Website verhuizen | Zo verander jij eenvoudig van hosting!

WordPress-website-verhuizen (1)
Inhoudsopgave

Heb je een website of webshop gemaakt, maar ben je niet meer tevreden over jouw hosting provider? Of heb je een website overgekocht en wil je deze nu verhuizen naar jouw eigen hostingpakket? Dan is jouw website verhuizen de beste optie!

Wanneer je ervoor kiest om jouw website te verhuizen zet je jouw website, domeinnaam, mailbox en database over van jouw huidige hosting provider naar de nieuwe. Voor velen zal dit alleen al snel een flink technisch verhaal worden.

In dit artikel ga ik jou daarom alles vertellen over het verhuizen van jouw website. Laten we dus maar direct beginnen met de verschillende redenen waarom jij jouw website zou willen verhuizen.

Waarom moet je jouw website verhuizen?

Jij leest dit artikel omdat jij jouw website wilt verhuizen, maar waarom precies? Eigenlijk zijn er een groot aantal verschillende redenen waarom jij als klant van een hosting provider zou willen verhuizen. Hieronder leg ik de belangrijkste redenen uit waarom mensen hun website willen verhuizen:

1. Snelheid valt tegen

Een van de belangrijkste reden waarom mensen ervoor kiezen om hun website te verhuizen is snelheid. Niemand zit namelijk te wachten op een trage website. Naast dat je dit zelf super irritant vind vinden ook je bezoekers dit super vervelend. Dit is dan ook de redenen dat de snelheid ook voor Google super belangrijk is. De snelheid van jouw website heeft nu dan ook erg veel invloed op hoe goed jouw website gevonden kan worden in de zoekresultaten.

2. Klantenservice valt tegen

Ben jij niet super technisch aangelegd? Dan is ook de klantenservice super belangrijk! Wanneer je namelijk vragen of problemen hebt wil je zo snel mogelijk geholpen worden. In dit soort gevallen is het erg prettig dat je makkelijk en snel contact kan opnemen met de klantenservice. Is er geen klantenservice of is de klantenservice erg traag? Dan is dit voor veel mensen een reden om hun website te verhuizen.

3. Kosten stijgen bij verlenging

Heb jij een hosting provider gekozen die een korting geeft op de eerste contractduur? Dan stijgen de kosten in veel gevallen aanzienlijk zodra het nieuwe contract ingaat. Om deze prijsstijging te voorkomen zijn er veel mensen die ervoor kiezen om niet te verlengen, maar over te stappen van hosting en dus hun website te verhuizen.

Website-verhuizen

Welke type websites kun je verhuizen?

WordPress is veruit het populairste systeem voor het maken van een website of webshop, maar toch zijn er ook nog de nodige mensen die andere systemen gebruiken. Zo hoor je bijvoorbeeld regelmatig dat mensen werken met Joomla, Magento of Drupal.

Voor al deze systemen geldt dat er een moment kan komen dat jij niet meer tevreden bent en wilt verhuizen naar een andere hosting provider. In dit geval is het goed om te weten dat het voor al deze systemen mogelijk is om jouw bestaande website met domeinnaam te verhuizen naar een nieuwe hosting provider.

Het maakt dus helemaal niet uit of jij een WordPress, Joomla, Drupal of Magento website hebt die jij wilt verhuizen naar een andere hosting provider!

Jouw website zelf verhuizen of laten verhuizen?

Een WordPress website maken is makkelijk, maar het verhuizen van een website kan vervolgens best een klus zijn. Wanneer je dit namelijk goed en zonder downtime wilt doen is enige technische kennis wel handig.

Wanneer jij niet super technisch bent aangelegd raad ik je absoluut niet aan om zelf jouw website te verhuizen. Er kan namelijk zoveel fout gaan bij een website verhuizing dat grote nadelige gevolgen kan hebben voor jouw website.

Gelukkig zijn er een aantal hosting providers die beschikken over een gratis verhuisservice. Wat dit inhoudt is dat zij jouw website gratis kunnen verhuizen wanneer jij een hostingpakket bij hun koopt. Het voordeel hiervan is dat jij zelf niks hoeft te doen en dat experts van de hosting provider ervoor zorgen dat jouw website goed en zonder downtime wordt overgezet.

Welke hosting providers kunnen jouw website gratis verhuizen?

Zoals ik je eerder in dit artikel vertelde is het niet verstandig om je website zelf te verhuizen als je niet echt technische bent aangelegd. Gelukkig zijn er dus hosting providers die beschikken over een gratis verhuisservice. Zij kunnen jouw website met domeinnaam, e-mailbox en database zonder downtime overzetten. Het maakt hierbij niet uit of jouw website is gemaakt in WordPress, Joomla, Drupal of Magento.

Hieronder bespreek ik drie hosting providers die beschikken over een gratis verhuisservice. Per hosting provider zal ik even toelichten hoe dit precies in zijn werk gaat en op welke manier zij jou kunnen helpen.

1. Cloud86

Cloud86-verhuisservice

De eerste hosting provider die beschikt over een gratis verhuisservice is Cloud86. Cloud86 is Nederlandse hosting provider die de laatste jaren erg hard is gegroeid. Dit komt onder andere doordat ze meermaals zijn uitgeroepen tot beste hosting provider en in 2022 ook zijn uitgeroepen tot de snelste hosting provider in Nederland.

Naast dat ze super snel zijn vinden ze ook de klantenservice super belangrijk, want dit is een van hun kernpunten. De klantenservice van Cloud86 is dan ook zowel via mail als telefoon bereikbaar. Wanneer je kiest voor de mail ontvang jij ook nog eens snel reactie!

Wil jij gebruik kunnen maken van de gratis verhuisservice van Cloud86? Dan dien je minimaal het “Webhosting Medium” pakket aan te schaffen. De kosten voor dit hostingpakket bedragen €2,95 per maand. Meer weten over Cloud86? Lees dan mijn Cloud86 review!

2. SiteGround

SiteGround-review

De tweede hosting provider die beschikt over een gratis verhuisservice is SiteGround. SiteGround is een grote internationale hosting provider waar jij hoogstwaarschijnlijk al wel eens van hebt gehoord.

Wil jij overstappen naar de hosting van SiteGround? Dan kun je op 2 manieren jouw huidige website verhuizen. Je kunt namelijk gratis verhuizen met behulp van SiteGround hun eigen WordPress plugin. Dit gaat makkelijk, maar je hebt wat minder controle. Het kan hierdoor voorkomen dat iets niet helemaal lekker overgezet wordt en dat je dat later zelf moet oplossen.

Wil jij jouw website niet overzetten met behulp van zo’n plugin? Dan beschikt ook SiteGround over een team dat jou kan helpen bij het verhuizen van jouw website. Helaas brengt dit wel kosten met zich mee. De kosten hiervoor bedragen namelijk €24 euro per website. Je bent er dan wel van verzekerd van dat alles direct goed gaat. Hier komen vervolgens nog wel de kosten van het hosting pakket bij op. Wil jij meer weten over de hosting van SiteGround? Lees dan mijn SiteGround review!

3. Mijn.host

Mijn.host-review

De laatste hosting provider die ook beschikt over een gratis verhuisservice is mijn.host. Mijn.host is net als Cloud86 een nederlandse hosting provider die hun zaken op het gebied van webhosting erg goed op orde hebben. Op het gebied van snelheid is mijn.host namelijk maar net ietsje trager dan Cloud86.

Wanneer je kiest voor mijn.host kun je al gebruik maken van de gratis verhuisservice bij het goedkoopste pakket van €1,99 per maand. Persoonlijk raad ik je alleen aan om minimaal voor het “Webhosting Basic” pakket te gaan van €3,99 per maand, omdat je anders alsnog geen snelle website of webshop zal krijgen. Wil jij meer weten over de webhosting van mijn.host? Lees dan mijn mijn.host review!

Website verhuizen: Zo verhuis jij jouw website zelf

Heb jij ervoor gekozen om jouw website of webshop zelf te gaan verhuizen? Dan kun je jouw website op verschillende manieren gaan verhuizen. Ik zal alle methodes hieronder uitgebreid toelichten, maar het is wel goed om te weten dat de ene methode iets technischer is dan de andere methode.

Als je niet super technisch bent aangelegd kun je het beste kiezen voor methode 1. Ben jij wat meer technisch aangelegd en wil jij jouw website via de FTP verhuizen? Dan kun je kiezen voor methode 2.

1. WordPress website verhuizen via een plugin

De makkelijkste manier om een WordPress website te verhuizen is door gebruik te maken van een plugin. WordPress kent verschillende plugins die jij kunt gebruiken om eenvoudig jouw volledige WordPress website naar een nieuwe locatie te verhuizen. Een plugin die hier bijvoorbeeld erg veel voor wordt gebruikt is de All-In-One WP Migration plugin.

Voor deze plugin heb je geen technische kennis nodig. De plugin neemt de volgende zaken mee: database, mediabestanden, plugins en het WordPress thema. Volg de volgende stappen om jouw WordPress website te verhuizen met een plugin.

 • Hostingpakket aanschaffen: Schaf een hostingpakket aan bij jouw nieuwe hostingprovider en installeer hier WordPress.
 • Inloggen in WordPress: Login op jouw huidige WordPress website.
 • Plugin installeren: Installeer de All-In-One WP Migration plugin op jouw huidige website.
 • Exporteer de bestanden: Ga naar de migratie plugin en klik op “Exporteer naar”. Kies vervolgens het bestandstype wanneer jij jouw website wilt exporteren.
 • Backup maken: Maak een backup van jouw volledige website. Dit kan via een plugin, maar ook via het hostingpakket. Download de backup vervolgens naar jouw computer.
 • Login op jouw nieuwe website: Log na het installeren van WordPress in op jouw nieuwe website.
 • Plugin installeren: Installeer ook op de nieuwe website de All-In-One WP Migration plugin.
 • Importeer de website: Ga in de plugin naar “Importeer naar” en kies het bestand dat je in stap 4 hebt gedownload.
 

Na het doorlopen van deze stappen is het gelukt om jouw WordPress website eenvoudig naar een nieuwe omgeving te verhuizen. Hoe lang het importeren van jouw huidige website precies duurt is afhankelijk van de grootte van jouw website.

Deze methode kan in sommige gevallen wat fouten opleveren. Het is daarom belangrijk om na het verhuizen van je website te controleren of alles nog werkt.

WordPress-website-verhuizen-plugin

2. WordPress website verhuizen via FTP

Ben jij iets technischer aangelegd? Dan wil je misschien niet gebruik maken van een WordPress plugin om jouw website te verhuizen. In dit geval kun je ervoor kiezen om jouw WordPress website te verhuizen met behulp van de FTP. Het voordeel hiervan is dat je iets meer controle hebt over hoe alles verloopt. Om een WordPress website te verhuizen met behulp van FTP kun je de volgende stappen volgen:

 • Hostingpakket aanschaffen: Schaf een hostingpakket aan bij jouw nieuwe hostingprovider en installeer hier WordPress.
 • Backup maken: Maak een backup van jouw volledige website. Dit kun je doen met behulp van een WordPress plugin, maar ook via jouw hosting provider.
 • Backup invoeren: Voer de back-up van jouw huidige website in via de FTP bij de nieuwe hosting.
 • Bestanden verplaatsen: Verplaats nu alle bestanden en de database naar jouw nieuwe hosting omgeving.
 

Ga jij naar het verhuizen over op een nieuwe domeinnaam? Dan dien je ook de volgende stappen nog mee te nemen:

 • Domeinadres aanpassen: Voordat je jouw WordPress website verhuist moet je het domeinadres aanpassen in het beheerderspaneel van jouw huidige hostingbedrijf.
 • Verplaats de bestanden: Zodra je het domeinadres hebt aangepast kun je de bestanden en de database verhuizen naar jouw nieuwe hostingpakket.
 • Pas het wp-config.php bestand aan: Dit bestand moet worden aangepast, zodat het de gegevens van de juiste database bevat. Wanneer je dit niet doet kunnen de bestanden namelijk niet gevonden worden.
 

Wanneer je deze stappen hebt doorlopen heb jij op een veilige manier jouw eigen WordPress website verhuist met behulp van FTP. Zoals je ziet is dit wat technischer en kan er meer fout gaan wanneer je niet erg technisch bent aangelegd.

Website-backup-maken-updraftplus

WordPress website verhuizen: Hier moet je op letten

Heb jij besloten om jouw website via een van de twee bovenstaande manieren zelf te gaan verhuizen? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Wanneer je ervoor kiest om een verhuizing te laten doen dan hoef je zelf niet op deze zaken te letten, want de hosting provider regelt deze zaken namelijk allemaal voor jou.

 • Downtime: Wanneer jij jouw website verhuist is de downtime erg belangrijk. Je wilt namelijk voorkomen dat jouw website onbereikbaar raakt tijdens het verhuizen. Bij Cloud86 verhuizen ze jouw domeinnaam daarom pas als alles verder goed werkt. Hierdoor kunnen ze de downtime maximaal beperken. Als jij jouw website zelf gaat verhuizen moet je hier dus extra goed rekening mee houden.
 • De gegevens bewaren: Het is belangrijk om toegang te hebben tot de juiste gegevens. Zo heb je de inloggegevens van jouw control panel nodig, moet jouw website up to date zijn en is het belangrijk om de verhuiscode van jouw domeinnaam op het juiste moment aan te vragen en bij de hand te hebben wanneer je deze nodig hebt.
 • Duur van de verhuizing: Een verhuizing moet natuurlijk goed gebeuren, maar het liefst ook zo snel mogelijk. In de meeste gevallen is een verhuizing binnen enkele uren afgerond. Natuurlijk is dit afhankelijk van hoe groot jouw website of webshop is. Doe je de verhuizing zelf? Doe het dan laat in de avond of in de nacht, zodat je wat extra tijd hebt voor het geval er toch wat fout gaat.
 • E-mail verhuizen: Wanneer je jouw website gaat verhuizen wil je jouw mail natuurlijk ook meenemen. Het is daarom goed om te controleren of dit ook het geval is wanneer jij van hosting provider wisselt. Bij Cloud86 wordt de mail volledig meegenomen. Als je zelf de verhuizing gaat uitvoeren moet je hier ook extra goed rekening mee houden.
 • Domeinnaam verhuizen: Het is mogelijk om je domeinnaam ook direct mee te verhuizen. Dit is wel zo prettig, omdat je dan alles bij een hosting provider hebt staan. Om een domeinnaam te kunnen verhuizen heb je alleen wel de verhuiscode nodig. Deze kun je opvragen bij jouw huidige hosting provider. De nieuwe hosting provider heeft deze vervolgens nodig om jouw domeinnaam naar hun over te zetten.

Is het veranderen van hosting lastig?

Een website verhuizen naar een nieuwe hosting provider is erg eenvoudig wanneer je dit door de nieuwe hosting provider laat doen. Wanneer je hostingpartij dit voor jou doet hoef jij namelijk nergens rekening mee te houden. Dit scheelt een hoop tijd, stress en frustraties.

Kies je ervoor om de verhuizing zelf te doen? Dan moet je heel goed opletten wat je precies doet en of wat je doet ook logisch is. Tijdens een verhuizing kan er namelijk veel fout gaan en dat wil je ten alle tijden voorkomen.

WordPress-website-verhuizen

Heeft het veranderen van hosting effect op de SEO?

Een vraag die ik de laatste tijd veel heb gekregen is of het veranderen van hosting effect kan hebben op de SEO van je website. Dit is ook een hele goeie vraag, want je wilt natuurlijk voorkomen dat je al je harde werk op gebied van SEO verliest tijdens een website verhuizen.

Het veranderen van hosting provider zal altijd effect hebben op de prestaties en SEO van jouw website of webshop. Wanneer alles tijdens de verhuizing goed gaat is de kans aannemelijk dat alles op het gebied van SEO vrijwel hetzelfde blijft.

Maak je tijdens het verhuizen van de website een fout? Dan kan dit grote gevolgen hebben. Vooral wanneer er een hele hoop nieuwe 404’s bijkomen of wijzigingen zijn gedaan in de url structuur van de website.

Advies nodig voor de verhuizing van jouw website?

Zoals je hebt gelezen komt er bij het verhuizen van een website of webshop nog best het een en ander kijken. Ook moet je goed weten naar welke hosting provider je het beste kunt verhuizen, want het moet natuurlijk wel een vooruitgang zijn ten opzichte van je huidige hosting provider.

Kun jij wel wat hulp gebruiken? Dan help ik je hier uiteraard graag bij!

Wanneer jij het onderstaande formulier invult kom ik er binnen 24 uur bij terug met een goed advies dat volledig aansluit op jouw wensen. Zo weet jij precies naar welke hosting provider en welk hostingpakket jij het beste kunt overstappen!

Website verhuizen - Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het verhuizen van een domeinnaam?

Hoe lang het duurt om een domeinnaam te verhuizen is afhankelijk van de hosting provider en de domeinextensie. In de meeste gevallen vindt een domeinnaam verhuizing plaats binnen enkele uren, maar dat is voor een groot deel afhankelijk van de DNS verwerkingstijd.

Hoe lang is een verhuistoken geldig?

Een verhuistoken, oftewel de verhuiscode om jouw domeinnaam te verhuizen is na het aanvragen 40 dagen geldig. De verhuiscode voor een EU domeinnaam kun je herkennen aan 16 letter en cijfers.

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Ook interessant

Cloud86-Logo
4.9/5

Jouw eigen droom website maken met WordPress?

Wil je leren hoe je WordPress kunt gebruiken om zonder technische kennis jouw eigen droom website te maken? Download de handleiding dan gratis en ontdek direct hoe eenvoudig het is!

Via deze handleiding kun je tijdelijk tot 58% korting krijgen op webhosting!

Gratis-WordPress-handleiding-mockup-staand