HTTP Error 501 | Wat is het & hoe los je het op?

HTTP-error-501
Inhoudsopgave

Oh nee, je bent lekker aan het werken aan je website en ineens ligt hij eruit. Het enige wat je ziet is een pagina van je hosting provider met daarop ‘HTTP Error 501‘. Wat moet je doen? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten.

Er zijn veel HTTP-statuscodes die een webserver aan een browser kan teruggeven en Http 501 is er daar één van. Deze code geeft aan dat het verzoek niet begrepen werd door de server, mogelijk omdat het verkeerd gespeld of getypt is. In dit artikel leggen we uit wat een http 501 error is en hoe je hem oplost.

Wat is een http 501 error?

HTTP 501 status code is een HyperText Transfer Protocol (HTTP) statuscode die staat voor Not Implemented. Deze server error response code betekent dat je webserver het verzoek dat naar hem is gestuurd niet kan afhandelen. Omdat de fout op de server zit, kun je hem meestal niet zelf oplossen. Je moet iemand die de website beheert vragen je te helpen.

Als een browser een pagina opent en constateert dat er iets niet goed werkt, geeft hij een HTTP-foutmelding terug. Dit bericht heeft een code die begint met 5. Deze code betekent dat er een fout is opgetreden op de server. Dit betekent dat iets op de website niet werkt en dat de pagina niet helemaal geladen wordt. Het probleem kan door veel verschillende dingen veroorzaakt worden. Het is belangrijk om alle alternatieven te overwegen en alle mogelijkheden uit te sluiten om de website weer perfect te laten werken.

Wat-is-een-http-501-server-error

Wat is de oorzaak van de http 501 error?

Een http 501 error kan verschillende oorzaken hebben. Het kan worden veroorzaakt door een verkeerde configuratie op de server, een verkeerde URL voor de pagina die je probeert te openen, of een firewall die de pagina niet laden. Hieronder beschrijven we de meest voorkomende.

1. Virussen of malware

Als je computer virussen of malware heeft, kan dat de werking van het systeem beïnvloeden en voorkomen dat je browser verbinding maakt met webservers.

In deze situatie is het gebruikelijk dat status code 501 wordt weergegeven als ‘request return’. De echte oorzaak van het probleem is echter niet een serverprobleem, maar de geïnfecteerde computer.

Daarom is het belangrijk om een volledige scan van het systeem te doen om er zeker van te zijn dat er geen veiligheidsbedreigingen zijn die deze communicatiestoring kunnen veroorzaken.

Onthoud ook: een website is slechts zo veilig als het hostingplatform waarop hij is gebouwd. Wil je een veilige website maken, dan moet je beginnen met een veilig hostingplatform.

2. Overbelasting van de server

Wanneer er teveel verkeer naar je website komt, kan je server overbelast raken. De communicatie wordt dan bemoeilijkt en verzoeken worden niet afgerond.

In dit geval is het belangrijk om de oorzaak van de grote hoeveelheid verkeer te achterhalen. Die kan het gevolg zijn van campagnes, maar ook van een DDoS-aanval. Je moet weten of dit een permanente toename gaat zijn, want dan moet je voor een andere hosting-optie kiezen. Er zijn verschillende hostingproviders die gespecialiseerd zijn in WordPress, zoals Cloud86, SiteGround en Hostinger. Maar je kunt ook hosting vergelijken om te kijken wat voor jou het beste past.

3. Verlopen software op de server

Er is ook de mogelijkheid dat de serversoftware verouderd is; hoewel dit iets minder vaak voorkomt, is het nog steeds wel een mogelijkheid. Providers houden hun software meestal up-to-date. Het is echter nooit onmogelijk dat er een of andere fout is opgetreden of dat de omgeving echt verouderd is.

Dit is een minder vaak voorkomend probleem, maar het kan gebeuren – vooral bij providers die zeer goedkope of gratis diensten aanbieden. Als je je in deze situatie bevindt, neem dan contact op met het bedrijf zodat ze het probleem kunnen onderzoeken en/of je website verhuizen kunnen naar een betrouwbaardere provider.

Hoe los je een http 501 error op?

Een http 501 is onwijs frustrerend voor de bezoekers van je website. Als een pagina niet goed laadt, krijgen gebruikers een bericht dat de pagina niet gevonden kon worden. Dit kan erg verwarrend zijn en leiden tot minder betrokkenheid bij je site. Als dit probleem veel voorkomt, vertrouwen mensen je website misschien niet. Ze zouden kunnen denken dat als de pagina niet gevonden kan worden, er misschien andere problemen met de website zijn waar ze geen weet van hebben.

Http 501 fouten hebben niet alleen invloed op de betrokkenheid van gebruikers, maar ze kunnen ook wijzen op diepere problemen met je website. Als de server een Http 501 foutcode produceert, betekent dat dat het verzoek niet is begrepen. Dit kan komen door een fout van de website-eigenaar (zoals verkeerde URL’s), of door iets groters, zoals oude software op de server.

Hoewel het een serverfout is, zijn er wel enkele lokale factoren die aan het probleem kunnen bijdragen. Controleer, voordat je contact opneemt met je hosting service, de volgende dingen op zowel je site als je computer:

1. Herlaad de pagina

Hoewel het nutteloos lijkt, is het verversen van je pagina het eerste wat je moet doen bij een HTTP status code. Het kan namelijk gewoon een kortstondige storing in de communicatie met de server zijn, zoals een kleine internetstoring die zichzelf snel oplost.

2. Verwijder de cache

Telkens als een browser een pagina laadt, worden verschillende bestanden op de computer opgeslagen. Bij een nieuw verzoek voor dezelfde pagina worden niet altijd al deze bestanden opnieuw geladen. Dus als ze op de server veranderd zijn, zullen ze in de webbrowser anders zijn.

Soms kan het verschil tussen bestanden communicatiestoringen met de server veroorzaken. Dit kan een 501 foutmelding veroorzaken zonder dat het daadwerkelijk een serverstoring is. Om dit te voorkomen moet je de cache wissen, zodat bij het opnieuw laden van de pagina alle bestanden zijn bijgewerkt.

Het wissen van je cache is een heel eenvoudig proces, en het kan in een paar eenvoudige stappen.

  1. Ga naar het menu Instellingen of Voorkeuren van je browser.
  2. Zoek naar het gedeelte over caching en opslag.
  3. Selecteer de optie Gegevens wissen of Cache wissen.
  4. Zorg ervoor dat je alle gegevenstypen selecteert die je wilt wissen (bijv. cookies, geschiedenis, enz.).
  5. Klik op Wissen of Verwijderen.
  6. Sluit en heropen je browser om opnieuw te beginnen

3. Voer een virusscan uit

Als je een Http 501 fout ervaart, is het mogelijk dat je computer besmet is met een virus. Dit kan voorkomen dat je browser verbinding maakt met webservers en de Http 501 fout veroorzaken.

Om dit op te lossen is het belangrijk om een volledige virusscan van je computer uit te voeren. Dit zal alle virussen die het probleem kunnen veroorzaken opsporen en verwijderen.

Je kunt verschillende antivirusprogramma’s gebruiken om je computer te scannen, waaronder Windows Defender, McAfee, Norton en AVG. Zorg ervoor dat je je antivirussoftware regelmatig bijwerkt, zodat deze up-to-date is en effectief tegen de nieuwste bedreigingen.

Het probleem nog niet opgelost?

Als je alle bovenstaande stappen hebt geprobeerd en nog steeds een Http 501 foutmelding krijgt, dan is er mogelijk een probleem met je server. In dat geval moet je contact opnemen met je hostingservice voor hulp. Zij kunnen misschien het probleem onderzoeken en het aan hun kant oplossen.

Heb je dit probleem vaker? Dan kan het wellicht verstandig zijn over te stappen naar een andere hosting provider, want een goede hosting provider heeft dit soort problemen namelijk niet!

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

De beste hosting provider voor jouw website vinden?

Ben je op zoek naar de beste hosting provider voor jouw website of webshop? In deze hosting gids vertel ik je alles over webhosting en vergelijk ik de 8 beste hosting providers van dit moment!

Via deze gids kun je tot 80% korting krijgen op webhosting!

Hosting-gids