Website maken kosten | Wat kost het bouwen van een website in 2024?

Zelf-een-wordpress-website-bouwen-kosten
Inhoudsopgave

Is jouw huidige website aan vervanging toe? Of had je nog geen website, maar wil je nu wel een eigen website maken? Dan heb heb je twee keuzes. Zo kun je ervoor kiezen om zelf een website te gaan maken, maar je kunt er ook voor kiezen om jouw nieuwe website te laten bouwen. Aangezien veel ondernemers zich afvragen wat een website maken gaat kosten heb ik besloten daar een volledige en uitgebreide blog over te schrijven. In deze blog ga ik daarom onder andere uitleggen wat de kosten zijn voor het maken van een website en wat er verder allemaal bij komt kijken.

Naast de kosten van het zelf bouwen of laten bouwen van een website komen er ook nog een aantal andere interessante onderwerpen aanbod. Zo bespreek ik onder andere ook de volgende onderwerpen:

  • Waarom zou je een website willen/moeten hebben?
  • Ga jij jouw website zelf maken of laat jij jouw website bouwen?
  • Kies je voor WordPress of een op maat gemaakte systeem?
  • Wie kan jouw website bouwen en wat kost dat?
  • Wat kost het als jij zelf een website gaat maken?
  • Waarom is het laten bouwen van een website zoveel duurder?
  • Hoe kun jij zelf een goede website bouwen?

Waarom heb jij een website nodig?

De eerste vraag die jij jezelf moet stellen is: “Waarom zou je een website willen maken?”. Voor de ene persoon is deze vraag een stuk makkelijker te beantwoorden, maar het is wel handig om van te voren een goed antwoord op deze vraag te hebben.

Om jou hierbij je helpen zal ik een aantal voorbeelden geven waarom jij een website nodig hebt. Kun jij je nog herinneren toen corona net ons land binnen kwam? Alles moest dicht en de consument deed vrijwel alles online. Het aantal aankopen dat via het internet is gedaan is hierdoor fors gestegen en dat zal nu niet snel meer zakken.

In dit geval is het belangrijk voor de ondernemers die hiervoor nog niet online actief waren dit vanaf dit moment wel gaan doen. Door online actief bezig te gaan kun jij alsnog in contact komen met jouw doelgroep en jouw beroep/hobby blijven uitoefenen.

Het gebruik van een website is eigenlijk voor iedere soort onderneming aan te raden. Een website kan namelijk een heleboel taken van jou uit handen nemen, naamsbekendheid voor jouw bedrijf opbouwen en een visitekaartje achterlaten wanneer bezoekers op jouw website komen. Aangezien iedere ondernemer hier profijt van heeft zal ik ook echt iedereen aanraden om een zelf een website te maken.

Website maken kosten: Bouw jij zelf of laat jij jouw website bouwen?

Een andere vraag die jij jezelf van te voren moet stellen is: “Ga ik mijn website zelf maken of laat ik een website maken?”. Dit is een erg belangrijke vraag, omdat we later in deze blog een splitsing gaan maken tussen deze richtingen om jou zo goed mogelijk te helpen.

Veel ondernemers kiezen ervoor om een website te laten bouwen, omdat ze gehoord hebben dat het zelf maken van een website super lastig is. Ik ben al een aantal jaar actief met het bouwen van websites, maar ik kan je garanderen dat iedereen zelf een website kan bouwen wanneer je gebruik maakt van de juiste software. Een aantal jaar terug was het bouwen van een website inderdaad erg lastig en voor de meeste mensen ook niet weggelegd. Met de middelen, programma’s en technieken van tegenwoordig is het voor iedereen mogelijk om zelf, zonder technische kennis, goedkoop een eigen website te maken.

Uiteraard heeft ook het laten bouwen van een website zo zijn voordelen. Zo hoef je er zelf geen tijd in te stoppen en kun jij jouw volledig richten op jouw hobby/onderneming. Daarnaast kun je er vaak ook van uitgaan dat de kwaliteit van een website die jij hebt laten maken goed is. Het laten bouwen heeft niet alleen voordelen, want de kosten voor het laten bouwen van een website zijn vaak erg hoog. Zo is het niet gek dat je minimaal €1.000 euro moet afrekenen om een relatief kleine en simpele website te laten bouwen. Wanneer jij als beginner zelf een website gaat maken kun je deze kosten een heel stuk naar beneden krijgen.

Website bouwen kosten: Kies je voor WordPress of een op maat gemaakte website

Wanneer jij zelf jouw website gaat bouwen of wanneer jij jouw website laat bouwen heb je de keuze uit verschillende systemen. Zo kun jij zelf eenvoudig een website maken met systemen als Jimdo, Wix of Squarespace. Laat jij een website maken? Dan wordt er vrijwel altijd gebruik gemaakt van WordPress. Als je een super uitgebreide technische website wilt laten maken zal je vaak een op maat gemaakte website nodig hebben.

In de meeste gevallen zal er gebruik gemaakt worden van WordPress en dat heeft een aantal redenen. Zo is het bouwen in WordPress makkelijker, gaat het veel sneller, is het veel makkelijker in onderhoud en kun je er echt alle kanten mee op. Er is dus geen idee te gek wanneer je een website wilt laten bouwen in WordPress. Ook de kosten voor het laten bouwen van een WordPress website zijn aanzienlijk lager dan wanneer jij kiest voor een op maat gemaakte website.

Het is ook mogelijk om een website op maat te laten maken. Dit betekent dat het ontwikkelteam de website helemaal vanaf een witte pagina maakt. Hiervoor wordt geen gebruik gemaakt van WordPress, maar verschillende programmeertalen als HTML, CSS, PHP en JavaScript. Voor de hele grote projecten zal dit een goede keuze kunnen zijn, maar het gaat wel veel meer tijd en geld kosten om een website helemaal op maat te laten maken.

Kosten-website-laten-maken

Wie kan jouw website maken & wat gaat dat kosten?

Als jij er al voor hebt gekozen om een website te laten bouwen dan is het tijd om naar de kosten te gaan kijken. Het laten bouwen van een website is namelijk niet goedkoop en daarbij verschillen de kosten ook sterk per bedrijf. Zo kan het maar zo voorkomen dat jij bij 3 bedrijven een offerte aanvraagt en dat het zo enkele honderden euro’s in prijs kan verschillen.

Ik zal hieronder daarom een overzicht geven van welke partijen jouw website zouden kunnen bouwen, wat het bij deze partijen gaat kosten en waarom zij zo duur of juist goedkoop zijn.

Website laten bouwen door studenten

De eerste en goedkoopste manier om een website te laten bouwen, is door een website te laten bouwen door studenten. Ook wanneer jij jouw website wilt laten bouwen door een student kunnen de prijzen erg verschillen, maar je kunt ongeveer de volgende bedragen aanhouden.

Wanneer jij een simpele WordPress website wilt laten bouwen op basis van een template. In dit geval beginnen de kosten bij zo’n €250 euro en die kunnen oplopen tot zo’n €1500 euro. Hoeveel jouw website gaat kosten is afhankelijk van het aantal pagina’s, de functionaliteiten die jij op jouw website wilt en de prijs van de template.

Het laten bouwen van jouw website door studenten is een erg slimme keuze, want de kosten zijn veel lager en vaak hebben ze sneller tijd om wat op te lossen of jou met een gerelateerde zaak te helpen. Het nadeel van studenten is dat ze naar enkele maanden of jaren stoppen met hun onderneming. Dit betekent dat ze jou niet meer helpen met jouw website en dat je dit zelf moet gaan doen of een ander bedrijf moet zoeken.

Website laten bouwen door freelancers of kleine bureaus

De tweede optie is het laten bouwen van jouw website door freelancers of kleine webdesignbureaus. Wanneer je hiervoor kiest heb je meer zekerheid, omdat deze bedrijven minder snel met hun onderneming zullen stoppen dan een student. Daarbij is het vaak zo dat deze partijen iets beter weten waar ze mee bezig zijn dan studenten, maar dat hoeft trouwens niet.

Het laten bouwen van een website door freelancers of kleine webdesignbureaus brengt natuurlijk ook kosten met zich mee. De kosten hiervan beginnen bij zo’n €1500 euro en kunnen oplopen tot zo’n €3000 euro. Dit is echter wel afhankelijk van hoe uitgebreid de website moet worden, welke functionaliteiten de website moet bevatten en of er rekening moet worden gehouden met de snelheid en zoekmachine vriendelijkheid.

Wil jij een website laten bouwen waar je de komende jaren zonder problemen mee vooruit kunt? Dan is het in de meeste gevallen de beste keuze om jouw website te laten bouwen voor webdesignbureaus of freelancers. Echter zijn de kosten voor het laten bouwen van een website door deze partijen ook weer een heel stuk duurder dan wanneer je voor studenten kiest.

Website laten bouwen door grotere webdesignbureaus

Heb jij een zelf een grote onderneming? Een webshop of een website met veel content? Dan is het een verstandige keuze om jouw nieuwe website te laten bouwen door specialisten. Dit is natuurlijk niet de goedkoopste optie, maar je wilt met zo’n website echt niet dat er wat fout gaat en daarom moet er met veel aandacht en kennis aan jouw nieuwe website gewerkt worden.

Natuurlijk valt niet zomaar elke onderneming onder deze categorie, maar bijvoorbeeld grote complexe websites, webshops en bekende merken zullen hun nieuwe website of webshop door dit soort bedrijven moeten laten maken. De prijzen hiervoor beginnen bij zo’n €5.000 euro en kunnen oplopen tot €30.000. Het is zelfs nog mogelijk om hier nog boven te komen, maar dan moet je wel echt een hele grote, uitgebreide website of webshop hebben.

Wanneer jij jouw website of webshop door deze partij laat maken weet je zeker dat alles goed komt. Er gaat namelijk een groot team experts op verschillende vakgebieden aan jouw website werken. Zo komen er designers aan te pas, maar ook snelheids experts, conversie optimalisatie experts, online marketing experts en ga zo nog maar door. Je kunt ervan uitgaan dat er echt het best mogelijk resultaat met jouw website gehaald gaat worden.

Zelf een WordPress website bouwen

De laatste en goedkoopste optie is om zelf een WordPress website te gaan bouwen. Ik kan je garanderen dat dit lang niet zo moeilijk is als je zelf denkt. Natuurlijk is dit wel afhankelijk van jouw specifieke wensen, want als je echt een grote website wilt maken met speciale wensen kan het wel wat lastiger worden.

Het voordeel van het maken van jouw eigen website is dat je erg veel kosten kunt besparen. Ook leer je er zelf erg veel van en kun je uiteindelijk trots zijn, omdat jij de website helemaal zelf hebt gemaakt. Ook is het goed om te weten dat je zelf eenvoudig aanpassingen kunt maken. Je hoeft hiervoor niet eerst met een programmeur contact op te nemen, zodat hij dit betaald voor jou kan oplossen.

De kosten voor het zelf bouwen van een WordPress website zullen erg meevallen. Zo kun je voor minder dan €100 zelf al een eigen website maken. Natuurlijk moet je hier dan wel zelf wat tijd in investeren, maar met mijn e-boek valt dat reuze mee. Ik heb namelijk een handleiding geschreven waarmee jij zelf een mooie, goed ingestelde en resultaatgerichte website kunt opzetten. Je kunt deze handleiding gratis downloaden via de knop onderaan deze blog.

Wordpress-logo

Website bouwen kosten: Hoe zijn deze kosten opgebouwd

Ik kan mij zo voorstellen dat jij jezelf afvraagt hoe deze website maken kosten zijn opgebouwd. Er komt namelijk een hele hoop kijken bij zowel het zelf bouwen als het laten bouwen van een website. Zo krijg je bijvoorbeeld te maken met webhosting, de WordPress website templates & thema’s, de uren die het gaat kosten, zoekmachine optimalisatie en eventuele extra’s. Hieronder zal ik uitleggen met welke website maken kosten jij rekening moet houden.

1. Hosting en domeinnaam

Als eerste moet je natuurlijk een goede hosting provider en domeinnaam kopen. De domeinnaam is het adres van de website en dus de plek waar bezoekers jouw website op kunnen vinden. Vervolgens zorgt de webhosting ervoor dat jouw website 24/7 live staat en bereikbaar is.

De hosting kosten zijn afhankelijk van het type hosting dat jij kiest en de hosting provider die jij kiest. Kies je voor normale shared hosting bij een hosting provider als Cloud86? Dan kun je hier al terecht vanaf €1,95 per maand. De domeinnaam kost je vervolgens €9,95 per jaar. Er zijn ook hosting providers die een gratis domeinnaam leveren. Hosting providers die dit bijvoorbeeld hebben zijn Bluehost en Hostinger.

2. WordPress thema

Zodra jij een domeinnaam en webhosting hebt is het tijd om WordPress te installeren. Hoe dit moet verschilt per webhosting, maar ik weet wel dat wanneer je gekozen hebt voor SiteGround dit met één druk op de knop kan.

Het installeren van WordPress en het gebruik van WordPress is volledig gratis. Wel is het verstandig om direct te kiezen voor een premium WordPress thema. Een thema bepaald namelijk het uiterlijk en de functionaliteiten die jij kunt gaan gebruiken. Daarnaast heeft een thema ook invloed op de snelheid van jouw website, de zoekmachine vriendelijkheid, de veiligheid voor gebruikers en de klantenservice wanneer jij tegen problemen aanloopt. Het kiezen van een premium WordPress thema is daarom wel zo slim.

Ik heb zelf verschillende blogberichten geschreven over de beste WordPress thema’s in het algemeen, voor fotografie websites, voor bloggers, voor restaurants, portfolio’s, webshops en voor makelaars. Mocht je helemaal zelf wat willen maken? Dan kan ik je aanraden om gebruik te maken van het Astra Theme, OceanWP theme of GeneratePress. Deze thema’s zijn namelijk speciaal ontwikkeld voor snelheid en zoekmachine vriendelijkheid. De kosten voor een premium WordPress thema bedragen meestal rond de €50 euro en dat is een eenmalig bedrag!

Kosten-WordPress-website-maken

3. Eigen tijd

De grootste kosten worden gemaakt in de uren die nodig zijn om jouw website te bouwen. Hoe uitgebreider jouw website is of moet worden des te meer tijd er voor nodig is en dus hoe duurder het totale project gaat worden. Ook ligt het eraan hoe ervaren de mensen zijn die met jouw website aan de slag gaan. Het grootste deel van de kosten bestaat daarom hieruit en ook dit zit uiteraard inbegrepen in de prijzen die ik hierboven al had besproken.

Als laatste kunnen er ook nog variabele kosten gemaakt worden. Dit zijn bijvoorbeeld de kosten voor functionaliteiten die jij op jouw website wilt gaan gebruiken. Aangezien deze per project verschillen worden de variabel genoemd en zitten ze niet bij de prijs inbegrepen. Al deze factoren bepalen samen wat het laten bouwen van een website jou gaat kosten.

Zoals je eerder in deze website maken kosten blog al hebt gelezen heb ik een WordPress handleiding geschreven. In deze handleiding leg ik jou stap voor stap uit hoe jij zelf een eigen WordPress kunt maken zonder enige technische kennis. Je kunt deze handleiding downloaden via de knop onderaan deze blog.

Kosten website maken? Hoeveel gaat het jou kosten?

Zoals je hierboven al hebt gelezen worden de website maken kosten opgedeeld in drie onderdelen. Bij het maken van een eigen website krijg je namelijk te maken met de kosten voor de hosting en domeinnaam, een WordPress thema en de tijd die het jou gaat kosten.

De kosten voor het maken van een eigen website zijn dus afhankelijk van de hosting, domeinnaam en het WordPress thema dat jij kiest. Het is voor mij daarom lastig in te schatten hoeveel het maken van een website jou exact gaat kosten.

Wanneer je kiest voor de hosting van Cloud86 en het Astra WordPress thema, Elementor Pro of Divi van Elegant Themes zal je niet snel boven de €150 komen. De combinatie van deze programma’s maakt het wel mogelijk om zonder technische kennis jouw eigen website te maken.

Website-maken-kosten

Waarom is het laten bouwen van een website zoveel duurder?

Zoals je hebt gelezen zijn de kosten voor het laten bouwen van een website stukken hoger dan wanneer jij ervoor kiest om zelf een website te bouwen. Ik heb net al een beetje uitlegt waar dit door komt, maar ik wil het hier toch net even iets uitgebreider toelichten.

Wanneer jij een website laat bouwen wordt dit gedaan door mensen die hier hun beroep van hebben gemaakt en dus echt weten waar ze mee bezig zijn. Dit is een van de grootste redenen waarom de kosten voor het laten bouwen van een website zo hoog zijn. Uiteraard is dit wel afhankelijk van de persoon die jouw website gaat bouwen. Zo is een jouw website laten bouwen door een student veel goedkoper dan wanneer je dit door een bureau laat doen.

Wanneer jij een website laat bouwen hoef jij hier zelf geen tijd in te stoppen. Er gaat namelijk iemand anders bezig om voor jou een goede, snelle en functionele website te bouwen. Jij bespaard hierdoor veel tijd, maar uiteraard moet je wel kosten gaan maken om de webbouwer te kunnen betalen.

Vaak is het ook zo dat de webbouwer meer kennis heeft op dit gebied en sneller een website kan bouwen dan jijzelf. Dit is voor jou een voordeel, want je krijgt in de meeste gevallen betere kwaliteit. Maar ook dit gaat extra geld kosten. Het is dus vrij logisch dat de kosten voor het laten bouwen van een website veel hoger zijn dan wanneer jij dit zelf gaat doen.

Website bouwen kosten: Kun jij het beste zelf gaan bouwen of laten bouwen?

Nu we aan het einde van deze website maken kosten blog zijn gekomen is het tijd voor een conclusie, want hoeveel gaat het maken van een website kosten en kun jij zelf jouw eigen website maken?

Zoals je waarschijnlijk al hebt gelezen kun je zelf zonder technische kennis eenvoudig jouw eigen website maken. Het is hiervoor alleen wel belangrijk dat je de juiste software gebruikt. Wanneer je dit doet zullen de website maken kosten niet snel boven de €150 uitkomen.

Heb jij hulp nodig bij het maken van jouw eigen website? Dan kan ik je zeker aanraden om mijn WordPress handleiding te downloaden. Hierin leg ik jou stap voor stap uit hoe jij hosting aanschaft, WordPress installeert en vervolgens jouw eigen website kunt gaan maken.

Website maken kosten - Veelgestelde vragen

Wat kost het laten maken van een website?

Hoeveel het laten maken van een website kost is afhankelijk van jouw wensen. Voor een simpele website met enkele pagina’s zal je al gauw €1000 euro kwijt zijn. Heb je meer en/of uitgebreidere wensen? Dan zullen de kosten al snel oplopen tot enkele duizenden euro’s.

Wat kost het maken van een website met WordPress?

Hoeveel het maken van een WordPress website kost is afhankelijk van de hosting en het WordPress thema dat jij gaat gebruiken. Voor goede hosting zal je enkele euro’s per maand moeten betalen en een goed WordPress thema, dat je zonder technische kennis kunt gebruiken, zal ongeveer €50 euro per jaar kosten.

Hoeveel kost een website gemiddeld per jaar?

Hoeveel een website gemiddeld per jaar kost is afhankelijk van of jij zelf een website maakt of dat je deze laat maken. De kosten per jaar voor een website laten maken zullen stukken hoger liggen. Ze moeten de website namelijk onderhouden en waarschijnlijk enkele optimalisaties doorvoeren. De gemiddelde kosten per jaar voor het maken van een website zullen rond de €100 euro liggen.

Is WordPress.org gratis?

Ja, WordPress.org is gratis maar je hebt hiervoor wel een eigen domeinnaam met hosting nodig. Dit brengt kosten met zich, maar vanuit je hostingpakket kun je vervolgens wel met één druk op de knop WordPress installeren.
Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Ook interessant

Jouw eigen droom website maken met WordPress?

Wil je leren hoe je WordPress kunt gebruiken om zonder technische kennis jouw eigen droom website te maken? Download de handleiding dan gratis en ontdek direct hoe eenvoudig het is!

Via deze handleiding kun je tijdelijk tot 58% korting krijgen op webhosting!

Gratis-WordPress-handleiding-mockup-staand