Elementor vs Elementor Pro: Wat zijn de verschillen in 2023?

Ben jij van plan om voor het bouwen van jouw nieuwe website of webshop gebruik te maken van Elementor? Dan sta je voor een lastige keuze, want kun je nu het beste kiezen voor de gratis versie van Elementor of Elementor Pro?

Zoals je inmiddels al weet behoort Elementor op dit moment tot de beste WordPress page builder. Je hebt daarom in ieder geval al een goede keuze gemaakt om voor Elementor te kiezen, maar nu twijfel je of Elementor voldoende is of dat je het beste direct voor Elementor Pro kunt kiezen.

Ik snap deze vraag goed, want ook heb ik aan het begin lang met deze vraag in mijn hoofd gezeten. In deze Elementor vs Elementor Pro vergelijking zal ik daarom dieper ingaan op deze vraag zodat ik jou kan helpen bij het maken van de beste keuze voor jou.

Elementor-logo

Elementor zal onder de meeste wordpress gebruikers wel bekend zijn. Deze tool heeft namelijk meer dan 5.000.000 gebruikers en dat is gewoon echt bizar veel. Dit komt met name door de gebruiksvriendelijkheid, want Elementor is erg makkelijk in gebruik en je hebt er geen technische kennis voor nodig! Hierdoor is Elementor zelfs geschikt voor de echte beginners.

Probeer 30 dagen gratis!

Elementor-logo

Elementor zal onder de meeste wordpress gebruikers wel bekend zijn. Deze tool heeft namelijk meer dan 5.000.000 gebruikers en dat is gewoon echt bizar veel. Dit komt met name door de gebruiksvriendelijkheid, want Elementor is erg makkelijk in gebruik en je hebt er geen technische kennis voor nodig! Hierdoor is Elementor zelfs geschikt voor de echte beginners.

Probeer 30 dagen gratis!

Inhoudsopgave

Wat is Elementor?

De meeste zullen inmiddels al wel weten wat Elementor is, maar toch wil ik het hier nog even uitleggen zodat het voor iedereen helemaal duidelijk is. Op basis hiervan kun jij namelijk al beslissen of Elementor de beste WordPress page builder is voor jou.

Elementor is op dit moment een van de populairste en meest gebruikte WordPress page builders. Om dit tastbaar te maken is het goed om te weten dat Elementor meer dan 5 miljoen gebruikers heeft en dat is gewoon echt bizar. We kunnen daarom wel zeggen dat ze bij Elementor doen wat ze beloven en dat is het maken van een eigen website echt voor iedereen toegankelijk maken.

Zoals je inmiddels waarschijnlijk al weet is Elementor een page builder. Deze page builder vervangt de standaard WordPress editor voor een live frontend editor. Het voordeel van deze editor is dat er gebruik wordt gemaakt van een drag & drop systeem wat ervoor zorgt dat jij jouw website kunt opbouwen uit blokken. Deze blokken kun jij uit het menu slepen en vervolgens op een willekeurige plek op jouw website plaatsen. Naast dat dit het bouwen van een website of webshop voor iedereen toegankelijk maakt scheelt het ook nog eens een hele hoop tijd.

Website-maken-met-Elementor

Wat krijg je met de gratis versie van Elementor?

Overweeg jij om jouw nieuwe website of webshop te bouwen met Elementor? Dan kun je kiezen voor de gratis versie, maar er is ook een betaalde versie genaamd Elementor Pro. Aangezien veel mensen klakkeloos de gratis versie installeren zal ik eerst eens toelichten wat je met deze versie precies krijgt en wat je hiermee kunt.

Met de gratis versie van Elementor krijg je toegang tot de page builder met het drag & drop systeem. Daarbij krijg je ook toegang tot de basiselementen zoals afbeeldingen, tekst, knoppen en/of video’s. Verder krijg je ook nog toegang tot een aantal erg simpele Elementor templates.

Dit klinkt allemaal erg leuk en je kunt er ook een hele simpele website mee bouwen, maar daar houdt het dan ook op. Zoals Elementor zelf ook aangeeft kun je de gratis versie meer zien als proefversie. In deze versie kun je zien hoe Elementor precies werkt en wat er allemaal mee mogelijk is. Weet je hoe Elementor werkt? Dan zul je al snel tegen grenzen aanlopen, omdat bijna alles wat je echt nodig hebt voor een goede alleen in Elementor Pro zit. Voor het grootste deel van de Elementor gebruikers zal de gratis versie daarom niet beschikken.

Elementor vs Elementor Pro: Wat zijn de verschillen?

Nu jij precies weet wat Elementor is en wat de gratis versie allemaal bevat is het tijd om verder te gaan met deze Elementor vs Elementor Pro vergelijking. Elementor is namelijk leuk, maar met Elementor Pro krijg je toegang tot zoveel meer functionaliteiten. Dit maakt het niet alleen leuker en makkelijker, maar ook veel professioneler.

In dit onderdeel van deze Elementor vs Elementor Pro vergelijking zal ik daarom alle onderdelen bespreken die jij kunt gebruiken wanneer jij Elementor Pro hebt gekocht.

Meer en professionelere templates

Heb jij al gewerkt met de gratis versie van Elementor? Dan zul je ongetwijfeld al de gratis meegeleverde templates gezien hebben. Je krijgt met de gratis versie al toegang tot aardig wat Elementor templates, maar deze templates hebben een paar nadelen.

Al deze website templates zijn namelijk gemaakt met de gratis versie van Elementor. Dit betekent dat ze super standaard zijn, niet professioneel overkomen en dat het eigenlijk onmogelijk is om hier een goede website mee te bouwen. Het is met de gratis versie zelfs niet eens mogelijk om een contactformulier toe te voegen aan jouw website. Uiteraard kan dit wel weer met een extra plugin, maar dat maakt jouw website weer een stuk trager. Aangezien dat leidt tot minder websitebezoekers en dus minder inkomsten is dat geen slimme keuze.

Kies je voor Elementor Pro? Dan krijg je toegang tot een veel grotere bibliotheek aan Elementor templates. Deze templates zijn niet alleen een stuk professioneler, maar voegen ook daadwerkelijk wat aan jouw website of webshop toe. Zo kun je in deze templates gebruiken maken van aftellers, prijstabellen, contactformulieren en nog veel meer. Alleen hiervoor is Elementor Pro al een veel betere keuze dan de gratis versie van Elementor. Elementor beschikt onder andere over templates voor de volgende soorten websites:

elementor-pro-templates

Meer en geavanceerdere widgets

Dit onderdeel gaat eigenlijk erg goed samen met de bovenstaande onderdelen in deze Elementor vs Elementor Pro vergelijking. De widgets zijn namelijk de elementen die jij kunt gebruiken om jouw website mee op te bouwen. In de gratis versie krijg je al toegang tot een leuk aantal widgets/elementen, maar een professionele ga je hier zeker niet mee kunnen maken.

Met de gratis versie van Elementor kun je bijvoorbeeld de volgende elementen gebruiken: Koppen, afbeeldingen, video, knop, iconen, afstandhouder en shortcodes. Uiteraard nog wel wat meer widgets, maar ze zijn allemaal vrij standaard en plat. Een website waar je interactie met jouw bezoekers kunt maken met de gratis versie van Elementor is eigenlijk zo goed als onmogelijk.

Ga je voor Elementor Pro? Dan krijg je toegang tot veel meer elementen die ook daadwerkelijk jouw website of webshop naar een volgend niveau tillen. Zo kun je bijvoorbeeld een widget gebruiken voor een contactformulier, social media knoppen, login systeem, bericht reacties, call to actions, geanimeerde titel en nog veel meer. Kijk op de afbeelding hieronder voor alle extra elementen in Elementor Pro.

Elementor-vs-elementor-pro-widgets

Volledige theme builder

Met de gratis versie van Elementor kun je pagina’s opbouwen. Dit is leuk voor kleine websites, maar wanneer je een website hebt die uit meerdere pagina’s bestaat heeft dit een groot aantal nadelen. Je moet namelijk voor elke pagina opnieuw de header en footer aanmaken. Wil je vervolgens een wijziging in de header of footer maken? Dan moet je deze wijziging op alle pagina’s doorvoeren. Zoals je wel kunt snappen gaat dit erg veel tijd kosten wanneer jij een grotere website hebt.

Wanneer je kiest voor Elementor Pro is het niet alleen meer een standaard page builder, maar echt een volledige theme builder. Zoals de naam al zegt kun jij met Elementor Pro jouw volledige thema bouwen. Laat mij jou even uitleggen hoe dit precies zit.

Wanneer je efficiënter wilt werken maak je een blok voor jouw website één keer en kun je die op alle pagina’s gebruiken. Dit is bijvoorbeeld erg handig voor de header en de footer, maar ook voor blogberichten, productpagina’s of archiefpagina’s. Met Elementor Pro hoef jij deze templates maar één keer te maken. Vervolgens kun jij zelf instellen op welke pagina’s deze templates moeten worden gebruikt. Wil jij vervolgens een wijziging doorvoeren? Dan hoeft dit maar op één plek en niet op elke pagina. Dit maakt het werken een stuk makkelijker en efficiënter waardoor jij je kunt richten op de zaken die echt belangrijk voor jou zijn.

Formulieren bouwen

Zoals ik eerder in deze Elementor vs Elementor Pro vergelijking al aangaf krijg je met de gratis versie geen toegang tot de formulieren bouwer. Dit hoeft niet per se een probleem te zijn, want je kunt gebruik maken van extra plugins. Veel mensen zullen hiervoor kiezen, maar toch is dit niet een hele slimme keuze.

Elke extra plugin voegt namelijk extra code aan jouw website toe. Dit maakt jouw website trager waardoor jouw website minder goed gevonden gaat worden in Google. Dit resulteert weer in minder bezoekers en uiteindelijk betekent dat weer minder inkomsten. Vooral wanneer je voor alle functionaliteiten extra plugins gaat installeren gaat jouw website hier veel last van krijgen.

Wanneer je kiest voor Elementor Pro heb je geen extra formulieren plugin meer nodig. Elementor Pro beschikt namelijk over een widget voor het bouwen van formulieren. Met deze widget kun je echt alle soorten formulieren. Dus niet alleen een standaard contactformulier, maar ook een aanmeldingsformulier of offerteformulier. Wil jij deze formulieren weer koppelen aan e-mailmarketing partijen? Dan is ook dit mogelijk met Elementor Pro.

Elementor-formulieren-bouwer

Globale instellingen

Ook dit onderdeel gaat goed samen met een ander onderdeel dat ik al eerder in deze Elementor vs Elementor Pro vergelijking heb aangekaart. Aangezien iedere website gebruik maakt van blokken die op meerdere plekken terug moeten komen wil je dit zo efficiënt mogelijk beheren.

Wanneer je kiest voor de gratis versie van Elementor is dit alleen niet mogelijk. Je zult namelijk elke wijziging op elke pagina moeten doorvoeren en dat is natuurlijk zonde. Met Elementor Pro kun jij dit een stuk makkelijker beheren, omdat jij deze wijziging nu alleen maar in de template hoeft aan te passen. Vervolgens wordt de wijziging automatisch op elke pagina in website doorgevoerd.

Dit geldt niet alleen voor onderdelen op de website, maar ook voor bijvoorbeeld het logo of de kleuren die over de hele website worden gebruikt.

Custom CSS

Beschik jij over technische kennis en wil jij iets in de stijl van jouw website veranderen, maar is dit niet mogelijk in Elementor? Dan krijg jij de vrijheid om dit zelf toe te voegen via de Custom CSS editor.

Hoewel dit voor de meeste mensen niet nodig zal zijn is het toch wel een groot voordeel van Elementor Pro voor de programmeurs, webbouwers en/of online marketeers. Door gebruik te maken de custom CSS widget kun jij het onderdeel namelijk echt voor de volle 100% naar jouw smaak maken.

WooCommerce integratie

Wil jij online producten gaan verkopen? Dan heb je een webshop nodig. In dit geval raad ik je sowieso aan om te kiezen voor Elementor Pro, want met de gratis versie van Elementor is het maken van een eigen webshop zonder technische kennis echt onmogelijk.

Elementor Pro beschikt over een integratie met WooCommerce en een eigen WooCommerce builder. WooCommerce is het populairste systeem waarmee jij binnen WordPress een eigen webshop kunt bouwen. Je kunt deze plugin zien als het beheer van jouw webshop. Hier bevindt zich namelijk het productbeheer, voorraadbeheer en het overzicht van jouw volledige webshop. Je kunt hier ook de statistieken bijhouden en eventueel kortingscodes aanmaken.

Door de WooCommerce builder in Elementor Pro wordt het bouwen van een goed converterende en efficiënte webshop een makkie. De WooCommerce builder is eigenlijk hetzelfde als Elementor Pro, maar dan met de widgets en elementen specifiek voor webshops. Zo kun je bijvoorbeeld templates maken voor productpagina’s. Jij hoeft vervolgens alleen een product toe te voegen en Elementor kan deze data vervolgens zelf in de template plaatsen. Dit maakt het maken en beheren van een webshop een stuk makkelijker.

Elementor-vs-Elementor-pro-woocommerce

Elementor Popup builder

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat meer dan 70% van jouw website bezoekers jouw website verlaat zonder aankoop of aanvraag te doen. In veruit de meeste gevallen hiervan komt de bezoeker ook niet meer terug. Het is daarom super belangrijk om in contact te blijven met deze klanten, maar hoe doe je dit nu?

Zo goed als alle websites en webshops maken hiervoor gebruik van pop ups en e-mailmarketing. Door op de website namelijk bijvoorbeeld door middel van een popup een korting te geven in ruil voor het e-mailadres kun jij via dit e-mailadres met jouw bezoekers in contact blijven. Omdat de bezoekers in de loop van de tijd een band met jouw merk/bedrijf krijgen zijn ze geneigd om alsnog die aankoop te doen.

Normaal gesproken is het bouwen van pop ups erg lastig, maar met Elementor Pro is ook dat een makkie. Je kunt ook hiervoor namelijk gebruik maken van een groot aantal templates. Na het maken van een popup kun jij zelf instellen op welke pagina’s deze vertoond moet worden en wanneer de pop up tevoorschijn moet komen. Door deze pop ups op de juiste manier te gebruiken kun jij het conversiepercentage van jouw website of webshop flink verhogen.

Elementor-popup-builder

Integraties

Wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van pop ups op jouw website wil je deze e-mailadressen natuurlijk direct in een e-maillijst plaatsen. Je kunt dit ook handmatig doen, maar dat is natuurlijk alles behalve efficiënt. Het is daarom slim om het formulier of de popup te verbinden aan de e-mailmarketing provider die jij gebruikt.

Wanneer jij gebruik maakt van Elementor Pro kun jij jouw website of webshop koppelen aan een groot aantal e-mailmarketing providers. De populairste partijen staat hier tussen en je kunt hier met een super simpele api koppeling binnen enkele minuten de koppeling maken.

Ondersteund Elementor de partij die jij gebruik niet? Maak je dan vooral geen zorgen, want Elementor beschikt ook over een koppeling met Zapier. Vanuit Zapier kun jij vervolgens weer een koppeling maken met letterlijk alle soorten tools die jij zou willen gebruiken. Je kunt Elementor Pro daarom echt met alles koppelen.

elementor-pro

Elementor vs Elementor Pro: Hoe zit het met de updates en support?

Inmiddels heb ik jou in deze Elementor vs Elementor Pro vergelijking de verschillen laten zien. Op basis van al deze punten moet jij voor jezelf al een goede keuze kunnen maken, maar toch zijn er nog een paar dingen die ik nog even wil bespreken. Er zitten namelijk ook grote verschillen in de updates en klantenservice.

Wanneer je kiest voor de gratis versie van Elementor krijg je toegang tot de standaard updates. Dit zijn gewoon de updates die ervoor zorgen dat de plugin werkt. Verder op het gebied van klantenservice sta jij er helemaal zelf voor. Kom je ergens niet uit of heb je een vraag? Dan zul je dit zelf moeten uitzoeken, want je hebt geen toegang tot de klantenservice.

Kies je voor Elementor Pro? Dan krijg je toegang tot alle updates. Worden er nieuwe widgets of elementen toegevoegd? Dan heb jij hier als eerste toegang tot. Loop je ergens tegenaan, werkt iets niet of heb je een vraag? Dan kun je ook nog eens terecht bij de klantenservice die er alles aan doet om jou zo snel en goed mogelijk te helpen. Alleen al om deze reden zal ik Elementor Pro sneller aanraden dan de gratis versie van Elementor Pro.

Elementor vs Elementor Pro: Wat kost Elementor Pro?

Een ander onderdeel dat natuurlijk niet mag ontbreken in deze Elementor vs Elementor Pro vergelijking zijn natuurlijk de kosten. Uit welke licenties heb je namelijk de keuze bij Elementor Pro en welke licentie kun jij het beste gebruiken?

Wanneer je kiest voor Elementor Pro heb je de keuze uit vijf verschillende licenties. Eigenlijk zijn al deze licenties vrijwel uniek. Het enige verschil zit hem in het aantal websites dat jij met Elementor Pro kunt bouwen. Zo kun je met de goedkoopste licentie één website of webshop bouwen en dat kan oplopen tot 1.000 websites of webshops met het Agency pakket.

Vanaf het Expert pakket ontvang je nog extra toegang tot het Elementor Experts network. Dit is een netwerk van allemaal Elementor Pro gebruikers. Mocht je ergens hulp bij nodig hebben kun je hier terecht bij de echte expert. Je kunt het eigenlijk een beetje vergelijking met Fiverr, waar je freelancers kunt inhuren om voor jou zaken in Elementor Pro te bouwen.

Vanaf het Elementor Studio pakket krijg je toegang tot de VIP support. Het enige voordeel van deze support is dat ze beschikbaar zijn via de live chat wat veel tijd kan schelen. Met de goedkopere versies kan dit namelijk alleen via mail en dat zal wat langer duren voordat je een reactie ontvangt.

Elementor-pro-kopen-prijzen

Elementor vs Elementor Pro: Hoe maak jij de beste keuze?

Nu we inmiddels zijn aangekomen aan het einde van deze Elementor vs Elementor Pro vergelijking is het tijd voor een conclusie, want kun jij nu het beste kiezen voor Elementor of Elementor Pro?

Zoals je in deze vergelijking waarschijnlijk wel hebt meegekregen heb je veel meer aan Elementor Pro. De Pro versie beschikt namelijk over de functionaliteiten die jij eigenlijk echt nodig hebt om een professionele en succesvolle website op te zetten. Mocht je toch twijfelen zal ik beide keuzes even behandelen.

  • Elementor: Je krijgt toegang tot de echte basis van Elementor. Perfect voor de totale beginner die kennis wilt maken met Elementor of het bouwen van een website.
  • Elementor Pro: Met Elementor Pro kun je echt een professionele en succesvolle website bouwen. Je krijgt toegang tot alle functionaliteiten die je echt wilt gebruiken en een veel grote bibliotheek aan website templates. Voor de meeste mensen zal Elementor Pro daarom echt een betere keuze zijn.
 
 Wil jij meer weten over Elementor Pro? Dan kan ik je zeker aanraden om mijn volledige Elementor Pro review te lezen!

Elementor vs Elementor Pro - Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen Elementor en Elementor Pro?

Elementor kent ten opzichte van Elementor Pro een hoop nadelen. Zo heb je met de gratis versie alleen toegang tot een aantal basis templates, kun je geen formulieren maken, heb je geen popup builder en kun je geen templates maken voor bijvoorbeeld blogberichten of producten. De $49 dollar die Elementor Pro kost is het dus zeker waard!

Is Elementor Pro het geld waard?

Ja, Elementor Pro is honderd procent het geld waard. Je krijgt namelijk zoveel extra functionaliteiten. Denk bijvoorbeeld aan de 90+ pro widgets, veel meer professionele templates, de popup builder en formulieren builder en de mogelijkheid om templates te maken voor blogberichten en/of producten.

Moet je Elementor installeren voor Elementor Pro?

Ja, Elementor Pro is een uitbreiding op Elementor. Voordat je Elementor Pro kunt installeren heb je daarom de gratis versie van Elementor nodig. Het installeren van Elementor gaat gelukkig heel eenvoudig.
Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Ook interessant

Elementor-pro-logo
4.9/5