Een nameserver is een essentieel onderdeel van het Domain Name System (DNS). Maar wat is een nameserver? Dit systeem helpt om domeinnamen te koppelen aan IP-adressen. Wanneer iemand een domeinnaam intypt, leidt de nameserver de persoon naar de juiste website. Door je eigen nameserver te beheren, kun je ervoor zorgen dat bezoekers naar de juiste locatie op je website of online dienst worden geleid.
Het wijzigen van een nameserver betekent dat je de instellingen verandert, zodat de nameserver bezoekers naar verschillende locaties verwijst wanneer ze een specifiek domein of subdomein intypen. Een nameserver wijzigen kan enkele minuten tot dagen duren, afhankelijk van het aantal wijzigingen die moeten worden aangebracht en welk type hostingdiensten je gebruikt voor je website of online dienst. In dit artikel ga ik in op de vraag: wat is een nameserver? En vertel ik je hoe je een nameserver test, hoe je nameservers kunt wijzigen en hoe je nameservers kunt checken.
Hoe werkt een nameserver precies?
Je bent waarschijnlijk benieuwd hoe een nameserver nu precies werkt? Ik zal je dit dan ook even uitleggen! Elke keer als je een domeinnaam intypt in de webbrowser, stuurt de browser een verzoek naar de nameserver om het bijbehorende IP-adres op te vragen. De nameserver raadpleegt vervolgens zijn database met domeinnamen en bijbehorende IP-adressen en stuurt het gevraagde IP-adres terug naar de browser. De browser gebruikt vervolgens dit IP-adres om verbinding te maken met de server waar de website is gehost en de website te laden in de browser.
Het DNS-systeem maakt het mogelijk om domeinnamen te gebruiken in plaats van IP-adressen, wat veel gemakkelijker te onthouden en te gebruiken is. Zonder nameservers zouden we elke keer het IP-adres van een website moeten opzoeken voordat we er toegang tot konden krijgen.
Hoe controleer of check je jouw nameservers?
Je nameserver testen is erg belangrijk. Zo weet je zeker dat hij goed werkt en dat je bezoekers bezoekers naar de juiste plaats op je website of online dienst worden geleid. Er zijn verschillende manieren om jouw nameserver te testen. De exacte methode is afhankelijk van jouw hosting provider.
Als je bijvoorbeeld een account hebt bij Cloud86, kun je je nameserver checken via het control panel. Ga naar “Domeinnamen” en selecteer vervolgens het domein waarvan je de nameserver wilt checken. Hier zie je de huidige nameservers die zijn gekoppeld aan het domein. Wil je de nameserver wijzigen? Voeg dan nieuwe nameservers toe en klik op “Wijzigen”.
Als je jouw website of webshop hebt gehost bij Hostinger kun je je nameserver checken via het control panel. Ga naar “Domeinnamen” en selecteer het domein waarvoor je de nameservers wilt controleren. Klik vervolgens op “Beheer” en je ziet de huidige nameservers die zijn gekoppeld aan het domein. Wil je de nameserver wijzigen? Voeg dan nieuwe in en klik op “Opslaan”.
Host je bij een andere provider? Dan gaat het waarschijnlijk op eenzelfde manier. Kom je er toch niet helemaal uit? Dan raad ik je aan om even contact op te nemen met jouw hosting provider.
Hoe kun jij jouw nameserver wijzigen?
Nu vraag jij je waarschijnlijk af hoe het wijzigen van nameservers nu precies in zijn werk gaat? Eigenlijk zijn er verschillende redenen waarom je de nameserver zou willen wijzigen. Een voorbeeld is bijvoorbeeld wanneer je jouw website verhuizen wilt naar een andere hosting provider. Ik zal je daarom even uitleggen hoe jij de nameservers van jouw domeinnaam kunt wijzigen.
Om je nameserver te wijzigen, moet je eerst toegang hebben tot het control panel van je huidige hosting provider. Zoek de optie voor “Domeinnamen” of “Nameservers” en selecteer vervolgens het domein waarvoor je de nameserver wilt wijzigen. Je ziet dan de huidige nameservers die zijn gekoppeld aan het domein.
Voer vervolgens de nieuwe nameservers in die je wilt gebruiken en klik op “Wijzigen” of “Opslaan”. Houd er rekening mee dat het enkele minuten tot dagen kan duren voordat de nameserverwijziging van kracht is. Hoe lang dit precies duurt is afhankelijk van het aantal wijzigingen die moeten worden aangebracht en welk type hostingdiensten je gebruikt.
Het is belangrijk om te onthouden dat je nameserverwijziging niet alleen van invloed is op je website, maar ook op elk e-mailadres dat je hebt gekoppeld aan het domein. Zorg er daarom voor dat je alle e-mailadressen hebt overgezet naar je nieuwe hosting provider voordat je de nameserverwijziging doorvoert.
Hoe lang kan het wijzigen van een nameserver duren?
Het wijzigen van een naamserver kan enkele minuten tot dagen duren voordat de wijzigingen van kracht worden. De reden hiervoor is dat nameserver wijzigen tijd nodig heeft om te propageren naar alle DNS-servers op het internet. Dit is het proces waarbij de wijzigingen in de nameserverdatabase worden doorgevoerd naar andere DNS-servers, zodat deze de nieuwe nameserver instellingen kunnen gebruiken.
Het propageren van nameserverwijzigingen kan enkele minuten tot dagen duren, afhankelijk van het aantal wijzigingen die moeten worden aangebracht en welk type hostingdiensten je gebruikt. Sommige hostingproviders bieden snellere propageertijden dan andere. Het is daarom goed om hier rekening mee te houden bij het kiezen van een hosting provider.
Zodra de wijzigingen zijn gepropageerd, kan het nog enkele uren duren voordat ze op alle devices zichtbaar zijn. Dit komt doordat sommige devices de nameserverinstellingen cachen, wat betekent dat ze deze instellingen voor een bepaalde tijd opslaan in plaats van ze bij elk verzoek opnieuw op te vragen. Je nameserver checken mag je na dit proces ook niet vergeten.
Lukt het aanpassen van de nameserver niet?
Met de informatie in dit artikel weet je nu het antwoord op de vraag: wat is een nameserver? Je weet alles over nameserver testen, je nameserver wijzigen en je nameserver controleren. Ook begrijp je hoe lang het kan duren voordat deze wijzigingen zich over het internet verspreiden. Met deze informatie moet je nu in staat moeten zijn om de nameserverinstellingen van je domein succesvol te beheren.
Lukt het nameserver wijzigen toch nog niet helemaal zelf? Neem dan contact op met je hostingprovider voor hulp.