Een HTTP error 401 tegenkomen bij het surfen naar een website is behoorlijk irritant, want hij geeft bijna geen informatie over hoe je hem oplost. De HTTP 401 kan in elke browser voorkomen en vrijwel iedereen komt hem vroeg of laat weleens tegen. Gelukkig is hij meestal eenvoudig op te lossen.
Wat een HTTP 401 error is, hoe deze wordt veroorzaakt en hoe je hem kunt oplossen lees je in dit artikel!
Wat is een HTTP error 401?
HTTP 400 statuscodes wijzen op een clientfout waarbij de server het verzoek niet kan of wil verwerken. Dit komt meestal door een onjuiste opmaak in de verzoeksyntaxis, een ongeldige framing van het verzoek, of misleidende routeringsinstructies.
HTTP error 401 is een van de HTTP status codes die gebruikt worden om een onbevoegd verzoek aan te geven. Het vertelt je dat ons verzoek geen geldige authenticatiegegevens bevatte voor de URL of website die je probeerde te bereiken. Meestal geeft het aan dat een gebruiker aanvullende verificatiegegevens moet verstrekken, zoals een gebruikersnaam en wachtwoord, of eerder verstrekte gegevens opnieuw moet valideren om toegang te krijgen.
Deze fouten komen voor op webpagina’s die een login nodig hebben om binnen te komen. Meestal betekent de foutmelding dat de inloggegevens onjuist zijn of dat de browser ze niet als geldig kan lezen.
De HTTP 401 error is vergelijkbaar met andere statuscodes, zoals de HTTP 403 Forbidden error. Alleen suggereert de 403 error dat toegang voor de gebruiker strikt verboden is. De statuscode 401 wijst op een mislukt authenticatieproces.
Wat is de oorzaak van een 401 HTTP error?
Een 401 HTTP error is een fout die op de client optreedt, meestal de browser. Dit betekent dat het probleem niet ligt bij de server. Een HTTP 401 error kan worden veroorzaakt door onjuiste inloggegevens voor een beveiligde pagina, of door een server die niet is ingesteld om bepaalde pagina’s te verifiëren. Het kan ook voorkomen als de server tijdelijk onbeschikbaar is, bijvoorbeeld als er onderhoud aan het systeem wordt uitgevoerd. In dit geval kan het zijn dat je het probleem oplost door de pagina later opnieuw te proberen te laden.
Onthoud dat een HTTP 401 niet altijd wordt veroorzaakt door het gebruik van onjuiste inloggegevens. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je te maken krijgt met deze foutmelding, zoals een server die niet is ingesteld om bepaalde pagina’s te verifiëren of een server die tijdelijk onbeschikbaar is.
Het is belangrijk om de specifieke oorzaak van het probleem te vinden, zodat je de juiste stappen kunt ondernemen om het op te lossen. Sommige oorzaken, zoals onjuiste inloggegevens, kunnen gemakkelijk worden opgelost door de juiste gegevens in te voeren. Andere oorzaken, zoals een server die niet is ingesteld om bepaalde pagina’s te verifiëren, kunnen lastiger zijn om op te lossen en kunnen vereisen dat je contact opneemt met je hosting provider voor hulp. Hoe dan ook, het is belangrijk om te onderzoeken wat de oorzaak van de statuscode 401 is voordat je verder gaat met het oplossen ervan.
Hoe kun je een HTTP 401 error oplossen?
Ervaar je een HTTP 401 error op jouw website of de website van iemand anders? Dan wil je deze natuurlijk zo snel mogelijk oplossen. Er zijn verschillende manieren om een HTTP 401 error op te lossen, afhankelijk van de reden van de fout. Hieronder help ik je de HTTP 401 error stap voor stap op te lossen.
1. Controleer de URL
Een van de eerste stappen om een HTTP 401 error op te lossen, is om te controleren of de URL die je hebt ingevoerd of gebruikt juist is. Je wilt een 404 foutmelding namelijk voorkomen op je website of webshop. Soms kan de fout optreden als de URL niet correct is ingevoerd of als de link naar een verkeerde URL verwijst. In dat geval kan het nuttig zijn om te kijken of er redirects zijn ingesteld die de gebruiker naar de juiste pagina leiden, zelfs als de verkeerde URL wordt ingevoerd of gebruikt. Controleer daarom altijd of de correcte URL wordt gebruikt en of deze correct is gespeld. Als je een link hebt gebruikt, kijk dan of deze naar de goede pagina verwijst en probeer de pagina direct in de browser te openen om te zien of dit helpt.
2. Wis de browser cache
Een van de mogelijke oorzaken van een HTTP 401 fout kan zijn dat de cachegegevens of cookies in je browser onjuist of verouderd zijn. Om dit te verhelpen, is het raadzaam om de cache van je browser te verwijderen. Dit verwijdert alle ongeldige informatie die lokaal in je browser is opgeslagen en kan het authenticatieproces onderbreken. In Google Chrome kun je dit doen door op het icoon in de rechterbovenhoek te klikken, naar Settings te gaan en onder de sectie Privacy and security op Clear browsing data te klikken. In het volgende venster selecteer je alle drie vakjes in het tabblad Basic en klik je op Clear data.
In Mozilla Firefox klik je op het bibliotheekicoon in de rechterbovenhoek en ga je naar History > Clear Recent History. In het volgende venster selecteer je in het dropdown-menu bovenin ‘Everything’ en zorg je ervoor dat “Cache” is geselecteerd. Klik vervolgens op Clear Now. Als je een andere browser gebruikt, raadpleeg dan de instructies voor het wissen van de cache voor meer informatie.
3. Flush de DNS
Als de bovenstaande oplossingen niet helpen om de HTTP 401 error op te lossen, kan het flushen van je Domain Name Server (DNS) een mogelijke oplossing zijn. Dit is minder waarschijnlijk de oorzaak, maar het is de moeite waard om te proberen als de eerste twee oplossingen niet werken.
In Windows klik je op Start en typt cmd in de zoekbalk. Druk vervolgens op Enter om de opdrachtprompt te openen. Kopieer en plak vervolgens de opdracht ipconfig/flushdns en druk nogmaals op Enter.
Op een Mac ga je naar Finder > Applications > Utilities > Terminal. Voer vervolgens de opdrachtregel sudo killal -HUP mDNSResponder in en druk op Enter. Probeer nu de pagina opnieuw te laden om te zien of de HTTP 401 fout is opgelost.
4. Controleer WordPress plugins en thema’s
Als je problemen hebt met het laden van je WordPress site, kan dit worden veroorzaakt door een of meerdere plugins of het WordPress thema dat je gebruikt. Zelfs de beste WordPress thema’s zoals Elementor, Astra of Divi kunnen soms conflicten veroorzaken. Dit geldt ook voor de beste WordPress plugins. Als je problemen ondervindt, is het een goed idee om al je thema’s en plugins te deactiveren en te zien of dit het probleem oplost.
Om alle WordPress plugins tegelijkertijd te deactiveren, volg je de volgende stappen:
- Ga naar Plugins > Geïnstalleerde plugins in de WordPress dashboard.
- Selecteer het vakje bovenaan om alle plugins te selecteren.
- Onder het dropdown-menu Bulkacties selecteer je Deactiveren.
- Klik op de knop Toepassen.
- Laad de pagina opnieuw om te zien of het probleem is opgelost.
- Als dit het geval is, kan je de plugins één voor één handmatig activeren om te achterhalen welke plugin het probleem veroorzaakt.
- Als je de veroorzakende plugin hebt gevonden, kan je deze verwijderen, vervangen door een andere plugin of contact opnemen met de ontwikkelaar voor hulp.
De 401 HTTP error nog niet opgelost?
Als je na het doorlopen van de bovenstaande stappen nog steeds te maken hebt met een HTTP 401, is het verstandig om contact op te nemen met jouw hosting provider. Zij kunnen je wellicht verder helpen om het probleem op te lossen.
Als je dit probleem vaker tegenkomt, kan het ook nuttig zijn om je huidige hosting provider te vergelijken met andere providers. Bekende hosting providers zijn bijvoorbeeld Cloud86 en SiteGround. Door mijn Cloud86 review of mijn SiteGround review te lezen, kan je een weloverwogen beslissing maken of het voor jou de moeite waard is om van hosting provider te wisselen.