Een HTTP 402 error wordt getoond wanneer een bezoeker probeert toegang te krijgen tot een beveiligde pagina die alleen toegankelijk is voor betaalde gebruikers. De error duidt op het feit dat de bezoeker niet voldoet aan de betaaleisen om de pagina te bekijken.
Het probleem ligt meestal bij de website eigenaar die de beveiliging heeft ingesteld op de pagina. In dit artikel leg ik uit wat een HTTP 402 error is, hoe deze ontstaat en hoe deze opgelost kan worden. Laten we dus maar snel beginnen!
Wat is de HTTP 402 error?
De HTTP 402 foutcode is, in tegenstelling tot andere HTTP errors, nog steeds in ontwikkeling en is bedoeld om betalingsproblemen op te lossen in de toekomst, wanneer gebruikers microtransacties of betalingen met digitale valuta via hun browser kunnen doen.
In 2023 wordt deze code nog niet veel gebruikt en er is geen vastgestelde conventie voor welke berichten zullen verschijnen als de fout optreedt. Sommige ontwikkelaars gebruiken de code 402 voor verschillende soorten fouten, zoals om aan te geven dat een ontwikkelaar zijn verzoeklimiet heeft overschreden.
Andere platforms, zoals Stripe en Shopify, gebruiken de code om gebruikers te laten weten wanneer er een probleem is met hun betalingen. In het algemeen kan de betekenis van de 402 status dus variëren, afhankelijk van de website waar het probleem optreedt. Als we het strikt over HTTP statuscodes hebben, is 402 een fout die nog niet veel wordt toegepast.
Wat is de oorzaak van een 402 HTTP error?
De HTTP 402 fout wordt veroorzaakt door het gebrek aan ondersteuning voor de code onder de browsers. Omdat de code nog experimenteel is, wordt hij niet algemeen gebruikt en is er geen standaard implementatie voor hoe de code moet worden gebruikt.
Veel platforms gebruiken de code in de geest waarin hij is ontwikkeld: om fouten met betalingen te signaleren.
Shopify en Stripe – die ik al eerder benoemde – geven deze foutcodes terug als er een probleem is met een betaling, zoals een geweigerde kaart. Andere platforms gebruiken de code voor interne probleemoplossing en geven de code terug via hun API zonder het HTTP statusbericht aan gebruikers te tonen.
Het is belangrijk om te begrijpen dat deze implementaties van de fout niet plaatsvinden op het “niveau” van de browser. Als je bijvoorbeeld een pagina probeert te bezoeken die niet bestaat, zullen de meeste browsers unaniem een 404 error teruggeven. Als je een fout tegenkomt tijdens het online doen van een betaling, betekent dat niet noodzakelijkerwijs dat je een HTTP 402 error te zien krijgt. De melding die je krijgt hangt af van het platform of de betalingsverwerker die je gebruikt. Als die website geen 402 foutcode wil tonen of niet ondersteunt, krijg je een ander soort bericht of HTTP status te zien.
Hoe los je een HTTP 402 error op?
Er is geen universele manier om de HTTP 402 error op te lossen, omdat er geen standaard implementatie is voor de code. In de meeste gevallen waarin je een 402 foutcode tegenkomt, is dat te wijten aan een online betalingsprobleem, zoals een geweigerde kaart. In dat geval zal het online platform of de betalingsverwerker die je gebruikt je laten weten hoe je verder moet gaan.
Sommige platforms gebruiken de code 402 voor andere soorten problemen, zoals Google Developers. Als je een HTTP 402 error ziet en niet zeker weet wat de oorzaak is, raadpleeg dan de documentatie van het platform of de software die je gebruikt. Als dat niet werkt, neem dan direct contact op met de ondersteuning om te achterhalen waarom je een 402 fout ziet.
Als je een WordPress website hebt, zouden je bezoekers geen 402 foutcodes tegenkomen, omdat ze door de meeste e-commerce plugins (waaronder die voor een WordPress WooCommerce webshop) niet worden gebruikt. HTTP 402 statussen verschijnen niet zomaar, dus je zou ze niet op je WordPress site moeten zien.
HTTP 402 error nog niet opgelost?
Als je de 402 HTTP error nog steeds niet hebt opgelost, is het verstandig om contact op te nemen met je hosting provider. Zij kunnen je helpen om het probleem op te lossen en je te laten weten wat je moet doen om ervoor te zorgen dat het niet opnieuw optreedt.
Kom je dit probleem vaker tegen? Dan kun je eens hosting vergelijken en bijvoorbeeld mijn Cloud86 review of mijn SiteGround review lezen. Door verschillende hosting providers te vergelijken, kun je erachter komen welke provider het beste bij jouw behoeften past.