Als je een website-eigenaar bent, heb je ongetwijfeld de HTTP 500 error al eens voorbij zien komen. Maar wat is het precies? En nog belangrijker: hoe kun je hem snel oplossen?
Een HTTP error 500 wordt veroorzaakt door een probleem op de server van je website. Dat kan een probleem zijn met de code zelf, of met de manier waarop je server is geconfigureerd. Gelukkig zijn de meeste van deze problemen relatief eenvoudig op te lossen.
In dit artikel kijken we naar de oorzaken van een HTTP 500 error en hoe je hem kunt oplossen. We behandelen ook enkele tips om ze te voorkomen.
Wat is een http 500 error?
Een HTTP 500 error, ook bekend als een 500 Internal Server Error, is een fout die optreedt wanneer geprobeerd wordt een webpagina op een server te openen. De 500 Internal Server Error is de meest voorkomende server-side fout die website-eigenaren tegenkomen. Deze fout wordt meestal veroorzaakt door iets op de server dat verhindert dat de webpagina correct wordt geladen.
De betekenis van een HTTP 500 error kan erg verschillend zijn:
- Een probleem met de code of bestanden van de website
- Een probleem met de configuratie van de server
- Een probleem met de hosting provider van de website
- De map die het php-script bevat heeft niet de juiste rechten
- Het script heeft niet de vereiste rechten
- Er is een tijdelijke error op de server waardoor je de 500 internal server error ontvangt
- Er is een fout opgetreden tijdens het lezen van een script
- In het .htaccess bestand staat een fout
- Een van je plugins werkt niet goed met je cms
- Er is een storing op de server
Tal van redenen dus, maar hoe kom je ervan af? Laten we erin duiken.
Hoe los je een http 500 error op?
Als er een http 500 error op jouw scherm verschijnt wil je deze natuurlijk zo snel mogelijk oplossen, want door deze foutmelding kun jij een webpagina niet bekijken.
Hieronder heb ik een aantal methodes uitgewerkt die jij kunt gebruiken om de http 500 error op te lossen. Laten we deze methodes daarom maar eens gaan bespreken!
1. Bekijk de log bestanden
Wanneer je een HTTP error 500 tegenkomt, is het eerste wat je moet doen een kijkje nemen in de logbestanden van de server om zo de betekenis van de fout te achterhalen. Dit kun je doen via de managementomgeving van je hosting provider. Als je eenmaal de logbestanden voor je website hebt gevonden, zoek je naar fouten die zich rond het tijdstip van de 500 fout hebben voorgedaan. Bij goede hosting providers als Cloud86, SiteGround en Hostinger wordt dit allemaal automatisch voor je bijgehouden.
2. Refresh de pagina
Nu je weet waar je de logbestanden kunt vinden en wanneer de error heeft plaatsgevonden, ga je terug naar je website en herlaad je de pagina. Je krijgt wéér een HTTP error 500. Ververs je error log en bekijk de fout.
Als je een fout op je website ziet, wordt vaak het specifieke script en regelnummer vermeld waar het probleem zich bevindt. Door dit probleem op te lossen, zou je website weer moeten gaan werken zoals bedoeld. Weet je niet hoe je het op moet lossen? Lees dan verder.
3. Schakel plugin's of thema's helemaal uit
Je weet inmiddels waar de foutmelding zit en nu is het tijd om hem op te lossen.
Je begint met het uitschakelen van de belangrijkste plugins. Ververs na het uitschakelen van de plugin de website en kijk of het werkt. Zo nie, lees dan opnieuw de logfoutmeldingen zoals in stap 2 en kijk of de foutmelding is veranderd. Dit kan je nuttige informatie geven over welke plugin het is.
Als dat niet werkt, schakel je de plugins één voor één uit. Als dat het probleem nog steeds niet verhelpt, verander dan je thema in de meegeleverde standaardthema’s. Dit zal meestal helpen omdat er vaak een fout zit in de codering binnen aangepaste thema’s. Nadat je terugschakelt naar een standaardthema en de site weer begint te werken, neem je met deze bevindingen contact op met degene die het oorspronkelijke aangepaste thema heeft gemaakt, zodat ze een oplossing of update kunnen bieden.
De http 500 error in WordPress oplossen
Er zijn een aantal redenen waarom je misschien een 500 interne server fout ziet als je je WordPress website probeert te laden. In de meeste gevallen worden deze fouten veroorzaakt door plugins of thema’s die niet compatibel zijn met de versie van WordPress die je gebruikt. Thema’s zoals Astra Pro , Divi en Elementor staan erom bekend altijd up-to-date te zijn.
Als je WordPress onlangs hebt bijgewerkt, is het mogelijk dat een oude plugin of thema niet meer compatibel is en de fout veroorzaakt. Een andere veel voorkomende oorzaak van HTTP error 500 WordPress zijn beschadigde .htaccess bestanden. Deze bestanden bepalen hoe Apache bestanden van je WordPress site serveert en als ze corrupt raken, kan dat tot fouten leiden.
Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt proberen om HTTP error 500 WordPress op te lossen. Controleer eerst of de fout wordt veroorzaakt door een specifieke plugin of thema.
Schakel daarvoor alle plugins en thema’s op je site uit en probeer dan de pagina opnieuw te laden. Als de fout weggaat, geeft dat aan dat een van je plugins of thema’s de boosdoener is. Je kunt dan elke plugin en thema één voor één weer activeren tot je degene vindt die de fout veroorzaakt.
Als het deactiveren van plugins en thema’s niet werkt, kun je proberen de kernbestanden van WordPress opnieuw te uploaden. Dit zijn de mappen “wp-includes” en “wp-admin” in je FTP-client.
Het vervangen van deze bestanden heeft geen invloed op de inhoud van je website, maar vervangt wel eventuele corrupte bestanden die de HTTP error 500 kunnen veroorzaken. Als geen van deze methoden werkt, kun je tenslotte contact opnemen met je webhost en hem vragen naar het probleem te kijken. In de meeste gevallen kunnen ze de oorzaak van de fout opsporen en je helpen het probleem op te lossen.
De http 500 error nog niet opgelost?
Als je een http error 500 ziet, zijn er een paar mogelijke oorzaken. Het eerste wat je moet doen is je serverlogs controleren voor meer informatie en de betekenis van de storing. Als het probleem bij je code ligt, kun je proberen die te debuggen of contact opnemen met je hosting provider voor hulp.
Als het probleem bij je hosting provider ligt, is het wellicht verstandig om verschillende providers voor hosting te vergelijken. Hosting vergelijken is namelijk super belangrijk, omdat je zo een hosting provider kunt kiezen die volledig voldoet aan jouw wensen!
Wat de oorzaak van de fout ook is, er zijn een paar mogelijke oplossingen. Met een beetje probleemoplossing zou je jouw website of webshop in een mum van tijd weer aan de praat moeten kunnen krijgen.