Goede domeinnaam kiezen in 2024? 7 belangrijke tips!

Beste-domeinnaam-kiezen
Inhoudsopgave

Ben je van plan om een website of webshop te maken? Dan is het belangrijk om van tevoren goed na te denken over een domeinnaam. Een domeinnaam is namelijk noodzakelijk en mede-bepalend voor het succes van je website of webshop. Het kiezen van een goede domeinnaam is dus super belangrijk, maar hoe doe je dit precies? Geen zorgen! In dit artikel deel ik 7 belangrijke tips voor het kiezen van een goede domeinnaam!

Waarom is een goede domeinnaam kiezen belangrijk?

Voordat ik de 7 tips voor het kiezen van een goede domeinnaam met je ga delen, wil ik eerst nog iets anders met je bespreken. Het is namelijk super belangrijk om te weten waarom het kiezen van een goede domeinnaam zo belangrijk is.

Simpel gezegd is het kiezen van een goede domeinnaam zo belangrijk, omdat het de eerste indruk is die potentiële klanten met je website en bedrijf hebben. Wanneer iemand jouw website of webshop in Google tegenkomt is de domeinnaam namelijk het eerste dat ze zien. Spreekt deze aan? Dan is de kans groot dat de persoon doorklikt naar je website. Spreekt de domeinnaam niet aan? Dan zal de persoon niet naar jouw website gaan, maar naar die van je concurrent.

Daarnaast kan het kiezen van een goede domeinnaam ook nog invloed hebben op de vindbaarheid van je website in Google, maar hier zal ik je later in dit artikel meer over vertellen!

7 tips voor het kiezen van een goede domeinnaam

Nu je weet waarom het kiezen van een goede domeinnaam zo belangrijk is, is het tijd om naar de tips te gaan. Er zijn namelijk een aantal zaken die je moet meenemen tijdens het bedenken en kiezen van een domeinnaam, zodat je zeker weet dat je een sterke domeinnaam kiest voor je website of webshop. Hieronder zal ik daarom 7 tips met je delen voor het kiezen van een goede domeinnaam.

Zo kies je een goede domeinnaam:

  • Tip 1: Houd je domeinnaam kort
  • Tip 2: Maak je domeinnaam uniek
  • Tip 3: Vermijd het gebruik van streepjes
  • Tip 4: Maak je domeinnaam specifiek
  • Tip 5: Gebruik geen bestaande merknamen
  • Tip 6: Maak gebruik van zoekwoorden
  • Tip 7: Kies voor een lokale domeinnaam

1. Houd je domeinnaam kort

De eerste tip die ik met je wil delen is dat het belangrijk is om je domeinnaam kort te houden. Nu zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen, maar over het algemeen geldt: hoe korter hoe beter. De website DomainRegistration.com heeft hier ook onderzoek naar gedaan en uit hun onderzoek blijkt dat de populairste domeinnamen ongeveer 12 tekens bevatten.

Om deze reden raad ik je aan om voor een domeinnaam van maximaal 15 tekens te kiezen. Als je domeinnaam langer is, is deze namelijk lastiger te onthouden en is de kans op typefouten groter waardoor potentiële klanten je minder snel of helemaal niet kunnen vinden. Een goed voorbeeld van een korte domeinnaam is bol.com.

Belangrijk: Veel korte domeinnamen zijn al jaren geleden geregistreerd en daarna doorverkocht voor duizenden euro’s, omdat hier veel vraag naar is. Om die reden kun je het beste kiezen voor een domeinnaam van tussen de 6 en 15 tekens.

Domeinnaam-kiezen

2. Maak je domeinnaam uniek

De tweede tip die ik met je wil delen is dat het belangrijk is om je domeinnaam uniek te maken. Je wilt namelijk altijd uniek zijn met je website, webshop en/of bedrijf, want hiermee val je op. Om die reden raad ik je aan om goed na te denken over hoe je jouw domeinnaam uniek kunt maken.

Om een unieke domeinnaam te bedenken is het verstandig om onderzoek te doen naar de concurrenten binnen je markt. Vervolgens kun je kijken welke domeinnamen hun gebruiken, zodat je een idee hebt wat de mogelijkheden zijn. Je zal hier misschien ook al wel direct inspiratie uit kunnen halen waarmee je zelf een unieke, onderscheidende en sterke domeinnaam kunt bedenken. Zo kun je je domeinnaam bijvoorbeeld opbouwen met synoniemen of vakinhoudelijke termen waardoor je opvalt bij de juiste mensen.

Tip: Ik kan me voorstellen dat je misschien weinig inspiratie hebt om zelf met een goede en unieke domeinnaam te komen. In dat geval kun je domeinnaamtool.nl gebruiken om te helpen bij het bedenken van een goede en unieke domeinnaam.

3. Vermijd het gebruik van streepjes

De derde tip die ik met je wil delen is dat het is aan te raden om voor een domeinnaam te kiezen die geen streepjes bevat. Een domeinnaam met koppeltekens kan namelijk geassocieerd worden als spam domeinnaam en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Naast dat domeinnamen met koppeltekens sneller worden geassocieerd als spam websites of webshops is ook de kans op typefouten groter. Als je dus een domeinnaam met koppelteken overweegt, omdat de domeinnaam zonder koppelteken al bezet is, kun je deze beter laten liggen. De kans is namelijk groot dat potentiële klanten typefouten maken waardoor ze uiteindelijk belanden op de website met de domeinnaam zonder koppelteken.

4. Maak je domeinnaam specifiek

De vierde tip die ik je wil meegeven, voor het kiezen van een goede domeinnaam, is dat het belangrijk is om je domeinnaam specifiek te maken. Ook hiervoor geldt natuurlijk dat er uitzonderingen zijn, maar over het algemeen is het kiezen voor een te algemene domeinnaam niet slim.

Een goed voorbeeld van een te specifieke domeinnaam is hotel.nl. Dit is een platform waar je hotels kunt vinden wanneer je bijvoorbeeld een stedentrip wilt plannen. Erg handig, maar als je het platform niet kent had je dit waarschijnlijk niet verwacht toen je de domeinnaam hoorde. Nu kan het natuurlijk ook juist een keuze zijn om dit wel te doen, want de domeinnaam is gemakkelijk te onthouden. Je zal dan alleen wel veel geld in marketing moeten stoppen, zodat mensen je leren kennen en onthouden.

Het is dus het slimste om een specifieke domeinnaam te kiezen, zodat potentiële klanten direct weten wat ze kunnen verwachten wanneer ze je domeinnaam in de zoekresultaten zien of op de radio zouden horen. Om een specifieke domeinnaam te bedenken is het belangrijk om te kijken naar de diensten of producten die je levert, wie je doelgroep is en hoe je in de markt bekend wilt staan.

Belangrijk: Ondanks dat een specifieke domeinnaam belangrijk is wil je ook weer niet te specifiek zijn. Stel je kiest nu voor de domeinnaam herenschoenen.nl, omdat je een schoenenwinkel hebt en op dit moment alleen herenschoenen verkoopt. Als je later bijvoorbeeld zou willen uitbreiden naar damesschoenen is je domeinnaam te specifiek en sluit het niet aan bij de verwachting van je potentiële klant.

Goede-domeinnaam-bedenken

5. Gebruik geen bestaande merknamen

De vijfde tip die ik met je wil delen is dat je ervoor moet zorgen dat je geen bestaande merknamen gebruikt in je domeinnaam. Naast dat dit verwarrend kan zijn voor potentiële klanten kun je er ook zelf mee in de problemen komen. Zo kan de partij waarvan je de merknaam gebruikt namelijk juridische stappen zetten waardoor je boetes kunt krijgen en de domeinnaam niet meer mag gebruiken.

Wil je voorkomen dat je andermans merknaam gebruikt in je domeinnaam? Controleer dan altijd of er al andere bedrijven zijn die dezelfde of een sterk overlappende domeinnaam gebruiken. Je kunt dit controleren door zoekopdrachten in Google te doen of door de merknaam op te zoeken op social media platforms als Facebook, Twitter of Instagram. Als laatste kun je natuurlijk ook nog in het KVK-handelsregister kijken.

Heb je een goede domeinnaam gevonden? Dan is het na het registeren van deze domeinnaam slim om je te verdiepen in handelsmerk en auteursrecht, zodat je dit voor je eigen bedrijfsnaam en logo kunt krijgen.

Tip: Wil je een domeinnaam kopen, maar nog niet direct een WordPress website maken? Dan kun je natuurlijk ook altijd een domeinnaam kopen zonder hosting!

6. Maak gebruik van zoekwoorden

De zesde tip die ik je wil meegeven, voor het kiezen van een goede domeinnaam, is dat het slim kan zijn om gebruik te maken van zoektermen in je domeinnaam. Hoewel Google al meermaals heeft aangegeven dat dit geen effect heeft op de vindbaarheid van je website in de zoekresultaten, kan het toch slim zijn om een zoekwoord in je domeinnaam te gebruiken.

Uit een recent onderzoek van Verisign blijkt namelijk dat domeinen met zoekwoorden die overeenkomen met een zoekopdracht, meer klikken kregen dan domeinen zonder zoekwoorden. In het onderzoek werd gekeken naar de doorklikratio’s van de top 20 zoekresultaten voor 11 miljoen zoekopdrachten. Terwijl resultaten zonder overeenkomende zoekwoorden in het domein van het tweede niveau gemiddeld 12,44% door klikten, werd 21,79% van de tijd geklikt op resultaten met één overeenkomende term en werd 25,3% doorgeklikt op resultaten met twee of meer overeenkomende zoekwoorden.

Nu moet je je domeinnaam natuurlijk niet over optimaliseren met zoekwoorden, maar het kan zeker positief werken om het belangrijkste zoekwoord wel mee te nemen. Neem als voorbeeld dat je loodgieter bent. Je kunt dan bijvoorbeeld de domeinnaam loodgieterjan.nl of jandelootgieter.nl kiezen. Zo weten mensen direct dat je een loodgieter bent wanneer ze je domeinnaam in Google tegenkomen.

Domeinnaam-bedenken

7. Kies voor een lokale domeinnaam

De zevende en laatste tip die ik je wil meegeven, voor het bedenken van een goede domeinnaam, is dat het slim kan zijn om voor een lokale domeinnaam te kiezen. Dit is vooral interessant wanneer je een lokaal bedrijf bent en dus lokaal goed gevonden wilt worden in Google.

Laten we weer even kijken naar het voorbeeld dat ik aanhaalde in tip 6. Stel je bent een loodgieter die actief is in een grotere regio, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor de domeinnaam jandelootgieter.nl. Een prima domeinnaam, maar als je alleen actief bent in Amsterdam kun je de domeinnaam beter specifieker en lokaal maken. Je zou in dit geval kunnen kiezen voor de domeinnaam loodgieteramsterdam.nl.

Het voordeel van de domeinnaam loodgieteramsterdam.nl is dat het lokaal is gefocust. Het woord ‘Amsterdam’ komt namelijk voor in de domeinnaam. Daarnaast bevat de domeinnaam ook het zoekwoord ‘loodgieter’. Mensen in Amsterdam die een loodgieter zoeken en in Google jouw website tegenkomen zullen hierdoor sneller geneigd zijn om jouw website te bezoeken.

Welke extensie kiezen voor een domeinnaam?

Nu je weet waarom het kiezen van een goede domeinnaam belangrijk is en waar je op moet letten bij het bedenken van een domeinnaam, is het tijd om door te gaan. Naast het kiezen van een goede domeinnaam is het namelijk ook erg belangrijk om een goede domeinextensie te kiezen.

Weet je niet precies wat een domeinextensie is? Geen zorgen! Ik leg het je even uit. De extensie van de domeinnaam is het stukje dat na de ‘.’ in je domeinnaam komt. Voorbeelden van domeinextensies zijn ‘.nl’, ‘.be’ en ‘.com’.

Het is belangrijk om voordat je een domeinnaam kiest al rekening te houden met de domeinextensies. Het is namelijk vervelend als je eindelijk een sterke domeinnaam hebt gevonden, maar de gewenste domeinextensie al bezet is.

Welke domeinextensie je het beste kunt kiezen is afhankelijk van het doel van je website of webshop. Heb je een website of webshop die bedoeld is voor de Nederlandse markt? Dan kun je het beste voor een ‘.nl’ domeinnaam kiezen. Heb je de focus op België? Dan kun je het beste kiezen voor een ‘.be’ domeinnaam. Heb je plannen om internationaal te willen gaan met je website of webshop? Dan kun je het beste kiezen voor een ‘.com’ domeinnaam.

Belangrijk: Heb je een domeinnaam in gedachte, maar zijn de ‘.nl’, ‘.be’ en ‘.com’ extensies al bezet? Dan kun je altijd nog uitwijken naar een ‘.eu’, ‘.org’, ‘.net’ of ‘.shop’ domeinextensie.

Domeinextensie-kiezen

Is een goede domeinnaam kiezen belangrijk voor SEO?

Nu we inmiddels bijna aan het einde van dit artikel zijn gekomen is er nog een belangrijk onderdeel dat ik wil bespreken. Aan het begin van dit artikel haalde ik namelijk al kort even aan dat een domeinnaam invloed kan hebben op de SEO. Is dit alleen echt zo en zijn er speciale dingen waar je rekening mee moet houden bij het bedenken van een domeinnaam?

In de loop der jaren zijn er een hele hoop nieuwe domeinextensies op de markt gekomen. Denk in dit geval aan ‘.io’, ‘.agency’, ‘.amsterdam’ en ga zo maar door. Nu zijn er grote groepen mensen die aangeven dat deze ‘nieuwe’ extensies minder geschikt zijn om gevonden te worden in Google. Google en verschillende mensen binnen Google hebben alleen aangegeven dat de keuze van domeinextensie geen onderscheid maakt in vindbaarheid.

Persoonlijk lijkt mij het ook sterk dat je met de ene domeinextensie beter gevonden kunt worden dan met de andere. Ik ben dan ook van mening dat je met eigenlijk alle soorten domeinextensies goed gevonden kunt worden in Google.

Belangrijk: Uiteindelijk is het voor Google het belangrijkste dat je Google gebruikers helpt bij het vinden van de informatie die ze zoeken. Als je dit doet ben ik van mening dat je met elke domeinextensie gevonden kunt worden op specifieke zoektermen.

Heb je moeite met het bedenken van een goede domeinnaam?

Ben je druk bezig met het bedenken van een goede domeinnaam, maar lukt het niet om een korte, unieke, specifieke en sterke domeinnaam te bedenken? Dan zijn er gelukkig voldoende hulpmiddelen!

Een tool die ik zelf regelmatig gebruik voor het opdoen van inspiratie voor domeinnamen is domeinnaam.nl. Door hier een trefwoord op te geven en te selecteren waar het trefwoord in de domeinnaam moet voorkomen gaat de tool je helpen bij het bedenken van goede domeinnamen. Hier kun je erg leuke ideeën vinden en vaak zul je op basis van die ideeën ook zelf weer goede domeinnamen kunnen bedenken.

Een nadeel van deze tool is alleen wel dat het systeem niet helemaal waterdicht is. De tool zou namelijk alleen opties moeten tonen die nog beschikbaar zijn, maar dat is niet altijd het geval. Je zal daarom altijd zelf handmatig nog moeten controleren of de domeinnaam met de gewenste extensie écht nog vrij is.

Hoe kun je controleren of een domeinnaam nog vrij is?

Nu we aan het einde van dit artikel zijn gekomen is het tijd voor een conclusie, want hoe kun je nu zelf een goede domeinnaam kiezen met de juiste domeinnaam extensie? En niet geheel onbelangrijk: hoe kun je controleren of de gewenste domeinnaam nog vrij is?

Heb je een domeinnaam op het oog en wil je weten of deze nog vrij is? Dan zijn er een hoop hosting providers waar je kunt controleren of deze nog vrij is. Vervolgens kun je de gewenste domeinnaam, als deze nog vrij is, hier direct registreren. Zo voorkom je namelijk dat iemand anders de domeinnaam registreert.

Persoonlijk raad ik je aan om voor het registreren van een domeinnaam bij Cloud86 te kijken. Cloud86 is namelijk een Nederlandse hosting provider die al meerdere jaren is uitgeroepen tot snelste hosting provider. Daarnaast leveren ze hostingpakketten voor ieder budget en kun je ook bij ze terecht voor alleen het registreren van losse domeinnamen.

Domeinnaam kiezen - Veelgestelde vragen

Wat is een sterke domeinnaam?

Een sterke domeinnaam is een domeinnaam die eenvoudig is te onthouden voor website bezoekers en potentiële klanten. Doordat ze je naam gemakkelijk kunnen onthouden zullen ze als eerst aan jou denken wanneer ze iemand nodig hebben die doet wat jij kan.

Heb je een domeinnaam nodig?

Ja, wanneer je een goede website wilt maken en professionaliteit wilt uitstralen is een domeinnaam noodzakelijk. Natuurlijk kun je ook kiezen voor systemen als Wix of Jimdo waar je gratis een website kunt maken op een subdomein. Deze domeinen zijn alleen lang, niet zoekmachine vriendelijk, niet specifiek en komen niet professioneel over bij potentiële klanten.

Wat zijn de kosten voor een domeinnaam?

De kosten voor een domeinnaam zijn afhankelijk van de domeinextensie en de hosting provider die je kiest. Zo zijn er nog enkele hosting providers waar je een gratis domeinnaam krijgt bij aanschaf van een hostingpakket, maar dit wordt steeds zeldzamer. Voor het registreren van een domeinnaam kun je het beste rekening houden met kosten tussen de €10,00 en €20,00 per jaar. Natuurlijk zijn er ook nog duurdere domeinen, maar dat is afhankelijk van de extensie die je kiest.

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

De beste webhosting voor jouw website of webshop vinden?

Ben je op zoek naar de perfecte hosting provider voor jouw (nieuwe) website of webshop? Download nu de hosting gids en ontdek direct hoe je de beste webhosting provider kiest!

Inclusief praktische tips en een uitgebreide vergelijking van de beste providers!

Hosting-gids