Wat is een 301 redirect & wanneer gebruik je er een?

301-redirect
Inhoudsopgave

Een 301 redirect is een manier om bezoekers van een website automatisch door te sturen naar een andere pagina op dezelfde of een andere website. Dit gebeurt wanneer een pagina is verplaatst, verwijderd of hernoemd.

Door een 301 verwijzing te gebruiken, wordt de oude URL doorverwezen naar de nieuwe URL, waardoor de zoekmachine en de bezoekers weten dat de pagina is verplaatst. Hierdoor wordt het verlies van inkomende verkeer en zoekmachine ranking voorkomen. In dit artikel zal ik dieper ingaan op hoe en wanneer je een 301 redirect kunt gebruiken.

Wanneer gebruik je een 301 redirect?

Een 301 redirect is een permanente doorverwijzing en wordt gebruikt in verschillende situaties. Hieronder geef ik enkele voorbeelden van wanneer je een 301 verwijzing kunt gebruiken:

  • Nieuwe website: Bij een WordPress website maken of WordPress webshop maken, kan het zijn dat je pagina’s of producten verplaatst of verwijdert. Door een 301 verwijzing te gebruiken, wordt de oude URL doorverwezen naar de nieuwe URL, waardoor zoekmachines en bezoekers weten dat de pagina is verplaatst. Dit voorkomt dat je inkomende verkeer verliest.
  • Veranderen van domeinnaam: Als je een domeinnaam veranderd, is het belangrijk om de oude domeinnaam door te verwijzen naar de nieuwe domeinnaam. Deze functie leidt bezoekers naadloos door naar de juiste website, terwijl zoekmachines begrijpen dat de site is verplaatst.
  • Pagina verwijderen: Als je een pagina of product verwijdert, is het verstandig om de URL van die pagina te redirecten naar een vergelijkbare pagina of product op je website. Zo voorkom je dat bezoekers op een 404-pagina terechtkomen en kun je nog steeds verkeer naar je website leiden.
  • Pagina hernoemen: Als je een pagina of product hernoemt, is het verstandig om de oude URL te redirecten naar de nieuwe URL. Hierdoor weten zoekmachines en bezoekers dat de pagina is hernoemd en kun je verkeer naar de juiste pagina leiden.
Wat-is-een-301-redirect

Waarom moet je een 301 redirect gebruiken?

Zoals je net hebt gelezen zijn er verschillende situaties waarin je een 301 verwijzing wilt gebruiken, maar waarom is het voor deze situaties belangrijk om een 301 verwijzing in te stellen? Hieronder geef ik enkele belangrijke redenen:

  • SEO waarde: Wanneer een pagina of product verplaatst of verwijderd wordt, kan het gebeuren dat je inkomende verkeer en zoekmachine ranking verliest. Door een 301 redirect te gebruiken, wordt de oude URL doorverwezen naar de nieuwe URL. Hierdoor wordt de zoekmachine geïnformeerd over de verplaatsing of verwijdering en kan de zoekmachine de nieuwe pagina of product in de zoekresultaten vermelden. Hierdoor blijft je website beter gevonden worden in Google.
  • Gebruiksvriendelijkheid: Wanneer een pagina of product verplaatst of verwijderd wordt, kan het gebeuren dat een bezoeker op een 404 foutmelding terechtkomt. Dit kan frustrerend zijn voor de bezoeker en kan ertoe leiden dat de bezoeker de website verlaat. Door een 301 verwijzing te gebruiken, wordt de bezoeker automatisch doorverwezen naar de juiste pagina of product.
  • Crawlen van Google: Zoekmachines crawlen websites om de inhoud te indexeren. Wanneer een pagina of product verplaatst of verwijderd wordt, kan het gebeuren dat de zoekmachine de pagina of product niet meer kan vinden. Door een 301 verwijzing te gebruiken, wordt de zoekmachine geïnformeerd over de verplaatsing of verwijdering en kan de zoekmachine de nieuwe pagina of product in de zoekresultaten vermelden.
  • Vindbaarheid in zoekmachines: Als een pagina of product verwijderd wordt, kan het zijn dat de zoekmachines de pagina ook verwijderen uit hun zoekresultaten. Door een 301 redirect te gebruiken, wordt de zoekmachine geïnformeerd over de verwijdering en wordt de zoekmachine verwezen naar een vergelijkbare pagina of product.

Wat is het verschil tussen een 301 vs 302 redirect?

Naast een 301 verwijzing heb je ook nog de 302 redirect. Maar wat is het verschil? Het grootste verschil tussen deze twee types is de manier waarop zoekmachines de doorverwijzing behandelen.

Een 301 redirect is een permanente doorverwijzing. Dit betekent dat zoekmachines de oude URL als verplaatst beschouwen en de nieuwe URL in de zoekresultaten vermelden. Hierdoor wordt het verlies van inkomende verkeer en zoekmachine ranking voorkomen. Een 301 redirect wordt gebruikt wanneer een pagina of product permanent verplaatst, verwijderd of hernoemd is.

Een 302 redirect is een tijdelijke doorverwijzing. Dit betekent dat zoekmachines de oude URL niet als verplaatst beschouwen en de nieuwe URL niet in de zoekresultaten vermelden. Hierdoor blijft de oude URL in de zoekresultaten staan. Een 302 redirect wordt gebruikt wanneer een pagina of product tijdelijk verplaatst is, bijvoorbeeld voor onderhoud of een test.

Hoe stel je een 301 redirect in?

Nu je weet wat een 301 redirect is, waarom je een 301 redirect gebruikt gebruikt en wat de verschillen zijn tussen een 301 en 302 redirect ben je waarschijnlijk ook benieuwd geworden hoe nu precies een 301 redirect kunt instellen. Eigenlijk zijn er een aantal verschillende manieren om een 301 redirect in te stellen. Hieronder zal ik de drie meest gebruikte methodes bespreken.

1. 301 redirect instellen via het .htaccess bestand

Een 301 verwijzing instellen via het .htaccess bestand is een eenvoudige manier om een redirect in te stellen voor een website die gebruik maakt van een Apache server. Het .htaccess bestand is een configuratiebestand dat op de server aanwezig is en kan worden gebruikt om regels op te geven voor de server. Hierdoor kan je 301 redirect regels toevoegen en deze zullen worden toegepast op de website.

Om een 301 verwijzing in te stellen via het .htaccess bestand, moet je eerst toegang hebben tot de server waar de website is gehost. Hierna kun je het .htaccess bestand openen met een tekstverwerker. Voeg vervolgens de volgende regel toe aan het bestand:

Redirect 301 /oude-url http://www.example.com/nieuwe-url

De oude-url is de oude URL van de pagina die je wilt redirecten, de nieuwe-url is de URL waar de oude URL naar toe moet worden doorgestuurd. Vergeet niet om de URL’s correct in te voeren, inclusief http:// of https://.

Wanneer je klaar bent, sla het bestand op en upload het terug naar de server. De redirect zal nu actief zijn en zal ervoor zorgen dat bezoekers van de oude URL automatisch worden doorgestuurd naar de nieuwe URL.

Houd er wel rekening mee dat de manier waarop je een 301 verwijzing instelt kan verschillen afhankelijk van de server configuratie. Als je twijfelt, raadpleeg dan de documentatie of neem contact op met de technische ondersteuning van je hostingprovider.

2. 301 redirect instellen met een WordPress plugin

Een andere manier om een 301 verwijzing in te stellen voor een WordPress website is door gebruik te maken van een plugin. Er zijn veel WordPress plugins beschikbaar die het instellen van een 301 redirect eenvoudig maken, zonder dat je technische kennis nodig hebt.

Een populaire plugin om een 301 verwijzing in te stellen is “Redirection”. Deze plugin maakt het mogelijk om redirects in te stellen vanuit de WordPress admin-interface.

Na het installeren en activeren van de plugin, ga je naar “Tools” en selecteer “Redirection”. Hier kun je een nieuwe regel toevoegen door de oude URL en de nieuwe URL in te voeren. En je kunt ook de redirects beheren die je al hebt ingesteld.

404-redirects-instellen

3. 301 redirect instellen via PHP

Een andere manier om een 301 verwijzing in te stellen voor een website is door gebruik te maken van PHP. Hierbij voeg je een stukje PHP-code toe aan de header van de pagina die je wilt redirecten, die vervolgens de browser instructeert om de gebruiker door te sturen naar een andere pagina.

Om een 301 redirect in te stellen via PHP, moet je eerst toegang hebben tot de server waar de website is gehost. Hierna kun je een PHP-bestand openen met een tekstverwerker en de volgende regel code toevoegen aan de header van de pagina die je wilt redirecten:

< ?php header(“HTTP/1.1 301 Moved Permanently”); header(“Location: http://www.example.com/nieuwe-url”); ? >

De nieuwe-url is de URL waar de oude URL naar toe moet worden doorgestuurd. Vergeet niet om de juiste URL in te voeren, inclusief http:// of https://.

Sla het bestand vervolgens op en upload het naar de server. De redirect zal nu actief zijn en zal ervoor zorgen dat bezoekers van de oude URL automatisch worden doorgestuurd naar de nieuwe URL.

Hoe kun je een 301 redirect checken?

Er zijn verschillende manieren om te checken of een 301 verwijzing werkt. Dit kan handmatig door de oude URL in de browser op te geven, of door gebruik te maken van chrome extensies zoals “Redirect Path” of “Check My Links”, of redirect checker SEO extensies zoals “SEOquake” of “MozBar”. Het is belangrijk om regelmatig een redirect checker te gebruiken om eventuele problemen snel op te lossen.
301-redirect-controleren

Hoe kun je het beste een 301 redirect instellen?

Het is belangrijk om te weten dat de manier waarop je een 301 verwijzing instelt afhankelijk is van het Content Management Systeem (CMS) dat je gebruikt. Als je gebruik maakt van WordPress, is een plugin zoals “Redirection” waarschijnlijk de eenvoudigste oplossing. Maar als je gebruik maakt van een ander systeem, kan het instellen van een redirect via het .htaccess bestand een eenvoudigere optie zijn. 

Tip: Controleer je redirects regelmatig met een redirect checker om er zeker van te zijn dat ze correct werken en om eventuele problemen snel op te lossen.

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

De beste hosting provider voor jouw website vinden?

Ben je op zoek naar de beste hosting provider voor jouw website of webshop? In deze hosting gids vertel ik je alles over webhosting en vergelijk ik de 8 beste hosting providers van dit moment!

Via deze gids kun je tot 80% korting krijgen op webhosting!

Hosting-gids