Beste domeinnaam kiezen? 7 tips voor een goede domeinnaam!

Beste-domeinnaam-kiezen
Inhoudsopgave

Hoe grondig moet je eigenlijk te werk gaan als je een domeinnaam moet bedenken? Is het nou echt zo belangrijk? Als je een goede website en succesvol bedrijf hebt, zullen de mensen je site toch wel bezoeken, ongeacht het domein, nietwaar? Helaas is dit absoluut niet het geval.

De beste domeinnaam kiezen voor je website is absoluut cruciaal. Je domeinnaam is iets waar uren, zo niet dagen, over moet worden nagedacht, en het is helemaal niet overdreven om te stellen dat het maken van de verkeerde keuze, in sommige gevallen, een bedrijf kan maken of breken. Kortom: Een domeinnaam bedenken is iets dat elke website eigenaar goed moet doen – het liefst nog voordat ze zich op andere zaken richten, en al helemaal als de website een commercieel doel zal dienen.

Tot nu toe heb ik besproken wat een domeinnaam is, wat het verschil is tussen een domeinnaam en webhosting, en een website. En ik heb het ook gehad over domeinnaam registrars – dat wil zeggen waar je naartoe moet gaan om daadwerkelijk te registreren en kopen van een domeinnaam. Maar hoe kies je eigenlijk de beste domeinnaam? Dit is precies wat ik vandaag met je wil delen.

Waarom is een goede domeinnaam kiezen belangrijk?

Maar wacht, waarom is de beste domeinnaam kiezen zo belangrijk? Het is de “eerste indruk” die jouw bedrijf online achterlaat. Jouw URL is het eerste dat je bezoekers zullen zien. Een goede domeinnaam kan een positieve en blijvende indruk maken, terwijl een slechte domeinnaam bezoekers juist op afstand kan houden.

Het beïnvloedt SEO oftewel zoekmachineoptimalisatie. Hoewel exact match domeinnamen (EMD’s) niet langer een noodzaak zijn, kunnen trefwoorden in een domeinnaam nog steeds helpen bij je SEO/Google ranking.

Het definieert jouw merk. We zullen het hier zometeen uitgebreider over hebben – je domeinnaam is een kans om jouw merk uit te laten blinken! De juiste domeinnaam kan de merkherkenning verhogen. En hoe gemakkelijker bezoekers je domeinnaam kunnen onthouden, hoe eerder (en vaker) ze naar jouw website toe surfen. Deze elementen zijn slechts een paar van de vele redenen waarom een goede domeinnaam kiezen zo belangrijk is

7 tips voor het kiezen van de beste domeinnaam

Zoals je net hebt gelezen is het bedenken en kiezen van de juiste domeinnaam erg belangrijk, omdat het dan gemakkelijker te onthouden is voor bezoekers en om beter gevonden te worden in Google. We hebben het dus al een beetje gehad over het belang van een domeinnaam voor merkherkenning, maar er zijn ook enkele andere, meer algemene kenmerken van een goede domeinnaam. Hieronder zal ik daarom de 7 beste tips op een rijtje zetten waarmee jij de beste domeinnaam kunt kiezen.

1. Houd je domeinnaam kort

Als het gaat over de lengte van een domeinnaam, geldt over het algemeen: korter is beter. Hoewel zoekwoorden belangrijk zijn, moet je niet overdrijven met de lengte van je domeinnaam. Het is beter om een korte domeinnaam te hebben die tegelijkertijd ook gedenkwaardig is.

Ik zou je dus aanraden om een domeinnaam met maximaal 15 tekens te gebruiken. Langere domeinnamen zijn vaak moeilijker te onthouden voor je bezoekers en ook ze zullen eerder geneigd zijn typefouten te maken. Dit kan als gevolg hebben dat je minder bezoekers krijgt op je website.

Volgens een onderzoek van Domain Registration.com bevatten de meest populaire domeinnamen ongeveer 12 tekens. (Populariteit verwijst in dit geval naar de hoeveelheid webverkeer die de site ontvangt). Al deze gegevens tonen aan dat je een domeinnaam beknopt moet houden.

Streef naar 6-14 tekens – en onthoud hoe korter, hoe beter. Veel kortere domeinnamen zijn waarschijnlijk al een hele tijd geleden geregistreerd en daarna weer doorverkocht voor duizenden euro’s. Als je echt niet iets kort kunt vinden, maak het dan merkbaar.

Domeinnaam-kiezen

2. Maak gebruik van zoekwoorden in jouw domeinnaam

Hoewel de meeste mensen natuurlijk proberen hun bedrijfsnaam veilig te stellen, is het waardevol om te begrijpen welke rol zoekwoorden spelen bij een domeinnaam strategie. Want wat doe als je bedrijfsnaam relatief algemeen klinkt of als deze al is geregistreerd? Overweeg dan zoekwoorden toe te voegen aan je domeinnaam – het zou de prestaties van je website tijdens een zoekopdracht kunnen verbeteren.

Er worden elke dag miljarden zoekopdrachten uitgevoerd op het internet. Deze zoekopdrachten bestaan uit een verscheidenheid van trefwoorden, die de drijvende kracht zijn achter wat Google, en andere zoekmachines besluit te presenteren in een resultaat. Probeer bij een domeinnaam bedenken de sleutelwoorden die jouw doelgroep zal gebruiken wanneer ze zoeken naar je merk, product of dienst in gedachten te houden. Door je domeinnaam strategie af te stemmen op de zoekintentie van je publiek, heb je niet alleen een betere kans om gevonden te worden, maar vergroot je ook de kans dat ze daadwerkelijk klikken op je zoekresultaat.

  • Hogere rankings: Volgens Moz, een toonaangevende SEO-softwarebedrijf, kan een goed gekozen domein dat zoekwoorden bevat positieve gevolgen hebben voor je ranking, omdat zoekmachines domeinen behandelen als een van hun vele ranking factoren. Het is belangrijk om op te merken dat alleen het kiezen van een een dergelijke domeinnaam je ranking niet zal verbeteren, maar dat het slechts een onderdeel is van een geïntegreerde, goed uitgevoerde SEO strategie.
  • Verhoogde doorklikratio: Wanneer een gebruiker een zoekopdracht uitvoert in Google, worden de zoekwoorden die ze hebben gebruikt vetgedrukt in de resultaten. Bijvoorbeeld, als we een Google-zoekopdracht doen voor “Amsterdam Loodgieters Diensten”, kunnen we zien dat elk van deze zoekwoorden vetgedrukt zijn in de domeinen en meta-beschrijvingen in het resultaat.
    Door deze termen vetgedrukt te maken, benadrukt Google in wezen de relevantie van deze resultaten voor de zoekopdracht van de zoeker, wat vaak leidt tot meer klikken in een zoekresultaat. Meer klikken kan er uiteindelijk voor zorgen dat je site beter scoort voor die zoekwoorden (op voorwaarde dat je een site met content van hoge kwaliteit hebt die voldoet aan de behoeften van je bezoekers).
 

Een recent onderzoek uitgevoerd door Verisign toonde aan dat domeinen met zoekwoorden die overeenkomen met een zoekopdracht, meer klikken kregen dan domeinen zonder zoekwoorden. In het onderzoek werd gekeken naar de doorklikratio’s van de top 20 zoekresultaten voor 11 miljoen zoekopdrachten. Terwijl resultaten zonder overeenkomende zoekwoorden in het domein van het tweede niveau gemiddeld 12,44% door klikten, werd 21,79% van de tijd geklikt op resultaten met één overeenkomende term en werd 25,3% doorgeklikt op resultaten met twee of meer overeenkomende zoekwoorden.

3. Maak je domeinnaam uniek

Zodra je een paar relevante zoekwoorden hebt bedacht, is het tijd om te brainstormen over ideeën voor je domeinnaam. De domeinnaam van je site moet uniek zijn, zodat je een opvallend karakter krijgt in je branche en in het oog springt bij het publiek. Het is verstandig om meerdere sites in je branche te onderzoeken en uit te zoeken welke domeinnamen zij gebruiken. Dit om te voorkomen dat je per ongeluk een merknaam van je concurrent of van een ander bedrijf gebruikt. Je kunt er ook voor een domeinnaam kiezen die opmerkelijker is dan de rest. Opmerkelijke domeinen zijn pakkend, uniek en goed te onthouden. “Netflix.com” is bijvoorbeeld een veel opmerkelijkere naam dan “onlinefilmskijken.com”.

Hoewel je zonder speciale tools een domeinnaam kunt bedenken, is het vaak moeilijk omdat je vaak steeds namen tegenkomt die al bezet zijn. Het gebruik van een domeinnaam generator kan je dan helpen het proces te vereenvoudigen door voor je te brainstormen en ervoor te zorgen dat de unieke suggesties ook daadwerkelijk beschikbaar zijn voor aankoop. Het enige dat je hoeft te doen is de website te bezoeken en een trefwoord in te voeren in het zoekvak. De generator geeft vervolgens een aantal suggesties weer die je meteen daarna kunt registreren.

Goede-domeinnaam-bedenken

4. Vermijd het gebruik van streepjes

Gebruik nooit een domeinnaam met streepjes/koppeltekens. Koppeltekens kunnen gezien worden als spam domeinnamen en uiteraard wil je daar niet geassocieerd mee worden.

Bij domeinen met streepjes is er ook een verhoogd risico op typefouten. Een domeinnaam kiezen met koppeltekens kiest omdat het domein dat je eigenlijk wil al bezet is, zal er in heel veel gevallen voor zorgen dat je gebruikers waarschijnlijk terechtkomen op de site van die concurrent als ze vergeten het koppelteken in te typen.

5. Gebruik geen bestaande merknamen

Voordat je een domeinnaam registreert, probeer dan eerst te achterhalen of er al een bedrijf geregistreerd is met dezelfde naam. Je kunt online een handelsmerk onderzoek uitvoeren om te zien of er al een gelijkaardige of exacte naam als handelsmerk is geregistreerd.

Je kunt ook via Google controleren of de naam beschikbaar is op de belangrijkste social media websites zoals Facebook, Twitter of Instagram. Een vergelijkbare of overeenstemmende naam zou niet alleen verwarrend zijn voor bezoekers, maar het zou ook ernstige juridische gevolgen kunnen hebben die je veel geld kunnen kosten. Zodra je je eigen website hebt opgezet, is het verstandig om meer te leren over hoe je een handelsmerk en auteursrecht op je eigen websitenaam en logo kunt krijgen. 

Wil jij een domeinnaam kopen, maar nog niet direct een WordPress website maken? Dan kun je natuurlijk ook altijd een domeinnaam kopen zonder hosting

6. Wees specifiek bij het kiezen van een domeinnaam

Het gebruik van een algemene industrie term in je domeinnaam is een veelgemaakte fout. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, zoals hotels.nl bijvoorbeeld, maar dan moet je daar ook het marketingbudget voor hebben.

Wat zal je onderscheiden van je concurrentie als je algemene termen gebruikt? Helemaal niets en dat is nu net het probleem! Je kunt dus liever een domeinnaam bedenken die specifiek bedoeld is voor jouw merk en die overeenkomt met je waarden, je boodschap of die geen bepaalde betekenis heeft maar wel goed klinkt.

Domeinnaam-bedenken

7. Kies voor een lokale domeinnaam

In een wereld die meer keuzes aanbiedt dan we aankunnen (probeer op de vrijdagavond maar eens een filmpje uit te kiezen op Netflix), hebben we als wereldwijde online gemeenschap soms wat extra hulp nodig. We hebben categorieën en zoekopties nodig, apps en recensies, gratis proefmonsters en aanmoediging. We hebben dat zetje nodig voordat we ons ergens op vastleggen. Nog een manier om dat extra zetje te geven waar je misschien nog niet aan gedacht hebt: lokale domeinnamen.

Als je jouw doelgroep zich in een bepaalde stad of regio bevindt, kan het verstandig zijn om deze namen in je domein te hebben. Ben je bijvoorbeeld een loodgieter in Almere, dan zal de domeinnaam loodgieteralmere.nl als een van eerste in de zoekresultaten met die trefwoorden opduiken.

Welke extensie kiezen voor een domeinnaam?

Het is van cruciaal belang dat je overweegt welke extensie je gaat gebruiken voordat je een domeinnaam aanschaft. Als je eenmaal een domeinnaam aan je site hebt gekoppeld, kan het moeilijk of onhandig zijn om deze te wijzigen.

Bovendien is de extensie van je site van vitaal belang om bezoekers te helpen je URL te onthouden. Een domeinnaam die op .nl eindigt is bijvoorbeeld gemakkelijker te onthouden dan .rocks of zelfs .net, omdat het zo gebruikelijk is. En de extensie bepaalt ook hun verwachtingen van je site. Zo wordt .org bijvoorbeeld nog steeds geassocieerd met non-profitorganisaties.

Een ding om op te merken is dat alle extensies in wezen hetzelfde zijn wat zoekmachine optimalisatie (SEO) betreft. De enige uitzondering is lokale SEO. Als je doelgroep zich hoofdzakelijk in één land buiten Nederland bevindt, dan kun je misschien beter kiezen voor een andere extensie, dan .nl, om je kansen in lokale zoekopdrachten te verbeteren.

Wat-is-de-beste-domeinnaam-extensie

Is een goede domeinnaam voor SEO kiezen belangrijk?

Nu we inmiddels bijna aan het einde van deze blog zijn is er nog een belangrijk onderdeel dat ik wil bespreken. Hoe belangrijk is het namelijk om een goede domeinnaam te kiezen voor SEO? Ik zoek het voor je uit!

Het kiezen van een SEO vriendelijke domeinnaam is veel eenvoudiger dan je denkt als je het simpel houdt en je richt op merkherkenning. In feite, als je SEO volledig negeert en je focust op je merk en de content van je website, zal je domein een goede kans hebben om te hoger te ranken. 

Trefwoorden toevoegen aan je domeinnaam zal wel iets betere resultaten opleveren, maar als de website content van je concurrentie betere en waardevollere informatie bevat voor het publiek, dan zul je de strijd toch snel verliezen. Hou dus in gedachten dat je niet alleen afhankelijk kunt zijn van de beste domeinnaam om je waarde voor de zoekmachines te verbeteren.

Heb jij moeite met het bedenken van een goede domeinnaam?

Nu we aan het einde van deze blog zijn gekomen is het tijd voor een conclusie, want hoe kun jij nu zelf de beste domeinnaam kiezen voor jouw website of webshop? Ik zal het je hieronder uitleggen.

Heb jij al ideeën voor een domeinnaam? Dan kun je via onderstaande knop controleren of jouw domeinnaam nog vrij is.

Vind jij het moeilijk om een goede domeinnaam te bedenken voor jouw website? Dan kun je altijd contact met mij opnemen en zal ik jou vrijblijvend helpen een goede domeinnaam te kiezen en tips geven zodat deze ook perfect past bij je merk, product en of diensten.

Domeinnaam kiezen - Veelgestelde vragen

Wat is een sterke domeinnaam?

Een sterke domeinnaam is een domeinnaam die eenvoudig is te onthouden door jouw bezoekers, zodat ze vaker zullen terugkomen naar jouw website of webshop. Een sterke domeinnaam moet ook zo goed mogelijk omschrijven waar jouw website over gaat en wat jouw bezoekers kunnen verwachten.

Wat is belangrijk voor een goede domeinnaam?

De volgende onderdelen zijn erg belangrijk bij het kiezen van een goede domeinnaam:

  1. Houd je domeinnaam kort
  2. Maak gebruik van zoektermen
  3. Maak je domeinnaam uniek
  4. Vermijd het gebruik van streepjes in jouw domeinnaam
  5. Gebruik geen bestaande merknamen
  6. Wees specifiek
  7. Kies eventueel voor een lokale domeinnaam

Hoe belangrijk is een domeinnaam voor SEO?

Een domeinnaam kan erg belangrijk zijn voor SEO. Wanneer jij namelijk een zoekterm gebruikt in jouw domeinnaam, waarop jij gevonden wilt worden in Google, zal dit voor Google extra relevant zijn. Door zoektermen in jouw domeinnaam te verwerken optimaliseer jij jouw domeinnaam dus beter voor SEO.

Heb je een domeinnaam nodig?

Of je een domeinnaam nodig hebt is afhankelijk van je wensen. Met systemen als Wix en Jimdo kun je gratis een website maken, maar je hebt dan geen eigen domeinnaam. Dit is bijvoorbeeld voor SEO niet goed. Wanneer jij dus zelf een goede website of webshop wilt maken is een domeinnaam dus erg belangrijk.

Wat zijn de kosten voor een domeinnaam?

De kosten voor een domeinnaam zijn afhankelijk van de hosting provider die jij kiest. Zo krijg je bij sommige hosting providers een gratis domeinnaam. De kosten zullen verder ook afhangen van de domeinextensie die jij kiest. Je kunt in dit geval uitgaan van zo’n €7 tot €20 euro per jaar.

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Tot 80% korting ontvangen bij de beste webhosting providers?

In deze gids lees jij hoe je de beste hosting provider kunt kiezen en vergelijk ik de 8 beste hosting providers met elkaar. Ook kun jij via deze gids tot 80% korting krijgen!

Hosting-gids