Website uptime is een kritische factor voor het succes van je website. Het meet de beschikbaarheid van je website en hoe vaak hij beschikbaar is voor bezoekers, wat een grote invloed kan hebben op de tevredenheid van gebruikers, betrokkenheid en uiteindelijk conversies. Hoe hoger het uptimepercentage van je website, hoe meer kans je hebt om potentiële klanten aan te trekken en bestaande klanten te behouden.
Maar wat betekent uptime precies? Hoe bereken je het? Wat veroorzaakt lagere uptimepercentages? En vooral: hoe kun je je website uptime verbeteren? In dit artikel beantwoord ik deze vragen en geef ik advies over hoe je de beschikbaarheid van je website voor gebruikers kunt verhogen.
Waardoor kan een laag uptime percentage veroorzaakt worden?
Wil je je website uptime verbeteren, dan moet je eerst weten dat er verschillende factoren zijn die kunnen bijdragen aan een laag uptimepercentage oftewel downtime. Hieronder beschrijf ik de meest voorkomende oorzaken die kunnen zorgen voor een lagere uptime en dus hogere downtime.
1. Te weinig bandbreedte
Een laag uptimepercentage kan veroorzaakt worden door te weinig bandbreedte bij je hostingprovider. Als de server de hoeveelheid verzoeken van bezoekers niet aankan, kan hij ze niet allemaal bedienen en zal de uptime eronder lijden. Dit heeft een negatieve impact op jouw website of webshop omdat bezoekers niet kunnen toegang krijgen tot de pagina als hij offline is.
Om deze reden is het belangrijk dat je hostingprovider toereikende bandbreedte voorziet om een hoog uptimepercentage te behouden. Daarnaast is het ook belangrijk om voldoende redundante servers in te schakelen die extra verkeer kunnen ontvangen en zo onvermijdelijke downtime voorkomen.
Gelukkig zijn er veel goede WordPress providers die wat betreft bandbreedte hebben voorzien in een optimale service en je uptime verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan SiteGround, Hostinger of Cloud86. Deze beste WordPress hosting providers bieden een uitstekende bandbreedte en uptimepercentage door gebruik te maken van hun wereldwijde netwerken. Met behulp van hun geavanceerde technologie kun je rustig slapen in de wetenschap dat je website altijd snel en stabiel zal zijn.
2. Gepland onderhoud
Als je hosting provider onderhoud uitvoert, bestaat er altijd een mogelijkheid dat je website tijdelijk offline gaat. Deze downtime kan enorme gevolgen hebben voor jouw bedrijf, dus als je hosting provider updaten of onderhoud uitvoert en jouw website offline gaat, is dat vaak een reden om snel over te stappen op een andere hosting provider.
Maar let wel op: het is belangrijk om goed te kijken naar welke hostingprovider bij je behoeften past. Om dit te bepalen kun je verschillende pakketten voor hosting vergelijken en daarbij te kijken naar dingen als het uptimepercentage, bandbreedte, technische ondersteuning en prijs. Daarnaast zijn er ook verschillende reviewsites die de service van de hostingproviders beoordelen, waardoor eenvoudiger een keuze gemaakt kan worden tussen verschillende aanbieders en je zeker weet of ze je uptime verbeteren.
3. Aanvallen van buitenaf
Wanneer je website of hosting provider van buitenaf wordt aangevallen, kan dit leiden tot downtime en een lage uptime. Dit is niet goed voor je bedrijf en het is belangrijk dat je investeert in je website veilig maken. Er zijn verschillende manieren waarop je de veiligheid kunt verbeteren: gebruik bijvoorbeeld een firewall die ongewenste bezoekers buiten houdt, voer regelmatig updates uit op je website, gebruik sterke wachtwoorden en pas tweestapsverificatie toe bij het inloggen. Dit helpt ook de uptime verbeteren. Ook is het verstandig om extra aandacht te besteden aan de sites die via repositories beheerd worden.
Hoe kun je de uptime van jouw website berekenen?
Kort samengevat wordt de uptime van een systeem bepaald door de downtime af te trekken van de totale tijd. De meeste monitoringsdiensten tonen deze informatie meestal in procenten, maar dat kun je gemakkelijk berekenen door de uptime te delen door de totale tijd:
- uptime / totale tijd = beschikbaarheidspercentage
Om de uptime van een systeem te bepalen, maak je gebruik van een formule waarmee het percentage dat aan uptime wordt besteed kan worden berekend. Bij een uptimepercentage van 99,999% staat slechts 5,25 minuten downtime per jaar toe. Voor mission-critical toepassingen zoals ziekenhuissystemen gelden lagere percentages zoals 99,99 (52 minuten en 36 seconden downtime per jaar) of 99,98 (1 uur 10 minuten en 7 seconden downtime per jaar). Deze berekening geeft een nauwkeurige maatstaf voor de beschikbaarheid van een systeem, zonder rekening te houden met andere factoren zoals prestaties en functioneren. Ga je een WordPress website maken, dan is het dus belangrijk dat je goed kijkt naar het uptimepercentage van je hosting provider. Dit geldt ook voor een WordPress webshop maken.
Software voor het monitoren van website uptime
Voor bedrijven is het belangrijk dat ze bezig zijn met uptime monitoring van hun websites en applicaties om zo na te gaan hoe goed ze reageren op verzoeken van gebruikers. Er zijn vele softwareprogramma’s beschikbaar die je in kunt zetten voor uptime monitoring, waaronder mijn persoonlijke favoriet UptimeRobot.
UptimeRobot stelt je in staat om de prestaties van je website of online dienst te monitoren, waardoor je altijd op de hoogte bent van de totale downtime. Met UptimeRobot kun je alerts instellen wanneer een bepaald percentage onder het doel wordt bereikt. Daarnaast is het gebruiksvriendelijk en gratis, wat natuurlijk helemaal ideaal is. Het aanbod aan gratis programma’s voor uptime monitoring maakt het gemakkelijk om er eentje te vinden die bij jouw specifieke behoeften past; er is dus altijd wel een optie die betaalbaar is en meteen kan worden geïmplementeerd.
Welk uptime percentage is goed?
Om ervoor te zorgen dat jouw website of webshop zo veel mogelijk online is, moet je een uptimepercentage van minimaal 99,95% hebben. Er zijn verschillende hostingproviders waaruit je kunt kiezen die in staat zijn om dit percentage voor je website of webshop te garanderen. Als je merkt dat jouw huidige provider niet in staat is om hetzelfde uptimepercentage toe te passen als andere providers, kan het verstandig zijn om jouw website naar een betrouwbare provider die ervoor kan zorgen dat jouw website of webshop zo veel mogelijk online blijft. Gelukkig is jouw website verhuizen bij veel hosting providers gratis!
Bovendien is het belangrijk om aandacht te besteden aan uptime monitoring software zoals UptimeRobot. Deze software stelt je in staat alarmeringen af te vuren bij lagere responstijden of downtime, wat je de mogelijkheid geeft om snel actie te ondernemen voordat dit gebeurt. Daarnaast is het ook noodzakelijk regelmatig controleren of er updates nodig zijn voor jouw website of script bestanden en eventuele firewall instellingen die toegepast moeten worden bij verandering van serverconfiguraties. Dit helpt je uptime verbeteren. Door deze factoren goed in de gaten te houden kun jij ervoor zorgen dat jouw website met een hoge uptimepercentage online blijft.