Wat is een 308 redirect & wanneer gebruik je er een?

308-redirect
Inhoudsopgave

Een 308 redirect is een HTTP-statuscode die aangeeft dat de pagina permanent is verplaatst naar een nieuwe locatie.

De 308 redirect wordt gebruikt om de oude URL’s van een website permanent door te verwijzen naar nieuwe URL’s zonder dat dit een negatieve invloed heeft op de zoekmachine-positie van de website. Bovendien is het een efficiënte manier om gebruikers naar de juiste pagina te leiden, zonder dat ze tijd verliezen door tijdelijke redirects.

In dit artikel ga ik verder in op de 308 redirect, waarom je deze gebruikt en hoe je deze kunt instellen. Hierdoor zal je beter begrijpen hoe je jouw website kunt optimaliseren voor SEO met behulp van de 308 redirect.

Wanneer gebruik je een 308 redirect?

Een 308 redirect wordt voornamelijk gebruikt wanneer een pagina op permanente basis is verplaatst naar een nieuwe locatie. Hierdoor zorg je ervoor dat zoekmachines en gebruikers altijd de juiste pagina bereiken, zonder dat er tijdelijke redirects nodig zijn. Dit is vooral belangrijk wanneer je de zoekmachine-positie van je website wilt behouden.

Zo kan het bijvoorbeeld bij een WordPress website maken mogelijk zijn dat je bepaalde pagina’s op een later moment wilt verplaatsen naar een andere locatie. In zo’n geval kun je een 308 redirect gebruiken om de oude URL door te verwijzen naar de nieuwe URL, zonder dat dit een negatieve invloed heeft op de zoekmachine-positie. Hierdoor blijft de linkwaarde van de pagina behouden en kun je voorkomen dat je verkeer verliest. Dit geldt ook voor producten bij een WordPress webshop maken.

In sommige gevallen kun je ook overwegen om meerdere URL’s te bundelen in één pagina, waardoor je minder redirects nodig hebt. Hierdoor zorg je voor een efficiëntere opbouw van je website en een betere gebruikerservaring.

Wat-is-een-308-redirect

Wat is het verschil tussen een 308 en 301 redirect?

Een 301 redirect en een 308 redirect zijn beide HTTP statuscodes die worden gebruikt om aan te geven dat een pagina naar een nieuwe locatie is verplaatst. Het verschil tussen de twee redirects zit hem in de manier waarop ze worden behandeld door HTTP methoden, zoals POST en GET.

Een 301 redirect is een permanente redirect die aangeeft dat de oude pagina definitief naar een nieuwe locatie is verplaatst. Hierdoor zullen zoekmachines de nieuwe locatie als de enige juiste locatie beschouwen en de oude locatie uit de zoekresultaten verwijderen. Als je wilt voorkomen dat je verkeer en zoekmachine-positie verloren gaat, is het daarom verstandig om een 301 redirect te gebruiken.

Een 308 redirect daarentegen is een tijdelijke redirect die aangeeft dat de verplaatsing van de pagina nog niet voltooid is. Hierdoor zal de zoekmachine de oude locatie en de nieuwe locatie beiden in de zoekresultaten behouden, waardoor je de linkwaarde van de oude pagina behoudt. Een 308 redirect maakt het ook mogelijk om een specifiek POST of GET verzoek te sturen naar de doellocatie, terwijl dit bij een 301 redirect niet mogelijk is.

In de praktijk wordt een HTTP 308 redirect voornamelijk gebruikt wanneer de verplaatsing van de pagina nog aan de gang is, terwijl een 301 redirect wordt gebruikt wanneer de verplaatsing voltooid is. Als je niet zeker weet welk verzoektype je nodig hebt, is het verstandig om een 301 redirect te gebruiken omdat dit de meest veilige en gebruikelijke manier is om verkeer en zoekmachine-positie te behouden.

Wat doet een 308 redirect voor SEO?

Als het gaat om SEO, werkt een 308 verwijzing op dezelfde manier als een 301 redirect. Google beschouwt 308 redirects als permanent en zal alle linkwaarde van de oorspronkelijke pagina overdragen naar de doellocatie. Het belangrijke aspect bij 308 redirects is dat deze correct gespecificeerd moeten zijn. Dankzij 308 redirects heb je meer controle over het soort verzoek dat de browser of crawler zou moeten volgen.

Dit betekent echter niet dat 308 redirects beter zijn voor SEO dan 301 redirects. Het is belangrijk op te merken dat 308 redirects door Google op dezelfde manier worden behandeld als 301 redirects. Wil je het zekere voor het onzekere nemen en gevonden worden in Google, dan is het beter om een 301 redirect te gebruiken.

308-redirect-seo

Hoe stel je een 308 redirect in?

Nu je weet wat een 308 redirects, wanneer je een 308 redirect gebruikt en wat het verschil is tussen een 308 en 301 redirect wil je natuurlijk ook weten hoe je een 308 redirect kunt instellen. Het instellen van een 308 redirect kan in dit geval op verschillende manieren. Hieronder leg ik de meest gebruikte methodes uit.

1. 308 redirect instellen via het .htaccess bestand

De 308 redirect kan op verschillende manieren worden ingesteld, waaronder via het .htaccess bestand. Het .htaccess bestand is een configuratiebestand op een webserver en is specifiek voor Apache servers. Als je een 308 redirect via het .htaccess bestand wilt instellen, dan moet je de volgende code toevoegen aan het bestand:

RewriteEngine On
RewriteCond %{REQUEST_METHOD} POST
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\.example\.com$ [NC]
RewriteRule ^(.*)$ https://www.newexample.com/$1 [R=308,L]

In deze code gebruiken we de RewriteEngine om de URL rewriting te activeren. Vervolgens stellen we met RewriteCond twee voorwaarden in voor de redirect. Het eerste verzoek moet van type POST zijn, het tweede verzoek moet afkomstig zijn van www.example.com. Met RewriteRule wordt de redirect gedefinieerd en kun je het verzoek doorsturen naar de gewenste locatie. Let op de R=308 parameter in de regel, dit specificeert dat het een 308 redirect betreft. Ten slotte wordt het regelproces beëindigd met de L-parameter.

Houd er rekening mee dat de bovenstaande code als voorbeeld is bedoeld en dat je deze aan moet passen aan je eigen situatie. Het is ook belangrijk om een backup te maken van het .htaccess bestand voordat je veranderingen aanbrengt, zodat je deze snel kunt terugdraaien in het geval van een fout.

2. 308 redirect instellen met een WordPress plugin

Met een WordPress plugin kun je eenvoudig een 308 redirect instellen. Een van de meest populaire plugins is “Redirection”. Installeer de plugin en voeg een nieuwe redirection toe door op “Add New” te klikken. Je voert vervolgens de oorspronkelijke URL in waar je vanaf wilt redirecten en de doellocatie.

Bij het type redirect selecteer je “308 Permanent Redirect”. Nadat je de regel hebt opgeslagen, zal elke verzoek naar de oorspronkelijke URL automatisch worden doorgeleid naar de opgegeven doellocatie via een 308 redirect.

404-redirects-instellen

Hoe kun je het beste een 308 redirect instellen?

Dit is afhankelijk van het CMS dat je gebruikt. Als je een WordPress website beheert, dan is het installeren van de redirection plugin de meest eenvoudige manier om een 308 redirect in te stellen. Als je echter met een ander systeem werkt, kan het makkelijker zijn om een 308 redirect te instellen via het .htaccess bestand. Het is belangrijk om te weten welke methode het beste bij je systeem en situatie past, om zo te garanderen dat de redirect op de juiste manier werkt.
Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

De beste webhosting voor jouw website of webshop vinden?

Ben je op zoek naar de perfecte hosting provider voor jouw (nieuwe) website of webshop? Download nu de hosting gids en ontdek direct hoe je de beste webhosting provider kiest!

Inclusief praktische tips en een uitgebreide vergelijking van de beste providers!

Hosting-gids