HTTP error 403 | Wat is het & hoe los je het op?

HTTP-403-error
Inhoudsopgave

Als je een HTTP error 403 tegenkomt tijdens het browsen op het internet, betekent dit dat je niet de toegang hebt tot de pagina die je probeert te openen. Dit kan vervelend zijn als je bijvoorbeeld iets wilt bekijken of downloaden van die pagina. Maar wat is nou precies de oorzaak van deze HTTP error 403 en hoe kan je het oplossen? In dit artikel leg ik het je allemaal uit!

Wat is een HTTP error 403?

Als je een HTTP error 403 krijgt, betekent dat dat er iets niet helemaal in orde is met het verzoek dat je naar je server stuurde. Dit is een bepaald type van een van de HTTP 400 statuscodes en geeft aan dat er een probleem is aan jouw kant dat de toegang tot de pagina die je hoopte te bekijken verhindert.

Er zijn verschillende varianten van de HTTP 403 error, afhankelijk van de specifieke oorzaak van het probleem. Zo kan de error bijvoorbeeld ontstaan als je probeert toegang te krijgen tot een pagina waarvoor je geen toestemming hebt, of als de server momenteel niet beschikbaar is. Andere statuscodes die vergelijkbaar zijn met de HTTP error 403 zijn de HTTP 404 error (waarbij de pagina niet gevonden kan worden) en de HTTP 500 error (waarbij er een interne serverfout is opgetreden).

Wat-is-een-403-http-error

Wat is de oorzaak van een HTTP error 403?

Een HTTP error 403 kan worden veroorzaakt door verschillende redenen, die verschillen van de 404 fout. Doorgaans zijn dit enkele van de meest typische oorzaken:

  1. Een ontbrekend index.html of index.php file
  2. Verkeerde permissies op bestanden of mappen
  3. Een fout in de .htaccess of Nginx instelling
  4. Plugins die stuk of niet compatible zijn

Als je de HTTP error 403 krijgt, kan dat verschillende oorzaken hebben, afhankelijk van je hosting provider, CMS en instellingen. Het is mogelijk dat deze statuscode met opzet is gekozen door de eigenaar of beheerder van de website – bijvoorbeeld als hij niet wil dat bepaalde afbeeldingen publiekelijk zichtbaar worden. Bovendien, als er geen indexbestand zoals een index.html of index.php beschikbaar is binnen de directory, dan zullen servers ook zoeken met nul resultaten en een 403 responscode terugsturen; daarnaast zijn typefouten ook veel voorkomende fouten, dus zorg ervoor dat alles binnen je bestandssystemen nauwkeurig overeenkomt, want bestandsnamen zijn hoofdlettergevoelig.

Mogelijke oorzaken

Een mogelijke oorzaak van de HTTP error 403 kan zijn: onjuiste bestands- en mapmachtigingen op de server. Elke gegevensentiteit, of het nu een bestand of een map is, heeft zijn eigen toestemmingsinstellingen die bepalen wie het mag lezen, schrijven of weergeven – deze worden weergegeven als drie getallen.

Filezilla is een fijn programma om toegang te krijgen tot je webserverbestanden en hun rechten te bekijken. Klik gewoon met de rechtermuisknop op een map of bestand en klik dan op “bestandsrechten” onderaan het menu dat verschijnt. Dit opent een pagina waar je de bestaande instellingen gemakkelijk kunt aanpassen. Zie je hoe als je ‘aan’ of ‘uit’ selecteert, de drie getallen ervoor automatisch veranderen? Probeer het zelf maar eens uit.

Als je een webhost op Apache draait, dan is het mogelijk dat een onjuist of beschadigd .htaccess bestand de boosdoener is van je HTTP error 403. Deze configuratie op directory-niveau bevat instructies voor hoe inkomend verkeer wordt afgehandeld, en als er fouten in staan, kan dat ertoe leiden dat er een “verboden” foutmelding wordt weergegeven. Als je webhost echter draait op Nginx in plaats van Apache, hoef je je hier geen zorgen over te maken, want die servers vertrouwen uitsluitend op Nginx configuraties.

Vaak zijn defecten aan plugins/extensies de boosdoener van een HTTP error 403. Vooral voor WordPress websites waarop gewoonlijk een overvloed aan plugins is geïnstalleerd, is dit een van de belangrijkste bronnen om te controleren als je zo’n probleem ervaart.

Hoe los je een HTTP 403 error op?

Een HTTP 403 kan verschillende hoofdoorzaken hebben, van een onjuiste gebruikersnaam en wachtwoord tot verouderde autorisatietokens. Om het probleem te identificeren en een effectieve oplossing te vinden, is het essentieel om nauwkeurig vast te stellen wat het probleem in de eerste plaats veroorzaakt. Om je te helpen dit frustrerende probleem op te lossen, ben ik hier vandaag met een aantal handige oplossingen die je snel en efficiënt door het oplossen van je HTTP fout 403 zullen leiden.

1. Controleer de URl & refresh de pagina

Als je een HTTP 403 error tegenkomt, is een van de meest eenvoudige oplossingen om je pagina te verversen. In het algemeen gebruiken alle browsers Ctrl+R (Windows) of Cmd+R (Mac) als snelkoppeling om de webpagina te verversen. Daarnaast hebben veel webbrowsers voor dit doel ook een eenvoudige verversingsknop bovenaan de adresbalk. Probeer het eens – het zou wel eens voldoende kunnen zijn om je probleem op te lossen!

Als het verversen van de pagina niet werkt, zijn er andere oplossingen die je kunt proberen. Lees hieronder verder.

2. Controleer conflicten in plugins en thema’s

Als de bovenstaande stappen niet het gewenste resultaat opleveren, is je volgende stap om alle geïnstalleerde plugins of extensies te onderzoeken. De meest praktische aanpak is om ze allemaal tijdelijk uit te schakelen door de mapnaam waarin ze staan te veranderen met Filezilla; je kunt ze bijvoorbeeld de naam “disabled plugins” geven Hierdoor worden alle add-ons gedeactiveerd en krijg je weer toegang tot je website. Is de HTTP error 403 opgelost? Zo ja, dan werd het waarschijnlijk veroorzaakt door een van je plugins. Om dit probleem op te lossen, hernoem je je map naar de oorspronkelijke naam en deactiveer je alle plugins afzonderlijk. Je kunt ook hun namen wijzigen door “-old” aan het eind toe te voegen voor testdoeleinden.

Op deze manier ga je door alle plugins, totdat je website weer goed werkt en je één plugin hebt uitgeschakeld. Dat is waarschijnlijk de boosdoener.

Let altijd op met het gebruik van WordPress thema’s en plugins. De beste WordPress thema’s die regelmatig worden bijgewerkt zijn Elementor, Astra Theme en Divi WordPress theme. Zoek voor je doel altijd naar de Beste WordPress plugins en lees vooral de reviews. Zo voorkom je problemen zoals een HTTP error 403.

3. Een probleem in .htaccess

Een HTTP error 403 kan veroorzaakt worden door een corrupt of onjuist .htaccess bestand dat misschien een te grote regel code bevat. Vergeet niet om, voordat het verwijderd wordt, altijd een back-up te maken van je oorspronkelijke .htaccess bestand met Filezilla, zodat je de mogelijkheid hebt om het te herstellen als dat nodig is! Eenmaal verwijderd moet je binnen WordPress een nieuwe versie genereren – ga gewoon naar ‘Permalinks’ in Instellingen en klik op opslaan. Zo eenvoudig is dat!

Als je met Magento werkt en je webwinkel wordt niet gehost door een bedrijf als Hypernode dat Nginx gebruikt, dan is het maken van je eigen .htaccess bestand de oplossing voor jou! Je kunt op Github een eenvoudig te volgen sjabloon vinden dat je helpt bij het maken ervan. Controleer na het genereren van dit bestand of de foutmelding is verdwenen – waarschijnlijk duurt dat niet lang!

De HTTP 403 error nog niet opgelost?

Is het na het doorlopen van bovenstaande stappen de 403 HTTP error nog niet opgelost? Dan is het verstandig om je hosting provider te contacteren. Ze kunnen je helpen om het probleem op te lossen en je verder te begeleiden.

Als je dit probleem vaker hebt, of als je ontevreden bent over de service van je huidige hosting provider, kun je ook overwegen om van hosting provider te wisselen. Er zijn veel verschillende hosting providers om uit te kiezen, dus hosting vergelijken is belangrijk voordat je een keuze maakt. Bekijk bijvoorbeeld eens mijn Cloud86 review of mijn SiteGround review als je op zoek bent naar een betrouwbare en professionele hosting provider.

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

De beste hosting provider voor jouw website vinden?

Ben je op zoek naar de beste hosting provider voor jouw website of webshop? In deze hosting gids vertel ik je alles over webhosting en vergelijk ik de 8 beste hosting providers van dit moment!

Via deze gids kun je tot 80% korting krijgen op webhosting!

Hosting-gids