In 2015 werd de publicatie van de HTTP/2-standaard aangekondigd. Slechts 5 jaar later kunnen we al een analyse maken van de volgende implementatie van HTTP/3 en het QUIC-protocol waarop het is gebouwd. Volgens Google zal het de prestaties tussen 8% en 15% verbeteren. Maar wat is HTTP/3 eigenlijk en bij welke hosting providers kun je hiervoor nu al terecht? Dit alles en meer zal ik in deze blog uit de doeken doen zodat je weer volledig op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen omtrent deze nieuwe protocollen.
Wat is HTTP 3?
HTTP (Hypertext Transfer Protocol) is het geheel van regels voor de overdracht van bestanden – zoals tekst, afbeeldingen, geluid, video en andere multimedia bestanden via het web. Zodra een gebruiker zijn webbrowser opent, maakt hij indirect gebruik van HTTP. Via het HTTP-protocol worden via het internet middelen uitgewisseld tussen client-apparaten en servers. Client-apparaten sturen verzoeken naar servers voor de middelen die nodig zijn om een webpagina te laden; de servers sturen antwoorden terug naar de cliënt om aan de verzoeken te voldoen.
HTTP/3 is een belangrijke herziening van het Hypertext Transfer Protocol (HTTP), de technologie die ten grondslag ligt aan de overdracht van informatie op het web. HTTP 3 draait op QUIC – een gecodeerd transportprotocol voor algemeen gebruik dat meerdere gegevensstromen over één verbinding verdeeld. QUIC is oorspronkelijk ontwikkeld door Google en dit protocol maakt gebruik van congestie controle ten aanzien van het User Datagram Protocol (UDP).
Wat zijn de voordelen van HTTP 3 ten opzichte van HTTP 2?
De voordelen van HTTP/3 zijn een betere transmissiesnelheid, kortere laadtijden, en een stabielere verbinding. HTTP/3 is gebaseerd op UDP, omzeilt de zwakke punten van TCP en maakt gebruik van alle voordelen van HTTP/2 en HTTP over QUIC.
Hoewel HTTP 2 gebruik maakt van multiplexing, d.w.z. het gelijktijdig downloaden van gegevens, heeft de tweede HTTP-versie nog steeds last van ‘head-of-line blocking’. Dit zijn digitale knelpunten die ervoor zorgen dat alle streams stoppen wanneer een pakket op een stream verloren gaat. Door het gebruik van UDP wacht HTTP 3 niet op een succesvolle transmissie, maar gaat het door met het laadproces.
HTTP 3 maakt geen gebruik van inleidende ‘handshakes’ om de veiligheid van een verbinding te controleren. In plaats van veiligheidsvragen voor te leggen aan de TLS-laag op een hoger niveau, vindt de versleuteling rechtstreeks plaats via het overdrachtsprotocol. HTTP/3 verkort de round trip-tijd bij het tot stand brengen van een verbinding van twee naar slechts één pass.
HTTP 3 is niet langer gebonden aan IP-adressen voor een succesvolle download, maar gebruikt individuele verbinding ID’s, die een constante download mogelijk maken, zelfs wanneer van netwerk wordt veranderd. Vooral voor gebruikers van mobiele telefoons moet HTTP 3 het mogelijk maken comfortabeler te surfen op een stabielere, flexibele en snellere verbinding. Wat de web browsers betreft, is HTTP/3 standaard ingeschakeld in Chrome v87, Firefox v88 en Edge v87. Voor Safari-gebruikers is de optie om HTTP/3 in te schakelen toegevoegd aan Safari Technology Preview v104. HTTP/3-ondersteuning is momenteel echter nog niet beschikbaar in de stabiele versie van Safari. Chrome HTTP 3 support is standaard ingeschakeld, maar mocht dit niet het geval zijn dan kun je dat zelf inschakelen door chrome://flags/#enable-quic te bezoeken en “Experimental QUIC protocol” aan te zetten.
Welke hosting providers ondersteunen HTTP/3 op dit moment?
Als jij graag gebruik wil maken van HTTP/3 bij het hosten van je website, dan is het natuurlijk belangrijk om te weten bij welke hostingproviders je hiervoor terecht kunt. Natuurlijk geef ik je hierover graag advies en zal ik je meer vertellen over de voordelen van de volgende hosting providers die HTTP/3 hosting aanbieden.
1. A2 Hosting
A2 Hosting bestaat al sinds 2001 en ze staan vooral bekend om hun pagina laadsnelheden. Ook heeft A2 Hosting HTTP/3 hosting en een sterke uptime wat hun hosting service betrouwbaar maakt. De hosting plannen zijn developer-vriendelijk, en hun onvoorwaardelijke geld-terug garantie is een uniek kenmerk. A2 Hosting is een van de beste underdogs van hostingbedrijven die je misschien niet kent, maar wel zou moeten kennen. Laten we eens een gedetailleerde blik werpen op de vele voordelen van A2 Hosting.
1. Supersnelle snelheid bij het laden van pagina's (288 ms)
Je ziet een terugkerend thema wanneer je naar A2Hosting.com gaat – snelheid. En A2 Hosting is in feite erg snel. In de afgelopen 12 maanden hebben ze een verbazingwekkende gemiddelde snelheid van 288 ms geleverd. En wat nog fijner is, is dat A2 Hosting al jarenlang steeds verbeterde resultaten zien.
2. Betrouwbare Uptime van 99,98%
A2 Hosting is niet alleen bliksemsnel, maar ook zeer betrouwbaar. Ze hadden een paar jaar geleden wat problemen toen hun uptime moeite had om de industriestandard van 99,93% te halen. Het afgelopen jaar hebben ze de problemen echter omgebogen en een gemiddelde van 99,98% uptime bereikt. De totale downtime van hun servers in de afgelopen 12 maanden was minder dan twee uur en dat is bijzonder indrukwekkend.
3. 24/7 Server Monitoring en Malware Scanning
De beste manier om jouw site veilig te houden is door problemen te voorkomen voordat ze opgelost moeten worden. Maar extra scanning, firewalls, of encryptie lagen kunnen gebruikers vaak vertragen. Dit is niet het geval bij A2 Hosting. Ze kunnen nog steeds presteren op het hoogste niveau terwijl ze een heleboel extra beveiligingsfuncties leveren.
A2 Hosting servers worden beschermd door “HackScan”, een 24/7-monitoring dienst die scant op malware en andere aanvallen.
Hun datacenters zijn tevens schaalbaar, wat betekent dat je beschermd bent als er een DDoS-aanval (Denial of Service) uitbreekt. Deze aanvallen proberen jouw servers te overspoelen met verkeer en je site offline te halen. Dus A2 Hosting kan plotselinge, onverwachte pieken aan.
4. Gratis Site Migraties (1-25 Afhankelijk van het Plan)
A2 Hosting biedt de mogelijkheid om een enkele bestaande website te verhuizen naar hun servers zonder extra kosten op alle plannen.
Met het shared hosting plan, als je meerdere websites hebt die je wilt migreren, kost het $10/site extra. Als je echter kiest voor Reseller, Dedicated, of Managed VPS hosting, krijg je 25 gratis website migraties. Hun servicevoorwaarden zetten alles in detail uiteen.
Om hiervan te profiteren, moet je contact opnemen met hun klantenondersteuning en je cPanel-account gegevens doorgeven. Als je websites een ander controlepaneel hebben dan cPanel, kunnen ze een kleine vergoeding vragen voor het extra werk.
5. Content Management Systemen (CMS) en developer-vriendelijke tools
A2 Hosting werkt naadloos samen met alle grote content management systemen. Je kunt een WordPress, OpenCart, Drupal, Joomla, of Magento site installeren met slechts een paar klikken en hebt daar geen ontwikkelaar voor nodig. A2 Hosting heeft ook prestatieverhogende plugins om deze CMS’en sneller te maken, vanaf het “Turbo Boost” plan. Je krijgt een gratis Cloudflare CDN bij alle hostingpakketten die verder bijdragen aan het versnellen van zaken.
Zou ik A2 Hosting aanbevelen? Jazeker! A2 Hosting heeft de afgelopen jaren consequent de beste snelheid in zijn klasse geleverd. Ze hebben ook de uptime van hun server verbeterd, die nu zeer betrouwbaar is. Bovendien worden al hun gedeelde plannen geleverd met een gratis SSL certificaat en gratis site migratie. En als je op enig moment problemen ondervindt terwijl je klant bent, kun je een terugbetaling vragen voor het resterende saldo van de ongebruikte tijd.
2. CloudFlare
Cloudflare staat vooral bekend als een Content Delivery Network (CDN). Tegenwoordig biedt het echter een scala aan diensten aan, voornamelijk op het gebied van netwerken en beveiliging. Hun missie: Het helpen bouwen van een beter internet. Om dat te begrijpen, moet je eens kijken naar je ervaringen met het internet tot nu toe. Ik ben er zeker van dat je wel eens trage of niet-reagerende webpagina’s hebt gezien. Daar zijn vele redenen voor, maar het eindresultaat is hetzelfde – je surfervaring is aangetast of verpest.
Erger nog, je hebt misschien geen toegang gekregen tot de inhoud die je nodig had. Dat is een van de belangrijkste redenen waarom Cloudflare en soortgelijke andere bedrijven bestaan. Ook met CloudFlare kun je tegenwoordig gebruik maken van HTTP/3 hosting.
Wanneer een bezoeker op jouw website komt (waarvoor CloudFlare Hosting is ingeschakeld), bepaalt CloudFlare eerst waar de website bezoeker zich bevindt. Vervolgens serveert CloudFlare de inhoud van je website vanaf een server die zich het dichtst bij de websitebezoeker bevindt.
Terwijl je verkeer door de datacentra gaat, bepaalt CloudFlare op intelligente wijze welke delen van je website statisch of dynamisch zijn. De statische delen worden voor een korte periode gecached op de CloudFlare hosting servers, meestal minder dan 2 uur voordat ze controleren of ze zijn bijgewerkt. Door de statische delen van je site automatisch dichter bij je bezoekers te plaatsen, worden de algemene prestaties van je website aanzienlijk verbeterd.
CloudFlare’s intelligente caching systeem bespaart je ook bandbreedte, wat op zijn beurt weer geld oplevert. Vermindering van het bandbreedte gebruik van je hosting account, betekent ook dat je webapplicatie sneller en efficiënter zal draaien dan ooit. Gemiddeld zien klanten die CloudFlare ingeschakeld hebben een 60% afname in bandbreedte gebruik, en een 65% afname in totale verzoeken aan hun hosting account. Het algemene effect is dat CloudFlare de laadtijd voor pagina’s op je site met 50% zal verminderen, wat een hogere betrokkenheid en gelukkigere bezoekers oplevert. Hou er echter wel rekening mee dat CloudFlare hosting inschakelen vanwege de extra kosten prijziger is dan een standaard hosting pakket.
Checken of jouw website al gebruik maakt van HTTP/3?
Misschien ben je inmiddels benieuwd of jouw website al gebruik maakt van HTTP/3. Een van de opties die je kunt gebruiken om dit na te gaan, is de gratis tool van GeekFlare genaamd HTTP/3. Dit is een webpagina waarop je een HTTP3 check kunt doen. Zo kun je van een willekeurig domein controleren of het dit protocol gebruikt of niet. Als je een website invoert die dit protocol niet gebruikt, zal dit visueel worden weergegeven met een kruis. Aan de andere kant, als deze website het HTTP / 3 protocol gebruikt, zal hij je een plaatje laten zien van een groen schild met een vinkje erin. Na de HTTP3 check zal je ook meer gedetailleerde informatie geven over de versie van het protocol.
Kun jij direct overstappen op HTTP/3?
Maakt jouw website nog geen gebruik van HTTP/3 hosting en wil je dit graag gebruiken dan is dat mogelijk, maar zoals je hebt gelezen is het aanbod aan hosting providers nog erg klein.
Wil jij overstappen op HTTP/3 hosting om echt het maximale uit jouw website of webshop te kunnen gaan halen? Dan kan ik je in ieder geval aanraden om de HTTP/3 hosting pakketten van A2 Hosting eens gaan te bekijken.
Heb jij nog geen gigantisch grote website of webshop? Dan is HTTP/3 hosting voor jou nu nog niet direct nodig. In dit geval kan ik jou daarom beter aanraden om eens te kijken naar snelle dedicated server hosting, cloud hosting of VPS hosting.
HTTP 3 - Veelgestelde vragen
Wat is http/3?
Wat is http/3? HTTP/3 is een belangrijke herziening van het Hypertext Transfer Protocol (HTTP), de technologie die ten grondslag ligt aan de overdracht van informatie op het web. HTTP 3 draait op QUIC – een gecodeerd transportprotocol voor algemeen gebruik dat meerdere gegevensstromen over één verbinding verdeeld.
Wat zijn de voordelen van HTTP 3 ten opzichte van HTTP 2?
Wat zijn de voordelen van HTTP 3 ten opzichte van HTTP 2? De voordelen van HTTP/3 zijn een betere transmissiesnelheid, kortere laadtijden, en een stabielere verbinding. HTTP/3 is gebaseerd op UDP, omzeilt de zwakke punten van TCP en maakt gebruik van alle voordelen van HTTP/2 en HTTP over QUIC.
Welke hosting providers ondersteunen HTTP3 op dit moment?
Welke hosting providers ondersteunen HTTP3 op dit moment? Op dit moment zijn er nog weinig hosting providers die HTTP3 ondersteunen. Bij A2 Hosting kun je al wel terecht voor HTTP 3 hosting. In dit artikel lees je daar alles over!