratis een website te maken op een mac?

Je kunt gratis een website maken op een Mac, maar er zitten wat haken en ogen aan. Gratis accounts voor web editors houden een hoop belangrijke functies achter. Je kunt geen aangepaste domeinen gebruiken, en je gratis website zal vaak ook advertenties hebben die reclame maken voor de website editor. Daarbij lever je ook fors in op snelheid en zoekmachine vriendelijkheid wanneer je een gratis website wilt gaan maken op Mac.

Als je op zoek bent naar een goedkope manier om meer te leren over het bouwen van websites dan zijn de gratis opties zeker de moeite waard om te bekijken. Maar als je een professionele website met veel functies wilt, zul je hier wel wat meer voor moeten betalen.

Wat kost het maken van een eigen website op een mac?

Hoewel een web-based website builder de meest populaire optie is, is er ook speciale software beschikbaar die hetzelfde werk kan doen. Software heeft minder voordelen in vergelijking met online diensten zoals Wix en WordPress. Vaak moet je vooraf meer betalen, zitten er mogelijk dure licenties aan vast, en kun je ze alleen gebruiken op de machine waarop ze zijn geïnstalleerd. Sommige kunnen hoge eisen hebben die geen probleem vormen voor nieuwere Macs, maar waar oudere modellen moeite mee kunnen hebben. Aan de andere kant is een website service toegankelijk vanaf elke locatie of apparaat, kost het een paar euro per maand, en draait het zonder problemen gegarandeerd op elke Mac.

Zelf-een-website-maken-op-mac

Conclusie: Hoe kun jij nu het beste beginnen?

Nu we inmiddels zijn aangekomen aan het einde van deze blog is het tijd voor een conclusie, want hoe kun jij nu het beste beginnen om zelf jouw eigen website te bouwen op een mac?

Website bouwers zijn er in alle vormen en maten, vooral als je een fervent Mac gebruiker bent. Al deze opties kunnen in eerste instantie overweldigend lijken, maar hopelijk begrijp je nu dat bij het vinden van de juiste website software of het juiste programma het belangrijkste is om te weten wat je nodig hebt voordat je de beslissing neemt.

Ben je onzeker over de juiste aanpak of laat je liever een website bouwen door een ervaren webdesigner? Dan kun je altijd contact met mij opnemen voor advies of een offerte. 

Website maken op Mac - Eigen website maken

Kun je een website maken op een mac? Ja, je kunt zeker een website maken op een mac. Het is echter wel belangrijk om de juiste software te gebruiken en met een aantal punten rekening te houden. In deze blog vertel ik je daar meer over!

Wat kost het maken van een website op een mac? Hoewel een web-based website builder de meest populaire optie is, is er ook speciale software beschikbaar die hetzelfde werk kan doen. Software heeft minder voordelen in vergelijking met online diensten zoals Wix en WordPress. Vaak moet je vooraf meer betalen, zitten er mogelijk dure licenties aan vast, en kun je ze alleen gebruiken op de machine waarop ze zijn geïnstalleerd.

Kun je gratis een website maken op een mac? Je kunt gratis een website maken op een Mac, maar er zitten wat haken en ogen aan. Gratis accounts voor web editors houden een hoop belangrijke functies achter. Je kunt geen aangepaste domeinen gebruiken, en je gratis website zal vaak ook advertenties hebben die reclame maken voor de website editor. Daarbij lever je ook fors in op snelheid en zoekmachine vriendelijkheid wanneer je een gratis website wilt gaan maken op Mac.

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Ook interessant

Jouw eigen droom website maken met WordPress?

Wil je leren hoe je WordPress kunt gebruiken om zonder technische kennis jouw eigen droom website te maken? Download de handleiding dan gratis en ontdek direct hoe eenvoudig het is!

Via deze handleiding kun je tijdelijk tot 58% korting krijgen op webhosting!

Gratis-WordPress-handleiding-mockup-staand