PHP 8 | Wat is het, wat zijn de voordelen & hoe updaten?

Wat-is-php-8
Inhoudsopgave

PHP 8 is de nieuwste versie van de PHP-taal, uitgebracht op 26 november 2020. Het biedt een aantal verbeteringen ten opzichte van PHP 7, waaronder prestatieverbeteringen en nieuwe functies. Zo introduceert PHP 8 Match expressies, Attributes, nullsafe operator en het instellen van Default_charset naar UTF-8.

Het upgraden naar PHP versie 8 vereist dat je al je code controleert op compatibiliteit en update om al deze nieuwe features correct te kunnen gebruiken. Door alle noodzakelijke stappen te volgen om je code base up-to-date te maken, kun je ervan uitgaan dat je website optimaal profiteert van alle nieuwe functies voor WordPress PHP 8. In dit artikel bespreek ik wat PHP 8 is, wat de voordelen zijn ten opzichte van eerdere versies van PHP, en hoe je je codebase kunt bijwerken om het te gebruiken.

Wat is er nieuw in PHP 8?

PHP 8 is de meest recente versie van de populaire open source-server scripting-taal. Het biedt tal van nieuwe functionaliteiten die vaak verbeteringen opleveren ten opzichte van voorgaande versies.

De krachtigste functie van PHP 8 is JIT (Just-In-Time) Compilation, waarmee code wordt gecompileerd voor uitvoering en daarna wordt verwijderd om geheugen te besparen – wat resulteert in betere prestaties dan met native compilatie. Een andere opvallende feature is Union Types, wat betekent dat variabelen meer dan een type kunnen hebben, wat bijdraagt ​​aan duidelijkheid en veiligheid bij het coderen. Andere nuttige features in PHP 8 zijn Match Expressions, Attributes, nullsafe operator en het instellen van Default_charset naar UTF-8.

Het PHP-team heeft een compleet overzicht van aanpassingen en nieuwe features vrijgegeven. Dankzij named arguments kun je nu alleen vereiste parameters te specificeren terwijl optionele parameters worden overgeslagen.

Sommige functies zijn gemarkeerd als verouderd, waardoor deze in de volgende grote PHP-update waarschijnlijk geen ondersteuning meer krijgen. Als je zelf code schrijft, is het belangrijk om te controleren of je deze deprecated features gebruikt en indien nodig je code aan te passen. Maar als je alleen maar gebruiker bent van software die in PHP is geschreven (zoals WordPress), kan dit worden genegeerd. Het belangrijkste punt is dat het nu sneller en efficiënter is geworden.

1. Enkele functies zijn verwijderd

De verouderde functies uit PHP 7.x, zoals create_function(), restore_include_path() en each(), zijn nu volledig uit PHP versie 8 verwijderd.

De create_function() functie wordt nog veel gebruikt: meer dan 5500 WordPress plugins maken er nog gebruik van, waaronder vele die draaien op miljoenen websites. Sommige van deze plugins gebruiken deze verouderde features voor backward compatibility met oudere versies van PHP.

Om te kunnen blijven werken met de nieuwe HTML 8 versie, moeten de meeste plugins echter wel aangepast of herschreven worden. Bovendien zijn er talloze plugins en thema’s die afhankelijk zijn van PHP libraries waarin veelal voorgeprogrammeerde functies terug te vinden zijn. PHP libraries zijn voorgecodeerde instructies die tijdens het programmeren kunnen worden opgeroepen. Om nauwkeurigheid en optimale prestaties te garanderen is het essentieel dat deze bibliotheken regelmatig worden bijgewerkt. De beste WordPress plugins houden dit normaal gesproken wel in de gaten.

2. Sneller dan PHP 7.4

Wil je een snelle website maken? Dan is voor WordPress PHP 8 goed nieuws. Met de upgrade naar PHP 8 kun je profiteren van beduidend snellere laadtijden. Alle verbeteringen die deze versie biedt – waaronder verbeterde technologieën voor het compileren van code, een slimme garbage collector die waardevol geheugen terugwinnen, en een sterk verbeterde Just-In-Time (JIT) compiler – resulteren in meer prestaties. Deze extra snelheid draagt bij aan een betere ervaring voor gebruikers: je website laadt veel sneller.
Restaurant-website-maken-snelheid

Wanneer moet jij overgestapt zijn op PHP 8?

Elke versie van PHP heeft een levenscyclus van 2 jaar waarin bugs worden verholpen en beveiligingsproblemen worden opgelost. PHP 7.4 kwam in november 2019 uit als laatste versie van PHP 7. Dit betekent dat bugs in PHP 7.4 worden opgelost tot november 2021, en beveiligingsproblemen tot november 2022. Daarna krijgt PHP 7.4 geen updates meer. Dus november 2022 is de deadline dat alle PHP-code compatibel moet zijn met PHP versie 8.0, anders loop je het risico dat je met een kwetsbare versie van PHP blijft zitten.

Hoe zit het met WordPress en PHP 8?

WordPress werkt sinds versie 5.6 onvermoeibaar door om het platform te upgraden en compatibel te maken met PHP 8, dat onlangs werd uitgebracht. De releasedatum van WordPress 5.6 voor deze update was 28 januari 2021, waardoor het nu “bèta compatibel” is met PHP 8.

Beta-versies worden om een reden uitgebracht vóór langdurig ondersteunde versies: ze zijn nog niet grondig getest. Bijgevolg kan het upgraden van je website naar deze ongeteste versie leiden tot onverwachte problemen.

WordPress heeft een extra stap gezet door ervoor te zorgen dat zijn nieuwste releases volledig compatibel zijn met PHP versie 8, zodat je meer flexibiliteit hebt om je website te bouwen en te onderhouden.

Hoe kun je updaten naar PHP 8?

Bij een WordPress website maken of een WordPress webshop maken, kan het updaten naar PHP 8 afhankelijk zijn van de hostingprovider die je gebruikt. Bij veel hosting providers is het update proces super eenvoudig. Je kunt typisch upgraden met een paar klikken vanuit cPanel of binnen andere beheeromgevingen voor hosting. Controleer altijd de mogelijkheden van je provider als je wilt upgraden naar WordPress PHP 8 – meestal moet dit mogelijk zijn, en hou er rekening mee dat sommige providers langer nodig hebben om updates uit te voeren dan anderen.

PHP-8-WordPress

Is jouw website klaar voor PHP 8?

Een update naar WordPress PHP 8 kan een flinke toename in snelheid opleveren voor je website. Er zijn veel manieren waarop je kunt checken of je website er klaar voor is om de update te laten uitvoeren.

Een van de makkelijkste manieren is om de PHP-selector te gebruiken, wat betekent dat je op elk moment tussen verschillende versies van PHP kunt schakelen en zo precies kunt achterhalen of het upgradeproces resulteert in goede prestaties. Ga je upgraden? Start dan met een backup maken. Verder is het belangrijk om van tevoren alle plugins die je gebruikt te controleren op compatibiliteit met de nieuwste versie van PHP, zodat je zeker weet dat alles werkt zoals bedoeld. Veel succes met upgrade naar WordPress PHP 8!

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

De beste hosting provider voor jouw website vinden?

Ben je op zoek naar de beste hosting provider voor jouw website of webshop? In deze hosting gids vertel ik je alles over webhosting en vergelijk ik de 8 beste hosting providers van dit moment!

Via deze gids kun je tot 80% korting krijgen op webhosting!

Hosting-gids