Wat is hosting & Welke hosting heb jij nodig voor jouw website?

Wat-is-webhosting
Inhoudsopgave

Wanneer je nieuw bent in de wereld van websitebeheer, kunnen hosting en gerelateerde termen best verwarrend zijn. De meeste beginnende website eigenaren kiezen dan ook vaak voor de goedkoopste optie en dat is dan ook direct een cruciale fout. 

Wat is hosting van een website nou eigenlijk en waarom is het zo belangrijk? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over hosting en hoe het kiezen van goede hosting het succes van je website bepaalt. Ook krijg je antwoord op de vraag: ‘heb ik hosting nodig voor mijn website?’.

Wat is hosting?

Zoals je net in de intro al hebt gelezen is webhosting een term die je regelmatig tegen zult komen wanneer je van plan bent om zelf een eigen website of webshop te gaan bouwen. Het is daarom erg belangrijk dat je weet wat hosting is, welke vormen er zijn en waar je op moet letten bij het kiezen van de beste hosting voor jou. 

Wanneer een hosting provider ruimte op een webserver toekent aan een website om er zijn bestanden op te slaan, is hij bezig met het hosten van een website.

Webhosting maakt de bestanden waaruit een website bestaat (code, afbeeldingen, enzovoorts.) beschikbaar om online bekeken te worden. Elke website die je ooit bezocht hebt is gehost op een server en is hierdoor 24/7 bereikbaar voor ons allemaal.

De hoeveelheid ruimte die op een server aan een website wordt toegewezen hangt af van het soort hosting. De belangrijkste soorten hosting zijn shared, dedicated en VPS.

Ze onderscheiden zich door de soort technologie die voor de server gebruikt wordt, de mate van beheer die geboden wordt en de extra diensten.

Wat is een hosting pakket?

Wanneer je op zoek bent naar een goede hosting provider voor jouw website heb je ook nog de keuze uit verschillende hosting pakketten, maar wat is een hostingpakket nu eigenlijk? 

Zoals je waarschijnlijk al wel weet heb je de keuze uit verschillende soorten hosting. Vervolgens bevat elke soort hosting ook weer verschillende hostingpakketten. Dat je de keuze hebt uit meerdere hosting pakketten hebt is ideaal, want hierdoor kun jij een pakket aanschaffen dat precies aansluit bij jouw wensen. 

Bij het kiezen van een hostingpakket is het bijvoorbeeld belangrijk om te letten op de volgende punten:

  • Schijfruimte
  • Bandbreedte
  • Ruimte voor aantal domeinen
  • Back-ups
  • Snelheid
  • Klantenservice
 

Hoe werkt hosting?

Wat is hosting van een website? Hosting gebeurt wanneer de bestanden waaruit een website bestaat, van een lokale computer op een webserver worden gezet. De middelen van de server, (RAM, ruimte op de harde schijf en bandbreedte) worden toegewezen aan de websites die er gebruik van maken.

Als je eenmaal een domeinnaam gekocht hebt, moeten de bestanden die de inhoud van je website bevatten (HTML, CSS, afbeeldingen, databanken, enzovoorts.) samen opgeslagen worden op een plaats die met het internet verbonden is – een webserver.

Zodra de bestanden van de website naar de webserver van een hosting bedrijf zijn geüpload, is de host verantwoordelijk voor het leveren van de bestanden aan de gebruikers.

Op de vraag ‘heb ik hosting nodig voor mijn website’ moeten we dan ook volmondig ja antwoorden. Je website is anders simpelweg niet beschikbaar. Maar hoe werkt dat precies? Het domeinnaam systeem (DNS) zorgt ervoor dat de webbrowser verbinding maakt met de juiste computer (server) die de bestanden van je website opslaat.

Met andere woorden: wanneer iemand je webadres in zijn browser intypt, maakt zijn computer via het internet verbinding met de webserver die je website bestanden bewaart. Die lokaliseert het IP adres van je domein (waar het in het DNS  is opgeslagen) en leidt de gebruikers naar de juiste website.

Hun browser toont dan de informatie over je website (alle gegevens die je pagina’s maken) zodat ze op elk moment van de dag jouw webpagina’s kunnen bekijken.

Wanneer heb je hosting nodig voor jouw website?

Wanneer jij van plan bent om zelf een eigen website of webshop te gaan bouwen heb je niet altijd hosting nodig. Wil je namelijk als hobby een website of webshop gaan bouwen, maar deze alleen voor jezelf houden? Dan kun je ervoor kiezen om WordPress lokaal te installeren. Hierdoor is de website alleen toegankelijk vanaf jouw computer en voor niemand anders.

Wil jij een website of webshop gaan bouwen die ook voor andere toegankelijk is? Dan heb je webhosting nodig. Zonder hosting staat jouw website namelijk niet verbonden met een server en is hij dus ook voor niemand bereikbaar. Je hebt daarom in principe altijd hosting nodig, maar gelukkig hoeven de hosting kosten helemaal niet hoog te zijn.

Hoe-werkt-hosting

Welke soorten hosting zijn er?

Als je van plan bent online aanwezigheid te creëren met jouw website of webshop, is betrouwbare webhosting essentieel. Er zijn vandaag letterlijk honderden webhosts beschikbaar die duizenden soorten webhosting aanbieden, maar helaas zijn ze lang niet allemaal even goed.

Abonnementen variëren van gratis met beperkte opties tot dure webhosting diensten gespecialiseerd voor bedrijven. Welk abonnement je kiest hangt vooral af van hoe je je website wilt gaan gebruiken en hoeveel je voor hosting hebt begroot.

Hieronder lichten we een paar opties toe.

1. Shared hosting

Shared hosting is de goedkoopste vorm van webhosting die jij kunt krijgen. Shared hosting betekent vertaald naar het nederlands namelijk “gedeelde hosting” en dat is het ook. Jouw website komt namelijk met tientallen, honderden of soms zelfs wel duizenden websites op één server te staan. Doordat er zoveel websites op deze server staan kunnen de webhosting kosten voor jou erg laag blijven. Veel mensen kiezen daarom voor Shared hosting, maar deze vorm van webhosting kent ook een groot aantal nadelen.

Doordat er zoveel websites op dezelfde server staan heeft de server erg veel rekenkracht nodig. Hierdoor wordt jouw website een stuk slomer dan wanneer je kiest voor een andere hosting vorm. Daarbij is de kans ook nog eens groter voor hackers om jouw website offline te krijgen, omdat er altijd wel een zwakke website op de server staat waar ze makkelijk in kunnen komen.

2. Reseller hosting

Ben jij een webbouwer of heb jij meerdere websites in beheer? Dan is Reseller hosting waarschijnlijk een erg goede keuze voor jou! Bij reseller hosting kun jij namelijk de hostingdiensten van een bepaalde hostingpartij beheren en doorverkopen onder jouw eigen naam. Dit is bijvoorbeeld erg handig wanneer jij de websites van klanten beheert, omdat je zo af en toe wel eens in dit gedeelte moet komen om bepaalde zaken aan te passen. Je moet bij deze vorm van webhosting wel zelf de technische support leveren aan jouw klanten, want dit doet de hosting partij niet meer voor jou. 

Wat wel een groot voordeel is van reseller hosting is dat de kosten een stuk lager liggen, omdat jij flinke kortingen krijgt. Je moet dan uiteraard wel zelf de technische dienstverlening leveren aan jouw klanten waarvoor je wel weer over technische kennis moet beschikken. Reseller hosting is daarom niet voor iedereen even geschikt.

3. WordPress hosting

Wil jij jouw website gaan bouwen met een Content Management Systeem(CMS) als WordPress? Dan is WordPress website hosting de beste webhosting die jij voor jouw website of webshop kunt kiezen. Deze hostingpakketten zijn namelijk speciaal afgestemd om WordPress om het maximale uit jouw website te kunnen halen. Hierdoor is jouw website tot wel 5x sneller dan wanneer je kiest voor Shared hosting. 

Vaak komt WordPress hosting overeen met Managed hosting. In beide vormen van webhosting worden namelijk extra beveiligingsmaatregelen genomen om jouw WordPress website een stuk beter te kunnen beveiligen. Daarbij worden aan de achterkant van de website ook alle updates voor jou gedaan waardoor jij zelf enorm veel tijd kunt besparen die je in leukere dingen kunt stoppen.

4. VPS hosting

VPS is een van de duurdere en betere vormen van webhosting, maar hierdoor niet voor iedereen even geschikt. VPS staat namelijk voor Virtual Private Server en dat betekent dat jouw website of webshop helemaal alleen op een server komt te staan. Er zijn dus geen andere websites die rekenkracht van jouw server vragen waardoor jij echt het maximale uit jouw website kunt gaan halen. Ook is er geen gevaar meer voor hackers die via zwakke websites op jouw server kunnen binnendringen, omdat er geen andere websites op de server staan. Voor beginners en middelgrote websites zal VPS hosting niet nodig zijn, maar als je een grote website of webshop hebt en hier nog meer uit wilt halen is VPS hosting een erg goede keuze.

5. Cloud hosting

Bij cloud hosting gebruik je geen server op één enkele locatie, maar op meerdere locaties. Je gebruikt een verzameling aan servers, wat erg fijn is wanneer je ineens te maken krijgt met hoge bezoekersaantallen. Als dat gebeurt maakt je website gebruik van verschillende servers in de cloud, die ervoor zorgen dat je website toch in de lucht blijft.

Dit is vooral handig wanneer je geen stabiel aantal bezoekers hebt, maar regelmatige pieken en dalen in je verkeer. Ook is het handig wanneer je bezoekers hebt uit verschillende landen. Een Amerikaan kan de website via een server in New York kijken en een Nederlander kijkt via Amsterdam. Dat maakt het allemaal een stuk sneller.

6. Dedicated server hosting

Bij dedicated hosting huur je een eigen server. Je bent de enige gebruiker van deze server en dus heb je de vrijheid om hem helemaal in te richten zoals jij dat wilt. De provider is verantwoordelijk voor de hardware (de server dus) en jij bent verantwoordelijk voor de software. Bij dedicated hosting moet je dus verstand hebben van serverbeheer, want je bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud, reparatie en up to date houden van de software.

Een dedicated server wordt in de meeste gevallen opgeleverd met standaard geïnstalleerde software en een besturingssysteem. Dedicated hosted is zeer geschikt voor grote websites.

7. Magento hosting

Magento is het meest gebruikte ecommerce-platform in Europa en wordt voor veel webshops ingezet. Dankzij Magento heb je veel flexibiliteit en kun je je webshop helemaal zelf beheren. Het is daarom een alternatief voor WooCommerce om een geavanceerde webshop te bouwen.

Om je webshop perfect te laten draaien is Magento hosting in het leven geroepen. Een aantal gespecialiseerde hostingbedrijven bieden dedicated Magento servers aan die zo zijn ingericht dat ze Magento webshops optimaal laten draaien.

webhosting-kiezen

Welke hosting heb jij nodig?

Wanneer je online gaat met je website is het kiezen van een geschikte en betrouwbare hostingprovider erg belangrijk. Hosts maken je website niet alleen beschikbaar voor anderen, ze bieden ook diensten aan met betrekking tot het beheer van je website en diensten zoals bandbreedte en snelheid.

De verdeling van de server middelen varieert afhankelijk van het gekozen hosting pakket. Om het juiste hosting pakket te kiezen, moet je eerst onderscheid maken tussen de beschikbare keuzes.

Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het kiezen van webhosting is te vergelijken met het zoeken naar geschikte kantoorruimte: hoe beslis je welk type kantoorruimte geschikt is voor jouw behoeften? Is een werkplek in een gedeelde kantoorvloer voldoende, of het op één na beste; een kantoor binnen een zakencentrum?

Heb je plannen om snel uit te breiden of verwacht je veel mensen die komen en gaan? Overweeg je een heel gebouw te huren of zou het bouwen van je eigen ruimte aantrekkelijk zijn?

Behalve de stijl van het kantoor zijn er nog andere dingen waar je over na moet denken. Hoe gemakkelijk zijn de ruimtes toegankelijk, welke functies bieden ze (extra’s zoals een whiteboard, snel internet, en andere voorzieningen), waar zijn ze gelegen en wat zijn de totale kosten?

Deze overwegingen zullen je behoeften bepalen en helpen beslissen welk type kantoor voor jou geschikt is.

De toegestane bandbreedte ( ook wel verkeer genoemd) is het aantal bytes dat nodig is om je site naar al je bezoekers over te brengen wanneer ze surfen. Biedt de hosting voldoende ruimte voor jouw behoeften?

Om je een idee te geven van hoeveelheden: een gemiddelde website die geen video of muziek bevat gebruikt minder dan 3 GB per maand. Verwacht je snel uit te breiden, dan heb je dus meer nodig.

Wat is hosting? Let op

Let erop of een host je site ruimte geeft om te groeien. De meeste nieuwe sites beginnen op gedeelde hosting, die tegenwoordig al vrij krachtig is.

Maar als je verwacht dat een website in de loop der jaren zal groeien, moet je misschien een krachtiger server overwegen (virtual private of dedicated bijvoorbeeld).

Ga na of de host geschikte abonnementen heeft om naar te upgraden en of het proces zo eenvoudig mogelijk is. Je kunt ook eenvoudig je hosting achterhalen. In dit artikel leg ik je uit hoe.

Samengevat: wat is hosting en heb ik hosting nodig voor mijn website?

Nu we aan het einde van dit artikel zijn gekomen is het tijd voor een conclusie, want wat is hosting nu precies, heb jij hosting nodig voor jouw website en waar kun je vervolgens het beste hosting aanschaffen?

Een website kan niet zonder hosting – tenzij je hem altijd alleen zelf wilt bekijken. Hosting is echter de motor van je website en bepaalt grotendeels het succes. Verdiep je dus in een aantal providers en zet je wensen op een rijtje. Er goede keuzes op dit moment zijn:

 

En weet: dit is niet iets waar je op moet besparen. Slechte hosting levert je veel frustraties op.

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

De beste hosting provider voor jouw website vinden?

Ben je op zoek naar de beste hosting provider voor jouw website of webshop? In deze hosting gids vertel ik je alles over webhosting en vergelijk ik de 8 beste hosting providers van dit moment!

Via deze gids kun je tot 80% korting krijgen op webhosting!

Hosting-gids