Wix website maken? Zelf een eigen Wix Website maken in 2024!

Eigen-Wix-website-maken
Inhoudsopgave

Ben jij van plan om zelf een eigen website te gaan maken? Dan kun je dit natuurlijk doen met WordPress, maar er zijn ook hele hoop andere en vaak goedkopere alternatieven te vinden. Zo kun je bijvoorbeeld ook zelf eenvoudig een website maken met Wix.

Wix is op dit moment een van de populairste website builders waarmee jij zonder technische kennis zelf een eigen website kunt maken. In deze blog ga ik jou daarom stap voor stap uitleggen hoe jij zelf een Wix website kunt maken en waar je precies op moet letten!

Waarom een website maken met Wix?

Elke onderneming of freelancer heeft in deze tijd een website nodig om online gevonden te worden. Daarbij kun jij jouw website ook goed gebruiken om nieuwe klanten te benaderen en je natuurlijk te onderscheiden van jouw concurrentie.

Natuurlijk kun je een website maken met WordPress, maar dit kan toch al best snel vrij prijzig worden. Zo heb je een hosting provider, een WordPress thema en eventueel een page builder nodig. De kosten hiervoor kunnen zo oplopen naar enkele honderden euro’s per jaar. Helemaal aan het begin kan het daarom een interessante keuze zijn om een eigen website te maken met Wix.

Het maken van een eigen website met Wix is erg eenvoudig. Je kunt zelfs binnen enkele uren jouw eigen website al live hebben staan. Dit betekent dat bezoekers jouw website al kunnen bereiken en contact met jou kunnen opnemen als ze bijvoorbeeld interesse hebben in jouw diensten en/of producten.

Wix website maken: Hoe maak jij een eigen website met Wix?

Natuurlijk ben jij dit artikel gaan lezen, omdat jij zelf een Wix website wilt maken. Dit snap ik natuurlijk als geen ander, want met het maken van een eigen website ga jij echt de eerste stap zetten in de ondernemingswereld. Ik kan je garanderen dat dat echt een mooie stap gaat zijn.

In deze handleiding ga ik jou stap voor stap uitleggen hoe jij zelf een website kunt maken met Wix. Het voordeel van Wix is dat het niet een hele uitgebreide handleiding hoeft te worden, want het grootste deel regelt Wix voor jou. Denk bijvoorbeeld aan hosting en al het technische geneuzel dat hierbij komt kijken. Doordat Wix al dit allemaal wegneemt is Wix een van de beste keuzes wanneer jij een website wilt maken als beginner.

Zo maak je gemakkelijk een website met Wix:

  • Stap 1: Kies een pakket van Wix
  • Stap 2: Maak een account aan bij Wix
  • Stap 3: Kies een editor
  • Stap 4: Beantwoord de vragen van Wix
  • Stap 5: Kies een website template
  • Stap 6: Maak je Wix website naar wens
  • Stap 7: Optimaliseer je website voor mobiel
  • Stap 8: Verbind je domeinnaam aan je website

1. Ga naar de website Wix & kies een pakket

Voordat je kunt beginnen om zelf jouw eigen Wix website te maken moet je natuurlijk eerst naar de website van Wix navigeren.

Zodra je op de website van Wix bent aangekomen kun je kiezen uit een aantal verschillende pakketten. In mijn Wix review leg ik exact uit wat de verschillen zijn tussen deze pakketten, maar hieronder zal ik het even kort toelichten.

 • Wix gratis: Als eerste kun je kiezen voor het gratis pakket. Je kunt hier gratis een website mee maken, maar dit pakket heeft een aantal nadelen. Zo krijg je geen professionele domeinnaam, staat jouw website vol met reclame en advertenties van Wix en is jouw website alles behalve snel.
 • Wix Connect Domain: Dit is het tweede pakket dat je kunt kiezen. Met dit pakket kun jij een professionele domeinnaam aan jouw website koppelen. Dit is al wat beter, maar nog steeds staat jouw website vol met advertenties en reclame naar Wix. De kosten voor dit pakket bedragen €4,50 per maand.
 • Wix Combo: Het Wix combo pakket is eigenlijk het eerste serieuze pakket, want hiermee krijg jij een gratis domeinnaam, gratis SSL certificaat, snellere hosting, meer opslagruimte en nog belangrijker staat er geen reclame op jouw website. De kosten voor dit pakket bedragen €8,50 per maand.
 • Wix Unlimited: Het Wix unlimited pakket gaat nog weer wat verder. Zo krijg je meer opslagruimte, meer bandbreedte, snellere hosting, $75 dollar advertentietegoed, de analytics app en een site booster app. De kosten voor dit pakket bedragen €14,50 per maand.
 • Wix VIP: Het laatste en duurste pakket is het Wix VIP pakket. Dit pakket geeft nog weer wat extra’s. Zo krijg je een professioneel logo met daarbij 40 verschillende logo bestanden zodat jij deze op elke social media platform kunt gebruiken. Ook krijg je prioriteit op de klantenservice. De kosten voor dit pakket bedragen €26 per maand.
 

Om te beginnen kun je prima uit de voeten met het Wix Combo pakket. De goedkopere en gratis pakketten raad ik niet aan, omdat jouw website hiermee vol komt te staan met reclame. Zodra jij een pakket hebt gekozen kun je verder naar de volgende stap.

Wix-website-prijzen-kosten]

2. Een account aanmaken bij Wix

Voordat jij een pakket kunt selecteren moet je eerst een account aanmaken. Hiervoor klik je op de roze knop “Aan de slag”. Vervolgens volg je de stappen om een account aan te maken. Wanneer je al een account hebt kun je natuurlijk ook gewoon met dit account inloggen.

Wanneer je bent ingelogd kun krijg je het scherm met de verschillende pakketten weer te zien. Nu kun je echt het pakket selecteren dat jij wilt gebruiken. Bij het gewenste pakket klik jij op “Selecteren”. Vervolgens kun jij de stappen volgen om het pakket te betalen.

Bij Wix kun je betalen in verschillende termijnen. Zo kun je maandelijks, jaarlijks of direct voor 2 jaar betalen. Het is goed om te weten dat de kosten lager worden wanneer je kiest voor een langer abonnement.

Wix-website-maken

3. Maak een keuze tussen de Wix editor of de Wix ADI

Zodra jij een pakket hebt gekozen kun jij vanuit jouw account echt beginnen om zelf een eigen Wix website te maken. Hiervoor ga je in het menu naar “Mijn websites” en daar klik je vervolgens op “Nieuwe website maken”.

Hier krijg je een aantal vragen van Wix. Zo is bijvoorbeeld een van de vragen “Wat voor soort website wil je maken?”. Je kunt hier kiezen uit bijvoorbeeld een webshop, portfolio website, blog website, restaurant website, een affiliate marketing website wat dan ook. Je kunt ook de zoekbalk vinden om een specifieke soort website te kiezen.

Zodra jij deze vraag hebt beantwoord krijg je de vraag of je gebruik wilt maken van de Wix editor of de Wix ADI. Hieronder zal ik even uitleggen wat deze methodes betekenen:

 • Wix ADI: Wanneer je kiest voor de Wix ADI moet je een aantal vragen beantwoorden. Aan de hand van jouw antwoorden gaat Wix zelf een template ontwikkelen dat aan jouw eisen voldoet. Dit duurt enkele minuten en vervolgens kun jij via de editor alles nog aanpassen.
 • Wix Editor: De andere optie is de Wix editor. Dit is eigenlijk de standaard methode waar je naar de bibliotheek wordt gestuurd om zelf een template te kiezen dat jij voor jouw Wix website wilt gebruiken.
Wix-website-maken-ADI

4. Beantwoord de vragen van Wix

Kies jij voor de Wix ADI? Dan ga je een aantal vragen van Wix krijgen. Op basis van de antwoorden die jij geeft gaat de Wix ADI vervolgens een template voor jou ontwikkelen. Het voordeel hiervan is dat jij een website krijgt die volledig aan jouw wensen voldoet.

Voor dit proces krijg jij onder andere de volgende vragen:

 1. Wat wil je graag aan je website toevoegen?
 2. Wat is de naam van je bedrijf of website?
 3. Wil je afbeeldingen en tekst importeren?
 4. Controleer en bewerk je gegevens
 5. Kies een thema dat bij je past

Zodra jij deze vragen hebt beantwoord krijg je een aantal designs waarvan de Wix ADI denkt dat ze bij jou aansluiten. Jij kunt hier een van de ontwerpen kiezen. Vervolgens krijg je nog een lijst waar je specifieke pagina’s aan jouw Wix website kunt toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan een over ons, projecten, team, contact of veelgestelde vragen pagina.

Wanneer je deze stappen hebt doorlopen kun je klikken op “Site bewerken”. Vervolgens gaat Wix aan de slag om jouw website te maken. Hier heeft Wix ongeveer 1 á 2 minuten voor nodig en vervolgens kun jij via de editor jouw volledige website helemaal naar wens maken.

Website-maken-wix

5. Kies een passende Wix website template

Wil jij niet gebruik maken van de Wix ADI? Dan kun je kiezen voor de Wix editor. Hier sla jij eigenlijk alle stappen van de Wix ADI over en begin je direct in de Wix editor. Hier kun jij uit de meer dan 500 website templates een template kiezen dat uitslaat bij jouw wensen.

Zodra jij een template hebt gekozen kun jij deze via de editor helemaal naar wens maken. Je kunt dit simpelweg doen door op het onderdeel te klikken dat jij wilt bewerken. Vervolgens opent er aan de linkerkant van het scherm een nieuw menu waar jij dit onderdeel helemaal kunt aanpassen.

Wanneer je kiest voor de Wix editor kies je eigenlijk voor de wat lastigere keuze. In veel gevallen moet jij namelijk zelf de functionaliteiten inbouwen die de Wix ADI voor jou kan toevoegen. Denk daarom goed na wat jij wilt voor jouw website.

Wix-website-maken-template

6. Bewerk jouw website in de Wix editor

Zoals je hierboven hebt gelezen kun jij jouw Wix website eenvoudig aanpassen via de Wix editor. Het enige wat jij hiervoor hoeft te doen is in de editor te klikken op het onderdeel dat jij wilt aanpassen.

Klik je bijvoorbeeld op de tekst? Dan wordt het veld geopend en kun jij de tekst in dit veld aanpassen. Wil je de achtergrondafbeelding op de achtergrond aanpassen? Dan klik je op de afbeelding en vervolgens op “Achtergrond strook wijzigen”. Hier kun je uit een hele hoop afbeeldingen kiezen, maar je kunt ook een eigen afbeelding selecteren vanaf jouw computer.

Wil je de link achter een knop aanpassen? Dan kun je klikken op de knop en vervolgens op “Tekst wijzigen” klikken. Hier kun je de tekst op de knop aanpassen en de pagina aanpassen waar de knop je naar toe moet sturen.

Op deze manier kun jij elke pagina op jouw website langslopen om alles helemaal naar wens te maken. Om onderdelen aan een pagina toe te voegen kun je aan de linkerkant in het menu klikken op “+”. Hier kun jij volledige rijen aan jouw website toevoegen.

Wix-website-editor

7. Optimaliseer jouw website voor mobiele gebruikers

Nu jij inmiddels jouw Wix website hebt gemaakt voor desktop denk je misschien al klaar te zijn, maar dit is nog niet helemaal het geval. Binnen de Wix editor kun jij jouw website namelijk ook voor mobiele gebruikers aanpassen.

Het is erg belangrijk om dit goed te controleren, want een responsive website is in deze tijd erg belangrijk. Aangezien meer dan 50% van de zoekopdrachten van Google wordt gedaan via mobiele apparaten is het erg belangrijk dat jij jouw potentiële klanten de best mogelijke ervaring kunt bieden.

Het voordeel van Wix is dat jouw website of webshop automatisch al responsive wordt gemaakt. Toch kan het voorkomen dat jij iets net even anders wilt hebben dan het systeem van Wix zelf. In dit geval kun jij via de Wix mobile editor eenvoudig aanpassingen doorvoeren op jouw Wix website voor mobiele gebruikers. Op de onderstaande afbeelding zie je waar dit kan.

Wix-mobile-editor

8. Verbind jouw domeinnaam aan jouw Wix website

Inmiddels staat jouw hele website en kunnen we wel concluderen dat hij af is. Er is echter nog een ding dat gedaan moet worden voordat jij jouw Wix website daadwerkelijk kunt gaan publiceren. Jij hebt jouw domeinnaam namelijk nog niet gekoppeld aan jouw website. Laten we dit daarom maar eens gaan doen.

Om jouw domeinnaam te koppelen aan jouw website ga je in Wix naar het dashboard(zie onderstaande afbeelding). Hier klik jij op “Koppel je eigen domein”. Vervolgens maak je een keuze tussen het kopen van een nieuwe domeinnaam of het koppelen van een domein dat je al bezit.

Wanneer jij tijdens het aanschaffen van een pakket al een domeinnaam hebt gekocht kun je hier klikken op “Koppel een domein dat je al bezit”. Wanneer je nog geen domeinnaam hebt gekocht klik je op “Koop een nieuwe domeinnaam”. Vervolgens kun je de stappen vanuit Wix volgen om jouw domeinnaam te koppelen.

Wix-domeinnaam-koppelen

Wat zijn de kosten voor het maken van een Wix website?

In deze Wix website maken handleiding heb ik jou stap voor stap uitgelegd hoe jij zelf een eigen Wix website kunt maken. Inmiddels heb jij dit ook al gedaan, maar toch wil ik het nog even over de kosten hebben. Wat zijn de kosten voor het maken van een Wix website namelijk?

Zoals je in stap 1 hebt gelezen heb je de keuze uit verschillende pakketten. Hoeveel een Wix website jou gaat kosten is afhankelijk van het pakket dat jij hier kiest. Extra kosten zullen er volgens namelijk niet zijn. Wel kunnen er extra kosten bijkomen wanneer jij in de Wix App Marketing toevoegingen voor jouw website gaat kopen, maar ook hier is het grootste deel van de apps gratis te gebruiken.

De kosten voor jouw Wix website zijn dus eigenlijk alleen de kosten voor het abonnement dat jij hebt gekozen. Dit betekent dat de kosten beginnen vanaf €102 euro per jaar voor het Wix Combo pakket.

Kun je gratis een website maken met Wix?

Ja, het is met Wix mogelijk om gratis een eigen website te maken. Echter moet je jezelf wel afvragen of dit de beste keuze is.

Wanneer je ervoor kiest om gratis een website te maken met Wix heb je geen eigen domeinnaam. Dit betekent dat jouw website op een subdomein komt te staan. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld jouwdomeinnaam.wixsite.com/mysite. Naast dat dit super onprofessioneel is, is ook Google hier geen fan van. Gevonden worden in Google met zo’n website kan daarom wel eens heel lastig worden.

Naast dat je geen eigen domeinnaam hebt staat jouw website ook vol met reclame en advertenties naar Wix. Mocht het je dus toch lukken om een bezoeker op jouw gratis Wix website te krijgen? Dan is de kans erg groot dat hij vervolgens alsnog jouw website verlaat, omdat hij bomvol staat met reclame. Dit gaat jouw potentiële klant irriteren en komt wederom onprofessioneel over. De klant zal daarom zo snel mogelijk weer jouw gratis Wix website of webshop verlaten.

Wix website maken tips

Wanneer jij een eigen website wilt gaan maken met Wix heb je een prima keuze gemaakt. Vooral voor beginners is Wix een erg interessante website maker, omdat je zonder enige technische kennis zelf een eigen website kunt maken. Toch heb ik nog een aantal website tips die handig zijn wanneer jij zelf een eigen Wix website gaat maken.

1. Kies niet voor een gratis pakket

Zoals je eerder in deze blog al hebt gelezen raad ik het gebruik van een gratis pakket van Wix af. Als je het mij vraagt moet je namelijk bereid zijn om een investering te maken voor het opzetten van een onderneming. Wanneer jij deze investering niet durft te maken en jouw concurrenten doen dit wel sta je direct 1-0 achter. In dit geval kun je je het beste afvragen of een website maken überhaupt de juiste stap is.

2. Maak een duidelijk en overzichtelijk menu

Voor een goede en overzichtelijke website is een duidelijk menu erg belangrijk. Zet daarom niet alle pagina’s op jouw website in het menu, maar alleen de pagina’s die echt belangrijk zijn voor jouw website.

Wanneer jij bijvoorbeeld een bedrijfswebsite hebt is het erg handig om de volgende pagina’s in jouw menu te hebben staan:

 • Diensten pagina
 • Over ons pagina
 • Portfolio pagina
 • Contact pagina
 • Eventueel een blog

3. Maak gebruik van een prettig lettertype

Een andere tip die ik wil meegeven heeft betrekking op de fonts of te wel de lettertypes die jij gebruikt op jouw website. Je kunt namelijk een lettertypen kiezen dat jij er mooi uit vind zien, maar dat hoeft niet te betekenen dat die ook goed werkt.

Het is erg belangrijk dat je een lettertype kiest dat veel wordt gebruikt en makkelijk leesbaar is. Zowel op desktop als mobiel. Wanneer je een Wix template kiest zal er in veel gevallen al een geschikt lettertype gekozen zijn, maar mocht dit niet het geval zijn. Denk dan goed na welk lettertype jij op jouw website wilt gaan gebruiken.

4. Stel jouw website goed in om gevonden te worden in Google

Natuurlijk wil jij met jouw website goed gevonden gaan worden in Google. In dit geval is het belangrijk dat jij jouw website hier ook voor optimaliseert. Wanneer je kiest voor het Wix Combo pakket kun jij al de basis SEO instellingen voor jouw website beheren.

Denk bijvoorbeeld aan de meta title, de meta beschrijving en de slug van de pagina. Al deze gegevens zijn erg belangrijk en hebben invloed op hoe Google jouw website vertoond in de zoekresultaten van Google.

In Wix kun jij deze gegevens per pagina aanpassen voor jouw website. Je kunt dit doen door de volgende stappen te volgen:

 1. Klik in het menu aan de linkerkant op “Pagina’s”
 2. Klik op de 3 puntjes
 3. Klik op “Basis SEO”
 4. Pas de velden aan

Zodra jij voor alle pagina’s op jouw website deze gegevens goed hebt ingesteld is jouw website beter geoptimaliseerd om gevonden te worden in Google.

Wix-seo

Conclusie: Hoe kun jij nu een eigen Wix website maken?

Nu we zijn aangekomen aan het einde van deze Wix website maken handleiding is het tijd voor een conclusie, want hoe kun jij nu het beste zelf een eigen Wix website maken?

Zoals je hebt gelezen is het maken van een Wix website helemaal niet lastig. Wel is het goed om na te denken of je dit gratis wilt gaan doen of dat je bereidt bent om een kleine investering te doen.

Het maken van een gratis Wix website heeft namelijk een groot aantal nadelen. Zo heb je geen eigen domeinnaam en staat jouw website vol met reclames van Wix zelf. Ik raad daarom aan om de kiezen voor een betaald pakket van Wix.

Wix website maken - Veelgestelde vragen

Wat kost een website bij Wix?

Wat een Wix website kost is afhankelijk van het pakket dat jij kiest. In basis is een Wix website gratis, maar je bent dan ook erg beperkt. Wanneer je een professionele website wilt maken beginnen de prijzen vanaf €8,50 euro per maand. Deze kunnen oplopen tot €26 euro per maand.

Is Wix een goede website?

Ja, met Wix kun je zonder technische kennis een erg goede website maken. Op review platformen als Trustpilot wordt Wix namelijk beoordeeld met 4,5 van de 5 sterren op basis van ruim 7.471 reviews.

Is een Wix website gratis?

Ja, in basis is een Wix website gratis, maar je krijgt dan wel advertenties op jouw website en je hebt geen eigen domeinnaam. Wil jij wel een eigen domeinnaam en geen advertenties op jouw website? Dan beginnen de prijzen vanaf €8,50 euro per maand.

Wat kost Wix per jaar?

Bij Wix zijn de kosten per jaar afhankelijk van het pakket dat jij kiest. Voor het goedkoopste pakket bedragen de kosten per jaar €66 euro per jaar. Je hebt dan alleen wel advertenties op je website staan. Wil je dit niet? Dan ben je minimaal €120 euro per jaar kwijt voor een Wix website.
Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Ook interessant

Wix-logo
4.7/5

Wees snel, verloopt bijna!

Jouw eigen droom website maken met WordPress?

Wil je leren hoe je WordPress kunt gebruiken om zonder technische kennis jouw eigen droom website te maken? Download de handleiding dan gratis en ontdek direct hoe eenvoudig het is!

Via deze handleiding kun je tijdelijk tot 58% korting krijgen op webhosting!

Gratis-WordPress-handleiding-mockup-staand