Als je zelf een eigen WordPress website of webshop runt of gebouwd hebt, weet je vast wel dat snelheid heel belangrijk is. Ten eerste is website snelheid een belangrijke factor voor een goede rangschikking bij Google. Een website die snel laadt mag verwachten hoger te scoren in de zoekmachines en zal dus ook meer webgebruikers krijgen. Jouw website snelheid testen is daarom erg belangrijk!
Tevens is gebruikerservaring een belangrijke overweging. Een snelle website zorgt ervoor dat bezoekers graag op jouw website blijven, de inhoud lezen en uiteindelijk tot actie overgaan.
Regelmatig de snelheid van jouw (WordPress) website testen is dus een essentieel onderdeel van het beheren van jouw eigen WordPress website of webshop. Weet je nog niet welke methodes je het beste kunt gebruiken om de snelheid van jouw WordPress website te testen? Dan laat ik je in dit artikel kennismaken met 4 tools waarmee je website snelheid eenvoudig en onafhankelijk kunt testen!
De 4 beste tools om jouw (WordPress) website snelheid te testen
Voor je computer zitten met een stopwatch terwijl je website laadt is geen goede manier om te bepalen of je website snel genoeg is. Dat is waarom de meeste ontwikkelaars en marketeers gebruik maken van een breed scala van gratis tools die website snelheid testen stukken gemakkelijker maken. Deze tools veranderen van tijd tot tijd en worden steeds opnieuw bijgewerkt. Dit zijn de 4 beste tools die je kunt gebruiken om snelheid van jouw WordPress website te testen.
1. Google PageSpeed
Vergeleken met de andere 3 items op deze lijst, zal Google PageSpeed niet veel gegevens of suggesties geven over hoe je problemen met website snelheid moet oplossen. In feite is het niet echt een echte pagina snelheid testtool. Maar er zijn enkele redenen waarom het toch de moeite waard is om deze door Google gebouwde tool te bekijken:
- De resultaten van Google zijn misschien wel belangrijker dan de resultaten van andere tools. Dat komt doordat Google in feite de zoekresultaten creëert waar je bezoekers uit probeert te krijgen. Als een Google-tool een probleem vindt met de prestaties van je website snelheid, is het een goed idee om die gegevens serieus te nemen.
- Deze tool is ook ongelooflijk eenvoudig te gebruiken. Typ gewoon je webadres in, wacht een paar seconden, en je ziet de resultaten van zowel mobiele als desktopversies van je website. Alle resultaten zijn voorzien van een mooie kleurcodering, zodat je vrij snel weet of je website goed presteert of niet.
Als het niet de officiële Google tool was, zou PageSpeed misschien niet op deze lijst staan. Het heeft namelijk niet alle functies die de andere tools op onze lijst hebben. Maar je wilt zeker controleren hoe Google je paginasnelheid beoordeelt als je hoog wilt scoren op hun zoekplatform. In dit geval overschaduwt eigenlijk de autoriteit van deze tool het nut ervan.
2. Pingdom
Voor beste aan Pingdom is dat het gebruikers een mooie mix van opties en eenvoud biedt om ‘snelheid website testen’. Als zodanig heeft Pingdom de volgende voordelen:
- In zijn huidige configuratie laat Pingdom gebruikers hun webpagina snelheid testen vanuit één van de vier verschillende testlocaties. In het algemeen zul je de testlocatie willen kiezen die het dichtst bij de geografische gebruikersbasis van je website ligt.
- De resultaten zijn ongelooflijk gemakkelijk af te lezen, met een uitsplitsing van de prestaties op basis van letters en cijfers, die ook een specifieke lijst van problemen weergeven die moeten worden aangepakt.
- De waterval is ook een van de gemakkelijker te lezen onder webpagina snelheid testen tools, en de gegevens worden uitgesplitst op een manier die het gemakkelijker maakt om dieper te graven.
Pingdom is een enorm gedetailleerde tool voor snelheid WordPress website testen. De interface is eenvoudig en gemakkelijk te gebruiken. De gegenereerde gegevens zijn goed georganiseerd en gemakkelijk te doorlopen en in de details te duiken. Pingdom is een geweldige tool om een uitgebreid rapport te leveren, terwijl het tegelijkertijd ook je webdesigner of developer informatie geeft die specifiek genoeg is om problemen snel en adequaat aan te pakken.
3. WebPageTest
WebPagetest is ontworpen door Patrick Meenan die werkzaam is bij Google als Chrome-ingeneur. Het stelt je in staat om een gratis de snelheid van je website te testen vanaf verschillende server lokaties met echte browsers (IE, Chrome, etc). Voor de geavanceerde gebruikers die aanvullende informatie uit hun snelheidstests willen halen, is dit een fantastische tool.
Met WebPageTest kun je zeer uitgebreide testen uitvoeren, waaronder video vastleggen, inhoud blokkeren, de eerste weergave vergelijken met herhaalde weergave, de snelheid van de verbinding wijzigen, en nog veel meer. Hun grafieken en resource loading rapporten bieden veel extra informatie over verbeteringen die kunnen worden aangebracht op je website.
4. GTmetrix
Een van de beste gratis tools die website snelheid testen gemakkelijker maken is GTmetrix. Deze tester is ongelooflijk rechttoe rechtaan. Je hoeft alleen je URL in te voeren en op “Analyseren” te klikken. De sterke punten van GTmetrix zijn onder andere:
- De algemene interface is ongelooflijk eenvoudig te gebruiken. Het ontwerp is makkelijk te navigeren en komt vertrouwd over.
- De cijfers over pagina snelheid worden in de juiste context weergegeven (je volledig geladen pagina wordt bijvoorbeeld vergeleken met het algemene internet gemiddelde van 6,7 seconden). Soms is het gewoon fijn om te weten hoe je het doet in vergelijking met de rest van het internet.
- Scores worden uitgezet per type, wat betekent dat als je niet erg bekend bent met webontwikkeling, je nog steeds kunt bepalen of problemen voornamelijk komen door je CSS, Javascript of bijvoorbeeld je serveromgeving.
GTMetrix biedt een upgrade op Pro-niveau die toegang geeft tot pagina-instellingen, monitoren en waarschuwingen, naast andere voordelen. Maar de test zelf is gratis en je kunt de gegevens eenvoudig downloaden. GTmetrix is ook zeer gebruiksvriendelijk, waardoor het een van de beste tools is die website snelheid testen mogelijk maken.
Waarom is het testen van de snelheid van jouw website zo belangrijk?
Afgezien van het feit dat het online publiek vandaag de dag waarschijnlijk de meest ongeduldige generatie aller tijden is, zul je vast wel begrijpen dat niemand van een trage website houdt. En als je het artikel over Google Web Core Vitals hebt gelezen dan weet je ook dat het een belangrijk onderdeel is voor je rangschikking in de zoekmachine. Toch zijn er nog een aantal belangrijke redenen waarom website snelheid testen belangrijk is:
1. Maak de best mogelijke eerste indruk
We hebben allemaal weleens gehoord van het oude gezegde ” Je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken.” Nou, dat specifieke concept geldt ook voor websites. Wanneer een gebruiker je website voor de eerste keer bezoekt, kun je er zeker van zijn dat ze een oordeel zullen vellen over de kwaliteit van je site en je bedrijf. Het is ten zeerste aan te raden dat je dit niet verknoeit, want als je website te traag of te moeilijk te navigeren is, komt die gebruiker niet meer terug. Dus, als je een sterke eerste indruk wilt maken, zorg er dan voor dat je website snel laadt.
2. Zorg voor een snelle website op mobiel
De moderne webgebruiker is vaak onderweg. Zelfs als alles voor het oprapen ligt, zijn ze nog steeds even druk, altijd in beweging en even ongeduldig. Als het op internet en websites aankomt, verwachten ze snelheid. En als ze die niet krijgen, zullen ze zich er niet mee laten vermoeien.
De enige reden waarom mensen bereid zijn om te wachten op een website die traag laadt, is als het een site met hoge autoriteit is. Want laten we even reëel zijn. Technologische problemen kunnen zich voordoen. Soms kan zelfs die goeie ouwe Google een slechte dag hebben. Het enige probleem is dat jij niet het risico kunt lopen jouw publiek te irriteren met een trage website, tenzij je Google bent. En Google doet dat niet elke dag.
Dit is slechts een voorbeeld dat als een storing zich één keer per jaar voordoet, je publiek je alleen zal vergeven als je zo groot en goed bent als Google. Ben je dat niet, dan moet je ervoor zorgen dat je alle parameters goed hebt, en website snelheid testen is een van de belangrijkste.
3. Biedt een onvergetelijke gebruikservaring
Het doel van digitale marketing is om mensen aan te trekken om je producten of diensten uit te proberen. Dit geldt voor elk type webpagina, zelfs als het een eenvoudige blog is. Een blogger wil lezers; een online boekwinkel wil boekenkopers; een online elektronicawinkel wil tv’s verkopen. En hoe kun je dat doen? Dat kun je doen door een geweldige gebruikerservaring te bieden. Maar geen enkele strategie zal werken als je website niet beschikt over een goede laadsnelheid. Onthoud dus dat website snelheid belangrijk is voor een goede gebruikerservaring.
4. Website snelheid testen voor een beter conversiepercentage
Als het erg treurig gesteld is met je website snelheid, zal dit waarschijnlijk ook voor je conversie cijfers gelden. Indien je website er langer dan 3 seconden over doet om te laden, zal ongeveer 40% van de bezoekers je site verlaten. Wat betekent dit? Dit betekent dat een trage website klanten zal wegjagen. In wezen vernietigt dit het doel van het hebben van een website. Doe daarom een snelheidscontrole en zorg ervoor dat je niet 40% van je doelgroep verliest, alleen maar omdat je niet op snelheid hebt gelet.
Snelheid website testen: Wat als de resultaten tegenvallen?
Als je begint met het regelmatig testen van je website snelheid, zul je ontdekken dat er tientallen verschillende factoren zijn die kunnen bijdragen aan trage laadtijden. Daarom is het logisch dat er tientallen verschillende dingen zijn die je kunt doen om laadtijden te verbeteren. Hier zijn slechts een paar:
- Verminder Server Response Time: Website hosting is een van de belangrijkste factoren voor website snelheid. Als je server niet over de juiste middelen beschikt om je site soepel te laten draaien, zullen de prestaties eronder gaan lijden. Als je vindt dat het probleem niet aan de kwaliteit van je server ligt, zorg er dan voor dat je de nieuwste PHP-versie gebruikt. Ook is het belangrijk dat er voldoende bandbreedte en data in je hosting plan zit om je site te ondersteunen.
- Minimaliseer HTTP-verzoeken: Een HTTP-verzoek gebeurt wanneer een browser iets bij jouw server opvraagt. Hoe meer on-page componenten je hebt, hoe langer dit zal duren. Verwijder plugins en thema’s die je niet meer gebruikt, beperk grote afbeeldingen en video’s, en verwijder ongebruikte afbeeldingen.
- Compressie inschakelen: Hoe kleiner je bestanden zijn, hoe sneller ze zullen laden. Er zijn verscheidene WordPress plugins beschikbaar voor het automatisch comprimeren van afbeeldingen tijdens het uploaden. Deze plugins kunnen ook gebruikt worden om oudere afbeeldingen te verkleinen en te optimaliseren, waardoor de laadtijd drastisch afneemt.
- Implementeer browser caching: Caching is een bekende manier om de prestaties van uw website te verbeteren. Het is een techniek waarmee je veelgebruikte gegevenspunten kunt opslaan in een ‘cachegeheugen’. Dat betekent dat telkens wanneer de server diezelfde gegevens opnieuw opvraagt, ze uit het cachegeheugen worden gehaald in plaats van ze volledig opnieuw te moeten laden.
Website snelheid testen met Search Console
De “Snelheid” rapporten vindt je onder de “Verbeteringen” tab van Google Search Console. Deze helpen webmasters met het lokaliseren van de URL’s en gedeeltes van hun websites die problemen opleveren op het gebied van snelheid. Van daaruit kun je beginnen met het diagnosticeren en aanpakken van problemen die het laden van je webpagina vertragen. Onder de tab Core Web Vitals in Google Search Console vindt je rapporten over de pagina’s op je site en hun Web Vitals scores.
Kun je de website snelheid ook testen voor op mobiel?
Mobiele snelheid website testen is ook bijzonder gemakkelijk door de Core Web Vitals rapporten in Google Search Console onder de loep te nemen. Voor mobiele snelheid website testen zijn er mobiele en desktop specifieke controles en deze kunnen verschillen. Door hardware- en netwerk verschillen is het moeilijker om een goede score te halen op mobiel dan op desktop. Je zult na mobiele snelheid website testen echter merken dat dezelfde URL’s vaak zowel op mobiel als op desktop problemen opleveren. Ze laden misschien iets sneller door veranderingen in de testinstelling, maar ze zijn toch nog een aandachtspunt.
Is jouw website snel genoeg? Of kun jij jouw website nog sneller maken?
Alleen door test snelheid website kun je echt zeker weten of je website snel genoeg is. Heb je een test snelheid website gedaan en merk je dat er belangrijke verbeteringen aangebracht moeten worden?
Dan kun je je website sneller maken door deze aandachtspunten stap voor stap aan te pakken. Hiervoor heb je vaak wel enige kennis nodig van CSS en Javascript.
Heb je geen tijd om je daarin te verdiepen en laat je het liever aan een expert over? Neem dan vandaag nog contact op met Nolimit Webdesign voor een offerte om de snelheid van jouw (WordPress) website maximaal te optimaliseren.
Tim Gerrits
Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!