WordPress installeren handleiding 2023 | Doe het eenvoudig zelf!

Handleiding-WordPress-installeren
Inhoudsopgave

WordPress beheerst meer dan 43% van het internet en is duidelijk het meest populaire platform om blogs, zakelijke sites, online winkels, portfolio’s en nog veel meer mee te bouwen. De belangrijkste reden achter de enorme populariteit van dit platform is het feit dat het zeer gebruiksvriendelijkheid en daarbij super gemakkelijk is om zelf een eigen website of webshop met WordPress te maken. Bovendien wordt het geleverd met tal van gratis en premium thema’s en plugins. Hierdoor is er altijd ruimte om een compleet nieuwe layout of betere functionaliteit toe te voegen aan je WordPress website. Bovendien zijn er verschillende WordPress thema ontwerpers, die het mogelijk maken om prachtige thema’s voor je WordPress website te maken en krijg je er ingebouwde vooraf ontworpen gratis WordPress thema’s bij.

Het installeren van WordPress is eigenlijk een eenvoudig proces dat slechts 5 minuten in beslag hoeft te nemen. Maar als je nieuweling bent op het gebied van dergelijke software, kan het installeren misschien lastig overkomen. Daarom hebben we deze handleiding in het leven geroepen, om je stap voor stap door het installatieproces van WordPress te leiden, zodat jij jouw website snel in gebruik kunt nemen.

Wil je weten hoe je WordPress moet installeren? Dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel gaan we alle mogelijke methodes behandelen om WordPress te installeren, inclusief automatische en handmatige methodes. Omdat dit inmiddels het meest populaire platform is, biedt bijna elke service provider een eenvoudige methode om WordPress te installeren. Laten we daarom maar direct van start gaan.

WordPress installeren kan op verschillende manieren

WordPress installeren is eigenlijk een fluitje van een cent en wellicht vraag je je af waarom er zoveel verschillende manieren zijn om WordPress te installeren. Dit heeft voornamelijk te maken met de populariteit. Maar ook met automatische systemen (Installer Software) zoals bijv. Fantastico, Installatron of Softaculous die hosting providers tegenwoordig aanbieden. We zullen zowel de handmatige als automatische installatie van WordPress in deze handleiding uit de doeken doen.

1. WordPress installeren met één klik

De meeste hosting providers hebben dus handige software zoals Softaculous, Installatron, Fantastico of QuickInstall waarmee je WordPress met slechts een paar klikken al kunt installeren. Dit is de zogeheten ‘one-click’ installatiemethode. Nadat je bent ingelogd kun je in het klantenpaneel van je host toegang tot de interface voor deze installatie software verkrijgen. Kies tussen de verschillende programma’s voor WordPress en klik vervolgens op ‘Installeren’. Je kunt daarna belangrijke website gegevens zoals de naam, het e-mailadres, gebruikersnaam en wachtwoord invullen en nogmaals klikken op ‘Installeren’.

Nu kun je even lekker ontspannen achterover gaan zitten, want alles wordt automatisch voor je gedaan. Via een laadbalkje kun je de voortgang en voltooiing van de installatie in de gaten houden. Deze installatie software biedt eigenlijk veel meer mogelijkheden dan slechts de initiële installatie. Je kunt WordPress hiermee ook upgraden naar de nieuwste versie, een back-up maken, gegevens ophalen, site staging instellen(test modus instellen), etc.

2. WordPress handmatig installeren

WordPress handmatig installeren heeft wel enkele voordelen. Je hoeft bijvoorbeeld sommige standaard plugins niet te verwijderen die automatisch aan de one-click installatie worden toegevoegd (bijv. Akismet od Jetpack). Of je kunt de database tabel prefix (voorvoegsel) op iets anders instellen dan alleen de standaard wp_ string (het gebruik van de wp_ tabel prefix kan gevoelig zijn voor hackers).

Het kan gebeuren dat een automatische Installer niet de laatste versie van WordPress installeert. WordPress wordt erg vaak bijgewerkt en als een webhost de frequentie van deze updates niet kan bijhouden zul je altijd achter blijven. Het is echter belangrijk om WordPress bij te werken te houden om veiligheidslekken te vermijden.

Automatische installers gebruiken veelal de standaard beveiligingsinstellingen bij het installeren van WordPress, en deze instellingen zijn uiteraard bekend bij hackers, waardoor het voor hen gemakkelijker wordt om je site aan te vallen. Het handmatig installeren van WordPress kost niet veel extra tijd en je site zal dus iets veiliger zijn.

Zo kun jij WordPress eenvoudig zelf installeren | Handleiding

WordPress installeren hoeft niet lastig te zijn en kan bij veel hosting providers al met enkele klikken. Hieronder in de handleiding zal ik jou daarom stap voor stap uitleggen hoe jij zelf eenvoudig WordPress kunt installeren.

1. Schaf eerst een domeinnaam & hosting aan

Voordat je een WordPress installatie kunt uitvoeren zul je uiteraard eerst een domeinnaam en hosting moeten aanschaffen. Kies bij voorkeur voor een niet al te lange domeinnaam die gemakkelijk te onthouden en tevens van toepassing is op de content van de website. Let bij het uitkiezen van een webhost op de kwaliteit van de hosting apparatuur, het hebben van voldoende server locaties en een uitstekende klantenservice. De volgende hosting providers beschikken over goede en betrouwbare hosting en ondersteunen ook nog de gemakkelijke WordPress installatie:

 

2. Login in bij jouw hosting provider

Zodra je een domeinnaam en hosting hebt aangeschaft heb je stap een doorlopen. De volgende stap is daarom inloggen in het hosting account dat je zonet hebt eengemaakt.

WordPress-zelf-eenvoudig-installeren

3. Vind het menu om een CMS te installeren

Zodra je bent ingelogd is het tijd om het menu te vinden waar je WordPress kunt installeren. Bij veel hosting providers krijg je hier direct een melding van zodra je bent ingelogd. Is dit niet het geval? Dan kun je het installeren van WordPress vaak vinden onder het beheer van jouw websites en domeinen.

Zodra je het menu hebt gevonden krijg je een lijst met verschillende CMS programma’s die jij kunt installeren op jouw domeinnaam. In dit geval kies je hier voor WordPress, want jij wilt natuurlijk WordPress installeren.

Zelf-een-eigen-wordpress-website-maken-wordpress-installeren

4. Maak een account aan en klik op “Installeren”

Zodra je op WordPress hebt geklikt gaat het installatie proces beginnen. Voordat je WordPress echter kunt installeren moet je eerst een account aanmaken. Dit account heb jij later namelijk nodig om op jouw website of webshop in te loggen. Klik nu op “Installeren”.

5. Log in op jouw website

Nu is WordPress geïnstalleerd op jouw domeinnaam. Bij vrijwel alle hosting providers krijg jij nu de mogelijkheid om direct in te loggen op jouw website. Is dit niet het geval? Dan kun je ook in de browser de volgende url invoeren: jouwdomeinnaam.nl/wp-admin.

Inloggen-op-wordpress-website

WordPress handmatig installeren?

Wil jij WordPress niet op de makkelijke manier installeren, maar alles handmatig doen? Dan is dat uiteraard ook mogelijk. Wel is dit flink wat technischer dus als beginner raad ik je niet aan om hiervoor te kiezen.

1. Download WordPress en upload het naar de server

Download het WordPress ZIP bestand van de officiële WordPress website naar je computer. Pak het bestand uit en upload alle bestanden van de “wordpress” map naar de hoofdmap van je domein (deze heet meestal public_html). Upload alle bestanden met behulp van een FTP-client of via de File Manager in het klantenpaneel van je host.

Opmerking: Als je de WordPress blog liever op een subdomein of in een sub-directory wilt hebben, upload dan gewoon de bestanden naar die specifieke directory.

2. De database aanmaken

Sommige webhosting providers hebben al een database aangemaakt. Meestal is dit echter niet het geval en zul je er zelf een moeten aanmaken. Als jouw webhost gebruik maakt van cPanel navigeer je naar het gedeelte ‘Databases’ en klik je op het pictogram “MySQL Databases” om een nieuwe database aan te maken. Indien je de optie hebt om de versie van de database te kiezen, kies dan MySQL 5.6 of hoger, of MariaDB 10.0 of hoger.

3. Maak een database gebruiker aan

Nadat je een database hebt aangemaakt, moet je er een gebruiker voor aanmaken. Dus maak een nieuwe gebruiker aan (in de MySQL database instellingen) en voeg daarna deze gebruiker toe aan de database (Tik hierbij de optie ‘Alle Privileges’ aan).

Noteer de volgende gegevens, omdat je die in de volgende stap nodig zult hebben: de hostnaam, de databasenaam, de database gebruikersnaam en het database wachtwoord.

Opmerking: Het is ook mogelijk om een database en een gebruiker aan te maken in phpMyAdmin.

4. Voer de installatie uit

Navigeer in je webbrowser naar je domeinnaam, het subdomein of de map (bijv. jouwwebsite.com/blog) waarin je de WordPress-bestanden hebt geüpload.

Je komt nu in het talen scherm van de WordPress installatie. Hoogstwaarschijnlijk kies je tijdens WordPress installeren Nederlands als voorkeurstaal. Klik daarna op “Let’s go!”.

Je zult nu de volgende gegevens moeten invoeren:

  • Database Naam
  • Gebruikersnaam
  • Wachtwoord
  • Database Host
  • Tabel Voorvoegsel (Tabel prefix)
 

Al deze details heb je, zoals aanbevolen, opgeslagen tijdens het uitvoeren van de vorige stappen in deze handleiding. De database host is in de meeste gevallen “localhost”, maar bij sommige webhosts kan dit anders zijn. Het is dus verstandig dit vooraf te controleren bij je webhosting provider. Ten aanzien van de tabel prefix is het vanwege veiligheidsredenen raadzaam om dit te veranderen naar iets anders dan wp_ . Het standaard wp_ tabel voorvoegsel is al vanaf het begin bekend onder hackers en dit is dan ook het eerste dat ze proberen als ze in een database willen inbreken. Je kunt bijv. x3a_ gebruiken. Klik op “Submit” na het invullen van alle gegevens. Je kunt hierna klikken op de button ‘Installatie uitvoeren’.

5. De installatie afronden

Vul nu de volgende gegevens in om de installatie af te ronden:

  • Site Title
  • Gebruikersnaam
  • Wachtwoord
  • Jouw e-mailadres
 

Indien je liever niet hebt dat jouw WordPress website door Google geïndexeerd wordt, vink dan het vakje “Search Engine Visibility” aan. Klik vervolgens op “WordPress installeren”. Hierna moet je in staat zijn om in te loggen op jouw WordPress admin panel.

Kun je WordPress installeren op Mac?

De one-click installatie van WordPress vindt plaats door middel van de webbrowser en het gebruik van internet. Voor Mac betekent dit dat je hiervoor Opera zult gebruiken en de procedure verandert hierdoor niet. WordPress installeren op Mac, is zowel handmatig als met één klik gemakkelijk voor elkaar te krijgen.

Wil je WordPress lokaal installeren (op je computer), dan verschilt de installatieprocedure wel van een Windows systeem. Maar dat, beste lezer, is een tutorial voor een andere keer.

WordPress geïnstalleerd: Wat nu?

Wellicht vraag je je af wat de volgende stap is nadat je WordPress hebt geïnstalleerd? Wat je volgende stap zal zijn is voor een groot deel afhankelijk van wat je met de nieuwe website wil gaan doen. Maar om gebruik te maken van je nieuwe WordPress site zul je eerst de instellingen moeten configureren. 

Waarschijnlijk zal je ook een WordPress thema willen gebruiken of een gratis of een premium thema, om het uiterlijk van de website aan te passen. WordPress thema’s die ik zeker kan aanraden zijn:

 

Zoekmachine optimalisatie is ook super een belangrijk voor het succes van je site, dus is het raadzaam de gratis Yoast SEO plugin te installeren en configureren. Indien je een webshop gaat exploiteren dan kun je vervolgens via de gratis plugin Woocommerce met een paar klikken een online shop realiseren. Vergeet niet om jouw WordPress website te beveiligen met een SSL certificaat en ook tegen ongewenste aanvallen (brute force attacks).

Hosting providers waar je WordPress met één klik kunt installeren

Er zijn meerdere hosting providers waar je eenvoudig en snel een one-click WordPress installatie voor elkaar kunt krijgen. Om veelvoorkomende installatie problemen te vermijden, kun je terecht bij webhosts zoals Cloud86, Hostinger of SiteGround.

Dit zijn uitstekende webhosting providers met een fantastische klantenservice, die stuk voor stuk de installatie van WordPress met één klik ondersteunen. Dit garandeert jou van een simpele en gemakkelijke manier om een WordPress installatie zonder teveel gedoe te voltooien, zodat je de stress en frustratie van een handmatige installatie kunt omzeilen.

Conclusie WordPress installeren handleiding

Als je in staat bent om de hosting provider te vinden die in al je behoeften voorziet, zal de WordPress installatie gemakkelijk en automatisch zijn. Deze optie is zeer aan te bevelen aan nieuwelingen die voor het eerst met dit CMS systeem, of het opzetten van een website in het algemeen te maken krijgen. Dankzij deze handleiding ‘WordPress Installeren’ ben je bent nu volledig op de hoogte van zowel de handmatige als de een-klik installatieprocedure voor WordPress. De methode die je kiest zal waarschijnlijk gebaseerd zijn op jouw specifieke behoeftes.

Indien je een beginner bent maak dan gebruik van de auto-installer software die je host (hopelijk) levert. Het is gemakkelijk, snel, en verschilt in wezen niet erg veel van een handmatige WordPress installatie. Je kunt zelfs kiezen voor een host die WordPress voorgeïnstalleerd aanlevert.

Als je echter (misschien gewoon voor de lol) wilt leren hoe je WordPress handmatig installeert kun je het natuurlijk uitproberen. Maar waarschijnlijk zul je nadat je WordPress voor de honderdste keer handmatig hebt geïnstalleerd, een grote fan van auto-installers worden!

Mocht je er echter voor kiezen WordPress zelf te installeren, dan zijn de instructies nog steeds eenvoudig en gemakkelijk te volgen. Indien je op een bepaald moment tijdens het installatieproces hulp nodig hebt, kun je de WordPress FAQ of probleemoplossing pagina’s raadplegen. Het WordPress installatieproces zal ongeacht je beroepsachtergrond, snel en eenvoudig blijken te zijn. Hierdoor heb je meer ruimte en tijd om je te concentreren op de dingen die echt belangrijk zijn, zoals het aanpassen van het uiterlijk van je website en het creëren van een geweldige gebruikerservaring voor je bezoekers.

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Binnen 2 uur eenvoudig jouw eigen droom website maken?

Ben je op zoek naar een methode om zonder technische kennis je eigen WordPress website te maken? In deze WordPress handleiding leg ik je stap voor stap uit hoe je dit kunt doen!

Via deze handleiding kun je tot 55% korting krijgen op webhosting!

Handleiding-website-maken-ebook