Wat is DNS en hoe werkt het?

Wat-is-DNS
Inhoudsopgave

Wellicht ben je zojuist erachter gekomen dat jouw hosting provider gebruik maakt van DNS servers om je website te hosten en wil je hier graag meer over weten. Of misschien moet je een nieuwe domeinnaam koppelen aan een hosting plan dat je eerder hebt aangeschaft. In dit laatste geval ga je te maken krijgen met DNS-servers en zul je toch een beetje meer moeten weten over hoe de vork precies in de steel zit. Want wat is DNS nu precies en hoe werkt DNS eigenlijk? In dit artikel leg ik je alles uit over de relatie tussen DNS en jouw website en waarom het zo belangrijk is.

Wat is DNS?

Het domeinnaam systeem (DNS) is een databank waarin internet domeinnamen worden gelokaliseerd en vertaald in IP-adressen (Internet Protocol). Het domeinnaam systeem koppelt de naam die men gebruikt om een website te vinden aan het IP-adres dat een computer gebruikt om hen met die website te verbinden.

Als iemand bijvoorbeeld “nolimitwebdesign.nl” in een webbrowser typt, wordt die naam door een server achter de schermen aan het bijbehorende IP-adres gekoppeld. Een IP-adres is qua structuur vergelijkbaar met 202.0.103.75.

Surfen op het web en de meeste andere internetactiviteiten zijn afhankelijk van DNS om snel de informatie te verstrekken die nodig is om gebruikers op afstand te verbinden met een host. DNS-mapping is over het hele internet verspreid in een hiërarchie van bevoegdheden. Toegang verstrekkers en grote ondernemingen, evenals overheden, universiteiten en andere organisaties, hebben gewoonlijk hun eigen toegewezen reeksen IP-adressen en een toegewezen domeinnaam. Zij hebben ook DNS-servers om de toewijzing van die namen aan die adressen te beheren. De meeste URL’s zijn opgebouwd rond de domeinnaam van de webserver die de verzoeken van de klanten in ontvangst neemt.

Hoe werkt DNS precies?

Nu je antwoord hebt op de vraag: Wat is DNS, zal ik je de werking ervan beter kunnen uitleggen. DNS-servers zetten URL’s en domeinnamen om in IP-adressen die computers kunnen begrijpen en gebruiken. Zij vertalen de informatie die een gebruiker in een browser typt in iets dat de machine kan gebruiken om een webpagina te vinden. Dit proces van vertalen en opzoeken wordt DNS-resolutie genoemd.

Het basisproces van een DNS-resolutie verloopt als volgt:

  • De gebruiker voert jouw webadres of domeinnaam in een browser in.
  • De browser stuurt een bericht, een zogenaamde recursieve DNS verzoek, naar het netwerk om te achterhalen met welk IP- of netwerkadres het domein overeenkomt.
  • Het verzoek gaat naar een recursieve DNS-server, ook wel recursieve resolver genoemd, die meestal wordt beheerd door de internet service provider. Als de recursieve server het adres heeft, geeft hij het adres terug aan de gebruiker en wordt de webpagina geladen. Als de recursieve DNS-server geen antwoord heeft, raadpleegt hij een reeks andere servers in de volgende volgorde: DNS-root name servers, top-level domain (TLD) name servers en authoritative name servers.
  • Deze drie server types werken samen en gaan door met doorverwijzen totdat ze een DNS-record hebben gevonden dat het opgevraagde IP-adres bevat. Deze stuurt deze informatie naar de recursieve DNS-server, en de webpagina waarnaar de gebruiker zoekt wordt geladen. DNS-root nameservers en TLD-servers leiden verzoeken in de eerste instantie om en zorgen zelden zelf voor de resolutie.
  • De recursieve server slaat het A-record voor de domeinnaam, dat het IP-adres bevat, op in de cache. De volgende keer dat hij een verzoek voor die domeinnaam ontvangt, kan hij de gebruiker rechtstreeks antwoorden in plaats van andere servers te raadplegen.
  • Als het verzoek de gezaghebbende server bereikt en deze de informatie niet kan vinden, geeft hij een foutmelding. Het hele proces waarbij de verschillende servers worden ondervraagd, duurt een fractie van een seconde en is meestal onmerkbaar voor de gebruiker.
 

DNS-servers beantwoorden vragen van zowel binnen als buiten hun eigen domein. Wanneer een server een verzoek van buiten het domein ontvangt voor informatie over een naam of adres binnen het domein, geeft hij het gezaghebbende antwoord.

Wanneer een server een aanvraag krijgt van binnen zijn domein voor een naam of adres buiten dat domein, stuurt hij de aanvraag door naar een andere server, meestal eentje die wordt beheerd door een internet provider.

Hoe-pas-je-dns-aan

Hoe kun jij jouw DNS achterhalen?

Wanneer je een nieuw domein koopt om je eigen website te maken, moet je in sommige gevallen de DNS-records hiervoor instellen. Met deze records op de juiste plaats, zul je in staat om e-mail hosting en alle andere diensten die je nodig zou kunnen hebben met dit domein te gebruiken. De DNS hosting provider voor je domein slaat je DNS-records op. Hoewel een DNS-hosting service meestal wordt geleverd door een domeinnaam registrar, kunnen het ook een goede hosting providers zijn, zoals de web host SiteGround.

Om erachter te komen wie verantwoordelijk is voor de DNS-hosting van een domein, moet je de gezaghebbende DNS-servers (of Name Servers) voor dat domein vinden. Een lijst van DNS-servers die gezaghebbend zijn voor het domein wordt weergegeven in het Name Server (NS)-record. Om dit record te vinden, kun je de NSLOOKUP tool gebruiken. Je kunt ook Who.is, MxToolbox of een andere website gebruiken die dezelfde functionaliteit biedt. Met deze handige tools kun je jouw DNS-hosting provider snel achterhalen door jouw domeinnaam in de zoekbalk op deze websites in te typen.

Wanneer wil je van DNS wisselen?

Vele registrar- of hostingproviders bieden DNS-servers alleen aan omdat het moet – het ondersteunt hun bedrijfsmodel, maar heeft niet altijd de snelheid, betrouwbaarheid en functies die je zou verwachten. Dit zijn dus enkele belangrijke redenen waarom je van DNS-server zou willen wisselen.

1. Snelheid

Tegenwoordig is de snelheid van je DNS-provider van enorm groot belang omdat jouw websites en apps dan sneller laden en dit kan op zijn beurt weer helpen om beter te scoren in de zoekmachine resultaten. Laten we eerlijk zijn, tegenwoordig is iedereen ongeduldig en met een snelle DNS-hostingprovider kan men sneller naar je website surfen, klanten kunnen sneller afrekenen/bestellen hetgeen de klanttevredenheid verhoogt en dus meer conversie zal opleveren. Als je na het testen van je website snelheid erachter komt dat je site trager laad dan wenselijk is, zou je zeker eens een kijkje moeten nemen naar de snelheid van je DNS-provider.

2. Privacy

Waarom zou DNS-privacy er eigenlijk toe doen? DNS verzoeken kunnen worden onderschept en gewijzigd worden om toegang te krijgen tot een website te krijgen, ten einde phishing of een toepassing voor het downloaden van malware te bewerkstelligen. Als de DNS server waarop jouw website gehost wordt dus niet voldoende beveiligd is, kan je site het doelwit worden van hacking en vele andere onaangename praktijken van kwaadwillenden.

3. Betrouwbaarheid

Het meest kritieke aspect van een DNS-hostingprovider is de uptime of beschikbaarheid.
Als je merkt dat jouw website er vaak uit ligt oftewel onbereikbaar is, dan zou je de uptime van je DNS-provider in kaart moeten brengen. Via de website DNSPerf.com kun je de prestaties en statistieken van elke DNS-provider bekijken en vergelijken, om erachter te komen of deze voldoen aan de benodigde eisen. Als deze prestaties ondermaats zijn, is het tijd om een nieuwe DNS provider te overwegen.

Conclusie: Waarom is een DNS zo belangrijk?

Voor velen van ons is verbinding maken met het internet net zo eenvoudig als het indrukken van een paar toetsen op je toetsenbord of het tikken op een paar letters op je smartphone. We kunnen binnen enkele seconden verbinding maken met een schijnbaar eindeloze hoeveelheid internetdiensten. Dat is allemaal te danken aan DNS-servers.

Wat is DNS dus? DNS zorgt ervoor dat het internet niet alleen gebruiksvriendelijk is, maar ook vlot werkt en de inhoud waar we om vragen snel en efficiënt laadt. Het is een van de hoekstenen van de werking van het internet. Zonder DNS-servers zouden we lange lijsten met nummers (IP-adressen) uit het hoofd moeten leren om toegang te krijgen tot de inhoud die we willen. Als een DNS-server de domeinnaam niet kan vertalen met het juiste IP-adres, krijg je helaas geen toegang tot de website waar je naar op zoek bent.

Kortom, DNS-servers maakt het internet niet alleen gebruiksvriendelijker, maar stelt bedrijven of organisaties ook in staat veranderingen door te voeren waar ze hun voordeel mee kunnen doen. Ze kunnen overstappen naar een andere webhost die goedkopere tarieven kan bieden zonder dat dit gevolgen heeft voor hun webverkeer. DNS is dus de ruggengraat van het internet en zonder DNS-servers stort het internet zoals wij dat kennen volledig in elkaar.

Wat is DNS - Veelgestelde vragen

DNS is de koppeling tussen jouw browser en de website die je bezoekt. DNS werkt als een vertaalsysteem dat een domeinnaam zoals nolimitwebdesign.nl omzet naar een reeks nummers, ofwel een IP-adres. Elke website heeft een eigen IP-adres. Doordat jouw computer dit IP-adres ontvangt vanuit de server kan de juiste website geladen worden.

Domain Name Servers (DNS) houden bij welke websitenaam bij welk IP-nummer hoort. Een DNS-service vertaalt een opgevraagd webadres naar het IP-adres van de server waarop de website draait.

DNS wordt gebruikt om een website te kunnen bereiken wanneer jij een domeinnaam in jouw browser invult. Door vervolgens contact te maken met de DNS kan de juiste website voor jouw bezoekers geladen worden.

Je kunt de DNS server van jouw website vinden via het dashboard van jouw hosting provider. Waar deze precies staat is afhankelijk van de hosting die jij gebruikt.

Alle Domain Name Servers vormen samen het Domain Name Sytem, ofwel DNS. Dit systeem wordt sinds 1998 beheert door ICANN.

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

De beste hosting provider voor jouw website vinden?

Ben je op zoek naar de beste hosting provider voor jouw website of webshop? In deze hosting gids vertel ik je alles over webhosting en vergelijk ik de 8 beste hosting providers van dit moment!

Via deze gids kun je tot 80% korting krijgen op webhosting!

Hosting-gids