De HTTP 503 Service Unavailable antwoordcode betekent dat de server het verzoek op dit moment niet kan afhandelen. In dit artikel leg ik uit hoe een HTTP error 503 ontstaat en hoe je hem verhelpt.
Fouten tegenkomen op je WordPress site kan frustrerend zijn. De meeste foutmeldingen geven je wel een idee van wat er aan de hand kan zijn, maar met een 503 is dat net wat anders. Maar geen paniek: met een beetje kennis en verstand van troubleshooting is je website waarschijnlijk snel weer in de lucht.
Alles wat je nodig hebt is inzicht in de meest voorkomende oorzaken van deze specifieke WordPress-fout. Op die manier kun je al je aandacht richten op het systematisch elimineren van mogelijkheden totdat je het mysterie hebt opgelost: waarom toont mijn WordPress site een HTTP 503 error? Ik leg het in dit artikel uit.
Wat veroorzaakt de HTTP 503 error precies?
De HTTP 503 error geeft aan dat de server van de website niet beschikbaar is. De oorzaken hiervan kunnen zijn dat deze overbelast is of momenteel in onderhoud is. In tegenstelling tot andere HTTP errors, is je website bij de 503 nog steeds online, maar niet bereikbaar.
Het meest frustrerende aan de HTTP 503 error is dat hij je nauwelijks informatie geeft. Meestal zie je alleen een bericht “Service tijdelijk niet beschikbaar”. Het is alsof je een restaurant opbelt en ze vertellen dat ze dicht zijn, maar je niet vertellen wanneer ze weer opengaan. En daar heb je dus helemaal niets aan.
De HTTP 503 error komt vaak voor op WordPress websites tijdens de onderhoudsmodus. Dit komt omdat de website niet beschikbaar is vanwege een of andere geplande downtime of een onverwachte storing. Als je geluk hebt, betekent dit dat je website alleen maar down was voor het onderhoud en binnenkort weer draait. WordPress stelt de onderhoudsmodus in als er updates worden gedaan voor een plugin, thema of de core software.
Hoe los je een HTTP 503 error op?
1. WordPress plugins tijdelijk deactiveren
Compatibiliteitsproblemen met plugins zijn een van de belangrijkste redenen voor de HTTP code 503 in WordPress. Zelfs de beste WordPress plugins overkomt het wel eens, maar het is altijd goed om op te letten met plugins. Hoe meer plugins, hoe meer er kan gaan conflicteren. Om erachter te komen of dit het geval is, moet je alle plugins van je site deactiveren.
Om toegang te krijgen tot de WordPress mappen heb je een FTP client nodig. Als je er geen hebt, is het slim om FileZilla te gebruiken.
Gebruik je FTP-client om verbinding te maken met je website en navigeer naar de hoofdmap van WordPress. De hoofdmap heet meestal public_html, html, public, www, of de naam van je site.
Open die map en navigeer naar de map wp-content. Daarin zie je een map genaamd plugins, die individuele submappen bevat voor alle plugins die op je site zijn geïnstalleerd (zowel actieve als inactieve).
Klik nu rechts op de map plugins en hernoem deze naar iets anders. Ik adviseer plugins.oud of plugins.gedeactiveerd te kiezen, zodat je het later gemakkelijk kunt herkennen.
WordPress zal nu geen van je plugins kunnen vinden. Als dat gebeurt, zal het die plugins automatisch uitschakelen.
Probeer nu je WordPress dashboard te openen. Is de 503-fout verdwenen, dan kun je ervan uitgaan dat een van je plugins de boosdoener was. Je hoeft alleen maar uit te zoeken welke de fout was.
Ga terug naar de wp-content map en hernoem je oorspronkelijke plugins map correct. Daarna moet je al je plugins één voor één uitschakelen, tot je de boosdoener hebt gevonden.
Open hiervoor de wp-content/plugins map. Daarin vind je een map voor elk van je plugins. Het proces dat je gaat volgen is ongeveer hetzelfde als voorheen:
- Begin met de eerste map en hernoem die naar wat je maar wilt.
- Controleer je website om te zien of de 503 HTTP fout weg is.
- Zo niet, geef de plugin-map uit de vorige stap dan zijn oorspronkelijke naam terug.
- Ga verder met de volgende plugin op je lijst en herhaal de bovenstaande stappen.
Als je veel plugins hebt kan dit proces even duren, maar het is belangrijk om elke plugin individueel te controleren. Als je de plugin identificeert die de HTTP 503 error veroorzaakt, kun je die verwijderen of vervangen door een andere plugin.
Als je het einde van deze stappen haalt zonder een oplossing te vinden, kun je doorgaan naar de volgende fase van het oplossen van de 503 HTTP error.
2. WordPress thema tijdelijk deactiveren
Nu je je plugins hebt uitgesloten als oorzaak van de HTTP 503 error, is het tijd om hetzelfde te doen met je actieve thema. Je thema kan namelijk ook compatibiliteitsproblemen veroorzaken.
Helaas werkt het proces niet hetzelfde als hierboven. WordPress gaat niet terug naar je standaardthema als je simpelweg je themanaam hernoemt.
Daarom moet je toegang krijgen tot je WordPress database. Dat doe je door in te loggen in de portal van je hostingprovider.
Klik in de tabel “wp_options” en klik dan op het tabblad “Zoeken”. Zoek onder ‘option_name’ naar ’template’.
In de kolom “option_value” zie je de naam van je huidige thema. Verander dit in een van de standaardthema’s, zoals “twentynineteen”
Controleer je website opnieuw om te zien of dit de HTTP 503 error heeft verholpen. Als dat zo is, betekent dat gewoon dat het een probleem is met je WordPress-thema en dat je misschien kunt proberen het opnieuw te installeren of terug te gaan naar je meest recente back-up.
Pas altijd op met het gebruik van thema’s. Astra Pro Theme, Elementor Pro en Divi behoren tot de beste WordPress thema’s en zullen niet zo snel problemen veroorzaken.
3. Deactiveer je Content Delivery Network tijdelijk
Het kan ook zijn dat de HTTP 503 error niet wordt veroorzaakt door een probleem met de website zelf. Bij de beste WordPress hosting providers, zoals Siteground, Hostinger en Cloud86 krijg je op dit moment gratis toegang tot een CDN. Een content delivery network, of CDN, is van is eigenlijk een supersnel afleveringssysteem voor al je website-content: in plaats van te vertrouwen op één server om de gegevens te verspreiden, routeert het verkeer over meerdere servers verspreid over de hele wereld om je boodschap snel te verspreiden. Dit heeft voordelen, zoals snellere laadtijden en betere schaalbaarheid, maar het kan ook problemen veroorzaken. Dit is echter lastig vast te stellen, je kunt je CDN het beste tijdelijk uitschakelen om te achterhalen of dit het probleem is.
4. Vergroot je server ruimte
Nog steeds last van je 503 HTTP error? Dan kan het zomaar zijn dat je server te weinig ruimte heeft. Als dit het geval is, moet je je serverruimte vergroten bij je hosting provider. Is het niet mogelijk om de serverruimte te vergroten? Dan is je website verhuizen naar een hosting provider met onbeperkte server ruimte wellicht interessant.
De HTTP 503 error nog niet opgelost?
Een HTTP 503 error kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, van conflicterende plugins tot problemen met de serverruimte. Als je alle troubleshooting-opties hebt geprobeerd, kun je je serverruimte vergroten of je CDN uitschakelen. Is de 503 error nog niet opgelost? Dan is het verstandig om naar server logs te kijken. Als je dit probleem vaker hebt is het sowieso verstandig om van hosting provider te wisselen. Je kunt verschillende hosting vergelijken en je wensen op een rijtje zetten.