Wat is een 304 redirect & hoe los een 304 redirect op?

304-redirect
Inhoudsopgave

Een 304 redirect, ook wel “Not Modified” genoemd, is een specifieke soort HTTP-statuscode die aangeeft dat de inhoud van een pagina niet veranderd is sinds de laatste keer dat deze is opgevraagd door een browser. In plaats van de inhoud van de pagina opnieuw te laden vanaf de server, kan de browser de inhoud uit de cache laden.

Volgens de Internet Engineering Task Force (IETF) geeft de 304 statuscode aan dat een voorwaardelijk GET of HEAD verzoek is ontvangen en dat de conditie als “false” is geëvalueerd. Hierdoor hoeft de server geen nieuwe representatie van de bron over te dragen, omdat de browser al een geldige versie in zijn cache heeft. Dit helpt de prestaties van een website te verbeteren door de browser te laten gebruik maken van de opgeslagen representatie in plaats van deze opnieuw te downloaden. Wat is een 304 redirect en hoe los je hem op? In dit artikel leg ik het uit.

Wat veroorzaakt een 304 redirect?

Bij een WordPress website maken kun je zomaar op verschillende statuscodes stuiten, waaronder een 304 redirect. Deze is anders dan de 302 redirect, die die aangeeft dat een pagina tijdelijk verplaatst is naar een andere locatie. Hierdoor zal de browser de pagina opnieuw ophalen van de nieuwe locatie.

De 301 redirect geeft aan dat een pagina permanent verplaatst is naar een andere locatie. Hierdoor zal de browser de pagina opnieuw ophalen van de nieuwe locatie en de oude URL in de zoekmachine index vervangen door de nieuwe URL.

Bij de 304 redirect is het net wat anders. Je kunt deze ook niet instellen. Wanneer een browser een bron opslaat in zijn cache, slaat hij tevens informatie op in de “Last-Modified header” die door de server is verzonden. Als de browser een verzoek ontvangt voor een webpagina waarvan een opgeslagen kopie bestaat, maar niet zeker is of het de meest recente versie is, stuurt de browser een “voorwaardelijk validatie” verzoek naar de server. Hierin wordt de “Last-Modified” datum en tijd naar de server verzonden voor de opgeslagen kopie via de “If-Modified-Since” of “If-None-Match” header.

De server vergelijkt deze headers met de waarde van de ETag, een unieke identifier voor een specifieke versie van een bron. Als de waarden gelijk zijn, stuurt de server een HTTP 304 Not Modified responsheader terug en gebruikt de browser de opgeslagen versie. Als de kopie verouderd is, stuurt de server een HTTP 200 code terug en laadt de browser een nieuwe kopie. Problemen met de serverconfiguratie of DNS, beschadigde of geïnfecteerde gecachete bronnen, of problemen aan de server- of clientzijde kunnen een HTTP 304 foutrespons veroorzaken.

Hoe los je een 304 redirect op?

Kom je op jouw website een 304 redirects tegen? Dan wil je deze natuurlijk zo snel mogelijk oplossen, maar helaas is dit niet zo eenvoudig. Een 304 redirect kan namelijk een aantal oorzaken hebben. Hieronder leg ik 4 methodes uit die kunnen helpen bij het oplossen van een 304 redirect.

1. Verwijder de browser cache

Een van de meest voorkomende oorzaken van een 304 verwijzing is dat de browser een oude versie van de pagina in zijn cache heeft opgeslagen. Als je de browsercache verwijdert, zal de browser de meest recente versie van de pagina opvragen van de server in plaats van de oude versie uit de cache.

2. Leeg de DNS

Een andere oorzaak van een 304 verwijzing kan zijn dat je DNS-gegevens verouderd zijn. Als je de DNS-gegevens van je website leegt, zal de browser de meest recente gegevens opvragen van de DNS-server en de juiste versie van de pagina weergeven.

Er zijn een aantal manieren waarop je je DNS-gegevens kunt legen, afhankelijk van het besturingssysteem dat je gebruikt:

  1. Windows: Open de opdrachtprompt en typ “ipconfig /flushdns” (zonder de aanhalingstekens). Druk op Enter om je DNS-gegevens te legen.
  2. MacOS: Open de terminal en typ “sudo killall -HUP mDNSResponder” (zonder de aanhalingstekens). Voer je wachtwoord in wanneer gevraagd en druk op Enter om je DNS-gegevens te legen.
  3. Linux: Open de terminal en typ “sudo /etc/init.d/nscd restart” (zonder de aanhalingstekens). Voer je wachtwoord in wanneer gevraagd en druk op Enter om je DNS-gegevens te legen.

Houd er rekening mee dat je DNS-gegevens ook automatisch worden geleegd door je router, in dit geval het is aan te raden om de router opnieuw op te starten.

3. Controleer verkeerde redirect

Bij het instellen van een verkeerde redirect op je website, zoals een 301 redirect in plaats van een 302 redirect, kan dat leiden tot een 304 redirect. Controleer je redirect-instellingen en zorg ervoor dat de juiste redirects zijn ingesteld. Er zijn verschillende manieren om te controleren of er verkeerde redirects in de configuratiebestanden van je server zijn die een 304 redirect veroorzaken:

  • Gebruik de developer tools van je browser. Deze tools geven je inzicht in de HTTP-headers die tussen de browser en de server worden verzonden. Hiermee kun je zien of er een 304 redirect plaatsvindt en welke URL’s hierbij betrokken zijn.
  • Gebruik een tool zoals curl om de headers van een specifieke URL op te vragen. Hiermee kun je zien of de server een 304 redirect teruggeeft voor deze URL.
  • Gebruik een tool zoals Redirect Checker om te controleren of er redirects plaatsvinden voor een specifieke URL. Deze tool geeft ook aan welke URLs hierbij betrokken zijn zodat je de juiste redirects kunt instellen.
  • Controleer de configuratiebestanden van je server, zoals de .htaccess-bestanden op Apache-servers, op regels die redirects opleggen.
  • Gebruik een website monitoring tool zoals Google Analytics of Google Search Console om te zien of er een daling in verkeer is en eventueel de oorzaak hiervan te achterhalen.

4. Schakel browser extensies uit

Soms kunnen browser-extensies de oorzaak zijn van een 304 verwijzing. Probeer extensies uit te schakelen en controleer of dit het probleem oplost. Als dit het geval is, kun je overwegen om een andere extensie te gebruiken of om zonder extensie verder te gaan.

Als het goed is heb je nu antwoord op de vraag: wat is een 304 redirect? Houd er rekening mee dat soms het oplossen van een 304 redirect een combinatie van de bovenstaande oplossingen kan vereisen. Als de bovenstaande oplossingen niet werken, kan het nodig zijn om hulp te vragen aan een professionele webdeveloper om het probleem op te lossen.

Wat-is-een-304-redirect

De 304 redirect nog niet opgelost?

Als je na het doorlopen van de bovenstaande stappen nog steeds te maken hebt met de 304, is het verstandig om contact op te nemen met jouw hosting provider. Zij kunnen je wellicht verder helpen om het probleem op te lossen. 

Als je dit probleem vaker tegenkomt, kan het ook nuttig zijn om je huidige hosting provider te vergelijken met andere providers. Bekende hosting providers zijn bijvoorbeeld Cloud86 en SiteGround. Door mijn Cloud86 review of mijn SiteGround review te lezen, kan je een weloverwogen beslissing maken of het voor jou de moeite waard is om van hosting provider te wisselen.

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

De beste hosting provider voor jouw website vinden?

Ben je op zoek naar de beste hosting provider voor jouw website of webshop? In deze hosting gids vertel ik je alles over webhosting en vergelijk ik de 8 beste hosting providers van dit moment!

Via deze gids kun je tot 80% korting krijgen op webhosting!

Hosting-gids