Website Bouwen Kosten | Wat Kost een Goede Website in 2022!

Zelf-een-wordpress-website-bouwen-kosten
Inhoudsopgave

Is jouw huidige website aan vervanging toe? Of had je nog geen website, maar wordt het daar nu toch tijd voor? Dan heb heb je twee keuzes. Zo kun je ervoor kiezen om zelf een website te gaan bouwen, maar je kunt er ook voor kiezen om jouw nieuwe website te laten bouwen. Aangezien veel ondernemers zich afvragen wat dat gaat kosten heb ik besloten daar een volledige en uitgebreide blog over te schrijven. In deze blog ga ik daarom onder andere uitleggen wat de kosten zijn voor het bouwen van een website.

Naast de kosten van het zelf bouwen of laten bouwen van een website komen er ook nog een aantal andere interessante onderwerpen aanbod. Zo bespreek ik onder andere ook de volgende onderwerpen:

 • Waarom zou je een website willen/moeten bouwen?
 • Ga jij jouw website zelf bouwen of laat jij jouw website bouwen?
 • Kies je voor WordPress of een op maat gemaakte website?
 • Wie kan jouw website bouwen en wat kost dat?
 • Wat kost het als jij zelf een website gaat bouwen?
 • Waarom is het laten bouwen van een website zoveel duurder?
 • Hoe kun jij zelf een goede website bouwen?

Waarom heb jij een website nodig?

De eerste vraag die jij jezelf moet stellen is: “Waarom zou je een website willen bouwen?”. Voor de ene persoon is deze vraag een stuk makkelijker te beantwoorden, maar het is wel handig om van te voren een goed antwoord op deze vraag te hebben. 

Om jou hierbij je helpen zal ik een aantal voorbeelden geven waarom jij een website nodig hebt. Door de huidige situatie rondom het coronavirus is bijna alles gesloten en moet al het werk gedaan worden vanuit huis. In dit geval is het belangrijk voor de ondernemers die hiervoor nog niet online actief waren dit vanaf dit moment wel gaan doen. Door online actief bezig te gaan kun jij alsnog in contact komen met jouw doelgroep en jouw beroep/hobby blijven uitoefenen.

Het gebruik van een website is eigenlijk voor iedere soort onderneming aan te raden. Een website kan namelijk een heleboel taken van jou uit handen nemen, naamsbekendheid voor jouw bedrijf opbouwen en een visitekaartje achterlaten wanneer bezoekers op jouw website komen. Aangezien iedere ondernemer hier profijt van heeft zal ik ook echt iedereen aanraden om een zelf een website te bouwen of een website te laten bouwen.

Website bouwen kosten: Bouw jij zelf of laat jij jouw website bouwen?

Een andere vraag die jij jezelf van te voren moet stellen is: “Ga ik mijn website zelf bouwen of laat ik een website bouwen?”. Dit is een erg belangrijke vraag, omdat we later in deze blog een splitsing gaan maken tussen deze richtingen om jou zo goed mogelijk te helpen.

Veel ondernemers kiezen ervoor om een website te laten bouwen, omdat ze gehoord hebben dat het zelf bouwen van een website super lastig is. Ik ben al een aantal jaar actief met het bouwen van websites, maar ik kan je garanderen dat iedereen zelf een website kan bouwen wanneer je gebruik maakt van de juiste middelen. Een aantal jaar terug was het bouwen van een website inderdaad erg lastig en voor de meeste mensen ook niet weggelegd. Met de middelen, programma’s en technieken van tegenwoordig is het voor iedereen mogelijk om zelf, zonder  technische kennis, een volledige website te bouwen.

Uiteraard heeft ook het laten bouwen van een website zo zijn voordelen. Zo hoef je er zelf geen tijd in te stoppen en kun jij jouw volledig richten op jouw hobby/onderneming. Daarnaast kun je er vaak ook van uitgaan dat de kwaliteit van een website die jij hebt laten maken goed is. Het laten bouwen heeft niet alleen voordelen, want de kosten voor het laten bouwen van een website zijn vaak erg hoog. Zo is het niet gek dat je bijna €1.000 euro moet afrekenen om een relatief kleine en simpele website te laten bouwen. Wanneer jij zelf een website gaat bouwen kun je deze kosten een heel stuk naar beneden krijgen.

Website bouwen kosten: Kies je voor WordPress of een op maat gemaakte website

Wil jij jouw nieuwe website laten bouwen? Dan kun je er ook nog voor kiezen om jouw website te laten bouwen met WordPress of helemaal op maat. 

In de meeste gevallen zal er gebruik gemaakt worden van WordPress en dat heeft een aantal redenen. Zo is het bouwen in WordPress makkelijker, gaat het veel sneller, is het veel makkelijker in onderhoud en kun je er echt alle kanten mee op. Er is dus geen idee te gek wanneer je een website wilt laten bouwen in WordPress. Ook de kosten voor het laten bouwen van een WordPress website zijn aanzienlijk lager dan wanneer jij kiest voor een op maat gemaakte website.

Het is ook mogelijk om een website op maat te laten maken. Dit betekent dat het ontwikkelteam de website helemaal vanaf een witte pagina maakt. Hiervoor wordt geen gebruik gemaakt van WordPress, maar verschillende programmeertalen als HTML, CSS, PHP en JavaScript. Voor de hele grote projecten zal dit een goede keuze kunnen zijn, maar het gaat wel veel meer tijd en geld kosten om een website helemaal op maat te laten maken.

Website-maken-kosten

Wie kan jouw website bouwen & wat gaat dat kosten?

Als jij er al voor hebt gekozen om een website te laten bouwen dan is het tijd om naar de kosten te gaan kijken. Het laten bouwen van een website is namelijk niet goedkoop en daarbij verschillen de kosten ook sterk per bedrijf. Zo kan het maar zo voorkomen dat jij bij 3 bedrijven een offerte aanvraagt  en dat het zo enkele honderden euro’s in prijs kan schelen.

Ik zal hieronder daarom een overzicht geven van welke partijen jouw website zouden kunnen bouwen, wat het bij deze partijen gaat kosten en waarom zij zo duur of juist goedkoop zijn.

Website laten bouwen door studenten

De eerste en goedkoopste manier om een website te laten bouwen, is door deze door studenten te laten maken. Ook wanneer jij jouw website wilt laten bouwen door een student kunnen de prijzen erg verschillen, maar je kunt ongeveer de volgende bedragen aanhouden.

Wanneer jij een simpele WordPress website wilt laten bouwen op basis van een template. In dit geval beginnen de kosten bij zo’n €250 euro en die kunnen oplopen tot zo’n €1500 euro. Hoeveel jouw website gaat kosten is afhankelijk van het aantal pagina’s, de functionaliteiten die jij op jouw website wilt en de prijs van de template.

Het laten bouwen van jouw website door studenten is een erg slimme keuze, want de kosten zijn veel lager en vaak hebben ze sneller tijd om wat op te lossen of jou met een gerelateerde zaak te helpen. Het nadeel van studenten is dat ze naar enkele maanden of jaren stoppen met hun onderneming. Dit betekent dat ze jou niet meer helpen met jouw website en dat je dit zelf moet gaan doen of een ander bedrijf moet zoeken.

Website laten bouwen door freelancers of kleine bureaus

De tweede optie is het laten bouwen van jouw website door freelancers of kleine webdesignbureaus. Wanneer je hiervoor kiest heb je meer zekerheid, omdat deze bedrijven minder snel met hun onderneming zullen stoppen dan een student. Daarbij is het vaak zo dat deze partijen iets beter weten waar ze mee bezig zijn dan studenten, maar dat hoeft trouwens niet. 

Het laten bouwen van een website door freelancers of kleine webdesignbureaus brengt natuurlijk ook kosten met zich mee. De kosten hiervan beginnen bij zo’n €1500 euro en kunnen oplopen tot zo’n €3000 euro. Dit is echter wel afhankelijk van hoe uitgebreid de website moet worden, welke functionaliteiten de website moet bevatten en of er rekening moet worden gehouden met de snelheid en zoekmachine vriendelijkheid. 

Wil jij een website laten bouwen waar je de komende jaren zonder problemen mee vooruit kunt? Dan is het in de meeste gevallen de beste keuze om jouw website te laten bouwen voor webdesignbureaus of freelancers. Echter zijn de kosten voor het laten bouwen van een website door deze partijen ook weer een heel stuk duurder dan wanneer je voor studenten kiest.

Website laten bouwen door grotere webdesignbureaus

Heb jij een zelf een grote onderneming? Een webshop of een website met veel content? Dan is het een verstandige keuze om jouw nieuwe website te laten bouwen door specialisten. Dit is natuurlijk niet de goedkoopste optie, maar je wilt met zo’n website echt niet dat er wat fout gaat en daarom moet er met veel aandacht en kennis aan jouw nieuwe website gewerkt worden.

Natuurlijk valt niet zomaar elke onderneming onder deze categorie, maar bijvoorbeeld grote complexe websites, webshops en bekende merken zullen hun nieuwe website of webshop door dit soort bedrijven moeten laten maken. De prijzen hiervoor beginnen bij zo’n €5.000 euro en kunnen oplopen tot €30.000. Het is zelfs nog mogelijk om hier nog boven te komen, maar dan moet je wel echt een hele grote, uitgebreide website of webshop hebben.

Wanneer jij jouw website of webshop door deze partij laat maken weet je zeker dat alles goed komt. Er gaat namelijk een groot team experts op verschillende vakgebieden aan jouw website werken. Zo komen er designers aan te pas, maar ook snelheids experts, conversie optimalisatie experts, online marketing experts en ga zo nog maar door. Je kunt ervan uitgaan dat er echt het best mogelijk resultaat met jouw website gehaald gaat worden.

Zelf een WordPress website bouwen

De laatste en goedkoopste keuze is om zelf een WordPress website te gaan bouwen. Door hiervoor te kiezen kun je erg veel kosten besparen, je leert er zelf veel van en je kunt er echt trots op zijn omdat jij jouw website zelf hebt gebouwd. Ook is het goed om hierbij te vermelden dat je geen technische kennis nodig hebt en in principe iedereen een eigen website kan bouwen.

De kosten voor het zelf bouwen van een WordPress website zullen erg meevallen. Zo kun je voor minder dan €50.00 zelf al een website in de lucht zetten. Natuurlijk moet je hier dan wel zelf wat tijd in investeren, maar met mijn e-boek hoeft dat niet meer. Ik heb namelijk een handleiding geschreven waarmee jij zelf een mooie, goed ingestelde en resultaatgerichte website kunt opzetten. Ik zal dit e-boek gratis naar jou toesturen wanneer jij hieronder jouw e-mailadres achterlaat.

Wordpress-logo

Website bouwen kosten: Hoe zijn deze kosten opgebouwd

Ik kan mij zo voorstellen dat jij jezelf afvraagt hoe deze kosten zijn opgebouwd. Er komt namelijk een hele hoop kijken bij zowel het zelf bouwen als het laten bouwen van een website. Zo krijg je bijvoorbeeld te maken met webhosting, de templates & thema’s, de uren die het gaat kosten, zoekmachine optimalisatie en eventuele extra’s.

Als eerste moet je natuurlijk een webhosting en domeinnaam hebben. De domeinnaam is het adres van de website en dus de plek waar bezoekers jouw website op kunnen vinden. Vervolgens zorgt de webhosting ervoor dat jouw website 24/7 live staat en bereikbaar is. De kosten voor webhosting zitten vaak niet bij de prijzen die ik hierboven al heb besproken.

Vervolgens krijg je te maken met het installeren van WordPress, een thema kiezen en de functionaliteiten controleren en opzoeken die jij op jouw website wilt hebben staan. Ook dit gaat tijd en kosten met zich meebrengen, maar deze kosten zijn wel essentieel voor het opzetten van een goede website. De kosten hiervan zijn bijna altijd inbegrepen in de prijs van de website.

De grootste kosten worden gemaakt in de uren die nodig zijn om jouw website te bouwen. Hoe uitgebreider jouw website is of moet worden des te meer tijd er voor nodig is en dus hoe duurder het totale project gaat worden. Ook ligt het eraan hoe ervaren de mensen zijn die met jouw website aan de slag gaan. Het grootste deel van de kosten bestaat daarom hieruit en ook dit zit uiteraard inbegrepen in de prijzen die ik hierboven al had besproken.

Als laatste kunnen er ook nog variabele kosten gemaakt worden. Dit zijn bijvoorbeeld de kosten voor functionaliteiten die jij op jouw website wilt gaan gebruiken. Aangezien deze per project verschillen worden de variabel genoemd en zitten ze niet bij de prijs inbegrepen. Al deze factoren bepalen samen wat het laten bouwen van een website jou gaat kosten.

Zelf een website bouwen? Wat kost dat?

Zoals je hebt gelezen zijn de kosten voor het laten bouwen van een website flink hoog. Al helemaal wanneer je het laat doen door ervaren webbouwers gaat dit je aanzienlijk wat geld kosten. Aangezien ik zelf ook regelmatig websites maak voor klanten kan ik je al zeggen dat je voor een simpele, gebruiksvriendelijke en strakke website al gauw zo’n €750 tot €1000 euro kwijt bent.

Ik kan mij zo voorstellen dat dit voor de meeste toch een flink bedrag is waar je eigenlijk toch niet echt op zit te wachten. Daarom kan ik je zeker aanraden om zelf een website te gaan bouwen, want hierdoor blijven de kosten voor jou een stuk lager en het is helemaal niet lastig. Ik zal je even kort uitleggen hoe het werkt.

Domeinnaam + Webhosting

Als jij zelf een website gaat bouwen heb je natuurlijk ook een domeinnaam en webhosting nodig. Deze stap verschilt daarom weinig van het laten bouwen van een website. Je moet voor beide, in de meeste gevallen, namelijk zelf een domeinnaam en webhosting regelen.

Het is belangrijk dat je hier niet op gaat bezuinigen, want op het gebied van hosting kun jij vaak al jouw concurrenten verslaan in Google. Een webhosting bepaald namelijk de snelheid van jouw website en aangezien jij hier veel invloed op hebt is het zonde om hier direct kansen te laten liggen.

Een goede webhosting hoeft daarbij ook helemaal niet duur te zijn. Zo kan ik je zeker de WordPress webhosting van SiteGround aanraden. Dit is op dit moment een van de beste WordPress webhosting partijen die zelfs door WordPress zelf wordt aangeraden. Mijn websites host ik ook bij SiteGround en ik haal bizar goede laadtijden wat ook weer betekent dat ik beter wordt gevonden in Google, meer bezoekers krijg en uiteindelijk meer ga verdiennen.

Op dit moment heeft SiteGround een leuke aanbieding waardoor jij geen €12,99 per maand betaald, maar slechts €5,99 euro per maand. Wanneer je hier een domeinnaam aan toevoegt heb je voor €105 euro het eerste jaar webhosting gedekt en kun je direct erg goede resultaten gaan halen.

Premium WordPress thema

Zodra jij een domeinnaam en webhosting hebt is het tijd om WordPress te installeren. Hoe dit moet verschilt per webhosting, maar ik weet wel dat wanneer je gekozen hebt voor SiteGround dit met één druk op de knop kan.

Het installeren van WordPress en het gebruik van WordPress is volledig gratis. Wel is het verstandig om direct te kiezen voor een premium WordPress thema. Een thema bepaald namelijk het uiterlijk en de functionaliteiten die jij kunt gaan gebruiken. Daarnaast heeft een thema ook invloed op de snelheid van jouw website, de zoekmachine vriendelijkheid, de veiligheid voor gebruikers en de klantenservice wanneer jij tegen problemen aanloopt. Het kiezen van een premium WordPress thema is daarom wel zo slim.

Ik heb zelf verschillende blogberichten geschreven over de beste WordPress thema’s in het algemeen, voor fotografie websites, voor bloggers, voor restaurants, portfolio’s, webshops en voor makelaars. Mocht je helemaal zelf wat willen maken? Dan kan ik je aanraden om gebruik te maken van het Astra Theme, OceanWP theme of GeneratePress. Deze thema’s zijn namelijk speciaal ontwikkeld voor snelheid en zoekmachine vriendelijkheid. De kosten voor een premium WordPress thema bedragen meestal rond de €50 euro en dat is een eenmalig bedrag!

Astra-wordpress

Tijd

Het enige verschil tussen het laten bouwen van een website en het zelf bouwen van een website zit hem in de tijd. Wanneer jij jouw website zelf wilt maken gaat dit je namelijk veel meer tijd kosten dan wanneer jij jouw website laat maken. Vooral als je nog nooit een website hebt gemaakt kan het even wat tijd kosten om alles te snappen, maar daar heb ik wat op bedacht.

Ik heb namelijk een handleiding geschreven waarin ik jou stap voor stap uitleg hoe jij zelf een website kunt bouwen, waar je op moet letten en verschillende tips waarmee jij extra snel succes kunt behalen met jouw website. Deze handleiding deel ik tijdelijk gratis! Het enige wat jij hiervoor hoeft te doen is hieronder jouw e-mailadres achter te laten en dan zorg ik ervoor dat jij het e-boek in jouw mailbox ontvang!

Waarom is het laten bouwen van een website zoveel duurder?

Zoals je hebt gelezen zijn de kosten voor het laten bouwen van een website stukken hoger dan wanneer jij ervoor kiest om zelf een website te bouwen. Ik heb net al een beetje uitlegt waar dit door komt, maar ik wil het hier toch net even iets uitgebreider toelichten. 

Wanneer jij een website laat bouwen wordt dit gedaan door mensen die hier hun beroep van hebben gemaakt en dus echt weten waar ze mee bezig zijn. Dit is een van de grootste redenen waarom de kosten voor het laten bouwen van een website zo hoog zijn. Uiteraard is dit wel afhankelijk van de persoon die jouw website gaat bouwen. Zo is een jouw website laten bouwen door een student veel goedkoper dan wanneer je dit door een bureau laat doen.

Wanneer jij een website laat bouwen hoef jij hier zelf geen tijd in te stoppen. Er gaat namelijk iemand anders bezig om voor jou een goede, snelle en functionele website te bouwen. Jij bespaard hierdoor veel tijd, maar uiteraard moet je wel kosten gaan maken om de webbouwer te kunnen betalen.

Vaak is het ook zo dat de webbouwer meer kennis heeft op dit gebied en sneller een website kan bouwen dan jijzelf. Dit is voor jou een voordeel, want je krijgt in de meeste gevallen betere kwaliteit. Maar ook dit gaat extra geld kosten. Het is dus vrij logisch dat de kosten voor het laten bouwen van een website veel hoger zijn dan wanneer jij dit zelf gaat doen.

Website bouwen kosten: Is het mogelijk om zelf een goede & zoekmachine vriendelijke website te bouwen?

Nu je hebt gelezen dat de kosten voor het laten bouwen van een website aanzienlijk hoog zijn, kan ik mij zo voorstellen dat jij liever jouw eigen website gaat bouwen. De eerste vraag die jij jezelf dan stelt is: “Kan ik dat wel?” & “Hoe moet ik dan doen?”.

Dat jij jezelf deze vragen stelt is heel normaal, want een aantal jaar terug was het bouwen van een website nog een hele klus. Maar tegenwoordig kan iedereen het wanneer je gebruik maakt van de juiste tools en instellingen.

Om jou hier zo goed mogelijk bij te helpen heb ik een eigen handleiding geschreven. In deze handleiding leg ik jou stap voor stap uit hoe jij zelf een succesvolle website kunt opbouwen zonder dat daar technische kennis voor nodig is. Daarnaast bespreek ik in deze handleiding ook nog de volgende onderdelen:

 • Het kiezen van de juiste webhosting
 • WordPress installeren & instellingen goed zetten
 • Een thema kiezen om jouw website op te bouwen
 • Hoe jij jouw website het beste kunt inrichten
 • Hoe jij de snelheid van jouw website kunt optimaliseren om beter te scoren in Google
 • Hoe jij jouw website kunt beveiligen tegen hackers
 • Hoe jij jouw website kunt optimaliseren voor bepaalde zoektermen waarop jij gevonden wilt worden
 • 10 tips die jij direct moet toepassen om sneller resultaat te behalen
 

Ik ben er zeker van overtuigd dat iedereen in deze tijd zelf een eigen website kan maken. Wanneer dit jouw eerste website gaat worden zal het sowieso wat extra tijd in beslag nemen, omdat jij het nog nooit eerder hebt gedaan. Wanneer jij deze handleiding download kan ik je garanderen dat jij zonder moeite en technische kennis een snelle en zoekmachine vriendelijke website kunt bouwen. Wanneer jij hieronder jouw e-mailadres achterlaat stuur ik de handleiding direct naar jou toe!

Website bouwen kosten: Kun jij het beste zelf gaan bouwen of laten bouwen?

Nu we aan het einde zijn gekomen is het natuurlijk tijd voor een conclusie, want kun jij nu het beste zelf jouw website gaan bouwen of kun je dit het beste laten doen? Ik vind dit een lastige vraag die ik niet snel voor jou kan beantwoorden, maar ik kan je wel een advies geven.

Als jij echt geen tijd hebt, helemaal geen zin hebt om jezelf te verdiepen in het bouwen van een eigen website of liever de focus legt op waar jij daadwerkelijk goed in bent. Dan zal ik je aanraden om een website te laten bouwen. De kosten zijn dan hoger, maar in de meeste gevallen is dit dan toch de beste keuze voor jou.

Vind jij de kosten voor het laten bouwen van een website te hoog? Wil jij geld besparen? Bouw jij liever zelf zonder technische kennis een eigen website? En heb jij hier de tijd voor? Dan zal ik je zeker aanraden om zelf een website te gaan bouwen. Al helemaal met mijn handleiding gaat dit echt een fluitje van een cent voor jou worden!

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Ook interessant

Vergeet jij jouw e-book voor een succesvolle website niet?

Ga jij deze kans echt laten liggen? Je kunt dit e-book vol met tips voor het maken van een succesvolle website nu tijdelijk gratis downloaden!

Handleiding-website-maken-ebook