Wat is het .htaccess bestand in WordPress? Lees hier alles!

Wat-is-het-htaccess-bestand-WordPress
Inhoudsopgave

Het .htaccess bestand is een configuratiebestand dat gebruikt wordt door de Apache Web Server. Maar wat kun je er mee en hoe werkt een WordPress htaccess? Ik leg je alles uit.

Het .htaccess bestand is een configuratiebestand dat gebruikt wordt door de Apache Web Server. Met dit bestand kun je verschillende instellingen voor je website maken, zoals het inschakelen van URL-herschrijving, wachtwoordbeveiliging en caching. In dit artikel bekijk ik wat het .htaccess bestand is en hoe het gebruikt kan worden om de prestaties van je website te verbeteren.

Hoe maak je een .htaccess bestand?

Het .htaccess bestand is een eenvoudig tekstbestand dat je in een willekeurige map op je server kunt plaatsen. Wanneer de Apache Web Server dit bestand leest, past hij de instellingen die erin staan toe op de directory waarin het bestand staat en alle subdirectories. Hierdoor kun je verschillende instellingen hebben voor verschillende delen van je site.

Je kunt een .htaccess bestand maken door eenvoudigweg Notepad te openen en het onder die naam op te slaan. Maar omdat Notepad het bestand opslaat als .htaccess.txt, moet je het hernoemen als je klaar bent met bewerken.

Je kunt ook Notepad++ gebruiken, wat een gratis programma is. Met dit programma heb je de mogelijkheid om je bestand direct als .htaccess op te slaan.

Met het .htaccess bestand kun je regels toevoegen die de webserver vertellen hoe hij zich moet gedragen. Je kunt het .htaccess bestand uploaden met een SFTP programma zoals Filezilla of Cyberduck, of als je een webhostingpakket hebt, kun je dat meestal doen via de “SFTP File Manager” functie van je controlepaneel. De beste hosting providers, zoals Cloud86, SiteGround en Hostinger laten je dat via hun portal doen.

Afhankelijk van waar je het .htaccess bestand wilt laten werken, sla je het op in de bijbehorende map van je website. Als je bijvoorbeeld wilt dat het werkt voor je rootdomein (domeinnaam.nl), sla het dan op in de map /www.”

Je kunt het .htaccess bestand eenvoudig actief maken door het op te slaan in een /www directory binnen een subdirectory, zoals domeinnaam.com/voorbeeld/.

htaccess-bestand-website

Waar kun je een .htaccess bestand voor gebruiken?

Nu je weet wat het .htaccess bestand is en hoe je een .htaccess bestand kunt aanmaken wil je natuurlijk ook weten wat je allemaal kunt doen met het .htaccess bestand. Hieronder heb ik een aantal verschillende voorbeelden uitgewerkt die je vanuit het .htaccess bestand van jouw server kunt instellen.

1. Doorverwijzingen en redirects

.htaccess bestanden worden vaak gebruikt voor redirects. Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken om individuele bestanden op een website om te leiden naar een ander domein. Dit is handig als je je website van het ene domein naar het andere verhuist. Als de onderstaande code in de hoofddirectory wordt opgeslagen, worden verzoeken aan het oorspronkelijke domein van de server automatisch omgeleid naar het nieuwe domein.

Een redirect htaccess maak je als volgt:

# Eenvoudige doorverwijzing

				
					Redirect / http://www.nieuwe-domein.tld/
				
			

Als je de naam van een pagina op je website moet veranderen, kun je dezelfde redirect htaccess methode gebruiken om afzonderlijke bestanden om te leiden.

# Doorverwijzing van afzonderlijke bestanden

				
					Redirect /oude-pagina.html nieuwe-pagina.html
				
			

2. Afgeschermde mappen en bestanden

Als je geen uitgebreide aanmeldingsscripts in PHP wilt schrijven, maar toch een beveiligde map of bestanden op je webserver nodig hebt, kun je in plaats daarvan .htaccess trucs gebruiken.

Dit is ook handig wanneer je een testomgeving wilt maken voor een nieuwe website. Zo kun je er namelijk voor zorgen dat de website niet door crawlers van Google benaderd kan worden.

Om dit type wachtwoordbeveiliging te gebruiken, heb je eerst een tweede bestand nodig dat .htpasswd heet. Hierin worden de relevante wachtwoorden in een versleuteld formaat opgeslagen. Als je een Unix-systeem gebruikt, kun je online verschillende .htpasswd generatoren vinden die je helpen dit bestand te maken. Als je eenmaal je .htpasswd bestand hebt ingesteld, is het maken van beveiligde mappen eenvoudig:

# Eenvoudige wachtwoordbeveiliging met .htaccess

  • AuthName “Wachtwoordbeveiligde map of pagina”
  • AuthUserFile //.htpasswd
  • AuthPGAuthoritative Off
  • require user User1 User2 User3
 

De eerste stap is het aanmaken van een .htpasswd bestand dat de gebruikersnamen en hun versleutelde wachtwoorden bevat.

# .htpasswd-bestand voor gebruikersnamen en wachtwoorden

  • User1:duCmo1zxkKx6Y
  • User2:mou3IYjSLpGWI
  • User3:HGKS9XzDXXAXQ
 

Het .htpasswd bestand kun je het beste boven de hoofdmap maken en het .htaccess bestand moet in de specifieke map staan die je wilt beveiligen.

3. Alternatieve foutpagina’s

Webservers tonen bezoekers gewoonlijk een standaard HTML bestand of een hard gecodeerd bericht als er een 404 fout optreedt. Deze foutmeldingen zijn echter vaak niet erg gebruiksvriendelijk door hun gebrek aan creativiteit en vormgeving.

Door de volgende gegevens toe te voegen aan .htaccess is het mogelijk om eigen fallback pagina’s of meldingen in te voegen, die bijvoorbeeld kunnen verwijzen naar soortgelijke artikelen in een webwinkel:

# Eigen foutmeldingen lokale opslaglocatie

  • ErrorDocument 404 /pad/404.html
 

Als de 404 pagina intern boven de hoofddirectory van de website of op een externe URL staat, moet de volledige URL in het .htaccess bestand worden ingevoerd. Onthoud dat het .htaccess bestand in de hoofddirectory moet staan, wil dit werken:

# Eigen foutmeldingen externe opslaglocatie

  • ErrorDocument 404 http://www.domein.tld/pad/404.html

4. IP-adressen blokkeren

Je kunt het .htaccess bestand gebruiken om bepaalde IP-adressen of rangen uit te sluiten van toegang tot je website. Dit kan handig zijn als je slechts een beperkt aantal mensen toegang wilt verlenen. De inhoud van het intranet van een bedrijf kan bijvoorbeeld beperkt worden tot alleen de werknemers. Het volgende commando bevat enkele mogelijke toegangsbeperkingen:

# Bestand voor het regelen van IP-bereiken

  • Order deny,allow
  • Deny from .aol.com
  • Deny from 193.168
  • Allow from 193.167.220.102
 

Onafhankelijk van de volgorde wordt de interpretatie van de gegevens bepaald door de “Order” vermelding. De webserver krijgt te horen dat alle AOL gebruikers en elke gebruiker met een IP adres in het 193.168 bereik niet op de website worden toegelaten; er is echter een uitzondering voor IP 193.167.220.102.

5. Website omzetten van HTTP naar HTTPS

Gebruik je een SSL-certificaat op je domein? Dan kun je een veilige website maken door je domein met een .htaccess-commando om te leiden naar de versleutelde HTTPS-aanvraag:

# Activeer HTTPS

				
					RewriteEngine On

RewriteCond %{Server_Port} !=443

RewriteRule ^(.*)$ https://jouwdomein.tld/$1 [R=201, L]
				
			

Het .htaccess bestand in WordPress

WordPress is een content management systeem dat gebaseerd is op PHP en MySQL. Het is een van de populairste systemen die er zijn en wereldwijd zijn er miljoenen mensen die een WordPress website maken. Een van de redenen waarom WordPress zo populair is, is omdat het heel gemakkelijk te installeren en in te stellen is. Dat geldt ook voor WordPress htaccess.

In de meeste gevallen hoef je alleen maar de WordPress bestanden te uploaden naar je webserver en een database aan te maken. WordPress maakt dan een standaard .htaccess bestand voor je aan. In sommige gevallen moet je echter het bestaande .htaccess bestand aanpassen of een nieuw aanmaken. Bij WordPress htaccess is het belangrijk dat je de nieuwe code toevoegt boven de bestaande WordPress regels. Dit zorgt ervoor dat de nieuwe code voorrang krijgt op de WordPress regels. Als je dit niet doet, kan dit leiden tot onverwacht gedrag of fouten. Let hier dus op bij een WordPress website of WordPress webshop maken.

Is het .htaccess bestand aanpassen risicovol?

Het .htaccess bestand is een krachtig hulpmiddel om een webserver in te stellen. De commando’s in het bestand worden onmiddellijk door de server uitgevoerd, zonder dat een herstart nodig is.

Als je niet vertrouwd bent met code of de serveromgeving, dan kan het wijzigen van het .htaccess bestand riskant zijn. Je zou per ongeluk een fout kunnen veroorzaken waardoor je site niet kan laden, of erger nog, kwetsbaar wordt voor een aanval. Maar als je weet wat je doet, dan is het bewerken van het .htaccess bestand relatief eenvoudig en vormt het weinig risico.

Veel webmasters bewerken hun .htaccess bestanden zelfs regelmatig om de prestaties van hun websites te verbeteren. Dus als je graag met code werkt en vertrouwd bent met de serveromgeving, ga dan je gang en bewerk je .htaccess bestand. Maak wel een back-up van het bestand voordat je wijzigingen aanbrengt.

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

De beste hosting provider voor jouw website vinden?

Ben je op zoek naar de beste hosting provider voor jouw website of webshop? In deze hosting gids vertel ik je alles over webhosting en vergelijk ik de 8 beste hosting providers van dit moment!

Via deze gids kun je tot 80% korting krijgen op webhosting!

Hosting-gids