Wat is een subdomein & wat doet een subdomein?

Wat-is-subdomein-website
Inhoudsopgave

Bij het bezoeken van een website zal het je vast zijn opgevallen dat de URL in de adresbalk steeds veranderd op basis van welke pagina je op dat moment bekijkt. Indien je naar een specifiek gedeelte van de site surft, zie je soms dat er een extra woordje vóór de domeinnaam staat aangegeven. Je bevindt je op dat moment op een gedeelte van de website die speciaal is bedoeld voor het aanleveren van specifieke content. Dit wordt ook wel een subdomein genoemd. In dit artikel lees jij precies wat een subdomein is en waarvoor jij deze kunt gebruiken.

Wat is een subdomein?

Bij het aanschaffen van een standaard domeinnaam koop je technisch gezien een stukje controle over de DNS zone hiervan. Het registreren van een domeinnaam geeft je dus het recht het te koppelen aan hosting en associëren met verschillende diensten. Je kunt dan ook een subdomein hieraan toevoegen.

Een subdomein is zoals de naam al doet vermoeden een aanvullend onderdeel van je hoofddomeinnaam. Een hoofddomeinnaam is een standaard URL zoals voorbeeld.com, terwijl een subdomein verwijst naar een apart gedeelte van de website zoals forum.voorbeeld.com of blog.voorbeeld.com. Je bevindt je dus nog steeds op dezelfde website, maar het forum of blog gedeelte ervan. Een subdomein is dus een unieke URL die gekoppeld is aan je normale domeinnaam als een uitbreiding of verlengstuk hiervan.

Wanneer zou je een subdomein moeten gebruiken?

De wijze waarop je de content en diensten die jouw website levert organiseert, is een belangrijk en bepalend aspect voor hoe succesvol deze uiteindelijk is.

De structuur van een website heeft namelijk enorm veel invloed op hoe bruikbaar de site is en hoe gemakkelijk internetgebruikers, die op zoek zijn naar specifieke informatie de site kunnen vinden. Het heeft tevens effect op zoekmachine resultaten en hoe je verschillende doelgroepen kunt bereiken.

Subdomeinen maken het gemakkelijker voor een site eigenaar om verschillende delen of functies van een website gescheiden te houden. Als je van plan bent om een shop, forum of blog aan je site toe te voegen is het creëren van één of meerdere subdomeinen een verstandige keuze. Voor de eindgebruiker of bezoeker is het met een deze subdomeinen namelijk veel gemakkelijker om te navigeren naar deze gedeelten.

Je kunt een subdomein echter gebruiken voor meerdere uiteenlopende doeleinden:

1. Een test site hosten

Met een subdomein kun je een testomgeving creëren waarop je een nieuwe versie van je website, of nieuwe functies die je graag wil toevoegen kunt uitproberen. Op deze manier hebben wijzigen die je aanbrengt geen invloed op de hoofdwebsite en kun je ervoor zorgen dat dit gedeelte niet toegankelijk is voor bezoekers. Ben je tevreden met de gemaakte wijzigingen en wil je de wijzigingen ook doorvoeren op de hoofd website? Dan kun je vaak met één druk op de knop de website overzetten.

2. Website in meerdere talen aanbieden

Indien je het voor jouw bezoekers mogelijk wil maken om de content in hun eigen taal te kunnen doornemen, dan kun je de vertaalde versie van je site als een subdomein aanbieden. Bij Frans zal dit op fr.voorbeeld.com beschikbaar zijn, in het Engels als en.voorbeeld.com of in het Spaans als es.voorbeeld.com. Heb je een kleinere website die actief is in bijvoorbeeld in één land? Dan heb je een subdomein hier niet voor nodig.

3. Een subdomein voor een blog, webshop of cursus

Je kunt een subdomein ook gebruiken om een duidelijk verschil aan te geven in verschillende vormen van content. Zo kun je een webshop aanduiden als shop.voorbeeld.com of een cursus als cursus.voorbeeld.com. Dit zie jij erg veel grote bedrijven, omdat je hiermee goed onderscheid kunt maken van de content. Daarbij is het marketing technisch erg slim, omdat elk domein zijn eigen doel heeft.

4. Een subdomein gebruiken voor verschillende afdelingen of filialen van een bedrijf

Heeft jouw onderneming verschillende filialen op andere locaties? Dan kun je het voor zowel het personeel als de bezoekers gemakkelijker maken om gelokaliseerd te surfen of de content voor een bepaald filiaal te bezoeken. Denk hierbij aan een filiaal in New York dat nyc.voorbeeld.com en een andere in Parijs, die paris.voorbeeld.com gebruikt.

Hoe kun je zelf een subdomein maken?

Om een subdomein te creëren zul je uiteraard eerst de domeinnaam zelf moeten aanschaffen. Indien je al eentje tot je beschikking hebt dan is het aanmaken een fluitje van een cent. Via je webhoster kun je een subdomein creëren in het gebruikerspaneel van je account. De procedure kan, afhankelijk van het server configuratie systeem (CPanel, DirectAdmin, Plesk ed.), ietwat afwijken maar in de regel geldt dat je onder het kopje domeinen de optie voor het aanmaken van een subdomein treft. Bedenk een passende naam en je subdomein is klaar voor gebruik.

Heb jij nog geen eigen domeinnaam gekozen? Dan raad ik je aan om deze blog te lezen. Hierin leg ik je namelijk uit hoe jij zelf de beste domeinnaam kunt kiezen!

Subdomein-maken-website

Wat kost een subdomein?

Bij het gros van de hostingproviders hoef je niet extra te betalen voor het aanmaken van een subdomein en je kunt er vaak zoveel aanmaken als je maar wilt. Een subdomein is namelijk een extra DNS record en valt dus onder de controle van je aangekochte hoofddomein. Als je hostingprovider wel extra kosten verbindt hieraan, is het wellicht verstandig een andere provider te zoeken. Afhankelijk van welk doel je subdomein heeft, kan het echter wel zo zijn dat je extra kosten voor hosting moet betalen. Je hebt wellicht meer bandbreedte of extra schijfruimte nodig om de content te kunnen hosten. Ook zul je jouw SSL certificaat waarschijnlijk moeten upgraden om de subdomein te beveiligen. Maar hier zullen we straks in detail op terug komen.

Subdomein Voorbeeld

Subdomeinen zijn dus een toevoeging aan je standaard domeinnaam. Een bekend subdomein voorbeeld is dus blog.voorbeeld.com. De meest populaire voorbeelden van gebruikte subdomein toevoegingen zijn support, shop, forum, chat, blog of taal- en locatie gerelateerde toevoegingen. Bij het kiezen van een toevoeging is het dus belangrijk om het doel dat het subdomein dient, in acht te houden. Zo zorg je ervoor dat de content gemakkelijker te onderscheiden is voor zoekmachines en potentiële bezoekers.

Kun je een subdomein ook gebruiken voor WordPress?

Maak je gebruik van WordPress om je website te presenteren? Dan kun je met de multisite versie van dit CMS systeem ook gebruik maken van een subdomein WordPress installatie. Een WordPress Multisite installatie kun je een netwerk van verschillende subwebsites beheren. WordPress zelf host ongeveer 37 miljoen subsites onder dit systeem en je kunt dus een aardige hoeveelheid subdomeinen hieraan koppelen. Het installeren van een multisite verloopt net iets anders dan een reguliere WordPress installatie en je zult je wel een beetje moeten verdiepen in hoe het allemaal in zijn werk gaat. Maar als je voornemens bent verschillende versies van een site aan te bieden is het zeker de tijd en moeite waard.

Bevatten subdomeinen een SSL certificaat?

Je zult nu wel een redelijk goed idee hebben van wat een subdomein is en waarvoor je het kunt gebruiken. Maar als de technische details een beetje onduidelijk zijn kun je snel de mist in gaan bij het aanschaffen van een SSL certificaat voor de beveiliging van je website. Deze fout is niet terug te draaien en je bent dan uiteindelijk je geld kwijt zonder er iets voor terug te hebben. Hoe zit het nou precies met een SSL certificaat en een subdomein?

Google heeft in 2014 hun expliciete voorkeur voor beveiliging van alle webpaginas kenbaar gemaakt. Dit geldt natuurlijk ook voor subdomeinen. Indien jouw website gedeelten of pagina’s bevat die niet beveiligd zijn zal dit directe gevolgen hebben voor het aantal bezoekers dat je kunt genereren en jouw plaats in de zoekmachine ranglijst. Er zal bij het bezoeken van jouw onbeveiligde paginas meteen een melding aan de gebruiker gegeven worden dat de pagina niet veilig is. Als je er dan ook nog transacties voltooid moeten worden of belangrijke gegevens op die pagina’s gevraagd worden, is dit natuurlijk een vuurrode vlag en rent men meteen een andere richting op. Om ervoor te zorgen dat je geen klanten en bezoekers mis loopt, is het dus noodzakelijk ook een subdomein te beveiligen.

Voor het beveiligen van je hoofddomein gebruik je een standaard SSL certificaat. Wil je echter subdomeinen mee beveiligen dan dien je een Wildcard SSL oftewel multi-site SSL certificaat te gebruiken. Je kunt je hoofd en subdomeinen dus met slechts een certificaat beveiligen, mits je daarvoor de juiste uitkiest. Heb je meerdere hoofddomeinnamen en gerelateerde subsites? Dan kies je voor een Multi-domein Wildcard SSL certificaat.

Conclusie: Wat is een subdomein?

Subdomeinen zijn dus handig voor het aanleveren van specifieke content, gemakkelijk navigeren en kunnen een beter resultaat opleveren in de zoekmachines. Of je nu een testomgeving, gelokaliseerde versies van je site, aparte diensten of een gemakkelijk te onthouden adres voor ogen hebt, je kunt het met een subdomein allemaal realiseren. Er zijn dus enkele aantrekkelijke voordelen verbonden aan het hebben van een subdomein en dat maakt het een interessante optie voor vele ondernemingen die grotendeels online opereren.

Hou er echter wel rekening mee dat het belangrijk is je DNS zone bestand schoon en veilig te houden. Indien je op een later tijdstip beslist een subdomein niet meer te exploiteren, is het verstandig deze ook meteen te verwijderen om hijacking te voorkomen. Er liggen digitale piraten op de loer, die een stuurloos schip maar al te graag een meteen overnemen om snode handelingen mee uit te kunnen voeren. Ook als je geen hosting meer gebruikt voor jouw subdomein, kunnen derden er hosting voor aanvragen en mee aan de haal gaan. Als je hiermee rekening houd dan heb je van een subdomein alleen de lusten en niet de lasten.

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

De beste hosting provider voor jouw website vinden?

Ben je op zoek naar de beste hosting provider voor jouw website of webshop? In deze hosting gids vertel ik je alles over webhosting en vergelijk ik de 8 beste hosting providers van dit moment!

Via deze gids kun je tot 80% korting krijgen op webhosting!

Hosting-gids