Wat is een 303 redirect & wanneer gebruik je er een?

303-redirect
Inhoudsopgave

Met een 303 redirect kun je bezoekers die een website proberen te openen naar een andere pagina sturen. Dit gebeurt vaak wanneer er een gedeelte van de website heeft veranderd zoals het adres of als de informatie op de pagina niet meer up to date is.

Met 303 redirects kan je ervoor zorgen dat bezoekers automatisch naar de juiste pagina worden gestuurd waardoor ze niet verdwalen en alle relevante informatie krijgen die ze zoeken. Ook is het belangrijk voor SEO omdat zoekmachines weten dat een bepaalde URL naar een andere locatie gaat, wat helpt bij het indexeren en rangschikken van websites in zoekresultaten.

Het instellen van 303 redirects kan lastig zijn als je geen webontwikkelaar of IT-expert bent. In dit artikel ga ik ervoor zorgen dat je begrijpt waarom je 303 redirects moet gebruiken, hoe je deze instelt en waarom ze essentieel zijn voor SEO.

Wanneer gebruik je een 303 redirect?

Een 303 redirect wordt gebruikt om aan te geven dat de gebruiker een andere pagina moet bekijken, maar dat de oorspronkelijke pagina nog steeds beschikbaar is. Dit type redirect wordt vaak gebruikt wanneer een gebruiker een formulier op een website invult en verzendt. In plaats van de gebruiker terug te sturen naar de oorspronkelijke pagina, wordt de gebruiker doorgestuurd naar een bedankt pagina of een andere relevante pagina.

Een ander voorbeeld van wanneer een 303 redirect gebruikt kan worden, is bij een WordPress website maken. Als je bijvoorbeeld een oude pagina wilt verwijderen en vervangen door een nieuwe pagina, kun je een 303 redirect gebruiken om gebruikers automatisch door te sturen naar de nieuwe pagina zonder dat zij de oude pagina zien.

Het is belangrijk om te weten dat er twee andere soorten redirects zijn: de 301 redirect en de 302 redirect. Een 301 redirect wordt gebruikt om aan te geven dat een pagina permanent is verplaatst. Dit betekent dat zoekmachines de oude pagina verwijderen uit hun index en de nieuwe pagina toevoegen. Een 302 redirect wordt gebruikt om aan te geven dat een pagina tijdelijk is verplaatst. Zoekmachines zullen de oude pagina behouden in hun index en de gebruiker doorsturen naar de nieuwe pagina.

Wat-is-een-303-redirect

Hoe stel je een 303 redirect in?

Maar hoe stel je dan een 303 redirect in? Als je WordPress gebruikt, kun je de Redirection Plugin van WordPress gebruiken om 303 redirects in te stellen. Hieronder leg ik je uit hoe je precies een 303 redirect kunt instellen en op welke manieren dat allemaal mogelijk is.

  • WordPress: De Redirection Plugin biedt een intuïtief en gebruiksvriendelijk dashboard waarmee je gemakkelijk 301-, 302- en 303-redirects kunt maken, beheren en volgen. Ook kunnen er voorwaardelijke regels worden ingesteld zodat de URL automatisch wordt doorverwezen als deze verloopt.
  • .htaccess bestand: Als je toegang hebt tot het rootdirectory van je website, kun je met het .htaccess bestand eenvoudig 301 redirects aanmaken. Om 303-redirects te creëren voeg je simpelweg de volgende code toe aan het .htaccess bestand:
    RewriteEngine On Redirect 303 / oldpage https: //example.com/newpage/. Je kunt ook bestandspadnamen in plaats van URL’s gebruiken als de pagina intern is verplaatst of hernoemd. In dat geval is de syntaxis als volgt: Redirect 303 /files/oldpage https://example.com/files/newpage/. Als het gaat om complexe rewrites kan het handig zijn om mod_rewrite te gebruiken met Apache Serverconfiguratiebestanden zoals VirtualHost documentactoren of andere mapdirectives, zoals AllowOverride.
  • Server Config File: Als je toegang hebt tot serverinstellingen zoals nginx, apache, IIS, kan er ook direct naar documentinhoud worden doorverwezen door middel van serverconfiguratiebestanden zoals virtualhost configuraties of mapinstructies die reeds aanwezig zijn op eerdere versies van Apache Servergebonden applicaties.
404-redirects-instellen

Hoe kun je een 303 redirect checken?

Om te controleren of een 303 redirect correct is ingesteld, kun je verschillende methodes gebruiken. De meest eenvoudige methode is om handmatig de oude URL in te voeren en te controleren of deze wordt omgeleid naar de nieuwe pagina. Je kunt ook gebruik maken van Chrome-extensies zoals Redirect Path dat headerinformatie en HTTP-codes laat zien als je door websites surft. Daarnaast is er ook de Detailed SEO Extension, waarmee je gemakkelijk 301-, 302- en 303 redirection codes kunt detecteren en controleren.
301-redirect-controleren

Hoe kun je het beste een 303 redirect instellen?

Hoe je het beste een 303 redirect instelt, is afhankelijk van het CMS dat je gebruikt. WordPress biedt waarschijnlijk de meest intuïtieve en eenvoudig te gebruiken oplossing voor het instellen van omleidingen dankzij de Redirection Plugin. Andere systemen, zoals bijvoorbeeld Apache-servergebonden applicaties, kunnen juist makkelijker te configureren zijn met het .htaccess bestand. Bovendien kunnen tools zoals “Redirect Path” of “Detailed SEO Extension” nuttige informatie geven over de geïnstalleerde redirects en ze helpen te controleren.

Sommige systemen vereisen dat je API-methoden gebruikt om 303-omleidingen in te stellen, maar vaak kiezen mensen voor eerdere opties omdat die makkelijker te instellen zijn en meer controle bieden. Als er software wordt gebruikt die niet ondersteund wordt door plugins of andere hulpmiddelen, is het altijd mogelijk om regels handmatig te schrijven in .htaccess.

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

De beste webhosting voor jouw website of webshop vinden?

Ben je op zoek naar de perfecte hosting provider voor jouw (nieuwe) website of webshop? Download nu de hosting gids en ontdek direct hoe je de beste webhosting provider kiest!

Inclusief praktische tips en een uitgebreide vergelijking van de beste providers!

Hosting-gids