Elementor website maken | 2023 handleiding & Gratis PDF!

Elementor-website-maken
Inhoudsopgave

Ben jij van plan om zelf een eigen WordPress website te maken met Elementor? Dan ben je hier op de juiste plek, want in deze blog ga ik jou stap voor stap uitleggen hoe zelf een website met Elementor kunt maken!

WordPress is een super populair systeem waarmee je zonder enige technische kennis zelf een eigen website of webshop kunt maken. Je moet hiervoor natuurlijk wel de juiste software gebruiken, want anders kan het toch nog wel voorkomen dat het aardig technisch gaat worden. Wanneer jij een website gaat maken met Elementor heb je dus de juiste keuze gemaakt!

In deze handleiding ga ik jou stap voor stap meenemen door het proces om zelf een eigen WordPress website met Elementor te maken, wat het kost en waar je op moet letten. Laten we dus maar direct beginnen.

Wat is Elementor?

De Elementor WordPress builder is een WordPress page builder die in 2016 op de markt is gebracht door het bedrijf Pojo Themes. Het bedrijf Pojo Themes was al bekend op WordPress markt, want ze hadden al enkele andere thema’s en plugins op de markt gebracht. Met de komst van Elementor werd het bedrijf met de dag populairder en tot nu toe blijft dat zo doorgaan.

Inmiddels bestaat Elementor zo’n 6 jaar en hebben ze meer dan 6.000.000 gebruikers. Op basis daarvan kun je dus al wel zeggen dat ze bij Pojo Themes goed weten wat een goede website maker nodig heeft.

Elementor is meer dan een simpele page builder. Het is namelijk een totaal oplossing waarmee jij zonder technische kennis jouw eigen website kunt maken. Daarbij komt vervolgens dat het verschillende mogelijkheden biedt om zaken te automatiseren of koppelingen te maken met externe systemen. Het maken van een WordPress website met Elementor is daarom een erg verstandige keuze!

Website-maken-met-Elementor

Hoe werkt Elementor & kun je er zelf een eigen website mee maken?

Ben jij nog niet zo bekend met Elementor of WordPress page builders in het algemeen? Dan zal ik nu eerst even uitleggen wat zo’n page builder precies is en hoe deze werken. Iedereen kan namelijk wel zeggen dat het maken van een website met Elementor zo makkelijk is, maar is dat ook echt zo?

Een page builder kun je zien als website maker speciaal bedoeld voor het maken van een WordPress website. Elementor is in dit geval een van de populairste page builders, maar daarnaast heb je bijvoorbeeld ook nog de Divi WordPress builder van Elegant Themes.

Je kunt met Elementor simpelweg een website maken door elementen uit het menu te slepen en op jouw website te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een formulier, het toevoegen van een tekstveld of het verrijken van jouw pagina met een afbeelding of video.

Door op deze manier een website te maken heb jij geen technische kennis nodig en kun jij zelfs als totale beginner een eigen WordPress website maken met Elementor.

Elementor website maken stappenplan

Het maken van een eigen WordPress website met Elementor hoeft helemaal niet lastig te zijn. Wel is het belangrijk om een aantal vaste stappen te doorlopen. Hierdoor weet je namelijk dat je alles op de juiste manier hebt ingesteld en kom je niet voor verrassingen te staan. Na het doorlopen van al deze stappen heb jij een professionele Divi website gemaakt die ook nog eens helemaal goed staat ingesteld.

Zodra jij deze Elementor website maken handleiding hebt gelezen heb jij een goede, snelle en professionele website staan. Uiteraard is deze website ook helemaal geoptimaliseerd om gevonden te worden in Google. Het is goed om te weten dat je met Elementor alle soorten websites kunt maken. Wil jij een blog website maken? Of toch een portfolio website? Met Elementor is het allemaal mogelijk.

1. Hosting met domeinnaam aanschaffen

De eerste stap voor het maken van een WordPress website met Elementor is het aanschaffen van een domeinnaam met hostingpakket. Zonder hosting staat jouw website namelijk niet online en is deze voor niemand bereikbaar. De domeinnaam is het adres van jouw website. Deze is daarom ook erg belangrijk.

Er zijn een aantal WordPress hosting providers die beschikken over speciale hosting voor WordPress. Doordat deze pakketten speciaal voor WordPress websites zijn ontwikkeld kan jouw website tot wel 5 keer sneller draaien dan bij de standaard hosting.

SiteGround, Bluehost en Hostinger zijn grote internationale hositng provider die ik zeker kan aanraden. Kies jij echter liever voor een Nederlandse hosting provider met een Nederlandse klantenservice? Dan kan ik je de WordPress hosting van Cloud86 aanraden! Hier heb je al hosting vanaf €1,95 per maand en ontvang je een gratis SSL certificaat.

2. Installeer WordPress met één klik

Wanneer het is gelukt om een domeinnaam met hosting aan te schaffen is de volgende stap het installeren van WordPress. Heb jij gekozen voor een van de hostingbedrijven die ik in stap 1 heb genoemd?

Dan heb je geluk! Bij deze hosting providers in het namelijk mogelijk om met één druk op de knop WordPress te installeren. Het voordeel hiervan is dat het veel sneller en makkelijker is. Ook weet je zeker dat er geen fouten in zullen zitten.

Heb jij gekozen voor bijvoorbeeld gratis webhosting? Dan zal je zelf even uit moeten zoeken hoe jij daar WordPress kunt installeren. Vaak is dit een stukje lastiger en moet je dit handmatig doen via FTP. Hier heb je wel enige technische kennis voor nodig.

3. Kies & installeer een WordPress thema

Hier gaat het maken van een Elementor net even anders dan bij het maken van een Divi website. Wanneer je een WordPress website gaat maken met Elementor heb je namelijk nog een thema nodig. Dat je deze keuze hebt is erg prettig, want hierdoor kun jij zelf bepalen welke kant jij op wilt gaan.

Een thema heeft super veel invloed op de prestaties van jouw website. Het is daarom slim om te kiezen voor een thema dat super snel, volledig zoekmachine vriendelijk en speciaal is ontwikkeld voor Elementor.

In dit geval kun je kiezen voor het Astra WordPress theme, het Neve theme of OceanWP. Echter heeft Elementor ook een eigen WordPress thema dat speciaal is ontwikkeld voor hun page builder. Dit is het Hello theme en deze kan ik jou zeker aanraden voor het maken van een WordPress website met Elementor!

Elementor-hello-theme-gebruiken

4. Installeer Elementor op jouw website

Zodra jij een WordPress thema op jouw website hebt geïnstalleerd is het tijd om Elementor te installeren. In dit geval heb ik gekozen voor Elementor Pro, omdat ik hier veel meer mogelijkheden heb om een professionele website te maken. Via de volgende stappen kun jij Elementor installeren:

  1. Ga naar de website van Elementor
  2. Klik op “Website builder”
  3. Selecteer de licentie die jij wilt aanschaffen
  4. Volg de stappen om Elementor te kopen
  5. Login op jouw Elementor account
  6. Ga naar “Subscriptions”
  7. Download het .Zip bestand
  8. Ga in WordPress naar Weergave → Thema’s → Nieuwe toevoegen → Thema uploaden
  9. Upload hier vervolgens het bestand dat jij in stap 7 hebt gedownload
  10. Activeer Elementor Pro

Om bovenstaande stappen te doorlopen heb je de gratis plugin van Elementor ook nodig. Deze kun je in WordPress downloaden door naar Plugins→ Nieuwe toevoegen → te gaan en daar te zoeken naar Elementor. Vervolgens installeer en activeer je deze plugin. Zodra jij dit hebt gedaan kun jij bovenstaande stappen doorlopen om Elementor Pro te installeren.

5. Maak enkele pagina’s in WordPress

Nu jij het Hello thema en Elementor hebt geïnstalleerd is het tijd om een aantal pagina’s aan te maken. Deze pagina’s hebben we namelijk nodig om in de volgende stap WordPress op de juiste manier te installeren.

Om in WordPress een nieuwe pagina aan te maken ga je in het menu naar “Pagina’s”. Het is verstandig om hier eerst de demo pagina te verwijderen, want deze heb je niet nodig. Ik raad je wel aan om de Privacy Policy pagina te laten staan, omdat die verplicht is. Deze kun je later eventueel aanpassen.

Voor het toevoegen van een nieuwe pagina klik je nu op “Nieuwe pagina toevoegen”. Hier geen je de nieuwe pagina vervolgens een titel. Daarna kun je aan de rechterkant klikken op de blauwe knop “Publiceren”. Voor nu is het verstandig om in ieder geval voor de volgende pagina’s een pagina aan te maken:

  • Home
  • Over ons
  • Contact
  • Blog(eventueel)

6. Stel WordPress goed in

De volgende stap is het goed instellen van WordPress. Het is belangrijk om dit nu direct goed te doen, want wanneer je dit later moet doen kan dit veel invloed hebben op de prestaties van jouw website in Google.

Je kunt als eerste gaan naar Instellingen → Algemeen. Hier kun je de site tiel en slogan van jouw website aanpassen. Deze kun je vervangen voor iets dat jouw website omschrijft. Je kunt de andere instellingen hier ook even controleren, maar vaak staan deze al goed. Klik daarna helemaal onderaan op de blauwe knop “Wijzigingen opslaan”.

Als je tweede moet je naar Instellingen → Lezen. Hier kun je namelijk instellen welke informatie de homepagina van jouw website moet vertonen. Je hebt de keuze uit de meest recente berichten of een statische pagina. Voor een blog kun je kiezen voor optie een, maar voor de meeste websites kies je voor een statische pagina. Selecteer vervolgens de homepagina en de blog pagina.

Als laatste is het goed om de permalink instellingen te controleren. Deze instellingen kun je vinden onder Instellingen → Permalinks. Je kunt hier vervolgens het beste kiezen voor berichtnaam. Zodra je dit hebt gedaan klik je op “Wijzigingen opslaan”.

Website-maken-met-wordpress

7. Maak een menu voor jouw Elementor website

Heb jij de WordPress instellingen doorlopen? Dan is de volgende stap het maken van een menu voor jouw WordPress website. Het menu is super belangrijk, omdat deze een grote rol speelt voor de gebruiksvriendelijkheid van jouw website. Via het menu moeten bezoekers namelijk eenvoudig de belangrijkste pagina’s van jouw website kunnen vinden.

Je kunt het menu van jouw WordPress website eenvoudig aanpassen door naar Weergave → Menu’s te gaan. Hier kun jij vervolgens vanuit de linkerkant pagina’s en/of berichten aan het menu van jouw website toevoegen. In dit geval staan hier op dit moment alle pagina’s die jij in stap 5 hebt aangemaakt.

Heb jij enkele pagina’s aan het menu toegevoegd? Dan kun je deze ook nog verslepen wanneer je deze op een andere locatie wilt hebben. Wil je pagina’s onder elkaar hebben? Dan is dit ook mogelijk door ze schuin onder een ander item te plaatsen.

8. Maak jouw eerste pagina met Elementor

Zodra jij alle bovenstaande stappen hebt doorlopen ben jij al een heel eind. Je hebt alleen nog niet met Elementor zelf gewerkt. In deze stap ga ik jou daarom uitleggen hoe jij jouw eerste pagina met Elementor kunt maken. Om jouw eerste pagina met Elementor te maken ga naar “Pagina’s” en klik je op de pagina die jij wilt bewerken.

Je ziet vervolgens onder de titel een blauwe knop om jouw website te bewerken met Elementor. Zodra jij op deze knop drukt opent de editor van Elementor. Hier zie jij een groot wit vlak met een roze rondje en een grijs mapje.

Wanneer je op het grijze mapje klikt opent de volledige bibliotheek waar jij gebruik kunt maken van het grote aanbod aan Elementor website templates. Heb jij een geschikte template gevonden? Dan kun je klikken op de groene knop “Invoegen”. Vervolgens opent deze template zich in Elementor en kun jij alle informatie en afbeelding aanpassen.

Via het roze rondje kun je een blok kiezen. Dit blok kun jij vervolgens helemaal zelf opbouwen met de elementen die jij aan de linkerkant van het scherm ziet staat. Je hebt hiermee erg veel vrijheid, maar het is wel ietsje lastiger.

9. Installeer handige WordPress plug-ins

De laatste stap is het installeren van een aantal handige WordPress plugins. Zoals je aan het begin las maken plugins jouw website traag. Het is daarom goed om te beslissen welke plug-ins jij wel en niet wilt gebruiken. Hieronder zal ik een aantal plug-ins benoemen die op vrijwel alle websites actief zijn.

  • Yoast SEO: Deze plugin helpt om jouw pagina’s beter te optimaliseren voor Google. Zo geeft hij tips om jouw pagina te verbeteren om beter gevonden te worden in Google. Het is daarom erg belangrijk om deze plugin aan jouw website te koppelen.
  • MonsterInsights: Deze plugin koppelt jouw website aan Google Analytics. Via Analytics kun jij vervolgens alle gegevens van jouw website inzien. Denk aan het aantal bezoekers, welke pagina’s ze hebben bekeken en hoe lang ze op de website hebben doorgebracht.
  • Astra Starter Templates: Deze plugin kan erg interessant zijn wanneer jij toegang wilt tot meer kant en klare website templates voor Elementor. Het is daarom zeker de moeite waard om deze plugin eens te bekijken.
  • WP Rocket: Een snelle website is super belangrijk. Daarom zal ik je aanraden om de WP Rocket plugin te installeren. Hierdoor haalt jouw website laadtijden van minder dan één seconde. Deze plugin is helaas wel betaald. Mocht je dit niet willen? Dan
    kun je voor een gratis alternatief kiezen.
  • Wordfence: WordPress website worden regelmatig aanvallen door hackers. Het is daarom belangrijk om jouw website goed te beveiligen. Dit kun je doen met de Wordfence plugin. Deze plugin blokkeert IP adressen als deze verdacht zijn en proberen in te loggen op jouw website. Ook voegt deze plugin dubbele verificatie toe waarmee niemand zomaar op jouw website kan inloggen.
WordPress-website-bouwen-voor-dummies-Yoast-SEO

Een website maken met Elementor? Is dat slim?

De laatste tijd heb ik erg veel te vraag gekregen of het verstandig is om een website te maken met Elementor. Er zijn namelijk ook een hoop andere systemen waarmee jij zelf een eigen website kunt maken. Denk in dit geval bijvoorbeeld aan het maken van een Wix website of het maken van een Jimdo website.

In dit geval kan ik het maken van een Elementor website zeker aanraden. Met Elementor kun jij namelijk super eenvoudig een snelle, zoekmachine vriendelijke en gebruiksvriendelijke website maken. Vooral wanneer je gebruik maakt van het grote aantal Elementor website templates.

Wil jij later aanpassingen doen aan jouw website? Dan kun je dit met Elementor erg eenvoudig zelf doen! Kies jij voor een ander WordPress thema? Dan is de kans groot dat je direct moet overstappen op een ander thema en alles opnieuw moet opzetten.

Een website maken met Elementor of Elementor Pro?

Wil jij zelf een eigen website maken met Elementor? Dan heb je natuurlijk de keuze uit Elementor en Elementor, maar welke kun jij nu het beste kiezen?

Met Elementor kun jij een hele simpele website maken, maar met weinig functionaliteiten. Zo is het toevoegen van een formulier niet mogelijk. Ook loop je tegen een flink aantal nadelen aan wanneer jij wilt gaan bloggen of online producten wilt gaan verkopen.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat daarom uit naar Elementor Pro. Je hebt namelijk zoveel nadelen met Elementor ten opzichte van Elementor Pro. De 49 dollar per jaar is Elementor mij dan ook meer dan waard.

Elementor website maken: Hoe is de klantenservice?

Een ander belangrijk onderdeel waar je ook rekening mee moet houden bij het maken van een eigen website is de klantenservice van de software. Er zal namelijk altijd wel wat fout gaan of je hebt hulp nodig om een bepaalde functionaliteit in te bouwen. In dit geval wil je snel en goed geholpen worden door de klantenservice.

Wanneer je kiest voor Elementor Pro krijg je toegang tot de klantenservice. Bij de gratis versie heb je deze helaas niet. Je zult hier dus alles zelf moeten opzoeekn op Google om jouw eigen website te maken. Met Elementor Pro kun jij op elk moment van de dag contact opnemen met de klantenservice.

De klantenservice van Elementor reageert snel en doet er alles aan om jou zo goed mogelijk te helpen. Dit is erg prettig en maakt het maken van een eigen website met Elementor een stuk prettiger!

Wat kost het maken van een Elementor website?

Het laatste onderdeel dat ik wil bespreken in deze handleiding website maken met Elementor gaat over de prijzen, want wat kost het maken van een WordPress website Elementor nu precies?

De kosten voor het maken van een website met Elementor zijn afhankelijk van de hosting die jij kiest. Zo betaal je bij SiteGround €3,99 per maand terwijl dit bij Cloud86, maar €1,95 per maand is. Dit is dus een stukje goedkoper.

Verder is het ook afhankelijk van de Elementor licentie die jij kiest. Wanneer je één website wilt maken met Elementor Pro kost een licentie $49 dollar per jaar. Deze kosten lopen op als jij meerdere websites wilt maken met Elementor.

Kosten-website-maken-met-Elementor

Conclusie: Kun jij zelf een Elementor website maken?

Nu we aan het einde van deze blog zijn gekomen is het tijd voor een conclusie, want kun jij nu zelf een eigen website maken met Elementor?

Ja, ik weet zeker dat ook jij een eigen website met Elementor kunt maken! Je hebt hier geen enkele technische kennis voor nodig. Al helemaal wanneer je gebruik maakt van de templates die standaard worden meegeleverd kun jij eenvoudig jouw website maken!

Heb jij extra hulp nodig bij het maken van jouw website? Dan kan ik je zeker aanraden om mijn Elementor website maken handleiding te downloaden. Hierin leg ik jou stap voor stap uit hoe jij zelf jouw eigen website kunt maken.

Elementor website maken - Veelgestelde vragen

Hoe werkt Elementor in WordPress?

Elementen in WordPress werkt super eenvoudig. Door het drag & drop systeem kun jij zonder enige technische kennis zelf een eigen website maken. Je kunt een website pagina opbouwen door elementen uit het menu te slepen en op de gewenste locatie te plaatsen.

Wat kost het maken van een website met Elementor?

De kosten voor het maken van een website met Elementor zijn afhankelijk van de licentie die jij kiest. Wanneer jij één website gaat maken met Elementor bedragen de kosten $49 dollar per jaar. Deze kosten lopen vervolgens op wanneer jij meerdere websites wilt maken met Elementor.

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Ook interessant

Elementor-pro-logo
4.9/5

Binnen 2 uur eenvoudig jouw eigen droom website maken?

Ben je op zoek naar een methode om zonder technische kennis je eigen WordPress website te maken? In deze WordPress handleiding leg ik je stap voor stap uit hoe je dit kunt doen!

Via deze handleiding kun je tot 55% korting krijgen op webhosting!

Handleiding-website-maken-ebook