Vraag jij je af hoe je een back-up van je WordPress site kunt maken? Ben je ooit je WordPress site kwijtgeraakt? Een WordPress backup maken kan in dit geval het verschil betekenen tussen een klein ongelukje of een ware ramp.
Misschien ben je zojuist het slachtoffer geworden van een kwaadwillende hacker. Of is je website gewoon kapot gegaan na het installeren van een defecte plugin, thema of add-on. Hoe dan ook, het kan ontzettend frustrerend zijn als je niet weet wat je moet doen om je geliefde WordPress site in zijn oude glorie te herstellen. Maar gelukkig hoef je je voortaan geen zorgen meer te maken als je een betrouwbare backup oplossing hebt. Het enige wat je moet doen is op de herstel knop drukken, en voila! Je bent weer online.
In dit artikel leer ik je hoe eenvoudig het maken van een back-up van je WordPress site eigenlijk is. Ik neem met jou de stappen door voor het maken van een volledige back-up van je WordPress-gebaseerde website. Dan kun je gerust zijn, wetende dat je een plan B klaar hebt liggen. Pak pen en papier, en jij kunt straks helemaal zelf WordPress back-ups maken of een backup terugzetten – als een baas. Zullen we maar beginnen?
Waarom is het maken van een WordPress backup zo belangrijk?
Een WordPress backup maken is gewoon een kopie opslaan van je site die je opnieuw kunt installeren (herstellen) mocht er een keertje iets misgaan. Het is een veilige, voorzorgsmaatregel die je een hoop onnodige stress bespaart. Het is net als een verzekeringspolis die alle moeite, tijd en geld beschermt die je in je WordPress site hebt geïnvesteerd. Een WordPress website of webshop maken kan tijdrovend en duur zijn. Een back-up is de belangrijkste garantie dat je site volledig kan worden hersteld na eventuele problemen en crashes. Ik benoem hieronder enkele belangrijke redenen waarom een backup maken WordPress website zo belangrijk is.
- Je kunt foutjes maken: Niet alleen hackers zijn eng voor je website. Soms kun je zelf nog meer problemen veroorzaken dan iemand anders zou kunnen. Je kunt bijvoorbeeld de verkeerde plugin of module installeren en de normale werking van de site beschadigen. De backup zal helpen om alles netjes terug op zijn plaats te zetten.
- Je site kan crashen: Zelfs de kleinste en meest veilige site kan kapot. Vandaag waren er tegen lunchtijd 30.416.040 sites gecrasht. Dit is natuurlijk een verzonnen getal, maar het punt is dat zelfs als jij daar tussen zou zitten, je met een backup van de site in staat bent om de functionaliteit en het uiterlijk van je site binnen de kortste keren te herstellen.
- Je PC kan crashen: Het opslaan van back-ups in het geheugen van je computer is een prima idee, maar het moet niet de primaire plaats zijn. Computers gaan ook kapot. Voor een echte zoete nachtrust, kun je een WordPress back-up het beste opslaan op 3 plaatsen: op de computer, via je hosting provider, op de live site.
- Virussen kunnen belangrijke documenten langzaam vernietigen: Malware en virussen worden op het internet gezet met als enig doel je site schade toe te brengen. Eenmaal op de site, brengen ze er wijzigingen aan en vreten ze je site vaak van binnenuit op. Na verloop van tijd gaat hij dus kapot. Een back-up van je website zorgt ervoor dat je hem weer correct kunt laten werken.
- Updates kunnen verkeerd gedaan worden: Ja ja, dat lees je goed. Soms kunnen nieuwe updates je website beschadigen. Dit kan gebeuren als het niet geschikt is voor je site, de site overbelast is, er niet genoeg geheugen is, je website niet compatibel is met nieuwe wijzigingen, en vele andere nuances. Niet updaten is echter ook geen optie. Jouw site wordt dan vatbaar voor hackers en virussen. In dit geval is het belang van website back-ups om ervoor te zorgen dat wat er ook gebeurt, jij altijd je site kunt herstellen.
Op welke manieren kun jij een WordPress backup maken?
De data back-up van een WordPress website kan op verschillende manieren worden gedaan en is afhankelijk van je persoonlijke eisen en expertise. Afhankelijk van de situatie, kun je de back-up in eigen handen nemen, een plugin gebruiken of het door de hosting provider laten afhandelen. In de regel geldt dat een WordPress backup maken website via je hosting provider de gemakkelijkste manier is om een kopie van je website op te slaan. Maar welke richting je ook kiest – überhaupt een back up maken WordPress website is essentieel. Hieronder laat ik je zien welke methoden je kunt gebruiken om een website back-up te maken.
1. WordPress backup maken met plugin
Een prettig voordeel van WordPress is dat er talloze plugins zijn om de functionaliteit van deze CMS uit te breiden. Inclusief, natuurlijk, de back-up van de website. Zoals met elke andere plugin, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze goede recensies heeft gekregen en voortdurend zal worden herzien en bijgewerkt.
Een handige gratis WordPress backup plugin hiervoor is UpdraftPlus. Met meer dan 40 miljoen downloads, 3 miljoen actieve installaties en een gemiddelde waardering van 4.8/5 voor meer dan 3.500 reviews, is UpdraftPlus een bewezen plugin die zeer gewaardeerd wordt om zijn gebruiksgemak. Het is zonder twijfel de complete oplossing voor het maken van backups en het herstellen van de bestanden en database van je WordPress site.
Het grootste voordeel: deze plugin stelt je in staat om back-ups te automatiseren en op te slaan naar externe ruimtes om je gegevens te bewaren in geval van een storing van je webhost.
Voor de goede orde, de back-up plugin werd gemaakt in 2010, maar werd al snel verlaten door de maker te wijten aan gebrek aan tijd. Het werd in 2011 overgenomen door David Anderson en sindsdien is de plugin steeds verder verbeterd en is zijn team gegroeid.
Als eigenaar van andere plugins zoals WP-Optimize en Easy Updates Manager, zit er een echt team van ongeveer vijftien mensen achter UpdraftPlus, dat gerust kan zijn over de update status en veiligheid.
Met 3 miljoen actieve installaties, staat de plugin nu in de top 20 van meest populaire WordPress plugins!
Let op:
Let op: de plugin maakt alleen een back-up van JOUW content, d.w.z. je thema, media en plugins (dit is de inhoud van de /wp-content/ map op de server) en je database. Het maakt geen back-up van de kern WordPress bestanden. Als je een back-up van alles wil maken, zul je een betaalde add-on moeten aanschaffen.
Zodra UpdraftPlus geïnstalleerd is op jouw site, ga je naar Instellingen > UpdraftPlus Backups. Ga vervolgens naar ‘Backup/Restrore’ om een backup te maken of te herstellen, de volgende geplande backups te zien en toegang te krijgen tot de laatste backups.
2. WordPress backup maken vanuit hostingpakket
De meeste WordPress hosting providers bieden backups aan als onderdeel van hun diensten, soms als add-on of gebundeld met hun hosting plannen. Sommige hosts, zoals SiteGround, Hostinger en Cloud86 maken hoe dan ook een back-up van hun servers, als veiligheidsmaatregel in geval van storingen.
Om een back-up van je WordPress site te maken via je webhost, moet je natuurlijk eerst uitzoeken of back-ups zijn inbegrepen in je hosting plan of niet. Lees de voorwaarden van je overeenkomst, of neem contact op met hun klantenservice. Zodra je dit hebt vastgesteld, kun je met een paar stappen web host back-ups instellen.
- Log in op je hosting dashboard, en navigeer naar de site waarvan je een back-up wilt maken.
- Zoek naar een back-up optie. Deze zal ofwel in een menu of in het navigatiepaneel staan.
- Volg de instructies op het scherm om de WordPress back-up te voltooien.
Bij sommige webhosts kun je automatisch geplande back-ups instellen, hoeveel back-ups je wilt opslaan en aanpassen van welke delen van de website je een back-up wilt maken. Webhost back-ups zijn een goede optie voor beginnende gebruikers, maar zouden niet de enige back-ups van je website moeten zijn. Er zijn verschillende situaties geweest waarbij sommige mensen hun website volledig zijn kwijtgeraakt, ondanks het feit dat ze back-ups via hun web host hebben gemaakt.
3. WordPress backup maken vanuit FTP
FTP is een alternatief voor gebruikers die geen toegang hebben of kunnen krijgen tot cPanel. Een File Transfer Protocol client (FTP client) is een softwareprogramma dat een verbinding tot stand brengt tussen een hostcomputer en een server op afstand, meestal een FTP-server.
Een FTP-client zorgt voor de overdracht van gegevens en bestanden tussen twee computers in twee richtingen via een TCP-netwerk of een internetverbinding. Een FTP client werkt op een client/server architectuur, waarbij de host computer de cliënt is en de remote FTP server de centrale server. FileZilla, WinSCP, Cyberduck, Transmit en CuteFTP zijn de beste FTP clients die er momenteel beschikbaar zijn. Deze procedure is wel veel geavanceerder omdat je hiervoor een FTP client moet gebruiken en over de nodige technische kennis dient te beschikken om dit proces probleemloos te kunnen voltooien.
Een FTP WordPress backup maken is niet aan te raden als je een beginner bent op het gebied van websites maken en onderhouden.
Hoe kun jij jouw backup terugzetten?
Als je een back-up van je website hebt gemaakt met de plugin UpdraftPlus en nu een herstel wilt uitvoeren, dan kun je volledig gerust zijn. Je hebt namelijk een plugin gekozen met één van de snelste en gemakkelijkste herstel processen.
Om te beginnen ga je naar het WordPress admin gedeelte en selecteer je Instellingen > UpdraftPlus Back-ups uit het menu. Daarna scroll je onder de Backup / Herstel tabl naar beneden voor ‘Bestaande Backups’. Hier vindt je de meest recente back-ups van je website. Selecteer de back-up die je wilt gebruiken en klik vervolgens op de knop Herstellen.
UpdraftPlus zal je nu vragen welke onderdelen van je website je wenst te herstellen. Indien je een volledig herstel van alle elementen wenst, selecteer dan alle vakjes en klik vervolgens op ‘Herstellen’. UpdraftPlus zal nu de backup bestanden klaarzetten. Eenmaal klaar, moet je opnieuw op ‘Herstellen’ klikken. UpdraftPlus zal nu de backup terugzetten en na afloop vindt je onderaan het scherm een bericht met de tekst ‘herstel voltooid’. Indien je een oudere back-up moet terugzetten, kun je met UpdraftPlus ook handmatig de back-up bestanden uploaden en vervolgens dezelfde herstel interface volgen.
Om WordPress vanaf een back-up te herstellen met cPanel via je hosting provider, moet je eerst inloggen op je cPanel account. Scroll dan naar beneden en selecteer Backup Wizard. De exacte naam kan variëren afhankelijk van de web host – maar het zou iets soortgelijks, zo niet identiek moeten zijn. De Backup Wizard is opgedeeld in drie eenvoudige stappen. Onder Stap 1, klik je op Herstellen. Vervolgens moet je het onderdeel van je website selecteren dat je wilt herstellen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor je MySQL Database. De database van je WordPress site is waar alle inhoud en instellingen zijn opgeslagen. cPanel zal dan nu je database herstellen vanaf de back-up. Als je ook de bestanden van je WordPress site wilt herstellen (zoals geüploade afbeeldingen), kun je dat doen door hetzelfde proces te volgen voor de Home Directory.
Conclusie: Kun jij zelf een backup van jouw website maken?
Het gebruiken van WordPress plugins om een back-up van je WordPress website te maken is toegankelijker dan het doorlopen van alle technische processen en inspanningen. Als je met één klik een backup van de hele website en database kunt maken en terugzetten, zou je geen tijd en moeite moeten steken in een handmatig backup proces, tenzij je wilt dat je website bestanden altijd binnen handbereik zijn.
Zoals je in deze handleiding hebt kunnen lezen zijn er enkele eenvoudige manieren waarop jij zelf back up maken WordPress website. Als je dat nog niet hebt gedaan, maak dan vandaag nog een back-up van je website met een van deze gebruiksvriendelijke hulpmiddelen. Dan kun je je volledig ontspannen in de wetenschap dat wat er ook gebeurt met je site, een backup terugzetten binnen enkele minuten is gebeurd. Heb je toch hulp of meer advies nodig bij het back up maken WordPress website? Neem dan contact op met Nolimit Webdesign om meer te weten te komen over dit proces.
WordPress back up maken - Veelgestelde vragen
Hoe maak je een backup in WordPress?
Hoe maak je een backup in WordPress? Je kunt op verschillende manieren een backup van jouw WordPress website maken. In deze blog leg ik jou uit hoe jij dit kunt doen met een plugin, maar ook hoe het handmatig moet en met behulp van FTP.
Waarom is het maken van een backup belangrijk?
Waarom is het maken van een backup belangrijk? Het maken van een backup van jouw website is zo belangrijk, omdat je niet wilt dat op een moment alles weg is of dat er wat fout gaat bij het updaten van jouw website of webshop. Regelmatig een backup maken is daarom erg belangrijk.
Met welke plugin kun jij een backup van WordPress maken?
Met welke plugin kun jij een backup van WordPress maken? Er zijn een aantal WordPress plug-ins waarmee jij eenvoudig en snel een backup van jouw website kunt maken. Mijn persoonlijke favoriet is UpdraftPlus. In deze blog vertel ik je daar meer over.