Wat is een 302 redirect & wanneer gebruik je er een?

302-redirect
Inhoudsopgave

Een 302 redirect is een HTTP-response status code die aangeeft dat de gevraagde resource tijdelijk naar een andere URL is verplaatst. Wanneer je een 302 verwijzing instelt voor een pagina op je website die tijdelijk niet beschikbaar is, wordt de gebruiker doorverwezen naar de nieuwe locatie. Deze redirection wordt ook wel ‘Found’ genoemd.

De HTTP-statuscode 302 wordt vaak gebruikt in SEO om verkeer van oude of ongebruikte pagina’s door te sturen naar relevantere pagina’s. Hierdoor blijft het verkeer binnen je website en krijgt de zoekmachine informatie over wat er met de oude pagina’s gebeurt. In dit artikel vertel ik wat een 302 redirect is en hoe je er een aanmaakt.

Wanneer gebruik je een 302 redirect?

Een 302 redirect wordt gebruikt wanneer een webpagina tijdelijk verplaatst is naar een andere URL. De doorverwijzing blijft bestaan totdat de oorspronkelijke pagina wordt teruggezet. Een 302 redirect is het meest geschikt bij situaties waarbij de oorspronkelijke resource tijdelijk niet beschikbaar is, zoals bij het veranderen van domeinnamen, herschrijven van URLs of bij het WordPress website maken en je de content op een staging server laat zien in plaats van de productieserver.

Het verschil tussen een 301 en 302 redirect is dat een 301 permanent is terwijl een 302 tijdelijk is. Dit betekent dat als je voor langere tijd verkeer wilt doorsturen, je beter kunt kiezen voor een 301 redirect dan voor een 302 redirect. Hiermee worden zoekresultaten geoptimaliseerd en kan je website sneller vindbaar worden in Google.

Wat-is-een-302-redirect

Waarom moet je een 302  redirect gebruiken?

Een 302 verwijzing verbetert de gebruikerservaring. Wanneer er een fout verschijnt (bijvoorbeeld een 404 foutmelding), weet de bezoeker niet meer waar hij of zij moet zoeken en vertrekt hij/zij van de website. Door een 302 verwijzing wordt de bezoeker doorverwezen naar de juiste locatie, waardoor er meer kans is dat ze langer op je website blijft.

Daarnaast heeft een 302 redirect ook invloed op je zichtbaarheid in zoekmachines als Google. Door goede 302 redirects aan te maken kun je beter gevonden worden in Google, wat belangrijk kan zijn voor het behalen van betere resultaten in zoekmachines. Ook biedt het nieuwe kansen om relevante content aan te bieden die gebruikers misschien anders niet vinden. De sleutel hierbij is om er zeker van te zijn dat uw redirects goed werken en om regelmatig te controleren of er problemen optreden met 301 of 302 redirects, wat gemakkelijk kan met behulp van tools zoals Chrome extensies en online checkers.

Hoe stel je een 302 redirect in?

Nu je weet wat een 302 redirect is, wanneer je een 302 redirect gebruikt en waarom je een 302 redirect gebruikt is het tijd voor de volgende vraag. Want hoe stel je een 302 redirect nu precies in? Hieronder leg ik een aantal verschillende methodes uit waarmee jij een 302 redirect op jouw website kunt instellen.

1. 302 redirect instellen via het .htaccess bestand

Het instellen van een 302 verwijzing via het .htaccess bestand is vrij simpel. Het .htaccess bestand is een configuratiebestand dat door webhosts wordt gebruikt om configuraties op server niveau aan te passen. Om een 302 verwijzing in te stellen moet je de volgende code toevoegen aan je .htaccess bestand:

				
					< IfModule mod_rewrite.c >
RewriteEngine On
RewriteCond % {
SERVER_PORT
}
80
RewriteRule ^ (.*) $ https: //www.jouwdomeinnaam.nl/$1 [R=302,L]
<
/IfModule>
				
			

Met bovenstaande code kan je dus HTTP-aanvragen verwijzen naar de HTTPS-site en wordt er een tijdelijke (302) redirect opgezet die door zoekmachines gelezen wordt.

2. 302 redirect instellen met een WordPress plugin

Er zijn verschillende WordPress plugins die je kunt gebruiken om 302 redirects in te stellen. De beste WordPress plugin hiervoor is ‘Redirection’, omdat deze gemakkelijk te installeren en te gebruiken is.

Met Redirection kun je alle soorten 301 en 302 redirects instellen met vrijwel geen technische kennis. Je kunt makkelijk pagina’s of URL’s herschrijven, bepaalde verzoeken doorsturen of 404 foutmeldingen afhandelen.

Ook kan het helpen bij het voorkomen dat zoekmachines herhalingen crawlen of verkeer doorverwijzen naar een andere site, wat uiteindelijk resulteert in betere rankings in zoekmachines.

Met Redirection kun je ook parameters toevoegen aan jouw redirects. Hierdoor kan je bepaalde categorieën of delen van jouw website specifiek behandelen door verschillende URL’s naar een bepaalde locatie te sturen.

Daarnaast kun je met Redirection ook regelmatig de juistheid van je redirects controleren. Hierbij worden alle pagina’s gecontroleerd op foute links zodat je er zeker van bent dat iedere pagina die via een 302-redirect wordt verzonden, de juiste bestemming heeft. Dit is uiterst belangrijk om zoekmachines te helpen bij het crawlen van websites en om ervoor te zorgen dat de gebruiker altijd op de goede plaats terecht komt.

Eén ander voordeel van Redirection is dat het veel nuttige informatie biedt over elke 301 of 302 verwijzing die wordt ingesteld, wat ideaal is voor SEO-optimalisatiedoeleinden. Met het dashboard is het mogelijk om snel te bepalen welke pagina’s vaak worden doorgestuurd, wat resulteert in eenvoudig identificeren van aanpassingspunten waar nodig.

Het instellen van een 302 redirect met Redirection is vrij eenvoudig:

  1. Login op WordPress
  2. Installeer de Redirection plugin
  3. Ga naar het Redirection tabblad
  4. Klik op ‘Add new redirection’ en voeg de URL toe waarnaar er moet worden doorgestuurd
  5. Mission accomplished!
404-redirects-instellen

3. 302 redirect instellen via PHP

Een 302 verwijzing kan worden ingesteld met behulp van PHP. Hiermee kun je bezoekers naar een andere pagina doorverwijzen wanneer ze een bepaalde URL of paginanummer opvragen. Om een 302 redirect in te stellen met PHP, heb je de volgende code nodig:

				
					< ? php
header('Location: https://www.jouwdomeinnaam.nl', true, 302);
exit; ?
>
				
			

Deze code voeg je toe bovenaan de pagina waarvan je wilt dat bezoekers worden doorgestuurd naar de gespecificeerde URL. Nadat de code is ingevoerd, zullen alle aanvragen naar die pagina worden doorgestuurd naar de door jou gespecificeerde locatie en krijgt elke aanvraag een statuscode ‘302 Found’ meegeleverd.

Zorg er wel altijd voor dat alle doorverwijzingen die plaatsvinden via PHP geoptimaliseerd worden. Dit kun je doen door het instellen van een caching techniek voor de redirect, zodat deze niet elke keer opnieuw moet worden ingeladen bij het openen van een webpagina. Hierdoor krijgt de webpagina meer ruimte om te laden en wordt het ladingsproces versneld. Daarnaast is het ook van belang om regelmatig controles uit te voeren op jouw hostingomgeving en hosts-bestand om er zeker van te zijn dat er geen foutief vermelde of niet-functionele redirects in staan, waardoor bezoekers terechtkomen op pagina’s die je niet wilt dat ze bezoeken.

Hoe kun je een 302 redirect checken?

Er zijn verschillende methodes die je kunt gebruiken om te checken of een 302 verwijzing werkt. De meest simpele manier is door de oude url op te geven in de adresbalk van je browser en deze aan te vragen. Als er wordt doorgestuurd naar de juiste locatie, dan betekent dit dat de redirect is ingesteld.

Je kunt ook een Chrome extensie zoals Redirect Path gebruiken om te controleren of alle verzoeken correct zijn doorgestuurd. Met behulp van deze extensie kun je bijvoorbeeld bekijken welke statuscodes meegeleverd worden met het verzoek en of er dubbele redirects voorkomen. Ook andere Chrome extensies zoals Detailed SEO Extension kunnen helpen bij het opsporen van eventuele problemen met 302 redirects.

301-redirect-controleren

Hoe kun je het beste een 302 redirect instellen?

Een 302 verwijzing is een veelgebruikte manier om bezoekers naar de juiste pagina te sturen. Wanneer je gebruik maakt van een 302 verwijzing, betekent dit eigenlijk dat je een tijdelijke verplaatsing van content naar een andere URL aan het creëren bent. Bijvoorbeeld wanneer je jouw domeinnaam verandert of wanneer je de URL-structuur van je website herschrijft.

Het instellen van dergelijke redirects is afhankelijk van het CMS dat je gebruikt en kan in verschillende systemen op verschillende manieren worden ingesteld. In WordPress is de Redirection plugin bijvoorbeeld het makkelijkste om in te stellen, terwijl het .htaccess bestand voor andere systemen meer geschikt kan zijn.

Het grootste voordeel van 302 redirects is dat het ervoor zorgt dat de bezoeker op de juiste pagina terechtkomt en geen foutmeldingen krijgt. Daarnaast is het ook nuttig voor je SEO, omdat zoekmachines door middel van een 301 of 302 verwijzing gemakkelijk jouw content kunnen vinden. Ook kan het handig zijn voor gerichte marketingcampagnes door het sturen naar relevante landingspagina’s die de kans om meer resultaten te behalen met jouw online aanwezigheid vergroot.

Om er zeker van te zijn dat de redirects correct functioneren, kun je gebruikmaken van verschillende online tools zoals Chrome extensies en online checkers zoals Detailed SEO Extension. Dit zorgt voor eenvoudige monitoring en diagnostiek, waardoor je problemen met 301 of 302 redirects snel kunt identificeren en oplossen.

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

De beste hosting provider voor jouw website vinden?

Ben je op zoek naar de beste hosting provider voor jouw website of webshop? In deze hosting gids vertel ik je alles over webhosting en vergelijk ik de 8 beste hosting providers van dit moment!

Via deze gids kun je tot 80% korting krijgen op webhosting!

Hosting-gids